arek.gazeta Ekspresówki zamiast autostrad? Premier nie wie,.. 08.05.08, 10:30 Pan Tusk jest w stanie wybudować nam dukty leśnie a nie drogi o europejskim standardzie Odpowiedz Link Zgłoś
krylos.com Ekspresówki zamiast autostrad? Premier nie wie,.. 08.05.08, 10:36 Ludzie, wyście są takie głupie, czy nie umiecie czytać między wierszami? Rząd prowadzi negocjacje z koncesjonariuszami. W jego (i naszym!) interesie leży więc stworzenie wrażenia, że albo koncesjonariusz pójdzie na warunki rządu (czyt.: wybuduje szybko i tanio), albo będzie miał problemy i nic nie zarobi. Zaś w interesie budowlańców jest krzyczeć, że musi być drogo i wolno. W tym celu wynajmuje się różnorakich ekspertów (zasada autorytetu), którzy mają potwierdzić wersję jednej ze stron. Radzę spuścić więc z tonu - to jest gra i w tej grze idzie o nasze interesy - a o te ma dbać rząd, nie prywatna spółka, której wynajęci klakierzy pisą masowo posty na forach (nie chcę nikogo oskarżać, ale taka jest po prostu praktyka marketingowa). A idzie tu o rząd dusz - jeśli Tuskowi uda się zebrać gniewny tłum i obrócić jego gniew przeciwko budowlańcom - a szansę wygrać. Jest to jednak ryzykowna gra - w Polsce z reguły za wszystko wini się władze. W każdym razie radzę chłodną ocenę sytuacji i umiarkowane wsparcie rządu - spółka poparcie sobie kupi, rząd jest na to z zasady za mało efektywny, jemu potrzebne jest oddolny nacisk niezadowolonych kierowców. O to będzie jednak trudno, bo wszyscy juz stracili cierpliwość, jeżdżąc po tych polskich dziurach... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jet mentalność biurwy IP: 62.29.168.* 08.05.08, 11:11 "Plany sieci dróg krajowych tworzy się po studiach, które trwają latami, i nikt tak z dnia na dzień nie przystawia pieczątki, zmieniając autostradę na drogę ekspresową - mówi Zbigniew Kotlarek, prezes Polskiego Kongresu Drogowego i były szef Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad." Mentalność biurokratycznej biurwy rodem z epoki Breżniewa. -"Przecież sprawa musi odleżeć swoje, papiery dojrzeć w szufladach, najlepiej jakieś 20 lat, no i potem przy sprzyjającej okazji, kiedy można będzie jeszcze na boku coś sobie "dorobić", wtedy łaskawie postawi się pieczątkę". Czy ten człowiek zastanowił się nad tym, co mówi? Jakie plany? Jaka sieć? Drogi w pl są budowane nie tylko w żółwim tempie ale po omacku, jak popadnie, podobnie z remontami - tu rozgrzebią, tam rozgrzebią, część odnowią, innego fragmentu nie -i on twierdzi, że to wszystko poprzedzone jest wieloletnimi studiami? Wolne żarty, chyba, że ma mentalność "wiecznego studenta", całe życie będzie "studiował", a i tak niczego nie pojmie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: artur Lepsza droga ekspresowa po której się jeżdzi niż IP: *.grupalotos.pl 08.05.08, 11:43 autostrada, którą się omija. Ci wszyscy szczekacze za autostradami, jak już jest wybudowana to wtedy się budzą , czemu tu tak drogo. Niedawno przerabialismy to kolo Gdańska. W efekcie opłaty nawet obnizono kosztem pieniędzy na budowę i remonty innych dróg. Odpowiedz Link Zgłoś
psychomarine Re: Lepsza droga ekspresowa po której się jeżdzi 09.05.08, 20:26 Jeszcze cos w temacie... Jezdzilem duzo samochodem po Kanadzie i USA: U Jankesow, wiadomo, autostrady cala geba. Bywaja nawet, w okolicach wielkich miast, szesciopasmowe. W jednym kierunku 6 pasow!! I w odwrotnym tez 6 pasow. Razem 12-pasmowa autostrada. Zapycha oddech w piersiach. Ale...w Kanadzie prawie nie ma autostrad. Za duzy kraj i odleglosci. Jednak maja bardzo praktyczne rozwiazania. Co kilka kilometrow jest raz z jednej strony a raz z drugiej dodatkowy pas dla szybszych pojazdow, ktore moga bezpiecznie wyprzedzic wolniejsze pojazdy. No i bez problemow mozna wyprzedzic olbrzymie trucki. Rowniez na poludniu Niemiec sa takie dodatkowe pasy na niektorych drogach krajowych. Niechby chociaz cos takiego nasze madrale zrobily! A jesli inwestorzy winduja sztucznie ceny to szukac korzystniejszych ofert poza Polska. Ja tam nie reklamuje nikogo. Jednak ten maly odcinek autostrady A2 z Poznania do Nowego Tomysla zachwyca mnie za kazdym razem kiedy nim jade. Tak samo jak zachwyca mnie ( i podziwiany jest przez Europejczykow) wspanialy Stary Browar w Poznaniu, ktory wybudowala Kulczykowa. Pewnie.... Kulczykowie zarobili na tych projektach ogromne pieniadze. Czy musimy jednak koniecznie zawiscic? Niech maja a przy okazji i my cos mamy. Nie musimy ciagle sciagac do kotla tych, ktorzy wspinaja sie do gory. Juz przerabialismy za komuny rownanie wszystkich w dol. W tym dole mieszkalismy kilkadziesiat lat. Jednak Kotlarka dzisiaj zwolniono ze stanowiska dyrektora GDDKA ( Generalna Dyrekcja Drog Krajowych i Autostrad). Moze wreszcie cos ruszy!! RATUNKU! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ob Ekspresówki zamiast autostrad? Premier nie wie,.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.08, 13:40 znowu polacy nie mogą dogadać się miemdzy sobą sonsiedzi jakoś mogą budować tylko my nie Będziemy jedynem krajem europy ktury nie ma porządnej sieci drug autostrtad a jednocześnie jej pośmiewiskiem a pozaty zadne nowoczesne panstwo nie może sięszybko rozwijać staniemy się zaściankiem europy. Odpowiedz Link Zgłoś
psychomarine Re: Ekspresówki zamiast autostrad? Premier nie wi 09.05.08, 20:45 Dziecko...naucz sie najpierw pisac zanim zaczniesz wlaczac sie w dyskusje doroslych. Zeby bola i dostaje sie zeza jak patrzy sie na taka ilosc bledow ortograficznych. I nie wymadrzaj sie oraz nie pouczaj zanim sam/sama sie nie wyuczysz. Odpowiedz Link Zgłoś
toja3003 mam rozwiązanie na Euro2012, otóż 08.05.08, 15:09 Wzdłuż autostrad w budowie i miejscach pod drogi expresowe, których nie ma i nie będzie przez najbliższe 20 lat, wyznaczy się palikami skupionymi od rolników polne ścieżki dla pieszych i rowerów, którymi będą przybywać kibice na mecze. Odpowiedz Link Zgłoś
psychomarine Re: mam rozwiązanie na Euro2012, otóż 09.05.08, 20:29 Dziecko...naucz sie najpierw pisac zanim zaczniesz wlaczac sie w dyskusje doroslych. Zeby bola i dostaje sie zeza jak patrzy sie na taka ilosc bledow ortograficznych. I nie wymadrzaj sie oraz nie pouczaj zanim sam/sama sie nie wyuczysz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hihot Żałosni politycy, chory kraj IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.08, 21:17 Ja już w tym dziadoskim kraju będę żył ale moje dzieci nigdy, nie pozwolę, na głowie stanę żeby tak było. Odpowiedz Link Zgłoś
a_weasley Nu wot, niby Tusk, a z sensem gada... 08.05.08, 22:59 Za pieniądze zużyte na kilometr autostrady da się pewnie zrobić najmarniej trzy kilometry szosy ekspresowej, zapewnić dojazd do wielu miejscowości, którym autostrada by nic nie dała, i w dodatku mniej zniszczyć środowisko. Że co, że autostrady będą płatne? W ostatecznym rozrachunku zapłacimy za te drogi i tak my, kierowcy - w tej czy innej formie. I niekierowcy-konsumenci, bo koszty transportu są koszty transportu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gg zaplac 50zeta za godz IP: *.cable.ubr02.wake.blueyonder.co.uk 09.05.08, 02:13 a dam ci tylu budowlancow ile trzeba 50 pln/h dla jednego czlowieka Odpowiedz Link Zgłoś
bekkouche S1 Bielsko-Biała-Skoczów-Cieszyn 09.05.08, 10:04 Jak w temacie. Zapraszam obejrzeć modelowy odcinek drogi ekspresowej. Żadnych jednopoziomowych skrzyżowań, brak opłat(jeszcze), pas awaryjny, bezkolizyjne zjazdy, odblaski na jezdni itd. W stosunku do autostrady zjazdy i pasy rozbiegowe krótsze, pas rozdzielający jezdnie, pasy jezdni i pas awaryjny węższe (nie licząc A4 od Wrocławia do Niemiec...paranoja...kto jechał ten wie) ,nachylenie podjazdów i zjazdów większe, brak obowiązkowych na autostradzie wysepek awaryjnych. Zabezpieczenia poboczy podobne, na S1 pełne. Zapewniona tunelami swobodna migracja zwierzyny. Pełnowartościowe stacje obsługi i wypoczynku. Do rzeczy: nic lepszego Polakom niż trasy typu opisywanej tu przeze mnie S1 nie jest potrzebne. Przyzwyczajeni do dziur i kolein jak żaden inny naród zdajmy sobie sprawę, że porządna ekspresowa droga z nawiązką spełni nasze oczekiwania. Poza tym można je przecież budować na zapas, co zostało wspomniane w artykule. Aż dziw bierze, że takie g.ó.w.n.o. jak wspomniany odcinek A4 ma status autostrady a S1 to zaledwie ekspresówka...Wałek tam ktoś odwinął niekiepski. Już mi się nawet nie chce sprawdzać kto tego gargamela wybudował... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bucefal Re: S1 Bielsko-Biała-Skoczów-Cieszyn IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.08, 13:37 Bardzo celna uwaga. Ciekaw jestem kiedy będzie kolejny odcinek S1 z BB do Katowic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OBSERWATOR DO "mil1231" IP: *.ny325.east.verizon.net 27.06.08, 00:16 mil1231 napisał: > w życiu nie słyszałem głupszej propozycji tego mongoła..nie ma opcji aby te > autostrady nie powstały! Ten badziewiarz najlepiej nic by nie budował aby było > taniej- taki typowy badziewiarz. a najżałośniejsi są wszyscy idioci którzy > argumemtują że te drogi jako ekspresowe będą bezpłatne...buahahahahahahahaaaaa! > !! ================================================================ DURNIU MOZE POKAZESZ GDZIE PANSTWOWE DROGI EXPRESOWE SA PLATNE. A PO DRUGIE NAWET AUTOSTRADY NIE MUSZA BYC PLATNE. USA MAJA 97%AUTOSTRAD NIEPLATNYCH I 100% DROG EXPRESOWYCH Odpowiedz Link Zgłoś