Gość: mu-lan IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 23.11.02, 09:53 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kasiapro1 Re: zupa (krem) pieczarkowa IP: *.dsl.siol.net 24.11.02, 16:26 u mnie wszystkie (prawie) zupy to kremy.Podstawa sa miksowane warzywa,jogurt (dla smakoszy smietana). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roy Re: zupa (krem) pieczarkowa IP: *.tpnet.pl / *.dhcp.adsl.tpnet.pl 25.11.02, 12:33 Jest taka zasada przy gotowaniu zup - kremów, iż daje się w równych proporcjach wagowych takie same ilości ziemniaków i warzyw z jakich ma powstać zupa krem. Czyli w przypadku pieczarkowej daje się np. 0,5kg ziemniaków i 0,5kg pieczarek. Ja daję zawsze trochę więcej pieczarek, gdyż jak jest po równo, to zupa ma ziemniaczany posmak. Smażę na maśle plus oliwa, tymianek(dobrze się komponuje z pieczarkami), liść laurowy, trochę cebuli i czosnku(nie za dużo, gdyż zupa straci pieczarkowy smak), dodaję wino i bulion warzywny i gotuję ok. 30 min, następnie miksuję. Na talerzu dodaję trochę słodkiej śmietany, posiekaną pietruszkę i croiton'y. Każdą zupę krem robi się w ten sam sposób. Np. pomidorowa( akurat w tym przypadku nie daje się ziemniaków), smaży się na maśle plus oliwa, posiekane warzywa (marchewka, pietruszka, seler, por), liść laurowy, trochę oregano itp. Następnie dodaje się pomidory mogą być świeże bez skórki lub z puszki, koncentrat pomidorowy i trochę wody (ja daję 2 puszki pomidorów i jeden koncentrat, jest taki grecki, bardzo dobry ale nie wiem ile waży). Po zagotowaniu zmiksować i dodać ocet i cukier, dosyć dużo, trzeba próbować, zupa musi być słodko - kwaśna. Bezpośrednio na talerz śmietana i ryż lub croiton'y. Smacznego (szczególnie polecam pomidorową). Odpowiedz Link Zgłoś