Dodaj do ulubionych

pszeniczne piwo

29.08.05, 11:23
miałam okazje dwa lata temu spróbować pszenicznego piwa, dla mnie kapitalne
piwko.Nietsety nie pamietam jak sie nazywa, wiem ze było z chorwacji,moze
ktos kojarzy nazwe? ale mam jeszcze pyt: zanm w Polsce z tego rodzaju:
franiczkanera i paulanera-niestety nie pasują mi :-(((moze ktos trafil na
jakies jeszcze?
Obserwuj wątek
    • Gość: mary lou Re: pszeniczne piwo IP: *.crowley.pl 31.08.05, 15:14
      w niemczech nazywa sie to weissbier, w skrocie weizen
      w wawie mozna kupic np. kupic weizena paulanera, franziskanera w bomi, w
      supersami jest teraz pszeniczne ukrainskie, ale jest takie sobie
      • tenzinn Re: pszeniczne piwo 01.09.05, 00:32
        Moze chodzi o Hacker - Pschorr??
        www.hacker-pschorr.de/
        • Gość: gość Re: pszeniczne piwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.05, 20:40
          kupujemy w Niemczech piwo Wiessbeer
          • Gość: ankai Re: pszeniczne piwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.05, 09:25
            Polecam ukraińskiego "OBOŁON'a" - bardzo smaczny, choć może nie mam zbyt
            wielkiego porównania.
      • Gość: S Re: pszeniczne piwo IP: *.echostar.pl 08.09.05, 20:32
        Według mojej wiedzy wiezenbier to piwo pszeniczne a wiessbier to piwo z
        mieszanki słodu pszenicznego i jęczmiennego
        W Polsce od wielu lat piwo pszeniczne warzy wrocławski minibrowar Spirz, a
        ostatnio wprowadził je do swojej oferty jeden mniejszych regionalnych z browarów.

• Gość: def Re: pszeniczne piwo IP: *.60.3.213.cust.bluewin.ch 08.09.05, 23:37
        Kotrys z supermarketow (Geant?) sprzedaje Erdinger'a.
        W Polsce kiedys browar Belgia (z Kielc) robil piwo pszeniczne (Belgia Biala),
        nie wiem czy dalej robi.
      • Gość: Edward z Krakowa Biale Piwa IP: *.nyc.res.rr.com 09.09.05, 05:56
        Belgia specjalizuje sie w ciekawych i drogich piwach.
        Klasa piw bialych (bierre blanche=piwo biale) to piwa z pszenicy, weizen bier
        po niemiecku (takze nazywane bialymi piwami czyli weiss bier)
        We Francji tez. te piwa sa prawie zawsze o wiele drozsze niz piwa z jeczmienia
        i jest ich o wiele mniej niz zwyklych piw jeczmiennych, sa to piwa na rynek
        koneserow i do specjalnych okazji, np. po ostrym meczy tenisa w upalny dzien.
        Edward
      • za_morzem hoegaarden najlepszy 09.09.05, 12:11
        chyba tak to sie pisze, belgijskie...
      • Gość: mehehehe Re: pszeniczne piwo IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.09.05, 23:13
        To chyba nie do końca tak...
        Z tego co się orientuję weissbier to oznacza "piwo białe".
        Weissbier niemiecki ma 3 odmiany (tylu próbowałem, może mają jeszcze więcej): weizen, hefe i dunkel. Jedno jest bardziej klarowne, drugie mętniejsze a trzecie ciemne.
        pozdrawiam piwoszy :)
    • woodpecker_from_mars Re: pszeniczne piwo 01.09.05, 14:23
      w Blue City w Wawie jest maly sklep gdzie maja duzy wybor piw z calego swiata;
      rowniez pszenicznych; bardzo fajne tez niepasteryzowane z malego browarka
    • Gość: DAN ciekawe co dają do naszych :) IP: *.244.144.189.ip.tnp.pl 01.09.05, 20:40
      słyszałem od znajomego pracownika borwaru ze w Polsce czasami 'oszukują' i
      zamiast słodu jęczmiennego (chyba taki jest w normalnym piwie) stosują domieszki
      kukurydzy czy tez pszenicy ale robią to tylko ze wzdględów ekonomiczny bo dobry
      surowiec jest droższy,więc czasami sie pija 'frykasy' i sie o tym nie wie ;).ale
      mysle ze najpyszniejsze jest świeżutkie nie konserwowane piwko z kadzi-pyszota!
      • Gość: def Re: ciekawe co dają do naszych :) IP: *.60.3.213.cust.bluewin.ch 08.09.05, 23:39
        To raczej legenda: pszenica jest drozsza od jeczmienia (piwa pszeniczne
        zaczynaja sie dopiero w sredniej klasie cenowej).
        Piwa ze slodem kukurydzianym to specjalnosc USA. Zdarza sie czasami w Europie.
    • tingel-tangel Re: pszeniczne piwo 01.09.05, 21:27
      Właśnie, dobrzy ludzie, wytłumaczcie mi proszę czym się różni piwo pszeniczne od
      piwa białego (weiβbier)? Piłem ukraińskie "Obołoń pszeniczne" i zupełnie mi nie
      smakowało, a już "Obołoń biłe" było naprawdę wyśmienite - taki lekki, delikatny
      smak.
      • rube Re: pszeniczne piwo 03.09.05, 21:56
        W zasadzie jest roznica i jej nie ma...
        tzn.
        W niemczech wiele osob mowi na przemian weissbier(biale) i weizenbier(przenne),
        wiec wydawalo by sie ze w zasadzie nie ma roznicy....
        Z tym ze w Berlinie jest specjalny rodzaj piwa (napoju piwnego)- Berliner
        Weisse. Jest ono robione ze specjalnego piwa Weissbier ktore jest piwem z
        przenicy, ale w fermentacji oprocz drozdzy biora tez udzial, o ile dobrze
        pamietam, bakterie mlekowe ktore powoduja ze piwo weisse z berlina jest raczej
        dosyc kwasne. Tak kwasne ze w zasadzie nigdy nie podaje sie go samego lecz z
        sokiem (mit schuss) Waldmeister (nie znam nazwy polskiej, jakies lesne ziele -
        zielony) lub Himbeere (malina-czerwony). Czesto Berliner Weisse jest serwowane
        w pucharkach z (uwaga! cos niespotykanego gdzie indziej w reich-u) slomka.

Czyli ogolnie jesli jestes u naszych zachodnich sasiadow to gdziekolwiek jestes
        (oprocz berlina) mozesz w zasadzie smialo walic weiss lub weizen i wyjdzie to
        samo, chyba ze sie zapytaja "Mit Schuss?" i wtedy trzeba sprawe wyklarowac.

tingel-tangel napisał:

> Właśnie, dobrzy ludzie, wytłumaczcie mi proszę czym się różni piwo pszeniczne o
        > d
        > piwa białego (weiβbier)? Piłem ukraińskie "Obołoń pszeniczne" i zupełnie m
        > i nie
        > smakowało, a już "Obołoń biłe" było naprawdę wyśmienite - taki lekki, delikatny
        > smak.
        • tingel-tangel Re: pszeniczne piwo 08.09.05, 19:01
          Dziękuję za odpowiedź, ale to raczej się tyczy zachodnich sąsiadów

> Czyli ogolnie jesli jestes u naszych zachodnich sasiadow to gdziekolwiek jestes
          > (oprocz berlina) mozesz w zasadzie smialo walic weiss lub weizen i wyjdzie to
          > samo, chyba ze sie zapytaja "Mit Schuss?"

A "Obołoń" produkowany jest przez naszych wschodnich sąsiadów i produkuje
          "pszeniczne" i "białe" jako dwa różne piwa, w dodatku o tak różnym smaku.
    • rube Re: pszeniczne piwo 03.09.05, 21:45
      Nie wiem jak latwo/trudno jest go znalesc w Polsce, ale z Belgii jest bardzo
      dobre piwo Hoegaarden. Z Bawarii natomiast jest dobre Maisel.

Jeszcze uwaga do niemieckich piw przennych.
      Byc moze nie jest problemem browar lecz typ piwa z przenicy.
      Sa zwykle dostepne w trzech rodzajach:
      Dunkel Weizen - Ciemne Przeniczne
      Hefe Weizen - Jasne Przeniczne z zywymi drozdzami. Jest zwykle dosyc metne i ma
      lekko bananowy aromat
      Oraz
      Crystal Weizen - Jasne Przeniczne filtrowane. W zasadzie b. podobne do Hefe
      Weizen ale jest klarowne. Wyglada jak zwykle jasne piwo typu lager/pilzner.
      Jesli komus niepasuje metne piwo Hefeweizen to moze byc dobry poczatek.
      Wydaje mi sie jednak ze aromat i smak jest jednak mniej wyrazny niz w hefe.
      • hiperrealizm Re: pszeniczne piwo 07.09.05, 18:23
        Polecam mini-browar Spiż. Lokal ten znajduje się na wrocławskim rynku.
        Pszeniczne jest piewrsza klasa!!!!
        www.spiz.pl/pl/pl.htm
        • Gość: klara Re: pszeniczne piwo IP: 195.10.3.* 08.09.05, 13:50
          ja pilam Erdinger - to chyba pszeniczne piwo
        • Gość: Asia Re: pszeniczne piwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.05, 15:36
          Tak, piwo ze Spiża jest niesamowite. Wszystkich goście zawsze ciągniemy na
          wrocławski rynek...
          mniam ;)
        • woodpecker_from_mars Re: pszeniczne piwo 08.09.05, 20:01
          a teraz Spiż jest również w Warszawie na Chałubińskiego 8; piwo maja naparwde
          fantastyczne; jedno z lepszych jakie piłam; polecam
          • swoboda_t Re: pszeniczne piwo 08.09.05, 20:28
            Oraz w Katowicach, na Opolskiej. Piwko raczej kobiece, mało goryczkowe, ale
            niezłe. Piłem chyba wszystkie rodzaje z Browaru Spiż i powiem, że na dłuższą
            metę na mój męski gust to nie jest to, ale czasem, jako ciekawa odmiana jak
            najbardziej. Na pewno ma oryginalny smak.
        • Gość: kuba Re: pszeniczne piwo IP: *.toya.net.pl 09.09.05, 08:43
          a ja proponuję wszystkim żeby sami zrobili sobie pszeniczniaka,jestem
          początkujacym "producentem" domowego piwa,to jest naprawdę baardzo proste a
          efekt przerósł moje najśmielsze oczekiwania. paulaner wysiada ;)
        • brosza1 Re: pszeniczne piwo 09.09.05, 12:06
          ten spiz to juz nie dawny spiż... piwko sie zrobiło niestety kwaśne... szkoda...
          buuuu.... ale smalec maja jak zawsze pyszny
      • Gość: rolo Re: pszeniczne piwo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.09.05, 15:37
        piwo hoegaarden jeszcze do niedawna można było kupić w sklepach Carrefour w
        rewelacyjnej cenie 3,15 zł za butelkę 0,33l (w Krakowie);
        w zeszłym roku po powrocie z Belgii wykupiłem w jednym z nich cały zapas ;)
      • Gość: Kolega Adam pszeniczne piwo IP: 212.122.214.* 24.09.05, 09:19
        najlepsze piwo to Harnaś..

www.poimprezuj.wirtualnie.pl
    • zamek Re: pszeniczne piwo 08.09.05, 15:17
      Ja to nawet wolę pszeniczne piwo od pilsenera :)
      Zupełnie niezłego weizena robi Browar Jabłonowo. Zresztą sprzedają je w
      trójpakach: po jednym kristall, hefe i dunkel.
    • Gość: marsylius Re: pszeniczne piwo IP: *.weizen.sto.ag / 217.6.135.* 08.09.05, 17:38
      Erdinger - znakomite; Apfeldorfer - produkowany w 3 gatunkach w Bawarii
      dla browaru Jabłonowo - ciemne i białe niefiltrowane oraz białe filtrowane -
      właściwie wszystkie godne polecenia. Franziskaner jest też przyzwoity, Obołoń -
      nierówny. Piłem jeszcze kilka gatunków, w tym Paulaner i Kaputziner, ale mi
      smakują mniej.

Pozdr.

M.S.
    • wuj.truj Re: pszeniczne piwo 08.09.05, 18:31
      Znakomite piwo pszeniczne warzy browar Regina z Antonowa koło Giżycka. U mnie w
      spożywczym bączek - 1,40 :))
    • Gość: waw A ja robię pszeniczne sam i jest super IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.05, 20:24
      podobnie zresztą jak stout i z szkockie z wędzonego słodu. Akuratny gaz,
      goryczka regulowana pod gust i ten posmak quraco. A i jeszcze zywe kultury
      drożdży, samo zdrowie. Polecam własny domowy browarek.
    • Gość: 555 www.browar.biz polecam !!!! IP: *.futuro.pl 08.09.05, 23:33
      tam dowiecie się mnostwo rzeczy o dobrym piwku, naprawdę polecam. Sam nie
      miałem pojęcia, że w Polsce jest tyle browarów i część z nich robi naprawdę
      doskonałe piwo ( często w przystępnych cenach) A jeśli chodzi o temat wątku to
      pszeniczne rządzi :) właśnię piję faustusa z browaru jurand w olsztynie(
      robione na zamowienie w niemieckim browarze)
    • Gość: PLateauu Re: pszeniczne piwo IP: 217.96.43.* 09.09.05, 01:06
      polecam Brovarie na starym w poznaniu... mniam...
      • Gość: rex Re: pszeniczne piwo IP: *.185.broadband3.iol.cz 09.09.05, 01:29
        czesi mają też kapitalne piwo typu weizen PRIMATOR.Smakuje jak niemiecki
        Arcobrau (z Bawarii- okolice Passau).MIÓD !!!!!
    • Gość: Wlad Re: pszeniczne piwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.05, 01:48
      primator z NACHODU GAMONIE!!!
      • Gość: Xavery Piwo oglupia IP: *.nyc.res.rr.com 09.09.05, 05:59
        Chmiel w piwie dziala nasennie i oglupiajaco.
        vide: piwosze po piecdziesiatce to juz sklerotyczne glupole.
        Xavery
        • Gość: kiks11 Przyjacielu, widać, że arogancja też ogłupia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.05, 07:08
          • Gość: piwopijacz Re: Przyjacielu, widać, że arogancja też ogłupia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.05, 09:50
            Odpowiadając na pytanie Amerika1:
            Piwko które piłes w Chorwacji to było prawdopodobnie KÓENIGER, robią to na
            niemieckiej licencji. I myślę, że był to Kristalklar. Spróbój właśnie takiego
            poszukać w polskich sklepach.
    • Gość: obi takie piwo głównie w Niemczech IP: 80.51.206.* 09.09.05, 10:30
      Nie powiem, żeby mi specjalnie smakowało, ale często je w Niemczech kupuję w
      barach, a to dlatego, że już prawie wszędzie jest tylko 0,4 lub 0,3 litra, a
      pszeniczne zawsze 0,5:) Mają tam zresztą full marek pszenicznego.
    • amelia791 Re: pszeniczne piwo 09.09.05, 11:05
      Ja takie piwo piłam kiedyś w Danii, baaaardzo dobre, niestety nie moge sobie
      przypomnieć nazwy :-(
    • serwal Re: pszeniczne piwo 09.09.05, 11:35
      Proponuję "Oboloń - pszeniczne" z Ukrainy. Uwaga - napisy na etykiecie są
      wykonane cyrylicą.
      • mic_mar Re: pszeniczne piwo 09.09.05, 11:56
        Ja polecam wszystkim pszeniczniaki z Bayreuth, znane pod nazwą Meisels Weisse,
        produkują zarówno jasne (helles) jak i ciemne (dunkles). Piłem je po raz
        pierwszy będąc w Niemczech i dla mnie żadne inne pszeniczne nie jest dobre. U
        nas czasem do dostania w Makro, ale w Łodzi bez problemu kupowałem je w knajpie
        bodajze Peron 6 na Piotrkowskiej 6 :D Piłem jush kilkanascie innych i niestety
        żadne mu nie dorównuje. Jak jestem w Szwablandii to pijamy tylko to bo cena nie
        różni się zbytnio od innych, a u nich poza jeszcze moze Cristallem (ale nie
        wersja nazywana export) nic innego mi nie "wchodzi" :D Pozdrawiam wszystkich
        miłośników pszeniczniaka elo
    • Gość: hanys Re: pszeniczne piwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.05, 13:16
      Piwa niemieckie sa pierwsza klasa!!
      Erdinger,Franziskaner,Paulaner,Schofferhofer to najpopularniejsze niemieckie
      marki.Pije się je w różnoraki sposób miedzy innymi z sokiem bananowym,
      brzoskwiniowym lub z plastrami cytryny!!
      Bardzo popularne wsród niemieckich piłkarzy(sic!!)!! Przysłowiowy weizenbier
      pije sie w charakterystycznych wysokich kuflach(od 2 do 5 euro za sztukę, także
      do kupienia w Polsce 9-12zł/szt).
      W Polsce miałem okazje pic weizena w Krakowie w jednej z knajp(nie pamietam
      nazwy,lecz piwo jest tam nalewane prosto ze spiza).Cena bodajze ok.7 zł. W
      Niemczech takie piwo kosztuje ok.60 centów +pfand 8centów. PYCHA!!! Pozdrawiam
      cały FATERLAND!! www.biertest.de/Weizenbier/body_weizenbier.html
    • Gość: Karolinka Re: pszeniczne piwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.05, 15:55
      Przepyszne pszeniczne piwko jasne i ciemne serwowane jest w pubie "Spiż" na
      rynku wroclawskim obok pomnika Fredry.Do pierwszego kufelka dostaje sie chlebek
      ze smalczykiem,polecam z calego serca,choc dosyc drogie.Jest naprawde
      niepowtarzalne w smaku,ale nie sprzedaja go na wynos w butelkach,bo nie ma
      konserwantow i zaraz straciloby swoj smak i aromat.Piwo warzone jest na miejscu
      we wlasnej warzelni wewnatrz pubu,ktora mozna sobie obejrzec.Polecam tez
      obejrzec fajna kolekacje kufelkow w gablocie naprzeciw toalet.
    • Gość: pouczyciel Cośta się uparli, na jakieś pszeniczne piwo??? IP: *.dip.t-dialin.net 09.09.05, 22:22
      Pszenne, a nie pszeniczne! No chyba że jadacie także pszeniczny chleb...
      • Gość: gościu Re: Cośta się uparli, na jakieś pszeniczne piwo?? IP: *.med.cm.kabsi.at 12.09.05, 00:02
        I tak, i nie. Pszenny, oznaczało wcześniej: jaglany (od pszono). Wypiera okreslenie "pszeniczny" dopiero od drugiej połowy XIX wieku.
    • Gość: koneser najlepsze na Ukrainie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.05, 10:25
      Najlepsze pszeniczne piwo ważą na Ukrainie. Nazywa się Czernihowskije Bile i
      naprawdę wierzcie mi jest królem wśród piw. Można je kupić w Kijowie prawie na
      kazdym rogu, zimne - prosto z lodówki i wypić pod parasolem, podziwiając urodę
      tamtejszych kobiet. Cena 2,5 - 3 hrywny. 1USD = 5 hrywien. Żyć, nie umierac!
    • pstrys zrób własne! 15.09.05, 19:19
      po co latać po sklepach jak można zrobić własne:
      www.browamator.pl/
      oczywiście można też uwarzyć własne 'białe' :)
    • tingel-tangel Re: pszeniczne piwo 19.09.05, 20:12
      Mmmmm, właśnie próbowałem Franziskanera ciemnego - cudo. Polecam.
      • Gość: ania.j który browar w Polsce produkuje piwo pszeniczne? IP: *.tele2.pl 24.09.05, 16:37
        bardzo prosze o informacje, ktory z naszych krajowych browarow produkuje piwo
        pszeniczne. sprawa dosc pilna.dziekuje za pomoc.
        • tingel-tangel Re: który browar w Polsce produkuje piwo pszenicz 24.09.05, 18:08
          Wydawało mi się, że ten gatunek piwa zniknął zupełnie z krajowej produkcji. Ale
          z jednego z powyższych postów wnioskuję, że jednak nie całkowicie. Zobacz co
          wuj.truj napisał.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka