mal-la Smażone banany 23.05.09, 12:16 4 banany, 50 g masła, 1/4 l wina deserowego, 1/2 łyżeczki cynamonu, Obrane i pokrojone wzdłuż banany posypać cukrem, smażyć na maśle na złoty kolor. Dodać cynamonu, odrobinę wina i gotować ok. 5 minut na małym ogniu. Podawać polane gorącym winem. Odpowiedz Link
mal-la Rogi obfitości 23.05.09, 12:17 125 g. mąki, 2 jajka, 1 łyżka oleju lub oliwy, 2 łyżki masła, 2 łyżki cukru pudru, szklanka mleka, sól, pół szklanki śmietany kremówki, owoce kandyzowane lub z konfitur, cytryna. Mąkę wsypać do miski, dodać ubite jajka i olej. Wszystkie składniki wymieszać, dolewając powoli mleko. Gdy ciasto będzie gładkie, dodać szczyptę soli i drobno utartą skórkę z cytryny. Odrobinę masła roztopić na patelni. Usmażyć naleśniki na złoty kolor. Śmietanę ubić, w trakcie ubijania dodając cukier. Owoce pokroić w kostkę. 2/3 wymieszać ze śmietaną. Naleśniki zrolować w rożki i napełnić je śmietanowym kremem. Przybrać pozostałymi owocami, posypać cukrem. Odpowiedz Link
mal-la Deser ze śliwkami 23.05.09, 12:20 500 g. suszonych śliwek, 2 łyżki masła, 75 g. ryżu, laska wanilii, 1/2 l. mleka, 3 białka, 150 g. cukru, wiśniówka. Ryż opłukać, gotować przez 3 minuty w wodzie bez soli. Odcedzić, przelać zimną wodą. Podgrzać mleko, wrzucając do niego miąższ z przeciętej na pół wanilii. Gdy zacznie wrzeć, wsypać ryż. Gotować pod przykryciem, na małym ogniu przez 35 minut. Kiedy ryż się ugotuje, dodać do niego połowę cukru, łyżkę masła i wymieszać. Ze śliwek usunąć pestki. Naczynie do zapiekania posmarować lekko masłem i przełożyć do niego ryż; na środku ułożyć śliwki i polać niewielką ilością wiśniówki. Białka ubić na sztywną pianę, dodając pozostałą część cukru. Wyłożyć pianę na śliwki. Zapiekać na złotawy kolor w niezbyt gorącym piekarniku przez 15 minut. Deser podawać ciepły. DOBRA RADA : Aby deser nabrał bardziej wykwintnego charakteru, do piany można dodać łyżeczkę wiórków kokosowych. Odpowiedz Link
mal-la Lody czekoladowe 23.05.09, 13:15 4 łyżki kakao, 1 szklanka cukru, 3 łyżki naparu czarnej kawy, 5 kostek lodu, 4 łyżeczki likieru kawowego, 3/4 szklanki śmietany kremówki, 2 łyżki cukru pudru, 1 pomarańcza, 4 owoce jasnych winogron, 4 truskawki, Kakao wymieszać z dwiema łyżkami wody. Dodać kawę, cukier i 1 szklankę wody. Podgrzewać mieszaninę 6 minut, następnie odstawić, wlać drugą szklankę wody i dodać kostki lodu. Mieszać, aż lód się roztopi. Przełożyć do metalowej miski i zamrażać około 1,5 godziny, aż na wierzchu utworzy się warstewka lodu grubości 2 cm. Mikserem lub trzepaczką ubić masę na gładki krem. Wstawić do zamrażalnika na 1,5 godziny. Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Przed podaniem lody zamieszać i włożyć do pucharków, polać likierem, ozdobić bitą śmietaną i owocami. Odpowiedz Link
mal-la Sorbet malinowy 23.05.09, 13:15 30 dag mrożonych lub świeżych malin, 20 dag cukru pudru, 2 cytryny, 1/3 szklanki śmietany kremówki, 1 łyżka cukru pudru, Maliny lekko rozmrozić i zmiksować z cukrem i sokiem z cytryn, przetrzeć przez sitko, żeby oddzielić pestki, przełożyć do miski i zamrażać 2 godziny. Następnie ubić trzepaczką lub mikserem na puszystą gładką masę i ponownie mrozić 2 godziny. Przed podaniem wstawić na 20 minut do lodówki. Ubić śmietanę z cukrem. Nałożyć sorbet do pucharków i ozdobić bitą śmietaną. Podawać natychmiast. Odpowiedz Link
mal-la Lody jogurtowe 23.05.09, 13:16 6 żółtek, 3 szklanki jogurtu naturalnego, 10 dag cukru, 0,5 kg owoców sezonowych (malin, truskawek, czarnych porzeczek, czarnych jagód), wiórki kokosowe do przybrania, Żółtka ubić na parze z cukrem na puszysty krem. Następnie ostudzić i wymieszać z jogurtem. Owoce zmiksować i połączyć z masą jogurtową. Przełożyć do specjalnej formy do lodów lub miski metalowej, przykryć i zamrażać 12 godzin. Lody podawać jako deser, ze świeżymi owocami, bakaliami, bitą śmietaną lub kremem albo bez tych dodatków posypane wiórkami kokosowymi Odpowiedz Link
mal-la Sorbet cytrynowy 23.05.09, 13:17 1/2 szklanki soku ze świeżych cytryn, 1/4 szklanki soku ze świeżych limet, 1/2 szklanki cukru, 3 łyżeczki żelatyny, 1 szklanka szampana, 1 cytryna. Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimnej wody. Gdy spęcznieje, wlać 1 szklankę gorącej wody, dodać cukier i podgrzewać na małym ogniu, stale mieszając, aż żelatyna i cukier się rozpuszczą. Ostudzić, połączyć z sokami owocowymi i szampanem, zamieszać, przelać do naczynia, w którym się będzie zamrażać, i wstawić do zamrażalnika na 3 godziny. Po wyjęciu ubić masę mikserem i ponownie zamrażać 2 godz. Sorbet przed podaniem pozostawić na 15 min w temp. pokojowej. Podawać w pucharkach, przybrany plasterkami cytryny. Odpowiedz Link
mal-la Sorbet tropikalny 23.05.09, 13:17 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego, 1 l napoju gazowanego o smaku owoców tropikalnych lub mango, 1 cytryna, 6 wiśni koktajlowych, W wysokim naczyniu dokładnie wymieszać napój z mlekiem. przelać do wysokich pojemników ze sztucznego tworzywa i wstawić do zamrażalnika na 2 godziny. Następnie wyjąć, jeszcze raz dokładnie wymieszać i ponownie zamrażać 4 godziny. Przed podaniem wstawić do lodówki na 20 minut. Nakładać do pucharków lub kompotierek, przybrać plasterkami cytryny i wiśniami. Odpowiedz Link
mal-la Owoce w galarecie 23.05.09, 13:18 30 dag świeżych owoców, 3 dag żelatyny, 1/2 l wody, cukier. Małe salaterki umyć i wstawić do lodówki. Żelatynę rozpuścić w wodzie i osłodzić do smaku. Owoce umyć i obrać, większe podzielić na części, ćwiartki lub plastry. Do salaterki wlać 1/3 żelatyny, ułożyć owoce, zalać pozostałą żelatyną. Schłodzić. Odpowiedz Link
zenobi11 Re: Owoce w galarecie 13.11.15, 09:04 Dzięki, właśnie czegoś w tym stylu szukałam. Odpowiedz Link
mak1177 Re: Desery 04.03.16, 16:53 Wypróbowałam ostatnio pyszny deser czekoladowy z płynną czekoladą. Rozpływa się w ustach... Szybki sposób na niezapowiedzianych gości! urzadpomyslow.pl/2016/03/03/deser-z-plynna-czekolada/ Odpowiedz Link
tinysiskin Re: Desery 11.12.17, 14:12 A robicie kulki mocy? To najszybszy sposób na pyszny i zdrowy deserek. Odpowiedz Link