kitek_maly 16.03.12, 09:24 Szukam fajnych przepisów na dania z kurczaka. Możecie coś polecić? Najlepiej żeby cała robota nie zajmowała więcej niż 1h. Chętnie coś zapiekanego, może być z serem. :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wersja_robocza Re: Wątek kulinarny 16.03.12, 09:36 fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,127361628.html Co prawda tutaj jest schab, ale równie dobry jest kurczak albo indyk. Wypróbowane. Polecam.;) Odpowiedz Link Zgłoś
wersja_robocza Re: Wątek kulinarny 16.03.12, 09:44 Nie. Nie wiem jak Ci opisać ten smak. Jest delikatny. Ale nie określiłabym słodkim.;) Ja użyłam lazura i dodałam suszona żurawinę. Odpowiedz Link Zgłoś
wersja_robocza Re: Wątek kulinarny 16.03.12, 09:51 fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,119877536,119877536.html To też robiłam. Bez obsmażania mięsa.;) Odpowiedz Link Zgłoś
wersja_robocza Re: Wątek kulinarny 16.03.12, 09:52 fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,115394595,115394595.html I to też.;) Odpowiedz Link Zgłoś
kitek_maly Re: Wątek kulinarny 16.03.12, 09:58 To ostatnio robił nażyczony. Kurde, ale mi się teraz przez Ciebie jeść zachciało. :P Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: Wątek kulinarny 16.03.12, 10:52 Zapiekany kurczak to rzecz najprostsza z możliwych, pytanie tylko, co znaczy "zmieścić się w godzinie"? Czy wetknięcie ptaka rano do marynaty i upieczenie po południu już sprawia, że czas przygotowania zajmuje cały dzień? Odpowiedz Link Zgłoś
kitek_maly Re: Wątek kulinarny 16.03.12, 11:00 Czy wetknięcie ptaka rano do marynaty i upieczenie po > południu już sprawia, że czas przygotowania zajmuje cały dzień? Nie wiem skąd ten pomysł. Pytałam o przepisy, czytaj ze zrozumieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: Wątek kulinarny 16.03.12, 11:04 Pytałaś o takie, których zrobienie nie zajmuje więcej niż godzinę. Pamiętam wielkie boje i bicie piany w wątku sprzed kilku miesięcy, w którym się szwędałaś, w którym padały najabsurdalniejsze dowody, że gotowanie jest pracochłonne, że pytam, zanim coś wklepię. Odpowiedz Link Zgłoś
six_a Re: Wątek kulinarny 16.03.12, 13:55 >Czy wetknięcie ptaka rano do marynaty i upieczenie po południu już sprawia, że czas przygotowania zajmuje cały dzień? a czyj ptak? bo niektóre są duże całkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
good_morning Re: Wątek kulinarny 16.03.12, 17:14 e no, ale jeden dzien i tak wystarczy Odpowiedz Link Zgłoś
wez_sie parmesan chicken wg jamiego olivera 16.03.12, 11:25 parmesan chicken a na deser moga byc lody Odpowiedz Link Zgłoś
kitek_maly Re: parmesan chicken wg jamiego olivera 16.03.12, 11:32 Zrobisz miiii? Odpowiedz Link Zgłoś
wez_sie Re: parmesan chicken wg jamiego olivera 16.03.12, 13:47 zaaaarty. gupiego szukasz? myslalem, ze znalazlas. Odpowiedz Link Zgłoś
kitek_maly Re: parmesan chicken wg jamiego olivera 16.03.12, 14:40 Sam ze sobą gadasz? :P Odpowiedz Link Zgłoś
a_nonima Re: Wątek kulinarny 16.03.12, 11:39 Kurczak zapiekany z ziemniaczkami i z cytryną. Grecki, fajny przepis. Ziemniaki kroimy w łódki, wysypujemy na blachę, posypujemy solą, pieprzem, oregano, kropimy obficie oliwą z oliwek. Podobnie czynimy z kawałkami kurczaka (ja używam udek) - sól, pieprz, oregano i oliwa. Układamy kurczaka na surowych ziemniakach w blaszce. W zal od wielkości blaszki wlewamy wodę z rosołkiem.wegetą/warzywkiem. Na całość wyciskamy sok z całej cytryny. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180st) na godzinę. Po 30 minutach przewracamy kurczaka żeby się przypiekł z drugiej strony. Nie przykrywamy w trakcie pieczenia. Do tego horiatiki salata i smacznego. Odpowiedz Link Zgłoś
kitek_maly Re: Wątek kulinarny 16.03.12, 11:43 > Nie przykrywamy w trakcie pieczenia. I się nie spiecze za bardzo? Odpowiedz Link Zgłoś
kseniainc Re: Wątek kulinarny 16.03.12, 11:46 wszystko zależy kitku, na jaką okoliczność chcesz gotować. Czy tylko dla zaspokojenia swojego głodu, czy też kogoś zaprosiłaś i będzie popis;-) Ja tam kuraka robię ala schabowy, 3minuta i gotowe;-)Jak bardziej wystawnie, to wtedy kombinuję, ale polecam mieszanki np knorra z rękawem do pieczenia w komplecie-smaczne wychodzą pałki;-) Odpowiedz Link Zgłoś
kitek_maly Re: Wątek kulinarny 16.03.12, 11:48 > Ja tam kuraka robię ala schabowy, 3minuta i gotowe;-) To ostatnio robiłam. Nie musi być wystawie. Ma być prost i smacznie. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kseniainc Re: Wątek kulinarny 16.03.12, 11:54 Ja jestem praktyczna;-) Najpierw na kuraku gotuje się rosół, a potem ptak idzie na patelnie.Z tego co jeszcze obskubię, a nie obsmażę potrawkę kurzęcią mam;-) A na dzień drugi jeszcze pomidorowa jak się paczy;-) Odpowiedz Link Zgłoś
facettt Bierzesz kurczaka zamiast kaczki 16.03.12, 12:45 ladujesz mu do srodka sliwki i pieczesz w piekarniku. Nie wiem, czy bedzie smakowal, ale skoro kaczka z jablkami mi smakuje, to i to powinno. Odpowiedz Link Zgłoś
panna_migotka_slodka Re: Wątek kulinarny 16.03.12, 12:51 Polecam kurczaka w porach. Co prawda nie pieczony a smażony, ale przygotowanie zajmuje góra 30 min a afekt końcowy na prawdę zaskakuje. Odpowiedz Link Zgłoś
salma75 Re: Wątek kulinarny 16.03.12, 13:14 Zapiekanka ryżowa z kurczakiem w gyrosie Dodaję do pieczarek paprykę czerwoną i cebulę, a między warstwy odrobinę sera żółtego. Często zamiast kurczaka biorę pierś z indyka - delikatniejsze i zdrowsze mięso. Rodzina i znajomi zajadają się tym u mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
wez_sie Re: Wątek kulinarny 16.03.12, 13:46 mmmm wyglada, jak: [img]https://s1.blomedia.pl/gadzetomania.pl/images/2011/03/1435791967.jpg[/img] Odpowiedz Link Zgłoś
hotally Re: Wątek kulinarny 16.03.12, 13:34 aluh.pl/index.php/categories/cuisine/288-szpinak-z-kurczakiem kurczaka smazysz obtoczonego w sezamie, oscypek lub ser plesniowy, namoczone sliwki kalifornijskie sos polecam: dobra musztarda, olej lniany i sok z cytryny Odpowiedz Link Zgłoś
marguy Re: Wątek kulinarny 16.03.12, 15:50 kitek, ja mam tylko wersje dla leniwych; ma byc szybko i smacznie! 1. pokroic mieso na male kawalki (ja kroje w paski 3x1 cm), przyprawic czym sie lubi (pieprz, sol i co tam chcesz). Wrzucic wszystko do metalowej (bo nie przesiaka zapachem) miski, polac oliwa z oliwet i dokladnie wymieszac. Odstawic na pol godziny, niech sie przyprawy "przezra". W lodowce moga sie macerowac cala noc. Nastepny etap to panierowanie w bulce tartej lub serze czy sezamie. Kiedys panierowalam pracowicie kazdy kawalatek. Dzis wrzucam mieso i panierke do plastikowej michy ze szczelna i dobrze przylegajaca pokrywka i potrzasam w roznych kierunkach spiewajac "czika czika czik aj ja jaj" ;) Spanierowane mieso wrzucasz na goraca patelnie z tluszczem i smazysz kilka minut. Wtedy kawalki miesa beda chrupiace. Gdy chce zeby byly miekie, to posypuje koperkiem, podlewam mala iloscia wody i dusze na wolnym ogniu kilka minut. Najczescie podaje te cuda z zielona fasolka, groszkiem , ryz i kasza tez sa ok. Odpowiedz Link Zgłoś
gulcia77 Re: Wątek kulinarny 16.03.12, 16:58 Dlaczego, kitku, ja mam nieodparte wrażenie, że ty nienawidzisz gotować? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
salma75 Re: Wątek kulinarny 16.03.12, 17:09 Może po prostu... nienawidzi? Czy to jest jakiś problem? Mało to takich osób? Odpowiedz Link Zgłoś
gulcia77 Re: Wątek kulinarny 16.03.12, 17:46 Ależ żaden problem. Całkowicie rozumiem :) Tylko niech się dziewczyna nie męczy :) www.podzurawiem.pl/ www.pkt.pl/s/bytom/304654/paula_pizzeria.html Tu jest dobre żarcie na wynos. Np. Ale pewnie po innych miastach też się znajdzie :) Odpowiedz Link Zgłoś
wicehrabia.julian ten wątek powinien się znaleźć na forum kuchnia 16.03.12, 17:21 coś z kurczaka a la wicehrabia: Składniki 5 dużych ziemniaków 2 kabaczki pół cebuli pomidor podwójna pierś z kurczaka ser żółty wędzony góralski przyprawy (złoty kurczak, sól pieprz i papryka) składniki pokroić w kostkę, przyprawić kurczaka i skropić oliwą, wszystko umieścić w żaroodpornym naczyniu z góry posypując serem i przykryć folią spożywczą piec w 150 stopniach z termoobiegiem jakąś godzinę, potem folię zdjąć i piec jeszcze chwilę dla spalenia sera z wierzchu Odpowiedz Link Zgłoś
lonely.stoner Re: Wątek kulinarny 16.03.12, 17:31 ja nie bylam vege i jadlam zwierzaczki, to pieklam calego kurczaka w piekarniku - obkladalam go tylko pomaranczami i cytrynami, i solilam. Ogolnie polecam diete bezmiesna- nie tylko ekologiczna, moralnie poprawna ale i ZDROWA! Odpowiedz Link Zgłoś
ciastko_z_kota Re: Wątek kulinarny 16.03.12, 17:37 Kurczak w sosie orzechowym z cukinią. (pomysł jest mój, więc może tylko mi smakuje.. :/ ) - pierś kuraka pokrojona w kostkę - cukinia we wstążkach zrobionych obieraczką do warzyw - olej sezamowy - łyżka masła orzechowego - 2-3 łyżki śmietany sojowej lub 18% krowiej - 3 dymki - sos sojowy ciemny - sól i pieprz Na oleju sezamowym smażę dość krótko dymkę, i kuraka, solę i pieprzę, po chwili dodaję cukinię, a gdy ta nieco 'przywiędnie' od temperatury ładuję łychę masła orzechowego, i podlewam śmietaną, żeby zamieniało się w oblepiajacy wszystko sos. Na koniec doprawiam odrobiną sosu sojowego (trzeb uważać żeby nie przesolić) Na koniec polecam obsypać to jeszcze pokrojonym drobno szczypiorkiem z dymki. Mi smakuje bardzo. :) Odpowiedz Link Zgłoś