Gość: alrada IP: *.prv.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 13.07.06, 12:14 Proszę o wyjasnienie różnic istniejących pomiędzy instytucja developera a firmy budowlanej. Z góry dziekuję za wszelkie informacje i wyjasnienia. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Michał Re: Kto to developer a kto firma budowlana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.06, 21:15 W skrócie: Deweloper to taka firma, która wykłada pieniądze na budowę domów/mieszkań i je sprzedaje klientom. Firma budowlana naomiast buduje te domy/mieszkania. Zazwyczaj deweloper zleca budowę firmie budowlanej (generalnemu wykonawcy, a ten z koleii zatrudnia inne firmy jako podwykonawców), ale zdarza się, że deweloper i firma budowlana to jedno (np. w Krakowie Inter-bud). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alrada Re: Kto to developer a kto firma budowlana IP: *.prv.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 14.07.06, 08:27 Czy aby napewno developer dysponuje pieniędzmi swoimi. Mnie sie wydawało, że to klineci wpłacaja mu ratami swoje pieniądze, które ten przeznacza na budowę. A co z własnością terenu ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mysza Re: Kto to developer a kto firma budowlana IP: *.dip.t-dialin.net 14.07.06, 18:14 Tez mnie ciekawia te kwestie. Na pewno nikt nie wie i nie pomoze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaśka Re: Kto to developer a kto firma budowlana IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.07.06, 12:16 są różne opcje. deweloper może być inwestorem (własna kasa), może zbierać kasę od innych inwestorów za zakup działki, a później wziąć kredyt na budowę (co jest bezpieczniejsze dla klientów, bo deweloper z góry ma kasę na zakup działki i budowę), a może też wziąć kredyt na zakup działki, a budowę finansować z pieniędzy klientów, co jest chyba najczęstsze, a ryzyko jest takie, że sprzeda tylko część mieszkań o najpopularniejszej powierzchni itp., a zostaną mu mieszkania największe niesprzedane, więc nie dostanie za nie kasy od klientów i zabraknie mu kasy na ostatni etap budowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alrada Re: Kto to developer a kto firma budowlana IP: *.prv.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 19.07.06, 13:58 Wielkie dzięki. Teraz juz bardziej jest to dla mnie zrozumiałe. Odpowiedz Link Zgłoś