danutka15 19.09.06, 11:39 nigdy nie robilam przecieru prosze o sprawdzony przepis a i czy do jablek moge dodac brzoskwinie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ba_nita Re: Rzecz prosta trochę inna i prawie zapomniana. 19.09.06, 11:45 Jabłka układasz na blasze wyłożonej papierem i pieczesz do miękkości (około 30 min). Po wyjęciu gorące jabłka przecierasz przez sito lub blenderem i dopiero przez sito aby usunąć skórki i pestki. Wkładasz do słoików upychając łyżką (nie może być wolnych przestrzeni). Pasteryzujesz 20 min. Brzoskwinie możesz dodać ale wcześniej je zmiksuj podgrzej na niewielkim ogniu aby odparować część wody i po połączeniu z jabłkami - jak wyżej. Nie dodajesz cukru. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kabushka Re: Rzecz prosta trochę inna i prawie zapomniana. IP: *.proxy.aol.com 19.09.06, 22:07 Ba_nito, wielkie dzieki za podsuniecie pomyslu - dostalam sporo jablek i tak sie zastanawialam, jak je przerobic. Mam tylko kilka pytan... Skorki zostawilam, bo mi nie przeszkadzaja - nic sie z tego powodu zlego nie zadzieje, co? No i upychalam je do sloikow nie calkiem gorace, bo zanim pozbylam sie pestek, zdazyly przestygnac... Nastepnym razem przed upieczeniem pokroje je w cwiartki i wyciagne gniazda - szybciej sie upieka i oszczedze sobie pozniejszego dlubania! Super, ze robi sie je bez cukru! Tylko powiedz, jak dlugo moge je przechowywac? Czy to, ze sa wczesniej upieczone, przedluza ich zycie w sloiku? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: Do Kabushki 19.09.06, 23:09 Jeśli zapasteryzujesz to co najmniej 2 lata spokojnie się przechowują. W każdej chwili możesz je przerobić na dżem lub spokojnie użyć do szarlotki.Zastosowań jest pewnie znacznie więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kabushka Re: Do Kabushki IP: *.proxy.aol.com 20.09.06, 07:04 Oj, to swietnie! Pasteryzowalam dobre 20 minut, ale nie sadze, ze tak dlugo postoja:-) Dzisiaj zamierzam zrobic kolejna porcje, musze tylko wywiedziec sie, gdzie najlepiej zakupic wieksza ilosc sloikow - moje juz mi wyszly... A tak a'propos jablek - moje Fajfokloki byly zszokowane, ze robi sie dzem jablkowy! Oni znaja tylko apple sauce... Obiecalam, ze jak zrobie, to przyniose na sprobowanie. Jeszcze raz dzieki za wspanialy pomysl! Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: Kojarzę, że Ty z UK? 20.09.06, 15:14 Niech się dziwią - popróbują i będziesz największym dodadkiem do herbaty w okolicy...))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kabushka Re: Kojarzę, że Ty z UK? IP: *.proxy.aol.com 20.09.06, 15:23 Na ten moment tak... ;-) Zdziwia sie na pewno! Placki ziemniaczane, pierogi i makowiec juz robia furore! Raz nawet specjalnie dostalam dzien wolny na zrobienie strucli makowej! Kiedys przynioslam na sprobowanie i zona szefa tak chciala jeszcze, ze wycyganila mi dzien wolny specjalnie na upieczenie "tego chleba z makiem" :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: danutka15 Re: przecier z jablek ?do sloikow na szrlotke? IP: 83.168.96.* 19.09.06, 11:52 banito dzieki pedze do kuchni sloiki czekaja Odpowiedz Link Zgłoś
chipcia13 Re: przecier z jablek ?do sloikow na szrlotke? 20.09.06, 15:12 A ja jabłka obrane i bez ogryzków wrzucam na kilka minut do szybkowara. Później chwilę podgrzewam z cukrem (ale można bez)w dużym garnku. Do słoików pakuję gorące i zakręcam. Jak mi się chce to pastryzuję. Odpowiedz Link Zgłoś
chipcia13 Re: Niezły pomysł!!!!!!n/t 20.09.06, 15:46 Pomysł niezły:D i szyko się robi szcególnie na dwa szybkowary. Podobnie robię powidła tylko oczywiscie dłużej gotuję Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: przecier z jablek ?do sloikow na szrlotke? 20.09.06, 16:14 pisalam juz jakis czas temu o jablkach bardzo tradycyjna receptura w moim domu rodzinnym bylo przygotowanie jablek do ciast na zime w ten sposob jablka, rowniez "spady", obrac, wyjac gniazda nasienne, zetrzec na tarce, na duzych oczkach - pewnie malakserem tez mozna to zrobic przy uzyciu odpowiedniej tarczy odcisnac sok - zapasteryzowac osobno do picia wiorki jablkowe upychac do sloikow, srednio 1 litrowy wystarcza potem na tradcyjna prostokatna foremke sloiki zapasteryzowac bez jakichkolwiek dodatkow, cukru itd inna wersja, ktora moja corka uwielbia, to przecier/ sos jalbkowy jablka oczyscic z miejsc uszkodzonych - robaczki, obite miejsca zostawic, podobnie skorki i gniazda nasienne pogotowac do miekkosci - rozpadania sie, na poczatek mozna podlac z pol szklanki wody potem calosc przetrzec i zapasteryzowac jak ktos lubi mozna doslodzic przecier taki jest swietnym deserem samym w sobie, mozna dodawac do mies, jak kto lubi co najwazniejsze - swietnie zastepuje olej w wypiekach, ciasta maja mniej kalorii , sa rownie wilgotne i podobnie dlugi swieze Odpowiedz Link Zgłoś