Dodaj do ulubionych

przecier z jablek ?do sloikow na szrlotke?

19.09.06, 11:39
nigdy nie robilam przecieru prosze o sprawdzony przepis a i czy do jablek moge
dodac brzoskwinie?
Obserwuj wątek
    • ba_nita Re: Rzecz prosta trochę inna i prawie zapomniana. 19.09.06, 11:45
      Jabłka układasz na blasze wyłożonej papierem i pieczesz do miękkości (około 30
      min). Po wyjęciu gorące jabłka przecierasz przez sito lub blenderem i dopiero
      przez sito aby usunąć skórki i pestki. Wkładasz do słoików upychając łyżką (nie
      może być wolnych przestrzeni). Pasteryzujesz 20 min. Brzoskwinie możesz dodać
      ale wcześniej je zmiksuj podgrzej na niewielkim ogniu aby odparować część wody i
      po połączeniu z jabłkami - jak wyżej. Nie dodajesz cukru.
      • Gość: kabushka Re: Rzecz prosta trochę inna i prawie zapomniana. IP: *.proxy.aol.com 19.09.06, 22:07
        Ba_nito, wielkie dzieki za podsuniecie pomyslu - dostalam sporo jablek i tak
        sie zastanawialam, jak je przerobic. Mam tylko kilka pytan... Skorki
        zostawilam, bo mi nie przeszkadzaja - nic sie z tego powodu zlego nie zadzieje,
        co? No i upychalam je do sloikow nie calkiem gorace, bo zanim pozbylam sie
        pestek, zdazyly przestygnac... Nastepnym razem przed upieczeniem pokroje je w
        cwiartki i wyciagne gniazda - szybciej sie upieka i oszczedze sobie
        pozniejszego dlubania!
        Super, ze robi sie je bez cukru! Tylko powiedz, jak dlugo moge je przechowywac?
        Czy to, ze sa wczesniej upieczone, przedluza ich zycie w sloiku? ;-)
        • ba_nita Re: Do Kabushki 19.09.06, 23:09
          Jeśli zapasteryzujesz to co najmniej 2 lata spokojnie się przechowują. W każdej
          chwili możesz je przerobić na dżem lub spokojnie użyć do szarlotki.Zastosowań
          jest pewnie znacznie więcej.
          • Gość: Kabushka Re: Do Kabushki IP: *.proxy.aol.com 20.09.06, 07:04
            Oj, to swietnie! Pasteryzowalam dobre 20 minut, ale nie sadze, ze tak dlugo
            postoja:-) Dzisiaj zamierzam zrobic kolejna porcje, musze tylko wywiedziec sie,
            gdzie najlepiej zakupic wieksza ilosc sloikow - moje juz mi wyszly...
            A tak a'propos jablek - moje Fajfokloki byly zszokowane, ze robi sie dzem
            jablkowy! Oni znaja tylko apple sauce... Obiecalam, ze jak zrobie, to przyniose
            na sprobowanie.
            Jeszcze raz dzieki za wspanialy pomysl!
            • ba_nita Re: Kojarzę, że Ty z UK? 20.09.06, 15:14
              Niech się dziwią - popróbują i będziesz największym dodadkiem do herbaty w
              okolicy...)))
              • Gość: kabushka Re: Kojarzę, że Ty z UK? IP: *.proxy.aol.com 20.09.06, 15:23
                Na ten moment tak... ;-) Zdziwia sie na pewno! Placki ziemniaczane, pierogi i
                makowiec juz robia furore! Raz nawet specjalnie dostalam dzien wolny na
                zrobienie strucli makowej! Kiedys przynioslam na sprobowanie i zona szefa tak
                chciala jeszcze, ze wycyganila mi dzien wolny specjalnie na upieczenie "tego
                chleba z makiem" :-)
    • Gość: danutka15 Re: przecier z jablek ?do sloikow na szrlotke? IP: 83.168.96.* 19.09.06, 11:52
      banito dzieki pedze do kuchni sloiki czekaja
    • chipcia13 Re: przecier z jablek ?do sloikow na szrlotke? 20.09.06, 15:12
      A ja jabłka obrane i bez ogryzków wrzucam na kilka minut do szybkowara.
      Później chwilę podgrzewam z cukrem (ale można bez)w dużym garnku.
      Do słoików pakuję gorące i zakręcam. Jak mi się chce to pastryzuję.
      • ba_nita Re: Niezły pomysł!!!!!!n/t 20.09.06, 15:16

• chipcia13 Re: Niezły pomysł!!!!!!n/t 20.09.06, 15:46
          Pomysł niezły:D i szyko się robi szcególnie na dwa szybkowary. Podobnie robię
          powidła tylko oczywiscie dłużej gotuję
    • roseanne Re: przecier z jablek ?do sloikow na szrlotke? 20.09.06, 16:14
      pisalam juz jakis czas temu o jablkach

bardzo tradycyjna receptura w moim domu rodzinnym bylo przygotowanie jablek do
      ciast na zime w ten sposob
      jablka, rowniez "spady", obrac, wyjac gniazda nasienne, zetrzec na tarce, na
      duzych oczkach - pewnie malakserem tez mozna to zrobic przy uzyciu odpowiedniej
      tarczy

odcisnac sok - zapasteryzowac osobno do picia
      wiorki jablkowe upychac do sloikow, srednio 1 litrowy wystarcza potem na
      tradcyjna prostokatna foremke
      sloiki zapasteryzowac
      bez jakichkolwiek dodatkow, cukru itd

inna wersja, ktora moja corka uwielbia, to przecier/ sos jalbkowy
      jablka oczyscic z miejsc uszkodzonych - robaczki, obite miejsca zostawic,
      podobnie skorki i gniazda nasienne
      pogotowac do miekkosci - rozpadania sie, na poczatek mozna podlac z pol szklanki
      wody
      potem calosc przetrzec i zapasteryzowac
      jak ktos lubi mozna doslodzic

przecier taki jest swietnym deserem samym w sobie, mozna dodawac do mies, jak
      kto lubi

co najwazniejsze - swietnie zastepuje olej w wypiekach, ciasta maja mniej
      kalorii , sa rownie wilgotne i podobnie dlugi swieze
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka