Gość: Miki IP: *.123.129.22.dyn.user.ono.com 01.09.07, 11:11 gruntu na którym będzie się budować. Nie można dopuścić do rozbójniczego wchodzenia na cudze nieruchomości. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: smyk Też mi ułatwienie IP: *.rybnet.pl 01.09.07, 11:20 poczekam 4 miesiące by dostać odmowę? w USA takie sprawy załatwia się z dwa tygodnie? Oczywiści licząc z czasem wymiany korespondencji. 20 dni to już wystarczająco. po co 60 dni? żeby sprawa mogła dojrzeć do merytorycznego wyjaśnienia w szafce urzędu? Odpowiedz Link Zgłoś
junk92508 Re: Też mi ułatwienie 01.09.07, 12:47 > poczekam 4 miesiące by dostać odmowę? > w USA takie sprawy załatwia się z dwa tygodnie? > Oczywiści licząc z czasem wymiany korespondencji. 20 dni to już > wystarczająco. po co 60 dni? żeby sprawa mogła dojrzeć do > merytorycznego wyjaśnienia w szafce urzędu? W porownaniu z tym co teraz duzo lepiej. No i likwidacja min. budownictwa wyglada dosc dobrze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Popieram Barszcza i PiS w tej sprawie IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 01.09.07, 13:18 Popieram Barszcza i PiS w tej sprawie. Z ekologami proponuję do aresztu, bo to zwykle normalni przestępcy, z resztą merytoryczna dyskusja powinna ich przekonać - w Polsce jest teraz EWIDENTNY kryzys z gruntami budowlanymi. Trzeba go NATYCHMIAST rozwiązać i Barszcz to zrobi jak mu nie będziecie przeszkadzać. Jak PO powie słowo przeciw, zmieniam front i zagłosuję na PiS. Nie mam czasu sto lat czekać, aż w końcu będę mógł jakiś normalny grunt kupić Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Protestuje lobby architektow i inzynierow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.07, 16:57 A czesc z Was daje sie na to nabierac jak dzieci. Oczywiste jest, ze ci ludzie bronia wlasnych fuch - im wiecej przepisow i im bardziej one skomplikowane, tym wiecej wlasnie roboty dla wyzej wymienionych. Jako budowlaniec moge powiedziec: w Polsce robi sie wszystko, zeby dac jak najwiecej wladzy urzedasowi. Nalezy popierac kazdy projekt, ktory dazy do umniejszenia tej wladzy. Brak planow zagospodarowania przyczynia sie do ogromnie wzrastajacych cen dzialek, ponadto przedluza proces inwestycyjny. A zasada 'milczacej zgody' powinna funkcjonowac w kazdej dziedzinie, gdzie decyzja nalezy do urzedu. Lepszej metody na wymuszanie na biurokracji sprawnosci dzialania nie wymyslono. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w. raczej lobby "urbanistów" a urzędnicy ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.07, 08:42 powninni miec mniej pracy. Po pierwsze: - mało gruntów mogących zostać zabudowanymi to wina braku planów i długotrwałych procedur wydania WZ - czyli wina urzędników i urbanistów. - długotrwłałe procedury WZ - wina urzędników i presji środowiska urbanistów - zdarza się że pod presją "Srodowiska" urbanistó urzędnik opracowujący WZ boi si wydać zgodą na jakąś inwestycję. Najlepszym przykładem jest warszwa - gdzie środowisko "planistów" sztucznie doprowadza do małomiasteczkowej intensywność zabudowy w centrum i śródmieściu. Dzięki temu - i brakowi gruntów ceny są jakie są. Jestem architektem i TAKA SYTUACJA MNIE NIEZWYLKLE FRUSTRUJE. Zwłaszcza oczekiwanie ponad rok na WZ. Tak ze panie Budowlańcu - wydaje mi się że Pana ogląd sytuacji nie jest pełny. Odpowiedz Link Zgłoś
tetlian Re: raczej lobby "urbanistów" a urzędnicy ... 02.09.07, 14:53 Każde ułatwienie, to jednak nie utrudnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rychusa Re: Protestuje lobby architektow i inzynierow IP: *.hsd1.il.comcast.net 02.09.07, 16:22 Towarzystwo Urbanistów Polskich, Stowarzyszenie Architektów Polskich, Polski Związek Inżynierów i Techników Budownictwa oraz Izbę Projektowania Budowlanego.Co to wogole jest?Czy to towarzystwo ma recepte na doskonalosc?A g...no im do tego czy ja na swoim gruncie wybuduje domek na kurzej lapce czy lepianke.Panu architektowi moze oczywiscie nie podobac sie moj projekt tak jak mnie moze sie nie podobac jego.I cale szczescie,ze ktos pomyslal o tym,ze budujac NIE MUSZE skorzystac z projektu panow ze "Stowarzyszen"...Towarzystw"...i temu podobnych.Brawo panie Barszcz...obojetnie z jakiej partii Pan jest...ma Pan moje poparcie. Odpowiedz Link Zgłoś
zue1 Re: Protestuje lobby architektow i inzynierow 02.09.07, 16:46 Niestety muszę cię zmartwić . Nadal będziesz potrzebował projektu wykonanego przez uprawnionego projektanta (jak również kierownika budowy i prawdopodobnie inspektora nadzoru). Jeżeli projektant zgodzi się zrobić (za odpowiednim wynagrodzeniem) domek na kurzej stopce to będziesz go miał. Przepisy o których mowa spowodują tylko ,że to ty będziesz musiał sprawdzić czy posiada on odpowiednie uprawnienia i przynależy do izby.Spowodują również ,że twój sąsiad może postawić sobie dom który zasłoni ci światło dzienne na całą dobę, odprowadzi wody powierzchniowe na twój teren ,a ty będziesz dopiero w trakcie jego budowy mógł wystąpić do nadzoru budowlanego i wstrzymać mu budowę. Roztrzygnięcie waszego problemu będzie prawdopodobnie zależało od tego kto da większą łapówką inspektorowi nadzoru budowlanego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Brawo Barszcz Re: Protestuje lobby architektow i inzynierow IP: *.cust.tele2.se 02.09.07, 17:07 To nie ma znaczenia. Wazne ze bedzie wiecej dzialek, przez co ceny dzialek spadna. Oczywiscie ceny uslug budowlanych wzrosna, ale jak ktos bedzie chcial wybudowac wlasnymi silami, to bedzie mial realne szanse. A na swiecie sa takie zasady ze ZAWSZE, niezaleznie od milosciwie panujacej partii, jest kontrola budowy i ktos kto to nadzoruje. Projekt nie musi byc od autoryzowanych firm, pod warunkiem ze dokumentacja jest zrobiona profesjonalnie. Zasasy budowy tez sa przejrzyste, np. w jakiej odleglosci od granicy dzialki wolno ci budowac (np. minimum 10 m) bez specjalnego zezwolenia od sasiada. I tu lapowka do urzedasa nic nie pomoze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Protestuje lobby architektow i inzynierow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.07, 21:04 4 metry dla ściany z oknami. BTW przy takiej zmianie przepisów obok twojego domku jednorodzinnego ktoś ci postawi apartamentowiec (bo teraz na takich się najwięcej zarabia) i zasłoni ci światło, a przy płocie zrobi miejsca parkingowe. A ty będziesz się cieszył, że nie wybudowali tego badziewia na twojej działce, chociaż (w myśl nowych przepisów) mogli. I co dalej popieramy pana robiącego PR i nic więcej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miszcz leon Re: Popieram Barszcza i PiS w tej sprawie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.07, 17:00 Masz 100% racji Andrzej. A geodeci i architekci pyskują bo im nieco profitów odpadnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: architekt Re: Popieram Barszcza i PiS w tej sprawie IP: *.aster.pl 01.09.07, 19:27 architekci nie ucierpią bo i tak będziecie musieli robić projekty u nas. ucierpi przestrzeń naszych miast która i tak jest już jednym wielkim śmietnikiem. ale jak to sie mówi wolnoć tomku we wspólnym domku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rychusa Re: Popieram Barszcza i PiS w tej sprawie IP: *.hsd1.il.comcast.net 02.09.07, 16:30 i wlasnie PANIE ARCHITEKCIE chodzi o to jedno slowo...MUSIELI...prosze sobie wyobrazic,ze nic nie bedziemy musieli...nie te czasy ,nie te okolicznosci.A,ze nazywasz Pan obecna polska architekture smietnikiem...?Czyja to zasluga?Moja? Odpowiedz Link Zgłoś
zue1 Re: Popieram Barszcza i PiS w tej sprawie 02.09.07, 16:50 Oczywiście ,że nie musisz .Skończ architekturę ,zdobądź uprawnienia opłać składkę do izby i już możesz zaprojektować sobie sam . Niestety w przeciwnym razie ,albo rezygnacja z budowy albo projektant MUSI zrobić projekt Odpowiedz Link Zgłoś
ffamousffatman Re: Popieram Barszcza i PiS w tej sprawie 02.09.07, 13:09 Popieram Barszcza i PiS w tej sprawie. Z ekologami proponuję do aresztu, bo to zwykle normalni przestępcy, z resztą merytoryczna dyskusja powinna ich przekonać - w Polsce jest teraz EWIDENTNY kryzys z gruntami budowlanymi. JEST "KRYZYS" GRUNTOWY ale nie od ekologow - szkoda, ze kretynizmu nie lecza (mam na mysli twoj a nie ekologiczny). Wystarczy przestrzegac prawa. Mieszkania od ustawy NIE POTANIEJA. Za to krewni i znajomi krolika beda sie budowac w srodku parku narodowego (jak za Gierka - tylko tera' legalnie). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Popieram Barszcza i PiS w tej sprawie IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 02.09.07, 16:56 Nie leczą też z braku dobrego wychowania. Mówimy o gruntach w miastach a nie w parkach narodowych - proszę przeczytać uważniej artykuł. Nie miałem oczywiście na myśli słynnej obwodnicy tylko oprotestowywanie inwestycji W MIASTACH przez szantażystów z 'ekologicznych' stowarzyszeń. Pomijając ekologów ABSOLUTNIE i BEZWARUNKOWO popieram ludzi takich jak BARSZCZ, którzy chcą pomagać innym ludziom, w odróżnieniu od ludzi, którzy z uporem maniaka próbują wszystkich przekonać że w Polsce wszystko jest niemożliwe, np. większa podaż i niższe ceny gruntów budowlanych. Po prostu tutaj wszystko z założenia musi być drogie, skomplikowane i musi być tego brak - to niby jest normalna sytuacja??? A może damy BARSZCZOWI szansę? > JEST "KRYZYS" GRUNTOWY ale nie od ekologow - szkoda, ze kretynizmu nie lecza (m > am na mysli twoj a nie ekologiczny). > > Wystarczy przestrzegac prawa. Mieszkania od ustawy NIE POTANIEJA. Za to krewni > i znajomi krolika beda sie budowac w srodku parku narodowego (jak za Gierka - t > ylko tera' legalnie). > Popieram Barszcza i PiS w tej sprawie. Z ekologami proponuję do aresztu, > bo to zwykle normalni przestępcy, > z resztą merytoryczna dyskusja powinna ich przekonać - w Polsce jest teraz EWID > ENTNY kryzys z gruntami budowlanymi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: COCK no tak IP: 89.100.188.* 01.09.07, 12:08 czyli jakis byznesmen lub polytyk kupil mnostwo ziemi rolnej pod warszawą a teraz to trzeba by było na tym zarobic.....ech...Polska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antek zazdrosc jest kiepskim doradca ,szczegolnie jak IP: *.jmdi.pl 01.09.07, 12:28 sie specjalnie nie mysli. Chcesz ograniczac swoja wolnosc bo ktos na zmianie moze zarobic..? Gratuluje intelektu. Najlepsze co mozna by było zrobic to wyreslic wszystkie te przepisy słuzace złodziejom do wyciagania kasy od obywateli na swoja dzialalnosc administracyja :) Odpowiedz Link Zgłoś
kolargolo a chcialbys zeby w calej W-wie powstaly bloki JW 01.09.07, 12:47 a chcialbys zeby w calej W-wie powstaly bloki JW Construction? Odpowiedz Link Zgłoś
jkredman i dzisiaj można budowac architektoniczne potworki 03.09.07, 22:49 a według dzisiejszych przepisow nie mogą powstac - mogą tylko trwa to dłuzej i więcej kosztuje - także do kieszeni urzędników od urbanistyki i architektury Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ara Re: zazdrosc jest kiepskim doradca ,szczegolnie j IP: 89.100.129.* 01.09.07, 12:48 Boze, jak te przedmiescia beda wygladac, gorzej niz teraz... Odpowiedz Link Zgłoś
sniperslaststand Re: no tak 01.09.07, 12:59 Gość portalu: COCK napisał(a): > czyli jakis byznesmen lub polytyk kupil mnostwo ziemi rolnej pod > warszawą a teraz to trzeba by było na tym zarobic.....ech...Polska Jesteś głupszy od pustaka budowlanego i gwarantuję ci - nigdy w życiu nie zarobisz żadnych sensownych pieniędzy. Czego zresztą można spodziewać się po wypowiedzi kogoś o niku KUTAS. Wietrzysz podstęp i oszustwo w chyba najsensowniejszej reformie, jaką wprowadzić może rząd, której brak sprawił, że ceny mieszkań podskoczyły trzykrotnie, a za kawałek ziemi pod budowę domu trzeba czasami płacić więcej niż za sam dom. Dopisz jeszcze coś o Rydzyku, Radiu Maryja, kocie Jarosława i mocherach. Wtedy stada polskich debili grasujących po tym forum awansuje cię do rangi narodowej inteligencji. > - PiS z nas żartował, przeznaczając ogromne środki wyłącznie dla > zapewnienia stanowisk dla swoich kolegów koalicyjnych i dla siebie, > a nie dla wielkiej sprawy ograniczenia polskiej bezdomności - > komentuje Roman Nowicki, szef Kongresu Budownictwa skupiającego > największe organizacje budowlane Widzę, że stary Michnik manipulant nawet w artykule o bardzo sensownym ruchu rządu nie może sobie podarować politycznej nagonki. Sam zaś Romek Nowicki, obrońca cnót polskiego betonu, zamiast opuszczać sferę zaprawy murarskiej na korzyść polityki, mógłby popatrzeć na to, co wyprawiają z klientami (WAMI) deweloperzy, wykorzystując przewagę popytu na mieszkania nad ich podażą? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gg Re: no tak IP: *.e-wro.net.pl 01.09.07, 13:55 > Jesteś głupszy od pustaka budowlanego i gwarantuję ci - nigdy w życiu > nie zarobisz żadnych sensownych pieniędzy. >Wtedy stada polskich debili grasujących po tym forum Język, kultura osobista i argumentacja typowa dla IV RP. Także cele życiowe czyli "sensowne pieniądze" na tym samym poziomie. Odpowiedz Link Zgłoś
sniperslaststand Re: no tak 01.09.07, 15:49 Gość portalu: gg napisał(a): Nie umotywowałeś żadnego z zarzutów. Powiedziałeś tylko, co o nich myślisz, a bez uzasadnienia, dlaczego myślenie o nich w taki a nie inny sposób jest słuszne, nie jest warte nic. > Język Coś nie tak z językiem? Wulgaryzmy? Błędy ortograficzne? Interpunkcyjne? Nieodpowiednia semantyka? No chyba jednak nie. > kultura osobista Mam serdecznie dosyć idiotów. Naprawdę. > i argumentacja typowa dla IV RP. Nawet tych argumentów nie zacytowałeś! Pewnie dlatego, że nie byłbyś w stanie ich podważyć, więc wyrwałeś z kontekstu fragment moich słów. > Także cele > życiowe czyli "sensowne pieniądze" na tym samym poziomie. Chcesz mieć trójkę dzieci? To kosztuje pieniądze. Dom, gdzie będą mieszkać i perspektywy ich dobrej edukacji - płacisz za to. Chcesz zapewnić rodzinie lepsze szanse na leczenie? To wyskakuj z forsy! Takie jest życie, w którym wszystko jest za pieniądze. Dlatego uważam cel polegający na ich zarabianiu za dobry, ponieważ dzięki temu można uczynić bardzo wiele dobrego dla swoich bliskich. Jednocześnie umiejętność uczciwego dobrego zarabiania to dobry weryfikator, ile ktoś jest intelektualnie wart. Koniec wywodu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: no tak IP: *.spray.net.pl 02.09.07, 21:07 no to biorąc pod uwagę że każdy może budować wszędzie, to za jakiś czas , przy następnej powodzi zacznie się dopiero lawina pretensji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: no tak IP: *.spray.net.pl 02.09.07, 21:08 no to biorąc pod uwagę że każdy może budować wszędzie, to za jakiś czas , przy następnej powodzi zacznie się dopiero lawina pretensji i co będzie musiał zrobić następny rząd (a raczej podatnik), zapłacić odszkodowania a to Polska właśnie Odpowiedz Link Zgłoś
mcozio 4 mce ? nie przesadzacie 01.09.07, 12:47 moze 4 tyg, to jeszcze, polecony idzie 3 dni, tydzien na rozpatrzenie, potem milczaca zgoda i po 2 tyg zaczynam,, moja ziemia, moj dom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kris_me Będzie można budować domy gdzie się chce? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.07, 15:37 A może w ogóle znieść obowiązwywanie prawa budowlanego na kilka lat?? - budujmy zasadą moja ziemia - mogę tam stawiać co mi się podoba, jak mi się podoba i ile mi się podoba - Zafundujmy sobie miasto Meksyk - budujmy byle gdzie, byle jak, byle co. A tak na poważnie - nie w całej Polsce na pozwolenia i decyzje o warunkach zabudowy trzeba czekać "latami". W mojej okolicy trwa to ok 2-3 miesiące - miesiąc w gminie na warunki i miesiąc w starostwie na pozwolenie (pod warunkiem że projektant nie odwali fuchy i dobrze skompletuje projekt). Proponowane zmiany są iluzoryczne i niewiele przyspieszą proces decyzyjny. Odpowiedz Link Zgłoś
klip-klap Re: Będzie można budować domy gdzie się chce? 01.09.07, 16:08 Te gadki o "anarchii przestrzennej" przypominaja komunistyczne opluwanie wolnego rynku. Wszystko w imie ochrony wlasnych interesow. Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok Wystarczy obejrzec sobie dowolne polskie miasto, 01.09.07, 17:48 aby miec konkretne dowody, że mówiąc o polskiej urbanistyce ktos raczy z nas kpic. Podobnie jest z architekturą - wolna architektura kosciołów, czy "dzieł" w postaci Lichenia lub Swiatyni "Opaczności", udowadnia jednoznacznie, że ci panstwo winni raczej siedziec cicho! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: architekt Re: Będzie można budować domy gdzie się chce? IP: *.aster.pl 01.09.07, 19:36 cóż, ład przestrzenny to dla przeciętnego polskiego ułana faktycznie abstrakcja. polecam wycieczkę dla ciemnogrodzian do Szwajcarii żeby zobaczyć jak wygląda "komunistyczny" ład przestrzenny w praktyce. Pozdrawiam miłośników kostek z pustaka i dworków polskich. p.s. czy nikt nie zauważył ze cały "układ" architektów itp nic na tej ustawie nie straci bo i tak trzeba będzie robić projekt u architekta. chyba trudno jest niektórym cwaniaczkom uwierzyć ze ktoś może bezinteresownie dbać o to by w Polsce po prostu BYŁO ŁADNIE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kg Będzie można budować domy gdzie się chce? IP: *.mmpnet205.tnp.pl 01.09.07, 17:54 no proszę, nawet PiS stać na liberalne pomysły :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Będzie można budować domy gdzie się chce? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.07, 21:10 Gość portalu: kg napisał(a): > no proszę, nawet PiS stać na liberalne pomysły :) widzę, że się koledze omsknęły palce na klawiaturze. Miało być debilne, nie? Bo z liberalizmem to nie ma akurat nic wspólnego, prędzej z anarchią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tenare Kiełbasa wyborcza PIS - zgoda na SLAMSY IP: *.icpnet.pl 01.09.07, 18:25 żeby zdobyć głosy wyborcze meneli budujących z tektury. Życzę nowobogackim wyborcom PIS takiego śmierdzącego sąsiedztwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnieszka to jest po prostu zgoda domniemana IP: *.eranet.pl 01.09.07, 19:13 Zgoda domniemana nie oznacza że hulaj dusza piekła nie ma i możemy sobie budowac co chcemy! To oznacza, ze jesli nie ma zastrzeżeń i podstaw do decyzji odmownej nie musimy czekać na pisemną zgodę. To przecież nie znaczy, ze urzędnicy wrzucą papiery do kosza i wszyscy bedą szczęsliwi. O czym Wy w ogóle piszecie histeryzując o jakichś slumsach. Ja rozumiem automatyczną niechęć do PiS, ale jak juz im się zdarzy coś sensownego wykombinować to się raczej z tego cieszmy. zgoda domniemana obowiązuje w róznych dziedzinach w UE a także w USA. Przynajmniej w przemyśle farmaceutycznym w którym ja pracuję. Równiez tutaj w Polsce w tym biznesie są dziedziny gdzie mamy do czynienia ze zgoda domniemaną URPL. Faktem jest, ze urzędnicy wykazali się kreatywnością i to 60 dni bywa przedłużane, ale to akurat był niezły krok (wymuszony zresztą przez unijną dyrektywę). Kto wie, jesli zostanie to sensownie przeprowadzone czy nie spadną ceny nieruchomości Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytelnik Będzie można budować domy gdzie się chce? IP: *.rybnet.pl 01.09.07, 20:51 bardzo mądra decyzja nareście skoniczą się łapówki dla psełdourzędników i cwaniaków popieram PIS i jestem za tym aby jak najszybciej prześwietlić dorobek materjalny obywateli czy mają go uczciwie i zgodnie z prawem zapracowany . nie uczciwym natuchmiast zabierać i do paki,napewno takich w polsce jest mnóstwo prawie to już jest plaga . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ulisses66 Przeczytajcie a później się ekscytujcie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.07, 20:52 Polecam linki ze strony: www.mb.gov.pl/default.asp?id=1&ACT=5&content=192&mnu=1 a tam: "Poselski projekt ustawy o zmianie niektórych ustaw dotyczących procesu inwestycyjnego w budownictwie mieszkaniowym oraz niektórych innych ustaw" Jeśli ktoś wie co jest prawdziwym problemem to zauważy że: - władze gminy dalej maja uprawnienie zawieszenia rozpatrywania wniosku o warunki zabudowy (WZ) na 12 miesięcy jeśki tylko jest uchwała gminy o przystąpieniu do opracowania miejsowego planu zagosp. przestrz. )większość gmin podjeła już takie uchwały i sobie powolutku pracują w wnioski o WZ czekają. To jest niemal standartowe postępowanie) - „Art. 61. 1. Nie można odmówić wydania decyzji o warunkach zabudowy w przypadku łącznego spełnienia następujących warunków: 1) co najmniej d w i e działki budowlane, znajdujące się w obszarze analizy urbanistyczno - architektonicznej, są zabudowane w sposób pozwalający na określenie wymagań dotyczących uzupełnienia zabudowy i zagospodarowania terenu w zakresie parametrów, cech i wskaźników kształtowania zabudowy, w tym w szczególności gabarytów i formy architektonicznej obiektów budowlanych, linii zabudowy oraz intensywności wykorzystania terenu; Jednak warto wiedzieć że o zakresie obszaru "analizy urbanistyczno - architektonicznej" decydują już tylko urzędnicy a w wielu znanych mi przypadkach działki w dogodnych lokalizacjach maja jako sąsiedztwo nieczynne zakłady przemysłowe, grunty rolne, niezabudowane itd. co i dotychczas było argumentem za niewydawaniem WZ np. pod mieszkaniówkę czy usługi. No a grunty rolne... Ich ceny szybko dobiją do ogólnego pułapu a z braku możliwości szybkiego budowania (PZP i WZ) wykupią je inwestorzy pod inwestycje realizowane za 5-7 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdzisław Będzie można budować domy gdzie się chce? IP: *.rybnet.pl 01.09.07, 21:13 panie ministrze gratuluję pomysłu nareszcie ktoś mądry jest w tym resorcie miałem do dziś obawy co chodzi o PIS ale od dziś popieram tą partię bo widać że naprawdę chcą ulepszać polskę u nas w polsce zawsze jak się coś chce zmienić na lepsze to są sprzeciwy chyba ktoś za tym stoi żeby w polsce był zament i żebyśmy nigdy nie dogonili europy zachodniej dosyć mamy zamrażania gospodarki przez balcerowicza widzimy do czego on doprowadził że pieniądze mają cwaniacy a robotnik ma pracować za 936 zł brutto . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Będzie można budować domy gdzie się chce? IP: *.chello.pl 01.09.07, 23:14 Panie Barszcz mial Pan nawet pare nieglupich wypowiedzi, co Pan robi w tej bandzie...., szczerze mowiac na tle tych debili wyroznia sie Pan sie w miare pozytywnie, ciekawi mnie kto Pana wywalil z MF, ale z drugiej strony borac pod uwage wsiowo sekretarkowo babiniec jaki tam panuje to powinien Pan byc wdzieczny faszystowskiemu kurduplowi ze juz tam Pan nie pracuje. PS Osobiscie nie cierpie faszystowskiego scierwa niezaleznie od tego jakie funkcje sprawuje, i szkoda mi ze w sumie taki inteligentny gosc jak Pan, Panie Barszcz sie zadaje z tym faszystowskim bydlem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olbart Będzie można budować domy gdzie się chce? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.07, 23:21 Taki pomysł na poluzowanie możliwości budowy to czysta granda i anarchia. Za brak planów miejscowych odpowiadają gminy które wolą reczne sterowanie przy pomocy decyzji. A przepisy budowlane w Polsce w porównaniu z Europą Zacchodnia są it ak bardzo ulgowe i mało restrykcyjne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gregorion Re: Będzie można budować domy gdzie się chce? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.07, 23:31 Pytanie dla popierających te absurdalne, wg mnie zmiany: czy podobają się wam centra zabytkowych miast np Krakowa, jeśli tak to może dlatego, że są w miarę spójne architektonicznie i urbanistycznie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: be Re: Będzie można budować domy gdzie się chce? IP: *.chello.pl 01.09.07, 23:35 Duren albo architekt, nie no stawiam ze to jakis glupi urzedas ktory sie boi ze straci robote bo nmjuz nikt go o nic nie bedzie prosil i nie bedzie musial wreczac lapowek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gulp Precz z restrykcjami IP: *.lutn.cable.ntl.com 02.09.07, 01:58 >A przepisy budowlane w Polsce w porównaniu z Europą Zacchodnia są it ak bardzo ulgowe i mało restrykcyjne To chyba dobrze, nie? W takim UK to se okien nawet nie mozna wstawic nowych bez pozwolenia. To jest dopiero powalone. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WM Porządek z urzędnikami biurokratami ( łapówkarzami IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.09.07, 23:55 PIS w gospodarce nic wielkiego nie zdziałał/ ale chociaż urzędników z przyzwyczajeniami PRL-owskimi,wycina i barzdo dobrze niech skąńczą jak ten którego poznaliśmy jak mężczyzna kończy (Miler).Gdy SLD jest u władzy to korupcia, układziki, biurokracja, pośrednicy między firmami państwowymi wyprowadzający kasę podatników z budżedu państwa. Zgroza że mam lewicowe poglądy,ale lewicy ja nie widzę tylko złodziei Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ojoj Re: Porządek z urzędnikami biurokratami ( łapówka IP: *.chello.pl 02.09.07, 00:13 I chyba podstawowe niepełne, sadzac po wpisie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gregorion Re: Porządek z urzędnikami biurokratami ( łapówka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.07, 01:00 Podniecajcie się dalej, w końcu macie dobry powód. Jak się ma mentalność małorolnego chłopa to i gnój w chałupie ani słoma w butach nie przeszkadza. Ład urbanistyczny to dla was pojęcie niemalże tak abstrakcyjne jak odrobina kultury osobistej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Riposta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.09.07, 00:50 odezwał się gość na stołeczku przez tatusia załatwionego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M R IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.09.07, 01:09 za SLD firma Lotos nie wiedziała gdzie Polski Związek Narciarski ma siedzibę i pośrednikowi musiała dać 600 000 zl. żeby się zareklamować. Opłaty telefonicze (czy pan wiedza ile kosztowała rozmowa np.z USA, a jaki KOszt był w drugą stronę. Jeżeli SLD coś dało ludzią, to żonie mówiłem zaraz wprowadzą jakąś opłatę, nie czekaliśmy długoze skutkami. Bandyta miał większe prawo niż poszkodowany, jeżeli pan (profesor) nie widział co się dzieje to musiało być panu w tym układzie dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andy jedyny madrty pomysł tego rządu. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.09.07, 07:00 Aż dziwne, że że taki sensowny pomysł powstał w tym rządzie. Wiadomo, że uderzy on w interesy grupki ludzi ale wszyscy inni tylko na tym skorzystają. Pewnie dlatego nic z niego nie wyjdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
cyndyndanda kacze kupry znow obiecuja gruszki na wierzbie - mi 02.09.07, 07:55 alo byc trzy miliony mieszkan, minelo 2 lata i co jest? GOWNO! Teraz kaczory z niejakim barszczem probuja mydlic ludziom oczy - ale to jest argument akceptowany tylko przez sklerotyczne babcie w moherach! A swoja droga grzyb powinien sie smazyc w piekle za finansowe eksploatowanie tych biednych kobiet. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przemo totalnie chory pomysł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.07, 09:41 bo budynki o takich gabarytach to już małe fabryki i okazać się może ze na osiedlu willowym bedzie stać mała fabryka byle czego a znak teren zabudowany bedzie można postawić na granicach naszego wspaniałego państwa a wpolsce bedzie jak w toi toiu jeden wielki smród i nasrane wszędzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hala Będzie można budować domy gdzie się chce? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.07, 09:54 Naprawdę dość już mam tego demagogicznego bredzenia na tym forum. Ta wieczna naiwność naszego narodu. Ta wiara, że jak polityk głosi jakiś swój pomysł, który z powodu sprytnego sfotmułowania swojego brzmienia wydaje się sensowny, to jest jednoznaczne z tym, że w praktyce będzie tak jak on głosi, czyli lepiej. Nic bardziej złudnego. Przeżyło się już niejedną taką nowelizację. Po wszystkich mialó byc lepiej. Po czym się okazało, że najpierw jest zahamowanie z powodu oporu bezwładności machiny biurokratycznej, potem pokonywanie sprzeczności i wątpliwości w szczegółach przepisów, a potem się okazuje, że zamiast poprzednich papierów wymaganne są jakieś inne, ale wcale nie jest ich mniej, czasami nawet więcej. Ta milcząca zgoda - jest obecnie też tzw. zgłoszenie o przystapieniu do robót po 30 dniach. Jeśli organ nie zglłosi soprzeciwu można robić. Okazało się, że lepiej niech organ napisze, że nie zgłasza sprzeciwu, bo potem inwestor jest podejrzany, że zachachmęcił sprzeciw (który jest na piśmie). Ale fakt, że to potwierdzenie zgłoszenia i brak sprzeciwu organ wypisuje niezwłocznie. No i często się okazuje poniewczasie, że rzeczywiście taka nowelizacja miała ukryte dla maluczkich drugie dno. Jednym zdaniem: intencje choćby i chwalebne nijak się mają do późniejszej praktyki, bo politycy nie mają o tym pojęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
ffamousffatman Będzie można budować domy gdzie się chce? 02.09.07, 12:59 zrobcie pa pa narodowym parkom Odpowiedz Link Zgłoś
ffamousffatman Będzie można budować domy gdzie się chce? 02.09.07, 13:00 Mirosław Barszcz potwierdził wczoraj, że chce rozwiązać Ministerstwo Budownictwa. - Powstało ono z powodów politycznych. Merytorycznych korzyści nie było żadnych - stwierdził. jeszcze jedna fronda w pisie? kiedy nastepna dintojra? zdaza przed wyborami? Odpowiedz Link Zgłoś
ffamousffatman Re: Będzie można budować domy gdzie się chce? 02.09.07, 13:03 nie chodzi o "cudze", umyj uszy (oczy znaczy), tylko zagospodarownie terenu. Bedziesz mial forse i dojscie w Wwie - zubry spierda..c! Odpowiedz Link Zgłoś
ffamousffatman Będzie można budować domy gdzie się chce? 02.09.07, 13:14 kretynizm urbanistyczny piszacych nie ma granic a jak chcecie podpierac sie hamerykom - to najpierw obejrzyjcie PLANY JAKIGOKOLWIEK AMERYKANSKIEGO MIASTA! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Będzie można budować domy gdzie się chce? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.09.07, 13:37 W starej Unii mają powalone przepisybudowlane, ale skoro Polsce kazali kiedyś mierzyć długość ogórków ale te darmozjady w Brukseli muszą brać za coś kasę Odpowiedz Link Zgłoś