Gość: oszukany, okradzio żadnej litości dla pośredników nieruchomości ! IP: *.promax.media.pl 17.03.07, 19:33 Rozbic ta klikę w cholere jasną!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uwaga na złodzieji Uwaga !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.promax.media.pl 17.03.07, 19:54 Za kupno mieszkania wartosci 300 000zł posrednik bierze 9000 zł. + vat 1980 zł , a notariusz 9006 zł + taksa notarialna 2300 zł + vat od taksy notarialnej 506 zł, opłata sadowa 200zł . Razem to daje 19986 zł. To sa minimalne koszta zakupu mieszkania wartosci 300 000zł . CZY TO NIE JEST ZłODZIEJSTWO ? ! JUZ CZAS NA WYSTRZELAC TO TOWARZYSTWO !!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Max Re: Uwaga !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.df.1243.static.theplanet.com 17.03.07, 20:57 300 tys to kosztuje mieszkanko 2 pokoje w duzym miescie pomysl jakie koszty czekaja kupujacego jesli ktos chce kupic dom np za 800tys, ile wtedy musi zostawic u posrednika! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ag Musi zostawić? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.07, 21:42 A dlaczego MUSI? Kto go do tego zmusza? A może po prostu z jednej strony rozumku nie starcza, żeby samemu sobie wszystko załatwić, a z drugiej kasy bo go na pośrednika nie stać. Jak wchodzisz do restauracji to sprawdź ile kosztuje obiad ZANIM go zjesz. Pośrednik, tak samo jak adwokat, malarz czy hydraulik kosztuje. Biedak musi sam sobie dziergać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmm Re: Rząd chce więcej pośredników IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.07, 19:59 Tak samo jest z uprawnieniami budowlanymi - nikt mi nie wmówi, że po zdanym egzaminie wiem więcej i będe lepszym projektantem, czy kierownikiem budowy. BTW licencjonowany pośrednik próbował kiedyś mnie oszukać, bo stracił zlecenie i straszył sądem - pismo przedprocesowe z naszej strony ostudziło debila. Szkoda tylko, ze na koniec nie przeprosil. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek czy umowa podpisana przez wspolnika posrednika... IP: *.df.1243.static.theplanet.com 17.03.07, 21:00 czy umowa podpisana przez wspolnika posrednika jest wazna? tzn czy ja moge od niej odstapic bez kosztow? jest biuro, spolka, jeden wlasiciel ma uprawniania inny nie umowe podpisalem z tym co nie ma uprawnien w imieniu spolki czy moge ja olac i nie placic prowizji? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katia Re: Ale dlaczego ... IP: *.chello.pl 17.03.07, 21:33 Ja tu czegość nie rozumiem. Dlaczego ludzie korzystają z usług pośredników? Ja sprzedawałam swoje mieszkanie sama i kupowałam mieszkanie na rynku wtórnym, także nie korzystając z usług pośrednictwa. W czym problem? Myślę, że problem tkwi także po stronie klientów, którzy nie wiedzą czego wymagać od pośredników i jakie mają prawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnieszka Rząd chce więcej pośredników IP: *.gdynia.mm.pl 17.03.07, 21:45 czas też na likwidację Administracji Nieruchomościami. Ustawa nie jest realizowana przez Gminy !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dobiczek Re: Rząd chce więcej pośredników IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.07, 22:09 Proponuje zająć się innymi syndykatami zawodowymi np Izba Inzynierów Budownictwa po egzaminach nadaje uprawnienia.Z oplat zeszyt praktyk 200 zl,kurs przygotowujacy 1500 zl , skladka kilkaset złotych.Jedna z przyczyn utraty uprawnien jest nie zaplacenie skladek na izbę, co gorsze jest to gwarantowane ustawą.Srednia wieku zarządów izb regionalnych 72 lata.grupa ta skutecznie ogranicza dostęp mlodych inzynierów dozawodu i daje pracodawcą pretekst by pracowali za darmo.Ci którzy nie chcą sie na to godzic kupują bilet Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: orto Re: Rząd chce więcej pośredników IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.07, 14:04 grupa ta skutecznie > ogranicza dostęp mlodych inzynierów dozawodu i daje pracodawcą pretekst by > pracowali za darmo.Ci którzy nie chcą sie na to godzic kupują bilet. "Pracodawcą"? Najpierw opanuj ortografię Misiu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zirytowany Rząd chce więcej pośredników IP: *.lodz.msk.pl 17.03.07, 22:31 Boże, nie mogę. Ten artykuł jest ponizej krytyki. Biedna Pani po zarządzaniu i MBA. Jak się kończy studia w Pcimiu Dolnym i MBA za kase w tej samej uczelni a nie na zachodzie to tak jest. Powiem tak - Szanowna Pani trezba byc cierpliwym i zap......ać do nauki. Na maklera giełdowego trzeba tez zdac egzamin. Ja mam 33 lata. W 2002 r za drugim razem zdałem egazamin na rzeczoznawcę majątkowego , rok później na zarzadcę, w 2006 r na pośrednika. Wszystko jest do zdania, trzeba tylko włożyc troche wysiłku (i pewnie zdolności). Jeśli ktos nie zdał tych egzaminów nie wie jak wiele zagrożeń go czeka w tym zawodzie. Jeśli nie będzie licencji to takie jełopy jak Pani po MBA będą pracować w tych zawodach a później będą problemy z wyciągnięciem konsekwencji za spierdzieloną pracę. Każdy z tych zawodów ma zadbac o klienta i zabezpieczyć przed ewentualnymi błędami.Za to płacisz i przy ewentualnych błędach ciąągniesz z jego ubezpieczenia. KOniec. Na pochybel debilom i nieukom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nik Znów obiecaniki cacanki IP: *.jmdi.pl 17.03.07, 22:40 Znów naobiecują i nic nie zrobią albo jeszcze dowalą jaką regulację :) tak się wszystko kończy , za prawników i notariuszy się brali , brali i ... nic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dobiczek Re: Znów obiecaniki cacanki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.07, 23:07 korporacje zawodowe sa zlem tepionym na swiecie bo ograniczaja dostep do zawodu nalezy z nimi walczyć. to twory pasorzytujące na grupie zawodowej , dzieki ustawie ktura zmusza pielęgniarki,inzynerów,prawników itp do przynależnosci i placenia na ich utrzymanie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 30 minut temu czytalem zestawienie o osobach przystepujacych do egzaminów na uprawniena.ilośc inżynierów telekomunikacji , którzy przystąpili do egzaminów wynosi ZERO. Bo rynek i popyt weryfikuje ich umiejętnosci a nie dziatki , które stworzyły sobie synekurę za cudze pieniądze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prawierzeczoznawca Re: Najwyższy czas! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.07, 23:07 Projekt przewiduje również możliwość wykonywania zawodu rzeczoznawcy majątkowego bez posiadania licencji. Najwyższy czas stworzyć konkurencję dla kliki, która nie dopuszcza do tego zawodu bo obawia się utraty przywileju wyłączności. Zdawałem egzamin państwowy przed dwoma laty po odbyciu praktyki. To po prostu koszmar. To test wielokrotnego wyboru obejmujący 90 pytań plus zadanie. Taki test polega na tym, ze trzeba właściwie zaznaczyć jedną, dwie lub trzy odpowiedzi z jednego pytania. Taki test nie daje żadnej rzetelnej odpowiedzi o umiejętnościach i wiedzy zdającego. Ludzie uczą się na pamięć do 2 tysięcy odpowiedzi i tak to naprawdę wygląda. Egzamin zdawałem gdy kuratelę nad wszystkim miała Polska Federacja Rzeczoznawców Majątkowych - to układ mafijny podobny do tego prawniczego. Zabrakło mi 6 pkt i oczywiście egzamin oblałem. Jak wyglądało sprawdzanie prac? Po dwie osoby z komisji przeglądały prace, podliczały pkty i ręcznie spisywały protokół. Po egzaminie nie można było obejrzeć swojej pracy, dopiero pisząc odwołanie. Jeśli udało się komuś przebrnąć test to praktycznie nie do pokonania był egzamin ustny. Spotkałem ludzi, którzy to robili po kilka razy bez szans na powodzenie. Wówczas egzamin kosztował 2000 zł (Federacja wiedziała co robi!). Całe szczęście, że ten proceder w pewnym momencie przerwało Ministerstwo Infrastruktury przejmując organizowanie egzaminów (koszt 750 zł). Egzamin nie jest tak ważny jak zaliczona praktyka. Bo dobra praktyka to recepta na przyszły sukces. W mojej grupie z 30 osób (na początku praktyk) zaliczyły je tylko trzy i dwie „podeszły” do egzaminu. Bo praktyka to zbieranie informacji (baza danych), chodzenie po urzędach, wizje lokalne w terenie i przeglądanie bardzo wielu dokumentów. Po praktyce odbytej pod nadzorem wykładowców z Uniwersytetu Warmińsko- Mazurskiego pomagałem pisać prace dyplomowe ludziom na tych specjalizacjach i mogłem z powodzeniem wykonywać pełne wyceny dla tych z uprawnieniami. Wielu obecnie pracujących rzeczoznawców na rynku nieruchomości nie ma szans na napisanie testu w 50%, ale zawód wykonują (to głównie ci z list wojewodów). Widziałem wiele operatów sporządzonych przez tych fachowców - pożal się Boże! Niech mi ktoś odpowie na pytanie, czy zdany egzamin daje już taką wiedzę praktyczną i teoretyczną do uprawiania tego zawodu? Czy jakiś tam papierek zdobyty "przypadkowo" lub ze względu na szczęśliwy zbieg okoliczności musi decydować kto ma być tym wybranym? Przecież są na świecie kraje bardziej od nas zasobne i cywilizowane i tam nie obowiązują żadne uprawnienia. Rynek wcześniej czy później wyeliminuje tych słabych i nieudolnych. Dlatego niech nam dłużej nie wciska nikt kitu, że spadnie jakoś usług i kraj czeka ruina i stagnacja. Jakoś tego nie widać po tych krajach o wiele wyżej od nas stojących. A może to właśnie jest klucz do rozwoju i sukcesu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dobiczek Re: Najwyższy czas! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.07, 23:14 To zjawisko bardzo szerokie obejmujace wiele grup zawodowych , przy pełnej aprobacie panstwa.Powoduje jedno ograniczenie w dostępie do zawodu.Dlatego twoje operaty bedą bardzo dobre gdy bedziesz je robił dla kogos z korporacji i za o wiele mniejszą kasę . To jest prawdziwy sens istnienia syndykatu-senekury. Wasz zawód jest całkiem nowy, ale proponuje sprawdzic srednia wieku w izbach to dopiero sa jaja Odpowiedz Link Zgłoś
frakcja-alternatywna a jak jest w USA ? 18.03.07, 00:39 w USA zostac agentem nieruchomosci jest latwo, bo latwa jest ich praca, odebrac telefony, zawiezc klienta do domu na sprzedaz, wcisnac mu bajery jaki to piekny dom, wypelnic kilka formularzy. Zarekomendowac inspektora do inspekcji lub firme dajaca pozyczki ( choc wielu kupujacych woli zorganizowac ich we wlasnym zakresie ) Niedogodnosc tego zawodu polega na tym, ze agent pracuje glownie wieczorami i w weekendy. Gdy transakcja przybiera realne ksztalty do akcji wkracza prawnik ( od kupujacego i sprzedajacego ), by udokumentowac prawo wlasnosci i potwierdzic prawnie zakonczenie tansakcji. Amerykanski agent pobiera prowizje ok 3-6% wartosci sprzedazy, ale tylko od sprzedajacego. W Polsce oczywiscie mafie branzowe ( w tym przypadku agentow nieruchomosci ) zciagaja z biednych Kowalskich krocie, wmawiajac niezorientowanym jak to ich praca jest skomplikowana i odpowiedzialna. Potem Kowalski musi oczywiscie wydac nastepne krocie na prawnika czy notariusza. Cale szczescie, ze niejaki Ziobro zaczyna sie tym branzowym mafiom dobierac do skory. by prawnie udokumentowac Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_zbr Re: Najwyższy czas! 18.03.07, 11:54 jesteś prawieczłowiek!!!!! obrażasz prostych ludzi, nazywajac ich "badziewiakami" masz kompleksy? do takiego nadprzeciętnego posrednika...który "wyżej sra niż dupę ma" nie poszłabym nigdy, a uwierz kupuję dużo i duze rzeczy!!! jesteś po prostu chamem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gruba fela Rząd chce więcej pośredników IP: *.gdynia.mm.pl 18.03.07, 05:52 Polska Federacja Rynku Nieruchomości powinna zostac zlikwidowana. Nie ma żadnych powodów aby ta agencja kontrolowała rynek tak jak mafia! Sprzedawanie nieruchomosci nie wymaga specyficznych kwalifikacji ani wybitnej inteligencji! Czas aby spojrzeć jak ten zawód jest zorganizowany w USA! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrew Rząd chce więcej pośredników IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.07, 06:40 Tak pazernych i nieprofesjonalnych ludzi, jak agenci dawno nie widziałem. Oni nie są do niczego potrzebni, niczego nie sprawdzają, niczym się nie interesują, chcą tylko kasy.Wszystkie dokumenty i tak sprawdza notariusz,który odpowiada swoim ubezpieczeniem za ew. noeprawidłowości. Agencja nieruchomości przy sprzedaży jest niepotrzebna a ich baza ofert pochodzi z prasy i internetu i nawet nie wiedzą czy są aktualne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pan Tadeusz Rząd chce więcej niewykształconych pośredników IP: *.zgora.dialog.net.pl 18.03.07, 08:32 Odpowiedź jest prosta - PiS winien wydać wojnę tym urzędnikom Ministerstwa Budownictwa którzy są odpowiedzialni za pytania poniżej pasa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zwykły gostek dałem ogłoszenie w prasie "sprzedam bezpośrednio IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 18.03.07, 09:49 mieszkanie". I co? Dzwonią sami pośrednicy. Wypytują. I mają właśnie na moje mieszkanie klienta. A przecież nie podałem ani ceny, ani dzielnicy. Przyjezdzają, podpisują umowy i ....nic. Powiększają bazę danych, czy co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mz.Lodz Szanowni Państwo. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.07, 11:06 Fakt że jest wielu nieetycznych a wręcz nieuczciwych pośredników, zarządców i rzeczoznawców. Jak w każdej dziedzinie. Ale wprowadzenie swobodnego dostępu do zawodów rynku nieruchomości przecież tylko nasili te zjawiska! Teraz jest selekcja tak na etapie wejścia do zawodu jak i potem, w trakcie jego wykonywania. Fachowcy, którzy traktują swoją pracę jako stałą czują nad sobą bat konsekwencji za uchybienia. To nie jest iluzoryczne, można nawet stracić licencję. A co będzie gdy każdy, kto dziś handluje przysłowiową pietruszką od jutra będzie np. robił wyceny pod kredyty albo dostanie w zarząd osiedle bloków? Zdajmy sobie sprawę, że niektórzy uczciwi fachowcy będą z konieczności musieli dostosować się poziomem do amatorów. Teraz często przychodzą do mnie klienci i są oburzeni, że u mnie prowizja wynosi 2,5%. Mówią że inne agencje zaproponowały im 1%, 1000 zł albo wręcz w ogóle bez prowizji. To jest polska mentalność, że patrzy się wyłącznie na cenę. Nic nie daje tłumaczenie, że ja mam kosztowne ubezpieczenie na bardzo wysoką kwotę, 15-letnie doświadczenie poparte tysiącami transakcji i zadowolonych klientów, gwarantuję maksymalną reklamę do skutku, fachowy udział w całym procesie związanym ze zbywaniem nieruchmości itd. Nie, przeciętny Kowalski tego nie rozumie. On nawet nie pyta o licencję, jest mu obojętne jak wygląda siedziba biura (jeśli w ogóle jakaś siedziba jest), nie pomyśli że "pośrednik" jest pozornie tani, bo wszedł w zmowę z drugą stroną transakcji. Przeciętny klient agencji to ta sama osoba, która kupuje bieliznę z pudła na skrzyżowaniu, samochód z Reichu rozbity ze wszystkich stron, płyty i programy od Ruskiego na bazarze oraz chwali się w swoim towarzystwie, że jeździ na gapę. Po prostu "badziewiak". Rząd idąc za głosem tej większości proponuje, żebyśmy się przystosowali do poziomu "badziewia". Prawdę mówiąc ja sobie dam radę, bo renomy nikt mi nie odbierze. Może to i lepiej że badziew znajdzie równych sobie i do mnie w ogóle nie zawita? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A_F Re: Szanowni Państwo. IP: *.chello.pl 18.03.07, 13:15 Panstwo powinno jak najmniej ingerowac w prawo wykonywania zawodu. Powiem wiecej powinno to czynic tylko w nielicznych, wyjatkowych przypadkach. Popatrzmy na prace informatykow... Bill Gates nawet nie konczyl studiow... W pewnych zawodach np.w budownictwie, medycynie itp. mozna jeszcze troche to inaczej rozwiazac a mianowicie obowiazkowym ubezpieczeniem i to ubezpieczyciele (bo ich tez powinno byc wielu) wowczas beda mieli pomysly na promowanie lepszych (znizkami/zwyzkami) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kandydat10 Rząd chce więcej pośredników IP: 82.139.58.* 18.03.07, 19:09 i słusznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kandydat10 Rząd chce więcej pośredników IP: 82.139.58.* 18.03.07, 19:15 Posrednik jest bardzo potrzebny tylko konkurencja tych którzy sa na rynku (mam na mysli osoby które otrzymały licencje za pół darmo)niszczy rynek. Te stare capy po trupach zniszcza wszystkich i wykonaja każde świństwo. Podobnie jest na rynku rzeczoznawstwa. Kiedys wystarczały tylko trzy operaty, a teraz 15. Kiedys były listy wojewody itp. rózne zasługi dla władzy ludowej. Prosze spojrzec na te nazwiska w komisjach (czysto polskie?). Oni pilnują aby odzyskać dawne mienie swoich ziomków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pomyslowy Dobromir Re: Rząd chce więcej pośredników IP: *.aster.pl 18.03.07, 21:30 Jestem legalista, wiec pomysl rzadu oceniam jako beznadziejny. To takie zachecanie do bezprawia. Licencje ok, ale nieobowiazkowe. Niech wydaje je stowarzyszenie posrednikow, a nie panstwo (tak jak w Wielkiej Brytanii). Obowiazkowe powinno byc ubezpieczenie OC. Takiego, ktory zlamalby ten wymog powinno sie wsadzac do wiezienia (wypuszczac za bardzo wysoka kaucja). Wtedy zadzialalaby reka rynku. Posrednicy bez licencji placiliby najpewniej duzo wyzsze skladki OC, wiec nie oplacaloby sie dzialac bez licencji. Z czasem licencje stalyby sie norma. A teraz najwazniejsza rzecz. Smiem twierdzic, ze rynku nie uda sie ucywiliozwac dopoty, dopoki nie upowszechnia sie umowy na wylacznosc. Wtedy nie bedzie nieuczciwej konkurencji. Nie bardzo sobie tylko wyobrazam, by mozna bylo do tego zmusic klientow agencji za pomoca ustawy. Czy ktos ma jakis pomysl? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marej Bocian Re: Rząd chce więcej pośredników IP: *.aster.pl 18.03.07, 21:48 hahahahaha... no cóż... ha. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stuFFLiX.com Re: Rząd chce więcej pośredników IP: 75.126.48.* 19.03.07, 01:27 ja uzywam stuFFLiX.com posrednicy i bezposredni sa tam rownouprawnieni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pośrednik Rząd chce więcej pośredników IP: *.leon.com.pl 19.03.07, 07:45 Obsługiwalismy ostatnio senatora i posłankę PIS-u. Zastanawialiśmy się czy oni są po praniu mózgu. Pan senator podpisał umowę na wyłączność. W innych biurach podpisał umowy otwarte za niższe ceny zbycia. To co dzialo się przy obsłudze tego klienta graniczy z jego strony z paranoją.W końcu zamiast prowizji ...... poprosiliśmy go o rozwiązanie umowy. Cała półorczna praca promocyjna poszła na marne. Ale ponoć mamy takich rządzących na jakich zasłużyliśmy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stachu z lachą Re: Rząd chce więcej pośredników IP: *.chello.pl 19.03.07, 23:23 Jako informatyk żądam licencji na informatykę !!! C Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: est Rząd chce więcej pośredników IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.03.07, 10:23 się kobieta nie nauczyła... ustawa PB - konserwacja bieżąca budynków Odpowiedz Link Zgłoś
idla7 Re: 50 godzin szkoleń w ciągu roku 21.03.07, 09:44 policzyłam,że to wychodzi 8 dni w roku po 6 godzin. Tyle trzeba będzie zaliczyc siedzenia w szkole. Żeby pośrednik mógł przedłużyć ważność licencji bezterminowej. Ciekawe czy można chodzić na ten sam wykład 8 razy ?Czy to będzie zaliczone ? Wychodzi,że do ławki wchodzi się raz na 1,5 miesiąca. Ach te korporacje a właściwie ich władze. Ile kosztują obecnie szkolenia ,żeby na dziś zdobyć 1 pkt ( 1000--200 zł ). A na dziś tzreba zdobyć 10 pkt w ciągu 2 lat.To jest nie w porządku. Wymuszanie na ludziach,żeby 10 razy w ciągu 2 lat szli na cały dzień do ławki. Czyli co 2 miesiące. podnoszenie kwalifikacji ? Bardzo dobry pomysł ale nie co miesiąc. Dlaczego tyle trzeba płacić. Jest zniżka dla członków korporacji około 20-30 %. Wyższe studia a po co skoro to nic trudnego.Przecież już po kilku latach terminowania w agencji można wszystko wiedzieć.Ewentualnie popsuc szyki wolnym strzelcom z kasą sprzedającym - kupującym mieszkania. Chyba to chamskie słownictwo na forum jest ze strony tej konkurencji bo stale napotykają się na agencję. Najlepiej samemu kupić , kiwnąć staruszkę lub kogoś kto nie ma pojęcia o wartości mieszkania. Słowem człowiek z kasą na rynku rządzi. A tak są problemy. Niezorientowani idą do agencji która otwiera im oczy na wartość nieruchomości. Dlatego precz z tymi którzy się na tym znają. Tak jak wcisnąć stary samochód podpicowany zielonemu. A jak przyjdzie ze specem od picowania to już po transakcji. Dlatego trzeba obłożyć wysokimi podatkami tych co często sprzedają mieszkania z zyskiem . Spekulacja . Jeden nie ma mieszkania a inny nimi obraca i nie płaci podatków dla Budzetu. A przecież jest tylu biednych, bez pracy, nieszczęśliwych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: widz3 Re: Rząd chce więcej pośredników IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.03.07, 11:13 Ostatnio jest akcja policyjna na nielegalnych taksówkarzy. Ile oni dostają za kurs, że to tak szkodliwe społecznie (kolejna korporacja do rozbicia? Pośrednik nie musi brać z 2 stron i jest to mniejsza częśc transakcji (przynajmniej we Wrocławiu) i to właśnie z uwagi na konkurencję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Małecki Rząd chce więcej pośredników IP: *.satfilm.net.pl 06.04.08, 08:59 Największymi zwolennikami obowiazku posiadania licencji są głownie ci co otrzymali licencje bez egzaminu.To skandal do potęgi.To jest ograniczenie dostepu do zawodu wielu Polakom,główna przyczyną wprowadzenia licencji była troska o bezpieczenstwo finansowe osób bioracych udział w transakcji.Jaka to troska skoro znikoma częśc osób korzysta z usług posredników,większość transakcji jest bez udziału pośredników.Powinno się wprowadzić obowiązek dla wszystkich Polaków do korzystania z usług posredników,to wtedy miałoby to wszystko jakiś sens ale to wówczas by było idiotyzmem,jedno zaprzecza drugiemu.Znam licencjonowanych pośredników którzy bezkarnie oszukuja ludzi zasłaniając się licencją. Odpowiedz Link Zgłoś