Dodaj do ulubionych

Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosnowiec

• Gość: Gosc Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.08, 22:35
      A to co jakas propaganda?ten post juz byl , ile razy jeszcze pan
      michal czy tez jarek (na forum cd ruda sląska)ma zamiar to napisac?
      Nikt nikogo do kupowania nie zmusza , a że osoby postronne wiedzą
      więcej niż osoby,które kupily tam dom cóż , pogratulować:)Mam
      nadzieje, że na tym osiedlu zamieszkają mili ludzie , a nie
      zacietrzewieni, złośliwi i tzn życzliwi , bo to się robi już nie
      smaczne .
      • Gość: Grzegorz Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.10.08, 12:37
        Jak na razie to jestem bardzo zadowony, prace przebiegają terminowo,
        wykonawstwo dobre materiał z wysokiej półki.
        Polecam.
        Grzegorz
      • Gość: glock Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: 83.238.174.* 29.10.08, 09:01
        niestety ale pan michał ma bardzo dużo racji w tym co pisze. Firma
        nie płaci za materiały i to jest fakt. Firma oferuje sprzedaż
        działek na gruncie nie będąc jej właścicielem i to też jest fakt.
        Firma nie posiada praktycznie żadnego majątku i w razie tzw. plajty
        nie będzie od kogo ściągnąć należności. I tak wogóle to o jakiej
        spółce rozmawiamy ? Bo CD to co najmniej 3 spółki a właściciele
        figurują jeszcze w kilku innych jako współwłaciciele, prokurenci itd.
        To że budowa się posuwa do przodu to fajnie ale niestety CD nie
        płaci wielu firmą za materiały, z których buduje. I to niestety są
        fakty a nie jakieś plotki. Ja bym osobiście radził zachować daleko
        idącą ostrożność a to że bank tak dokładnie sprawdza firmę ( pytanie
        która spółkę) to mit. Nie ma co się oburzać jak ktoś informuje o
        tym, że firma CD działa w sposób co najmniej zastanawiający i
        dopuścić do świadomości, że moga być problemy.
        • Gość: meduza Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.08, 13:08
          Co to znaczy że firma nie jest właściecielem gruntu?To znaczy kto
          jest w takim razie właścicielem terenu na którym powstaje Osiedle
          Słoneczne w Sosnowcu?Proszę o konkretną odpowiedź
        • Gość: gosc Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.fwpl.fwc.com 29.10.08, 15:20
          a ktorej firmie nie placa bo mnie elektryk i hydraulik robi i nie
          skarzy sie ze nie ma zaplacone.
          • Gość: zniesmaczony Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.3s.pl 30.10.08, 00:41
            ludzie, po co straszyć się bez końca?Nie wiem jaki cel mają takie posty,bo moim
            zdaniem dostarczają tylko kolejnej dawki stresu wszystkim ,którzy kupili już
            domy.Zresztą wszyscy wiedzieli doskonale z jakim ryzykiem się to wiąże i
            przeliczyli wszystkie "za" i "przeciw".Postaw się człowieku (mam na myśli
            pana,który wypisuje takie mrożące krew żyłach historie)na miejscu tych
            wszystkich ludzi,po co ich dodatkowo dobijać? Jak widać CD dalej ma to głęboko w
            D... i ani podejście do klienta się przez to nie zmienia,ani sposób postępowania
            (jeśli z taką intencją to pisałeś).
            • Gość: glock Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: 83.238.174.* 30.10.08, 09:41
              Tu nie chodzi o straszenie ludzi, którzy już kupili nieruchomość
              tylko o informowanie ich a przede wszystkim nowych klientów o tym w
              jaki sposób działa firma. Znam kilka dużych firm, którym CD zalega
              bądź zalegał duże kwoty pieniężne (kilkadziesiąt bądz kilkaset
              tysięcy a nie kilka tysięcy dla "Pana Henia" hydrałlika z całym dla
              niego szacunkiem) co może świadczyć o kłopotach finansowych
              chwilowych bądź nie. Co do budowy to ktoś kiedyś na forum zadał
              pytanie z kim jest podpisywana umowa developerska bo to raczej
              napewno była wtedy inna spółka niż właściciel gruntu. Nie wszyscy są
              prawnikami i sprawdzaja dokładnie z kim mają doczynienia. Firmy
              dostarczające materiały też nie wiedziały i zapewne wiele nie wie do
              dziś dnia, że kto inny składa zamówienia na materiały i usługi, kto
              inny jest właścicielem gruntu a jeszcze kto inny sprzedaje
              nieruchomości a tak to najprawdopodobniej wygląda. Jest to oczywiści
              w zgodzie z literą prawa ale daje do zastanowienia.
              • Gość: goś Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.chello.pl 03.11.08, 19:48
                po pierwsze to bank w warunkach udzielenia kredytu nakazał utwożenie
                społki celowej do wybudowania osiedla słonecznego i dlatego pojawia
                się tam nastepna spółka tak wiec żaden przekręt tylko dodatkowe
                zabezpieczenie
                a po drugie to że CD ma jakieś zaległości to jest to też napewno
                wynikiem tego że niektórzy nabywcy nie wpłacają w terminie rat za
                zakupione budynki sam dzieki bankowi miałem miesiąc opóźnienia a
                znajomy z tego samego powodu 2 miesiące a w związku z kryzysem
                finansowym nowi nabywcy mogą mieĆ jeszcze wieksze opóźnienia a CD
                przynajmniej odemnie nie zażądał żadnych odsetek tylko zapłacił
                później dostawcą
                rynek materiałów budowlanych jest dosyĆ hermetyczny i jeżeli CD by
                nie płacił to nikt by mu nie dostarczył nowych materiałów a z tego
                co widzę to dostawy odbywają się codziennie

• Gość: glock Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: 83.238.174.* 04.11.08, 14:48
                  Twój tok rozumowania jest prawidłowy ale próbujesz polemizować z
                  FAKTAMI. Nie pytaj skąd wiem, wiem i już i to na 100%. To że trwają
                  dostawy materiałów to jeszcze nie świadczy, że firma wywiązuje się z
                  płatności. Terminy płatności mogą sięgać nawet 60 dni. Z tego co się
                  orientuje to mam wrażenie, że CD rzeczywiście zaczął spłacać
                  zaległości co może oznaczać koniec ich kłopotów finansowych.
                  Chciałbym wierzyć, że to solidna firma a w ich sposobie działania
                  nie ma wyrafinowania obliczonego na wystrychnięcie klientów i
                  kooperantów na dudka ale niestety daja powody do takiego myślenia.
                  Trzeba się poprostu odpowiednio zabezpieczyć przy zawieraniu umowy i
                  na bieżąco monitorować sytuację. Ja osobiście nie znam "kryształowo
                  czystej" firmy developerskiej. Regułą są mniejsze lub większe
                  kłopoty z developerami lub kłopoty developerów więc CD nie jest
                  jakimś wyjątkiem. Nie należy natomist bagatelizować wypowiedzi osób,
                  które znają jakieś FAKTY i dla dobra innych chcą się nimi
                  podzielić. pozdrawiam
                  • Gość: alexy Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.08, 21:59
                    ano właśnie, bagatelizowanie czy ignorowanie potencjalnego problemu nie rozwiązuje go
                  • Gość: gosć Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.chello.pl 04.11.08, 22:15
                    ALE MNIE WŁAŚNIE CHODZI O FAKTY. JA JAK MNIE KTOś NIE ZAPŁACIŁ TO
                    OSTRZEGAŁEM INNYCH PRZED TĄ OSOBĄ I NIE WSTYDZIŁEM SIĘ PRZEDSTAWIć
                    BO WIEDZIAŁEM ŻE JEŻELI KTOŚ JEST WINNY TO NIE PODA MNIE DO SĄDU
                    BO SAM WIE ŻE JEST WINNY A NA NASZYM FORUM OSTATNIO OSKARŻENIA SĄ
                    ANONIMOWE A NADODATEK NIE POPARTE FAKTAMI NP. TO ŻE CD NIE JEST
                    WŁAŚCICIELEM DZIAŁKI .
                    NIE MÓWIE ŻE CD JEST SUPER FIRMĄ BO JA TAK NIE UWAŻAM W KOŃCU TO
                    FORUM OBSERWUJĘ OD POCZĄTKU I WIELE ZŁYCH OPINI JEST POPARTYCH
                    FAKTAMI KTÓRE MOŻNA ZWERYFIKOWAĆ WIĘC JEŻELI KUPUJĄCY JEST JE W
                    STANIE ZAAKCEPTOWAć TO ROBI TO JUŻ TYLKO NA WŁASNĄ ODPOWIEDZIALNOŚć
                    ALE NIE PRAWDZIWE OPINIE NARAŻAJĄ TYLKO NAS KUPUJĄCYCH NA
                    NIEPOTRZEBNE NERWY (NAJLEPSZY PRZYKŁAD KOLOR OKIEN )I TYLKO TEGO
                    CHCIAŁBYM UNIKNĄć
                    DLATEGO BARDZO PROSZĘ O F A K T Y !!!!

• Gość: gosc Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.fwpl.fwc.com 05.11.08, 09:04
                      Kolego

Nie dawaj juz tego przykladu okien bo jak by nie moja interwencja to
                      mialbys okna jak w Panewnikach.Ja wyraznie napisalem skad sie wziela
                      informacja o ich kolorze.Jezeli ktos daje informacje poparta faktami
                      to nalezy ja uszanowac.Trzeba tez umiec odroznic informacje dotycza
                      n/osiedla od bredni wypisywanych przez konkurencje na CD.Widze , ze
                      Ty masz z tym duze klopoty.
                    • Gość: glock Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: 83.238.174.* 05.11.08, 14:05
                      Kolego ja mam swoje informacje ale jak zwykle ktoś musi wiedzieć
                      więcej i lepiej. Nie będę podawał nazw firm, którym firma CD
                      jest/była winna sporych (kilkaset tysięcy złotych) kwot pieniędzy bo
                      nie chce nikomu w tym firmie CD zaszkodzić. Jak nie wierzysz to
                      twoja sprawa. Ja mógłbym napisać, że nikt tutaj na forum nie ma
                      podpisanej umowy bo ja takiej umowy nie widziałem. Jak bardzo chcesz
                      to zrób rozeznanie na rynku dostawców betonu i zapytaj o CD w pewnej
                      firmie z tego segmentu rynku, która również buduje i sprzedaje domy.
                      Druga sprawa jeśli właścicielem działki jest (tu tylko przykład)
                      jest Centrum Developer Sp. z o.o. a umowę na zakup nieruchomości
                      podpisuje się z Centrum Developer Sp. z o.o. Spółka Komandytowa to
                      są to 2 różne spółki, 2 różne podmioty prawne, choć obie mają w
                      nazwie CD, temn sam adres, nr telefonu, adres www. to inny NIP,
                      REGON. Zapytaj prawnika co będzie jakie będą twoje szanse odzyskania
                      pieniędzy od jednej ze spółek (ta na której budowaqna jest twoja
                      nieruchomość) jeśli druga spółka (ta z którą masz podpisaną umowę)
                      zbankrutuje. Dla kogoś może jest to wszystko jedno ale z prawnego
                      punktu widzenia tak nie jest. Centrum Developer to kilka spółek
                      działających pod wspólnym szyldem. A może to też są bezpodstawne
                      pomówienia. Jeśli podważasz to co pisza inni to sam udowodnij, że to
                      nieprawda tyle że ja jakoś bardziej będę wierzył dokumentom i
                      informacją zebranym przez prawników niż tobie. A mnie nikt nie musi
                      wierzyć. Dodam od siebie że nie jestem wrogiem Centrum Developer i
                      życzę im pomyślnych realizacji tylko rózne żeczy w życiu widziłem i
                      sam boleśnie przekonałem się jak działają rózne firmy dlatego
                      zwracam uwagę na pewne sprawy. Pozdrawiam
                      • Gość: Syriusz_B Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: 213.207.137.* 07.11.08, 12:09
                        Witam, kilka miesięcy temu byłem zainteresowany kupnem mieszkania na
                        osiedlu słonecznym, wpłaciłem nawet zaliczkę, ale ją wycofałem. Mam
                        pytanie do osób które są bliżej tematu, czy wiadomo kiedy ruszy
                        budowa mieszkań i czy wogóle ruszy?
                        • Gość: nie lookator Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.chello.pl 07.11.08, 22:00
                          mialem podobna sytuacje jak Syriusz, tez jestem ciekawy czy juz
                          ruszyli z budowa i kiedy skoncza???
                          • Gość: Gosc Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.08, 11:25
                            My zakupilisy domek na osiedlu slonecznym i przy okazji wizyty na
                            budowie pytaliśmy własnie co z budową mieszkań , bo wiem że duzo
                            osob na forum jest tym zainteresowanych , dowiedzieliśmy się tylko
                            tyle że budowa ma się rozpocząć na początku przyszłego roku , bo jak
                            narazie są na etapie kompletowania dokumentów.
                            • Gość: Syriusz_B Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: 213.207.137.* 08.11.08, 17:00
                              Ja pytałem z ciekawości bo nie ma informacji z pierwszej ręki. Jak
                              podpisywałem umowe rezerwacujną termin rozpoczęcia był
                              lipiec/sierpień, potem październik a teraz już przyszły rok.Pewnie
                              nie będzie to wcześniej niż w kwietniu. Zastanawia mnie po co gadają
                              ludziom pierdoły, albo robią z siebie idiotów. Jak dla mnie to albo
                              nie mają wogóle pozwoleń albo co gorsza nawet nie są właścicielem
                              tego terenu, o czym wcześniej już było mówione. A druga sprawa , to
                              wg mnie przekombinowali z powierzchnią mieszkań, ja mało 40-60 m, a
                              za dużo 80-90, na które pewnie wogóle nie ma zapotrzebowania. No i
                              absurdalna cena miejsca parkingowego 36 tyś, nawet w Warszawie jest
                              taniej, ale oni pewnie wiedzą lepiej.Pozdrawiam forumowiczów!
                              • Gość: alexy Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.08, 21:17
                                dlaczego tak robią, dla kasy, czym wiecej rezerwacji nawet wirtualnych mieszkań tym wiecej kasy na bieżącą działalność :]
                      • Gość: ZROBIONY Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.12.08, 11:39
                        FAKTY NA TEMAT CD ZAPRASZAM NA WWW.KRD
                        • Gość: gośĆ Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.chello.pl 12.12.08, 20:37
                          mogę prosiĆ o skopiowanie z strony i wklejenie na forum bo bez
                          zalogowania nie można nic sprawdziĆ
                        • Gość: gość Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.eranet.pl 13.12.08, 18:05
                          szukam dostawców podwykonawców którym zalega firma centrum developer
                          koniec sponsoringu zbierzmy się i odzyskajmy szybko swoje pieniądze
                          koniec z oszustami.
                      • dlugi.centrumdeveloper jeszcze nie jest ogłoszona upadłość 26.03.09, 22:48
                        Jeszcze nie jest ogłoszona upadłość. Pomogę szybko ściągnąć
                        należność od niesolidnego dłużnika CENTRUM DEVELOPER i CD. Najlepiej
                        kontakt na maila dlugi.centrumdeveloper@op.pl Piotr Przybecki

• Gość: dostawca Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.eranet.pl 02.11.08, 11:11
          jestem dostawcą, firma płaci w terminie wszystko jest ok.
          • Gość: Gość Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.gprs.plus.pl 08.11.08, 22:39
            Czy może Pan/Pani podać zatem nazwę swojej firmy? Jeśli wszystko
            jest w porządku to wydaje mi się, że nie powinno to stanowić
            problemu....
    • Gość: Gosc Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.08, 21:29
      Mam pytanie do osób ,które kupiły już dom i dokonują zmian w
      instalacji elektrycznej , czy placą państwo dodatkowo za
      przesunięcie kontaktów , właczników światła itp , nie mówie tu o
      dodatkowych instalacjach ale o tych które już istnieją.
      • Gość: nowy Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.chello.pl 23.10.08, 10:21
        Witam,

z otrzymanego wyliczenia wynika, że zapłaciłem tylko za nowe punkty,mimo iż
        kilka punktów przesuwałem.
      • Gość: ralfee Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.centertel.pl 23.10.08, 18:37
        Płacimy tylko za nowe punkty, przesunięcia są bezpłatne, ponieważ podczas
        kładzenia nowej instalacji, dla elektryka nie ma to znaczenia gdzie wyprowadzi
        punkt.
    • Gość: Gosc Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.08, 19:47
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=778&w=86329901, założyłam
      nowy wątek- Mieszkańcy Osiedla Słonecznego w Sosnowcu
      • Gość: sun Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.08, 22:32
        chyba jest jakiś problem techniczny z tym wątkiem dla mieszkańców
        • Gość: nowy Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.chello.pl 24.10.08, 17:53
          to właściwy link do ostatniego postu

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=778&w=86329901&a=86351655
    • Gość: pytacz odbior IP: *.chello.pl 25.10.08, 17:52
      czy jest ktos kto odebral od cd lokal i nie mial zastrzezen????
    • Gość: Julka Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.chello.pl 27.10.08, 20:36
      ja jeszcze nie odebrałam:(
    • Gość: marek Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.08, 01:10
      widzieliście to?
      sosnowiec-sloneczne.mojeosiedle.pl/
    • Gość: aaragonr [...] IP: 195.128.228.* 17.11.08, 15:18
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • Gość: mm Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.08, 17:04
        Chyba nie jest aż tak źle. Ja też się wycofałem i po dwóch tygodniach opóźnienia oddali kaucję. Za to pewne jest to, że nie traktują klientów poważnie (delikatnie mówiąc :)) i opóźniają się praktycznie ze wszystkimi inwestycjami. Zachowują się faktycznie jakby mieli złe intancje ale chyba ich nikt jeszcze na oszustwie nie złapał. To jest swego rodzaju antymarketing i podkopywanie własnej marki. Jak będą mieli prawdziwą konkurencję to może się zmienią. Na razie ścigają się z podobnymi do siebie bo żadna pożądna firma developerska nie buduje mieszkań w Sosnowcu.
        • Gość: Klient Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosn IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.11.08, 11:46
          Mnie też oddali zaliczkę rezerwacyjną. Nie wiem czy dobrze zrobiłem rezygnując ale wygląda na to że na te mieszkania trzeba poczekać koło 2 lat a to jest dla mnie zbyt długi okres. Jak budowa zacznie się wiosną 2009 to kedy się skończy pewno pod koniec 2010 a wprowadzać się będzie można od 2011 ?
          • Gość: gość Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosn IP: *.chello.pl 20.11.08, 00:11
            mam nadzieje że to plotki ale słyszałem że w zwiazku z kryzysem
            finansowym kilka osób nie dostało kredytów i mapka sprzedanych
            domków z CD jest nie aktualna wiec może sami ja zweryfikujemy

• Gość: ori Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosn IP: *.3s.pl 25.11.08, 17:32
              aktualnie rzeczywiscie trudniej dostac kredyt. Szczególnie bez
              wkładu własnego. Jedna sprawa mnie zaintrygowała. Własnie kupilismy
              segment i mamy umowe podpisaną z tym samym podmiotem, ktory jest
              wlascicielem gruntu. Wiec o co chodzi uzytkownikowi glock? czy ma
              inna umowe?
        • Gość: lord vader Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosn IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.12.08, 22:32
          wycofałem się z rezerwacji mieszkania na osiedlu słonecznym, prosty
          powód, po przeanalizowaniu umowy (z prawnikiem)na przeniesienie
          prawa do lokalu itd.stwierdzam z pełną świadomością że umowa jest
          nie do przyjęcia i nie daje żadnych praw do lokalu. Mało tego może
          się okazać że lokal dostanę ale z hipoteką. Jedno co jasno wynika z
          umowy to to że mam płacić regularnie, jeżeli nie dotrzymam terminu
          kary umowne itp, które oczywiście nie obowiązują CD za zwłokę w
          budowie.Póki co nie wchodzę w to bagno.Poczekam aż skończą budowę,
          nie sądzę żeby był aż taki popyt na te mieszkania jak zapewnia
          CD.Uważam że trzeba na nich uwazać i tyle
    • Gość: bbc Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.08, 09:54
      Na wątku dotyczącym inwestycji w Rudzie Śląskiej pojawił się
      problem drogi dojazdowej do osiedla.Czy ktoś z Państwa ma informacje
      jak będzie wyglądał nasz dojazd do osiedla?W tej chwili można utonąć
      w błocie , w czasie listopadowych opodów praktycznie ciężko było
      dojechać samochodem.Z tego co wiem jest to droga miasta , nie ma
      jednak chyba co liczyć na nich.Jak więc ma być zapewniony dojazd do
      osiedla ?
      • Gość: www Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.chello.pl 29.11.08, 14:45
        Wydaje mi sie ze najlepiej zapytac developera.
        On najlepiej bedzie wiedzial jak planuje skomunikować osiedle...
        • Gość: romek 8 Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.chello.pl 29.11.08, 21:35
          developer zapewnia drogi wewnątrz osiedla i z tego co pamiętam z
          spotkania z mieszkańcami to obiecał wtedy że wyłoży płytami
          betonowymi dojazd do ulicy góralskiej,ale kiedy i czy napewno tego
          niestety nie wiadomo . Drogi poza osiedlem to niestety nasz problem
          i miasta. W tym roku zakończył się przetarg na przedłużenie ulicy
          klimontowskiej od strony straży pożarnej do ul.kanarków .Co z
          dalszymi odcinkami aż do ul.11 listopada nie wiadomo należy tylko
          kibicować CD że całe to osiedle łącznie z mieszkaniami zostanie
          szybko skończone bo wtedy przed wyborami samorządowymi nasze władze
          chętniej wydają kasę na inwestycje dla mieszkańców a trochę nas już
          tam niedługo bedzie a każdy z nas to dodatkowy głos:)
          • Gość: gość Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.c197.msk.pl 30.11.08, 08:33
            W budżecie na 2009r jest przewidziane 4mln zł na budowe
            ul.Klimontowskiej do osiedla Kukułek - info Dziennik Zachodni z
            28.11.08
            • Gość: romek 8 Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.chello.pl 30.11.08, 22:35
              ale to na ten kawałek 300 m ?
              czy też może pozostałe do nas następne 300 m
              bo kwota się nie zgadza za kawałek do kanarków kwota z przetargu
              1,7 mln
              • Gość: Syriusz_Black Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: 213.207.137.* 04.12.08, 17:09
                Witam, jest nowa strona CD. Jest opis osiedla Słonecznego. Niestety
                nie ma nic o terminach, czy są osoby na wątku które mają jakieś
                informacje na ten temat, osoby które zaliczkowały mieszkania?
                Będę wdzięczny za info, pozdrawiam forumowiczów.
                • Gość: aaragorn73 Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: 193.238.200.* 05.12.08, 10:22
                  Witam. Ja też byłem zapisany na inwestycję w budownictwie
                  mieszkaniowym na osiedlu słonecznym które ma zamiar wybudowac firma
                  CD. Niestety (a może stety dla siebie i swojej kasy) wycofałem się z
                  inwestycji i realizacji po 6 miesiącach. W czerwcu tego roku
                  zarezerwowałem duży apartament. Budowa miała ruszyc w pierwszych
                  dniach sierpnia jak obiecywali na spotkaniu ale niestety do początku
                  grudnia nic się nie dzieje tam. BA! oni nawet nie wystapili do UM w
                  Sosnowcu o pozwolenie na budowę, a termin wydania takiej pozytywnej
                  zgody wynosi 2,5 miesiąca. Więc podawane przez nich terminy
                  realizacji są NIEREALNE. I najważniejsze. UMOWA przedstępna jest tak
                  skonstruowana że nie daje żadnych PRAW do mieszkania a wymaga tylko
                  płacenia kolejnych rat za coś co może NIGDY nie byc moje. Osobiscie
                  uważam że jeżeli powstanie taki blok to minimum 2 lata przy obecnym
                  kryzysie w budownictwie mieszkaniowym. WG mnie skończyły się czasy
                  kupowania dziury w ziemi!!!
                  • Gość: lord vader Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.silesia-region.pl 05.12.08, 12:24
                    a zaliczkę chociaz oddali, zgodnie z umową rezerwacyjną?zgadzam się
                    w 100% z Twoją opinią.Jeszcze usłyszymy w tv o osiedlu słonecznym i
                    rozgoryczonych kupujących, którzy zostali nabici w butelkę.
                    • Gość: Syriusz_black Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: 213.207.137.* 05.12.08, 13:33
                      Zgadzam się z Wami, też wycofałem rezerwację, zaliczke oddali po 2
                      tyg i 3 telefonach.
                      Też sprawdzałem w UM, to było w sierpniu, i pani była wogóle
                      zdziwiona o czym do niej mówię, nic wtedy nie wpłynęło do nich,
                      żadne zapytanie a już wogóle podanie o wydanie pozwolenia.
                      Za duża kasa, za dużo ryzyko, nie stać mnie na czekanie w niepewości
                      i później dochodzenie swoich praw przed sądem.Życzę powodzenia tm
                      którzy sie zdecydowali.
                    • Gość: aaragorn73 Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: 193.238.200.* 05.12.08, 14:51
                      Witam. Zaliczkę rezerwacyjną otrzymałem po ponad 3 tygodniach !!! od
                      złożenia pisemnej dyspozycji o rezygnacji. Praktycznie musiałem
                      kilka razy dzwonic i pytac sie o zwrot bo jakbym tego nie robił to
                      pewnie kasa by do dnia dzisiejszego nie wpłyneła na moje konto.
                      Najśmiesznijesze jest to że aby złożyc rezerwację trzeba wpłacic
                      kase w ciągu 48h a oni maja czas na zwrot pieniędzy zgodnie z umową
                      do 5 dni ale wogóle tego nie przestrzegają . TAM w CD jest ZERO
                      szacunku dla klienta i kompletna dezinformacją na temat inwestycji...
                  • Gość: morelka Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.08, 17:46
                    Witam. Mam pytanko czy na forum jest ktoś kto jeszcze nie wycofał
                    zaliczki na lokal w budynku wielorodzinnym na Osiedlu Słonecznym lub
                    ma aktualne dane co do wystąpienia do UM o pozwolenie na budowę? CD
                    poinformowało mnie że już o takie pozwolenie wystąpili.
                    • Gość: Przem Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: 83.238.19.* 18.12.08, 15:01
                      Ja nie wycofałem i cierpliwie czekam.
                      Mnie również poinformowali że wystąpili o pozwolenie, ale czy je
                      dostali to nie wiem.
                      Jak jakiś czas temu (ok 2 miesiace) rozmawiałem z panną z UM mówiła
                      że jest tam coś przygotowywane ale nie była w stanie udzielić
                      żadnych bliższych informacji ponieważ nie bylo osoby która to
                      prowadziła.
                      Z czystej ciekawości w wolnej chwili przedzwonie do UM i jak coś to
                      dam znać.
                      • Gość: Syriusz_Black Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: 213.207.137.* 18.12.08, 16:04
                        Też byłem zapisany i zapłaciłem zaliczkę.Ale potem po wszytskich
                        sygnałach miałem coraz więcej wątpliwości i się wycofałem, czy
                        dobrze czas pokaże.Na początku jest to 5 tyś, nie jest to jeszcze
                        astronomiczna kwota, ale co jak np w połowie budowy ktos juz wpłaci
                        100 tyś i nagle firma zbankrutuje?Dla mnie już za duże ryzyko.A CD
                        miał juz w przeszłości rózne momenty, niby potem oddali budynki, ale
                        ciągle są sygnały że niewyjaśnione sprawy z wodociągami,
                        nieuregulowane sprawy gruntu , pozwoleń itd. To chyba dla ludzi z
                        mocną psychą, mam nadzieję że tak nie będzie.
                      • Gość: morelka Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.08, 17:01
                        Dziękuje za info,ja również czekam cierpliwie. CD ma logiczne
                        wytłmaczenie przedłużania się rozpoczęcia inwestycji, natomiast
                        czytając wypowiedzi na forum pojawiają się wątpliwości na ile jest
                        ono wiarygodne.Proszę dać znać jeśli będą jakieś informacje z UM na
                        temat pozwolenia. Pozdrawiam.
                        • Gość: Przem Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: 83.238.19.* 19.12.08, 08:48
                          Myślę że informacje na forum są interesyjące ale jak dotychczas mało
                          wiarygodne. Ja osobiście po kilku postach nabrałem niepewności i
                          zwiedziłem wszystkie inwestycje CD włącznie z tymi we wrocławiu
                          rozmawiałem z podwykonawcami w Katowicach i z mieszkańcami i jak na
                          razie wszystko OK. Oczywiście jakieś drobne problemy miały miejsce
                          ale nic wielkiego dotychczas się nie stało.
                          Oczywiście należy być czyjnym z uwagi na sytuację na rynku i brać
                          wszystkie info pod uwagę.

• Gość: morelka Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.eranet.pl 21.12.08, 15:16
                            Pozostaje więc mieć nadzieję, że około 2010 r. zostaniemy sąsiadami.
                            Pozdrawiam.
                            • Gość: Przem Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: 83.238.19.* 21.12.08, 19:37
                              i jakoś trzeba będzie to oblać. hehehhe
                              Miejmy nadzieje że już pójdzie gładko.

Pozdrawiam
                              • Gość: morelka Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.pzuzycie.pl 22.12.08, 16:04
                                Wszystko okaże się do 28 lutego 2009r. CD wystawił na Allegro do
                                sprzedaży pozostałe mieszkania, mieli akcję w Plejadzie więc chyba
                                podejdą poważnie do tematu i ruszą z budową. Tak czy siak sąsiadzi
                                to na pewno cierpliwi ludzie będą.
                                Pozdrawiam.
                          • Gość: gość Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.eranet.pl 24.12.08, 12:06
                            centrum deweloper zostaje wpisany do krajowego rejestru dłużników
                            miejcie się na baczności
                            • Gość: miess Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.sanetja.pl 24.12.08, 15:23
                              Może więcej informacji na ten temat? Wiele już bylo na forum postów
                              pt nie płacą, nie wybudują, że zostali wpisani do KRD. Zatem może
                              jakieś dowody "gościu"? Pisać można wszystko, udokumentować jak
                              widzę już jest trudno. Nie ukrywam że widzę tu pewną grę
                              konkurencji, bądź niezadowolonych klientów którzy potrafią takim
                              jałowym postem zburzyć ludziom spokój.
                              PS. Gościu, słownik ortograficzny Ci się kłania. Może prezent pod
                              choinkę?
                              • Gość: gość Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.eranet.pl 27.12.08, 10:56
                                jakie dowody mam ci pokazać sprawdz w KRD lub zapytaj developera
                                może on pokaże ci pismo.Tłumaczycie się zazdrosną konkurencją
                                niezadowolonymi klijentami to też już wszystko było.
                                • Gość: miess Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.sanetja.pl 27.12.08, 11:08
                                  No i sprawdzilem w KRD. I nic tam nie ma!
                                  Piszesz kolego o dowodach ktorych nie jestes w stanie pokazac, a
                                  przeciez jestes tak dobrze zorientowany...
                                  • Gość: gość Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.eranet.pl 27.12.08, 12:54
                                    Panie mądry chcesz dowodu podaj adres e-mail to dostaniesz
                                    • Gość: nico Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.08, 13:32
                                      A czemu na maila ? piszesz gościu na forum więc opublikuj co masz
                                      na forum a nie na mojego prywatnego maila.Czekamy....Trzeba umieć
                                      ponosić konsekwencje za swoje słowa i mieć odwagę cywilną.Nie
                                      sztuka pisać co się chce pod byle jakim nickiem.Skoro możesz
                                      przesłać na maila to równie dobrze możesz przesłać tutaj i
                                      udowodnisz nam słuszność swoich opinii.
                                      • Gość: gość Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.eranet.pl 27.12.08, 13:49
                                        jestem klijentem czytając twoje posty wydaje mi się że jesteś
                                        z CD i dobrze wiesz co jest grane odpisujesz na posty które
                                        oczerniają CD to jest dla przestrogi a nie złośliwie oficjalnie
                                        nie mogę pokazać tego na forum ale każdy kto się zaloguje
                                        w KRD i zapłaci parę groszy otrzyma taką wiadomość.

• Gość: nico Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.chello.pl 27.12.08, 14:52
                                          No to świetnie-bo ja też jestem klientem (nie klijentem).I wcale
                                          nie żartuję.To kto tu kręci?Ty czy osoba z forum która napisała że
                                          sprawdzała w KRD i nic tam podobno nie ma.Dlaczego nie możesz
                                          opublikować takiego dokumentu?Przecież w takim razie to oficjalna
                                          informacja.Jako klienta ,będącego w trakcie inwestycji,denerwuje
                                          mnie wypisywanie różnych rzeczy-że grunty nie należą do CD , że to i
                                          tamto.Póki co, nikt nie potwierdził swoich informacji jakimkolwiek
                                          oficjalnym dokumentem.
                                    • Gość: miess Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.sanetja.pl 28.12.08, 10:39
                                      To przeslij kolego twoje dowody na maila pol999.34@o2.pl . Czekam z
                                      niecierpliwoscia.
                                    • Gość: romek 8 Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.chello.pl 28.12.08, 21:44
                                      to ja też poproszę o info romekmanka@wp.pl
                                      • Gość: ZROBIONY Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.08, 10:42
                                        Witam CD jest wpisane w KRD udostępnienie danych z tej strony nie wiem czy jest
                                        legalne osobom trzecich, proponuje ciekawskim o zalogowanie się i wykupienie
                                        abonamentu w KRD.
                                        • Gość: gosc Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: 195.149.64.* 27.01.09, 14:11
                                          ja też poproszę klientCD@gmail.com
                                • Gość: nico Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.08, 11:11
                                  A możesz zamieścić link do strony w KRD gdzie wpisana jest firma
                                  CD?Tam trzeba się logować, wnosić opłatę itd.Sama procedura jest
                                  trochę zagmatwana-jeśli posiadasz jakieś pismo , cokolwiek co
                                  poświadczyłoby Twoje słowa ,proszę to zamieścić tutaj na forum.Poza
                                  tym ,sądząc po języku , ilości błędów ortograficznych które
                                  popełniasz nie jesteś zbyt wiarygodny...Ale może się mylę, czekamy
                                  czy coś pojawi się na forum
              • Gość: romek Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.chello.pl 04.12.08, 23:08
                zaczyna się remont a raczej budowa nowego odcinka ul klimontowskiej
                postawili znaki zakazu ruchu i zwożą materiały
    • Gość: bbc Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.08, 15:09
      CD posiada nową stronę internetową...
    • Gość: aaragorn73 Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: 193.238.200.* 17.12.08, 20:12
      HE HE dobre morelka. A mnie powiedzieli w CD ze budowę rozpoczynają w sierpniu
      2008 roku jak podpisywałem umowę rezerwacyjną na początku czerwca tego roku i że
      już mają pozwolenie na budowę. Ta firma to jedno wielkie g...o! Były klient z
      wycofaną rezerwacją!!!
      • Gość: tomasz walicki szkody górnicze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.08, 22:42
        Czy ktoś z państwa rozpoznał temat szkód górniczych w tym
        rejonie.Kiedy zamykano kopalnie Sosnowiec mówiło się , że ten teren
        bedzie osiadać przez ok. 30 lat. Rozumiem , że prywatni inwestorzy
        decydowali się na tani zakup gruntu na własne ryzyko , ale deweloper
        chyba nie powinien ryzykować na konto przyszłych klientów (tym
        bardziej , że dziś ten grunt nie jest tak tani jak w latach 90-tych.
        • Gość: Syriusz_Black Re: szkody górnicze IP: 213.207.137.* 18.12.08, 08:52
          Drogi Panie Tomku, czy uważa Pan że firma CD tak bardzo przejmuje
          się klientami że w razie szkód górniczych poinformuje ich o tym?
          Wiele razy dali przykład,że nie bardzo liczą się z klientami, patrzą
          raczej przez pryzmat Twojego portfela. Wybuduja domki, bloki, w
          przeciągu roku, oddadzą, mają Twoje potwierdzenie odbioru i koniec.W
          tak krótkim czasie nie odczujesz szkód górniczych(jeśli są , bo może
          nie ma), ale potem to juz raczej problem mieszkańców. Kaska
          wpłacona, Wasza własność, więc kombinujcie.Nie liczyłbym na szczere
          informacje, moje prywatne zdanie.Pozdrawiam forumowiczów !
          • Gość: znawca [...] IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.12.08, 16:16
            • Gość: wer Re: szkody górnicze IP: *.chello.pl 18.12.08, 17:15
              Które budynki są zabezpieczone? LOL
              Jak nie ma szkód to nie ma tez zabezpieczeń.
              • Gość: gość Re: szkody górnicze IP: *.chello.pl 18.12.08, 23:12
                Z TEGO CO SIĘ DOWIEDZIAŁEM OD ZNAJOMEGO KTÓRY BYŁ KIEROWNIKIEM
                BUDOWY RÓŻNYCH DUŻYCH INWESTYCJI W NASZYM REJONIE TO JEŻELI BYŁY BY
                SZKODY GÓRNICZE TO URZĄD MIEJSKI WYDAJĄCY POZWOLENIE NA BUDOWĘ
                NAKAZAŁ BY TAKIE WZMOCNIENIA A INSPEKTOR NA BUDOWIE NAPEWNO BY
                ZADBAŁ BY WSZYSTKO BYŁO ZGODNIE Z POZWOLENIEM NA BUDOWĘ
                MAM NADZIEJĘ ŻE TAK JEST ALE GŁOWY BYM ZA TO NIE DAŁ
                OSTATNIO URZĄD WYSTAWIAŁ DZIAŁKE NA KOMBAJNISTÓW I Z POWODU SZKÓD
                GÓRNICZYCH CENA WYWOŁAWCZA DUŻO NIŻSZA W STOSUNKU DO DZIAŁKI
                POŁOŻONEJ PRAWIE PO SĄSIEDZKU KTÓRĄ SPRZEDAWAŁ W UBIEGŁYM ROKU
                WIĘC MOŻE UM MOŻE SIĘ TROCHĘ ORIENTUJE SIĘ GDZIE NA NASZYM TERENIE
                WYSTĘPUJĄ SZKODY GÓRNICZE

• Gość: alex_c Re: szkody górnicze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.08, 17:26
              ulala co za kultura panów z CD ;)
              • Gość: grzegorz Re: szkody górnicze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.09, 22:05
                Moi znajomi. Małżeństwo lekarzy.Postawili dom nieco powyżej. Bliżej
                kukułek (jeśli tak się nazywa ta przelotowa droga obok stacji
                diagnostycznej) i po trzech latach mury ewidentnie pękają. Niepewny
                teren !
                • Gość: gość Re: szkody górnicze IP: *.gprs.plus.pl 01.01.09, 22:46
                  a gdzie w Sosnowcu nie ma szkód górniczych? mało prawdopodobne, żeby
                  UM zezwalał na budowę takiego dużego osiedla na terenie ze szkodami
                  górniczymi
                  • Gość: Artur Faktyczny koszt szeregówki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.09, 15:08
                    Witam,

Jestem zainteresowany kupnem 'szeregowki' na osiedlu slonecznym. Poniewaz w swoim zyciu mialem juz okazje budowania domu, wiec wiem ze koszt budynku 'na papierze' odbiega zazwyczaj od rzeczywistego kosztu 'w realu', w czasie budowy wychodzi jednak sporo spraw. Zwracam sie wiec z prosba do tych Panstwa ktorzy juz podpisali umowe na zakup 'szeregowki' (147m2) ile wyniosl Panstwa faktyczny koszt zakupu tego budynku (prosze podac doplate za dzialke, ilosc metrow kwadratowych dzialki). Z gory serdecznie dziekuje za Panstwa pomoc.
                    • Gość: gość Re: Faktyczny koszt szeregówki IP: *.chello.pl 03.01.09, 15:28
                      DZIAŁKA 250 ZŁ/M2 WYMIARY DZIAŁEK NA STRONIE CENTRUMDEVELOPER KAŻDA
                      JEST INNA + UDZIAŁ W DRODZE OKOŁO 20-30 TYS.
                      • Gość: Artur Re: Faktyczny koszt szeregówki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.09, 18:58
                        Tak tylko powierzchnia dzialki to nie do konca jej koszt, bo na dzialce stoi juz dom ktory liczony jest po innej kwocie za metr 2. Pytam, bo o ile dobrze pamietam to Pan Rafal mowil cos o doplacie okolo 12tys za srodkowe dzialki dla szeregowek, a to jakos dziwnie malo ...
                        • Gość: west Re: Faktyczny koszt szeregówki IP: *.chello.pl 03.01.09, 21:58
                          Radze poczytać umowe bo nie do konca chyba wiesz za co placisz....
                          • Gość: Artur Re: Faktyczny koszt szeregówki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.09, 18:36
                            Ok mam juz dokladna wycene: 250pln brutto za kazdy metr2 + 13.418,00 brutto za czesci wspolne. Czy po podpisaniu umowy wyskoczyly juz komus 'ukryte koszta' (nie zwiazane z dodatkowymi pracami)? Prosze o informacje.
                            • Gość: west Re: Faktyczny koszt szeregówki IP: *.chello.pl 06.01.09, 23:29
                              jak dużą masz działke?
                              • Gość: Artur Re: Faktyczny koszt szeregówki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.09, 21:26
                                Na razie licze dzialke o pow. 244m2 = 61000PLN brutto
    • Gość: Andrzej Gołębiarz Odradzam Odradzam Odradzam Odradzam ! ! ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.09, 17:30
      Odradzam zakupu jakiejkolwiek nieruchomości od tego Developera.
      Centrum Developer jest w ciężkiej sytuacji finansowej. Przykładem
      jest inwestycja przy ul. Sowiej, we Wroclawiu. Budowa została
      wstrzymana (zatrudnieni przy budowie ludzie nie dostali zapłaty za
      swoją pracę), a ludzie, którzy wpłacili olbrzymie zaliczki
      najprawdopodobniej nigdy ich nie dostaną z powrotem. Na tablicy
      informacyjnej zmienił się inwestor i nie jest to Centrum Developer,
      ani spółka zależna! Zupełnie ktoś inny jest właścicielem!
      Czy chcielibyście Państwo też należeć do grona oszukanych?
      • Gość: meduza Re: Odradzam Odradzam Odradzam Odradzam ! ! ! IP: 79.191.99.* 12.01.09, 20:33
        Niestety , wiele osób podpisało już umowy na domki , jesteśmy w trakcie
        inwestycji.Większość z nas wpłaciła znaczną część kwoty za domy,niektórzy pewnie
        prawie całość.Przez ostatni tydzień na bud.w Sosnowcu nic się nie
        działo.Przyznam jednak że Pana informacja jest dla mnie mocno niepokojąca.
        • Gość: max Re: Odradzam Odradzam Odradzam Odradzam ! ! ! IP: 195.248.240.* 12.01.09, 21:05
          a co się ma dziac na takim mrozie? Lepiej , że nie robią niż miało
          by sie rozlecieć na mrozie.
          • Gość: Piotr Re: Odradzam Odradzam Odradzam Odradzam ! ! ! IP: *.gprs.plus.pl 12.01.09, 23:10
            Madry głos bo forum ma to do siebie że piszą rózni spece bez podpisu.
            Żadem normalny inspektor nie zezwoli na murowanie czy lanie betonu w
            takie mrozy więć to akurat swiadczy o ich dobrze.
            • Gość: Paweł Re: Odradzam Odradzam Odradzam Odradzam ! ! ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.09, 00:11
              Przymierzałem się do zakupu amieszkania w apartamenty Sowia. We
              wrocławiu, przy ul. Sowiej nic się nie dzieje na budowie od
              dłuższego czasu, nie ma pracowników, ani dźwigów. Ochrona mówi że im
              płacą na raty za usługi. Świadczy to o braku funduszy. Na tablicy
              informacyjnej zmienił się inwestor. Jeśli będziecie mieli Państwo
              jakieś wątpliwości co do dalszego przebiegu transakcji, to bym
              polecił Wam wezwanie do zwrotu wpłaconych pieniędzy (żeby chociaż to
              udało się Wam odzyskać).
              • Gość: nowy Re: Odradzam Odradzam Odradzam Odradzam ! ! ! IP: *.betanet.pl 13.01.09, 11:05
                potwierdziłem w cd, że chcą sprzedawać budowę we Wrocławiu;
                co do okien tylko pierwsza szeregówka będzie miała okna z Szewpola
                (wymieniali je z uwagi na stwierdzenie wad, a pozostałe z IGIS&IGIS;
                pierwsza szeregówka ma być oddana w terminie w lutym,
                a do roboty wracają jutro (po świętach mieli planową przerwę, a po
                Nowym Roku tygodniową awaria prądu)
                • Gość: Syriusz_Black Re: Odradzam Odradzam Odradzam Odradzam ! ! ! IP: 213.207.137.* 13.01.09, 14:00
                  O kurcze, śledzę to forum i widzę że robi się gorąco. Wrocław na
                  sprzedaż, co będzie następne. Jak CD straci płynność to mogą zacząć
                  się nerwowe ruchy, nie zazdroszczę przyszłym mieszkańcom, oby dobrze
                  się skończyło, ale troche nerwów będzie ich to chyba
                  kosztować.Pozdrawiam.
                  • Gość: xavier Re: Odradzam Odradzam Odradzam Odradzam ! ! ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.09, 17:56
                    okna nie miały wad... widziałem je proszę mi wierzyć. zresztą można je zobaczyć
                    na budowie i ocenić. co do płynności finansowej developera to wole sie nie
                    wypowiadać - inni robią to za mnie.
                    jeśli kogoś interesuje temat okien to proszę popytać dokładniej co się stało.
                    • Gość: piotr$ Re: Odradzam Odradzam Odradzam Odradzam ! ! ! IP: *.gprs.plus.pl 13.01.09, 20:50
                      Jestem bardzo ciekaw co można jeszcze wymyśleć na temat okien bo
                      takich bzdur jaki są tu niekiedy wypisywane to ciężko czasem
                      strawić. Jeśli chodzi o szewpol to akurat oddawali mi zaliczkę za
                      okna i słowem nie potwierdzili żadnych problemów finansowych cd.
                      Pozatym z pierwszych 4 domów szewpol przyją część okien do
                      reklamacji, czyli jednak jakeś wady musiały być. Pozdrawiam
                      przyszłych sąsiadów
                    • Gość: gość Re: Odradzam Odradzam Odradzam Odradzam ! ! ! IP: *.chello.pl 13.01.09, 21:01
                      INFO PRZEKAZANE Z DRUGIEJ STRONY BARYKADY CZYLI OD PRACOWNIKA CD
                      BUDOWA W WROCŁAWIU I WARSZAWIE ZOSTAŁA SPRZEDANA
                      WYDAJE MI SIĘ ŻE DLA NAS TO AKURAT DOBRZE BO PATRZĄC NA ILOŚCI
                      SPRZEDANYCH I ZAREZERWOWANYCH MIESZKAŃ NA TYCH BUDOWACH TO MOGŁY ONE
                      TYLKO POGRĄŻYć CD
                      CD CHYBA PRZEINWESTOWAŁ I SPRZEDAŻ TYCH BUDÓW MOŻE POZWOLIĆ MU WYJŚĆ
                      NA PROSTĄ
                      BUDOWA W SOSNOWCU REALIZOWANA JEST PRZEZ SPÓŁKĘ CELOWĄ UTWORZONĄ
                      PRZEZ CD NA POTRZEBĘ WYBUDOWANIA OSIEDLA SŁONECZNEGO (WARUNEK BANKU
                      UDZIELAJĄCEGO KREDYTU)I CIĄGLE JEST MONITOWANA PRZEZ BANK WIĘC
                      POZOSTAJE NAM MIEć NADZIEJĘ ŻE CD BĘDZIE MÓGŁ SIĘ SKONCENTROWAć NA
                      NASZYCH BUDOWACH ZWŁASZCZA ŻE U NAS SPRZEDAŻ WYGLĄDA CHYBA OK
                      POZDRAWIAM PRZYSZŁYCH SĄSIADÓW
                      • Gość: BLE BLE Re: Odradzam Odradzam Odradzam Odradzam ! ! ! IP: *.adsl.inetia.pl 14.01.09, 22:01
                        We Wrocławiu właściciel gruntu wyrzucił ich z budowy za nie
                        dotrzymanie terminów. CD utopił ok. 2 mln. Firma jest na granicy
                        upadłości. Wypłat w styczniu nie otrzymał żaden pracownik firmy.
                        Zaległośći wobec podwykonawców od ponad pół roku. Za co firma
                        dokończy swoje budowy?!!. Środków od klientów już nie ma (kilku
                        zapłaciło całe kwoty za budynki, w których nie ma stropów, gdyż
                        producent odmówił dostaw). A jak myślicie dlaczego w budynkach nie
                        ma okien. Jaki wykonawca nie zabezpiecza budowy na zimę - TAKI,
                        KTÓREMU NIKT JUŻ NIE CHCE NIC SPRZEDAĆ!

• Gość: www Re: Odradzam Odradzam Odradzam Odradzam ! ! ! IP: *.chello.pl 14.01.09, 22:38
                          Skąd masz stosunkowo dokładne dane BLE BLE? Jesteś pracownikiem firmy?
                          Masz moze informacje na jakim etapie jest/była budowa na Sowiej?
                          • Gość: wiedzący Re: Odradzam Odradzam Odradzam Odradzam ! ! ! IP: 217.153.225.* 15.01.09, 09:55
                            We Wrocławiu zmienił się właściciel gruntu na którym budował CD i
                            teraz jest nim duża kancelaria prawnicza. Po przejęciu gruntu
                            stwierdzili, że nie interesuje ich umowa z poprzednim właścicielem
                            gruntu i podnieśli ceny 2 razy - stąd decyzja CD o rezygnacji i
                            sprzedaniu budowy ( nie mogliby dotrzymać cena dla inwestorów ).
                            Prawdą jest też, że banki nie mają kasy na kredytowanie i być może
                            CD ma zbyt dużo inwestycji rozpoczętych i teraz muszą się skupić na
                            zamknięciu danych inwestycji, żeby mieć odnawialny kredyt w bankach -
                            ale oni nie "zyją" tylko z budowania ale też z wynajmu - chociażby
                            naul. Plonów 21 kilkanaście firm wynajmuje od nich biura i magzyny.
                            • Gość: uspokojony Re: Odradzam Odradzam Odradzam Odradzam ! ! ! IP: *.gprs.plus.pl 15.01.09, 10:55
                              no trochę mnie Pan uspokoił ale zróbmy coś z tymi bankami przecież
                              tak dalej być nie może. Proponuje pikiete kilku najważniejszych
                              banków w regionie od kredytów hipotecznych. Podajcie prosze
                              propozycje jakie banki i jaki termin. Ja zorganizuje TV od czegoś
                              trzeba rozpocząc. Proponuje pikiete central nie oddziałów.
                          • Gość: gosc Re: Odradzam Odradzam Odradzam Odradzam ! ! ! IP: 195.149.64.* 15.01.09, 11:15
                            myślę, że wypisywanie głupot powinno być karane :) sianie zamętu wśród osób,
                            które zakupiły od CD mieszkania/domy bez jakichkolwiek dowodów jest
                            bezpodstawne. proszę o konkrety kto realizuje ten inwestycje, kto jest teraz
                            właścicielem gruntów w Warszawie i Wrocławiu, albo kontakt do firm, którym
                            zalegane są pieniądze. Z chęcią bym to sprawdził u źródła
                            • Gość: były klient Re: Odradzam Odradzam Odradzam Odradzam ! ! ! IP: *.ssp.dialog.net.pl 15.01.09, 12:06
                            • Gość: klient Re: Odradzam Odradzam Odradzam Odradzam ! ! ! IP: *.ssp.dialog.net.pl 15.01.09, 12:09
                              ppp
                              • Gość: Obserwator Re: Odradzam Odradzam Odradzam Odradzam ! ! ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.01.09, 12:40
                                No niestety kupowanie mieszkań czy domów w szczycie cenowym może się żle skończyć dla kupującego. Oby z developerami nie stało się tak jak z papierami na GPW. Miejmy nadzieję że CD przetrzyma te ciężkie czasy i dokończy rozpoczęte budowy.
                              • Gość: były klient Re: Odradzam Odradzam Odradzam Odradzam ! ! ! IP: *.ssp.dialog.net.pl 15.01.09, 12:41
                                Jestem byłym klientem Centrum Developer, właśnie złożyłem pozew do
                                sądu o zwrot wpłaconych środków na inwestycję wrocławską tej firmy.
                                Z informacji, które posiadam CD wycofało się z inwestycji
                                wrocławskiej z powodu braku środków na zakup gruntu. Grunt wrócił do
                                właściciela. Kwoty, które CD zalega i nie chce zwrócić klientom,
                                którzy wpłacili srodki na te inwestycje są bardzo wysokie. Ustaliłem
                                również iż spółka Centrum Developer nie posiada majatku, a
                                nieruchomości przy ul. Plonów w Sosnowcu nie należy do niej. Druga
                                inwestycja we Wrocławiu jest fikcją, w KW jest wpisany inny
                                właściciel i nie ma nawet mowy o umowie przedwstepnej zakupu tego
                                gruntu. Na forum widzę, iz Panowie z Centrum Developer podszywają
                                się pod różnych użytkowników i próbują uspokoić sytuację, jednakże
                                wydaje mi się, iż najlepszym rozwiazaniem byłoby zwrócenie klientom
                                wrocławskiej inwestycji naszych pieniędzy, tylko w ten sposób mogą
                                potwierdzić swoją wiarygodność. Jeżeli środki zostaną zwrócone z
                                pewnością o tym radosnym fakcie poinformuję.
                                • Gość: gosc Re: Odradzam Odradzam Odradzam Odradzam ! ! ! IP: 195.149.64.* 15.01.09, 12:52
                                  Nie jestem i nie byłem związany z CD, jeżeli chodzi o to. Ale już tyle nerwów
                                  zjadłem na wojnie z CD, że nie mam ani siły i ochoty denerwować się różnymi
                                  dziwnymi wpisami bez pokrycia. A ostatni post od "klient"-a jest konkretny.
                                  Natomiast chciałbym jeszcze przeczytać coś konkretnego o Warszawie. Jeżeli ktoś
                                  ma wiedzę na ten temat to proszę o zamieszczenie wiadomości na forum. Później
                                  będę myślał czy dalej w to się "bawić" z CD
                                  • Gość: były klient Re: Odradzam Odradzam Odradzam Odradzam ! ! ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.09, 23:07
                                    Witam,
                                    chciałbym się Państwa zapytać czy komuś z Was Centrum Developer
                                    również nie zwróciło wpłaconych kwot - opłaty rezerwacyjnej,
                                    zaliczki lub pierwszej wpłaty. Jestem jednym z klientów inwestycji
                                    wrocławskiej, ogłaszanej przez CD jako sprzedana, wpłaciłem dość
                                    sporą kwotę w poczet ceny mieszkania i do dzisiaj nie otrzymałem ani
                                    grosza z moich pieniędzy mimo, iz inwestycja przestała byc
                                    realizowana. Wiem również, iż chyba wszyscy klienci inwestycji
                                    wrocławskiej są w podobnej sytuacji. Stąd też moje pytanie, czy w
                                    innych inwestycjach CD mają miejsce podobne praktyki i tez nie
                                    oddają dobrowolnie wpłaconych środków? Czy były juz jakieś sprawy
                                    sądowe o zwrot wpłaconych kwot?
                                    • Gość: Sąsiad Klimontowska do ul. 11 go Listopada !!!!!!!!!!!!! IP: 217.153.225.* 09.02.09, 09:25
                                      Witam nowych sąsiadów z osiedla SŁoneczne. Poniżej informacja dla
                                      Was o planowanej inwestycji związanej z ulica Klimontowską.
                                      Sprawa ważna. Mieszkańcy z osiedla na Góralskiej piszą pismo i
                                      wszyscy je podpisują. Dodatkowo aktywizujemy mieszkańców Zielonej
                                      Doliny. Jeżeli ktoś jest zainteresowany prosze o info a formum
                                      najlepiej z podaniem maila kontaktowego.

> Miasto planuje połączyć Klimontowską rondem z ul. 11 listopada i
                                      dalej
                                      > będzie łącznik do Obwodnicy Wschodniej. Niestety nie ma to być
                                      uliczka
                                      > osiedlowa, tylko główny trak komunikacyjny do strefy ekonomicznej
                                      na
                                      > terenach byłej kopalni Sosnowiec, tym samym ruch o dużym natężeniu
                                      > wraz z TIRami. Jeśli okaże się to prawdą to potwierdza się brak
                                      > wyobraźni urzędników, aby taką drogę prowadzić przez środek
                                      osiedli
                                      > jednorodzinnych. Oczywiście problem najbardziej dotyka osób mający
                                      > działki bezpośrednio przy Klimontowskiej, ale myślę że powstanie
                                      tej
                                      > drogi będzie mocno uciążliwe dla nas wszystkich, jak zostaniemy
                                      > otoczeni ruchliwą Kukułek i Klimontowską, która po bezpośrednim
                                      > połączeniu z S1 może stać się dużo bardziej ruchliwa niż teraz
                                      jest
                                      > Kukułek. Z tego co wiem, to droga ta jest obecnie w fazie
                                      > projektowania. Jest więc chyba dobry czas aby nasza interwencja
                                      > przyniosła skutek. Proponuję abyśmy napisali pismo do Urzędu
                                      przeciwko
                                      > łączeniu Klimontowskiej z 11 listopada.
                                      • Gość: Gość Re: Klimontowska do ul. 11 go Listopada !!!!!!!!! IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 09.02.09, 13:39
                                        Droga między Góralską a naszym osiedlem jest zbyt wąska, chyba, ze
                                        będą ją chcieli puścić górą osiedla, tam gdzie miała niby powstać
                                        zabudowa jednorodzinna? a ten tajemniczy 30 m pas zieleni? ciekawe
                                        po co go zostawili?
                                        • Gość: Gość Re: Klimontowska do ul. 11 go Listopada !!!!!!!!! IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 09.02.09, 13:56
                                          jakiś czas temu dowiadywaliśmy się w UM i faktycznie Klimontowska ma
                                          być połączona z 11.listopada, ale ma być to raczej droga o mniejszym
                                          natężeniu ruchu. Miasto ma w planach budowę tzw. Nowoklimontowskiej -
                                          to jest ten bardzo szeroki pas zostawiony przed cmentarzem i moim
                                          zdaniem to tam właśnie będzie bardzo duże natężenie ruchu... co nie
                                          zmienia faktu, ze nie podoba mi się łączenie Klimontowskiej z
                                          rondem, które biegnie do strefy, bo tak czy owak nie będzie to już
                                          droga stricte osiedlowa a raczej miejska.
                                          • Gość: podwykonawca Re: Klimontowska do ul. 11 go Listopada !!!!!!!!! IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 13.02.09, 11:00
                                            firmy podały CD do windykacji
                                            • Gość: gość Re: Klimontowska do ul. 11 go Listopada !!!!!!!!! IP: *.chello.pl 13.02.09, 22:26
                                              a jakie?
                                              • Gość: Gość Re: Klimontowska do ul. 11 go Listopada !!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.09, 00:08
                                                Rozmawiałem w UM telefonicznie na ten temat. Odpowiedzieli, że jeśli nie
                                                zgodzimy się na połączenie z 11-listopada to sami sobie będziemy musieli zrobić
                                                dojazd do osiedla.
                                            • Gość: glock Re: Klimontowska do ul. 11 go Listopada !!!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.02.09, 18:19
                                              niektóre już pół roku temu
                                              • Gość: do DC upadłość IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 25.02.09, 15:04
                                                jeżeli nie możesz swioch długów spłacić ogłoś upadłość a nie oszukuj
                                                ludzi.
                                                • Gość: xavier Re: upadłość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.09, 13:22
                                                  drogi Gościu taki post??? do czego to ma byc? jak piszesz o tego typu sprawach
                                                  to podawaj konkrety - tyle razu juz to było wałkowane.
                                                  nie twierdze ze nie masz racji...
    • Gość: Artur Re:uwaga dostawcy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.09, 17:06
      Witam,

Czy ktos z Panstwa ma informacje dotyczace budowy w Sosnowcu? Bylem w tym tygodniu na placu budowy i generlanie nie zauwazylem wiekszych prac. Rozumiem ze jest zima ale jednak na tego typu budowach, prace trwaja 'caly rok'. Czy to prawda ze firma traci plynnosc finansowa? Prosze o wypowiedz osoby ktore maja juz podpisane umowy z CD. Pozdrawiam.
      • Gość: Gość2 Re:uwaga dostawcy IP: *.ath.bielsko.pl 20.01.09, 09:21
        Czy ktoś z Państwa wie może coś na temat budowy apartamantowców na
        tym osiedlu w Sosnowcu? Podobno już w październiku większość z
        oferowanych (planowanych) mieszkań była zarezerwowana, więc w
        styczniu pewnie rozpocznie się budowa. A może ktoś z Państwa wpłacił
        opłatę rezerwacyjną? Czy firma kontaktowała się może z kimś w
        sprawie podpisania umowy? Zastanawiam się też, czy w razie
        rezygnacji z rezerwacji można wpłaconą gotówkę odzyskać bez
        problemu?
        • Gość: Syriusz_B Re:uwaga dostawcy IP: 213.207.137.* 20.01.09, 09:30
          -Gość2- zaliczke można odzyskać, kilka przypomnień i zwracają,
          przynajmniej tak było w moim przypadku. Budowa miała ruszyć w
          sierpniu, potem październiku itd. Ja sie wycofałem, nie chciałem
          ryzykować. Nie wiem czy ktoś w końcu podpisał umowę developerską,
          może się ktoś skontaktuje z Tobą. Przeczytaj wcześniejsze posty, na
          temat : "CD sprzedaje inwestycje we Wrocławiu i Warszawie".
          Nie wiem jaka jest rzeczywista kondycja spółki, ale te kilka wpisów
          może zaniepokoić. Radzę dokładnie wszystko sprawdzić, Pozdrawiam .
          • Gość: Gość2 Re:uwaga dostawcy IP: *.ath.bielsko.pl 24.01.09, 16:22
            Syriusz, mam prośbę, napisz, kiedy się wycofałeś ze współpracy z CD,
            tzn. w jakim miesiącu.
            Zastanawiam się, dlaczego nie ma ogłoszeń reklamowych na temat tych
            apartamentowców, np. w "Wyborczej". Może się jednak wycofują z tej
            inwestycji, bo nie szukają potencjalnych nabywców.
            • Gość: Syriusz_B Apartamenty... IP: 213.207.137.* 24.01.09, 20:33
              Witam, my sie wycofaliśmy we wrześniu. Po pierwszw w sierpniu miała
              ruszyć i tak już odwlekana budowa, a co gorsze odwiedziłem UM, i
              powiedziano mi że CD nie wystąpiło o pozwolenie na budowe, nawet nie
              przesłali zapytania, nic. To mnie zaniepokoiło o wiele bardziej.
              Zwróc uwagę że jeśli ogłoszenia gdzieś są, czy na stronie CD czy na
              Allegro, nigdzie nie podają terminu rozpoczęcia inwstycji(celowo?),
              nie wiem jaka na dziś jest wersja bo nie dzwoniłem do biura i nie
              pytałem. Jak podpisywałem umowe to mieszkania podobno szły "na pniu"
              a teraz sa na Allegro wszystkie metraże.
              Ogólnie inwestycja jest ciekawa, ale jak dla mnie ryzykowna, więc
              się wycofałem. Teraz jeszcze to całe zamieszanie ze sprzedażą
              innych projektów, nie wiem na ile to prawda ale coś w tym chyba
              jest. Albo przeliczyli się albo problem jest głębszy, ale my się
              pewnie tego nie dowiemy. Pozdrawiam.
        • Gość: romek Re:uwaga dostawcy IP: *.chello.pl 21.01.09, 20:47
          byłem rano na budowie i z tego co widziałem to robotnicy wracaja do
          prac
          • Gość: mieszkaniec zdrowy rozsądek....... IP: *.manulihydraulics.com.pl 27.01.09, 14:44
            Nie zabierałem jeszcze głosu na tym forum ale czytam sobie czasami co ciekawego
            słychać i tak nasunęło mi się kilka spostrzeżeń którymi chciałem się podzielić
            bo ilość bezsensownych postów straszących ludzi katastrofą przerosła już chyba
            cierpliwość świętego:)
            Po pierwsze: ilość sprzedanych domów to już chyba dobrze ponad 50 a panikują i
            wypisują bzdury ciągle te same osoby.... a te pozostałe 50 albo się śmieje albo
            umiera za strachu.
            Po drugie: nikt (przy zdrowych zmysłach) nie otwiera chyba firmy i nie buduje 3
            osiedli (2x Kukułki i Panewnicka - o tylu wiem może jest więcej) z zamiarem
            naciągnięcia ludzi na budowie nr 4! OK też mi się wydaje że trochę za szeroko
            zaczęli inwestować we Wrocław i Warszawę ale już tamte inwestycje sprzedali i
            mają czas koncentrować się tylko na tych w regionie w którym działają od lat.
            No i po trzecie: zarzut spóźnień i doszukiwania się w tym problemów finansowych.
            Drodzy mąciciele - budowa 50 domów to nie klocki lego. Ilość logistycznych nitek
            które trzeba ciągnąc za jednym razem jest naprawdę duża i pęknięcie jednej
            skutkuje pęknięciem kolejnych. Zaraz pojawi się zarzut że trzeba się było
            zabezpieczyć umowami na dni dostaw. Oczywiście że tak, tylko że takie umowy
            nawet jeśli zostaną zawarte są cholernie ciężkie do wyegzekwowania i wiedzą o
            tym obie strony. Tak więc drodzy mieszkańcy. W sobotę pojawił się już styropian
            na 3 szeregu. Drugi szereg jest prawie całkowicie otynkowany. Okien ciągle brak
            ale ekipy dekarzy pracowały nawet w sobotę. Więc do rychłego spotkania na
            odbiorach domów. Miejmy nadzieje że marzec będzie dotrzymanym terminem.
            P.S. kilka lat temu opromienienie w stosunku do harmonogramu o 6 miesięcy nie
            było w ogóle nazywane "opromienieniem"...ja wiem czasy się zmieniły ale wtedy
            ludzie też jakoś tak nie czarnowidzieli i nie panikowali:)
            • Gość: mieszkaniec Re: zdrowy rozsądek....... IP: *.manulihydraulics.com.pl 27.01.09, 14:47
              oczywiście tam gdzie wyszło opromienienie miało być "opóźnienie"...nie wiem o co
              chodziło firefoxowi:)))
              • Gość: Gosc Re: zdrowy rozsądek....... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.09, 18:28
                Zgadzam się z przedmówcą , ludzie niech sobie gadają, a my spokojnie czekajmy
                na nasze domki.Pozdrawiam przyszłych sąsiadów.
                • Gość: xavier Re: zdrowy rozsądek....... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.09, 22:21
                  bravo i to to chodzi w takim gadaniu, uspokoisz ludzi popiszesz pierdoły i takie
                  tam....
                  wszak mostów pod którymi mozna pomieszkiwac jest wiele ... mam nadzieje ze
                  Tobie trafi sie najgorszy :):):)
                  ludzie uciekajcie od tej firmy!!!
                  • Gość: mieszkaniec Re: zdrowy rozsądek....... IP: *.adsl.inetia.pl 28.01.09, 00:15
                    Xavier - ale ja nie pisałem żeby uspokoić takich kolesi jak Ty:) Ja
                    chciałem uspokoić tych normalnych....:) Z tych normalnych nikt w tym
                    momencie nie żyje pod mostem i nikt z nich żył nie będzie:))
                    Ech....i cały zdrowy rozsądek wziął w łeb:)
                    Jedno pytanko Xavier.... Ci co już mieszkają w domach przez nich
                    wybudowanych (tak na oko ponad 100 domów) tez mają uciekać:)?? a
                    gdzie i po co można spytać:)??
                    • Gość: gosc Re: zdrowy rozsądek....... IP: 195.149.64.* 28.01.09, 09:00
                      ty "mieszkaniec" możesz mi napisać komu sprzedali inwestycje we Wrocławiu i
                      Warszawie ?! bo zaciekawiłeś mnie tymi rewelacjami
                      • Gość: Gosc Re: zdrowy rozsądek....... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.09, 10:05
                        To forum jest pelne jadu i ludzkiej zlosliowosci , mam nadzieje ze
                        tacy ludzie nie będą tam mieszkać ....a no tak w koncu bedziemy
                        mieszkac pod mostem;)
                      • Gość: mieszkaniec Re: zdrowy rozsądek....... IP: *.manulihydraulics.com.pl 28.01.09, 10:18

na Ty...to wiesz co staje gościu.....?
                        tramwajka...
                        Wejdź na ich stronę
                        www.centrumdeveloper.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=79&Itemid=96
                        Wrocław już jest oznaczony jako "sprzedane", ale nie dlatego że sprzedali
                        wszystkie lokale tylko dlatego że sprzedali całą inwestycje
                        Wiedziałem już o tym wcześniej a ich strona to tylko potwierdziła. Komu? - to
                        już pewnie zainteresowani wiedzą a mnie nic do tego.
                        Warszawy jeszcze nie potwierdzili na 100% ale słyszałem, że albo już sprzedali
                        albo sprzedadzą lada moment - w każdy razie podobno rozmowy trwają.
                        • Gość: gosc Re: zdrowy rozsądek....... IP: 195.149.64.* 28.01.09, 11:05
                          no a ja i tak dziekuje ci "mieszkancu" :D
                    • Gość: były klient Re: zdrowy rozsądek....... IP: *.adsl.inetia.pl 28.01.09, 10:51
                      Jakie 100 domów!!! Tak naprawdę to CD zakończył jedną budowę -
                      Panewniki - nawet chyba nie do końca. Wrocław i Warszawa ich
                      przerosły. Z Wrocławia inwestor ich wyrzucił!! Ta firma nie jest w
                      stanie zakończyć rozpoczętych inwestycji z powodu: braku kadr
                      (fachowców), braku kasy, kompletnej nieudolności, braku dostawców -
                      lista naiwnych firm rozdających towary za darmo jest krótka.
                      Pomimo ponadprzeciętnego trudu pracowników CD, w szczególności Pana
                      Filingiera, włożonego w wypisywanie bzdur na tym forum, sytuacja CD
                      jest nie do pozazdroszczenia.
                    • Gość: xavier Re: zdrowy rozsądek....... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.09, 19:14
                      mieszkaniec - czytaj trochę co się dzieje w CD oni nie mają nawet pozwolenia na
                      budowę os. Słonecznego... no chyba ze jesteś Panem F. który wybudował sobie
                      domek za kasę inwestorów a teraz wszystkich uspokaja...co do tych 100 domów-
                      mówi się miłe złego początki ;-)
                      ja tez nie żyje pod mostem i nie będę ... daleko mi do tego.
                      ale widzę i wiem jak to NIEKTÓRZY zapominają uregulować należności za faktury w
                      związku z realizacja os. Słoneczne w Sosnowcu.
                      • Gość: gość Re: zdrowy rozsądek....... IP: *.stk.vectranet.pl 30.01.09, 16:35
                        witam czytając Państwa opinie jedna rada: życzę zdrowego rozsądku.... i
                        powodzenia z CD.
                        Pamiętajmy, że fora przyjmują każdy wpis a Polska to dziwny kraj
                      • Gość: ORI Re: zdrowy rozsądek....... IP: *.3s.pl 15.02.09, 20:39
                        Ja już też nie wytrzymuję jak wypisujesz takie bzdury. Według tego
                        co piszesz to niezłe cwaniaki podrobbili pozwolenie na budowę i
                        przedłożyli je do Banku a następnie do wszystklich osób , które
                        kupiły domki a Ci zanieśli te podrobione pozwolenie do swoich Banków
                        żeby dostać kredyt i nikt ale to nikt nie zauważył że to
                        fałszerstwo. A według Ciebie najgłupszy jest bank, który udzielił CD
                        kredytu bo też się nie zorientował. Krzyżyk na drogę.
    • Gość: xavier nic sie dzieje IP: 82.160.42.* 18.03.09, 17:24
      witam Szanowni Państwo
      cóż to nic się nie dzieje na tym forum? już znudziło się Wam wzajemne wyzywanie
      i "rewelacje" o osiedlu :) szkoda chciałbym coś poczytać i znów się pośmiać
      zachęcam do nowych wątków :):):)
      pozdrawiam wszystkich przyszłych mieszkańców prężnie powstającego osiedla :):)
    • Gość: xavier Re: upadłość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.09, 19:27
      witam prosze o jakies dodatkowe info na temat dlugów i nierzetelnosci centrum
      developer i cd... bardzo mnie interesuje ta kwestia
    • Gość: iwona Re: nic sie dzieje IP: 62.29.136.* 07.04.09, 13:49
      czytam to forum od czasu kiedy zapadła decyzja o tym,że chcę
      zamieszkać w Sosnowcu.Czy Państwo piszący na forum mogą sie
      zastanowić nad tym jak czuja sie ludzie którzy wpłacili juz
      pieniadze na te mieszkania ? Jeśli ktos z Państwa ma informacje
      rzetelne na temat firmy CD to proszę się wypowiadać. Chetnie sie
      zapoznam z opiniami. Jeśli jednak ktoś pisze o nie zapłaconych
      fakturach lub o upadłości i nie podaje konkretnych nazw i faktów to
      proszę milczeć . Jeśli chodzi o przedstawicieli CD myślę ,że duzo
      zyskaja w oczach przyszłych mieszkańców jesli będą dzielic się z
      nimi szczerze problemami . Ludzie dużo zrozumieją - jednak nie
      toleruje sie kłamstw ( nawet drobnych) bo to podważa zaufanie w w
      sprawach ważnych. Wydaje mi sie jednak,że CD nie ma zaufania do
      swoich kontrahentów ( przyszłych mieszkańców ). Chciałabym się
      mylić.
      • Gość: gość Re: nic sie dzieje IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 08.04.09, 16:01
        jeśli masz wątpliwości to sprawdż w krajowym rejestrze długów
        będziesz Miała jasność co do tej firmy, tam są konkrety a to
        co piszą to prawda
        • Gość: Gość Re: nic sie dzieje IP: *.gprs.plus.pl 08.04.09, 19:47
          czy ktoś może streścić co jest wpisane do krd? bo ja nie mam
          aktualnie dostępu. Sprawdzałem 3 mc temu i nie było wpisu o CD.
          • Gość: xxx nowa droga ul.Klimontowska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.09, 00:42
            Kiedyś na forum poruszany był temat połączenia ul.Klimontowskiej
            z ul.11Listopada.Czy ktoś ma jakieś nowe informacje na ten temat?
            Podobno ul.Klimontowska ma być przedłużona do Góralskiej w
            przyszłym roku.Co dalej z włączeniem jej do ul.11 Listopada???
            Szczerze mówiąc mam nadzieję że do tego nie dojdzie.Czy ktoś wie
            jak ewentualnie miałaby przebiegać?Czy tuż koło naszych bram
            wjazdowych na osiedle??Jak w takim razie byłaby rozwiązana kwestia
            wjazdu na osiedle mieszkańców?Miałbym się zatrzymywać na pasie,
            dawać kierunkowskaz i czekać tak kilkanaście sekund na otwatcie
            bramy blokując ruch?Nie mówię już jakie to stwarza
            zagrożnie .Myślę, iż przebieg tej drogi jest sprawą drugorzędną-
            obojętnie którędy ona będzie przebiegać będzie najprawdopodobniej
            uciążliwa.Być może będzie zakaz dla ciężkich samochodów ale
            przecież będzie to najkrótsza droga na wydostanie się do centrum i
            w kier.Wawelu gdzie ruch jest ogromny.Czy ewentulne spowalniacze ,
            ograniczenie szybkości zapewni nam bezpieczeństwo i spowoduje że ta
            droga będzie raczej przeznaczona dla mieszkańców okolicy a nie dla
            połowy Sosnowca?Wprawdzie podobno ma być tam także ścieżka
            rowerowa, ale np na Kombajnistów też jest a droga jest o ogromnym
            natężniu ruchu.Czy ktośz Państwa dowiadywał się w Urzędzie Miejskim
            szczegółów?
    • Gość: gitan Re: upadłość IP: *.chello.pl 19.04.09, 09:11
      to moze jakies konkrety??
    • Gość: zaintersowany Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.09, 20:59
      czy ktos z Panstwa ma moze informacje nt postepu prac na OS, gdzyz
      faktem jest ze nic sie tam specjalnie ostatnio nie dzieje a na
      dodatek zniszczone jest ogrodzenie od strony cmentarza dzieki czemu
      wydaje sie znikaja materialy z budowy, dziwi mnie troche, ze CD nie
      zobligowalo ochrony do nadzoru calego terenu a nie tylko do tego
      co ...widac z budki ??, wydaje sie tez ze przy takiej pogodzie jaka
      mamy ostatnio powinno sie z placu budowy "dymic" :) od roboty..,
      ...jesli ktos z Panstwa ma dostep do KRS i mozliwosc sprawdzenia
      podawanych tu informacji to jesli mozna poprosze...
      • Gość: 3wil Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: 79.175.208.* 20.04.09, 10:59
        co do mieszkań na OS to byłem w Katowicach w CD tydzien temu na umowionym
        spotkaniu i pan zapewnial mnie ze prace mają ruszyc juz w tym miesiącu i ze
        segmenty A i B mają być oddane do uzytku latem 2010r a reszta B i C w 2011.Moja
        sytuacja jest taka ze mi sie z mieszkaniem nie spieszy a lato 2010 jest ok. Pan
        mówil z sensem i na temat wiec mnie przekonal ze warto wiec zarezerwowalem
        mieszkanko. Na szczeście kaucja jest zwrotna i w razie jakby nic nie ruszylo w
        bliskiej przyszlosci to zabieram kase.
        Jednak to jest troche dziwne ze ten projekt jest juz tak dlugo reklamowany a
        wiele mieszkan jest wciaz do nabycia w miescie gdzie nic sie nowego nie buduje.
        • Gość: 3wil Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: 79.175.208.* 20.04.09, 11:02
          reszta C i D w 2011
          sory
      • Gość: Iwona Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: 62.29.136.* 20.04.09, 11:25
        Witam,bardzo czesto zagladam na to osiedle i nie widzę dużego
        postepu prac od jesieni.Dziwi mnie fakt budowania kolejnych domów (
        wykopy i fundamenty ) a brak jest postępu w wykańczaniu domów juz
        istniejacych.Bardzo proszę jeśli macie Państwo informację kiedy były
        przewidziane do oddania budynki 1,2,3,4...... ( termin). Chciałabym
        sie dowiedzieć jakie faktycznie jest opóźnienie. W/g moich
        obserwacji myślę ,że co najmniej 1 rok . Na spotkaniu z przyszłymi
        mieszkańcami zapewniano ,że jest OK i wszystko bedzie dobrze jednak
        kto uwaznie obserwuje to juz sam wie ,że terminy nie bedą w żaden
        sposób dotrzymane. Nie jestem fachowcem w tej dziedzinie ale
        myslę,że 1,5 roku to minimum jakie trzeba załozyć ,żeby zamieszkać
        wna tym osiedlu .
        • Gość: gość Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.09, 14:28
          WITAM
          TERMIN ODDANIA BUDYNKU NR 5-8 BYŁ NA GRUDZIEŃ 2008 ALE Z POWODU
          ZIMY :) SĄ ODDAWANE DOPIERO TERAZ . ALE BEZ KANALIZACJI ,WODY I GAZU
          • Gość: meduza Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.09, 16:17
            Sprawa oddawania i wykańczania domów to jedno a cała infrastruktura
            osiedla to drugie.Dalsze numery sądzę że będą opóźnione ok.pół roku
            (mam nadzieję że nie dłużej).Jednak brak mediów , drogi osiedl.i
            ogrodzenia z pewnością uniemożliwi szybkie wprowadzenie się.
          • Gość: nie-panikara Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.chello.pl 20.04.09, 17:38
            skąd grudzień 2008? zgodnie z umową miał być 2 marca 2009, efekt: 9.04.2009,
            miesiąc opóźnienia w przypadku takiej inwestycji to chyba
            nie tragedia - przynajmniej dla mnie :). po drugie wszystkie domy (ok poza
            jednym - nr 19) z pierwszego etapu są sprzedane, po trzecie mógł nastąpić
            przestój biorąc pod uwagę fakt, że pod koniec roku zaczęły się kłopoty z
            dostępnością kredytów hipotecznych, tak czy nie? ;)) pozdrawiam
            • Gość: Gosc Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.09, 22:29
              Zgadzam się z nie-panikarą , poza tym wszystkie osoby , które domów
              na Os.Słonecznym nie kupili maja chyba jaką lupe w oczach jeśli
              wiedzą , że nic się nie dzieje .A może w środku domków coś się
              dzieje , nie sądzicie?No chyba , że dom to dla was sam szkielet, to
              faktycznie NIC się nie dzieje;)Chyba założe forum dotyczące innych
              inwestycji w sosnowcu , dlaczego na os.wanda nic sie nie dzieje?
              dlaczego piecbud nie buduje na kombajnistów .Podejrzana sprawa!
            • Gość: GOŚĆ Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.chello.pl 21.04.09, 00:15
              a z stąd że ja w umowie miałem właśnie wpisany termin 6 grudzień :)
              co prawda od razu uznałem go za nie realny ale taki był
              a potem nastąpiła zima i faktycznie nie mieli jak pracować teraz
              jest ciepło i mam nadzieję że znowu ruszą z kopyta jak na początku
              • Gość: Iwona [...] IP: 62.29.136.* 21.04.09, 07:23
                • Gość: gość Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.bedzin.enion.pl 21.04.09, 14:32
                  Tyle że w umowach termin realizacji mediów to wrzesień 2009.
                  Oczywiście domy miały być oddawane w grudniu 2008. Na dzień
                  dzisiejszy pierwsze 8 domów jest notarialnie sprzedanych. Pozatym w
                  umowach jest określona kara dla CD za niedotrzymanie terminu.
                  • Gość: nie-panikara Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.chello.pl 26.04.09, 12:26
                    ja mam mniejsze zmartwienia :) ponoć pozwalają na zmiany w stolarce okiennej i drzwiowej, niektórzy mają inne drzwi wejściowe zamontowane tzn z szybkami... nie byłam nie widziałam - ale słyszałam :) osobiście wolę mieć takie problemy, przynajmniej nie spędzają mi snu z powiek
            • Gość: Iwona Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: 62.29.136.* 27.04.09, 07:17
              Nie będzie to ani 9 kwiecień ani 9 wrzesień .
              W/g postępu prac i braku infrastruktury opóznienie bedzie dużo
              dłuższe. W całej sprawie nie chodzi nawet o 2 czy 6 miesiecy
              opóźnienia , tu chodzi o rzetelność wykonawcy. Chodzi o to,że na
              podstawie zawartych umów ludzie planują sobie życie ,kredyt, itp. Z
              samego założenia doświadczony developer wie ile trwa budowa więc po
              co podpisuje oszukane umowy z góry wiedząc ,że terminu nie
              dotrzyma.Swoich kontrahentów i ich życie i problemy ma gdzieś.Nawet
              na spotkaniu łgają w żywe oczy,że już ,już wszystko bedzie gotowe.
              Bardzo nie lubię jak ktoś kpi ze mnie . Chyba mam juz taki wrodzony
              brak poczucia humoru .
              • Gość: zainteresowany Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.09, 22:29
                faktem jest, za na ta pogode ktora mamy do dyspozycji postep prac
                marny jest.., jak pisalem w wczesniejszym poscie powinno sie "dymic"
                stamtad a tak nie jest,
                zastanwia mnie tez brak odpowiedzi ze strony nie pamietam podpisu
                (wiec pewnie konkurencja) co do wgladu do KRD gzie mialo byc
                wszystko jasne i czytelne nt zobowiazan CD bo wydaje sie ze jesli ma
                sie dostep to nie jest problemem ctr/c i ctr/v do jakiegos posta.,
                widac ludzie w tym kraju tak maja, ze nikt nie moze miec lepiej niz
                oni...
                • Gość: gość Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.chello.pl 28.04.09, 23:51
                  DZISIAJ BYŁEM CHWILE W SWOIM BUDYNKU I MUSZĘ POWIEDZIEć ŻE RUCH NA
                  BUDOWIE ZNACZNIE SIĘ ZWIEKSZYŁ MAM NADZIEJE ŻE JUŻ SIĘ NIE BĘDZIE
                  ZMNIEJSZAŁ,OD KIEROWNIKA WIEM ŻE OD PONIEDZIAŁKU ZACZYNAJĄ KOPAć POD
                  ZEWNĘTRZNE UZBROJENIE
                  • Gość: gosc Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.fwpl.fwc.com 06.05.09, 12:04
                    Ja też bylem i ruchu na budowie zero.Kopania rowów pod uzbrojenie
                    zero.Pewnie za gorąco bo zimą było za zimno.
                    • Gość: Iwona Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: 62.29.136.* 06.05.09, 15:05
                      irytujacy jest nie tylko brak ruchu na budowie. Zauważylam,że w
                      chwili obecnej już tak ignorują klientów,że nie odbieraja telefonów.
                      Jak zadzwonię ze swojego brak odbioru ,nawet jak próbuję kilka razy -
                      jak zadzwonię z budki lub służbowego natychmiast jest odebrany. To
                      juz kompletna paranoja,żeby za własne pieniądze być traktowanym jak
                      śmieć. Dałeś bracie kasę to teraz spadaj !!!!!!!!
                      Celowo używam takiego języka bo poziom jest adekwatny do sposobu
                      traktowania ludzi na których zarabiają .
                      • Gość: Syriusz Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.chello.pl 06.05.09, 15:21
                        Witam, miałem rezerwację mieszkania na Osiedlu Słonecznym ale po
                        kilku mies oczekiwania ją wycofałem. Zaglądam tu czasem i sprawdzam
                        czy sa jakieś newsy, ale widzę że jak było cicho o mieszkaniach tak
                        jest i do dziś. Skoncentrowali się chyba na domkach. Ciekawe czy
                        wogóle ruszą z budową mieszkań. Czy ktoś ma rezerwację i jakieś
                        świeże informacje na ten temat, czy podają jakiś nowy termin
                        rozpoczęcia inwestycji? Pozdrawiam ludzi o mocnych nerwach.
                        • Gość: meduza Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.09, 16:11
                          Potwierdzam-na budowie nic się nie dzieje.Irytuje mnie to ,bo
                          kolejne terminy oddania mojego domu mijają a właściwie wszystko
                          stoi w miejscu.Brak informacji , ignorowanie klienta na maxa , zero
                          kontaktu.Aż trudno uwierzyć że są jeszcze takie firmy
                          • Gość: Klient Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.chello.pl 10.05.09, 21:21
                            Totalny brak poszanowania Klienta. Jutro jadę do biura handlowego i sobie z nimi
                            porozmawiam. Trzeci raz zmieniają termin oddania domu, oczywiście sam się muszę
                            dopytywać bo nie raczą powiadomić o zmianach. W dzisiejszych czasach takie
                            zachowanie to dno totalne niech się zastanowią trochę w CD i nauczą się
                            traktowania Klienta, to co oni reprezentują to "handel pietruszką na targu",
                            chociaż tam jest stokroć lepiej.
                            • Gość: Gosc Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.09, 10:04
                              byloby fajnie gdybys poinformowal gremium o efekcie ?,
                              Mnie tez zmienili termin juz dwukrotnie bez informacji
                              • Gość: Klient Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: 193.110.99.* 11.05.09, 16:36
                                Rzomawiałem z Panem F. poczuwaja się do winy za opóźnienia ponoć
                                zmienili kierownika budowy a termin i tak mi przesunęli. Natomiast
                                mam terminy oddania mediów w które chciał bym uwierzyć ale jakoś mi
                                ciężko.Walczcie o swoje przyszli sąsiedzi ;-).
                                • Gość: Gosc Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.09, 18:48
                                  A jaki podali termin oddania mediów?
                                  • Gość: Klient Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.chello.pl 11.05.09, 20:41
                                    Mogę przesłać na e-mail terminy oddania mediów do części pierwszej czyli
                                    pierwszej uliczki.
                                    • Gość: Gosc Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.09, 22:22
                                      Jasne , bardzo prosze ,nas wlasnie pierwsza uliczka interesuje
                                      medjunior@o2.pl z góry dzięki.
                                      • Gość: meduza Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.09, 09:12
                                        Byłam wczoraj na budowie.Oprócz panów którzy ocieplali 1 dom nikogo
                                        nie było.Być może gdzieś robili wylewki albo tynki czyli jakieś
                                        prace wewnatrz budynku, więc nie było widać robotników.Podobno od
                                        początku tygodnia mieli zacząć prace związane z infrastrukturą-
                                        droga, media itd.Oczywiście nie robili NIC.Kolejne kity i ściemy na
                                        które nikt z nas-klientów już się nie "łapie".Najdziwniejsze jest
                                        to , że prawie wszystkie domy z 1 etapu są sprzedane, więc budowa
                                        powinna iść błyskawicznie bo mają zapewnione finansowanie ze strony
                                        kupujących.Nikt mnie nie informował ,że będziemy finansować z
                                        własnych pieniędzy "kulejące"inwestycje firmy CD czyli np.Warszawę
                                        w zamian za budowę własnego domu!Ciekawe co zrobią z 2 etapem?
                                        • Gość: gość Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.chello.pl 12.05.09, 23:35
                                          rowy pod media mieli zacząć kopać 20 kwietnia tak mi mówił kierownik
                                          budowy a niewiadomo czy zaczną 20 maja ,więc chyba musimy faktycznie
                                          pomyśleć o pozwie zbiorowym bo jak tak dalej będziemy czekać to w
                                          końcu bedziemy musieli sami sobie zrobić te media a pan brodziak
                                          będzie się tylko uśmiechał z za kierownicy swojego nowego maserati i
                                          mówił że wszystko jest ok
                                • Gość: gość Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.c197.msk.pl 11.05.09, 21:52
                                  Jak przypuszczałem będzie nowa bajka.Tym razem zawinił kierownik
                                  budowy i to już drugi a prawda jest taka że bez ludzi i bez
                                  materiału nic się nie wybuduje.Zmiana kolejnego kierownika nic tu
                                  nie zmieni.
                                  • Gość: nie-panikara Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.chello.pl 12.05.09, 18:12
                                    tak tez sobie myślę, że zamiana osoby odpowiedzialnej na inną i obłożenie jej
                                    winą to całkiem .... mało inteligentny sposób :) ale zawsze jest co powiedzieć,
                                    jak się już gębę otworzy,

fakty niestety są takie, że nie płacą podwykonawcom więc Ci też w ciemię nie
                                    bici i dalej nie robią, szkoda, że tak kombinują, z drugiej strony jak patrzeć
                                    na faktyczne terminy wykończenia dostępnego domu to też im się wiele miesięcy
                                    omsknęło, nie wiem czy w sumie nie rok poleciał - może to taka moda, a my tacy
                                    niedzisiejsi... wiem! to nasza wina!! ;)) pozdr
                                    • Gość: Klient Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.chello.pl 12.05.09, 21:19
                                      Jak tam oczekujący sąsiedzi otrzymaliście już aneksy ze zmianę daty oddania?
                                      Ponoć w tym tygodniu łaskawie będą informować. Zawsze można wystąpić w sporze
                                      zbiorowym w Kilka osób i mój prawnika mówił, że możemy wtedy im zagrać na nosie
                                      nie oni nam.
                                      • Gość: nie-panikara Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.chello.pl 13.05.09, 19:23
                                        dzwonił Pan od ogrzewania - od poniedziałku ruszają z pracami :)
                                        pożyjemy, zobaczymy...
                                        • Gość: Klient Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.chello.pl 13.05.09, 20:57
                                          U mnie już jest hydraulika i tynki wewnętrzne nawet dowiedziałem się że okna już
                                          wyprodukowali i będą montować. Tylko kiedy to nie wiadomo ;-)
                                          • Gość: gość Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.chello.pl 13.05.09, 23:35
                                            jak CD zapłaci to zamontują :(
                                            u mnie było to samo ale okna na szczęście już są
                                            • Gość: klient Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.fwpl.fwc.com 14.05.09, 08:46
                                              Byłem wczoraj na budowie.Ruszyli wreszcie z kopaniem rowu pod
                                              uzbrojenie.To jest dobra wiadomość.Zła jest natomiast taka że nie
                                              kończą z zewnątrz domów nr.5 do 8 za które ludzie już im zapłacili w
                                              100%.Można by wnioskować , że nie mają kasy na ich wykończenie.
                                              • Gość: klient Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.chello.pl 14.05.09, 23:38
                                                mnie powiedzieli że skończą elementy zewnętrznych elewacji razem z
                                                tynkami które planują wykonać po skończeniu drogi żeby ich za
                                                bardzo nie zakurzyć,ale pewnie chodzi o oszczędności i chcą uniknąć
                                                dwukrotnego stawiania rusztowania a może być też tak że brakuje im
                                                kasy na gzymsiki itp.
                                                po ich nigdy nic nie wiadomo oprócz tego że „ściema” to ich
                                                podstawowa dewiza
                                                • Gość: klient Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.fwpl.fwc.com 15.05.09, 07:28
                                                  Dziwnym trafem pierwszą czwórką się nie przejmowali i wykonali
                                                  gzymsiki.Brakło im tylko kasy na balustrady balkonowe.
                                                  • Gość: iwona Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: 62.29.136.* 15.05.09, 08:07
                                                    jestem przekonana,że opóźnienia w budowie wynikają z braku środków
                                                    finansowania budowy.Większość z nas była przekonana,że budowa
                                                    jestprowadzona z środków PKO kredyt. Podejrzewam,że kredyt został
                                                    wzięty na zakup gruntu natomiast pienądze wpłacone przez klientów
                                                    zostały użyte do ratowania innych obiektów (Ruda,
                                                    Warszawa,Panewnicka) .W zwiazku z brakiem zainteresowania ze strony
                                                    kupujacych (ograniczenie dostępności kredytów ) zabrakło płynności
                                                    finansowej. Brak zapłaty dostawcom spowodował wstrzymanie dostaw
                                                    materiałów. Na swoje domy bedziemy musieli poczeeeeeeekac pewnie ze
                                                    2 lata.
                                                  • Gość: nie-panikara Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.chello.pl 15.05.09, 17:17
                                                    dobrze ze nie 15..., uwielbiam takie czarnowidztwo... :/ mam
                                                    nadzieje, ze mimo tych dramatow jest tez cos ciekawego w zyciu
                                                    iwony... ech, normalnie nie warto wychodzic z lozka tiaaaa
                                                  • Gość: ANIA Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.chello.pl 15.05.09, 18:09
                                                    Moze dla ciebie inwestycja rzędu 600tys zlotych to mała sprawa. Dla innych to
                                                    wydatek życia. Dlatego mają prawo sie denerwować, gdy wpłacili wszystkie
                                                    pieniądze na konto dev, który nie realizuje planu zaw. w umowie.
                                                    Może jeździsz maserati, to by tłumaczyło...
                                                  • Gość: nie-panikara Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.chello.pl 15.05.09, 22:44
                                                    kolejna frustratka z teoria spiskowa, jakbym jezdzila maserati to
                                                    nie kupowałabym domu na słonecznym i to szeregowego... logiczne
                                                    chyba, uważam tylko ze zamiast sie nakrecac i dolowac wystarczy
                                                    poczekac, bo idzie wolno i owszem ale idzie i ja tez wolalabym
                                                    dzialac wedlug pierwszego planu kiedy to w czerwcu mam wyremontowany
                                                    dom i zaczynam mieszkać a nie czekam az deweloper zaplaci
                                                    hydraulikowi za poprzednie domy zeby ten mogl ruszyc z nastepnymi,
                                                    ale nie bede sie wkur... i jątrzyc bo mi to nie pomoze a zakup tego
                                                    domu jest dla mnie poki co inwestycja zycia i nie zamierzam w
                                                    zwiazku z tym sobie tego obrzydzac!!!!
                                                  • Gość: meduza Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.09, 09:14
                                                    No właśnie-dla większości kupno takiego domu to inwestycja życia.I
                                                    właśnie dlatego mam prawo oczekiwać od właścicieli CD adekwatnego
                                                    traktowania.Póki co zachowanie i rzelność właścicieli jest poniżej
                                                    jakielkolwiek krytyki.Wiele już o tym było na forum,więc nie ma
                                                    sensu się powtarzać.
                                                  • Gość: gość Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 16.05.09, 22:59
                                                    To ja naprawdę gratuluję cierpliwości, bo ja takiej nie mam.
                                                    Obiecywanie gruszek na wierzbie - to jest ich specjalność. Kaktus mi
                                                    na ręce wyrośnie jeśli dotrzymają ostatnich terminów!!! A drogę
                                                    zobaczymy jak ją sobie sami zrobimy, w dodatku ten wspólny licznik
                                                    na wodę - to jakieś totalne nieporozumienie. Ktoś wspomninał o
                                                    pozwie zbiorowym - może faktycznie warto się nad tym zastanowić?
                                    • Gość: IWONA Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: 62.29.136.* 13.05.09, 07:26
                                      Witaj,czy możesz wyjaśnić to ,że z tego samego numeru IP komputera
                                      piszą różne osoby ?
                                      • Gość: Klient Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: 193.110.99.* 13.05.09, 08:36
                                        To proste dlaczego z jednego IP piszą dwie osoby numer IP na formum
                                        to początek numeru i jeśli dostawcą usług internetowych jest chello
                                        to tak własnie sie dzieje.
                            • Gość: gość Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.fwpl.fwc.com 11.05.09, 11:12
                              Zyczę powodzenia ale przypuszczam że będzie mowa trawa:Prezesa nie
                              będzie , Pani Ania nic nie wie a Pan Dyrektor wciśnie jakąś ciemnotę
                              albo będzie zajęty i niedostępny.
                        • Gość: ania Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.chello.pl 06.05.09, 18:34
                          Ayriusz, przecież założyli nowy watek, pochwalili sie ze ruszają z budową
                          mieszkań... :P
                          • Gość: Syriusz Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.chello.pl 06.05.09, 21:03
                            Jak pisałem, zaglądam czasem, czy możesz podrzucić link, jeśli nie
                            jest to problemem?
    • Gość: Klient Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.chello.pl 16.05.09, 21:26
      Witam widzę że osób niezadowolonych z obsługi jest bardzo dużo proponuję
      zbierzmy się razem i pojedźmy do Sosnowca na Plonów niech zaczną nas traktować
      poważnie. Nie ma co jeździć do Pana Dyrektora F i słuchać głodnych kawałków.
      Biuro CD mieści się w Sosnowcu na Plonów tam też powinien być właściciel, a jak
      tak będzie dalej są inne sposoby by świat się dowiedział jak potrafią w
      dzisiejszych czasach "dbać" o Klientów.
    • Gość: nie-panikara Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.chello.pl 20.05.09, 12:03

ktoś coś wie co z instalacjami grzewczymi w kolejnych domkach?
      ruszyło coś?
      • Gość: Klient Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: 193.110.99.* 20.05.09, 13:28
        Ja jestem prawie codzienie na budowie, blisko mieszkam więc z moim
        małym synkiem tam sobie chodzimy. Z tego co widzę to nic nie widzę ;-
        ). Cos tam na jednym domku styropianu przybyło jakaś kupa piachu na
        drodze i to wszystko. Jeśli chodzi o jaki kolwiek postęp brak
        widoku. Jeśli chodzi natomiast o kontakt z właścielem firmy również
        ma swoich Klientów gdzieś. Odsyła do biura handlowego i ma w nosie
        że ktoś chce się z nim spotkać i wyjaśnic parę kwesti co do
        działania jego firmy. Super podejście oby tak dalej a na pewno będą
        mieli coraz więcej Klientów i wtedy to sami sobie kupią te domki i
        mieszkania co zamierzają budować.
        • Gość: klient Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.c197.msk.pl 22.05.09, 22:14
          Byłem dzisiaj na budowie i mile zostałem zaskoczony.Roboty ostro
          ruszyły do przodu.Dół pod uzbrojenie już wykopany na 3/4 długości
          pierwszej uliczki.Ostro też ocieplali styropianem i wykańczali drugą
          czwórke.Może nie bedzie tak źle jak prorokowaliśmy.
          • Gość: nie-panikara Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.chello.pl 23.05.09, 11:20
            no :) to miło, pojadę dziś pooglądać ten dół ;) a wewnątrz też
            działają, w 3 szeregowcu zakładają ogrzewanie, niebawem może i mnie
            zrobią ;>
          • Gość: gość Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.09, 23:00
            no tak,
            dół na 3/4 pierwszej uliczki pod uzbrojenie to faktycznie pokaźna inwestycja
            stanowiąca ok 15% całości inwestycji? Może napiszesz od jakie uzbrojenie?
            Kanalizacje ściekową? Wodociąg? prąd? Może to nie oni a np gazownia?
            Ostro ocieplali, wykańczali? Wniosku, ze robiły to dwie ekipy? Jak na osiedle,
            gdzie ma być kilkadziesiąt domków to praca jakaś powinna furczeć w każdym
            zakątku osiedla.

Ale jak zapłacić podwykonawcom jak się ma komornika na karku?
            • Gość: klient Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.chello.pl 24.05.09, 23:54
              robią kanalizacje ściekową
              • Gość: Klient Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: 193.110.99.* 25.05.09, 09:39
                Robią kanalizację ściekową by w nią spuścić takich naiwnych Klientów
                ja my ;-)
          • Gość: Klient Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.chello.pl 24.05.09, 11:11
            Ja tak jak pisałem jestem tam prawie codziennie i jakoś wielkich postępów nie
            widzę. Domy na wpół wykończone, ludzi nie widać. Firma która robi dla nas okna
            ma zrobioną część okien tylko jakość CD nie kwapi się by zapłacić o odebrać. Coś
            mi tu się nie podoba. Mam propozycję skoro tu jest Kilku Klientów umówmy się
            razem i pojeźdźmy do biura handlowego ustalić co oni zamierzają dalej. Jak długo
            chcą nas zlewać. Ponad czteromiesięczne opóźnienie a im nie zależy by to
            nadrobić. W taki sposób mogą sobie robić nawet dwa, trzy lata.
            • Gość: meduza Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.09, 21:14
              Spotkania już były-ściemnianie i mydlenie oczu.Powiedzą jedno a i
              tak zrobią to co chcą.jak to dorze że czasy prosperity dla
              deweloperów się skończyły.Jedynie na budowie w Sosnowcu jest tyle
              kupionych domów.
              • Gość: nie-panikara Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.chello.pl 29.05.09, 14:08
                kolejny kierownik budowy :) pierwszy który coś wie i udziela
                odpowiedzi, miło

myślicie, że w związku z tym, że Klimontowska ma być przelotowa do
                11 Listopada to będą jakieś ekrany? trochę współczuję tym, którzy
                mają domy od tej strony osiedla, ale burzenie się, też nie pomoże bo
                podobno ta informacja jest znana od dawna, zanim osiedle powstało, w
                każdym razie przynajmniej dojazd nie będzie kłopotliwy tak jak mają
                wciąz ludzie z Góralskiej

• Gość: nie-panikara Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.chello.pl 29.05.09, 14:12
      z trochę innej beczki: gdzie zamawiacie schody? jest jakaś firma
      koło 1 maja - wjazd od Narutowicza - zapomniałam nazwę, ponoć są ok,
      ale nie dzwoniłam jeszcze

ile trzeba średnio na ten cel przeznaczyć?
    • Gość: "4" Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.chello.pl 30.05.09, 16:25
      ODNOŚNIE SCHODÓW Z TEGO CO SIĘ DOWIADYWAŁEM MINIMUM NA SCHODY DĘBOWE (klejone z
      deseczek grubości ok. 4-5cm) BEZ PODSTOPNI OLEJOWANE TO WYDATEK RZĘDU 8000 ZŁ
      PLUS PORĘCZ (OK. 2000zł)
      Z PODSTOPNIAMI DREWNIANYMI OK. 11500 PLUS PORĘCZ
      LAKIEROWANE SĄ TROCHĘ TAŃSZE
      NATOMIAST SCHODY Z CAŁEGO KAWAŁKA DREWNA OK. 17-18 TYS. ZŁ PLUS PORĘCZ
      • Gość: Klient Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.chello.pl 03.06.09, 21:13
        Dawno tu nie byłem i widzę że zapanował jakiś optymizm. Jutro jadę posłuchać
        "głodnych kawałków" oby ostatni raz ponoć na koniec lipca mają mi chatę oddać
        bardzo chcę w to uwierzyć. Co do schodów jak chyba w grani wejdę nie drewno.
        Natomiast jak ktoś potrzebuje wybudować kominek mam zaprzyjaźnioną firmę robią
        super i mogę załatwić taniej dla sąsiadów. Ja oczywiście skorzystam z ich usług.
        • Gość: sasiad Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.chello.pl 03.06.09, 21:57

mozesz podac namiary na ta firme:)
        • Gość: sasiad Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.chello.pl 03.06.09, 21:58
          mozesz podac namiary na ta firme:)
          • Gość: gość Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.pzeask.3s.pl 03.06.09, 22:22
            Ja też poprosiłbym, jeżeli są dobrzy i tani:)
    • Gość: ark dom Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.chello.pl 04.06.09, 23:58
      witam wszystkich sąsiadów?!
      czy ktoś z was słyszał o zbiorowym pozwie sądowym przeciwko Centrum Developer
      lub o sprawie zgłoszonej do rzecznika konsumentów. trzeba coś zrobić bo chyba
      nikt nie dostanie tego co miał na umowie. cóż z tego że niektórzy już mają domy
      na własność, ale niewykończone nie mówiąc o otoczeniu.
      rufio9@poczta.onet.pl

• Gość: meduza Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.09, 08:53
        Nie słyszeliśmy o tym ,najnowsza informacja natomiast to
        połączenie ul.Klimontowskiej z 11 Listopada i pisemny protest
        mieszkańców całej dzielnicy zgłaszany do Urzędu Miejskiego.Droga
        biegłaby tuż koło naszego osiedla .
        • Gość: Klient "21" Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: 193.110.99.* 05.06.09, 10:07
          Ulica Klimontowska nie będzie biegła do 11 Listopada bo nie ma
          miejsca na połacznie przy rondzie. Będzie się kończyc na ulicy
          góralskiej. Do naszego osiedla bedzie "dorobiona" droga. Za naszym
          osiedlem w dół będzie tak jak jest. Ludzie najpierw sie zorientujcie
          w planach a później piszcie. Jeśli chodzi o kominki to
          grzecznościowo podałem numer telefonu bo prosiliście jeśli nie chce
          to nie dzwońcie.
          • Gość: meduza Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.09, 11:05
            Myślę ,że zorientowani jesteśmy dość dobrze-to wiadomości z
            Wydziału Inwestycji Urzędu Miasta i gdyby było tak jak piszesz nie
            byłoby całej sprawy.Już w tej chwili ogłoszony jest przetarg na
            wykonanie planu.Zresztą oczywiście nie działo się to bez wiedzy
            Centrum Deweloper.Planowana jest droga jedokierunkowa od str 11
            Listopada do centrum.Oczywiście urząd zapewnia że będą np
            ograniczenia szybkości , zakaz wjazdu ciężarówek.Przepisy będą
            przestrzegane lub nie a droga będzie stanowiła najszybszy dojazd w
            kier centrum.Proszę zadzwonić do UM i zapytać.Prace są bardzo
            zaawansowane.Mam nadzieję że protesty mieszkańców przyczynią się do
            zmiany koncepcji.
          • Gość: sąsiad Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.chello.pl 05.06.09, 23:24
            -prace przy rondzie zostały ostatnio wstrzymane bo trwało
            przeprojektowanie ronda tak aby zapewnić wpięcie ulicy
            klimontowskiej
            -rozważa się zorganizowanie ruchu w tym rejonie na zasadzie dróg
            jednokierunkowych a główna zmiana to kukułek jednokierunkowa w
            kierunku zagórza a klimontowska jednokierunkowa w kierunku centrum
            -nasz developer prawdopodobnie ostro lobbuje za budową tej drogi w
            UM bo nie musiał by płacić całości za kanalizację burzową z naszego
            osiedla tylko podłączył się do kanalizacji miejskiej która musi
            powstać przy drodze
            -na osiedlu góralska trwa zbieranie podpisów za zrobieniem drogi
            dojazdowej a nie przelotowej co dla nas jest bardzo ważne bo UM
            może postawić warunek albo droga przelotowa albo wcale i wtedy
            mamy problem ale ja osobiście wolę taki problem niż docelowo po
            połączeniu ronda z planowanym zjazdem z S1 „autostradę” przed
            naszym osiedlem .
            -dla zainteresowanych przyłączeniem się do petycji w sprawie drogi
            w niedziele po 16 u Pana mieszkającego naprzeciw naszego osiedla
            (skrajny dom osiedla góralska ) można się będzie pod nią podpisać
            • Gość: www Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.chello.pl 06.06.09, 01:20
              Qrcze, byłam na tym osiedlu parokrotnie i nie wyobrażam sobie tam drogi
              przelotowej.

Dla CD to oczywiscie dobrze, wepną sie z wszystkimi mediami bezposrednio , nie
              beda musieli ciągnąc na wlasny koszt nitek nie wiadomo gdzie...

Mieszkaniom współczuje, szczególnie tym "nizej połozonym", będą mieli dużo
              świeżego powietrza...
            • Gość: aaa Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.09, 09:18
              UM udziela "uspakajających"informacji-iż będzie to droga ze
              znacznymi ograniczeniami szybkości, spowalniaczami.Nic to nie
              zmieni-natężenie ruchu będzie ogromne a przepisy pewnie lekceważone
              (Na Kukułek chyba też jest ograniczenie do 40km a 90 procent
              kierowców jedzie znacznie szybciej).Zdecydowanie będzie to
              najszybsza droga w kier Wawelu i Centrum.Pomijając kwestię że ktoś
              ma dom bliźej lub dalej od planowanej drogi-ucierpią wszyscy.O
              bezpieczeństwie w tej okolicy można zapomnieć.Zresztą nie tak dawno
              dziecko jadące na rowerze którąs z bocznych ulic ,wpadło wprost pod
              koła jadącego auta ulicą Kukułek.
              Z drugiej strony Osiedla Słonecznego także ma przebiegać
              droga.Będzie ona przeznaczona dla mieszkańców bloków które mają
              powstać w dalszej części działki należącej do CD.
              Na spotkaniu deweloper twierdził, iż ułoży płyty betonowe
              stanowiące dojazd do naszego osiedla i mnie to wystarczy.Lepsze
              takie rozwiązanie niż mieszkanie przy autostradzie.Mniej więcej rok
              temu pytałam w UM w dziale inwestycji-powiedzieli że miasto nie
              planuje budowy drogi w tej okolicy.Zgodnie z zamieszczoną już
              informacją-w niedzielę od godz .16.00 vis a vis baraków budowy
              będą zbierane podpisy pod petycją mieszkańców całej okolicy ,która
              ma być złożona w Urzędzie Miejskim.
              • Gość: klient Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.centertel.pl 07.06.09, 19:38
                Byłem o 16 i nikogo nie było.Czy sprawa już nieaktualna?
                • Gość: bbc Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.09, 21:30
                  Jak najbardziej aktualna-chyba zaszło jakieś nieporozumienie
                  odnośnie godziny.Postaram się dowiedzieć kiedy można jeszcze
                  podpisać pismo.
                  Czy wyobrażacie sobie co się będzie działo po połączeniu 11
                  Listopada z S1 i nastepnie z Klimontowską?Czy będziemy mieszkać w
                  otoczeniu ekranów oddzielających nas od drogi?
                  • Gość: Robert Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.09, 21:59
                    Potwierdzam - sprawa jest dalej jak najbardziej aktualna. Niestety - przepraszam
                    - sam wprowadziłem w błąd z tą godziną 16tą, bo wpisałem ją omyłkowo (miała być
                    18ta). Byłem od 17:15 (z drobną przerwą od 19:40 do 20:15)i z Osiedla
                    Słonecznego pojawiło się tylko kilka osób.
                    Jeśli jesteście zainteresowani, aby ta droga nie powstała, to zapraszam jutro od
                    godz. 19:00 do podpisania się pod petycją.

Pozdrawiam przyszłych sąsiadów,

Robert Dziedzic
    • klient_3 Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno 07.06.09, 23:20
      Witam, jestem byłym klientem CD. W ubiegłym roku w czerwcu wpłaciliśmy z żoną kaucję rezerwacyjną na mieszkania w budynku wielorodzinnym na Osiedlu Słonecznym. Od tamtej pory śledzilismy poczynania firmy CD - a raczej brak jakichkolwiek działań (!!!)w sprawie budowy osiedla.Także na bieżąco zaglądaliśmy na to forum. Widząc, że prawie wszystkie wpisy są niepochlebne firmie CD,(m.in.: że mają trudności z finansowaniem, nie dotrzymują terminów powstawania domków, traktują żle klientów, nie płacą dostawcom itd...) - wykazaliśmy się dużą cierpliwością i wyrozumiałością. Ostatecznie po upływie 10 miesięcy uznaliśmy, że lepiej wycofać kaucję póki jeszcze możemy odzyskać pieniądze. W umowie rezerwacyjnej mieliśmy zagwarantowane, ze kwota 5000zł (pięć tysięcy zł.)zostanie nam zwrócona w ciągu 5 dni. Od wypowiedzenia umowy minęło już 46 dni i pieniędzy NIE MA!!!
      Do firmy CD dzwoniłem kilka razy i próbowałem dowiedzieć się, kiedy zostanie zwrócona mi kaucja. Pan F. był oczywiście niedostępny lub zajęty i nawet nie mogłem z nim porozmawiać, natomiast pani sekretarka nie mogła udzielić mi jakichkolwiek informacji.
      Dziwi mnie fakt, że firma CD, która chce wybudować osiedle domków jednorodzinnych oraz domów wielorodzinnych nie potrafi zwrócić pięciu tysięcy złotych przez tak długi okres czasu!!!!!!
      Będę na bieżąco informował jak się sprawa potoczyła i czy CD nie ma już nawet na oddanie "tak śmiesznej kwoty" jak 5000 zł.
      • Gość: orlando gogogo Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.chello.pl 08.06.09, 03:45
        trzymales je u nich przez rok to pomysleli ze zapomniales... wydali juz je
        dawno...
      • Gość: nie-panikara Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.chello.pl 08.06.09, 09:36

...na moje gzymsy
        • Gość: Były klient CD Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.chello.pl 08.06.09, 19:14
          Gratuluję poczucia humoru... Żebyśćie nie płakali potem jak nie będa
          chcieli Wam oddać nie 5, a 250tyś. Bez złośliwości.
      • Gość: gość Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.09, 22:45
        Nie pisz bo to bez sensu tylko działaj.
        Oddaj sprawę do sądu a dostaniesz wraz z odsetkami. Ja czekałem ok 2 miesięcy i
        wystraszyli się nakazu. Nie dajmy się zwodzić oszustom. MAMY PRAWO DOCHODZENIA
        WŁASNYCH PRAW.
        • Gość: ulica Góralska Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: 217.153.225.* 09.06.09, 11:33
          Mam sprawdzoną informację, iż UM jest w zaawansowanej fazie - mają
          decyzję Rady Miejskiej i złożyli już wniosek o wykonanie projektu -
          dokończenia budowy ul. Klimontowskiej. Zgodnie z planami chcą ją
          dołączyć do ul. 11 listopada, czyli zrobić przelotówkę typu Kukułek
          przez obecne pola (jest bardzo realne, że zrobią wtedy Kukułek i
          Klimontowską, drogami jednokierunkowymi). Byłem w Urzędzie w tym
          temacie i informacje te mi potwierdzono.

Mam nadzieję, że opcja mieszkania miedzy dwoma przelotówkami -
          perspektywa połączenia z S-1 od stacji Orlen, co już się dzieje,
          spowoduje, że połowa Sosnowca, chcąc dojechać do Zagórza, na Niwkę,
          czy do S-1 i A-4 będzie jeździła przez środek naszego osiedla i
          zostaniemy otoczeni ruchliwymi Kukułek i Klimontowską, nie mówiąc
          już o doskonałym dojeździe do strefy po byłej KW Sosnowiec - nikomu
          z nas nie odpowiada, jeśli nawet nie ze względu na hałas, to ze
          względu na bezpieczeństwo naszych dzieci i spokój.

W UM zapewniano mnie, że obawy są bezzasadne, gdyż wprowadzą
          ograniczenia prędkości, zakaz wjazdu ciężarówek itp. Uważam, że nie
          powinniśmy się na to godzić, bo takie sprawy łatwo później zmienić
          lub ich nie przestrzegać. Powinniśmy dążyć do tego aby nie powstało
          połączenie Klimontowskiej z 11 listopada, bo tylko to uchroni nas od
          przelotówki. I po rozmowie z kierowniczką Działu Inwestycji widzę
          szansę na takie rozwiązanie. Niech zrobią drogi osiedlowe, tak aby
          ruch stanowili mieszkańcy i ich goście. Ważne jest abyśmy zebrali
          jak najwięcej podpisów pod Oświadczeniem, że nie chcemy połączenia
          Klimontowskiej z 11 Listopada, bo UM używa teraz argumentu, że
          połowa ludzi tego chce, a ma na myśli telefony i listy osób
          proszących o zrobienie ulic dojazdowych do domów, a nie połączenia z
          11 listopada.

A teraz do konkretów. Przygotowałem pismo, skierowane do
          wiceprezydenta Łukawskiego o następującej treści:

"My niżej podpisani oświadczamy, iż:
          1. Sprzeciwiamy się planom połączenia ulicy Klimontowskiej z
          ul. 11 listopada
          2. Nie zadawala nas zaproponowane przez Urząd Miasta
          rozwiązanie w postaci planowanych ograniczeń prędkości, zakazów
          wjazdu pojazdów ciężarowych itp.
          3. W pełni zadowoli nas natomiast doprowadzenie do naszych
          domostw, dróg o charakterze osiedlowym
          4. Postulujemy o doprowadzenie już istniejących dróg (np.
          Kukułek, Góralska, Kosów, Szczytowa i pozostałe w rejonie) do stanu
          użyteczności, gdyż ich rokroczne remonty pochłaniają duże nakłady, a
          efekt jest krótkotrwały i nie zadawalający."

Prośba także, o:

1) indywidualne składanie protestów do UM, aby mieli poczucie że
          jest nas więcej. I aby ułatwić podaję do kogo:

Elżbieta Pękala kierowniczka działu inwestycji;
          inwestycje@um.sosnowiec.pl, 32 296 0 559 Ryszard Łukawski,
          wiceprezydent; sekret3@um.sosnowiec.pl,
          wiceprez.r.l@um.sosnowiec.pl, (32) 296-0-540; 296-0-543

2) jeśli ktoś ma możliwość wsparcia prawnego, aby zablokować tę
          inwestycję to także się przyda (kilka podpowiedzi: będą finansować
          ze środków UE, nie robili konsultacji społecznych + aspekt, czy na
          pewno plan zagospodarowania im na to pozwala, bo tam tej drogi na
          mapie nie ma)
          3) Jeśli ktoś ma znajomych, którzy mieszkają poza naszym osiedlem,
          ale w rejonie Klimontowskiej i także podzielają to zdanie, to prośba
          skierujcie ich do mnie aby się podpisali
          • Gość: planista ulica Góralska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.09, 00:05
            2) jeśli ktoś ma możliwość wsparcia prawnego, aby zablokować tę
            > inwestycję to także się przyda (kilka podpowiedzi: będą finansować
            > ze środków UE, nie robili konsultacji społecznych + aspekt, czy na
            > pewno plan zagospodarowania im na to pozwala, bo tam tej drogi na
            > mapie nie ma)

Drodzy Państwo przespaliście trochę sprawę. Miasto ogłosiło przetarg na budowę w
            lipcu 2008 - wówczas można było działać. Teraz to musztarda po obiedzie, gdyż
            zgodnie z zapisami z BIPu
            (Tekst linka)
            inwestycja ma być zrealizowana do końca br. Mało prawdopodobne by chcieli się z
            tego wycofać. Co więcej kochany CD z pewnością wiedział co się święci, gdyż jako
            właściciel sąsiedniej działki musiał być stroną w postępowaniu pozwolenia na
            budowę a wtedy już budowli.

Z drugiej strony tradycyjne podejście każdy chcę jeździć samochodem, ale droga
            pod moimi oknami NIE. Kluczowe rozwiązania komunikacyjne nie mogą być
            podporządkowane kilku osobom, którym z różnych względów to nie pasuje.

Znając developerskie sztuczki radziłbym spojrzeć jak będzie rozwiązana kwestia
            ruchu i parkowania na osiedlu. Czy aby będzie możliwość pozostawienia samochodu
            przed ogrodzeniem czy nie będzie tam na tyle szeroko aby mogły się dwa samochody
            minąć czy będa chodniki. Czy nie będzie dróg jednokierunkowych, które spowodują,
            że samochody będą musiały jeździć dookoła.
            • Gość: żywisław Re: ulica Góralska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.06.09, 08:21
              Panie Planisto, proszę przeczytać raz jeszcze informację w przesłanym linku.
              Dokładniej. Wg mnie nie dotyczy bezpośrednio poruszanej kwestii.
            • Gość: aaa Re: ulica Góralska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.09, 17:02
              Panie planisto , 2 pytania-kogo Pan reprezentuje?tak sobie Pan
              czyta co tam się dzieje na osiedlu słonecznym ?A po drugie
              przelotowa droga o niesamowitym natężeniu ruchu, przebiegająca
              przez środek osiedla o zabudowie jednorodzinnej, nie jest -jak Pan
              to pisze- kluczowym rozwiązaniem komunikacyjnym.I jeszcze jedno-
              sprawa nie dotyczy kilku osób którym nie odpowiada przebieg
              drogi.Jest to sprawa, która dotyczy kilkuset osób zmieszkujących
              bezpośredni rejon planowanej inwestycji(liczę ilość osób dorosłych
              podpisanych pod petycją+dzieci które pewnie na uszczęśliwianiu nas
              na siłę ucierpią najbardziej).
              Chciałabym też wiedzieć jak będziemy mogli BEZPIECZNIE wyjechać z
              osiedla a szczególnie wjechać na nie.Co w sytuacji kiedy na osiedle
              będą chciały wjechać np.4 samochody.Rozumiem, że stoimy w korku
              blokując pas ruch , czekamy na otwarcie bramy kilkadziesiąt sekund
              i wjeżdzamy dopiero na osiedle. A co jeśli brama np się zepsuje?
              Trzeba będzie wysiąść z samochodu ,przejść się po przeciwległym
              pasie ruchu , otworzyć bramę , wsiąść wjechać.Ile trwa taki manewr?
              Nie wspomnę , że zostawiam swoje dziecko na tylnym siedzeniu w
              foteliku a projektant drogi i jej pomysłodawca DA MI GWARANCJĘ że
              nic się nie stanie i rozpędzony samochód (bo super fajna nowa droga)
              nie zmiaźdzy go w harmonijkę.Manewr wjazdu i wyjazdu z osiedla
              każdy z nas wykona przynajmniej kilka razy w ciągu dnia.Do tego
              sprawa ogrodzenia osiedla które i tak utrudni widoczność.Pomijam-
              natężenie hałasu , brak możliwości odizolowania się pasem zieleni,
              stężenie spalin , drgania przenoszące się na budynki.Tym bardziej
              że budynki na naszym osiedlu to sama zabudowa szeregowa i
              bliźniacza.Jeśli ktoś myśli ,że sprawa go nie dotyczy bo ma dom na
              przeciwległym końcu osiedla to jest w dużym błędzie.
              Zresztą wzdłuż całej ulicy Klimontowskiej jest wiele domów
              posiadających wjazd na posesję bezpośrednio z drogi.Przecież z
              pewnością nie kaźdy nawet posiada bramę elektryczną.
              Chciałabym jeszcze wiedzieć, do kogo moźna się zwrócić o
              odszkodowanie, jak zaczną pękać ściany w moim domu kupionym za
              ponad 500 tysięcy(nie liczę wykończenia bo nie wiem czy w ogóle się
              za to zabierać w tej sytuacji).
              • Gość: gutek Re: ulica Góralska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.06.09, 09:06
                Szkoda że nie ma potrzeby aktualizacji konsultacji. Miasto skonsultowało zabudowę terenu kiedy było tam szczere pole.
                • Gość: gość Re: ulica Góralska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.09, 23:34
                  Na etapie projektowania miasto nie ma obowiązku konsultowania czegokolwiek z
                  kimkolwiek. Na etapie oceny wpływu na środowisko i postępowaniu są zawiadamiani
                  wszyscy właściciele działek, na które inwestycja oddziałuje, a więc i właściciel
                  działki osiedla. Dotyczy to rozprzestrzenienia się hałasu, pyłów i sposobu
                  zagospodarowania ścieków.
                  Inwestycja będzie realizowana w trybie "specustawy" co powoduje, iż nie musi ona
                  być zgodna z miejscowym planem zagospodarowania terenu. Wszystkie działki, po
                  których droga będzie przechodzić z mocy prawa zostaną podzielone a części, na
                  których będzie droga przejmie (za odszkodowaniem) miasto.
            • Gość: aaa Re: ulica Góralska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.09, 17:08
              Dopiero teraz otworzyłam link do podanej strony przez Pana-
              dziękujemy za "pomoc"- ale dotyczy połączenia 11 Listopada z S1 a
              nie inwestycji o której mówimy.
    • Gość: anna Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.chello.pl 10.06.09, 23:45
      rzeczywiscie patrzyłam na zumi i droga z s1 pójdzie do 11 listopada
      a potem muszą ją gdzies upchnac kolo kukulek albo klimontowskiej, no
      chyba ze ukryja ja w tunelu i doprowadza w rejon bylej kop sosnowiec
      • Gość: aaa Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.09, 23:53
        Była/jest nadal jakaś koncepcja budowy tzw ul.Nowo Klimontowskiej-
        przez pola bliżej cmentarza i Magneti Marelli.Być może byłoby to
        jakieś rozwiązanie.
        • Gość: romek 8 Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.chello.pl 15.06.09, 21:45
          polecam
          www.um.sosnowiec.pl/default.aspx?docId=21813&newsId=7207&templId=1
          spokojniejszej nocy :)
          • Gość: info Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.09, 21:03
            ja polecilbym tego linka
            www.sosnowiec.pl/urzad_miasta/aktualnosci/k1,7,urzad/id,29,komunikat_w_sprawie_ul_klimontowskiej_i_11_listopada.html
            • Gość: Bartek Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.chello.pl 17.06.09, 10:24
              No to macie sanki... CD zapomniał Wam wspomnieć o małym szczególe.
              Ci którzy maja domki dalej jeszcze ok, ale Ci pierwsi, kupić dom za
              0,5 mln przy ulicy, chyba średnia przyjemność...
              • Gość: info Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.06.09, 11:24
                CD od samego poczatku wiedzialo ze droga tam bedzie, pomijajac dyskusje na temat
                czy bedzie to autostrada czy droga osiedlowa bulwersujacy jest fakt ze matacze z
                CD nie raczyli poinformowac nikogo o tym drobnym fakcie. Ba .... nadal twierdza
                ze nic na ten temat nie wiedza. A w planie zagospodarowania przestrzennego drogi
                w koło osiedla wysrysowane ze az milo. I nikt o tym nie wie ? ani CD ani
                mieszkancy ?
                • Gość: klient Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.fwpl.fwc.com 17.06.09, 14:01

Widzę ,że droga stała się tematem nr.1 z czego najbardziej cieszy
                  się CD bo nikt mu już nie truje o opóźnieniach w realizacji osiedla.
                  Ja nie widzę żadnego postępu a jedyne co się zmienia to kierownicy
                  budowy.Przypominam ,że osiedle miało być oddane 30.06.09.Patrząc na
                  postępy w budowie prognozuje opóźnienie o calutki roczek.
                  • Gość: info Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.09, 20:59
                    jako zainteresowany klient po przeczytaniu tego forum powiem szczerze ze jakoś
                    mnie odpycha od tej inwestycji, czy ktokolwiek z Państwa podpisal juz akty
                    notarialne ? czy CD okreslilo jakis realny termin zakonczenia prac - przedmowca
                    pisal o koncu czerwca ja otrzymalem wiadomosc ze we wrzesniu mialo stac cale
                    piekne ogrodzone osiedle - pytanie tylko ktorego roku - dadza rade do 2010 ? czy
                    wiadomo cos ze maja jakies klopoty - w sumie praktycznie caly etap 1 jest
                    sprzedany wiec dla swej wiarygodnosci powinni to czym predzej wybudowac,
                    zakonczyc i miec swiety spokój, nawet jeśli jest teraz dekoniunktura w
                    budownictwie to nie musze budowac 2 etapu. Czy wogóle jest sens się zaimować tą
                    inwestycja ?
                    • Gość: Bartek Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.chello.pl 18.06.09, 10:54
                      kolego -INFO- jeśli przeczytałeś to forum i widzisz co się dzieje to
                      chyba nie powinieneś mieć wątpliwości. Nie wiadomo kiedy to skończą
                      i czy wogóle skończą (Góralską też mieli zrobić osiedlem zamkniętym
                      i strzeżonym), poza tym będziesz mieć dosyć ruchliwą ulicę, no i
                      wogóle niepewna sytuacja developera. Czego chcesz więcej, no chyba
                      że będzie promocja i będą sprzedawać domki w cenie 250 tyś, wtedy
                      może warto zaryzykować, chociaż też bym się wahał.
                    • Gość: klara Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.09, 14:52
                      Witam wszystkich jeszcze niezdecydowanych
                      polecam osiedle Podskarpie w Będzinie (solidny deweloper i osiedle
                      przecudne !!). My z męzem mielismy prawie podpisywac w zeszlym roku
                      umowę z CD, ale natrafiłam na szczęscie na to forum. Bedzin to nie
                      Sosnowiec, ale lokalizacja osiedla jest ok. Dzisiaj konczy sie
                      budowa naszego domku i płacimy za domek ze wszystkimi zmianami po
                      odbiorze przy akcie. Polecam wszystkim niezdecydowanym, poniewaz
                      powstają jeszcze nowe inwestycje w tym dom wielorodzinny.
                      • Gość: fop Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.chello.pl 20.06.09, 18:14
                        przepraszam ale nie porownoj sosnowca do bedzina bo jednak jest duza roznicz
                        • Gość: balart Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.06.09, 14:47
                          Taaa.. w sąsiedztwie dzielnicy Ksawera nie jest miło mieszkać -
                          macie za płotem wylęgarnie lumpów... to ja już wolę drogę osiedlową
                          w Sosonowcu - czytajcie ludzie uważnie plany zagospodarowania
                          przestrzennego i komunikaty - jakiś gość podał linka klilka wpisów
                          wcześniej - ja tam się cieszę że miasto wybuduje mi drogę i będzie
                          ją odśnieżać - poza tym jak chcieliście mieszkać na wsi bez dróg to
                          chyba nie ten adres...
                          • Gość: brodak Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.xdsl.centertel.pl 03.07.09, 22:58
                            Przykro się czyta że tylu ludzi zostało naciągniętych. Walczcie o
                            swoje w sądzie. Ztego co przeczytałem nie ma się co dalej
                            zastanawiać.
                            • Gość: Klient "21" Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.chello.pl 03.07.09, 23:06
                              Dawno tu nie zaglądałem ale widzę że mili sąsiedzi, mam nadzieję że przyszli,
                              nadal czekają jak ja. Zastanawiam się nad tematem możliwości wyegzekwowania
                              zakończenia budowy, już 6 miesiąc opóźnienia się zaczyna i końca nie widać. Mam
                              już dość krasomówstwa Pana F. ciągle kłamie w żywe oczy co do terminu oddania
                              domków. Jak to wygląda u Was?
                              • Gość: sąsiadka Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.chello.pl 05.07.09, 09:48
                                No oczywiście wygląda podobnie. Czy macie aneksy do swoich umów
                                deweloperskich? Np. w sprawie terminów zakończenia kolejnych etapów
                                i całej budowy? Czy już orientowaliście się jak od strony prawnej to
                                wygląda?Zamierzam oddać sprawę do prawnika. Jak wszyscy widzimy
                                osiedle wygląda jak martwy plac budowy w ,wydawałoby się,szczycie
                                sezonu,ja mam wybudowane może za jedną trzecią kwoty,którą
                                wpłaciłam, w umowie nierealne terminy,a z CD wymieniam pisma,bo
                                dodzwonić się nie sposób.Czy ta zorganizowana grupa sąsiedzka z
                                zeszłego roku (wyczytałam w historii forum) jakoś działa? Chętnie
                                bym się dołączyła.
                                • Gość: bb Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.chello.pl 05.07.09, 10:53
                                  Kurcze ludzie ale macie psyche ! Przypuszczam że dla większości z
                                  Was to inwestycja życia a tu takie przekręty. Ja bym chyba nie spał
                                  po nocach będąc w takiej sytuacji i nic z tym nie robiąc.
                                  Podziwiam Was, i życzę powodzenia.
                                  • Gość: glock Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: 83.238.174.* 06.07.09, 10:22
                                    Developer nie poda terminu zakończenia bo najprawdopodobniej sam nie
                                    jest w stanie określić kiedy będzie miał wystarczająco dużo środków
                                    finansowych na dokończenie inwestycji. Jak rok temu pisałem, że mają
                                    poważne kłopoty finansowe i że trzeba być bardzo ostroznym to część
                                    osób zarzucała mi że podaje niesprawdzone informacje, plotki i że
                                    strasze innych. CD pewnie uzyska odpowiednie finansowanie i dokończy
                                    tą inwestycje a nawet rozpocznie kolejną ale to wszystko potrwa. Nie
                                    wiem jakie mają Państwo zapisy w umowie odnośnie kar i potrąceń za
                                    terminy wykonania ale zapewne "danie sprawy do prawnika" niewiele
                                    pomoże, bo prawnik i to z doświadczeniem w tego typu umowach to jest
                                    potrzebny przy zawieraniu umowy niemniej jednak dobrze zasięgnąć
                                    opinii prawnej i sprawdzić w jaki sposób można ewentualnie
                                    wyegzekwować należności od właścicielo CD jak by nie daj boże firma
                                    zbankrutowała. Nie wiem czy ktoś ma przeniesione notarialnie prawo
                                    własności na grunt i budynek ale jeśli można to tzreba się postarać
                                    to zrobić (nawet na niedokończonej inwestycji) to wtedy wiemy, że to
                                    co stoi jest przynajmniej nasze a nie np. banku, który udzialał CD
                                    kredytu. Nie ma co się załamywać bo CD też nie chce mieć kłopotów i
                                    spraw sądowych i napewno będą się starać wywiązać z umowy.
                                    • Gość: sąsiadka Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.09, 12:58
                                      Właśnie też wpadliśmy na tę myśl,żeby przynajmniej mieć te ściany na własność.
                                      Niestety nie trafiłam na te zapiski przed podpisaniem umowy :( Ale i tak nieco
                                      mnie ten post glocku podniósł na duchu.
                                      • Gość: nie-panikara Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.chello.pl 06.07.09, 21:05

cd dosc chetnie umawia wizyty u notariusza, my juz dawno po, teraz czekamy na
                                        wpis do ksiag...
                                        • Gość: sąsiadka Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.09, 13:01
                                          A na jakim etapie budowy Wasz domek?
                                          I jeszcze jedno pytanie - czy robiliście kiedykolwiek wycenę prac z załącznika,
                                          np. żeby określić procent do potrącenia za niewykonanie w terminie?
                                          • Gość: nie-panikara Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.chello.pl 07.07.09, 19:39
                                            wyceny nie robiliśmy, bo deweloper zaproponował od razu w ramach rekompensaty
                                            dodatkowe prace wykończeniowe, których nie zawierała umowa, a dom jest chyba już
                                            przez nich wykończony, poza kolorem elewacji... tak myślę, że to wszystko
                                            • Gość: gosc Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.quarto.pl 08.07.09, 00:48
                                              zaczeli rownac ziemie pod apartamenty, wiec raczej w firmie nie jest
                                              tak zle:)
                                              • Gość: Klient "21" Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: 193.110.99.* 08.07.09, 10:51
                                                Co z tego że równają ziemie jak moi znajomi czekaja na umowę od roku
                                                i ani słychu ani widu. Planują pewnie że zrobia jakiś ruch ludzie
                                                się rzucą wpłacą zaliczki na apartamenty a oni będa mogli kończyć
                                                domki za te pieniądze. Może dzięki temu wreszcie kupią i zamontują
                                                mi okna, które leżą u producenta od 3 miesięcy.
                                              • Gość: nie-panikara Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.chello.pl 08.07.09, 12:34
                                                a więc te sterty ziemi przy przyszłej klimontowskiej to miejsce pod
                                                apartamentowce! :) zastanawiałam się gdzie one faktycznie powstaną, ciekawam
                                                tylko jak oni chcą połączyć całe to osiedle z domkami łącznie skoro pomiędzy
                                                rosną inne prywatne domy...
                    • Gość: dlr Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: 83.238.169.* 08.07.09, 23:31
                      Moje mieszkanie w apartamentowcu miało być oddane do użytku w II kwartale 2009. Cieszę się, że udało mi się odzyskać opłatę rezerwacyjną we wrześniu ubiegłego roku. Osobiście zainwestowałem w wybudowany już dom jednorodzinny na powstającym osiedlu w Czeladzi. Z tego co wiem pozostało jeszcze 9 budynków do sprzedaży.

Pozdrawiam
                      Były i zadowolony Klient CD :)

PS. Moim znajomym CD wciąż nie zapłaciło za zrealizowane prace, a sprawa o zapłatę została skierowana na drogę postępowania sądowego.
                      • Gość: gosc Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.09, 22:05
                        czy chodzi Ci moze o te domki, ktore powstaja za walem przy
                        Nowopogonskiej na tylach Winklera?

czy o tym mowisz? dom.gratka.pl/tresc/402-7665665-slaskie-
                        czeladz-piaski.html#b5ac4eb51882dd60,3
                      • Gość: aaragorn73 Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: 195.128.228.* 10.07.09, 00:03
                        Witam. Można prosić namiary na osiedle tych domów w Czeladzi ?

Pozdrawiam
                        • Gość: dlr Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: 83.238.169.* 10.07.09, 21:01
                          Tak, zgadza się. To jest to osiedle. Czeladz. ul. Staropogońska.
                          • Gość: gosc Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.09, 22:30
                            na to mini osiedle bo tam chyba tylko 10 domkow bedzie trafilem w
                            necie jakis rok temu, ale zdecydowawalem sie jednak na CD dlatego,
                            ze ten wal ma byc rozebrany i poleci nim obwodnica "Szwecji"...
                            przynajmniej sa takie plany i z tego co wiem jakies prostesty tez
                            juz byly...
                            • Gość: nie-panikara Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: *.chello.pl 11.07.09, 11:51

dobre:)
    • Gość: gość Re: Centrum Developer - Osiedle Słoneczne - Sosno IP: 194.181.189.* 10.07.09, 15:50
      A gdybyś chciał/a kupić lub sprzedać mieszkanie, dom, działkę
      bezpośtrednio, tj. bez płacenia prowizji pośrednikom, to skorzystaj
      z serwisu www.bezposrednie.com
      Szybko, łatwo, wygodnie.
      • Gość: Gość 2 Re: Centrum Developer IP: 217.153.225.* 13.07.09, 13:59
        Na ogólno dostepnej stronie www.ktokogo.pl - wpisz imie i nazwisko
        Byli i obecni współpracownicy* działają obecnie w:
        Centrum Developer Sp. z o.o. (Sosnowiec), KRS 0000098240
        Centrum Developer Sp. z o.o. Spółka Komandytowa (Sosnowiec), KRS
        0000267072
        Cd Sp. z o.o. Spółka Komandytowa (Sosnowiec), KRS 0000275789
        Brodziak i Wspólnicy Spółka Komandytowa (Sosnowiec), KRS 0000289414
        Cd Sp. z o.o. (Sosnowiec), KRS 0000275963
        Zielona Dolina Sp. z o.o. (Katowice), KRS 0000128338
        Apartamenty Sowia Sp. z o.o. (Sosnowiec), KRS 0000312084
        Ledarin Sp. z o.o. (Wrocław), KRS 0000291519
        Silesia Development Sp. z o.o. (Katowice), KRS 0000284444
        Future Screen Sp. z o.o. (Warszawa), KRS 0000221328
        Stachowiak, Ciaciura Sp.J. (Wrocław), KRS 0000018057
        Sowar Sp. z o.o. (Wrocław), KRS 0000083582
        Przedsiębiorstwo Turystyczno-Handlowe Panorama Sp. z o.o. w
        Likwidacji (Katowice), KRS 0000131901
        Przedsiębiorstwo Wielobranżowe Cgr 2Sp. z o.o. (Katowice), KRS
        0000056946
        Kongres Sp. z o.o. (Sosnowiec), KRS 0000131485
        Turbo Sp. z o.o. (Gliwice), KRS 0000205146
        Wolf-DeveloperSp. z o.o. (Katowice), KRS 0000047993
        • Gość: Gość 3 Komunikat w sprawie ul. Klimontowskiej i 11 Listop IP: 217.153.225.* 16.07.09, 09:25
          Witam - poniżej macie link do strony z informacją ostateczną
          odnośnie ul. klimontowskiej w obrębie min. osidla słonecznego.
          W artykule jest tez bardzo ciekawa informacja o Centrum Developer

2.Komunikat w sprawie ul. Klimontowskiej i 11 Listopada
          >
          www.sosnowiec.pl/strefa_mieszkanca/aktualnosci/id,29,komunikat_
          > w_sprawie_ul_klimontowskiej_i_11_listopada.html
          • Gość: gość Re: Komunikat w sprawie ul. Klimontowskiej i 11 L IP: *.adsl.inetia.pl 17.07.09, 12:04
            Faktycznie baaardzo ciekawa, a komunikat sprzed miesiąca, który
            większość z nas już zna....
            • Gość: gosc poczytajcie ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.07.09, 12:47
              www.sosnowiec.info.pl/informacje/sosnowiec/osiedle-sloneczne-ma-polroczne-opoznienie,1,4,14922
              • Gość: sąsiadka Re: poczytajcie ... IP: *.chello.pl 17.07.09, 16:18
                No to jest nowe...
                Czy prezes łagodzi sytuację dla prasy? Czy jest nadzieja?
                Trzeba obserwować. Ciekawe czy rzeczywiscie dwa domki w tygodniu
                sprzedają.Zalane fundamenty pod następne bliźniaki i trochę
                materiałów...
                W sumie mogłoby tak być jak prezes mówi :)
                • Gość: 4 Re: poczytajcie ... IP: *.chello.pl 18.07.09, 13:32
                  a tu nowy artykuł :

www.zaglebie.info/sosnowiec,inwestycja-na-os-slonecznym-ma-juz-polroczne-opoznienie-a-konca-budowy-nie-widac,11931
                • Gość: gość Re: poczytajcie ... IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 18.07.09, 13:45
                  odnośnie artykułu to .. Prezes to ma gadane, optymista. Drogę
                  zacznie w lipcu, nie podał tylko którego roku ! Zaczynał już w
                  listopadzie tylko coś nie wyszło..
                  Szanowni przeszli mieszkańcy osiedla przecież to osiedle jest
                  totalną samowolą budowlaną. Porównajcie plan zagospodarowania
                  osiedla z projektu budowlanego, który był podstawą do otrzymania
                  decyzji o pozwoleniu na budowę z tym, który przedstawia Pan Michał
                  F.
                  Na tym forum często widuję "klienta 21" To jego budyku nie ma w
                  pozwoleniu na budowę. Ciekaw jestem czy klient wie, że płaci za
                  samowolę budowlaną.
                  Pozdrawiam wszystkich, pilnujcie się.

• Gość: ania Re: poczytajcie ... IP: *.chello.pl 18.07.09, 14:28
                    To juz ludzie sami są sobie winni jak kupują domy których nie ma w pozwoleniu.
                    Ciekawe jak dostał kredyt z banku? No chyba ze za gotówkę buduje...
                  • Gość: normalny klient CD Re: poczytajcie ... IP: *.chello.pl 19.07.09, 19:57
                    Ja za to słyszałem, że pozwolenia na budowę nie ma cały sosnowiec!!! Uważajcie.
                    Niedługo zaczną się masowe wysiedlenia. Następny będzie chyba Będzin, ale tego
                    już nie jestem pewien.

Naprawdę chce Wam się pisać takie bzdety?!?

W ramach relaksu wybiorę sobie kafelki do łazienki :):):) Może ktoś wie gdzie
                    jakieś fajne znajdę?
                    • Gość: nienormalny klient Re: poczytajcie ... IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 19.07.09, 21:29
                      Jak widać pracownicy CD nawet w weekend "pilnują" forum i z
                      pewnością będą bagatelizować problem. Najprawdopodobniej "rzucą" też
                      nowy wątek.
                      Przecież dla żadnego klienta sprawa pozwolenia nie jest obojętna.
                      Szanowni klienci - porównajcie proszę ilość domów z projektu
                      (opieczentowanego przez Urząd Miasta, nie z kopią Pana F.) z tymi
                      już wybudowanymi. Wybudowanych budynków o nr 21 i 22 nie ma w
                      projekcie a jakimś cudem stoją już wybudowane.
                      Proszę najpierw sprawdzić a potem wypisywać bzdury ponieważ sprawa
                      jest dość istotna - przynajmniej dla przyszłych nabywców tych domów.
                      ... Ponieważ pozwolenie zostało wydane dla całego osiedla zatem
                      wydaje mi się, iż całe osiedle budowane jest niezgodnie z
                      pozwoleniem. Interpretacja należy do PINB w Sosnowcu.
                      • Gość: normalny klient CD Re: poczytajcie ... IP: *.chello.pl 19.07.09, 22:08
                        Z CD mam tyle wspólnego co większość z nas. Kupiłem u niego dom...
                        Jakoś się nie przejmuję, że mi go ktoś odbierze.
                        Nie lubię po prostu panikowanie i siania zamętu...

Uważa Pan, że co?... Że zaraz ktoś odbierze nam domy, czy może nie pozwoli się
                        wprowadzić??

Wolne żarty!
                      • Gość: normalny klient CD Re: poczytajcie ... IP: *.chello.pl 19.07.09, 22:15
                        Jeszcze jedno. Jakim cudem nie ma domków 21 i 22 skoro cały szeregowiec od 19 do
                        24 (6 mieszkań) to jest jeden budynek??????
                        To co? Pozwolenia nie ma na środek budynku a na boki jest? Prooooszę!
                        • Gość: znający kulisy Re: poczytajcie ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.09, 23:00
                          Cóż sprawdź co jest w UM i zatwierdzonym projekcie budowlanym. Numery, którymi
                          posługuje się CD nie muszą odpowiadać temu co jest w urzędzie. CD kilka razy
                          występowało o pozwolenie na budowę a potem je zmieniało szczególnie jeśli chodzi
                          o lokalizację budynków oraz ich rodzaje.
                          • Gość: normalny klient CD Re: poczytajcie ... IP: *.chello.pl 19.07.09, 23:12
                            OK. Ale co w związku z tym? Wszyscy krytykujący, czy narzekający mówią samymi
                            ogólnikami. Samo "znający kulisy" nie wystarczy żeby ktoś uwierzył. Bardzo
                            chętnie posłucham, ale konkretów.

Tak na marginesie. Nie bronię CD. Uważam, że powinien klientów o wszystkim
                            informować a tego nie robi. Zwłaszcza, że jak by mi ktoś już w lutym (podobno
                            wtedy były największe problemy) powiedział, że będzie opóźnienie to inaczej bym
                            do tego podszedł. Tak też czekam, też już chcę się wprowadzić, a pewnie do
                            wiosny się nie uda. Różnica między nami polega na tym, że ja nie uważam, że CD
                            ucieknie, zniknie, oszuka, nie odda, itd.

A czy dziennikarze, którzy się tym ostatnio interesują (pewnie dzięki któremuś w
                            Was :) ) nie sprawdzili pozwoleń? Dziwne?

Ale może jeszcze sprawdzą co? ;)
                            • Gość: gość ? Re: poczytajcie ... IP: 62.29.136.* 20.07.09, 11:25
                              Bywam na budowie bardzo często - rzeczywiście jest opóźnienie w
                              realizacji prac ale przy takiej inwestycji może się zdarzyć. W
                              Rudzie Śl.i Katowicach też były problemy. Widzę jednak postęp prac i
                              mam nadzieję,że w grudniu juz będziemy mieli gotowe domy . Problem
                              CD jest w sposobie informowania ludzi kupujących. Jeśli mają problem
                              powinni rzetelnie poinformować uniknie się pyskówek na forum. Widzę
                              postęp w pracach i mam nadzieję,że juz niedługo zamieszkamy n w
                              swoich domach.Może CD zrozumie sytuację i nie będzie niepotrzebnie
                              robic sobie antyreklamy. A domy są piękne i całe osiedlę też !!!
                              • Gość: g Re: poczytajcie ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.09, 13:53
                                oscHej!
                                Jestem mieszkanka osiedla na gorlaskiej, moj dom powstawal jako
                                jeden z pierwszych i w tamtym okresie tez mieli opoznienie 5-6
                                miesiecy (min. na dach nie moglam sie doczekac)... trudno tak bywa
                                przy większych inwestycjach a teraz tego juz nawet nie pamietam bo
                                jestem zadowolona, ze tu mieszkam. Generalnie w calej Polsce sa
                                jakies opoznienia w budowie osiedli, zreszta zawsze tak bylo... co
                                innego budowa domu indywidualnie. pozdrawiam
                                • Gość: gosc do mieszkani Góralskiej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.07.09, 08:41
                                  Skoro jesteś mieszkanką góralskiejto może uświadomisz wszystkich z osiedla
                                  słonecznego jak to jest naprawdę z tą wodą.
                                  Bo już niedługo chyba macie kolejne jej wyłączenie...
                                • Gość: rufio99 wypowiedzenie umowy IP: *.chello.pl 31.07.09, 21:06
                                  sąsiedzi
                                  czy może ktoś wypowiedział umowę, albo próbował to zrobić ze względu na
                                  opóźnienie. proszę o informację
                                  • Gość: sąsiadka Re: wypowiedzenie umowy IP: *.chello.pl 27.08.09, 23:36
                                    Ja próbowałam. Warunki CD nie do przyjęcia. Na razie czekam na
                                    aneks. Czy macie aneksy z realnymi datami?
                                    • Gość: gość Re: wypowiedzenie umowy IP: *.chello.pl 28.08.09, 23:02
                                      od CD nie dostałem żadnego aneksu ani pełnowartościowego domu a oni
                                      całą kasę otrzymali chyba jestem zwykłym frajerem:( za ta samą kasę
                                      małbym już gotową wiekszą ładniejszą chatę i pewnie mniej zmartwień
                                      a tego chciałem uniknąć płacąc wiekszą kasę ale mam nadzieje że
                                      wreszcie zbankrutują i nie uda im się nabrać więcej ludzi ciężko
                                      pracujących no swoje domy a im zabiorą te ich drogie zabawki na
                                      czterech kołach na które nie zasługują
                                      • Gość: meduza Re: wypowiedzenie umowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.09, 10:00
                                        Co to znaczy pełnowartościowego domu?Czy chodzi o brak mediów czy
                                        są jeszcze dodatkowe problemy?Oczywiście brak mediów i mglista
                                        wizja kiedy one będą jest już wystarczającym problemem.Jak wygląda
                                        kwestia płatności.My nie mamy jeszcze aktu notarialnego ale
                                        rozumiem, że po podpisaniu należy wpłacić resztę kasy za dom plus
                                        za działkę.Tylko dlaczego za działkę skoro nie jest wytyczona ,
                                        wyrównana, ogrodzona , brak murów oporowych, podjazdu , kostki itd
                                        itd.
                                        • Gość: Jacekss Re: wypowiedzenie umowy IP: *.chello.pl 29.08.09, 23:46
                                          //Tylko dlaczego za działkę skoro nie jest wytyczona ,
                                          //wyrównana, ogrodzona , brak murów oporowych, podjazdu , kostki itd
                                          //itd.

Ano sprawa jest banalnie prosta bo w dokumentach z CD nie ma żadnej wzmianki o terminach wykonania ww prac, tak więc mogą skończyć kiedy chcą. M.in. z tego powodu wycofałem sie jeszcze na etapie rezerwacji. I jak widać moje przypuszczenia się sprawdzają.
                                        • Gość: gość Re: wypowiedzenie umowy IP: *.chello.pl 30.08.09, 02:32
                                          a ktoś widział tam chociaż jeden w 100% skończony dom chyba
                                          tylko "dyrektor" filinger za szyby podarowanego BMW ,nie ma tam nic
                                          do końca skończonego że wyliczę :podbitka, rynny ,barierki na
                                          balkonach,elewacja,droga,ogrodzenie,murki oporowe,bramy,kosze na
                                          śmieci kompletny brak mediów a nawet brak skończonego projektu dla
                                          enionu a w grudniu ubiegłego roku miały być gotowe domy CD to zwykła
                                          PIRAMIDA następni muszą wpłacić kasę żeby coś zrobili .
                                          A oni podobno bezszczelnie twierdzą że skończą pierwszą uliczkę do
                                          października ,do października to nawet 10% tego co powinni zrobić
                                          nie zrobią bo nie mają kasy ani pracowników .nigdy nie myślałem że
                                          dam się tak zrobić ale mam nadzieję że uda się zebrać większą grupę
                                          mieszkańców i wystąpić z pozwem zbiorowym i sądownie uzyskać
                                          odszkodowania za opóźnienie spowodowane rażącymi zaniedbaniami w
                                          wykonaniu planu budowy osiedla
                                          • Gość: zbuk Re: wypowiedzenie umowy IP: *.chello.pl 30.08.09, 12:54
                                            Ładujecie kase w dziury w ziemi i sie dziwicie ze was mają za baranów.
                                            • Gość: gość Re: wypowiedzenie umowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.09, 11:32
                                              tylko jak kupowaliśmy to o kryzysie jeszcze nikt nie wiedział a cd
                                              właśnie kończył swoje 3 osiedle a 4 było w budowie i nic nie
                                              zapowiadało takiego załamania tempa prac jak teraz że na budowie nic
                                              się nie dzieje .niewiem czy oni naprawdę myślą że ktoś naiwny
                                              jeszcze kupi od nich dom jak będą budowaĆ w takim tempie .już teraz
                                              wszyscy szukający mieszkania w sosnowcu mają internet i łatwo mogą
                                              sprawdzić co to za pseudo developer
                                  • Gość: Ja Re: wypowiedzenie umowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.09, 01:35
                                    Mogę jedynie "zasugherowć" odpowiedź.
                                    Byłem dostawcą materiałów, WAŻNYCH !!! i wiem, jak ta firma traktuje
                                    dostawców. Mniema, że rownież klientów.

Ps.
                                    Nioe jestem w "kanale"

kontakt: amadeusz.art@op.pl
                            • Gość: GOŚĆ Re: poczytajcie ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.07.09, 13:57
                              z tego co wiem to pozwolenia na budowę były wydawane na budynki jak
                              na całość czyli np szereg 4 mieszkania to jeden budynek więc
                              dlatego mogą być niezgodności ale w tej kwesti powinien odpisać CD
                              skoro i tak monitoruje to forum ale pwenie jest zbyt zajęty
                              wydawaniem przyszłych zysków na nowe zabawki
                              • Gość: nie-panikara Re: poczytajcie ... IP: *.chello.pl 20.07.09, 21:22
                                tak z ciekawości jesteś przyszłym mieszkańcem słonecznego, czy też nie i tylko
                                cierpisz na bóle wątroby?
                    • Gość: nienormalny klient Re: poczytajcie ... IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 20.07.09, 14:10
                      Dziwię się, że któryś z klientów ma pretensje do innego, że ten
                      dokładnie sprawdza. Każdy przed podpisaniem umowy powinien sprawdzić
                      pewne dokumenty. Niestety nie każdy wie co sprawdzać.
                      a oto konkrety:
                      Pozwolenie 182/08 z dnia 08.04.2008 ..na budowę "Osiedla
                      Słonecznego" - zespołu zabudowy mieszkaniowej z garażami
                      wbudowanymi, wewn. inst.....lokalizowanego na działce nr 9 km.82
                      Jest jeszcze jedno pozwolenie z maja 2009 przenoszące prawa na inną
                      spółkę Pana Andrzeja B.
                      Niestety w żadnym z pozwoleń nie podano ilości budowanych domów i
                      ten fakt wykorzystał Pan Michał F. budując pomiędzy domy w zabudowie
                      bliźniaczej 19,20 a 20,21 dodatkowy budynek (w ten sposób powstał
                      szeregowiec). Dlaczego Pan F. zrobił to dopiero po pozwoleniu - nie
                      mam pojęcia. Pewnie chaos w przemyśleniach o inwestycji lecz na
                      pewno lużne traktowanie prawa i lekkomyślne traktowanie klientów.
                      Nie ukrywam, że jest to trudne do zweryfikowania gdyż jak
                      wspominałem na wstępie Pan F. udostępnia klientom tylko kopię a nie
                      oryginał dokumentów.
                      Banki też sprawdzają tylko treść pozwolenia bez załącznika w postaci
                      oryginału projektu. Ciekaw jestem czy przy uzyskiwaniu zgody na
                      użytkowanie PINB dojdzie do tego. Często zdarza się, że urzędnicy
                      nie kontrolują budowy. Na to chyba liczą w CD - a potem to martw się
                      kliencie sam. (zalegazlizowanie budowy to "tylko" 50tyś z 1 dom)
                      • Gość: sąsiadka Re: poczytajcie ... IP: *.chello.pl 20.07.09, 22:29
                        A czy ktoś z forumowiczów ma dom o numerze powyżej 40?
                        I czy one są w pozwoleniach na budowę?
                        • Gość: ziutek Re: poczytajcie ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.07.09, 10:29
                          Opóźnienie np roczne to nic nowego dla CD, na Góralskiej nawet nie zadzwonili w
                          tej sprawie do klientów, teraz zdaje się że jest zmiana w podejściu(przesunięcia
                          notarialne terminów). Idzie więc nowe.;) A co do wody, to CD tak wybudowało
                          przyłącza, że nie można podpisać z RPWiK umowy, wiec w zasadzie do dziś nie
                          wywiazalo sie z umowy łączącej z klientami. CD i IER udają że nie wiedzą o co
                          chodzi (winni są wszyscy, prócz nich) a jeśli nie wiadomo o co chodzi...
                          • Gość: kolejny gosc Re: poczytajcie ... i to IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.09, 22:45
                            i to co nam komunistyczny prezydent proletariackiego miasta
                            przygotowal.....

www.sosnowiec.info.pl/informacje/sosnowiec/rynek-plac-park-handlowy-czy-hipermarket,1,4,14974
                            • Gość: iwona Re: poczytajcie ... i to IP: 62.29.136.* 12.08.09, 07:14
                              to sa pewnie te pawilony usługowe i sklepy,ktore nam developer
                              obiecywał w projektach. Wyglada na to,że jest dobrze poinformowany
                              co sie w miescie dzieje (sprawa drogi i sklepów ). Dobrze że są
                              takie projekty bo bedzie blisko jakaś infrastruktura i można bedzie
                              życ normalnie. W chwili obecnej dojazd na osiedle jak również do
                              Góralskiej to jak "RUDYM " do ataku !!!! - zgroza.
                              Na forum cicho a domki dopiero za rok - czekamy, czekamy,
                              czekamy ............
                              • Gość: jola Re: poczytajcie ... i to IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.09, 15:31
                                a o jakie pawilony i sklepy chodzi?
                                • Gość: gość Re: poczytajcie ... i to IP: *.chello.pl 18.08.09, 22:50
                                  a developer dalej sie nami nie przejmuje i nic nie robi na budowie
                                  bo na niego nie naciskamy tylko zajmujemy sie koszami a nie tym że
                                  już teraz wiadomo że bedzie miał roczne opóźnienie
                                  a to że kosze będą wspólne to jedno z lepszych rozwiązań cd
                                  • Gość: gość Re: poczytajcie ... i to IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.09, 13:18
                                    sama prawda na budowie cisza i nuda mieszkańcy zajmują się koszami
                                    które i tak napewno będą przy bramach a developer już nawet zbytnio
                                    nie ukrywa że budowa zakończona będzie w przyszłym roku czyli około
                                    1,5 roku opóźnienia.
                                    • Gość: gość Re: poczytajcie ... i to IP: *.chello.pl 26.08.09, 22:27
                                      nuda,nuda,nuda jak w polskim filmie
                      • Gość: Zainteresowany Jaka jest faktyczna cena szeregówki ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.09, 15:55
                        Witam,

Może mi ktoś napisać jaka jest faktyczna cena jaką ma na umowie za
                        do szeregowy ?
                        Wiem, że cena jaką podają w swoim folderze jest powiększona o koszt
                        ziemi i udziału w drodze.
                        Możecie napisać ile płacicie ?
                        • Gość: nie-panikara Re: Jaka jest faktyczna cena szeregówki ? IP: *.chello.pl 28.07.09, 16:03
                          2800 w pierwszym etapie, kolejne etapy miały być droższe,

to już dawno było określone - dla tych którzy zaraz zaczną krzyczeć: "złodzieje,
                          oszuści, bić ich"!!! ;)
                          • Gość: Zainteresowany Re: Jaka jest faktyczna cena szeregówki ? IP: *.quarto.pl 28.07.09, 20:49

2800zł x 147m = 411600 zł

Czy to wszystko ? Są jakieś dodatkowe opłaty ?
                            A ziemia i udział w drodze ?
                            • Gość: meduza Re: Jaka jest faktyczna cena szeregówki ? IP: 195.116.19.* 28.07.09, 20:56
                              Jasne że jest udział w drodze , działka i jeszcze gratisowo dużo
                              stresów , nerwów itp.Olewanie klientów , brak odpoweidzi na
                              maile ,pisma , telefony , mydlenie oczu ...
                            • Gość: nie-panikara Re: Jaka jest faktyczna cena szeregówki ? IP: *.chello.pl 28.07.09, 21:26
                              czemu nie zadzwonisz do cd, przecież udzielają informacji, są opłaty za udział w
                              drodze - już groszowe sprawy, grunt 250 zł od metra naturalnie i pewnie coś
                              jeszcze, już nie pamiętam
                              • Gość: Zainteresowany Re: Jaka jest faktyczna cena szeregówki ? IP: *.quarto.pl 28.07.09, 21:31
                                dzwoniłem do cd, dostałem odpowiedż tak jak piszesz 250zł za metr i
                                udział w drodze.
                                Tylko nie powiedzieli mi ile wynosi ten udział bo jest on zalezny
                                podobno od konkretnego domu.
                                Napisz jak możesz jaki to jest przedział cenowy za udział ?

Pozdrawiam
                                • Gość: nie-panikara Re: Jaka jest faktyczna cena szeregówki ? IP: *.chello.pl 28.07.09, 22:08
                                  kilkanaście tysięcy, ale zdaje się że jest stałą kwotą.... a może nie, nie wiem
                                  ale na pewno do 20000 zł, albo niewiele więcej
                                • Gość: gosc Re: Jaka jest faktyczna cena szeregówki ? IP: *.fwpl.fwc.com 29.07.09, 08:02
                                  udzial w drodze zalezy od powierzchni dzialki.Ja za place 14tys.a
                                  mam dzialke 259m2.
                                  • Gość: Zainteresowany Re: Jaka jest faktyczna cena szeregówki ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.09, 08:57
                                    Dzięki za informacje :)
                                    • Gość: Zainteresowany Re: Jaka jest faktyczna cena szeregówki ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.09, 11:04
                                      Poczytałem wczesniejsze posty na forum...
                                      Poczekam jak się rozwinie sytuacja. Jak pierwsi mieszkańcy sie
                                      osiedlą i będzie zrobiona droga przelotowa to ocenie sytuacje czy
                                      warto zainwestować ponad pół miliona zł.
                                      Powstaje coraz więcej inwestycji w regionie więc CD nie jest jakąś
                                      perełką.

Pozdrawiam
                                      • Gość: gość ? Re: Jaka jest faktyczna cena szeregówki ? IP: 62.29.136.* 29.07.09, 14:33
                                        Czekaj,czekaj to sie nie doczekasz, bo wszystko bedzie zajęte. To
                                        osiedle jest tak piękne,że pomimo opóźnienia w oddaniu budynkow 6 m-
                                        cy wszyscy,którzy tu dom kupili są zadowoleni. Może i obsługa CD się
                                        poprawi.
                                        Na tym terenie nie ma takich domów jak na Os. Słonecznym !!!
                                        • Gość: Zainteresowany Re: Jaka jest faktyczna cena szeregówki ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.09, 14:50
                                          ''pomimo opóźnienia w oddaniu budynkow 6 m-cy wszyscy,którzy tu dom
                                          kupili są zadowoleni''
                                          hehehehe, chyba nie czytałeś poprzednich opini albo jesteś
                                          pracownikiem CD :)
                                          Spokojnie, ja nie neguje kupujących. Trzeba miec marzenia i je
                                          realizować. Mam nadzieje, że wszystkie problemy jakie wynikły do tej
                                          pory zostaną rozwiązane.

Pozdrawiam
                                          • Gość: romek droga IP: *.chello.pl 29.07.09, 23:50
                                            www.bip.um.sosnowiec.pl/dokument.php?iddok=21722&idmp=5574&r=r
                                        • Gość: nemo Re: Jaka jest faktyczna cena szeregówki ? IP: *.220.120.45.dsl.dynamic.eranet.pl 02.08.09, 23:40
                                          hehhehhe czlowieku w tym rejonie sa pieknieijsze domy niz na tym osiedlu, ja sam
                                          tu mieszkam i ciesze sie bardzo ze nie jest to osiedle, mam swoj duzy ogrod
                                          wielki dom i nie musze sluchac narzekania sasiadow i wzywania policji tak jak ma
                                          to miejsce na zielonej dolinie jak tylko ktos glosniej cos powie.Mieszkam kolo
                                          ludzi, ktorzy na wlasna reke kupowali ziemie i budowali swoje domy i wszystko
                                          jest w porzadku. ot caly urok kupowania u deweloperow.
                                          • Gość: Baticola Czy ktoś wie ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.09, 13:07
                                            Czy ktoś się orientuje kiedy w końcu zaczną budować te budynki wielorodzinne. W internecie jest kupe ogłoszeń o sprzedaży tych mieszkań ale czy budowa dojdzie kiedykolwiek do skutku? Rok temu odebrałem zaliczkę którą wpłaciłem na to mieszkanie i widzę że do tej pory nic w tej sprawie się nie zmieniło. Chyba wchodzenie w tą inwestycję dzisiaj wiąrze się z ogromnym ryzykiem.
                        • Gość: Artur Re: Jaka jest faktyczna cena szeregówki ? IP: *.chello.pl 05.09.09, 18:32
                          mam pytanie do ludzi którzy zainwestowali u Cd na słonecznym:
                          Gdybyście mieli ponownie zawrzeć umowę z CD jak byście się zabezpieczyli
                          wcześniej i w trakcie inwestycji przy założeniu że cena inwestycji jest dosyć
                          atrakcyjna w porównaniu do innych (załóżmy 70% tej ceny która macie w umowie).
                          Mam nadzieję że nie zagmatwałem
                          Dziękuję za odpowiedź
                          • Gość: meduza Re: Jaka jest faktyczna cena szeregówki ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.09, 18:42
                            Jednak bardzo zagmatwane.Najlepsze rozwiązanie to zakup działki
                            od developera jako 1 krok,podpisujesz akt notarialny na działkę -
                            jesteś jej właścicielem i developer buduje ci dom ale już na twojej
                            działce.Moi znajomi ok 6 lat temu tak właśnie zrobili.Niestety
                            sprawa własności działek w przypadku os.słonecznego jest bardziej
                            skomplikowana
                            • Gość: gość Re: Jaka jest faktyczna cena szeregówki ? IP: *.chello.pl 06.09.09, 11:59
                              i co z tego że jestem właścicielem działki i budynku na tej działce
                              jak nie mam drogi , mediów i nie wiadomo czy bedę kiedykolwiek miał
                              zapłaciłem całość bo na część brałem kredyt i w frank kosztował
                              ponad 3 zł wiec nie opłacało mi sie czekać bo frank zaczął spadać a
                              teraz za swoją pazerność przychodzi mi płacić raty za dom którego
                              nie mogę używać bo na budowie jak zwykle nic się nie dzieje ,CD
                              czeka na zimę i będzie się tłumaczyć że jest zima i dla naszego
                              dobra nic nie robią a po prostu dopiero jak odzyskają kasę z budowy
                              w warszawie bedą mieli kase na dokończenie naszej budowy a to
                              nastąpi dopiero wtedy jak będą się w stanie pogodzić z stratą jaką
                              przyniesie budowa w warszawie ,tak więc jak nie zrobią tego szybko
                              to pójdą na dno razem z naszymi marzeniami o naszym ładnm osiedlu
                              A wtedy zostaje nam działania w stylu związkowców czyli np palenie
                              opon pod domem naszego sąsiada brodziaka tyle że nas odrazu zamkną
                              więc zostaje nam tvn i "uwaga" lub pani JAWOROWICZ .czyli w sumie
                              zapłaciliśmy ponad 100 tys zł wiecej za to żeby się nie męczyć z
                              budowlańcami a teraz meczymy się z beznadziejnym developerem czyli
                              poprostu straciliśmy 100 tys zł
                              • Gość: meduza Re: Jaka jest faktyczna cena szeregówki ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.09, 14:12
                                Kurcze, ale czarna wizja.W sumie chyba masz i tak lepiej, bo my
                                nawet jeszcze nie jesteśmy właścicielami działki ani domu a kupę
                                kasy już poszło.Póki co ani pieniędzy ani domu.Kierownik obiecuje
                                że w tym roku ma być gaz i woda.Prąd można od nich mieć
                                budowlany,drogę mają utwardzić.Ale czy tak będzie????Co robić?!
                                • Gość: gość Re: Jaka jest faktyczna cena szeregówki ? IP: *.chello.pl 06.09.09, 23:13
                                  podobno obiecują że media i utwardzona droga będzie w październiku
                                  ale już nieraz obiecywał i nic z tego nie wyszło zwłaszcza że do
                                  października to już dużo czasu nie zostało , co do aktu to jak
                                  tylko wstawią okna to zaproszą na akt notarialny bo potrzebna im
                                  kasa a potem mają juz klienta w d....
                                  co robić ?
                                  myśle o dwóch działaniach najpierw rzecznik konsumenta a potem sąd
                                  bo jeszcze narazie mają jakiś majątek i komornik będzie miał z czego
                                  ściągnąć ODSZKODOWANIE
                              • Gość: sedes Re: Jaka jest faktyczna cena szeregówki ? IP: *.chello.pl 08.09.09, 11:56
                                > (...)czyli w sumie
                                > zapłaciliśmy ponad 100 tys zł wiecej za to żeby się nie męczyć z
                                > budowlańcami a teraz meczymy się z beznadziejnym developerem czyli
                                > poprostu straciliśmy 100 tys zł

Stracić możesz więcej niż te marne 100tyś.

Ale po co to biadolenie. Każdy ma własny rozum i własne pieniądze. Chciałeś
                                zafundować komuś kolejna brykę, twoja sprawa.

Co takiego przekonało cię do zainwestowania swoich pieniędzy w górkę piachu?
                                Piękne oczy sprzedającego? Bo chyba nie "doświadczenie". :P

Zresztą budowa w Rudzie śl tez jest z tego co wiem nieskończona, a rozpoczęta
                                wcześniej od Waszej...
                                • Gość: go Re: Jaka jest faktyczna cena szeregówki ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.09.09, 10:17
                                  tyle że jak kupowałem to budowa w rudzie szła pełna parą a o
                                  kryzysie nikt jeszcze nie wiedział ,przed kupnem wpłacałem 40 tys
                                  więc ryzyko małe jak na kupno domu za 500 tys.a za natępne etapy po
                                  wykonaniu a początki budowy w sosnowcu też wyglądały wręcz
                                  imponująco więc nie inwestowałem w góre piachu tylko płaciłem za
                                  wykonane rzeczy , dopiero ostatni etap przedpłaciłem bo brałem na
                                  niego kredyt a frank kosztował 3,3 a teraz 2,7 to jak teraz sobie go
                                  spłace a taki mam zamiar to chyba nieźle na tym wyszedłem :) i
                                  wcale nie biadolę tylko mnie developer wk... i jak się nudzę to
                                  pisze co o nim myślę
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka