Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

falomierz cd

IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 05.03.04, 01:19
    Melduję 56 i proponuję kontynuację w nowym wątku, bo to wchodzenie na stronę
    drugiej setki wydaje się trochę męczące. Salut!
    Obserwuj wątek
      • nie.my 55 w zastepstwie spiochow melduje n/txt 06.03.04, 08:13

• Gość: ameli 54 IP: *.compower.pl 07.03.04, 00:00
        co najmniej dobrych win życze
      • Gość: star 53 IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 08.03.04, 00:01
        Milego dnia, ze o nocy nie wspomne, Wszystkim Paniom zyczy

star

• waza101 Re: 53 08.03.04, 00:06
          Dołączam się do życzeń dla Pań i potwierdzam,że nastał nam już 8 dzień
          Marca.Pozdrawiam!
          • panowca Re: 53 08.03.04, 16:11
            a ja zaspalem i śniło mi się ze walczę z butelkami pod stalingradem - w
            butelkach była benzyna chyba
      • winoman 52 09.03.04, 00:33
        Uff, wreszcie w domu ...

Pozdrawiam!
      • winoman 51 10.03.04, 00:03
        Pozdrawiam!
        • kochamwino Re: 51 10.03.04, 01:47
          winoman napisał:

> Pozdrawiam!
          Kurde! Budzik sobie nastawie o 23.58 i tez kiedys bede pierwszy:-)
          Jak Ch. Clement Pichon 97'? Dla mnie to jedno z najlepszych CB jakie pilem.

Pzdr

TT
          • winoman Re: 51 10.03.04, 02:16
            > Jak Ch. Clement Pichon 97'? Dla mnie to jedno z najlepszych CB jakie pilem.

Jeszcze nie piłem, dziś zbyt zmęczony jestem na dobre wina, do kolacji
            Kekfrankos/Cabernet Franc Nagygombos 2000. A wczoraj wieczorem w rozmowie po
            koncercie tria Oleś-Trzaska-Oleś po raz kolejny okazało się, że świat jest mały :-))

Pozdrawiam!
            • kochamwino Re: 51 10.03.04, 02:23
              winoman napisał:

> > Jak Ch. Clement Pichon 97'? Dla mnie to jedno z najlepszych CB jakie pile
              > m.
              >
              > Jeszcze nie piłem, dziś zbyt zmęczony jestem na dobre wina, do kolacji
              > Kekfrankos/Cabernet Franc Nagygombos 2000. A wczoraj wieczorem w rozmowie po
              > koncercie tria Oleś-Trzaska-Oleś po raz kolejny okazało się, że świat jest
              mały
              > :-))
              >
              > Pozdrawiam!

Byles na koncercie OlESIOW!!!???? Fantastico Goscie. Oni jeszcze zrobia furore
              na rynku europejskim.
            • kochamwino Re: 51 10.03.04, 02:28
              winoman napisał:

> m.
              >
              > Jeszcze nie piłem, dziś zbyt zmęczony jestem na dobre wina, do kolacji
              > Kekfrankos/Cabernet Franc Nagygombos 2000. A wczoraj wieczorem w rozmowie po
              > koncercie tria Oleś-Trzaska-Oleś po raz kolejny okazało się, że świat jest
              mały
              > :-))
              >
              > Pozdrawiam!

Swiat jest jak naparstek do ktorego wlewa sie wszystkie wina swiata i trzeba
              rozpoznac rocznik i terrior....cholera niektorym udajie sie ta sztuka!:-)
              • sstar Re: 51 10.03.04, 09:45
                To mamy cale spektrum bo ja wczoraj wino domowe od znajomych w tym czasie pic
                probowalem - ale pe(u)ch mnie nie opuszcza i prawo serii - nawet vino della casa
                korkowe! :-(

star
          • winoman Re: 51 11.03.04, 00:31
            kochamwino napisał:

> Jak Ch. Clement Pichon 97'? Dla mnie to jedno z najlepszych CB jakie pilem.

Hmm ... Otworzyłem, początkowe wrażenia nie były najlepsze, wino wydawało mi
            się raczej cieniutkie. Po jakiejś godzinie wietrzenia nabrało nieco charakteru,
            nos zwierzęco-kawowo-herbaciany, delikatny, w ustach przyjemna kwasowość, ślad
            owoców, ale niewiele więcej. Z jedzeniem ginie zupełnie. Aż nie chciało mi się
            wierzyć, gdy przeczytałem u Parkera, że konsultantem jest Rolland! Może moja
            butelka miała jakis problem? Jeśli nawet, to i tak nie mogę go rozpoznać.

Pozdrawiam!

• winoman Re: 51 12.03.04, 01:09

> > Jak Ch. Clement Pichon 97'?

Ciąg dalszy wrażeń: o ile wczoraj wino miało zadziwiająco burgundzki charakter,
              teraz się zupełnie zmieniło. Gdybym pił je "w ciemno", dziś stawiałbym na to,
              że jest to jakiś przyzwoity południowy Rodan ze sporą zawartością Grenache!
              Sprawdziłem też WS, Suckling dał mu 79, główny zarzut: pewne rozwodnienie. Z
              tym ostatnim się zgodzę, ale za tę aromatyczną zmiennośc dałbym więcej punktów,
              powiedzmy 84. Z całą pewnością jednak stwierdzę, że pijałem dużo lepsze cru
              bourgeois, choćby Barreyres 1995, czy la Cardonne. Dostępne teraz w
              supermarketach Barreyres 2000 też jest lepsze, choć trudno bezpośrednio
              porównywać wina z tak różnych roczników.

Pozdrawiam!
            • kochamwino Re: 51 15.03.04, 16:06
              winoman napisał:

> kochamwino napisał:
              >
              > m.
              >
              > Hmm ... Otworzyłem, początkowe wrażenia nie były najlepsze, wino wydawało mi
              > się raczej cieniutkie. Po jakiejś godzinie wietrzenia nabrało nieco charakteru
              > ,
              > nos zwierzęco-kawowo-herbaciany, delikatny, w ustach przyjemna kwasowość, ślad
              > owoców, ale niewiele więcej. Z jedzeniem ginie zupełnie. Aż nie chciało mi si
              > ę
              > wierzyć, gdy przeczytałem u Parkera, że konsultantem jest Rolland! Może moja
              > butelka miała jakis problem? Jeśli nawet, to i tak nie mogę go rozpoznać.
              >
              > Pozdrawiam!
              >
              > Faktycznie moze butla byla trefna. Ja pilem to wino z Winersch i takich przykrych doswiadczen nie mielismy. Wrecz przeciwnie: dostojne, mocne i dosc zrownowazone o aromacie ciemnych owocow lesnych i debu. No i cena: 79pln.
              Zreszta Hachette bardzo wysoko ceni ta posiadlosc.

Pzdr

TT
            • kochamwino Re: 51 18.03.04, 11:52
              Michel Rolland jest konsultantem w Chateau La Dominique w Saint-Emilion a nie w Ch. Clement Pichon. Choc obie posiadlosci naleza do Fayata.

Pzdr

TT
              • winoman Re: 51 18.03.04, 12:11
                kochamwino napisał:

> Michel Rolland jest konsultantem w Chateau La Dominique w Saint-Emilion a nie w
                > Ch. Clement Pichon. Choc obie posiadlosci naleza do Fayata.

Jednak R. Parker w "dużym Bordeaux" pisze, że Fayat poprosił Rollanda również o
                doglądanie Clement-Pichon i że Rolland dokonał cudu w tej tak młodej winnicy (po
                jej kupieniu w 1976 całą obsadzono na nowo). Być może tekst pochodzi z jednego
                z pierwszych wydań, choć ja mam nowe, 2003.

Pozdrawiam!
      • Gość: ameli 50 IP: *.compower.pl 11.03.04, 00:01
        już półmetek
      • Gość: docg 49! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.04, 00:02
        • winoman Re: 49! 12.03.04, 00:07
          A gdzie całuski???

Pozdrawiam!
          • Gość: docg Re: 49! IP: 212.160.147.* 12.03.04, 07:47
            specjalnie dla Ciebie, proszę bardzo :-)

--
            całuski
            Deo
            :-)))))
            • Gość: Rural Re: 49! IP: 213.134.140.* 12.03.04, 13:13
              To w koncu ile tych butelek bedzie mozna przywiezc po 1 maja 2004? To jak
              swiatlo w tunelu.

Pozdrawiam
              • Gość: docg Re: 49! IP: 212.160.147.* 12.03.04, 14:05
                90 litrów podobno, czyli 120 butelek. Nie wiem, z jakiego źródła jest ta
                wiadomość, ale to raczej pewne. Nie wiem też, czy można będzie 120 but.
                przywozić codziennie, ale mówi się, że obywatele Unii nie będą kontrolowani na
                przejściach granicznych, więc chyba można założyć, że po te parę(naście)
                kartonów będzie można sobie bez stresu przywozić.
                BTW znalazłem niezły sklep z "włochami" w Dreźnie: www.superiore.de

pewnie tam pojadę po 1.05. :-)

--
                całuski,
                Deo
                • Gość: maciejm Re: 49! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.04, 11:11
                  Niezla oferta, ale to sklep tylko internetowy:-(
                  • Gość: docg Re: 49! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.04, 14:43
                    poczytaj dokladnie, wydaje mi sie, ze jest otwarty "realnie" w soboty w
                    jakichstam godzinach

--
                    causki,
                    Deo
                • Gość: sebulba Re: 49! IP: 213.134.152.* 16.03.04, 08:23
                  Odnośnie rozmiarów importu po 1.05, to: nie ma zapisu dot. konkretnej ilości.
                  Jedynie istnieje sformuowanie "na potrzeby własne". Przewożąc większą liczbę
                  można zadeklarować, że to na uroczystość rodzinną typu ślub córki, rocznica
                  rozwodu itp.
                  Nie powinno być problemów, no chyba, że ludzie zaczną przesadzać i za jakiś
                  czas naprawdę zaczną nas kontrolować.
                  Jak na razie to butelki z winem skrzętnie przeliczali mi na granicy ze Słowacją
                  w Barwinku.
                  Później było mi szkoda, że targałem do domu nie najlepszą frankovkę, zamiast
                  całkiem uczciwego Vetlinera, ale to już całkiem inna historia.
      • solley Re: falomierz cd 13.03.04, 00:03
        48!
        Trzynastego...!Dziś moje urodzinki,pozdrawiam wszystkich!
      • solley 48! 13.03.04, 00:04
        jeszcze raz!
      • Gość: docg 47! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.04, 10:21
        wczoraj powtórka z Malbeca od Nortona, 31,50 w Nicolas (ale juz nie ma) -
        niezle, ale zeby az 89 pkt w WS?

--
        caluski,
        Deo
      • Gość: jut Re: falomierz cd IP: *.unicity.pl / 80.51.254.* 14.03.04, 14:29
      • Gość: ameli 46 IP: *.compower.pl 15.03.04, 00:21
        miłego tygodnia życze
      • winoman 45 16.03.04, 00:04
        I wciąż Dao Reserva, Caves Alianca 1998, coraz lepsze.

Pozdrawiam!
      • sstar 44 17.03.04, 00:36
        Zsumuj cyfry z daty urodzenia dodaj ilosc krajow Unii Europejskiej pomnoz sume
        przez zero a nastepnie dodaj ilosc dni z falomierza a na pewno otrzymasz ...?
        Jesli nie otrzymales 44 to musisz zaczac pic wiecej wina ...

Znad kieliszka dosc podlego supermarketowego Egri (darowanemu...),

Pozdrawia
        star
      • Gość: wojtekes 43 IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 18.03.04, 01:28
        bez kieliszka - 43
      • docg 42! 19.03.04, 00:02
        znad kieliszka Boyar merlot reserve -15 zl w Albercie (UWAAAAGA, REKLAMA!!!)
        :-))
        pozdrawia Deo
        • sstar Re: 42! 19.03.04, 00:20
          Zaczales pracowac na nocna zmiane? Pamietaj ze w pracy nie mozna pic!

star
          • winoman Re: 42! 19.03.04, 00:27
            > Pamietaj ze w pracy nie mozna pic!

Są takie prace, gdzie nie tylko można, ale i trzeba pić (niektórzy sugerują
            również plucie :-)) )
            Pozdrawiam!
      • sstar 41 20.03.04, 00:02
        Tym razem bez wina ale upojony koncertem Les Siezes (o ile dobrze pamietam
        nazwe:-) przy okazji dni frankofonskich we Wroclawiu - ale chyba wina nigdzie
        nie serwuja z tej okazji - moze ktos cos wie nt!

star
      • Gość: star 40 IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 21.03.04, 00:29
        Tym razem Echeverria, Merlot 2000 po koncercie Grazyny Awgoosechick :-) jako
        aperitif, no a do wystepu Lizz Wright (5serc+korona) to powinno byc cos w stylu
        Langhe Vignaserra od Voerzio ... no ale trzeba zadowolic sie Echeverria -
        niestety odzywczailem sie od Chilijczykow :-(, lekkie , w smaku slodkosc beczki
        laczy z dziwna gorzka koncowka, aromatycznie oprocz beczki (odrzuca mnie ten
        aromat) cos w kierunku PN...

Pozdrawiam
        star

Pozdrawiam
      • winoman 39! 22.03.04, 00:10
        Z Barberą d'Asti Ca' di Pian La Spinetty z roku 2000.

Pozdrawiam!
      • winoman 38 23.03.04, 00:16
        Po dniu pełnym zajęć, a i wina (2xChile, 5xArgentyna), pozdrawiam znad starej
        dobrej Barbery d'Asti (tej samej, co wczoraj) i na dwa tygodnie odmeldowuję się
        z tego posterunku. Gdy wrócę, postaram się zawołać "24!".

Pozdrawiam!
        • kochamwino Re: 38 23.03.04, 00:37
          winoman napisał:

> Po dniu pełnym zajęć, a i wina (2xChile, 5xArgentyna), pozdrawiam znad starej
          > dobrej Barbery d'Asti (tej samej, co wczoraj) i na dwa tygodnie odmeldowuję
          się
          > z tego posterunku. Gdy wrócę, postaram się zawołać "24!".
          >
          > Pozdrawiam!

No to jak wrocisz trzezwy z tych winiarskich wojarzy mam do zaproponowania
          nastepujace trzy butle do otwarcia:

Chateau de la font du loup 1995
          Chateau de la Gardine Generation 1996
          Dne de la Solitude Cuvee Barberini 1999....na to moze jeszcze poczekamy, ale
          mam 6 butli.

Pzdr

TT
      • Gość: ameli 37 IP: *.compower.pl 24.03.04, 00:19
        a dzisiaj byl St.Emilion Ch. L'Hermitage 1996
        i Sautener Ch. Lamote 1998 a to przy okazji urodzin mojego
        chlopaka-;)
        St Emilion jak dla mnie pyszny ale bez rewelacji, chociaz ja chyba najbardziej
        lubie te apelacje, sautener pachnacy, slodki, wspomnienie wakacji we francji...
        zreszta te wina wlasnie z wakacji przywiezione....
        milej nocy
      • nie.my 36 25.03.04, 08:32
        Wszyscy zaspali, wiec melduje 36 popijajac plusssz active, kolor cytrynowy,lekko
        musujace, smak grejpfrutowy, niestety nie wyczuwam w smaku cytrynianu magnezu,
        glukonianu cynku ani L-karnityny ale to moze nawet dobrze.
        Wczoraj wieczorem wino idealne do watku niskobudzetowego Culemborg Cape White
        (to szczep mi nieznany) 2003 RPA kupione za 17pln (sklep na Szaserow), mile wino
        ze srednia kwasowoscia i posmakiem bananow w koncowce (dziwnie sie zgodzilismy z
        napisem na kontretykiecie)

Pozdrawiam

NieMy
        • Gość: sebulba Re: 36 IP: 213.134.152.* 26.03.04, 09:12
          Rzeczywiście całkiem sympatyczny ten Culemborg.
          Lepiej by smakował, gdyby było cieplej.
          A tu tymczasem o: p a d a.
      • Gość: docg 35! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.04, 07:45
        tylko 5 tygodni :-)
        • Gość: docg juz tylko 34 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.04, 00:34
      • Gość: ameli 33 IP: *.compower.pl 28.03.04, 00:01
        w portugalskim towarzystwie wina Mesiass reserva 1999 z Douro i przy
        muzyce tez z Portugali Moonspell
        a wino dobre, gęste, o dziwno-ciekawym bukiecie nie bardzo garbnikowe ale warto
        sprobowac - inne niz dotychczasowe pite przeze mnie portugalskie wina wytrawne
        bardziej jak francuskie bordaux
        • waza101 Re: 33 28.03.04, 00:05
          I tak trzymać!O dziwo jutro zameldujemy się godzinę wcześniej!Wszystkiego
          najlepszego dla wszystkich 33 latków !!!
        • Gość: docg 32! IP: 212.160.147.* 29.03.04, 08:41
          pozdrawiam
    Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka