Dodaj do ulubionych

fasola w sosie kakaowym

18.04.07, 21:39
z bakłażanem ;-)

czyli wariacje na tematy meksykańskie.
co trzeba:
1 bakłażan
1 puszka fasoli czerwonej
1 puszka fasoli bialej
1 puszka kukurydzy
1 puszka pomidorów krojonych z bazylią
3 średnie cebule
3 średnie papryki (najładniej wyglądają różnokolorowe)- pokrojone w kostkę
średniej wielkości
tak ze 2 cm ostrej papryki pokrojonej w cieniutkie paski
2 ząbki czosnku
garść rodzynek
2 łyżeczki kakao
1 łycha słodkiej papryki
sporo jakiejś gotowej przyprawy meksykańskiej
sól
olej/ oliwa do smażenia

zaczynamy od bakłażana, kroimy go w plastry solimy i zostawiamy. w tym czasie
cebulę kroimy w półplasterki i smażymy na oleju pod przykryciem, do
przezroczystej dorzucamy paprykę (słodką i ostrą). i niech się smaży. jak
zmięknie dodajemy osączone z zalewy fasole i kukurydzę oraz pomidory i
rodzynki. wsypujemy paprykę, dodajemy wyciśnięty czosnek i kakao oraz
przyprawę meksykańską (z nią delikatnie, bo ona zawiera sól), przykrywamy, od
czasu do czasu delikatnie mieszamy.
bakłażana płuczemy i osuszamy. smażymy na np.patelni grilowej - wtedy się
robią takie eleganckie paski. wkładamy delikatnie do fasoli. i... tu są dwie
możliwości albo gotujemy chwilę i jemy, albo wyłączamy i zostawiamy na
kolejny dzień - żeby się przegryzło.

to będzie nasz obiad na jutro, z powodu miłości do kuchni fusion, a w
zasadzie do kus-kusu, bedzie z kus-kusem. na pojutrze planuję zrobić
naleśniki piwno-kukurydziane (zamiast wody/ mleka piwo i mąka kukurydziana
zamiast połowy zwykłej mąki), zawinąć to w naleśniki, zapiec z kwaśną
śmietaną na górze.
Obserwuj wątek
    • follow_me Re: fasola w sosie kakaowym 19.04.07, 09:00
      ale mi apetytu narobiłaś, bezlitosna kobieto ;)

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka