Dodaj do ulubionych

Kapusta z grzybami???

IP: *.dip.t-dialin.net 19.12.02, 17:13
No wlasnie;jak gotujecie taka tradycyjna,wigilijna kapustke z grzybami???
W tym roku to moja kolej na przygotowanie tego dania ,wiec zrozumiale ,ze
chcialabym sie wywiazac jak najlepiej z zadania.Pomozecie???
Obserwuj wątek
    • Gość: ania Re: Kapusta z grzybami??? IP: router:* / 10.102.3.* 21.12.02, 09:48
      Też jestem ciekawa.
    • Gość: waw Re: Kapusta z grzybami??? IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 22.12.02, 21:47
      Skopiowałem z farszu do pierogów. Nadziewka jest doskonała w pierogach i luzem.-
      -------------------------------------------------------------------------------
      Kiszona kapustę (bez marchewki!) odcisnąć jak b. kwaśna przepłukac, a następnie
      poszatkować, na patelni zezłocić na oleju!!! dużą cebulę, przełożyc do dość
      dużego garnka i wrzucić kapustę dodając oleju smażyc na wolnym ogniu, w
      miedzyczasie ugotowac wcześniej namoczone grzybki suszone tak z 10dag na 1kg
      kapusty. Zachować wywar, który dodajemy w czasie smażenia do kapusty. Grzybki
      poszatkować drobno najlepiej mechanicznie w rozdrabniaczu, dodać do kapusty i
      jeszcze posmażyć, doprawic świeżym pieprzem czarnym i solą. Kapusta musi być
      lekko chrupka, nie może być po całej obróbcie paciowata.
    • roseanne Re: Kapusta z grzybami??? 23.12.02, 00:36
      kapusta kawaszona, im kwasniejsza tym lepsza - srednio 1,5 kg - do gara
      cebula duza , w kostke ,przesmazyc na zloto i do kapusty
      grzyby - garsc suszonych, namoczonych, posiekac i do kapusty
      grzyby swieze , pieczarki, posiekac ,podsmazyc na odrobinie oleju - do kapusty

jako przyprawa - garstka suszonych sliwek, kilka ziaren jalowca, pieprzu, ziela
      ang
      troszke soli

dusic czesto mieszajac ok 3 godz. Nie powinna byc az tak miekka, jak tradycyjny
      bigos
    • Gość: if Re: Kapusta z grzybami??? IP: *.zeb.com.pl 23.12.02, 07:33
      Moja mama kapustę z grzybami gotuje na głowie karpia :) To znaczy najpierw
      gotuje wodę a zamiast tradycyjnego mięsa wrzuca głowę karpia. Dodaje przyprawy
      według uznania + kapusta kiszona + grzyby obowiązkowo suszone, w żadnym razie
      surowe pieczarki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka