Gość: moli IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.03, 23:10 ma kto przepis? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
buggi Re: jak przygotować winniczki? 02.06.03, 23:31 Gość portalu: moli napisał(a): > ma kto przepis? palce lizac :( Odpowiedz Link Zgłoś
jutta77 Re: jak przygotować winniczki? 03.06.03, 11:00 Zawsze zastanawiałam się czy można zjeść te winniczki co u nas po łąkach "biegają" bez żadnych badań na pasożyty czy coś takiego. Ale każdego ślimaka to nie badają! chyba że jest jakiś proces technologiczny któremu poddawane jest mięsko winniczków w którym te wszystkie niejadalne i szkodliwe paskudztwa są usuwane? W każdym razie masełko czosnkowe do winniczków już umiem ale samych winniczków niestety nie. Słyszałam kiedyś że po złapaniu takich winniczków trzeba je przegłodzić aż 2 tygodnie żeby pozbyły się kału z organizmu. I wydaje mi się że je się samą nogę, a część schową w muszelce się odcina. A żeby wyszły z muszli trzeba je ugotować, tylko nie wiem czy wrzuca się je do wrzątku czy podgrzewa powoli. Przykro mi bardzo, też poluje na przepis, a na stronach www nic nie znalazłam Pozdrawiam Jutta Odpowiedz Link Zgłoś
balkan Re: jak przygotować winniczki? 03.06.03, 11:11 Pamiętam, jak mój dziadek słysząc, że lubię ślimaki, będąc w Bieszczadach nazbierał ich całe pudło. Głodzilismy je 2 tyg., przy okazji część zdołała sie rozpełzać po całym bloku.... Potem trzeba je było ugotować, coś tam odciąć i... i okazały się zupełnie niejadalne - śmierdziały błotem, więc pewnie coś żeśmy schrzanili... a przepisu niestety nie zachowałam.... może to i dobrze.. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: jak przygotować winniczki? IP: *.SNVACAID.covad.net 03.06.03, 19:57 Niestety nie pamietam szczegolow, ale czytalam gdzies, ze slimaki trzeba zlapac i potem przez kilka tygodni karmic maka kukurydziana, bo wtedy "szlachetnieja". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bruno Re: jak przygotować winniczki? IP: 217.11.133.* 11.06.03, 10:26 Szukałem przepisu na ślimaki i oto jest: 1. złapane ślimaki trzeba przegłodzic przez tydzień, bo muszą zasklepić wlot do muszli. 2. Wielokrotnie je płukać w zimnej wodzie 3. Moczyć przez 2 h w mocno osolonej wodzie z octem 4. Wrzucić na osolony wrzątek i gotować ok 10 min 5. Odcedzić 6. Wyjąć biedaka ze skorupki, odciąć mu czarny koniec. 7. Zrobić wedle uznania, np obsmażyć w świeżym masełku z odrobiną czosnku i innymi ziołami. Ja tam jednak wolę coś konkretniejszego niż jedzonko, co się je przygotowuje przez tydzień, a w efekcie nawet na talerzu nie widać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linn Re: jak przygotować winniczki? IP: *.dialup.tiscali.it 11.06.03, 11:03 Nie obrazaj polskich winniczkow. Gdybys zobaczyl, co zbieraja Wlosi przy drogach... Razem z muszelka sa mniejsze od czeresni. Winniczek by sie do nich nigdy nie przyznal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bruno Re: jak przygotować winniczki? IP: 217.11.133.* 11.06.03, 11:36 Nie mam zamiaru obrażac kogokolwiek, a zwłaszcza ślimaka :))), po prostu - dużo zachodu, a obiadek tyci... Odpowiedz Link Zgłoś