Dodaj do ulubionych

Bez większych zmian na rynku wynajmu mieszkań

11.05.09, 15:13
Standardowo brak Łodzi czyli zestawienie nierzetelne (czytaj sponsorowane).
Obserwuj wątek
    • kamazz Bez większych zmian na rynku wynajmu mieszkań 11.05.09, 15:17
      Wynajem się nie opłaca.
      Załóżmy że ktoś ma 300 tys. Kupuje w Warszawie 2 pok 45m (6600m2) z czego dostanie ok. 1800 za wynajem. Po odjęciu kosztów (czynsz i amortyzacja 450+100) zostaje na czysto (pomijam podatek) 1250. Dając na lokatę (ok. 8% ale przy tej sumie pewnie można uzyskać i więcej) otrzymujemy 24000 ( 19200 netto) co miesięcznie stanowi 1600 zł. Proste co? Jak widzą ze ktoś reklamuje swoje lokum jako super inwestycję na wynajem to śmiać mi się chce. A ceny mieszkań wciąż spadają
      • Gość: greg Re: Bez większych zmian na rynku wynajmu mieszkań IP: *.netpoint.pl 11.05.09, 15:56
        Uwzględnij inflację.
        Po 30 latach kapitał początkowy 300 tys. będzie wart niewiele.
        Natomiast to samo 300 tys. zainwestowane w mieszkanie będzie warte tyle co to
        mieszkanie, czyli na pewno więcej niż nominalne 300 tys. PLN sprzed 30 lat.

kredyt-mieszkaniowy.pox.pl/

• steady_at_najx Re: Bez większych zmian na rynku wynajmu mieszkań 11.05.09, 16:03
          Natomiast to samo 300 tys. zainwestowane w mieszkanie będzie
          warte tyle co to
          mieszkanie, czyli na pewno więcej niż nominalne 300 tys. PLN sprzed
          30 lat.

Wiemy wiemy, za 30 lat mieszkania beda nominalnie jeszcze drozsze
          niz teraz. Zwlaszcza takie stare 30 letnie na pewno bedzie w cenie.
          Zwlaszcza przy populacji mniejszej o kilka milionow.

Ale jak sie zerknie ponizej tego "crap-u" to juz widac obiektywnosc
          wypowiedzi.
          • dzondzon Poziom artykułu w skali od 0 do 10 oceniam na ZERO 11.05.09, 17:25
            "30 banków brało udział w ankiecie ... a ponad 9% ankietowanych banków
            skróciło maksymalny okres kredytowania."

Autorka powinna skorzystać z korepetycji z matematyki na poziomie szkoły
            podstawowej.
            Jak to możliwe, że spośród 30 banków ponad 9% skróciło maksymalny okres
            kredytowania? 9% z 30 to 2,7. Ponad czyli ile? 2,8? a może 2,924 banku? Bo 3
            banki to już 10%.

Dlaczego artykuły na gazeta.pl są tak żałosne?
        • Gość: kamazz Re: Bez większych zmian na rynku wynajmu mieszkań IP: *.chello.pl 11.05.09, 17:26
          Wyraźnie napisałem że TERAZ kupno mieszkania na wynajem się nie opłaca ponieważ
          mieszkania TANIEJĄ podobnie jak wynajem i nie wiadomo gdzie spadki się skończą.
          Do wzrostów na pewno jeszcze daleko. Pokazałem że obecnie bardziej opłaca się
          trzymanie gotówki na dobrej lokacie i dopiero oczekiwanie na moment gdy taka
          inwestycja nabierze sensu. Dotarło?
    • kamazz Wynajem się nie opłaca 11.05.09, 15:17
      Wynajem się nie opłaca.
      Załóżmy że ktoś ma 300 tys. Kupuje w Warszawie 2 pok 45m (6600m2) z czego
      dostanie ok. 1800 za wynajem. Po odjęciu kosztów (czynsz i amortyzacja
      450+100) zostaje na czysto (pomijam podatek) 1250. Dając na lokatę (ok. 8% ale
      przy tej sumie pewnie można uzyskać i więcej) otrzymujemy 24000 ( 19200 netto)
      co miesięcznie stanowi 1600 zł. Proste co? Jak widzą ze ktoś reklamuje swoje
      lokum jako super inwestycję na wynajem to śmiać mi się chce. A ceny mieszkań
      wciąż spadają
      • jimmyjazz Re: Wynajem się nie opłaca 11.05.09, 15:45
        kamazz napisał:

> Po odjęciu kosztów (czynsz i amortyzacja 450+100)

Jak ktoś nie ma 300 tys. i pożyczył 4 lata temu 200 tys. na zakup to
        mu się z najmu to mieszkanie samo spłaci.

A lokaty na 8% to masz teraz przy inflacji 4% a za rok może byc 2%.
        Mieszkanie w kategorii 10 czy 20 lat lepiej będzie utrzymywało
        wartość niż gotówa w banku przy podobnym poziomie bezpieczeństwa.
        • Gość: mx Re: Wynajem się nie opłaca IP: 84.38.22.* 11.05.09, 16:12
          za 20lat bedzie 5mln mniej Polaków i parę milionów więcej mieszkań/domów (obecdnie roczna produkcja >100tyś). Puknij się w głowę!
          • jimmyjazz Re: Wynajem się nie opłaca 11.05.09, 16:17
            Gość portalu: mx napisał(a):

> za 20lat bedzie 5mln mniej Polaków i parę milionów więcej
            > mieszkań/domów (obecdnie roczna produkcja >100tyś).

no polaków może będzie mniej a w ich miejsce pojawią się emigranci
            ze wschodu. jakoś rodowitych niemców też ubywa, buduje się wiecej
            niż u nas a problemu nie ma.

> Puknij się w głowę!

Za to ty przestań. Nie służy ci.
            • steady_at_najx Re: Wynajem się nie opłaca 11.05.09, 16:27
              >emigranci ze wschodu

I oni wykupia te mieszkania za 3 pensje za kazdy m2 :)

Niegdysiejsi "powracajacy emigranci" zamienili sie w "emigrantow ze
              wschodu" :)) hehehe

Widze ze optymizm ynwestorow nie opuszcza.
              • dzondzon Re: Wynajem się nie opłaca 11.05.09, 17:35
                W Twoich obliczeniach przyjąłeś bardzo optymistyczny wariant, że wynajmujący
                będzie płacił przez całe 12 miesięcy w roku. W praktyce [szczególnie na
                aktualnym rynku, na którym pojawiło się 3 razy więcej mieszkań do wynajmu] po
                3-4 miesiącach lokator może się wyprowadzić i jeśli nie było umowy nie opłacić
                czynszu [a czasami z umową to potrafią zrobić]. Następnie właściciel przez
                następne miesiące szuka klienta, traci czas na prezentacje mieszkania, czasami
                płaci prowizje agencji za znalezienie lokatora i sam opłaca czynsz.

Jakby tego było mało to zdarza się, że lokator użytkując mieszkanie, meble,
                sprzęt AGD/RTV je zniszczy. Dlatego co jakiś czas trzeba wydać kilka tysięcy na
                naprawdę szkód.

Jeśli ktoś myśli, że wynajem to lepszy interes niż lokata nawet na 5% [pomijając
                już spadające ceny] to radzę jeszcze raz wszystko przeanalizować.
                • Gość: kamazz Re: Wynajem się nie opłaca IP: *.chello.pl 11.05.09, 17:40
                  Mam nadzieję że zdajesz sobie sprawę ze takie sugestie że nadal wynajem to dobry
                  interes nie sa adresowane do ludzi z kasą? Przecież tacy potrafią liczyć. Cel
                  jest moim zdaniem taki że biedny ludek ma sie wystraszyć i pomyśleć ze ynwestory
                  wszystko wykupią i w te pędy pobiec po kredyty;)
                • Gość: przemo Re: Wynajem się nie opłaca IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 11.05.09, 20:46
                  > aktualnym rynku, na którym pojawiło się 3 razy więcej mieszkań do wynajmu] po
                  > 3-4 miesiącach lokator może się wyprowadzić i jeśli nie było umowy nie opłacić
                  > czynszu [a czasami z umową to potrafią zrobić].

HE HE, widac, ze nie masz pojecia o wynajmowaniu mieszkan i nigdy tego nie robiles.

Zasady od ktorych sie nie odstepuje:
                  1. nie wynajmuje sie znajomym
                  2. umowa na czas okreslony
                  3. kaucja min. 2000

Chyba, ze chcesz pojsc z torbami to wynajmujesz wg tych zasad, ktore przedstawiles.
              • jimmyjazz Re: Wynajem się nie opłaca 11.05.09, 23:19
                steady_at_najx napisał:

> I oni wykupia te mieszkania za 3 pensje za kazdy m2 :)
                > Widze ze optymizm ynwestorow nie opuszcza.

Gdzie pisałem o tym że kupią??? Wszędzie widzisz teoryjki. Jakaś mała obsesja :)))
                • steady_at_najx Re: Wynajem się nie opłaca 12.05.09, 07:56
                  Pora rozumiec tresc pisana bo jak widac tego brak.

A ja pisalem ze pisales ze kupia ?

Napisales :

"no polaków może będzie mniej a w ich miejsce pojawią się emigranci
                  ze wschodu."

z czego ja ironicznie odpowiedzialem :

" oni wykupia te mieszkania za 3 pensje za kazdy m2 "

bo przeciez ten watek stoi w kontekscie kupna/wynajmu a to co
                  napisales byla riposta na "zmniejszajaca sie ilosc Polakow" a wiec i
                  klientow. Bo chyba nie mowimy o emigrantach ze wschodu co to beda
                  mieszkac w 10-tke w wynajetej kawalerce.

Fajnie tak rzucic cos a pozniej udawac ze mowilo sie o czyms innym,
                  co ?
                  • jimmyjazz Re: Wynajem się nie opłaca 12.05.09, 13:08
                    steady_at_najx napisał:

> Pora rozumiec tresc pisana bo jak widac tego brak.
                    >
                    > A ja pisalem ze pisales ze kupia ?
                    > " oni wykupia te mieszkania za 3 pensje za kazdy m2 "
                    > bo przeciez ten watek stoi w kontekscie kupna/wynajmu

Przeczytaj swojego posta jeszcze raz bo na przestrzeni 10 wersów sie
                    gubisz. Wipierw piszesz "A ja pisalem ze pisales ze kupia " a potem
                    cytujesz samego siebie "oni wykupia te mieszkania".

Pisałem o wynajmie i o jego opłacalności. Nie o kupnie. Opowiadałem
                    na posta o wynajmie. I dobrze o tym wiesz.

Czasami jak człowiek palnie głupstwo to lepiej już nic nie pisac niż
                    się pogrążać.
                    • steady_at_najx Re: Wynajem się nie opłaca 13.05.09, 09:24
                      Czy rozumiesz tresc pisana ? bo zaczynam watpic w to ??

"A ja pisalem ze pisales ze kupia "

to bylo pytanie - rozumiesz znaki interpunkcyjne ? Pytanie a nie
                      stwierdzenie. I ja sie pytalem czy pisalem ze PISALES ze kupia.

Na to odpowiedzia byla ironia o wykupywaniu. Ironia nie jest
                      stwierdzeniem ani wyrazeniem przekonan. Ale trzeba rozumiec tresc
                      pisana jak juz mowilem.

> Czasami jak człowiek palnie głupstwo to lepiej już nic nie pisac
                      niż
                      > się pogrążać

No widzisz to po co sie pograzasz ?
            • Gość: aramco Re: Wynajem się nie opłaca IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 11.05.09, 18:45
              Ze Wschodu?... na Ukrainie i w Rosji przyrost naturalny jest od dekad jeszcze
              gorszy niż w Polsce. Imigranci z Azji, jak już się zdecydują, to jadą ciut dalej
              na Zachód niż do nas
              • jimmyjazz Re: Wynajem się nie opłaca 11.05.09, 23:18
                Gość portalu: aramco napisał(a):

> Ze Wschodu?... na Ukrainie i w Rosji przyrost naturalny jest od > dekad jeszcze gorszy niż w Polsce.

A u nas jestngorszy niż w Irlandi i jakoś nie przeszkadza.

> Imigranci z Azji, jak już się > zdecydują, to jadą ciut dalej na > Zachód niż do nas

A ci z "bliskiego wschodu" ;) raczej wybiorą kraje słowiańskie. Po prostu będzie/jest im tutaj łatwiej.
                • steady_at_najx Re: Wynajem się nie opłaca 12.05.09, 08:01
                  >A u nas jestngorszy niż w Irlandi i jakoś nie przeszkadza.

W czym nie przeszkadza ? Mozesz swoje argumenty dla nas "glupich"
                  pisac troche konkretniej ?
                  • jimmyjazz Re: Wynajem się nie opłaca 12.05.09, 13:11
                    steady_at_najx napisał:

> >A u nas jestngorszy niż w Irlandi i jakoś nie przeszkadza.
                    >
                    > W czym nie przeszkadza ? Mozesz swoje argumenty dla nas "glupich"
                    > pisac troche konkretniej ?

Kolego twierdzi że jak na wschodzie będzie ujemny przyrost to z tego
                    powodu nie będa z tamtąd emigrować ludzie. Podałem mu przykład
                    polski jako kraju gdzie przyrost jest bliski zera a jednak ludzie
                    emigrują z naszego kraju.
        • Gość: kamazz Re: Wynajem się nie opłaca IP: *.chello.pl 11.05.09, 17:26
          inwestycja nabierze sensu. Dotarło?
          • jimmyjazz Re: Wynajem się nie opłaca 11.05.09, 23:20
            Gość portalu: kamazz napisał(a):

> Wyraźnie napisałem że TERAZ

Niegdzie nie napisałeś że teraz więc nie krzycz.
            Zawsze reagujesz agresją na argumenty?
            • steady_at_najx Re: Wynajem się nie opłaca 12.05.09, 07:59
              > Niegdzie nie napisałeś że teraz więc nie krzycz.

Tym bardziej, nie napisal o 2004 ktory wspaniale uzyles jako
              argument za kupnem na wynajem (tak jak by kupowanie w 2004 mialo cos
              do kupowania obecnie). Watek jest o kupnie w tej chwili jak bys
              kolego nie zauwazyl.

Moze przytocz jeszcze rok 1945 gdzie gospodarstwa przydzielali
              praktycznie za darmo albo i za lapowke w postaci krowy. Zestaw sobie
              cene krowy z zarobkiem wynajmu teraz co pozwoli ladnie udowodnic
              oplacalnosc najmu.
            • Gość: kamazz Re: Wynajem się nie opłaca IP: 217.96.70.* 12.05.09, 10:42
              Analizowałem opłacalność wynajmu na dzień dzisiejszy (TERAZ) i podkreślałem że
              tym bardziej nie ma ona sensu gdy ceny mieszkań spadają. Generalnie ze ślepym
              nie potańczysz a z głupim nie podyskutujesz...
        • Gość: kamazz Re: Wynajem się nie opłaca IP: *.chello.pl 11.05.09, 17:28
          inwestycja nabierze sensu. Dotarło??
    • douglasmclloyd Jak ceny wzrosną to się ruszy 11.05.09, 15:20
      Wtedy każdego będzie stać na mieszkanie, teraz jest za tanio, to nikt nie bierze.
      • Gość: templariusz Re: Jak ceny wzrosną to się ruszy IP: *.netia.com.pl 11.05.09, 15:29
        Od przyszłego miesiąca ostro w gurę.
        • Gość: Zdzihoo Re: Jak ceny wzrosną to się ruszy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.09, 15:40
          Bez kozery czydzieści procent na start.
        • Gość: Jasiek Re: Jak ceny wzrosną to się ruszy IP: 193.59.95.* 11.05.09, 15:59
          Naucz się ortografii a później możesz zacząć prognozować.
          • Gość: kamazz Re: Jak ceny wzrosną to się ruszy IP: *.chello.pl 11.05.09, 17:32
            Czy wiesz co to jest ironia i sarkazm?
    • Gość: 3 Re: Bez większych zmian na rynku wynajmu mieszkań IP: *.nycmny.east.verizon.net 11.05.09, 15:40
      tez mnie zastanawia fakt ze lodz jest wiecznie pomijana. czy tam ceny wynajmnu
      sa tak dramatycznie niskie ze zburzyloby to obraz rynku ogolnopolskiego?
      • Gość: templariusz lofty w łodzi to najlepsza inwestycja IP: *.netia.com.pl 11.05.09, 15:55
      • Gość: kamazz Re: Bez większych zmian na rynku wynajmu mieszkań IP: *.chello.pl 11.05.09, 17:30
        Jak branża deweloperska z miasta Łodzi zamówi artykuł to będzie takowy.
    • maniek_ok Re: Bez większych zmian na rynku wynajmu mieszkań 11.05.09, 15:53
      Uuu, a coz to dopiero? Zestawienie i analizy rynku nieruchomosci pozbawione
      ekspertyzy najwiekszego analityka w Polsce czyli pani Szarek, czy jak jej tam?
      No, nie moze byc - ten artykul dlugo nie powisi na pierwszej stronie.
    • Gość: developer Frank Bez większych zmian na rynku wynajmu mieszkań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.09, 18:14
      niby zastój a interes się kręci lepiej niż kiedy kolwiek !!!
    • Gość: olo Opole IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.09, 20:00
      Panowie a co sądzicie o takim domku cena 380 000 do negociacji
      Do sprzedania segment szeregówki znajdującej się w opolskim Śródmieściu.
      Budynek wybudowany został w latach 30-tych XX wieku. Powierzchnia użytkowa
      wynosi około 110 m2, działka około 4 ary. Składa się z: parter- kuchnia, 2
      pokoje, łazienka z wanną, przedpokój, taras z wyjściem na działkę; piętro- 2
      pokojo, przedpokój łazienka z wc i kabiną prysznicową; poddasze (możliwość
      adaptacji na pokój); piwnica.

W segmencie wymieniono prawie wszystkie okna na PCV. Nowe drzwi wejściowe
      antywłamaniowe. Nowe instalacje: elektryczna, CO w miedzi (ogrzewanie gazowe,
      piec 2-funkcyjny). Na działce znajduje się również murowany garaż.
      • Gość: asd Re: Opole IP: *.xdsl.centertel.pl 11.05.09, 20:58
        Za drogo
      • bogulo2 Re: Opole 11.05.09, 21:26
        opolskim śródmieściu :) dobry tekst. opole to wieś, ale brzydka. O
        wiele ładniejsza jest Moszna a tam
        działkę z domem za ta kasiorkę bez problemu postawisz. Dojazd do
        opola ok 30-40min (35km do tego śródmieścia), do A4 18km, do
        wrocławia 120km (1h jak cię kino objazdowe nie nakręci to bez
        problemu).

Opole i 380tys...eh...bez sensu na maxa
        • bogulo2 No i najwazinejsze 11.05.09, 21:27
          opole - dobry nawóz na pole :P
          • Gość: olo Re: No i najwazinejsze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.09, 21:33
            ,o Poznaniu sie nie wypowiadam ,zadałem konkretne pytanie i prosiłem o
            konkretną wypowiedz
      • Gość: placek58 Re: Opole IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.09, 12:45
        Po pierwsze: po co Ci to? Czy chcesz tam mieszkać? Jeśli tak , to
        pytanie: czy ten dom , jego otoczenie , rozkład , podoba Ci się?
        Jeśli tak , to pytanie: czy masz na to pieniądze? Jeśli tak , to
        poznaj opinię wszystkich swoich przyszłych - potencjalnych
        współlokatorów. Jeśli wszystkim odpowiada i podoba się , to "se
        kup" , mieszkaj szczęśliwie i ciesz się z własnego domku !
    • Gość: GOg Jeszcze trochę poczekać. IP: *.echostar.pl 12.05.09, 23:29
      Jeszcze trzeba poczekać.
      --
      ogrodypamieci.pl/profil/bronislaw-geremek
      • Gość: JaJuż Re: Jeszcze trochę poczekać. IP: 194.169.228.* 21.07.09, 22:44
        to wy czekajcie, ja pomacham wam jak ceny ruszą do góry.
        Koniec kryzysu nadchodzi...
        • Gość: Kaczus (Tomek) Re: Jeszcze trochę poczekać. IP: 78.8.192.* 21.07.09, 22:53
          Prawda - koniec kryzysu jest z dnia na dzień, o jeden dzień bliżej...
        • steady_at_najx Re: Jeszcze trochę poczekać. 22.07.09, 08:51
          > to wy czekajcie, ja pomacham wam jak ceny ruszą do góry.
          > Koniec kryzysu nadchodzi

z zaawansowanym artretyzmem ciezko bedzie machac....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka