Gość: gość IP: *.lubin.dialog.net.pl 17.11.06, 17:17 Witam Czy ktoś zna przepis na "orzechowiec". Bardzo proszę o podanie. Kocham to ciasto ale nie mam sprawdzonego przepisu Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Gośka Re: Orzechowiec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.06, 18:55 kuchnia.o2.pl/przepisy/?id_kat=10 tutaj znajdziesz kilka przepisów. Odpowiedz Link Zgłoś
tchiopentalik Re: Orzechowiec 17.11.06, 21:40 Proszę bardzo nie wiem czy akurat o ten Tobie chodzi przepis. Ja go uwielbiam 20 dag cukru 50 dag mąki 20 dag masła lub margaryny co chcesz 2 łyżki miodu 2 jajka 2 łyżeczki sodki rozpuszczone w 2 łyżkach mleka Zagnieść podzielić na dwie części. Jedną część ciasta pieczemy piec 30 minut w temp 200 stopni . MASA: 30 dag orzechów włoskich 12 dag masła lub margaryny 10 dag cukru 2 łyżki miodu Orzechy pokruszyć na patelnie dodać resztę składników i smażyć na małym ogniu 10 minut ciągle mieszając. Następnie tą drugą połowę ciasta rozkładamy na bloszce i na to ciasto surowe wykładamy tą masę orzechową i pieczemy drugą część ciasta tak samo jak pierwszą. Jak mamy upieczone dwa placki to spód jest bez orzechów na to ja kłade mase karpatkową i przykrywam drugim plackiem z orzechami , orzechy na wierzchu. Smacznego. polecam. Odpowiedz Link Zgłoś