taj_pan 27.10.07, 22:14 Kupiłem dzisiaj minogi, 1,5 kg po 5zł za kg. Skorzystałem z wyszukiwarki, ale w tym temacie było tylko kilka postów w 2004 roku. Czy ktoś może zna jakieś fajne przepisy na przygotowanie minoga. Z góry dziękuję za pomoc. :))) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
taj_pan Re: Minóg jak nietuzinkowo przyrządzić? 27.10.07, 22:22 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=17705067&a=17714206 pod tym linkiem są dwa przepisy, ten ostatni wydaje się dość kontrowersyjny, bo to chyba jedzenie na surowo, ale najbardziej przypomina mi postać pod jaką jadłem ostatnio minogi (ponad 30 lat temu) Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re:W Polsce minogi są objęte ścisłą ochroną 27.10.07, 22:43 gatunkową. P.S.Możesz spokojnie korzystać z przepisów na węgorza. Odpowiedz Link Zgłoś
taj_pan Re:W Polsce minogi są objęte ścisłą ochroną 27.10.07, 23:05 Dzięki za odpowiedź. Ale, gdyby był objęty całkowitą ochroną to podejrzewam, że rybacy mieliby spore kłopoty z ich legalną sprzedażą. A wzdłuż mierzei wiślanej u rybaków ceny wahają się od 3 do 5 zł i można je legalnie kupić. W jednym przypadku tylko cena wynosi aż 8zł. A tak swoją drogą, skoro można przepisy do węgorza stosować do minoga, to czy przepisy na minoga można stosować do węgorza? Poza tym Wikipedia podaje, że jest to gatunek o duzym znaczeniu gospodarczym pl.wikipedia.org/wiki/Minog_rzeczny Podejrzewam, że gdybyś wybrał się na targ rybny to leżałyby sobie teraz na stoisku. :))) Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re:Nie leżą. 27.10.07, 23:35 A ryb i sklepów rybnych łącznie z halą rybną w Gdyni dostatek. Jest napisane, że posiada duże znaczenie gospodarcze w rejobie Bałtyku, poniżej zaś: "...W Europie minog rzeczny jest gatunkiem zagrożonym. W Polsce jest pod ścisłą ochroną...." Kłusownictwo jest rzeczą niestety normalną w tym kraju. Na przykład masz zakaz połowu dorsza a na stoiskach leżą małe "bolki". Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re:W Polsce minogi są objęte ścisłą ochroną 28.10.07, 14:32 Owszem, z wyjątkiem minoga rzecznego, który chroniony jest wyłącznie w stadium larwalnym w rzekach. Czyli jak nie w rzece i nie w stadium larwalnym - to można łowić. Autor wątku, jak się domyślam, nabył formę dorosłą. Odpowiedz Link Zgłoś
taj_pan Re:W Polsce minogi są objęte ścisłą ochroną 28.10.07, 14:46 Owszem nabyłem 1,5 kg formy dorosłej i właśnie leżą oczyszczone w lodówce, a ja szukam przepisu jak je przygotować. Pierwsze trzy wylądowały w garnku i będą w galarecie, z warzywami i zielonym groszkiem. Pozostałych los jest jeszcze dla mnie zupełnie niewiadomy :) Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita ReNie tak do końca... 28.10.07, 15:10 www.fishing.pl/ryby/chronione_w_polsce/minog_rzeczny Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: ReNie tak do końca... 28.10.07, 15:28 www.fundacja.europa.pl/?dzial=251 Odpowiedz Link Zgłoś
taj_pan Re: ReNie tak do końca... 28.10.07, 15:50 Przepraszam bardzo za dygresję, ale odbiegliśmy troszkę od tematu. Główna myśl postu jest taka: Jak w nietuzinkowy sposób przyrządzić minoga. Natomiast w momencie, gdy leży on już oczyszczony w lodówce i czeka na kucharza, to myślę, że nie ma już większego znaczenia, czy jest on pod ochroną, czy nie. Świstaki są też podobno pod ochroną, a w każdej niemal aptece można kupić maść z tłuszczem świstaka. Nie sądzę, aby świstaki same dobrowolnie przeprowadzały sobie liposukcję Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re:Póki co w tym kraju Polski Związek Wędkarski ma 28.10.07, 15:51 w swoim posiadaniu 98% akwenów i na razie włada nimi niepodzielnie. No ale Ty masz taki duży staż w PZW i doświadczenie wędkarskie o znajomości przepisó nawet nie wspomnę, że wiesz najlepiej. Więc połamania kija życzę. Odpowiedz Link Zgłoś
taj_pan Re:Ale ja nic nie pisałem o wędkowainu 28.10.07, 15:56 Nie wędkuję i nie znam regulaminu. Minogi kupiłem normalnie na stoisku rybnym. Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Jest tylko jeden mały problem, mądralo. 29.10.07, 09:10 Mianowicie Zalew Wiślany, podobnie jak np. Zalew Szczeciński, nie podlega PZW, a Urzędowi Morskiemu. W związku z tym obowiązują na nim inne przepisy, niż na wodach PZW. Następnym razem zanim kogoś zaatakujesz, pomyśl trzy razy czy się nie zbłaźnisz, bo tym razem niestety po raz kolejny dałeś ciała na tym forum, w dodatku popisując się chamstwem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elie Re: Jest tylko jeden mały problem, mądralo. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.07, 13:05 Brawo, chicarica.To jeden z tych, którzy zawsze chcą mieć ostatnie słowo nawet za cenę ośmieszenia w myśl "po głupiemu, byle po mojemu". Odpowiedz Link Zgłoś
taj_pan Re: Wy tu debatujecie czy jest czy nie jest pod 28.10.07, 17:14 ochroną, a mi nogi w lodówce marzną :) Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re:Mój Dziadek twierdził, że najsmaczniejsze są 29.10.07, 15:16 marynowane i smażone. Gdzieś się natknąłem na to samo. Z pewnością bedą smaczne marynowane po usmażeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztof_wandelt jesli jeszcze ci łażą po lodówce to polecam przepi 29.10.07, 14:46 Jacka Kuronia: www.kuron.com.pl/przepisy/art1974.html Odpowiedz Link Zgłoś