Dodaj do ulubionych

Najprostsze spaghetti bolognese

IP: *.fastres.net 01.07.05, 02:05
na koncu kluski!!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: Desi Re: Najprostsze spaghetti bolognese IP: *.cust-adsl.tiscali.it 28.09.05, 11:08
      zeczywiscie bardzo szybki. przed wlozeniem sosu pomidorowego nalezy poddusic
      mieso z przyprawami z cebulka pokrajana nie w rondelki ale w kosteczke
      dokladnie mieszajac przez co najmniej 15 min.....a potem dodac sos pomidorowy.
      lepiej stracic troche wiecej czasu i zjesc jak sie nalezy.
    • marghot Re: Najprostsze spaghetti bolognese 28.09.05, 11:46
      a gdzie oregano, bazylia, ciut marchewki pokrojonej w zapałki...eh...
      • linn_linn Re: Najprostsze spaghetti bolognese 28.09.05, 12:04
        Ten przepis to kpina...
        • yavorius O! 28.09.05, 12:06
          Właśnie...
      • jo.hanna bolognese czy ragu? 28.09.05, 12:08
        oczywiscie, jesli ktos chce szybki sos do makaronu (i to niekoniecznie
        spaghetti), to podany przepis jest OK. Ale jesli ktos chce sprobowac sos jadany
        w Bolonii do tagliatelle (a nie do spaghetti)to jest to juz zupelnie inna para
        kaloszy, bo ragu to sprawa gotowania sosu przez 3 godziny. Jest to raczej gesty
        sos miesny--na ogol mieszanki cieleciny i wieprzowiny, gotowany w marchewka,
        selerem naciowym, cebula i czosnkiem. Do tego dodaje sie tez wino i niewielka
        ilosc pomidorow. Ale moge tez z reka na sercu powiedziec, ze sos mozna swietnie
        zamraza. I smakuje niebiansko.
    • Gość: Desi Re: Najprostsze spaghetti bolognese IP: *.cust-adsl.tiscali.it 28.09.05, 12:24
      nie coniecznie makaron ma byc tagliatelle...to zecz gustu. tu chodzilo o sos a
      nie o makaron. oczywiscie ze do prawdziwego, orginalnego sosu ragu....bolognese
      ( nie ma prawie roznicy ) na przysmazke dodaje sie cebule, seler, i troche
      marchewki.( marchewka daje smak slodki...... ) sosu malo bo zrobi sie zupa a
      nie sos. oczywiscie dodac goracej wody aby powoli odparowala i dala
      konsistenzie sosu...nie za zadkiego i nie za gestego
      PS: uzywajcie sosu z pomidorow a nie concentratow
      • Gość: lonia Re: Najprostsze spaghetti bolognese IP: 212.106.133.* 28.09.05, 14:06
        Ja taki prawdziwy sos boloński robię prawię dwie godziny - tak sobie stoi na
        maleńkim ogniu i pyka.
      • aiczka Re: Najprostsze spaghetti bolognese 23.03.06, 14:17
        > PS: uzywajcie sosu z pomidorow a nie concentrat
        My najbardziej lubimy wytopić sos z prawdziwych pomidorów...
    • kol.3 Re: Najprostsze spaghetti bolognese 16.10.05, 22:42
      Co za bzdurny przepis.
    • acur_bez.podkreslenia Re: Najprostsze spaghetti bolognese 17.10.05, 00:28
      smacznego autorze przepisu ! :P
    • siersciuchspenetrowany Re: Najprostsze spaghetti bolognese 17.10.05, 16:10
      Nie no, nie jest tak strasznie.

Ja dodaję marchewke, seler, pietruszke. Ale mozna sobie to odpuscic.
      Jak jest dobra oliwa/masło, mocny czosnek, dobrze przesmażona cebula na
      brązowo, przyzwoity koncentrat/sok mieszany z żywymi pomidorami to może być..
      Tyle, że to sie musi troche pogotować...

Ja osobiscie preferuję sos bolonski ale z tunczykiem zamiast miesa. I bez sera.
      • Gość: malgosia Re: Najprostsze spaghetti bolognese IP: *.aster.pl 06.11.05, 16:52
        i jeszcze obowiązkowo jedna drobno posiekana kurza wątróbka - bez tego nie
        ma "prawdziwego" sosu, wg mnie. M
        • Gość: iga Re: Najprostsze spaghetti bolognese IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.10.07, 16:33
          niestety nie wg mnie ;)) ale kto wie...moze masz racje. po prostu nie przepadam
          za watroba blech
      • 1410_tenrok sugo bolonskie to so nie tomato al tonno 11.02.07, 15:18
        koleżko
    • Gość: jolita Re: Najprostsze spaghetti bolognese IP: *.44-151.net24.it 05.11.05, 17:26
      Proponuje zamiast podsmazac, polaczyc wszystkie skladniki na sos na patelni i
      dusic okolo 40 minut. Spaghetti odcedzic troche przytwarde i odcedzone, wrzucic
      do patelni z sosem. Mieszajac delikatnie z sosem, dusic przez 2 minuty.
      • Gość: d Re: Najprostsze spaghetti bolognese IP: *.cust-adsl.tiscali.it 05.11.05, 19:30
        Napewno beda wspanialeeeeeeeeeee ;)......... no tak, najszybsze. Nie zapewniam
        smaku.
    • Gość: Caatek Najprostsze spaghetti bolognese IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.05, 12:50
      Prosty ale dobry :D
    • Gość: Xena Re: Najprostsze spaghetti bolognese IP: *.access.telenet.be 30.12.05, 18:55
      Dla mnie musi byc jeszcze swieza papryka najlepiej czerwona i wcale duzo jej
      nie potrzeba a bardzo poprawia smak
      Oprocz tego dodaje cukinie , pieczarki i marchewke oraz na koniec wkrajam
      oliwki . To dopiero dobry sos !
    • Gość: sssssspaghettiii ale jakie to mięso ma być?? IP: 83.168.76.* 01.06.06, 20:55
      bo ja raz kupiłem takie garmażeryjne, nie pakowane i było super. a dzisiaj
      kupiłem jakieś garmażeryjne wołowo-wiepszowe i musiałem wszystko wywalić bo było
      paskudne
      jakie wy to mięso dajecie???
      • Gość: Alojz Re: ale jakie to mięso ma być?? IP: *.bel.vectranet.pl / 80.51.227.* 22.07.06, 19:16
        Ja nigdy nie daję mięsa WIEPRZOWEGO!
    • milena9 Re: Najprostsze spaghetti bolognese 28.07.06, 05:38
      najprostrze tochyba gotowe z opakowania i heja do microfali:) a tak powazniej
      wlasnie musze ugotowac to spagetti jutro i lipa niewiem jak sie do tego zabrac
      tyle opinii.A co myslicie o takim przepisie : wszystkie te wasze dodatki-miéso
      wolowe, wieprzowe, drobiowe i rybe wrzucic do gara( kurza wátróbka mozna sie
      porzucac dla zabawy), nastépnie kilogram cebuli i pól kilograma czochu(tak dla
      proporcji):p podsmazyc na osobnej patelni na wióry z drobna nutka spalenizny:)
      Marchewke,seler i co tam wam jeszcze wpadnie w réce posiekac i dodac do cebuli
      i podsmazyc.Potem wlac duuuzo wina na patelnie do tych wazywek tak by je
      poddusic troszeczké,wrzucic do tego miéso z tej osobnej patelni i dusic i
      dusic przez jakies 15 minut.W miédzyczasie ugotowac ten dlugi makaron i na
      koncu poprostu ten sos z makaronem zjesc. Zycze smacznego:)!!!-sory za ta
      profanacjé ale mnie troché fantazja poniosla:)
    • Gość: Nikita Najprostsze spaghetti bolognese IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.12.06, 13:01
      Obiecałam mamie obiad! BArdzo jej smakował! :)
    • Gość: Piotr51 Najprostsze spaghetti bolognese IP: *.chello.pl 03.01.07, 18:33
      Najlepiej do gotującej się wody dodać trochę oleju, to makaron nie będzie się
      sklejał.Do sosu można dodać trochę papryki w proszku, ostrej i łagodnej, chili,
      maggi i cukru do smaku. Oczywiście zioła oregano i bazyli to podstawa.
    • Gość: ewa Najprostsze spaghetti bolognese IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.07, 16:58
      coś strasznego-jak ktos podaje taki przepis to chyba nigdy w życiu nie jadł
      spagetthi bolognese!!!lepiej juz napisać żeby ktoś uzył do podsmazonego mięsa
      gotowego sosou z torebki lub słoika i efekt bedzie lepszy!sam przepis brzmi
      obrzydliwie
    • Gość: missis Najprostsze spaghetti bolognese IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.07, 14:19
      jaaacie, proste jak....spagetti. thx.
    • Gość: wielbicielka Najprostsze spaghetti bolognese IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.07, 21:15
      Spaghetti przepyszne , polecam każdemu . PALCE LIZAĆ.
    • Gość: 13latka Najprostsze spaghetti bolognese IP: *.pete.cable.ntl.com 03.10.07, 19:22
      Hehe dzx za pomoc ja mam 13 lat i mi sie udalo zrobic pyszne spaghetti!!!!!
    • Gość: pawczar Najprostsze spaghetti bolognese IP: *.adsl.inetia.pl 22.11.07, 23:00
      Ja robię trochę inaczej i też jest super. Moja wersja jest taka:
      obrać i pokroić cebulę w kostkę, czosnek obrać i rozgnieść. Na oleju
      lub oliwie zeszklić cebulę, potem dodać mięso - lekko podsmażyć aż
      zbrązowieje. Potem dodać koncentrat pomidorowy, trochę soli, pieprzu
      i cukru do smaku oraz trochę bazylii i oregano oraz dolać trochę
      wody i wszytsko wymieszać. Przełożyć z patelni do garka lub rondla i
      dusić ok. 40 minut aż mięso będzie miękkie. Potem ugotować makaron
      al dente, nałóżyć na niego sos, posypać startym parmezanem,
      wymieszać i jest świetne. Polecam!
    • Gość: nom Najprostsze spaghetti bolognese IP: *.n3t.pl 08.01.08, 17:11
      niezłe... naprawde niezłe.:*
    • maksymilian100 Najprostsze spaghetti bolognese 07.01.10, 00:32
      Katastrofa! Chyba, lepiej kupić słoik w supermarkecie!
    • maksymilian100 Najprostsze spaghetti bolognese 07.01.10, 00:36
      Oregano do sosu bolońskiego?!!! To nie pizza!! Masakra! To jest właśnie
      polskie wyobrażenie o kuchni włoskiej.
      • Gość: aga Re: Najprostsze spaghetti bolognese IP: *.ssh.gliwice.pl 20.08.11, 13:47
        jeśli komuś z oregano smakuje to czemu nie??? gotowanie to nie tylko pójście ślepo za tym co nam narzucają ale także tworzenie własnych przepisów i ulepszanie tego co już znamy
    • maksymilian100 Najprostsze spaghetti bolognese 07.01.10, 00:38
      Czosnek w sosie bolońskim, to polska innowacja włoskiej kuchni! Straszne.
      • Gość: spagetttti Re: Najprostsze spaghetti bolognese IP: *.238.64.20.ip.abpl.pl 27.01.10, 16:46
        Nie wiem, co niektórzy z was się tak irytują, ja osobiście nie
        wyobrażam sobie marchewki w spaghetti! A tym bardziej selera czy
        pietruszki. Za to czosnek obowiązkowo:) Nadaje bardzo dobry smak i
        zapach.
        • Gość: gościu Re: Najprostsze spaghetti bolognese IP: *.prenet.pl 29.01.10, 14:11
          no dokładnie, a gdyby Panu maksymilianowi dołożyć czosnek przy smażeniu mięsa do
          spaghetti to jędząc zachwycałby się smakiem, osobiście nie wyobrażam sobie
          jakiegokolwiek sosu bez dodania czosnku, szczególnie do spaghetti
    • Gość: facet Najprostsze spaghetti bolognese IP: *.plock.mm.pl 08.06.10, 16:00
      Al dente tzn. "na ząb". Makaron super. szybki ismakowity.
    • Gość: Gość. Najprostsze spaghetti bolognese IP: *.adsl.inetia.pl 20.08.10, 10:58
      Co jak co, ale spaghetti ze 'zwykłym żółtym serem' to nie jest prawdziwe
      spaghetti. Musi być parmezan.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka