Gość: mamazochy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.12.08, 16:59 czy zna ktoś przepis na pierniki bez miodu, na który niestety jestem uczulona. Chciałam zrobić przyjemnośc dwulatce, ale nie mogę znależć żadnego przepisu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bene_gesserit Re: pierniki bez miodu 16.12.08, 17:07 Mozesz wykorzystac kazdy przepis na piernik, zastepujac miod syropem klonowym, melasa (do kupienia w zdrowej zywnosci) albo inwertowanym karmelem. Ciasto bedzie inne, ale rownie dobre. Sztucznego miodu nie polecam, bo imo smierdzi niemozliwie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamazochy Re: pierniki bez miodu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.08, 15:55 b. dziękuję za pomoc Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: pierniki bez miodu 16.12.08, 17:54 Poszukaj przepisu na piernik z marchwią. Odpowiedz Link Zgłoś
genova51 Re: pierniki bez miodu 17.12.08, 16:40 Mam przepis na ciasto, które dosyć często piekę. Jest superłatwe i tanie. Kiedyś z ciekawości, co z tego wyjdzie, dodałam przyprawy do piernika i... wyszło ciasto bardzo piernikopodobne. 2 szklanki mąki 1 szklanka mleka 1 szklanka cukru ok. 3 łyżek margaryny 2 całe jajka 2 łyżki kakao 2 łyżki dżemu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody przyprawa do piernika /wg uznania/ Roztopić tłuszcz z cukrem, kakao i dżemem Do zimnej masy dodać jajka i wymieszać. Następnie wsypać mąkę z proszkiem i sodą, wymieszać i wlać mleko - całość dokładnie wymieszać. Wlać na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Piec ok. 50 min. w temp. 180-200 stopni. Ciasto piekłam na blaszce 22x34. Jeśli blaszka będzie mniejsza, ciasto będzie wyższe i można przekroić i przełożyć dżemem lub kremem. Ciasto ładnie wyrasta. Wierzch można przykryć polewą czekoladową albo posypać cukrem pudrem. Odpowiedz Link Zgłoś