Dodaj do ulubionych

Kto to developer a kto firma budowlana

IP: *.prv.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 13.07.06, 12:14
Proszę o wyjasnienie różnic istniejących pomiędzy instytucja developera a
firmy budowlanej. Z góry dziekuję za wszelkie informacje i wyjasnienia.
Obserwuj wątek
    • Gość: Michał Re: Kto to developer a kto firma budowlana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.06, 21:15
      W skrócie:
      Deweloper to taka firma, która wykłada pieniądze na budowę domów/mieszkań i je
      sprzedaje klientom.
      Firma budowlana naomiast buduje te domy/mieszkania.
      Zazwyczaj deweloper zleca budowę firmie budowlanej (generalnemu wykonawcy, a
      ten z koleii zatrudnia inne firmy jako podwykonawców), ale zdarza się, że
      deweloper i firma budowlana to jedno (np. w Krakowie Inter-bud).
      • Gość: alrada Re: Kto to developer a kto firma budowlana IP: *.prv.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 14.07.06, 08:27
        Czy aby napewno developer dysponuje pieniędzmi swoimi. Mnie sie wydawało, że to
        klineci wpłacaja mu ratami swoje pieniądze, które ten przeznacza na budowę. A
        co z własnością terenu ?
        • Gość: mysza Re: Kto to developer a kto firma budowlana IP: *.dip.t-dialin.net 14.07.06, 18:14
          Tez mnie ciekawia te kwestie. Na pewno nikt nie wie i nie pomoze?
        • Gość: kaśka Re: Kto to developer a kto firma budowlana IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.07.06, 12:16
          są różne opcje. deweloper może być inwestorem (własna kasa), może zbierać kasę
          od innych inwestorów za zakup działki, a później wziąć kredyt na budowę (co
          jest bezpieczniejsze dla klientów, bo deweloper z góry ma kasę na zakup działki
          i budowę), a może też wziąć kredyt na zakup działki, a budowę finansować z
          pieniędzy klientów, co jest chyba najczęstsze, a ryzyko jest takie, że sprzeda
          tylko część mieszkań o najpopularniejszej powierzchni itp., a zostaną mu
          mieszkania największe niesprzedane, więc nie dostanie za nie kasy od klientów i
          zabraknie mu kasy na ostatni etap budowy.
          • Gość: alrada Re: Kto to developer a kto firma budowlana IP: *.prv.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 19.07.06, 13:58
            Wielkie dzięki. Teraz juz bardziej jest to dla mnie zrozumiałe.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka