Gość: Molly IP: 192.168.71.* 05.02.02, 11:56 Czeka mnie zakup w tym miesiącu,na razie do starego,polskiego sprzętu,ale chcę by był to dobry punkt wyjściowy do przyszłego zestawu (prawie audiofilskiego). Pozdrawiam życzliwych doradców. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: dirt Re: Pochwalcie się CDplayerami. IP: 192.168.0.* 05.02.02, 12:17 Gość portalu: Molly napisał(a): > Czeka mnie zakup w tym miesiącu,na razie do starego,polskiego sprzętu,ale chcę > by był to dobry punkt wyjściowy do przyszłego zestawu (prawie audiofilskiego). > Pozdrawiam życzliwych doradców. No nic nie piszesz o cenie czyzby byla ona bez znaczenia, to moze Wadia 7, Wadia 9 za 30 tys $ ))), ale juz powaznie polecam zainteresowac sie CD firm NAD, Rotel Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Molly Re: Pochwalcie się CDplayerami. IP: 192.168.71.* 05.02.02, 13:46 Cena oczywiście niska, jakieś 2000-3000pln. Dziękuję i "oddaję głos do studia". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moler Re: Pochwalcie się CDplayerami. IP: 193.150.166.* 06.02.02, 09:11 Choruje na punkcie Marantza. Za 2000 tys. można dostać znakomity CD-player (można również znależć droższy hahaha). Uważam, że produkty tej firmy ocierają się o audiofilstwo, a napewno zaspokoją audiofila-amatora... Ja mam Kenwooda, a więc sprzęt ze znacznie niższej pólki, ale też sobie chwale...nie do zdarcia, a dałem za niego banalnie śmieszne pieniądze (nie ma wyszukanych bajerów i tylko na jedną płytę hahaha. Ma jednak taką funkcję, która ciągle mnie zastanawia - losowe wybieranie numerów...po cholerę to jest? czy to totolotek?) Podsumowując, nie zapominaj o Marantzach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Pochwalcie się CDplayerami. IP: *.lublin.sdi.tpnet.pl 06.02.02, 14:30 Jeżeli ma to byc odtwarzacz do 2000 to stanowczo marantz 6000 OSE, co do odtwarzaczy NAD i Rotela sa świetne ale też dośc awaryjne. Cena odtwarzacza zależeć powinna od tego ile chcesz wydać na resztę. Według mnie lepszy efekt da zestawienie odtw. za 2000, wzmacniacz za 3000, kolumny za 4000 niż wszystko po 3000 (jest to pewne uproszczenie i jak od każdej reguły sa od niej wyjątki) Ja w domu używam zestawu odtw. za 800, wzmacniacz za 6000, kolumny za 4000 jest to oczywiście prowizorka. Mam zamiar kupić właśnie marantza. Ps: swoje opinie wydaje po trzech latach pracy w "salonie hi-fi" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jackers Re: Pochwalcie się CDplayerami. IP: *.w.club-internet.fr 06.02.02, 19:35 lutuj tego marazma mam od 10 lat cd 52 mk2 i nawet polamane cdr bierze za nieduzy szmal masz fajna rzecz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Molly Re: Pochwalcie się CDplayerami. IP: 192.168.71.* 07.02.02, 12:06 Dzięki za wszelkie sugestie. Są bardzo przydatne, bo nie mam możliwości odsłuchu. Wystarczy stwierdzenie: mam np. NAD.... i jestem zadowolony, słuchałem .......i nie przypadł mi do gustu, choć rozwinięcia też mile widziane. Chciałabym sfinalizować zakup jeszcze w tym miesiącu. Pozdrawiam życzliwych i nie - leniwych. Odpowiedz Link Zgłoś
verbal.kint Re: Pochwalcie się CDplayerami. 07.02.02, 12:31 Jest taki NAD za około 1-1,5 tys zł, którego słuchałem oceniając kolumny Dali za 2 tys. Bardzo przyzwoity, ale nie wiem, czy CDry chodzą. W podobnym celu słuchałem Yamaszki za identyczne (pieniążki i również brzmiało bardzo dobrze. O tych NADach branżowe gazetki rozpisują się, że można je kupić za mniej niż 1000, ale ja na oczy nie widziałem. Yamaha natomiast na bank stoi koło tysiąca. Jakbym coś kupował to to albo to. Tylko podejrzewam, że yamaha lepiej łyka niebieskie płyty i różne dziwactwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Pochwalcie się CDplayerami. IP: *.lublin.sdi.tpnet.pl 08.02.02, 13:56 marantz stanowczo marantz! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mtq Re: Pochwalcie się CDplayerami. IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 08.02.02, 14:23 W Krakowskim M1 widzialem Pioneera z equalizerem....bomba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jak Re: Pochwalcie sie˛ CDplayerami. IP: *.kielnet.net 12.02.02, 13:16 Gos´c´ portalu: Molly napisa?(a): > Czeka mnie zakup w tym miesia˛cu,na razie do starego,polskiego sprze˛tu,ale chce˛ > by by? to dobry punkt wyjs´ciowy do przysz?ego zestawu (prawie audiofilskiego). > Pozdrawiam z˙yczliwych doradców. Najwazniejszym jest aby stosunek pokretel i przyciskow do ceny byl niekorzystny ! Z mojego doswiadczenia najleprzy jest sprzet angielski. Zdecydowanie odbiega od tego japonskiego szrotu dyskotekowego. Moze w Polsce jest jakies studio gdzie mozna porownac dzwiek z roznych odtwarzaczy ? Polecam: NAD, CREEC, REGA, LYNN sam mialem Creec byl bardzo dobry, ale zamienilem ostatnio na Lynn- jest cieplejszy. Odpowiedz Link Zgłoś
behemod Re: Pochwalcie się CDplayerami. 15.02.02, 17:17 equalizere-co to wlasciwie jest?(wybaczcie specjalisci wszelkiej masci moja niewiedze,ale dopiero sam stawiam pierwsze kroki w dziedzinie audiofilskiego sprzetu).A co powiecie o sprzecie Technicsa,JVC? Odpowiedz Link Zgłoś
verbal.kint Re: Pochwalcie się CDplayerami. 15.02.02, 18:22 behemod napisał(a): > equalizere-co to wlasciwie jest?(wybaczcie specjalisci wszelkiej masci moja daj se z tym spokój. > niewiedze,ale dopiero sam stawiam pierwsze kroki w dziedzinie audiofilskiego > sprzetu).A co powiecie o sprzecie Technicsa,JVC? j.w. z japońskich to chyba tylko yamaha się do czegoś nadaje. v Odpowiedz Link Zgłoś
kwieto Re: Pochwalcie się CDplayerami. 17.02.02, 00:20 Wypraszam sobie, z japonskich jest jeszcze przyzwoite Sony, oraz ciut lepsze (IMHO) Onkyo i Denon. Tego ostatniego zreszta mam (DCD 735) i ma pare atutow, na przyklad 20bitowy procesor (alpha) i tylezsamo bitowe konwertery. Calkiem przyzwoity sprzet za stosunkowo niewielkie pieniadze (kolo 1000PLN?) A znajacym jezyk angielski polecam: www.audioreview.com , a tam zakladke "reviews" - sprzet segregowany po firmach lub rodzajach, oceny wystawiane przez uzytkownikow mozna sobie poczytac zarowno zbiorcze (5-cio punktowa skala, liczona jako srednia wszystkich ocen uzytkownikow) jak i wczytac sie w szczegolowe opisy i rady dawane przez wlascicieli. Tak czy siak, sklep oferujacy NAD-y Rotel-e, Denon-y czy inne Micromegi bedzie raczej mial studio odsluchowe, najlepiej wziac swoje plyty i posluchac roznego sprzetu na tym samym wzmacniaczu i glosnikach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bb Re: Pochwalcie się CDplayerami. IP: *.eskalodz.pl 17.02.02, 19:50 Wreszcie znalazłem kogoś, kto ma taki sam odtwarzacz, jak ja. Trzy lata temu kupiłem sobie Denona DCD735 za 1300 zł i jestem bardzo zadowolony. A co do wyboru, to najlepiej wziąć pod pachę kilka swoich ulubionych płyt, udać sie do dobrego sklepu i słuchać jednego odtwarzacza po drugim. Jak już na któryś się zdecydujesz, to za jakiś czas weżmiesz go pod pachę udasz się do sklepu, każesz podłaczać do niego wszystkie kolumny, wzmacniacze i kable i wyjdziesz z gotowym zestawem. Jeżeli sam tego nie zrobisz, to nasze wymądrzanie się może być tylko czysto teoretyczne Ps. Co do marek, to znam ludzi, którzy od razu odrzucają wszystko, co wymyślili japończycy. Jest w tym jakaś koncepcja. Słuchałem różnego sprzętu i twierdzę jednak, że technicy z firm Denon i Yamaha, wiedzą jednak o co chodzi. Natomiast Onkyo raczej bym nie kupił. Odpowiedz Link Zgłoś
kwieto Re: Pochwalcie się CDplayerami. 17.02.02, 21:38 Denony tez sa rozne (na temat Yamah sie nie wypowiadam), kompletowalem sobie wzmacniacz, w koncu wybralem PMA 350SE, bo ladnie "miecciutko" gral, ale testowalem tez np. wyzszy model (bodaj PMA 525 albo 535) i gral o wiele gorzej. (a na marginesie - z CD jestem bardzo zadowolony) Nie ma to jak odsluchanie sprzetu przed zakupem :"))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: soso Re: Pochwalcie się CDplayerami. IP: 195.41.66.* 18.02.02, 12:56 Z tanich polecam NAD - i tu maly problem bo trzeba troche dolozyc za lepszy przetwornik ale sie oplaca: NAD C541 okolo 2000zl albo NAD S500 24-bit DAC za okolo 4500zl. Denon DCD-1450 tani i dosc dobry ale dobrze posluchac przed zakupem. Nie wszyscy trawia suche brzmienie. Szczegolnie wysokich tonow. Poza tym gdzies pomiedzy dolem a srednica jest jakies martwe pole (!). Oddalem z powrotem do sklepu po 2 tygodniach prob bo ta dziwna mgielka slyszalna jest na roznych kolumnach czy wzmacniaczach - chodzi za CD-playerem. (NAD np. bierze ten fragment pasma czysto.) Cena pewnie okolo 2700. Maranz CD17 - dla odmiany slodki choc z niezlym dolem. Osobiscie nie trawie Maranza choc pewnie uprzedzenie. Cena okolo 8000zl. Jak nie ma sie na Holfi to osobiscie wybieram NAD. Ostatnio zakupilem do roboczego mieszkanka i mozna z tym zyc choc po sluchaniu muzyki z 'prawdziwego' zestawu niedosyt pozostaje. Parametry drukowane NAD i Maranza takie same, cena rozna a jak sie ucho przyzwyczai do jednego to nie bedzie chcialo drugiego. Tak wiec NAD! No i nie wiem, skad ta opinia o awaryjnosci sprzetu audio? Choc moze jezeli uzywa sie szuflady jako uchwytu na kubek z cola? pzdrw soso Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bb Re: Pochwalcie się CDplayerami. IP: *.femur.pl / 10.10.2.* 19.02.02, 18:57 kwieto napisał(a): > Denony tez sa rozne (na temat Yamah sie nie wypowiadam), kompletowalem sobie > wzmacniacz, w koncu wybralem PMA 350SE, bo ladnie "miecciutko" gral, ale > testowalem tez np. wyzszy model (bodaj PMA 525 albo 535) i gral o wiele gorzej. > > (a na marginesie - z CD jestem bardzo zadowolony) > > Nie ma to jak odsluchanie sprzetu przed zakupem :"))) Kwieto. Masz dokładnie to co ja. Podobnie jak CDP, mamy identyczne wzmacniacze (też jestem zadowolony z 350SE. Jak jeszcze napiszesz, że masz Tannoye m3, to pomyślę, że mam rozdwojenie jaźni. Odpowiedz Link Zgłoś
kwieto Re: Pochwalcie się CDplayerami. 21.02.02, 19:22 Nie, napisze ze mam B&W DM 601, i takiego smiesznego Decka (tez Denon) DRW 850. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Molly Re: Pochwalcie się CDplayerami. IP: 192.168.71.* 18.02.02, 15:48 Właśnie cały widz polega na tym, że nie mam czasu i możliwości odsłuchu. Stąd moje pytanie i prośba o opinie. Duże grono zadowolonych ze sprzętu stanowi pewną rekomendację. Słyszałam, że w niektórych modelach mechanika jest dość głośna. Chciałabym tego uniknąć. Dziękuję wszystkim, którym chciało się odezwać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: soso Re: Pochwalcie się CDplayerami. IP: 195.41.66.* 19.02.02, 08:10 W dobrym sprzecie mechanika nie moze byc glosna i nie jest. Oczywiscie praca szuflady to rozne warianty dzwiekowe ale czy to wazne? Podobnie szukanie utworow czy czytanie info. Laser porusza sie nad plyta w towarzystwie roznych dzwiekow. Potem jest cisza. Zabawne, ze niektorzy podaja jako wade sprzetu delikanie wygladajaca tacke. Szczegolnie przy okazji NAD wiele sie o tym mowi. No ale w koncu po co to jest? Ano jedynie po to, by sie nie musialo wpychac palcow w dziure (za przproszeniem). Tacka tylko podaje plytke do mechanzmu i na tym rola sie konczy. Jezeli jest pozlacana i wazy pol kilograma to moze imponuje ale znaczenie praktyczne tego jest zadne. Molly, nie zawracaj sobie glowy glosnoscia mechaniki bo powyzej progu Prosonix nie ma z tym problemu, nawet jak chcesz sluchac cichutanko do poduszki. No i kup NAD . Zadowolenie gwarantowane a cena w relacji do dzwieku nie do przebicia. soso Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Molly Re: Pochwalcie się CDplayerami. IP: 192.168.71.* 19.02.02, 09:33 Oczywiście nie chodzi o dźwięk wysuwanej szuflady, lecz wirującej płyty, np. w przenośnym discmanie słychać to wyraźnie. I czytałam gdzieś, że ludziska narze- kają na głośność napędów nawet w markowym sprzęcie. Jest to pojęcie względne, ale chodzi o to,by gdy na płytce jest cisza, nie dochodził zakłócający ją szum ze sprzętu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Molly Re: Pochwalcie się CDplayerami. IP: 192.168.71.* 19.02.02, 09:34 I co to jest próg Prosonix ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: soso Re: Pochwalcie się CDplayerami. IP: 195.41.66.* 19.02.02, 12:40 Molly, Prosonix czy Sanyox czy Technix czy Denonx czy Marantx czy inne cudo z Chin to takie przesmiewcze firmy co to wkladaj ten sam kretynski, plastikowy srodeczek do roznych rownie plastikowych i kolorowych opakowan. Jak to cudo sie rozetnie palnikiem (z regule jest nierozkrecalne bo sie wyda) to w srodku jest jeden scalaczek co robi za radio, jeden co robi za wzmacniacz + 2 malutkie tranzystorki co robia za koncowke mocy, no i jeden scalaczek od bajerow a w wielkiej kolumnie oprocz ogromnej i plastikowej oczywiscie imitacji glosnika jest mikrostworek do generacji dzwieku o jakosci telefonicznej. Razem to wszystko ma oczywiscie 160W jakiejs blizej nieokreslonej mocy (prawdopodobnie rezultat otrzymuje sie po wielokrotnym calkowaniu przyrostu natezenia dzwieku w przedziale mikrosekundowym). No i to 'gra'. Przestrzen w srodku tak wielka, ze mozna by chodowac kury gdyby nie to cholerne zamkniecie 'na wieki'. W takim 'sprzecie' naped na plastikowych elementach cokolwiek halasuje . Jedyne co nalezy podziwiac w tym interesie to inwecje 'tworcow' w wyszukiwaniu nazw zblizonych do oryginalu oraz rozpalone twarze mlodziezy komunijnej i emerytow na widok plastikowych czesci 'niklowanych' oraz migajacych swiatelek. soso PS 1 NAD! PS 2 W przerwie miedzy utworami to jest cisza! Wiem cos o tym bo mieszkam daleko od szosy i chocbym nie wiem jak sie natezal to nie uslysze napedu. No moze jak sie poloze na odtwarzaczu . Ale nie probowalem. Moja milosc do muzyki nie jest az tak fizyczna . Raczej koncze na wzdychaniu . - Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Pochwalcie się CDplayerami. IP: *.lublin.sdi.tpnet.pl 19.02.02, 13:05 Parametry drukowane NAD i Maranza takie same, cena rozna a jak sie ucho przyzwyczai do jednego to nie bedzie chcialo drugiego. Tak wiec NAD! No i nie wiem, skad ta opinia o awaryjnosci sprzetu audio? Choc moze jezeli uzywa sie szuflady jako uchwytu na kubek z cola? Opinia o awaryjności wynika jak juz pisałem, z trzy letniego doświadczenia w branży. Myśle, że sprzedałem blisko 100 odtwarzaczy NAD i jakieś 50% wracało do serwisu. Najwiecej było problemów z odczytem płyt. Jeżeli chodzi o jakość dzwięku bez zarzutu. Dość sporo problemów było z odtwarzaczami Denona. Natomiast sprzet jednej firmy ani razu nie wrócił do naprawy, nigdy nie wysyłałem do serwisu YAMAHY(żadnej nie tylko odtwarzaczy) pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: soso do olo IP: 195.41.66.* 20.02.02, 08:55 Drogi olo, 1. Zadna firma nie utrzyma sie na rynku jezeli awaryjnosc sprzetu wynosi 50%. Klamiesz? Fantazjujesz? Norma dla sprzetu elektronicznego miesci sie miedzy 5% a 10% i zalezy bardzo od stopnia nasycenia oprogramowaniem i mechanika precyzyjna a istotnym faktorem jest niestety uzytkownik (okolo 60% problemow to niewlasciwe usytulowanie sprzetu lub niewlasciwy transport). Pracuje akurat w branzy i czytam wiele o podobnych wskaznikach. 2. NAD czyta wszystkie moje plyty bezblednie. Tanie mechanizmy maja problemy z zewnetrznymi utworami, szczegonie te CD z 70 minutami muzyki. Charakterystyczne skakanie po ostatnich minutach plytki. Ale to nie CD_playery lepszej klasy czy lepszych firm. 3. Ludzie obchodza sie czasami z plytami CD jakby byly nie do zdarcia. Tymczasem maslo czy okruchy z bulki skutecznie przeszkadzaja w dokladnym czytaniu plyty. O 'czyszczeniu' scierka od podlogi nie wspomne. Koliste ruchy sa wrecz regula. Od srodka do zewnetrznej krawedzi - panowie i panie. 4. Yamaha za te same pieniadze ma zdecydowanie bardziej przymglony dzwiek niz NAD i szczegolnie wysokie tony nie maja przejrzystosci. Dla mnie roznica jednej klasy. Pewnie za duzo czytacie przekupionych redaktorow 'HI-FI i Muzyka'. Oni oszaleli na punkcie Yamahy i kolumn Eltaxa bo podpisali zapewne dobre kontrakty reklamowe z tymi firmami. Mieszkam w Danii i tu, rodzime w koncu, Eltaxy to kolumny nazywane pogardliwie 'Bilkowe' - czyli supermarketowe. Nikt powaznie nie traktuje tego towaru. Podobnie jak Jamo czy Dantax. Jest wielu dobrych dunskich producentow - np. Audiovector, Dali, wiele firm w Danii produkuje bo jest to centrum swiata glosnikowego (Infinity, Avance). Obiegowa opinia naprawde cos znaczy, szczegolnie, ze w przecench jamo czy eltaxy wyprzedaje sie doslownie za grosze. No ale to byla dygresja. 5. Sam nie wiem dlaczego wspomnialem o parametrach bo uwazam, ze to co na papierze to tylko podpowiedz. Doswiadczenie mowi mi, ze w przypadku muzyki parametry sa bardzo zludne. Zreszta wystarczy przeczytac jakies rezultaty badan np. na stronach JBL czy Harmana - podaja fajne linki. Np. Rotel jest doskonaly a parametry bardzo mierne. No chyba, ze ɘ.005% znaczy dla nich takze ɘ.002% bo to przeciez prawda. 6. Zestaw muzyki to nie CD player. A co z reszta sprzetu, kablami, kolumnami (wnosza najwiecej znieksztalcen), pomieszczeniem. Wszystko to jakos wspolgra lub nie wspolgra. Zle dobrany i zle wpasowany drogi sprzet moze zagrac gorzej niz sredniak, w ktorym zadbano o rozmieszczenie i dopasowania. 7. Najleszym testem sprzetu jest oddanie go w rece uzytkownika. On sprawdzi wszystko. A potem mozna to sobie przeczytac na stronach dyskusyjnych. Na przyklad: www.audioreview.com/reviewscrx.aspx Panie olo, prosze znalezc mi tam, ze NAD nie czyta plyt. Czasami opinie ida w setki a wszyscy zgodnym chorem pisza, ze z czytaniem plyt nie ma problemu. To nie moje opinie. To UZYTKOWNICY! pzdrw Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: do olo IP: *.lublin.sdi.tpnet.pl 20.02.02, 13:04 Gość portalu: soso napisał(a): > Drogi olo, > > 1. Zadna firma nie utrzyma sie na rynku jezeli awaryjnosc sprzetu wynosi 50%. > Klamiesz? Fantazjujesz? Norma dla sprzetu elektronicznego miesci sie miedzy 5% > a 10% i zalezy bardzo od stopnia nasycenia oprogramowaniem i mechanika > precyzyjna a istotnym faktorem jest niestety uzytkownik (okolo 60% problemow to > > niewlasciwe usytulowanie sprzetu lub niewlasciwy transport). Pracuje akurat w > branzy i czytam wiele o podobnych wskaznikach. > > 2. NAD czyta wszystkie moje plyty bezblednie. Tanie mechanizmy maja problemy z > zewnetrznymi utworami, szczegonie te CD z 70 minutami muzyki. Charakterystyczne > > skakanie po ostatnich minutach plytki. Ale to nie CD_playery lepszej klasy czy > lepszych firm. > > 3. Ludzie obchodza sie czasami z plytami CD jakby byly nie do zdarcia. > Tymczasem maslo czy okruchy z bulki skutecznie przeszkadzaja w dokladnym > czytaniu plyty. O 'czyszczeniu' scierka od podlogi nie wspomne. Koliste ruchy > sa wrecz regula. Od srodka do zewnetrznej krawedzi - panowie i panie. > > 4. Yamaha za te same pieniadze ma zdecydowanie bardziej przymglony dzwiek niz > NAD i szczegolnie wysokie tony nie maja przejrzystosci. Dla mnie roznica jednej > > klasy. Pewnie za duzo czytacie przekupionych redaktorow 'HI-FI i Muzyka'. Oni > oszaleli na punkcie Yamahy i kolumn Eltaxa bo podpisali zapewne dobre kontrakty > > reklamowe z tymi firmami. Mieszkam w Danii i tu, rodzime w koncu, Eltaxy to > kolumny nazywane pogardliwie 'Bilkowe' - czyli supermarketowe. Nikt powaznie > nie traktuje tego towaru. Podobnie jak Jamo czy Dantax. Jest wielu dobrych > dunskich producentow - np. Audiovector, Dali, wiele firm w Danii produkuje bo > jest to centrum swiata glosnikowego (Infinity, Avance). Obiegowa opinia > naprawde cos znaczy, szczegolnie, ze w przecench jamo czy eltaxy wyprzedaje sie > > doslownie za grosze. No ale to byla dygresja. > > 5. Sam nie wiem dlaczego wspomnialem o parametrach bo uwazam, ze to co na > papierze to tylko podpowiedz. Doswiadczenie mowi mi, ze w przypadku muzyki > parametry sa bardzo zludne. Zreszta wystarczy przeczytac jakies rezultaty badan > > np. na stronach JBL czy Harmana - podaja fajne linki. Np. Rotel jest doskonaly > a parametry bardzo mierne. No chyba, ze ɘ.005% znaczy dla nich takze ɘ. > 002% > bo to przeciez prawda. > > 6. Zestaw muzyki to nie CD player. A co z reszta sprzetu, kablami, kolumnami > (wnosza najwiecej znieksztalcen), pomieszczeniem. Wszystko to jakos wspolgra > lub nie wspolgra. Zle dobrany i zle wpasowany drogi sprzet moze zagrac gorzej > niz sredniak, w ktorym zadbano o rozmieszczenie i dopasowania. > > 7. Najleszym testem sprzetu jest oddanie go w rece uzytkownika. On sprawdzi > wszystko. A potem mozna to sobie przeczytac na stronach dyskusyjnych. Na > przyklad: <a href="http://www.audioreview.com/reviewscrx.aspx">www.audioreview. > com/reviewscrx.aspx</a> > Panie olo, prosze znalezc mi tam, ze NAD nie czyta plyt. Czasami opinie ida w > setki a wszyscy zgodnym chorem pisza, ze z czytaniem plyt nie ma problemu. To > nie moje opinie. To UZYTKOWNICY! > > > pzdrw Nie rozumiem dlaczego zarzucasz mi kłamstwo, jakie masz do tego podstawy? Jaki miałbym powód żeby oczerniać NAD? Napisałem, że pod względem jakości nie mam nic do zarzucenia, 50% awryjności to może troche przesada nie prowadziłem statystyk. Po wizycie w serwisie i enigmatycznym wpisie "kalibracja" przewaznie było wszystko o.k choc czasem potrzebne były kolejne naprawy. Ciężko również porównywać NADa i Yamahe bo to generalnie inne ceny i inny sektor rynku. Jeżeli chodzi o Yamahe nie napisałem NIC o brzmieniu, opisałem moje doświadczenia dotyczące awryjności (właściwie bezawaryjności). "Najleszym testem sprzetu jest oddanie go w rece uzytkownika" ja właśnie to robiłem przez trzy lata... Jeszcze jedna uwaga moje doświadczenia kończa się na poprzedniej serii NADa, nowej serii nie znam: zmieniłem branże. Pogardliwe traktowanie kolumn ponieważ tak robią wszyscy nie świadczy dobrze o tym kto takie opinie wydaje. Tanie kolumny nie zawsze znaczy złe, zarówno jamo jak i eltax mają udane modele. No może Jamo jeden udany model i nie jest on tani. Eltaxy to bardzo udana seria liberty (znam tą poprzednią), opinie wydaje na podstawie odsłuchów kilku modeli i wrażeniach klientów. Nie wiem czemu wywołałem taką reakcję, pracujesz może dla NAD? pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Molly Re: do olo IP: 192.168.71.* 20.02.02, 14:54 Gość portalu: soso napisał(a): ....Np. Rotel jest doskonaly a parametry bardzo mierne. No właśnie, co to znaczy. Na intuicję i z wyglądu bardzo mi leży. W weekend jadę do Niemiec, więc może brać...???? "Złoto" Marantza nie robi na mnie wrażenia, a jeśli już, to odpychające. Dla mnie ważne, aby przynajmniej 1 z klocków: wzmak lub CD miał pokretła typu bass i treble. Dlatego CREEK odpadł w przedbiegach. Dzięki wszystkim, dyskusja bardzo rzeczowa i pouczająca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Molly Re: do olo IP: 192.168.71.* 20.02.02, 15:43 Gość portalu: soso napisał(a): ....Np. Rotel jest doskonaly a parametry bardzo mierne. No właśnie, co to znaczy, bo intuicyjnie i z wyglądu bardzo mi leży. W weekend jadę do Niemiec, więc może go brać..... Jeden z klocków tzn. wzmak lub CD musi mieć pokrętła typu treble i bass. Dlatego np. odrzucam CREEKa w przedbiegach. Dzięki wszystkim, dyskusja bardzo rzeczowa i pouczająca. "Złoto" Marantza nie robi na mnie żadnego wrażenia, wręcz zalatuje mi to wiochą, ale rzeczywiście wygląd jest ważny, dla mnie szczególnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: soso Re: Pochwalcie się CDplayerami. IP: 195.41.66.* 20.02.02, 09:11 1. NAD czyta CD-R tak jak wszystko inne. 2. NAD ochydnie wyglada i jak kazdy kopciuszek moze tylko lizac zlote nozki zlotym maranzom czy zlotym denonom. 3. Pilot do NAD jest rownie ochydny jak i reszta. 4. W NAD placisz tylko za dzwiek. 5. Po przemysleniu wady NAD staja sie zaletami. Jakze przyjemnie jest miec swiadomosc, ze takie brzydactwo i niepozorny szaraczek daje nam tak ladny dzwiek . 6. Wiekszosc hi-endow ma ochydny wyglad i czasami tylko 1 galke do pokrecenia (!) a na pilota nie starczylo . NAD jest w tym nurcie. 7. Dolaczcie do klubu wtajemniczonych - NAD. Nie nabierajcie sie na blyskotki. Jak musi grac cudo, jazeli na fajerwerki wydano 50% kosztow materialowych i 80% kosztow projektowych? Lepiej wezcie za ta sama cene cos, co wprawdzie nie wyglada ale za to gra. I pzdrw Odpowiedz Link Zgłoś
verbal.kint Re: Pochwalcie się CDplayerami. 20.02.02, 10:38 Gość portalu: soso napisał(a): > 6. Wiekszosc hi-endow ma ochydny wyglad i czasami tylko 1 galke do pokrecenia > (!) a na pilota nie starczylo . NAD jest w tym nurcie. > 7. Dolaczcie do klubu wtajemniczonych - NAD. Nie nabierajcie sie na blyskotki. > Jak musi grac cudo, jazeli na fajerwerki wydano 50% kosztow materialowych i 80% > kosztow projektowych? Lepiej wezcie za ta sama cene cos, co wprawdzie nie > wyglada ale za to gra. I Cóż za zapładniajaca dyskusja ) Ja mam problem NAD/Yamaszka. Nic nie piszesz złego o yamaszce, a jeśli chodzi o bezawaryjnosc to nie pierwszy raz słysze o jej przewadze nad NAD Dodaj do tego fakt, że moje tępe ucho jest zadowolone z aplitunera yamaszki (stereo tzn nie do kina d.), takiego najprostszego. Więcej nie potrzebuję. I chodz wyglad nie przeszkadza (czy jest cos brzydszego niż dvd aiwy?) to wolałbym nie narażac sie na koniecznosc wracania z NADem do sprzedawcy, bo szuflada przestała sie wysuwac. Powiesz coś na Yamahę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: soso o yamaha IP: 195.41.66.* 20.02.02, 11:33 yamaha: W sumie kiedys byl to dla mnie raczej ogolny koszyk pt. japonszczyzna dla mas. Potem nagle przeobrazenie panow z 'HI-FI i Muzyka', ze nagle wytrysk cudownych towarow z firmy yamaha. No coz, moglo sie pozmieniac. Charakterystyczne, ze jeszcze 2 lata temu narzekali na metne brzmienie i nie wiecej niz 3 gwiazdki na 5 mozliwych. Tak wiec cud z yamahy wszedl w zakres moich zainteresowan ale niestety, nic z tych ochow i achow sie nie potwierdzilo. Wprawdze sluchalem tylko w sklepie ale na kolana zupelnie nie rzucalo. Inna sprawa, ze podobnie jest Technicsem, Kenwoodem (ten mialem w domu i koszmar) czy Pioneerem. Cos mi w tych skadinad dobrych rzeczach nie pasuje. O typach takich jak Sony nie wspomne bo wydaje mi sie, ze oni zwyczajnie nie przykladaja wagi do tego, jak brzmi ale jak wyglada. Dyskusja o wygladzie wbrew pozorom nie jest bezplciowa bo za to takze placimy i to wiele. Elektronika wbrew pozorom nie jest droga (bebechy). Wazne jak sie to pouklada. No a potem zostaje sprawa pakowania. No i tu zaczyna sie cyrk. Mysle, ze 90% kupujacych jednak zwraca uwage na wyglad. Wejdzmy do sklepu gdzie sa marantze, denony i NADy. 100 do 1, ze jak ktos nie zna zadnej z tych firm to NADa w ogole nie zauwazy. Ochydniejszego koloru nie ma na swiecie a na dodatek zadnego wyboru! Jaki wyswietlacz, pilot, poukladanie przyciskow i funkcjonalnosc! Wszystko pod zdechlym azorkiem. A maranze lsnia jak sztaby zlota! Jak sie przejdzie do sluchania to wszystko sie bilansuje bo przeciez musie to w koncu wyjsc na zero, czyz nie tak? Kazda firma kalkuluje zysk w okolicach 10%. A wiec pomyslmy troche za co placimy bo w tych przykladowych 2000 zl miesci sie wszystko - reklama, projekt, materialy, dystrybucja. Osobiscnie wole, jak proporcje sa skupione na uzyskaniu dobrego dzwieku niz na calej tej otoczce z ktorej jak sie zgasi swaitlo nie zostaje nic. No i wtedy do glosu dochodzi dzwiek. - Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Molly Re: do soso IP: 192.168.71.* 20.02.02, 14:53 Możesz coś dobrego powiedzieć o Rotelu. Jakoś intuicyjnie ciągle o nim myslę, bo widziałam i czytałam o nim w Hi-Fi. W weekend jadę do Niemiec, więc może brać..??? Jak się ma do NADa brzmieniowo ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: soso rotel dla Molly IP: 195.41.66.* 21.02.02, 08:34 - Rotel to generalnie dobra firma choc ma bardzo uboga oferte - moze tylko jeden CD-player ?! Ale nie jestem pewien. Na Europe maja zwykle tylko podstawowy zestaw - po jednej sztuce z kazdego rodzaju (CD, tuner, receiver). Ale jak trafi Ci sie wyprzedaz starszych modeli to sie nie zastanawiaj. Rotel to rotel. (Czasami starsze modele, szczegolnie wzmacniaczy nie sa wcale gorsze od nowszych a znacznie tansze . Z CD-playerami to moze nie jest tak do konca prawda bo tu wciaz technologia w rozwoju ). Kiedys mialem wzmacniacz rotela - integre - i gral perfekcyjnie choc dziwne i odmienne bylo to, ze krecenie galka wzmocnienia dawalo efekt dopiero w okolicach godziny 2. Wiekszosc wzmacniaczy okolo godziny 10 rozsadza dom. Ten rotel, a nie pamietam jego numerow, gral bardzo klarownie i nie znieksztalcal gory pasma, nawet mozna powiedziec, ze wysokie tony nieco byly wycofane ale ja akurat to lubie o ile szczegoly nie umykaja. No ale to bylo 10 lat temu! Ogolnie rzecz biorac firma typu wiecej niz sredniak dla poczatkujacych audiofili. Osobiscie wole rotela niz niele innych ale ceny nie sa zachecajace :- (. A co z NAD? Wczoraj sie na nim polozylem by podsluchac mechanizmu. Pamietasz? To bylo Twoje pytanie, Molly. Wyciszylem dzwiek i powiem szczerze, ze bylem zaskoczony jak cichutko jest w srodku. Byl, nie kryje jakis minimalny odglosik, cos jak permanentny wiaterek ale tak cichutki, ze juz z okolo 20 cm przestawalo sie slyszec cokolwiek. To bylo lepiej niz sie spodziewalem. . Jak masz kase to rotel moze byc ale NAD takze rzuci Cie na kolana jezeli wczesniej nie sluchalas czegos naprawde, naprawde specjalnego. pzdrw Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Molly Re: rotel dla Molly IP: 192.168.71.* 21.02.02, 14:18 Gość portalu: soso napisał(a): > A co z NAD? NAD podoba mi się wizualnie, ale mam wrażenie,że będzie zbyt łagodny i miękki jak dla mnie. Lubię totalne brzmienie (czasami oczywiście) i duży power, poczuć wypas.Trudno to zresztą ubrać w słowa. Wczoraj posłuchałam przez chwilę Creeka + CA CD + kolumny nie wiem jakie (klasyka rocka) i było to poprawne,ale jakby cieniutkie, ugrzecznione. Potem tą samą płytę zapuściłam na jakimś zestawie Kenwooda i efekt był fajny, jakby wyraźniej i głębsza barwa. Liczę na podobny efekt u Rotela. Wczoraj też widziałam go na żywo. Design bardzo akuratny. Zaczynam rodzaj sprzętu porównywać do charakterów ludzkich. Mam uczucie,że NADa nie stać na szaleństwo. Oczywiście wszystkie te uwagi są wyłacznie intuicyjne. Jeśli się mylę, chętnie poczytam oponentów ze wskazaniem, które płyty (konkretnie) brzmią np. znakomicie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: soso jestem w szoku! IP: 195.41.66.* 21.02.02, 14:40 NAD jest ladny?! Jestem w szoku! Molly, naprawde? Co do brzmienia - hm. Nic nie piszesz o kolumnach i wzmacniaczu. Entuzjasci NAD to wlasnie z kregu ciezkiego brzmienia Ale kwestja obciazenia jest podstawowa. NAD lubi kolumny 4 ohmowe i co najmniej 90dB. Wtedy power zaskakujacy i dynamika taka, ze mozesz sie czasami przestraszyc jak cos niespodziewanie przyladuje. Szczegolnie rock moze przyprawic o drzenie. Z tym basem i Kenwoodem to powiem tak - moze i to wciska w podloge ale nie ma szczegolow. W ostatecznym rachunku kiedys zauwazysz, bas owszem poteznie dudni ale co z barwa i faktura? Wbrew pozorom odmienne popierdywania basu to wlasnie rozkosz a zamulone dudnienie, nawet jak potezne, to po jakims czasie staje sie niewygodne i zaczniesz krecic sie na krzeselku. Nie pomoga zmiany kabelkow, umieszczenia kolumn i inne szamotania. Zabraknie zwyczajnie czegos, co odtwarza w miare dokladnie. Prosze Cie, tylko nie Kenwood. Mialem przez 2 tygodnie i obsluchalem dokladnie i jak mi sklep przyjal z poworotem to ulga byla nieziemska. Powaznie. Jak to samo slucham na NAD to miod dla uszu. A naprawde lubie takze obszerny bas i dobra podstawe. NAD jest bardzo rockowy jezeli o to Ci chodzi. Takze nie wierz w 20W NAD bo naglosni Ci pokoj lepiej niz 100W Kenwooda. Takze sprawdzone. Wszyscy zreszta podejrzewaja i chyba slusznie, ze te waty w NAD sa zawsze zanizone. Na ale to nie problem Dla jasnosci, zawsze slucham 'direct' czy tez w nomenklaturze NAD 'tone defeat' i nigdy mi do glowy nie przyszlo, by kusic sie na podbijanie basu czy wysokich. Wszystko jest poukladane jak nalezy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Molly Re: może jestem dziwna, ale.... IP: 192.168.71.* 21.02.02, 16:37 ....chyba przesadzacie z tą brzydotą NADa. Mienie się estetką,więc nie było to powierzchowne stwierdzenie. Aha, mam na myśli wyłącznie modele ciemnoszare. Z tym Kenwoodem to tak na marginesie, nie biorę go pod uwagę na poważnie.Jutro jadę zobaczyć co oferują za Odrą, jeśli ceny będą konkurencyjne, może się na coś skuszę, jeśli nie tak bardzo, zrobię jednak jakieś odsłuchy w kraju. Tą opowieścią o możliwościach NADa trochę mnie uspokoiłeś. Masz na myśli model 541 czy każdy inny? Najważniejsze,żeby ulubiona płyta zagrała jak należy, a i reszta będzie brzmieć dobrze. Zwracam się w poniedziałek. Pozdrawiam Stany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: soso Re: może jestem dziwna, ale.... IP: 195.41.66.* 22.02.02, 09:00 Nie mieszkam w stanach a w Danii ))). Dokladnie mam na mysli C541 Nie ma innych NAD niz wlasnie te szaro-morskie. A szkoda. No ale mozna polubic. Za to sa niepowtarzalne . No i jak graja!!! W Niemczech pewnie nie wszdzie sa NADy bo bylem w kilku sklepach i nie trafilem. Natomiast rozmawialem sobie kiedys o kolumnach ze sprzedawca, wygladal na naprawde obeznanego bo wywod o bi-wiringu zrobil mi na 5 minut i nawet nie opowiadal bzdetow jak to mi sie juz zdarzalo slyszec. Wracajac do rzeczy - pytal do czego te kolumny chce przyczepic i jak zeznalem, ze do NADa to mina mu od razu spowazniala. Widac bylo nabozny szacunek i wstyd, ze on sam nie ma na skladzie . Czy wiesz, jak mi kiedys jeden sprzedawca tlumaczyl co to bi-wire? Mowil, ze jak sie ma slaby wzmacniacz to po 2 parach drutow kolumny lepiej dostana mocy :- ))). Tak. pzdrw i napisz jak cos kupisz. C541 to strzal w dziesiatke. A propos - z czym to bedzie gralo? Tak przez ciekawosc. U mnie NAd gra z NADem + kabelki tara lab i kolumienki (do wymiany wkrotce) KEF Q3. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: może jestem dziwna, ale.... IP: *.lublin.sdi.tpnet.pl 22.02.02, 15:13 > > Nie ma innych NAD niz wlasnie te szaro-morskie. A szkoda. No ale mozna polubic. > > Za to sa niepowtarzalne . No i jak graja!!! > A nie prawda, NADy są również srebrne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: soso ceny rotela w usa IP: 195.41.66.* 21.02.02, 08:38 Power Amplifiers RMB 1095 Five channel amplifier 200 x 5 with balanced inputs, 12 v trigger $1999 RMB 1075 Five channel amplifier 120 x 5, 12 v trigger $1199 RMB 1066 Six channel amplifier 60 x 6, with input link, link out, 12 v trigger $699 RB 1090 Two channel amplifier 380 x 2 with balanced inputs $1999 RB 1080 Two channel amplifier 200 x 2 with balanced inputs, 12 v trigger $999 RB 1070 Two channel amplifier 130 x 2, 12 v trigger $699 RB 1050 Two channel custom amplifier 50 x 2, auto-on, link out, 12 v trigger $399 Preamplifiers RC 1090 Remote control pre-amp, balanced in/out, RS-232, mm/mc phono $1199 RC 1070 Remote control pre-amp with mm phono $499 Home Theater Components RSP 985 DTS, DD, THX Dolby surround pre-amp with multiroom $1999 RSP 976 DTS, DD, Dolby surround pre-amp with multiroom $1199 RSX 972 DTS, DD, Dolby receiver, multiroom, component video $1299 DVD Players RDV 1080 DVD Audio player with progressive scan $1499 RDV 995 CD/DVD player with component video $899 Integrated Amplifiers RA 1070 Remote control 100 watt integrated amplifier, mm phono, RS-232 $1199 RA 1060 Remote control 60 watt integrated amplifier $699 RA 972 Remote control 60 watt integrated amplifier $499 CD Players RCD 991 Dual 20 bit HDCD CD player with balanced outputs $999 RCD 971 Dual 20 bit HDCD CD player $699 RCD 961 24 bit HDCD CD player $499 RCC 955 5 Disc HDCD CD carousel $599 Tuners RT 1080 Remote control AM/FM tuner with RS-232 $499 RT 940 Remote control AM/FM tuner $349 Stereo Receiver RX 975 High current stereo receiver 100W x 2 $699 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Pochwalcie się CDplayerami. IP: *.lublin.sdi.tpnet.pl 21.02.02, 12:44 Co do Rotela na temat awaryjności się nie wypowiem, żeby nie narazić się na posądzenia o kłamstwo. Dźwiek, super (modele 951, 971). Jeżeli chodzi o wzmacniacze, same pozytywne wrażenia. Znajomy ma kolumny RTL, stary, drogi model. Są to wielkie szafy wymagajace naprawdę mocnego wzmacniacza. Znajomy pożyczał wzmacniacz Primare za blisko 10kzł (100W) i wzmacniacz kolumn nie "pociągnął". Następnie podłączony został rotel chyba 931 (25 czy 30W)za ok 1000 i poszło, jakość nie była oczywiście wielka ale normalnie grało!!! To bardzo ważna rzecz waty to nie wszystko liczy się też wydajność prądowa a rotele mają ją bardzo wysoką. Odpowiedz Link Zgłoś
kwieto Micromega 21.02.02, 19:35 Taki sprzet sobie kupil znajomy okazyjnie, i byl baaaardzo zadowolony. Slyszalem calkiem niezle opinie, moze warto? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: / Re: Pochwalcie się CDplayerami. IP: *.lublin.sdi.tpnet.pl 26.02.02, 13:33 / Odpowiedz Link Zgłoś
xeda Re: co kupilas, Molly? 02.03.02, 23:48 witaj soso to ja xeda.mam pytanko czy ten nad cdek bedzie dobrze współigrał ze słuchawkami senh.hd600.a jaki byś polecił wzmacniacz do tego cd nada (ile kosztuje ten wzmacniacz)pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: soso Re: co kupilas, Molly? IP: 195.41.66.* 04.03.02, 09:53 nie pisze z Polski wiec z cenami trudno sie wpasowac. U mnie pewnie generalnie drozej ale na wyprzedazy generalnie duzo taniej Dobrze zagra tani komplecik np. C320 - wzmacniacz, C541 - CD palyer. Ewentualnie tanszy jest CD C521 a takze bedziesz zadowolona. Mocniejsze wzmacniacze NAD takze godne polecenia ale co do jakosci dzwieku nie bedzie roznicy i ile wciaz bedziemy sie obracac w obszarze serii C. C320 rozsadzi kazdy pokoj do 100 m2, bez obaw! W wersji bardzo budzetowej jest jeszcze takie cos jak L40, takze corecza NAD. To jest w jednym opakowaniu radio, wzmacniacz i CD player. Wszystkie trzy elementy naprawde wyjatkowej jakosci. Odpada problem kabelkow, moc nie do wykorzystania mimo nominalnej dosc niklej. Takze potencjalne zrodlo niezlych rozkoszy. Parametrami dorownuje najdrozszym kenwoodom. HD600 zagraja ze wszystkim, w koncu to przeciez sluchawki. Jednynie problem jest z impedancja i moze discmany czasami z ciszej nagranymi plytkami i z rozkreconym na max wzmocnieniem dadza poziom wprawdzie badzo glosny ale moze do zniesienia bylby i wyzszy. Ale to naprawde drobiazgi. Generalnie sluchawki zagraja bardzo glosno ze wszystkim o ile tak bedzie potrzeba. pzdrw Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: co kupilas, Molly? IP: *.lublin.sdi.tpnet.pl 04.03.02, 13:26 1. To czy 320 Nada rozsadzi 100m zależy od kolumn, są takie z którymi NAD nie rozsadzi 20m. 2.NAD L40 czy Ty tego kiedyś słuchałeś? NADowi zdażają się porażki a to jedna z nich... 3.Jeżeli chodzi o parametry to ich wartości najbardziej zależą od mierzącego. Bardzo często świetne wyniki pomiarów nie przenoszą się na jakość dźwięku. (i odwrotnie ) 4.Często się zdaża, że słuchawki grają zbyt cicho, wiele modeli ma wysoką impedancję i niską skuteczność. Szczególnie często ten problem pojawia się przy sprzęcie przenośnym. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: soso Re: co kupilas, Molly? IP: 195.41.66.* 04.03.02, 13:43 Z tego co wiem, to w L40 NAD jest wzmacniacz 310, a wiec calkiem dobra sztuka. L40 sluchalem i wychodzilo bardzo dobrze jakkolwiek moze srodek glosniejszy niz reszta, szczegolnie jak sie rozkreci galke wzmocnienia. Z pewnoscia nie jest to porazka NAD mimo oszczedzaniu na trafo i bajerach funkcjonalnych. Tuner takze wyjatkowo sprawny - dobra czulosc i dzwiek byl bardzo, ale to bardzo rasowy. Mysle, ze japonskie 'prawdziwe' zestawy musza kosztowac przynajmniej x2 by dorownac czystosci L40. Cos cie gnebi ten NAD, olo. Nawet nie podoba Ci sie, ze ma doskonale parametry. Dlaczego? Nie mam zadnych uprzedzen co do innych firm, nie uzywam od prawie 15 lat innych samochodow jak japonskie i innych aparatow jak japonskie bo sa naprawde super. Ale co do elektroniki HI-FI to czasami jestem rozczarowany. Sam nawet nie wiem, dlaczego tak jest. No i czy zauwazyles, ze oni nie bardzo interesuja sie sprzetem najwyzszej klasy. Mysle, olo, ze nie wysiedzialbys z L40 10 minut jezeli wzmocnienie rozkrecone na full a pokoj 100m2. Oczywiscie kolumny jak zalecane u NAD - nie mniej niz 90 dB, 4 ohm i spasowane (tzn nie za duzej mocy, 400 W czy cos w stylu ). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: co kupilas, Molly? IP: *.lublin.sdi.tpnet.pl 04.03.02, 14:31 Kiedy ja naprawdę lubie NADa, jeżeli kupowałbym sprzęt tej klasy kupowałbym właśnie NADa (wzmacniacz na 100%). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Molly Re: co kupilas, Molly? IP: 192.168.71.* 05.03.02, 10:51 Niestety, dokładnie nic. Po prostu tam, gdzie byłam był b.niewielki wybór, głównie Technics, Kenwood, Sony, po Anglikach ani śladu, z droższych Musical Fidelity. MD z górnej półki brak, mikrofonów również, słuchawki tylko HD580,ale i tak trzeba się było nachodzić,żeby znaleźć. Dowiedziałam się w międzyczasie,że Rotel jest japoński, a myślałam,że niemiecki. I dorwałam fajny,szczegółowy katalog Marantza,który mnie bardzo zachęcił do tej marki. Zaczynam myśleć o zabraniu mojego wzmaka i kolumn do sklepu i zrobieniu konkretnych odsłuchów. W maju znowu jadę do Niemiec,ale już do większej metro- polii. A fakt,że ciągle nie mam na czym słuchać, rozbraja mnie dokumentnie.\ Czasem jestem gotowa kupić bele co. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: soso :-( IP: 195.41.66.* 05.03.02, 15:16 Szkoda. W Polsce mozna chyba dostac wszystko ale pewnie trzeba sie rozejrzec po internecie. Marantz to chyba bardziej brzmienie klasyczne niz rockowe. Ale zgodze sie z Toba, ze slicznie wyglada. Marantz to taka przykrywka Philipsa (ludziska jakby wiedzieli, ze to philips to by nie brali). Generalnie jak sie rozmawia w sklepach lub z ludzmi to raczej Marantz wystepuje w skojarzeniu z B&W i muzyka klasyczna, jazz a np. NAD w skojarzeniu rock i kolumny rockowe. Oczywiscie, mozna na wszystkim sluchac wszystkiego ale sa jakies ukierunkowania producentow i czasami mozna im ufac. HD580 to rockowa wersja HD600. Podobno w srodku to samo ale nie ma tej atmosfery pieknego opakowania i zabojczej ceny. Porownaj charakterystyki obu sluchawek a okaze sie, ze sa indentyczne: obrazki na stronie firmowej sennheisera. pzdrw soso Odpowiedz Link Zgłoś