julka.4 01.04.08, 14:55 jak nie ma się inicjatywy to najlepiej ukraść komuś pomysł chyba nie nowość u nas Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: recepta Re: PO zamurowała PiS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.08, 23:14 julka! chodź do łóżka! (czyj to pomysł?) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: PO zamurowała PiS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.08, 16:30 a moze poszukaj sobie kozy Odpowiedz Link Zgłoś
ja-nina48 PO zamurowała PiS 07.04.08, 17:34 Wybory minęły ,więc nie trzeba się spieszyć.Ale jeżeli PO myśli ,że "ciemny ludek zapomni o złożonych obietnicach"to się myli . Nie obchodzi mnie walka o projekty-jeżeli projekt PIS-u jest dobry to go wprowadzić w życie -bo chcę wierzyć że PO nie ma kompleksów. Odpowiedz Link Zgłoś
platfor Re: PO zamurowała PiS 11.04.09, 15:25 Rząd PO jest tylko dla bogatych ,dlatego trudno się spodziewać ,że coś zrobią pożytecznego dla ludu.Nadrzędnym celem ich jest zamknąć opozycję/najlepiej w więzieniach/a wtedy będą mogli pływać w mętnej wodzie bezkarnie.Ich wszystko jest najlepsze ,dlatego każdy projekt PiS-u musi przepaść.Strażnik interesów PO Komorowski czuwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ptysiek to i tak nie uleczy administracyjnego absurdu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.04.08, 16:37 Co by nie wymyślili, żeby usprawnić to i tak urzędnik szczebla powiatowego czy miejskiego, znajdzie wymówkę aby zarejestrować po roku:))) Czarny scenariusz - o tak. Ja mogę dodać tylko dla zainteresowanych aby unikali jak ognia urzędu w Wołominie pod Warszawą. Co prawda starostwo tamtejsze wydaje pozwolenia na budowę tak szybko jak tylko może i się starają ale w związku z tym, że miasto (Burmistrz) robi plan zagospodarowania od 4 lat i nie ma tego planu, trzeba uzyskać decyzję o warunkach od burmistrza. Ja czekam od grudnia ubiegłego roku i dopiero niedawno urząd raczył zawiadomić pisemnie, że w maju 2008 może będzie urbanista (bo bez niego nie wydają decyzji) to sprawa zostanie załatwiona. Ale telefonicznie dodali, że nie wiadomo czy pozytywnie bo nie wiadomo, czy urbanista wyrazi pozytywną opinię o moim wniosku, a urzędnicy nie wiedzą i nie znają okolicy w której mam zamiar się budować i nie wiadomo co tam jest. Nic nie pomagają skargi na bezczynność urzędu - nie odpisali. Dodam, że przez 4 miesiące kazali dołączać zgody różnych sąsiadów (co zostało wykonane), uzależnili wydanie decyzji od bezwzględnego wyrażenia zgody na piśmie wszystkich sąsiadów. A jak nie mogliśmy znaleźć jednego z nich bo się wyprowadził w nieznane, to łaskawie wszczęli postępowanie administracyjne i w tym zawiadomieniu zaprosili (dosłownie cytuję) do składnia zarzutów i protestów. Pytam do czego- jak chcę postawić budynek mieszkalny z garażami i to właśnie urząd ma określić na jakich warunkach, z zachowaniem jakich parametrów (wysokość, szerokość, pow. zabudowy) i warunków użytkowania nieruchomości- działka jest duża i żadnemu sąsiadowi na granicy nie wnioskowałam o postawienie chatynki. Ale urzędnik stwierdził, że to ja źle interpretuję przepisy. I jak nie będzie pisemnej zgody ostatniego na piśmie to nie dostanę decyzji pozytywnej. Więc drodzy Państwo - tak naprawdę to takich urzędników należy wysłać bezwzględnie na przeszkolenie!!!!! I nie pomogą uproszczone procedury bo urzędnik i tak je zagmatwa i będzie wam wpierał, że to wy je źle zinterpretowaliście albo co gorsza, że komentarz do ustawy jaki przytoczyliście jest im nie znany i nie muszą go znać. Odpowiedz Link Zgłoś
rokets_w Re: to i tak nie uleczy administracyjnego absurdu 19.04.08, 22:34 Ha ha ha a co ma ustawa do pozwolenia? Są przepisy w prawie budowlanym jak ma być obiekt posadowiony w stosunku do granic działki, są przepisy mówiące o odległościach obiektu od granicy i obiektu od obiektu. Uczono mnie już w technikum budowlanym a nie wspomne na studiach takich spraw i pamiętam do dzisiaj . Tylko jak na urzędniczym stołku siedzi krawcowa albo piekarz albo wojskowy. Jakie ci ludzie mają pojęcie o budownictwie? Przecież ci ludzie nie maja o niczym pojęcia. W budownictwie są pewne zasady usytuowania obiektów jak ma sie wysokość do odległości do następnego budynku by nie zasłaniał naświetlenia. Nie sposób tych danych wszystkich tu wypisać. Ale jeśli na stołku siedzi nie budowlaniec z krwi i kości to z kąt taki debil urzędnik może wiedzieć o takich sprawach. Więc mamy takie sytuacje,że urzędnik ściąga fachowców i gromadzi nie potrzebne dokumenty. Takie sprawy musza być podane w projekcie zagospodarowania tereny czyli danego obiektu do danej działki. Ale jeśli urzędnik nie ma zielonego pojęcia to o czym tu rozmowa- będzie petent czekał lata na pozwolenie czy po nowemu rejestr. Mamy przykład w rządzie same matoły siedzą i grzebią w ustawach sami nie wiedzą czego chcą i co mają wymyślić. Wystarczy posłuchać wywodów premiera w których nie wiadomo o co chodzi. Jaki rząd taki kraj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość: Chodzi o różne lobby IP: *.ists.pl 11.04.08, 00:50 Np. lobby ogródków działkowych chce stawiać "legalne" domy na cudzych działkach, aby właściciele gruntu nie mogli odzyskać nieruchomości z powodu tzw. "nieodwracalnych skutków prawnych". To jest innymi słowy złodziejstwo na wielką skalę a spór toczy się, ile kasy ma być utoczone do róznych kieszeni różnych decydentów, itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TUS TO sprawa bank PO zamurowała PiS IP: *.adsl.inetia.pl 13.04.08, 17:26 To sprawa lobbistów banków. Trzeba zwiekszyc ilosc budowanych domow bo kredyty nie ida. kogo trzeba K upili To nie wazne ze bedzie bałagan kiedys w budownictwie Za nasze pieniadze deprawuja rzadzacych ? Wiemy czym grozi brak nadzoru gdzie kolwiek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krociech I co to da??? IP: *.sm-rozstaje.pl 16.04.08, 08:14 I tak będzie dalej jak dzisiaj ze zgłoszeniem: zgłoszenie co najmniej 30 dni wcześniej, pięć załączników, do każdego po trzy załączniki albo każdy w trzech egzemplarzach. Pytam: CO Z TEGO, że na górze bumagi będzie napisane "zgłoszenie", a nie "wniosek o pozwolenie"? CO Z TEGO, skoro prawo piszą urzędnicy, a nie ludzie, którzy budują domy? CO Z TEGO, jeżeli żaden z panów palikotów nie przejdzie się po korytarzu starostwa, żeby chociaż dowiedzieć się, jaką katorgę urzędniczą musi przechodzić każdy budujący dom? CO Z TEGO, że zmienicie nagłówek bumagi? Tu trzeba zmienić cały PROCES - wyjść z całkiem nowego ZAŁOŻENIA, a mianowicie takiego, że to URZĄD ma prawo i obowiązek PROSIĆ inwestora o EWENTUALNE wyjaśnienia i to tylko w UZASADNIONEJ sytuacji. Nie może dochodzić do absurdów, w których RURA Z WODĄ jest zatwierdzana najpierw przez należące do gminy przedsiębiortwo wodociągowe, później przez gminę jako właściciela w ramach uzgodnienia, później przez starostwo, a na końcu jeszcze raz przez gminę i przez wodociągi przy odbiorze. WSZYSTKO inwestor musi przenosić między korytarzami samodzielnie, ponieważ nawet należące do gminy wodociągi nie są w stanie porozumieć się z gminą (nie wspominając o starostwie) na tyle, żeby inwestor nie musiał załatwiąc tego samego jeszcze raz w piętnastu miejscach. I to wszystko w ramach ZGŁOSZENIA, a nie POZWOLENIA!!! LUDZIE, to się w pale nie mieści! To jest peerelizm w najczystszej postaci! Jeszcze jedno: po jaką cholerę są starostwa? Co by się stało, gdyby nadzór budowlany na swoim terenie sprawowały miasta/gminy? Panu staroście spadłaby czapka z głowy? Czegokolwiek nie załatwiam, muszę wykonywać IDENTYCZNE czynności najpierw w mieście, a później w starostwie, w którym zarabiające tysiąc coś panie czują się bardzo pokrzywdzone, bo nikt ich nie chce wynagradzać za ich ciężką, nikomu nie potrzebną pracę. Odpowiedz Link Zgłoś
rokets_w PO zamurowała PiS 19.04.08, 22:42 Do cholery jasnej- jakie formalności? Posadzić na stołku fachowca wyuczonego w zawodzie budowlanym a skończą sie ślimaczyć pozwolenia. Ale jeśli urzędnik nie zna prawa budowlanego to jak ma podiać decyzje czy wniosek i projekt są zgodne z prawem budowlanym? Uważam ze pozwolenie powinno obowiązywać, bo zacznie się dzika zabudowa. a co do zgody sąsiadów to kpina by sąsiad decydował jaki mam postawić dom i czy metr w lewo czy w prawo. Są przepisy regulujące te sprawy i sąsiada zgoda jest nie potrzebna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autochton no to cała Polska będzie jak Zgierz wygladać ;-) IP: *.dip.t-dialin.net 29.04.08, 08:26 jeden wielki s.f i badziewie. Jaki kraj, tacy ludzie, taka architektura (kolejność dowolna ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lola PO zamurowała PiS IP: *.ssp.dialog.net.pl 01.05.08, 08:36 Nie wierzę w dobre intencje Dzikońskiego, znowu będzie jakieś oszustwo jak z Izbami Architektów Odpowiedz Link Zgłoś