• mal-la Smażone banany 23.05.09, 12:16
      4 banany,
      50 g masła,
      1/4 l wina deserowego,
      1/2 łyżeczki cynamonu,

      Obrane i pokrojone wzdłuż banany posypać cukrem, smażyć na maśle na
      złoty kolor. Dodać cynamonu, odrobinę wina i gotować ok. 5 minut na
      małym ogniu.
      Podawać polane gorącym winem.
    • mal-la Rogi obfitości 23.05.09, 12:17
      125 g. mąki, 2 jajka,
      1 łyżka oleju lub oliwy,
      2 łyżki masła,
      2 łyżki cukru pudru,
      szklanka mleka,
      sól,
      pół szklanki śmietany kremówki,
      owoce kandyzowane lub z konfitur,
      cytryna.

      Mąkę wsypać do miski, dodać ubite jajka i olej. Wszystkie
      składniki wymieszać, dolewając powoli mleko. Gdy ciasto będzie
      gładkie, dodać szczyptę soli i drobno utartą skórkę z cytryny.
      Odrobinę masła roztopić na patelni. Usmażyć naleśniki na złoty
      kolor.
      Śmietanę ubić, w trakcie ubijania dodając cukier. Owoce pokroić w
      kostkę. 2/3 wymieszać ze śmietaną.
      Naleśniki zrolować w rożki i napełnić je śmietanowym kremem.
      Przybrać pozostałymi owocami, posypać cukrem.
    • mal-la Deser ze śliwkami 23.05.09, 12:20
      500 g. suszonych śliwek, 2 łyżki masła,
      75 g. ryżu,
      laska wanilii, 1/2 l. mleka, 3 białka,
      150 g. cukru, wiśniówka.

      Ryż opłukać, gotować przez 3 minuty w wodzie bez soli. Odcedzić,
      przelać zimną wodą.
      Podgrzać mleko, wrzucając do niego miąższ z przeciętej na pół
      wanilii. Gdy zacznie wrzeć, wsypać ryż. Gotować pod przykryciem, na
      małym ogniu przez 35 minut. Kiedy ryż się ugotuje, dodać do niego
      połowę cukru, łyżkę masła i wymieszać.
      Ze śliwek usunąć pestki. Naczynie do zapiekania posmarować lekko
      masłem i przełożyć do niego ryż; na środku ułożyć śliwki i polać
      niewielką ilością wiśniówki. Białka ubić na sztywną pianę, dodając
      pozostałą część cukru. Wyłożyć pianę na śliwki. Zapiekać na złotawy
      kolor w niezbyt gorącym piekarniku przez 15 minut. Deser podawać
      ciepły.
      DOBRA RADA :
      Aby deser nabrał bardziej wykwintnego charakteru, do piany można
      dodać łyżeczkę wiórków kokosowych.
    • mal-la Lody czekoladowe 23.05.09, 13:15
      4 łyżki kakao,
      1 szklanka cukru,
      3 łyżki naparu czarnej kawy,
      5 kostek lodu,
      4 łyżeczki likieru kawowego,
      3/4 szklanki śmietany kremówki,
      2 łyżki cukru pudru,
      1 pomarańcza,
      4 owoce jasnych winogron,
      4 truskawki,

      Kakao wymieszać z dwiema łyżkami wody. Dodać kawę,
      cukier i 1 szklankę wody. Podgrzewać mieszaninę 6 minut,
      następnie odstawić, wlać drugą szklankę wody i dodać
      kostki lodu. Mieszać, aż lód się roztopi. Przełożyć do
      metalowej miski i zamrażać około 1,5 godziny, aż na
      wierzchu utworzy się warstewka lodu grubości 2 cm.
      Mikserem lub trzepaczką ubić masę na gładki krem.
      Wstawić do zamrażalnika na 1,5 godziny. Śmietanę ubić
      z cukrem pudrem. Przed podaniem lody zamieszać i
      włożyć do pucharków, polać likierem, ozdobić bitą
      śmietaną i owocami.
    • mal-la Sorbet malinowy 23.05.09, 13:15
      30 dag mrożonych lub świeżych malin,
      20 dag cukru pudru,
      2 cytryny,
      1/3 szklanki śmietany kremówki,
      1 łyżka cukru pudru,

      Maliny lekko rozmrozić i zmiksować z cukrem i sokiem z
      cytryn, przetrzeć przez sitko, żeby oddzielić pestki,
      przełożyć do miski i zamrażać 2 godziny. Następnie ubić
      trzepaczką lub mikserem na puszystą gładką masę
      i ponownie mrozić 2 godziny. Przed podaniem wstawić
      na 20 minut do lodówki. Ubić śmietanę z cukrem.
      Nałożyć sorbet do pucharków i ozdobić bitą śmietaną.
      Podawać natychmiast.
    • mal-la Lody jogurtowe 23.05.09, 13:16
      6 żółtek,
      3 szklanki jogurtu naturalnego,
      10 dag cukru,
      0,5 kg owoców sezonowych (malin, truskawek, czarnych
      porzeczek, czarnych jagód),
      wiórki kokosowe do przybrania,

      Żółtka ubić na parze z cukrem na puszysty krem.
      Następnie ostudzić i wymieszać z jogurtem. Owoce
      zmiksować i połączyć z masą jogurtową. Przełożyć do
      specjalnej formy do lodów lub miski metalowej, przykryć
      i zamrażać 12 godzin. Lody podawać jako deser, ze
      świeżymi owocami, bakaliami, bitą śmietaną lub kremem
      albo bez tych dodatków posypane wiórkami kokosowymi
    • mal-la Sorbet cytrynowy 23.05.09, 13:17
      1/2 szklanki soku ze świeżych cytryn,
      1/4 szklanki soku ze świeżych limet,
      1/2 szklanki cukru,
      3 łyżeczki żelatyny,
      1 szklanka szampana,
      1 cytryna.

      Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimnej wody. Gdy
      spęcznieje, wlać 1 szklankę gorącej wody, dodać cukier
      i podgrzewać na małym ogniu, stale mieszając, aż
      żelatyna i cukier się rozpuszczą. Ostudzić, połączyć z
      sokami owocowymi i szampanem, zamieszać, przelać do
      naczynia, w którym się będzie zamrażać, i wstawić do
      zamrażalnika na 3 godziny. Po wyjęciu ubić masę
      mikserem i ponownie zamrażać 2 godz. Sorbet przed
      podaniem pozostawić na 15 min w temp. pokojowej.
      Podawać w pucharkach, przybrany plasterkami cytryny.
    • mal-la Sorbet tropikalny 23.05.09, 13:17
      1 puszka mleka skondensowanego słodzonego,
      1 l napoju gazowanego o smaku owoców tropikalnych lub
      mango,
      1 cytryna,
      6 wiśni koktajlowych,

      W wysokim naczyniu dokładnie wymieszać napój z
      mlekiem. przelać do wysokich pojemników ze sztucznego
      tworzywa i wstawić do zamrażalnika na 2 godziny.
      Następnie wyjąć, jeszcze raz dokładnie wymieszać
      i ponownie zamrażać 4 godziny. Przed podaniem wstawić
      do lodówki na 20 minut. Nakładać do pucharków lub
      kompotierek, przybrać plasterkami cytryny i wiśniami.
    • mal-la Owoce w galarecie 23.05.09, 13:18
      30 dag świeżych owoców,
      3 dag żelatyny,
      1/2 l wody,
      cukier.

      Małe salaterki umyć i wstawić do lodówki. Żelatynę
      rozpuścić w wodzie i osłodzić do smaku. Owoce umyć i
      obrać, większe podzielić na części, ćwiartki lub plastry. Do
      salaterki wlać 1/3 żelatyny, ułożyć owoce, zalać pozostałą
      żelatyną. Schłodzić.
    • mak1177 Re: Desery 04.03.16, 16:53
      Wypróbowałam ostatnio pyszny deser czekoladowy z płynną czekoladą. Rozpływa się w ustach... smile Szybki sposób na niezapowiedzianych gości!

      urzadpomyslow.pl/2016/03/03/deser-z-plynna-czekolada/

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka