Dodaj do ulubionych

jak przygotować winniczki?

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.03, 23:10
ma kto przepis?
Obserwuj wątek
    • buggi Re: jak przygotować winniczki? 02.06.03, 23:31
      Gość portalu: moli napisał(a):

> ma kto przepis?

palce lizac :(
    • jutta77 Re: jak przygotować winniczki? 03.06.03, 11:00
      Zawsze zastanawiałam się czy można zjeść te winniczki co u nas po
      łąkach "biegają" bez żadnych badań na pasożyty czy coś takiego. Ale każdego
      ślimaka to nie badają! chyba że jest jakiś proces technologiczny któremu
      poddawane jest mięsko winniczków w którym te wszystkie niejadalne i szkodliwe
      paskudztwa są usuwane? W każdym razie masełko czosnkowe do winniczków już umiem
      ale samych winniczków niestety nie. Słyszałam kiedyś że po złapaniu takich
      winniczków trzeba je przegłodzić aż 2 tygodnie żeby pozbyły się kału z
      organizmu. I wydaje mi się że je się samą nogę, a część schową w muszelce się
      odcina. A żeby wyszły z muszli trzeba je ugotować, tylko nie wiem czy wrzuca
      się je do wrzątku czy podgrzewa powoli. Przykro mi bardzo, też poluje na
      przepis, a na stronach www nic nie znalazłam

Pozdrawiam

Jutta
      • balkan Re: jak przygotować winniczki? 03.06.03, 11:11
        Pamiętam, jak mój dziadek słysząc, że lubię ślimaki, będąc w Bieszczadach
        nazbierał ich całe pudło. Głodzilismy je 2 tyg., przy okazji część zdołała sie
        rozpełzać po całym bloku.... Potem trzeba je było ugotować, coś tam odciąć i...
        i okazały się zupełnie niejadalne - śmierdziały błotem, więc pewnie coś żeśmy
        schrzanili... a przepisu niestety nie zachowałam.... może to i dobrze.. :)
    • Gość: magda Re: jak przygotować winniczki? IP: *.SNVACAID.covad.net 03.06.03, 19:57
      Niestety nie pamietam szczegolow, ale czytalam gdzies, ze slimaki trzeba
      zlapac i potem przez kilka tygodni karmic maka kukurydziana, bo
      wtedy "szlachetnieja".
    • Gość: bruno Re: jak przygotować winniczki? IP: 217.11.133.* 11.06.03, 10:26
      Szukałem przepisu na ślimaki i oto jest:
      1. złapane ślimaki trzeba przegłodzic przez tydzień, bo muszą zasklepić wlot do
      muszli.
      2. Wielokrotnie je płukać w zimnej wodzie
      3. Moczyć przez 2 h w mocno osolonej wodzie z octem
      4. Wrzucić na osolony wrzątek i gotować ok 10 min
      5. Odcedzić
      6. Wyjąć biedaka ze skorupki, odciąć mu czarny koniec.
      7. Zrobić wedle uznania, np obsmażyć w świeżym masełku z odrobiną czosnku
      i innymi ziołami.

Ja tam jednak wolę coś konkretniejszego niż jedzonko, co się je przygotowuje
      przez tydzień, a w efekcie nawet na talerzu nie widać.
      • Gość: Linn Re: jak przygotować winniczki? IP: *.dialup.tiscali.it 11.06.03, 11:03
        Nie obrazaj polskich winniczkow. Gdybys zobaczyl, co zbieraja Wlosi przy
        drogach... Razem z muszelka sa mniejsze od czeresni. Winniczek by sie do nich
        nigdy nie przyznal.
        • Gość: bruno Re: jak przygotować winniczki? IP: 217.11.133.* 11.06.03, 11:36
          Nie mam zamiaru obrażac kogokolwiek, a zwłaszcza ślimaka :))), po prostu - dużo
          zachodu, a obiadek tyci...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka