Dodaj do ulubionych

Rząd chce więcej pośredników

16.03.07, 21:27

"- To paranoiczny układ (..)Pośrednik musi umieć poruszać się w gąszczu skomplikowanych przepisów. Jeśli wolno będzie prowadzić tego typu usługi bez licencji, wezmą się do tego przypadkowi ludzie, niemający odpowiedniej wiedzy fachowej."

Jezeli mowa o paranoii, to raczej prezentuje ja ten pan - paranoiczny starch pzred konkurencja.
Obserwuj wątek
    • Gość: Olek Re: Rząd chce więcej pośredników IP: *.globalconnect.pl 16.03.07, 22:33
      Pracowałem w nieruchomościach i widziałem jaka to ściema z licencjami.
      I tak każdy może otworzyć biuro nieruchomości, wystarczy że ktoś z licencją wystąpi w niej jako figurant
      za parę tysięcy miesięcznie - nie jako właściciel, wystarczy dać podkładkę w postaci licencji.
      Jest to spotykana praktyka, kto ma licencję wcale nie musi pracować, wystarczy że figuruje w kilku takich
      biurach i już ma 5-10 tys. zł w kieszeni za "nic".

A klientów obsługują ludzie bez licencji.
      • Gość: openmind.desk.pl licencje tylko dla ograniczenia dostępu do koryta! IP: *.jjs.pl 17.03.07, 10:27
        każda branża to robi wcześniej czy później
        nie ma związku z fachowością, bo klienci i tak idą do fachowców z polecenia
        każde koryto może wyżywić ograniczoną liczbę świń
        • Gość: janek-007 Ta bande licencjonowanych oszustow... IP: *.dsl.bell.ca 17.03.07, 18:29
          powinno się zdelegalizować. Ci oszuści biorą kasę za nic.
          • darr.darek dlatego LEWACtwo tak pluje na wszystkich na prawo 17.03.07, 19:41
            Gość portalu: janek-007 napisał(a):
            >Ta bande licencjonowanych oszustow...
            >powinno się zdelegalizować. Ci oszuści biorą kasę za nic.

Z punktu widzenia UPR, ludzie z PiS są w połowie drogi między liberałami a
            socjalistycznym zamordyzmem. Jednak docenić trzeba, że wzięli się za monopol
            rynkowy samorządzików notariuszy i adwokatów. Biorą się za monopol pośredników
            nieruchomości.
            Z tym ostatnim mądrzy ludzie radzą sobie swoimi sposobami, czyli ... nigdy nie
            korzystają z pośredników przy sprzedaży i kupnie mieszkania. Ja parę razy
            sprzedawałem juz i kupowałem mieszkanie i NIGDY nie skorzystałem z pośrednika
            nieruchomości (obecne pośrednictwo oznacza 7.3% wartości mieszkania wywalone w
            błoto).

• kolor76 Re:chcę kupować i sprzedawać mieszkania 21.03.07, 09:20
              jak to robić z zyskiem. Czy warto samemu to robić? Czy też zlecić firmie ?
              Wydaje mi się,że trzeba stale pokazywac takie mieszkanie potencjalnym nabywcom.
              Nawet takim którzy nie mają pieniędzy. A tylko chcą sobie pochodzić. A do tego
              męczenie się z takim detalem. Tak sobie wyobrażam. jadę na każde spotkanie a tu
              na mnie patrzą jak na cwaniaka co podbija cenę mieszkania w górę.I znowu
              targować się. Dlatego z uznaniem czytam jak ktoś stale to robi w sposób
              korzystny . I jest zadowolony. Mnie by się to chyba nie udało. Skąd wiedzieć
              ile mozna max wyciągnąć za mieszkanko ? A do tego Ci paskudni kłócący się o 100
              zł ludzie. I sobota po południu kiedy chcę sobie pojechac za miasto lub iść do
              czytelni poczytać. Nie odpowiada mi sama taka propozycja. Czy macie radę dla
              mało zaradnych. Spodziewam się spadku po bezdzietnych ciociach i szybko i drogo
              bym to sprzedał.
              pzdr zaradnych i energicznych
          • Gość: ag Nikt cię nie zmusza do korzystania z posrednika! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.07, 21:29
            Rozumiesz?
            • Gość: stuFFLiX.com Re: Nikt cię nie zmusza do korzystania z posredni IP: 75.126.48.* 19.03.07, 01:28
              uzywaj sobie stuFFLiX.com

jesli nawet nie jestes posrednikiem...nic prostszego..
      • Gość: biedak Re: Rząd chce więcej pośredników IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.07, 15:23
        Prawda! W Gdańsku tak mnie właśnie pośrednik chciał załatwić - bez OC, bez
        istotnej pomocy, bez umowy, po traksakcji kupna działki której nie wskazał
        zażądał 5000 zł. Poprosiłem, żeby chociaż zobaczyć tego figuranta, to się
        obrazili i wylali na mnie wiadro pomyj. Nie do wiary.
        • Gość: ag Ktoś cię tam do pośrednika siłą zaciągnął? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.07, 21:32
          Skoro nie podpisywałeś umowy i do tego nie wskazał ci działki to czego się
          boisz?
    • Gość: jack Program Kononowicza programem narodu IP: *.icpnet.pl 17.03.07, 11:26
      Nie będzie niczego, zlikwidować wszystko
    • piwenko i tak notariusz za wszystko odpowiada 17.03.07, 11:35
      ale oszukują, pośrednik nie ponosi żadnej materialnej odpowiedzialności
      za transakcję, za wszystko odpowiada notariusz
      więc po co te cyrki z licencjonowanymi pośrednikami ?
      • Gość: sonda1 pośrednik nie wnosi żadnej wartości IP: 170.252.72.* 17.03.07, 12:02
        Dokładnie się zgadzam z przedmówcą. Licencja pośrednika to ściema. Pośrednik
        nie ponosi żadne odpowiedzialności i zazwyczaj w ogóle praktycznie nic nie robi
        z wyjątkiem listowania ogłoszenia w systemie. Większość pośredników ma
        kwalifikacje i poczucie odpowiedzialności za klienta na poziomie sprzedawcy z
        bazaru. A szkoda.
        • Gość: ag Zakładamy że masz rację. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.07, 21:33
          Więc nie idziesz do pośrednika, nie ma przymusu. Proste?
        • Gość: stuFFLiX.com Re: pośrednik nie wnosi żadnej wartości IP: 75.126.48.* 19.03.07, 01:31
          sa posrednicy i agencje, ktore robia naprawde dobra robote...

polecam stuFFLiX.com dla posrdnikow jak i chcacych sprzedac/kupic
          bez posrednikow
      • Gość: zarzadca otoz nie... IP: *.adsl.inetia.pl 17.03.07, 12:02
        zgodnie z prawem posrednik odpowiada za szkode powstala w zwiazku z jego
        dzialaniami zawodowymi / po to jest wlasnie obowiazkowe ubezpieczenie OC/;
        odsylam do kodeksu cywilnego- do odpowiedzialnosci cywilnej konieczna jest
        szkoda pozostajaca w zwiazku przyczynowym z czynnosciami posrednika
        ja sama ostatnio mialam okazje sie przekonac o tym, ze licencja / i idace z nia
        obowiazkowe ubezpieczenie OC/ sa konieczne- mialam kupowac mieszkanie, ktore
        oferowal mi nielicencjonowany posrednik / tzw. asystent posrednika /????//
        gdybym sie sama nie zajela strona prawna transakcji to bym wtopila mase kasy
        jestem absolutnie przeciwna likwidacji licencji posrednika; zreszta- biur
        nieruchomosci na rynku jest tyle, posrednikow jest cala masa, z punktu widzenia
        klienta- lepiej, zeby bylo ich malo, ale fachowo i profesjonalnie przygotowane,
        a nie tak, ze jedno mieszkanie jest oferowane przez kilkanascvie agencji po
        roznych cenach, juest chaos i ogolny bajzel
        pozdrawiam
        licencjonowany zarzadca nieruchomosci :)

• k.grad Re: otoz nie... 17.03.07, 13:03
          > gdybym sie sama nie zajela strona prawna transakcji to bym wtopila mase kasy
          > jestem absolutnie przeciwna likwidacji licencji posrednika

Tu się coś nie zgadza. Skoro i tak najważniejsze rzeczy ("strona prawna transakcji") musiałaś wziąć na swoje barki to znaczy, że licencja pośrednika była tylko kwiatem przy kożuchu. Dlaczego więc jesteś przeciwna likwidacji licencji? Logika mówi coś przeciwnego...

> lepiej, zeby bylo ich malo, ale fachowo i profesjonalnie przygotowane

LOL

> :)

A ha, ten uśmieszek wszystko wyjaśnia. Również pozdrawiam:)
        • pos3gacz Re: otoz nie... 17.03.07, 14:51
          Zgadzam się z tą opinią.Radzę poganiać po www.informista.pl.Jest tam bardzo
          dużo informacji na temat pośredników jak i ich interesantów.Zwróćcie uwagę na
          prawą stronę/pytania i odpowiedzi/.
        • palekh Re: otoz nie... 17.03.07, 14:52
          Pośrednik ma obowiązkowo nabyć ubezpieczenie oc. Co ma z tym wspólnego licencja?
          Jeżeli masz problem gdzie utopić kasę to na Wiśle kry już nie ma.Licencja w
          zawodzie pośrednika jest ograniczeniem dostępu do niezbyt trudnego acz
          uciążliwego zawodu.Jeżeli ktoś jest oszustem to jaka Ci różnica czy oszuka Cię
          agent z licencją czy bez takowej. Czekam aż wprowadzą zarządzenie by pośrednik
          miał dpktorat i 27,5 roku praktyki.
        • Gość: mmm Re: otoz nie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.07, 19:55
          "licencjonowany zarzadca nieruchomosci :)"

to też kolejna kasta do rozbicia - nikt mi nie powie, że te bzdury, które się
          nauczyłem na ten temat przydają sie na codzień w pracy (miałem na studiach
          szeroki program na temat zarządzania nieruchomości - wystarczyło potem zdać
          egzamin - nie był mi potrzebny - zarządzałem bez papierka).
          Tak samo jest z uprawnieniami budowlanymi - nikt mi nie wmówi, że po zdanym
          egzaminie wiem więcej i będe lepszym projektantem, czy kierownikiem budowy.
      • Gość: Wojtek Re: i tak notariusz za wszystko odpowiada IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.03.07, 17:09
        Kolgo notariusz za nic nie odpowiada, tylko za stwierdzenie tożsamości i
        prawidłowo sporządzony akt notarialny. NIe odpowiada za sprawdzenie, zadłużenia
        i dokumenty.
        • Gość: ego Re: i tak notariusz za wszystko odpowiada IP: *.t.pppool.de 17.03.07, 18:45
          Niestety za wszystko odpowiada komornik.
      • Gość: J Re: i tak notariusz za wszystko odpowiada IP: *.ipt.aol.com 18.03.07, 13:11
        Odpowiadasz na :
        piwenko napisał:

> ale oszukują, pośrednik nie ponosi żadnej materialnej odpowiedzialności
        > za transakcję, za wszystko odpowiada notariusz
        > więc po co te cyrki z licencjonowanymi pośrednikami ?

To nie jest prawda !!! Notariusz ZA NIC nie odpowiada !!! Jezeli kupisz dom z
        obciazona hipoteka to jest to tylko i wylacznie twoja strata. Notariusz jedynie
        musi potwierdzic tozsamosc stawajacych do aktu i sporzadzic akt bez wyraznych
        bledow. Sa to czynnosci wymagajace w porownaniu z innymi profesjami niewielkiej
        wiedzy i przygotowania za ktore za to pobiera sie kosmiczne pieniadze.
    • premier_hiacynt_wielki Proponuje rozbic korporacje lekarzy...niech kazdy 17.03.07, 11:56
      kto uwaza ze moze zostanie lekarzem, najlepiej chirugiem i zoperuje naszych
      osłów z wiejskiej... to bylaby byc moze bolesna nauczka ... byc moze niektorzy
      by nie przezyli... ale jak mowi prof. Ziobro dla dobra panstwa i
      sprawiedliwosci trzeba bylo tak uczynic...

• Gość: to ja za posrednictwo powinien placic sprzedajacy, ale IP: *.nsw.bigpond.net.au 17.03.07, 12:21
        nie wiecej niz 1.5%. Kupujacy placi pozostale koszty. W Polsce agent czeka na
        kupujacego, zamiast go aktywnie szukac. Jeszcze jedna grupa pasozytow, zaraz za
        sprzedawcami uzywanych samochodow.
        • Gość: gość Re: za posrednictwo powinien placic sprzedajacy, IP: *.chello.pl 17.03.07, 12:42
          Ludzie, Wy nie mac ie pojęcia czym jest ta praca. Patrzycie tylko na rosnące
          ceny mieszkań i kieszeń pośredników. A mój brat ma licencję-opłacił kurs, odbył
          praktykę, zdał świetnie egzamin, ma dobrze prosperujące biuro ze
          zdolną kadrą, ale wiem ile sam pracuje, jakiej wiedzy prawniczej wymaga ta
          praca, ile może stracić klient po kontaktach z niefachowym pośrednikiem, ile
          nieuczciwych sprzedających czycha na naiwnych kupujących i jak trzeba
          przygotować każdą transakcję pod względem prawnym. Ciągły stres, niesolidni,
          niezdecydowani klienci, uwijanie się na okrągło, bo tylko wtedy można zarobić i
          wygrywać z konkurencją. I śmieszy mnie opinia, że licencjonowany pośrednik
          siedzi z rękami w kieszeniach i zbija forsę. Taki nie pociągnie długo firmy, bo
          straci pracowników.
          • Gość: nikodem Re: za posrednictwo powinien placic sprzedajacy, IP: *.chello.pl 17.03.07, 13:58
            No to nie wiem o co chodzi - jeśli jest dobry to da sobie radę z 'nieukami' bez
            licencji.

Licencje to tylko i wyłącznie sztuczne zawężanie podaży.
          • palekh Re: za posrednictwo powinien placic sprzedajacy, 17.03.07, 14:59
            Gość portalu: gość napisał(a):

> Ludzie, Wy nie mac ie pojęcia czym jest ta praca. Patrzycie tylko na rosnące
            > ceny mieszkań i kieszeń pośredników. A mój brat ma licencję-opłacił kurs,
            odbył
            >
            > praktykę, zdał świetnie egzamin, ma dobrze prosperujące biuro ze
            > zdolną kadrą, ale wiem ile sam pracuje, jakiej wiedzy prawniczej wymaga ta
            > praca, ile może stracić klient po kontaktach z niefachowym pośrednikiem, ile
            > nieuczciwych sprzedających czycha na naiwnych kupujących i jak trzeba
            > przygotować każdą transakcję pod względem prawnym. Ciągły stres, niesolidni,
            > niezdecydowani klienci, uwijanie się na okrągło, bo tylko wtedy można zarobić
            i
            >
            > wygrywać z konkurencją. I śmieszy mnie opinia, że licencjonowany pośrednik
            > siedzi z rękami w kieszeniach i zbija forsę. Taki nie pociągnie długo firmy,
            bo
            >
            > straci pracowników.

Interesuje mnie w jaki sposób nie dając łapówki można zdać ten egzamin.Pytania
            testowe są takie że nie wiesz czy zdajesz egzamin z ornitologi czy z z wiedzy o
            giełdzie papierów wartościowych.Swietnie zdać ten egzamin można ale nie zależy
            to w żadnym wypadku od merytorycznego przygotowania.Co do całej reszty to mniej
            więcej odpowiada prawdzie.Zapytaj jednak brata jakim cudem zdał świetnie ten
            egzamin-może Ci się przyzna.
            • Gość: gość Re: za posrednictwo powinien placic sprzedajacy, IP: *.chello.pl 17.03.07, 17:58
              Egzamin zdaje się w Warszawie, a w jego przypadku to odległość 350
              km od miejsca zamieszkania, a tym samym miejsca praktyki i kursu.
              Wyjeżdża się skoro świt, staje przed zupełnie nieznaną komisją i zdaje.
              Czy nie rozumiesz, Ze można iść przez życie dzięki swym zdolnościom i
              uczciwości?
              • Gość: kijem Re: za posrednictwo powinien placic sprzedajacy, IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.03.07, 18:55
                ile masz lat?
              • Gość: wuł Re: za posrednictwo powinien placic sprzedajacy, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.07, 22:57
                Ja rozumiem !
                I w zupełności ci wierzę.
                Ale nie zgadzam się, że licencje są potrzebne.
                Rynek takie rzeczy lepiej reguluje.
              • palekh Re: za posrednictwo powinien placic sprzedajacy, 18.03.07, 09:24
                To że egzamin ktoś zdaje w Warszawie to jest jego wyborem a nie
                obowiązkiem.Jeżeli ma dojście do komisji w Lublinie to jedzie do
                Lublina.Rozumiesz?
                • Gość: xxx Re: za posrednictwo powinien placic sprzedajacy, IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.03.07, 11:08
                  własnie widacv kto się tu wypowiada !
                  zero wiadomości na temat w ktorym zabieracie głos ....
                  Już od dawna nie ma egzaminów w Polsce
                  Sa tylko w W-wie
                  OTO POLSKA WŁAŚNIE !!!
                  g łos zabierają CI którzy mają najmniejsze pojęcie o problemie !
          • koham.mihnika Re: za posrednictwo powinien placic sprzedajacy, 21.03.07, 08:53
            zawracanie de. zdecydowana wiekszosc transakcji to rutynowa robota, umowy
            gotowce tylko zmienic detale. klienci sami sie pchaja z gotowka. podobnie
            notariusz, za rutynowa robote biora krocie. jesli praca jest tak ciezka i trudna
            i wymaga wyrzeczen, cos musi w tym byc, ze ludzie placa lewizny aby tylko dostac
            papier.
            Bo tu idzie o wielkie pieniadze.
        • Gość: ag Skoro tak uważasz (może i masz rację) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.07, 21:36
          to albo wybierasz pośrednika który zgodzi się na twoje warunki albo robisz
          samodzielnie to, co sobie życzysz. Nie wpadłeś na to?
      • frakcja-alternatywna hiacynt- banialuki wypisujesz 18.03.07, 00:41
        chwala tym co chca rozbic korupcyjne uklady w Polsce.
        albo to ktos wreszcie zrobi, albo Polska dalej pozostanie krajem Trzeciego
        Swiata pod plaszykiem kraju rzekomo europejskiego.

premier_hiacynt_wielki napisał:

> kto uwaza ze moze zostanie lekarzem, najlepiej chirugiem i zoperuje naszych
        > osłów z wiejskiej... to bylaby byc moze bolesna nauczka ... byc moze
        niektorzy
        > by nie przezyli... ale jak mowi prof. Ziobro dla dobra panstwa i
        > sprawiedliwosci trzeba bylo tak uczynic...
        >
    • Gość: dobrze Korporacje psują rynek. Koniec z kartelami. IP: *.77.classcom.pl 17.03.07, 12:45
      Cieszę się że rządzący prowadzą intensywne działania w celu otwrcia
      korporacyjnych zawodów dla młodych i zdolnych ludzi któzy nie mają koneksji.
    • Gość: adamp Re: Rząd chce więcej pośredników IP: 195.39.217.* 17.03.07, 12:49
      Byc moze ze paranoiczny strach przed konkurencja prezentuje ten pan. Ale ta
      pani co tak steka ze nie zdala egzaminu, lepiej by sie zapoznala z prawem
      budowlanym, gdzie tego typu uregulowania sie znajduja. A znajomosc prawa
      budowlanego powinien posrednik nieruchomosci znac. Jak widac na powyzszym
      obrazku niedoszła pani pośrednik, która ma wyższe wykształcenie w dziedzinie
      zarządzania i dyplom MBA jest po prostu tepa i zbyt leniwa by zapoznac sie z
      podstawowa ustawa budowlana. Wyksztalcenie z zarzadzania zdala
      za "klamkowanie" chcialbym zobaczyc jej indeks, a co do dyplomu to chyba ma ze
      znajomosci NBA hehe
      • Gość: pośrednik z lic. Re: Rząd chce więcej pośredników IP: *.echostar.pl 17.03.07, 14:38
        Misiu-Pysiu, zastanów się co piszesz. Bo chyba czujesz się z lekka
        niedowartościowany i nie masz wiedzy z zakresu tego CZYM się zajmuje pośrednik
        i CO powienien wiedzieć. No ale może chciałbyś, żeby pośrednik, który cię
        obsługuje powiedział ci ile razy masz sobie wyczyścić komin, jaką grubość
        powinna mieć wełna mineralna użyta do ocieplenia budynku ale nie miał wiedzy i
        praktyki, z zakresu sprawdzenia KW (księga wieczysta gdybyś nie wiedział); PZP
        czy innych rzeczy. I wtedy by się okazało, że mieszkasz w domu, w którym
        powinieneś czyścić komin 2 razy do roku, i masz wełnę 10tkę czy 15tkę ale w
        księdze masz jeszcze w spadku po porzednim właścicielu jakąś martwą duszę, albo
        dom postawiony w otoczeniu, gdzie za 2-3 lata powstaną jakieś zakłady.

Pokaż mi proszę kogokolwiek kto zna treść WSZYSTKICH przepisów z jakiejś branży
        na pamięć. Nie sztuka wykuć i zdać, sztuką jest umiejętność szukania i
        docierania do informacji; to właśnie świadczy o inteligencji a nie cytowanie
        wykutych rzeczy z pamięci, i to rzeczy, których nie rozumiesz.

A wykpiwanie dorobku i osiągnięć innych świadczy NIESTETY o Twoim poziomie...
        Pozdrawiam
      • palekh Re: Rząd chce więcej pośredników 17.03.07, 15:02
        Gość portalu: adamp napisał(a):

> Byc moze ze paranoiczny strach przed konkurencja prezentuje ten pan. Ale ta
        > pani co tak steka ze nie zdala egzaminu, lepiej by sie zapoznala z prawem
        > budowlanym, gdzie tego typu uregulowania sie znajduja. A znajomosc prawa
        > budowlanego powinien posrednik nieruchomosci znac. Jak widac na powyzszym
        > obrazku niedoszła pani pośrednik, która ma wyższe wykształcenie w dziedzinie
        > zarządzania i dyplom MBA jest po prostu tepa i zbyt leniwa by zapoznac sie z
        > podstawowa ustawa budowlana. Wyksztalcenie z zarzadzania zdala
        > za "klamkowanie" chcialbym zobaczyc jej indeks, a co do dyplomu to chyba ma
        ze
        > znajomosci NBA hehe

Co to jest plan urządzanie lasu mądry człowieku?
    • Gość: ag Korzystanie z pośrednika nie jest obowiązkowe! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.07, 12:50
      Powtórzę: Korzystanie z pośrednika nie jest obowiązkowe! Uważasz że źle, za
      drogo, jesteś mądrzejszy i sprytnieszy, masz czas - zrób to sam!!!
      Ja np. samodzielnie naprawiam samochód, maluję mieszkanie, piszę pisma
      procesowe, leczę się na serce, składam złamaną nogę (gips z Castoramy), piszę
      sobie akty notarialne itd.
      Myślę że w Laosie czy inym Kamerunie jest podobnie. I na pewno nie ma tam też
      licencji dla pośredników.
      • Gość: tryper Re: Korzystanie z pośrednika nie jest obowiązkowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.03.07, 14:23
        kiepściutkie te argumenty. Pośrednik ????
    • Gość: Marek Rząd chce więcej pośredników IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.07, 13:01
      Licencje to kompletna bzdura.Absolutnie powinny być zniesione licencje.Co
      najwyżej korporacje czy stowarzyszenia zawodowe moga nadawać swoje certyfikaty
      jeśli ktoś chce i wtedy klient korzystałby z usług albo biur, które nie mają
      takich certyfikatów albo mają. Licencjonowanie to absolutne wyciąganie
      pieniędzy od ludzi, którzy chcieliby prowadzić działalnośc w tym
      obszarze.Niedługo dojdziemy do sytuacji ,że aby jakąkolwiek działalnością się
      zajmować potrzeba licencji. Niektórzy uzasadniają,ze pośrednikowi klient
      powierza swoje pieniądze. A jesli np. ktoś kupuje drogi samochód to sprzedawca
      też powinien mieć licencję bo klient powierza duże pieniądze...?
      Sam zajmowałem się pośrednictwem i znam to środowisko.Wielu pośredników dostało
      licencje z urzędu i nie są żadnymi fachowcami w pełnym tego słowa znaczeniu, są
      albo muzykami, albo facowcami od wychowania fizycznego, itp. i niech mi nie
      mówią ,że znaja się szeroko na aspektach prawnych dotyczacych
      nieruchomości.Licencję to może mieć ale doradca rynku nieruchomości podobnie
      jak doradca finansowy, który bierze na siebie odpowiedzialnośc za pieniądze
      klienta.
      Apeluje do odpowiednich władz aby uchwaliły przepisy znoszące obowiązek
      posiadania licencji bo to tylko wyciąganie pieniędzy od ludzi poprzez różne
      kursy, szkolenia, itp. Uważam, że wiedza wyniesiona np. ze studiów
      podyplomowych absolutnie wystarczy zeby być posrednikiem i nie potrzeba żadnych
      bzdurnych licencji. Rynek bedzie weryfikował z jakiej agencji zainteresowany
      bedzie chciał skorzystać.Ci, którzy maja teraz licencję to tez spory odsetek
      przypadkowych ludzi, którzy otrzymali je z urzędu. Jestem dotów przygotować
      egzamin dla pośredników, którzy w ten sposób dostali licencje i jestemn
      przekonany,że 90% z nich oblałaby część pisemną.Marek
      • Gość: posrednik Re: Rząd chce więcej pośredników IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 17.03.07, 16:14
        śmiac mi sie chce jak czytam wypowiedzi użalajacych się nad sobą cwaniaków
        którym nie chce sie przyłozyć do nauki. Jezeli nie zdaliscie egzaminu na
        licencję to może nie nadajecie się na posredników ? Nie każdy może byćlekarzem,
        prawnikiem czy kierowcą zawodowym. Sfrustrowanym mądralom co narzekaja na
        posredników przypomnę - nie musicie korzystać z naszych usług. Idąc dalej w tym
        kierunku dojdziemy do sytuacji kiedy zostana zniesione prawa jazdy ( tańsza
        komunikacja), dyplomy lekarskie ( tania słuzba zdrowia)itd.
    • Gość: anna Re: Rząd chce więcej pośredników IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.07, 13:16
      To jest bardzo dobry pomysl,ja mam z wyróznieniem zdany egzamin z kursu w
      zakresie obrotu nieruchomościami,ale nie mam licencji, jest to kolejne nabijanie
      kasy inicjatorom tego pomysłu.Wszelkie kwestie nierzetelności uslug reguluje
      kodeks cywilny.Kwestia solidności rzetelności prowadzenia biura nie ureguluje
      żadna licencja. Jestem w pelni za pomysłem PiS,u i oby jak najszybciej taka
      Ustawa weszła w życie,wówczas będę mogła założyć własne biuro i prowadzić je
      najlepiej jak potrafię , solidnie,rzetelnie ozpowiedzialne tak aby wszyscy moi
      klienci byli zadowoleni i ciągle do mnie wracali.Błagam proszę o jak najszybsze
      uchwalenie takiej Ustawy.Bardzo proszę,bedę mogła nareszcie pracować.z
      poważaniem Anna G.
      • Gość: j-z. Re: Rząd chce więcej pośredników IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.07, 17:14
        Uchwalenie tej ustawy spowoduje, że przecież nadal nie będziesz miała licencji,
        tyle tylko że nie zostaniesz ukarana za wykonywanie czynności pośrednictwa.
        Mówiąc w skrócie - będzisz z premedytacją łamała prawo, ale nic ci nie zrobią.
        Tak, od razu widać że będziesz prowadzić "biuro solidnie, rzetelnie,
        odpowiedzialne". I twoi klienci oczywiście będą zadowoleni! Bo będzisz ich
        robiła w bambuko (tak jak państwo) wszędzie tam, gdzie nie będzie ci grozić
        kara. Takich pośredników, zarządców i rzeczoznawców nam potrzeba!
      • Gość: olo Re: Rząd chce więcej pośredników IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.07, 21:52
        Idąc tropem wielu postów opowiadających się za zniesieniem wszelkich utrudnień
        do poszczególnych zawodów zaczynam się zastanawiać o co tu chodzi?? Chyba
        wszystkim tylko o kasę!! W takim razie zróbmy wolną amerykankę we wszystkich
        możliwych profesjach. Skoro pośrednikiem ma zostać każdy , który chce nim być i
        to rynek ma go zweryfikować , więc niech każdy kto chce zostanie prawnikiem,
        lekarzem, kierowcą itd. Żadnych studiów, kursów , egzaminów!! Każdy niech robi
        to co chce. Niech Ci co chcą otwierają kancelarie adwokackie, notariaty,
        kierowcami niech zostają Ci , którzy uważają ,że potrafią prowadzić auto.
        Najwyżej wypadek zweryfikuje ich umiejętności na drodze. A jeśli adwokat z
        wyboru przegra sprawę to najwyżej Klient mu nie zapłaci i pewnie fama się
        rozejdzie ,że jest kiepski. To po prostu paranoja. Ja chyba zostanę lekarzem,
        jeśli nie trzeba będzie do tego żadnych papierów. Będę zapisywał w miarę
        bezpieczne leki a w razie co odsyłał do specjalisty i kasował po 50 zł za
        wizytę. Nie wolno mi?? A wolno mi sprawdzać , czy nieruchomość jest wolna od wad
        prawnych?? Życzę tym wszystkim mądralom wypowiadającym się o wolności na rynku
        pośrednictwa aby kupili dom, mieszkanie i pewnie na kredyt, bo tak jest
        przeważnie i żeby po kilku dniach uświadomili sobie ,że niestety wtopili kasę.
        Zostaną bez domu ale za to z kredytem i pewnie wymagalnym od razu. Ludzie !! czy
        2,5 % ceny , którą płacicie za nieruchomość nie warto oddać aby mieć pewność,że
        transakcja jest dla Was bezpieczna?? Ustawa wymaga od pośrednika ubezpieczenia
        OC, jeśli on coś zaniedba lub nie będzie w stanie sprawdzić czegoś co może mieć
        katastrofalne konsekwencje dla kupującego możecie liczyć na zwrot nakładów z
        jego OC. Jeśli kupicie w kiosku u Pani Krysi, Zdzisi czy Pana Henia, oni Wam
        powiedzą no trudno - stało się!! I zęby w płot!! Są oczywiście pośrednicy z
        licencją oszuści, którzy tylko pracują w tym zawodzie dla kasy i mają gdzieś
        dobro klienta. I takich rynek powinien zweryfikować!! Z tym się zgadzam. Ale nie
        dajmy się zwariować, Zakup nieruchomości to sprawa związania się z potężnym
        kredytem na pół życia i lepiej ubezpieczyć tą transakcję poprzez pośrednika niż
        do końca życia żałować ,że "zaoszczędziliśmy" 2,5-3% ceny domu czy mieszkania.
        Ale może się uda i wszystko będzie OK. Może!!!
    • toberson Agencje to mafia komuchow!!! 17.03.07, 13:48
      Ktore trzymaja sie razem!!!
    • Gość: qe Brak konkurencji szkodzi konsumentom IP: *.110.192.213.cable.satra.pl 17.03.07, 13:49
      korporacje należy zastąpić wolnym rynkiem
      • Gość: wobo1704 Re: Brak konkurencji szkodzi konsumentom IP: *.chello.pl 17.03.07, 14:02
        Próby rozbijania wszelkich monopolów to jedyny pozytyw PiSu.
      • Gość: mądrala Re: Brak konkurencji szkodzi konsumentom IP: *.jasien.net 17.03.07, 14:09
        sejm nalezy zastapic wolnym rynkiem,
        powstałoby wiele parlamentów a ludzie wybieraliby
        sobie ten, którego ustawy byłyby dla nich najlepsze
        i postępowali zgodnie z tymi wybranymi ustawami.
        To jest właśnie wolnośc rodacy !
        • Gość: FreakyMisfit Bzdura, wybraliby ten najgłupszy. IP: *.dialog.net.pl 17.03.07, 16:00
          Bzdura, wybraliby ten najgłupszy, bo on by najwięcej obiecał.
    • Gość: realista israelisci rzadza w polsce !!! IP: *.dsl.club-internet.fr 17.03.07, 14:00
      nazwisko scheller wzystko mowi za siebie !!! w politice, w biznesu ,edukacji
      etc !!polak to niewolnik ekonomiczni!!dlatego polska jest taka biedna !!!
      • Gość: Grzesiek Re: israelisci rzadza w polsce !!! IP: 194.75.37.* 17.03.07, 15:28
        i dlatego wyjechales do Francji gdzie jest 100 razy wiecej Zydow niz w Polsce.
    • Gość: man Mieszkam w Trójmieście. Mam z pośrednikami IP: *.gdynia.mm.pl 17.03.07, 14:17
      następujące doświadczenia.
      Zawarłem przy udziale pośrednika umowę przyrzeczenia sprzedaży mieszkania ze
      spółdzielnią, które potem okazało się zamiast w pełni własnościowego -
      spółdzielczym i bez możliwości ustanowienia odrębnej własności, ponadto z ponad
      50% dopłatą po nabyciu. Pośrednik o tym wiedział i nic mi nie powiedział.
      Chciałem kupić działkę i po 10 próbach w różnych biurach nieruchomości okazało
      się na przykład, że:
      a) "ciche i spokojne miejsce" to za dwa lata rozpoczęcie budowy autostrady 10 m
      od działki
      b) "działka budowlana" w świetnej lokalizacji po sprawdzeniu przeze mnie w
      planie zagospodarowania okazała się "użytkiem ekologicznym" bez możliwości
      postawienia nawet szałasu
      c) "uzbrojenie w drodze" to... informacja nie tym, że trzeba pociągnąć wodę,
      prąd, gaz itp. z drogi, tylko że "kiedyś będzie uzbrojona". Itd, itp.........

• Gość: uy Re: Mieszkam w Trójmieście. Mam z pośrednikami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.07, 14:56
        licencje to nie bzdura. moim zdaniem ten zawód tak samo jak lekarze czy
        prawnicy powinien być jakoś kontrolowany. Tylko nie w taki jak obecnie. Obecnie
        jest kilku kolesi którzy sami sobie poprzyznawali licencje (zarządcy, pośrednicy
        i rzeczoznawcy) i stworzyli ten biznes. A biznes to szkolenia , egzaminy z
        poprawkami, wąski dostęp do usług i koneksje kolegów którzy sami sobie naganiają
        klientów.
        Faktem na który nikt nie zwrócił uwagi jest to że pierwsi 'eksperci' licencje
        nadali jak pisałem sami sobie a następni dostali je za nic. Wystarczyło być we
        własciwym miejscu i czasie by dzisiaj być rzeczoznawcą majac wiedzę na poziomie
        adepta sztuki rzeczoznawstwa. Tych ludzi nie obowiązują dodatkowe egzaminy
        uzupełniające, szkolenia itp. Byłeś geodetą z uprawnieniami do wyceny gruntów?
        Dostałeś licencję na wycenianie wszystkiego - od mieszkań po przedsiębiorstwa.
        taka jest prawda i dzisiaj ci ludzie mający wiedzę żadna funkcjonują w zawodzie
        a człowiek który kończy kosztowne studia zostaje na lodzie bo praktyki kosztują
        5 tyś złotych a egzamin chyba 1,5 biorąc pod uwagę średnią zdawalność poprawek.
        Towarzystwo potworzyło własne kodeksy i komisje odpowiedzialności, nosi się niby
        mecenasostwo a na boki lewizny idą bo rzeczoznawcy podbijają wyceny ludzi którzy
        nie mają uprawnień do wyk zawodu. i interes się kręci. Sam znam jednego który
        dostał licencję bez jakiegokolwiek egzaminu, kursów czy studiów i wie tyle co ja
        po studiach bez praktyk. On wykonuje zawód a ja nie. Czym się róznimy?
        W Polsce powinny być utrzymane licencje ale powinno się rozbić to całe
        towarzystwo wzajemnej adoracji bo ono tylko czyha aby dorwać cię na błędzie i
        wywalić z zawodu. No ludzie - nie dajmy się zwariować. Pewnie że do zarządzania,
        wyceny i pośrednictwa trzeba miec wiedzę prawnicza, eekonomiczną, budowlaną i
        wiele innych ale jak na egzaminach rzeczoznawca dostaje pytania na poziomie
        trudności jakie dostaje prawnik na aplikacji no to o czym tu mówimy? Tym
        bardziej że egzaminują ludzie bez tytułów naukowych najcześciej - magistrowie
        czy inżynierowie. jest kilku profesorów w tym biznesie ale reszta to najcześciej
        ludzie przypadkowi
        • palekh Re: Mieszkam w Trójmieście. Mam z pośrednikami 17.03.07, 15:15
          Egzaminatorzy mają blade pojęcie o tematach z których egzaminują-Posiadam
          stosowne dokumenty i orzeczenia sądów. Ale to oni regulują kto ma dostać
          licencję a nie wiedza jaką pośrednik posiada.Ta nie ma żadnego znaczenia.Gdy
          byłem w zarządzie firmy pośredniczącej w obrocie nieruchomościami koleś z
          licencją.Po dziesięciu minutach rozmowy stwierdziłem że nie ma żadnych
          kwalifikacji oprócz papierka.Jak zdał Egzamin?
          • Gość: uy Re: Mieszkam w Trójmieście. Mam z pośrednikami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.07, 19:14
            jeszcze do niedawna posrednikiem można było być bez egzaminu. tak samo jak
            rzczoznawcą czy zarządcą (choć co do zarządców to nie mam pewnosci bo to dosć
            młody zawód chyba). Po prostu szło się na kurs i papier był. Rozumiem ze są
            ludzie którzy oszukują ale od tego są sądy aby za to karać a nie komisje
            zawodowe które mają prawo arbitralnie decydować kto może a kto nie dostąpić
            zaszczytu posiadania licencji czy w ogóle wejscia do zawodu. W Stanach
            zakładasz firmę i wyceniasz, zarządzasz, pośredniczysz i nie trzeba zadnych
            papierów. Warunek jest jeden - musisz być dobry i skuteczny bo jak nawalisz to
            sąd dowali ci taką karę że do końca życia się nie wyrobisz a u nas Pan XY z
            Poznania zabierze ci licencję za źle postawiony przecinek.
    • Gość: Marek Re: Rząd chce więcej pośredników IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.07, 15:15
      Nie wiem czy licencje są potrzebne czy nie, ale proponowane rozwiązanie to
      jakieś prawne kuriozum - nałożenie obowiązku bez jakiejkolwiek sankcji za jego
      nieprzestrzeganie. Szykuje się kolejny bubel do uwalenia przez TK.
      • klip-klap klient nasz sluga 17.03.07, 16:05
        > Nie wiem czy licencje są potrzebne czy nie

Przymusowe licencje i korporacje sa zbedne i szkodliwe.
    • michalparadowski Rząd chce więcej pośredników 17.03.07, 15:26
      Rozpędzić, i to jak najprędzej!
    • Gość: magda Rząd chce więcej pośredników IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.07, 15:56
      Najfajniesi z pośredników siedzą w zrzeszeniach właścicieli
      nieruchomości-zdobyli kilka lat temu uprawnienia,mają o mało co średnie i
      ...........nieraz mają sprawy o łapówkarstwo.czy Min Bud zajmie się tymi
      zrzeszeniami działającymi we WSZYSTKICH miastach?
    • Gość: Max posrednik nic nie robi, posrednicza ludzie bez... IP: *.as.kn.pl 17.03.07, 16:40
      posrednik nic nie robi, posrednicza ludzie bez uprawnien

posrednik ma biuro, a jego pracownicy ktorzy de facto posrednicza nie maja
      zadnych kursow

wiec niech ten pan nie mowi ze to paranoja, bo paranoja jest ta zmowa posrednikow

i niech nie mowi, ze do pokazywania ofert i jezdzenia z klientem, tak z
      klientem! bo nawet nie maja samochodu i czekaja az klient ich podwiezie
      potrzebny jest jakis kurs i egzamin

co do kursu bym bym nawet za, teoretyczne przeszkolenie, nic poza tym
    • Gość: r.pr. Re: Rząd chce więcej pośredników IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.07, 16:53
      Zgodnie z ustawą nawet radca prawny czy adwokat nie mogą się wpisać na listę
      pośredników nieruchomości.
      Czyż nie jest to paranoidalne?
      • Gość: olo Re: Rząd chce więcej pośredników IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.07, 08:19
        A czy pośrednik może wykonywać zawód prawniczy?? Też nie, nawet nie wolno mu
        sporządzić umowy przedwstępnej!! Bo to zarezerwowane dla zawodów prawniczych!!
    • honeyr Kolejna mafia korporacyjna broni sie pazurami 17.03.07, 16:59
      Egzaminy, licencje, koncesje, powiązania rodzinne... kiedy to wreszcie zostanie
      zdemontowane?
    • Gość: tomek Rząd chce więcej pośredników IP: *.gdynia.mm.pl 17.03.07, 18:31
      Polecam biuro nieruchomości Muskat & Wicher Nieruchomości w Gdańsku Szkoleni
      pośrednicy,naprawde czuwaja nad wszystkim, niezły marketing firmy
    • Gość: może kiedyś? Rząd chce więcej pośredników IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.03.07, 18:45
      Ok. jeśli chodzi o pośredników, ale co bedzie w wypadku zarządców i rzeczoznawców.
      • Gość: czytajacy projekty Re: Rząd chce więcej pośredników IP: *.aster.pl 18.03.07, 09:06
        autor tekstu napisal o posrednikach, ale wykasowany przez rzad przepis z ustawy
        o gospodarce nieruchomosciami dotyczy takze rzeczoznawcow i zarzadcow
        nieruchomosci
    • Gość: Sonik blue Rzad na racje - obecne agencje to fikcja IP: *.crelm.de 17.03.07, 19:07
      I tak transakcje prowadza ludzie bez licenji - w agencji max 1 osoba ma licencje i jest wlascicielem lub figurantem.

Nie ma "Etyki postepowania" - eksperyment licencyjny sie nie udal - skonczmy z fikcja.
      Wiekszosc agencji ma w ofercie miekszania ktorych agenci na oczy nie widzieli - do tego wystawiaja je duzo drozej niz chca wlasciciele - czesto wystawiaja mieszkania bez wiedzy sprzedajacych. Przyklad z zycia:
      - kiedys przeprowadzilem luzna rozmowe w agencji - chce ogolnie kupic duze mieszkanie ale nie wiem czy stare (male ) zostawic czy moze sprzedac i kupic dom. Spytalem sie czy np dostanie za nie 60 tys.

Efekt ? na drugi dzien w gazecie czytam ogloszenie ze jest to (moje ) mieszkanie wystawione za 85 tys :) udalem jelenia zainteresowane - zadzwonilem do agencji - ze chce kupic - babka obiecala mnie umowic na ogladnaie. Wieczorem dzwoni babka z agencji ze ma kupca na moje mieszkanie(ktorego nie wystawialem do sprzedazy) ale musze sie szybko dedcydowac.
      Powiedzialem ze raczej nie reflekuje - ale moze zamalo zdecydowanie.
      Z ciekawosci zadzwonilem jako klijent zobaczyc co zrobi - babka powiedziala ze musze podpisac z nimi umowe zeby mi pokazala mieszkanie.
      Powiedzialem ze ok i wyslalem kumpla - kumpel poszedl , umowe spisal na posrednictwo (ubaw w calym dziale ale gramy dalej co bedzie) - babka umowila go na nastepny poniedzialek na ogladanie (w miedzyczasie zadzwonila do mnie czy aby napewno nie chce sprzedac - powiedzialem ze nie)
      Kumpel poszedl "ogladac" ale w agencji babka mowi ze przykro jej bo wlasnie sie zdecydowal klijent ktory wczesniej ogladal - mowila co prawda ze ma jeszcze kogos ale gosciu dal 90 tys i sprzedane :):)
      Czy takie postepowanie jest etyczne?

Teraz juz wiem "jak sie nakreca koniunktore"
    • Gość: okradziony Tą bandę nie tylko rozbić, ale zabic. Złodzieje. IP: *.promax.media.pl 17.03.07, 19:31
      ...i to do kwadratu. Nie mieć litości dla posredników nieruchomości .
    • joanna_zbr Re: Rząd chce więcej pośredników 17.03.07, 19:33
      jestem osioł...prowadząc 15 lat biuro nie zdałam egzaminu! za to moja asystentka
      majaca 3 mce praktyki,kompletny brak wyczucia klienta, niekomunikatywna,
      zdała!!!! zdała, bo wykuła, ale zastosowac w praktyce nie potrafi niczego, ma
      kłopoty nawet z policzeniem 3% bez kalkulatora , tragifarsa? nie i oby wiecej
      takich licencjonowanych pośredników , nie stanowią oni zagrożenia dla praktyków.
      ps. ja juz nie prowadze biura, doradzam za darmo kolezance licencjonowanej
      pośredniczce.....i mam się b.dobrze ;-))))))
      • Gość: gość Re: Rząd chce więcej pośredników IP: *.chello.pl 18.03.07, 11:13

No to może rzeczywiście jesteś osioł, jak sama piszesz, a ta "niekomunikatywna"
        koleżanka poradziła sobie z trudnym egzaminem i poradzi sobie w życiu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka