GoĹÄ: s IP: *.fastres.net 01.07.05, 02:05 na koncu kluski!!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
GoĹÄ: Desi Re: Najprostsze spaghetti bolognese IP: *.cust-adsl.tiscali.it 28.09.05, 11:08 zeczywiscie bardzo szybki. przed wlozeniem sosu pomidorowego nalezy poddusic mieso z przyprawami z cebulka pokrajana nie w rondelki ale w kosteczke dokladnie mieszajac przez co najmniej 15 min.....a potem dodac sos pomidorowy. lepiej stracic troche wiecej czasu i zjesc jak sie nalezy. Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: Najprostsze spaghetti bolognese 28.09.05, 11:46 a gdzie oregano, bazylia, ciut marchewki pokrojonej w zapałki...eh... Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Najprostsze spaghetti bolognese 28.09.05, 12:04 Ten przepis to kpina... Odpowiedz Link Zgłoś
jo.hanna bolognese czy ragu? 28.09.05, 12:08 oczywiscie, jesli ktos chce szybki sos do makaronu (i to niekoniecznie spaghetti), to podany przepis jest OK. Ale jesli ktos chce sprobowac sos jadany w Bolonii do tagliatelle (a nie do spaghetti)to jest to juz zupelnie inna para kaloszy, bo ragu to sprawa gotowania sosu przez 3 godziny. Jest to raczej gesty sos miesny--na ogol mieszanki cieleciny i wieprzowiny, gotowany w marchewka, selerem naciowym, cebula i czosnkiem. Do tego dodaje sie tez wino i niewielka ilosc pomidorow. Ale moge tez z reka na sercu powiedziec, ze sos mozna swietnie zamraza. I smakuje niebiansko. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Desi Re: Najprostsze spaghetti bolognese IP: *.cust-adsl.tiscali.it 28.09.05, 12:24 nie coniecznie makaron ma byc tagliatelle...to zecz gustu. tu chodzilo o sos a nie o makaron. oczywiscie ze do prawdziwego, orginalnego sosu ragu....bolognese ( nie ma prawie roznicy ) na przysmazke dodaje sie cebule, seler, i troche marchewki.( marchewka daje smak slodki...... ) sosu malo bo zrobi sie zupa a nie sos. oczywiscie dodac goracej wody aby powoli odparowala i dala konsistenzie sosu...nie za zadkiego i nie za gestego PS: uzywajcie sosu z pomidorow a nie concentratow Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: lonia Re: Najprostsze spaghetti bolognese IP: 212.106.133.* 28.09.05, 14:06 Ja taki prawdziwy sos boloński robię prawię dwie godziny - tak sobie stoi na maleńkim ogniu i pyka. Odpowiedz Link Zgłoś
aiczka Re: Najprostsze spaghetti bolognese 23.03.06, 14:17 > PS: uzywajcie sosu z pomidorow a nie concentrat My najbardziej lubimy wytopić sos z prawdziwych pomidorów... Odpowiedz Link Zgłoś
kol.3 Re: Najprostsze spaghetti bolognese 16.10.05, 22:42 Co za bzdurny przepis. Odpowiedz Link Zgłoś
acur_bez.podkreslenia Re: Najprostsze spaghetti bolognese 17.10.05, 00:28 smacznego autorze przepisu ! :P Odpowiedz Link Zgłoś
siersciuchspenetrowany Re: Najprostsze spaghetti bolognese 17.10.05, 16:10 Nie no, nie jest tak strasznie. Ja dodaję marchewke, seler, pietruszke. Ale mozna sobie to odpuscic. Jak jest dobra oliwa/masło, mocny czosnek, dobrze przesmażona cebula na brązowo, przyzwoity koncentrat/sok mieszany z żywymi pomidorami to może być.. Tyle, że to sie musi troche pogotować... Ja osobiscie preferuję sos bolonski ale z tunczykiem zamiast miesa. I bez sera. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: malgosia Re: Najprostsze spaghetti bolognese IP: *.aster.pl 06.11.05, 16:52 i jeszcze obowiązkowo jedna drobno posiekana kurza wątróbka - bez tego nie ma "prawdziwego" sosu, wg mnie. M Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: iga Re: Najprostsze spaghetti bolognese IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.10.07, 16:33 niestety nie wg mnie ;)) ale kto wie...moze masz racje. po prostu nie przepadam za watroba blech Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: jolita Re: Najprostsze spaghetti bolognese IP: *.44-151.net24.it 05.11.05, 17:26 Proponuje zamiast podsmazac, polaczyc wszystkie skladniki na sos na patelni i dusic okolo 40 minut. Spaghetti odcedzic troche przytwarde i odcedzone, wrzucic do patelni z sosem. Mieszajac delikatnie z sosem, dusic przez 2 minuty. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: d Re: Najprostsze spaghetti bolognese IP: *.cust-adsl.tiscali.it 05.11.05, 19:30 Napewno beda wspanialeeeeeeeeeee ;)......... no tak, najszybsze. Nie zapewniam smaku. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Caatek Najprostsze spaghetti bolognese IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.05, 12:50 Prosty ale dobry :D Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Xena Re: Najprostsze spaghetti bolognese IP: *.access.telenet.be 30.12.05, 18:55 Dla mnie musi byc jeszcze swieza papryka najlepiej czerwona i wcale duzo jej nie potrzeba a bardzo poprawia smak Oprocz tego dodaje cukinie , pieczarki i marchewke oraz na koniec wkrajam oliwki . To dopiero dobry sos ! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: sssssspaghettiii ale jakie to mięso ma być?? IP: 83.168.76.* 01.06.06, 20:55 bo ja raz kupiłem takie garmażeryjne, nie pakowane i było super. a dzisiaj kupiłem jakieś garmażeryjne wołowo-wiepszowe i musiałem wszystko wywalić bo było paskudne jakie wy to mięso dajecie??? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Alojz Re: ale jakie to mięso ma być?? IP: *.bel.vectranet.pl / 80.51.227.* 22.07.06, 19:16 Ja nigdy nie daję mięsa WIEPRZOWEGO! Odpowiedz Link Zgłoś
milena9 Re: Najprostsze spaghetti bolognese 28.07.06, 05:38 najprostrze tochyba gotowe z opakowania i heja do microfali:) a tak powazniej wlasnie musze ugotowac to spagetti jutro i lipa niewiem jak sie do tego zabrac tyle opinii.A co myslicie o takim przepisie : wszystkie te wasze dodatki-miéso wolowe, wieprzowe, drobiowe i rybe wrzucic do gara( kurza wátróbka mozna sie porzucac dla zabawy), nastépnie kilogram cebuli i pól kilograma czochu(tak dla proporcji):p podsmazyc na osobnej patelni na wióry z drobna nutka spalenizny:) Marchewke,seler i co tam wam jeszcze wpadnie w réce posiekac i dodac do cebuli i podsmazyc.Potem wlac duuuzo wina na patelnie do tych wazywek tak by je poddusic troszeczké,wrzucic do tego miéso z tej osobnej patelni i dusic i dusic przez jakies 15 minut.W miédzyczasie ugotowac ten dlugi makaron i na koncu poprostu ten sos z makaronem zjesc. Zycze smacznego:)!!!-sory za ta profanacjé ale mnie troché fantazja poniosla:) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Nikita Najprostsze spaghetti bolognese IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.12.06, 13:01 Obiecałam mamie obiad! BArdzo jej smakował! :) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Piotr51 Najprostsze spaghetti bolognese IP: *.chello.pl 03.01.07, 18:33 Najlepiej do gotującej się wody dodać trochę oleju, to makaron nie będzie się sklejał.Do sosu można dodać trochę papryki w proszku, ostrej i łagodnej, chili, maggi i cukru do smaku. Oczywiście zioła oregano i bazyli to podstawa. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ewa Najprostsze spaghetti bolognese IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.07, 16:58 coś strasznego-jak ktos podaje taki przepis to chyba nigdy w życiu nie jadł spagetthi bolognese!!!lepiej juz napisać żeby ktoś uzył do podsmazonego mięsa gotowego sosou z torebki lub słoika i efekt bedzie lepszy!sam przepis brzmi obrzydliwie Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: missis Najprostsze spaghetti bolognese IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.07, 14:19 jaaacie, proste jak....spagetti. thx. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: wielbicielka Najprostsze spaghetti bolognese IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.07, 21:15 Spaghetti przepyszne , polecam każdemu . PALCE LIZAĆ. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: 13latka Najprostsze spaghetti bolognese IP: *.pete.cable.ntl.com 03.10.07, 19:22 Hehe dzx za pomoc ja mam 13 lat i mi sie udalo zrobic pyszne spaghetti!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: pawczar Najprostsze spaghetti bolognese IP: *.adsl.inetia.pl 22.11.07, 23:00 Ja robię trochę inaczej i też jest super. Moja wersja jest taka: obrać i pokroić cebulę w kostkę, czosnek obrać i rozgnieść. Na oleju lub oliwie zeszklić cebulę, potem dodać mięso - lekko podsmażyć aż zbrązowieje. Potem dodać koncentrat pomidorowy, trochę soli, pieprzu i cukru do smaku oraz trochę bazylii i oregano oraz dolać trochę wody i wszytsko wymieszać. Przełożyć z patelni do garka lub rondla i dusić ok. 40 minut aż mięso będzie miękkie. Potem ugotować makaron al dente, nałóżyć na niego sos, posypać startym parmezanem, wymieszać i jest świetne. Polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: nom Najprostsze spaghetti bolognese IP: *.n3t.pl 08.01.08, 17:11 niezłe... naprawde niezłe.:* Odpowiedz Link Zgłoś
maksymilian100 Najprostsze spaghetti bolognese 07.01.10, 00:32 Katastrofa! Chyba, lepiej kupić słoik w supermarkecie! Odpowiedz Link Zgłoś
maksymilian100 Najprostsze spaghetti bolognese 07.01.10, 00:36 Oregano do sosu bolońskiego?!!! To nie pizza!! Masakra! To jest właśnie polskie wyobrażenie o kuchni włoskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: aga Re: Najprostsze spaghetti bolognese IP: *.ssh.gliwice.pl 20.08.11, 13:47 jeśli komuś z oregano smakuje to czemu nie??? gotowanie to nie tylko pójście ślepo za tym co nam narzucają ale także tworzenie własnych przepisów i ulepszanie tego co już znamy Odpowiedz Link Zgłoś
maksymilian100 Najprostsze spaghetti bolognese 07.01.10, 00:38 Czosnek w sosie bolońskim, to polska innowacja włoskiej kuchni! Straszne. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: spagetttti Re: Najprostsze spaghetti bolognese IP: *.238.64.20.ip.abpl.pl 27.01.10, 16:46 Nie wiem, co niektórzy z was się tak irytują, ja osobiście nie wyobrażam sobie marchewki w spaghetti! A tym bardziej selera czy pietruszki. Za to czosnek obowiązkowo:) Nadaje bardzo dobry smak i zapach. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gościu Re: Najprostsze spaghetti bolognese IP: *.prenet.pl 29.01.10, 14:11 no dokładnie, a gdyby Panu maksymilianowi dołożyć czosnek przy smażeniu mięsa do spaghetti to jędząc zachwycałby się smakiem, osobiście nie wyobrażam sobie jakiegokolwiek sosu bez dodania czosnku, szczególnie do spaghetti Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: facet Najprostsze spaghetti bolognese IP: *.plock.mm.pl 08.06.10, 16:00 Al dente tzn. "na ząb". Makaron super. szybki ismakowity. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Gość. Najprostsze spaghetti bolognese IP: *.adsl.inetia.pl 20.08.10, 10:58 Co jak co, ale spaghetti ze 'zwykłym żółtym serem' to nie jest prawdziwe spaghetti. Musi być parmezan. Odpowiedz Link Zgłoś