Dodaj do ulubionych

Wątek kulinarny

16.03.12, 09:24
Szukam fajnych przepisów na dania z kurczaka.
Możecie coś polecić? Najlepiej żeby cała robota nie zajmowała więcej niż 1h. Chętnie coś zapiekanego, może być z serem. :)
Obserwuj wątek
    • wersja_robocza Re: Wątek kulinarny 16.03.12, 09:36
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,127361628.html
      Co prawda tutaj jest schab, ale równie dobry jest kurczak albo indyk. Wypróbowane. Polecam.;)
      • kitek_maly Re: Wątek kulinarny 16.03.12, 09:41
        To wychodzi na słodko? :)
        • wersja_robocza Re: Wątek kulinarny 16.03.12, 09:44
          Nie. Nie wiem jak Ci opisać ten smak. Jest delikatny. Ale nie określiłabym słodkim.;)
          Ja użyłam lazura i dodałam suszona żurawinę.
          • wersja_robocza Re: Wątek kulinarny 16.03.12, 09:51
            fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,119877536,119877536.html
            To też robiłam. Bez obsmażania mięsa.;)
            • wersja_robocza Re: Wątek kulinarny 16.03.12, 09:52
              fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,115394595,115394595.html
              I to też.;)
              • kitek_maly Re: Wątek kulinarny 16.03.12, 09:58
                To ostatnio robił nażyczony.
                Kurde, ale mi się teraz przez Ciebie jeść zachciało. :P
                • wersja_robocza Re: Wątek kulinarny 16.03.12, 10:00
                  To zakasuj rękawy.:P
                  • kitek_maly Re: Wątek kulinarny 16.03.12, 11:02
                    Nie wszystko na raz. :P
    • triismegistos Re: Wątek kulinarny 16.03.12, 10:52
      Zapiekany kurczak to rzecz najprostsza z możliwych, pytanie tylko, co znaczy "zmieścić się w godzinie"? Czy wetknięcie ptaka rano do marynaty i upieczenie po południu już sprawia, że czas przygotowania zajmuje cały dzień?
      • kitek_maly Re: Wątek kulinarny 16.03.12, 11:00
        Czy wetknięcie ptaka rano do marynaty i upieczenie po
        > południu już sprawia, że czas przygotowania zajmuje cały dzień?

        Nie wiem skąd ten pomysł.

        Pytałam o przepisy, czytaj ze zrozumieniem.
        • triismegistos Re: Wątek kulinarny 16.03.12, 11:04
          Pytałaś o takie, których zrobienie nie zajmuje więcej niż godzinę. Pamiętam wielkie boje i bicie piany w wątku sprzed kilku miesięcy, w którym się szwędałaś, w którym padały najabsurdalniejsze dowody, że gotowanie jest pracochłonne, że pytam, zanim coś wklepię.
          • kitek_maly Re: Wątek kulinarny 16.03.12, 11:28
            Co ma piernik do wiatraka?
      • six_a Re: Wątek kulinarny 16.03.12, 13:55
        >Czy wetknięcie ptaka rano do marynaty i upieczenie po południu już sprawia, że czas przygotowania zajmuje cały dzień?

        a czyj ptak?
        bo niektóre są duże całkiem.
        • good_morning Re: Wątek kulinarny 16.03.12, 17:14
          e no, ale jeden dzien i tak wystarczy
    • wez_sie parmesan chicken wg jamiego olivera 16.03.12, 11:25
      parmesan chicken

      a na deser moga byc lody
      • kitek_maly Re: parmesan chicken wg jamiego olivera 16.03.12, 11:32
        Zrobisz miiii?
        • wez_sie Re: parmesan chicken wg jamiego olivera 16.03.12, 11:37
          za deser
          • wez_sie Re: parmesan chicken wg jamiego olivera 16.03.12, 13:47
            zaaaarty.
            gupiego szukasz?
            myslalem, ze znalazlas.
            • kitek_maly Re: parmesan chicken wg jamiego olivera 16.03.12, 14:40
              Sam ze sobą gadasz? :P
    • a_nonima Re: Wątek kulinarny 16.03.12, 11:39
      Kurczak zapiekany z ziemniaczkami i z cytryną. Grecki, fajny przepis.

      Ziemniaki kroimy w łódki, wysypujemy na blachę, posypujemy solą, pieprzem, oregano, kropimy obficie oliwą z oliwek. Podobnie czynimy z kawałkami kurczaka (ja używam udek) - sól, pieprz, oregano i oliwa. Układamy kurczaka na surowych ziemniakach w blaszce. W zal od wielkości blaszki wlewamy wodę z rosołkiem.wegetą/warzywkiem. Na całość wyciskamy sok z całej cytryny. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180st) na godzinę. Po 30 minutach przewracamy kurczaka żeby się przypiekł z drugiej strony. Nie przykrywamy w trakcie pieczenia.
      Do tego horiatiki salata i smacznego.
      • kitek_maly Re: Wątek kulinarny 16.03.12, 11:43
        > Nie przykrywamy w trakcie pieczenia.

        I się nie spiecze za bardzo?
        • wez_sie Re: Wątek kulinarny 16.03.12, 13:48
          a jaki nażeczony ma piekarnik?
          • kitek_maly Re: Wątek kulinarny 16.03.12, 14:40
            Wypasiony.
    • kseniainc Re: Wątek kulinarny 16.03.12, 11:46
      wszystko zależy kitku, na jaką okoliczność chcesz gotować. Czy tylko dla zaspokojenia swojego głodu, czy też kogoś zaprosiłaś i będzie popis;-)
      Ja tam kuraka robię ala schabowy, 3minuta i gotowe;-)Jak bardziej wystawnie, to wtedy kombinuję, ale polecam mieszanki np knorra z rękawem do pieczenia w komplecie-smaczne wychodzą pałki;-)
      • kitek_maly Re: Wątek kulinarny 16.03.12, 11:48
        > Ja tam kuraka robię ala schabowy, 3minuta i gotowe;-)

        To ostatnio robiłam.
        Nie musi być wystawie. Ma być prost i smacznie. ;)
        • kseniainc Re: Wątek kulinarny 16.03.12, 11:54
          Ja jestem praktyczna;-) Najpierw na kuraku gotuje się rosół, a potem ptak idzie na patelnie.Z tego co jeszcze obskubię, a nie obsmażę potrawkę kurzęcią mam;-) A na dzień drugi jeszcze pomidorowa jak się paczy;-)
    • facettt Bierzesz kurczaka zamiast kaczki 16.03.12, 12:45
      ladujesz mu do srodka sliwki i pieczesz w piekarniku.
      Nie wiem, czy bedzie smakowal, ale skoro kaczka z jablkami mi smakuje, to i to powinno.
    • panna_migotka_slodka Re: Wątek kulinarny 16.03.12, 12:51
      Polecam kurczaka w porach. Co prawda nie pieczony a smażony, ale przygotowanie zajmuje góra 30 min a afekt końcowy na prawdę zaskakuje.
    • salma75 Re: Wątek kulinarny 16.03.12, 13:14
      Zapiekanka ryżowa z kurczakiem w gyrosie

      Dodaję do pieczarek paprykę czerwoną i cebulę, a między warstwy odrobinę sera żółtego. Często zamiast kurczaka biorę pierś z indyka - delikatniejsze i zdrowsze mięso. Rodzina i znajomi zajadają się tym u mnie.
      • wez_sie Re: Wątek kulinarny 16.03.12, 13:46
        mmmm
        wyglada, jak:
        [img]https://s1.blomedia.pl/gadzetomania.pl/images/2011/03/1435791967.jpg[/img]
    • hotally Re: Wątek kulinarny 16.03.12, 13:34
      aluh.pl/index.php/categories/cuisine/288-szpinak-z-kurczakiem
      kurczaka smazysz obtoczonego w sezamie, oscypek lub ser plesniowy, namoczone sliwki kalifornijskie sos polecam: dobra musztarda, olej lniany i sok z cytryny
      • wez_sie Re: Wątek kulinarny 16.03.12, 13:49
        obstawiam, ze za drogie
        • hotally Re: Wątek kulinarny 16.03.12, 19:40
          nie jest drogie
    • marguy Re: Wątek kulinarny 16.03.12, 15:50
      kitek,
      ja mam tylko wersje dla leniwych; ma byc szybko i smacznie!

      1. pokroic mieso na male kawalki (ja kroje w paski 3x1 cm), przyprawic czym sie lubi (pieprz, sol i co tam chcesz).
      Wrzucic wszystko do metalowej (bo nie przesiaka zapachem) miski, polac oliwa z oliwet i dokladnie wymieszac. Odstawic na pol godziny, niech sie przyprawy "przezra". W lodowce moga sie macerowac cala noc.
      Nastepny etap to panierowanie w bulce tartej lub serze czy sezamie. Kiedys panierowalam pracowicie kazdy kawalatek. Dzis wrzucam mieso i panierke do plastikowej michy ze szczelna i dobrze przylegajaca pokrywka i potrzasam w roznych kierunkach spiewajac "czika czika czik aj ja jaj" ;)
      Spanierowane mieso wrzucasz na goraca patelnie z tluszczem i smazysz kilka minut. Wtedy kawalki miesa beda chrupiace. Gdy chce zeby byly miekie, to posypuje koperkiem, podlewam mala iloscia wody i dusze na wolnym ogniu kilka minut.

      Najczescie podaje te cuda z zielona fasolka, groszkiem , ryz i kasza tez sa ok.
    • gulcia77 Re: Wątek kulinarny 16.03.12, 16:58
      Dlaczego, kitku, ja mam nieodparte wrażenie, że ty nienawidzisz gotować? ;)
      • salma75 Re: Wątek kulinarny 16.03.12, 17:09
        Może po prostu... nienawidzi?
        Czy to jest jakiś problem? Mało to takich osób?
        • gulcia77 Re: Wątek kulinarny 16.03.12, 17:46
          Ależ żaden problem. Całkowicie rozumiem :) Tylko niech się dziewczyna nie męczy :)
          www.podzurawiem.pl/
          www.pkt.pl/s/bytom/304654/paula_pizzeria.html
          Tu jest dobre żarcie na wynos. Np. Ale pewnie po innych miastach też się znajdzie :)
    • wicehrabia.julian ten wątek powinien się znaleźć na forum kuchnia 16.03.12, 17:21
      coś z kurczaka a la wicehrabia:

      Składniki

      5 dużych ziemniaków
      2 kabaczki
      pół cebuli
      pomidor
      podwójna pierś z kurczaka
      ser żółty wędzony góralski
      przyprawy (złoty kurczak, sól pieprz i papryka)
      składniki pokroić w kostkę, przyprawić kurczaka i skropić oliwą, wszystko umieścić w żaroodpornym naczyniu z góry posypując serem i przykryć folią spożywczą

      piec w 150 stopniach z termoobiegiem jakąś godzinę, potem folię zdjąć i piec jeszcze chwilę dla spalenia sera z wierzchu
    • lonely.stoner Re: Wątek kulinarny 16.03.12, 17:31
      ja nie bylam vege i jadlam zwierzaczki, to pieklam calego kurczaka w piekarniku - obkladalam go tylko pomaranczami i cytrynami, i solilam. Ogolnie polecam diete bezmiesna- nie tylko ekologiczna, moralnie poprawna ale i ZDROWA!
    • ciastko_z_kota Re: Wątek kulinarny 16.03.12, 17:37
      Kurczak w sosie orzechowym z cukinią.

      (pomysł jest mój, więc może tylko mi smakuje.. :/ )

      - pierś kuraka pokrojona w kostkę
      - cukinia we wstążkach zrobionych obieraczką do warzyw
      - olej sezamowy
      - łyżka masła orzechowego
      - 2-3 łyżki śmietany sojowej lub 18% krowiej
      - 3 dymki
      - sos sojowy ciemny
      - sól i pieprz


      Na oleju sezamowym smażę dość krótko dymkę, i kuraka, solę i pieprzę, po chwili dodaję cukinię, a gdy ta nieco 'przywiędnie' od temperatury ładuję łychę masła orzechowego, i podlewam śmietaną, żeby zamieniało się w oblepiajacy wszystko sos. Na koniec doprawiam odrobiną sosu sojowego (trzeb uważać żeby nie przesolić)

      Na koniec polecam obsypać to jeszcze pokrojonym drobno szczypiorkiem z dymki.

      Mi smakuje bardzo. :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka