Dodaj do ulubionych

Będzie nowy Death Angel !!!

16.02.04, 19:49
Za rockmetal.pl
"Art of Dying" - taki tytuł będzie nosił nowy album reaktywowanego Death
Angel. Amerykanie zaprezentowali już także okładkę krążka oraz listę utworów.
Oto one:
01. Thrown to the Wolves
02. 5 Steps of Freedom
03. Thicker than Blood
04. The Devil Incarnate
05. Famine
06. Prophecy
07. No
08. Spirit
09. IV
10. Land of Blood
11. Never Me
12. Word to the Wise
Album wyda Nuclear Blast. Będzie go można kupić od 27 kwietnia.

Jasiek - co Ty na to?
Obserwuj wątek
    • ugugunana Re: Będzie nowy Death Angel !!! 16.02.04, 20:05

Heh... Do dziś mam duży sentyment do ich debiutanckiej płyty "The Ultra
      Violence" rozpoczynającej się od przearanżowanego motywu zaczerpniętego z
      Dzwonów Rurowych Oldfielda... Mocne wrażenia! Mieli wtedy po kilkanaście lat -
      zupełnie jak ja! *-) - a łoili aż miło! Teraz są dwa razy starsi to i łapska
      pewnie dwa razy bardziej zgrabiałe... Rewolucji się nie spodziewam ale
      solidnego rzemiosła raczej tak - starego thrashowego sznytu tak łatwo się nie
      zatraca... No może z małymi wyjątkami <zasłona milczenia>...

PZDR!
      • dreaded88 Re: Będzie nowy Death Angel !!! 16.02.04, 20:15
        ugugunana napisał:

> Rewolucji się nie spodziewam ale
        > solidnego rzemiosła raczej tak - starego thrashowego sznytu tak łatwo się nie
        > zatraca... No może z małymi wyjątkami <zasłona milczenia>...

Rewolucji być nie musi, byle nie lecieli Linkin Parkiem albo późną
        Megaśmierdzią smile
        Klasyczna płyta thrashowa byłaby jak najbardziej OK.
        P.S. Ja najbardziej lubię "Act III" - ta duszna atmosfera...
        P.S.1 Ciekawe jak panowie obecnie wyglądają (niezorientowanym wyjaśniam, że to
        Filipińczycy, w dodatku spokrewnieni).
        Pozdr.
    • jasiek666 Re: Będzie nowy Death Angel !!! 17.02.04, 10:29
      dreaded88 napisał:

> Jasiek - co Ty na to?

A ja na to juz od dawna z utęsknieniem czekam smile
      Jasne ugu, ze rewolucji nie będzie, bo i nikt rewolucji po zespołach takich jak
      DA się nie spodziewa. Co zaś się tyczy rzemiosła, to jednak bym nie przesadzał,
      gdyż jest to akurat ostatnia rzecz jaką można było kiedykolwiek Śmierćaniołowi
      zarzucić. Nie sądzę więc aby w rzemieślnictwo i wyrobnictwo panowie z DA
      popadli na starość. I to zwłaszcza po latach grania udziwnionej i skażonej
      rytmami funky muzyki jako The Organization. No i pamiętajmy też o tym, ze Death
      Angel zostali zapamiętani raczej jako zespól nowatorski i wprowadzający do
      traszu sporo świeżości, niz wtórny, odtwórczy czy rzemieślniczy. Taki "Act III"
      to dla mnie jedna z najlepszych płyt traszowych wszechczasów, bo przeciez
      muzyka na płycie dalece wychodzi poza sztywne ramy gatunku. Ale to juz była era
      death metalu, poodwracanych krzyzy muzyków morbid angel, gore-owych okładek
      Cannibali, i samego Szatana w osobie Glenna Bentona, więc płyta jakos tak bez
      większego echa przeszła...
      A tak na marginesie to sądzę, ze powrót DA to będzie coś więcej niz thrashowa
      do cna "Tempo of the damned" Exodusa.
      No a skoro juz o aniołach mowa, to reaktywował się tez Dark Angel.... No i kto
      wie, moze i nuclear assault tez co nowego wyda...
      • dreaded88 Re: Będzie nowy Death Angel !!! 17.02.04, 18:59
        News jak widać na miarę wiadomości o zejściu królowej Bony smile
        Masz 100% racji co do "Act III", to była muzyka między thrashem a np. Faith no
        More. Bardzo ciekawe wokale, też mało ortodoksyjne.
        Chociaż takie powroty nowatorskich formacji nie muszą być udane - vide
        porażka "Strays" Jane's Addiction...
        Dark Angel to był jednak nico mniejszy format.
        Kto jeszcze mógłby się reaktywować? Pamiętam takie ciekawe orkiestry jak Cynic
        (obecnie trzon Gordian Knot), Pestilence, niemiecki Assassin, może mniej
        interesujący.
        • jasiek666 to królowa Bona nie żyje ?!?!?! 19.02.04, 11:22
          ponoć reaktywują się także nasty savage i niemiecka vendetta.
          a ja chętnie posłuchałbym jeszcze np. vio-lence albo innego forbiddena smile
      • ugugunana Rzemiosło artystyczne... 17.02.04, 19:22

Gwoli ścisłości - "solidne rzemiosło" w moim poście nie miało mieć nacechowania
        pejoratywnego, a widzę, że zostało tak odebrane... Ufam po prostu, iż ten
        oryginalny metalowy band nie zejdzie poniżej pewnego (wysokiego) poziomu, co
        zdarzyło się na przestrzeni dziejów nowożytnych, kilku nie mniej przeze mnie
        szanowanych onegdaj kapel - casus Metallica chociażby... Uspokaja fakt, iż
        Nuclear Blast raczej nie będzie ingerowało w zawartość produkcji oraz nadzieja,
        że są jeszcze zespoły nagrywające dla zaspokojenia swoich muzycznych ambicji...
        Nie chciałbym się mylić...

P.S. Chciałem po prostu w zawoalowany sposób psztyknąć po raz kolejny Hetfielda
        i co., na punkcie których mam coraz bardziej postępującą obsesję... *-)
      • Gość: Stagger Lee Re: Będzie nowy Death Angel !!! IP: *.poch.com.pl 18.02.04, 08:45
        O, mamy przejawy zainteresowania w związku z zapowiedzią nowego DA... smile
        Dopisuję się do listy oczekujących wink
        Muszę przyznać że mam do tej kapeli spory sentyment - 3 stylistycznie różne,
        ale bardzo dobre płyty to wystarczający powód żeby o tych chłopakach pamiętać.
        (ze strony ugu i jaśka padały inne typy więc dla urozmaicenia dodam że moją
        ulubioną jest "Frolic Through..." smile ) Dobrze się do tej muzyki wraca, a czas
        się jej za bardzo nie ima...

Myślę że jasiek dobrze to ujął - rewolucji nie będzie - ale wysoki poziom
        powinien być utrzymany. Po udziwnieniach The Organization powinni się trochę
        stęsknić za thrashem... Oby nie poszli tylko za bardzo z duchem czasu - jak np
        Hatfield i spółka, bo tego bym chyba już nie zdzierżył... smile

Reaktywacje zawsze niosą ze sobą spore ryzyko - po iluś tam latach nie wiadomo
        co po głowach muzyków łazi - było nie było oni też się zmieniają. Po dokonaniu
        rachunku sumienia właściwie tylko powrót Artillery "B.A.C.K." uznaję za bardzo
        udany, ewentualnie Agent Steel "Omega...". Reszta bądź przeciętna (np. Manilla
        Road, Destruction) bądź żałosna (Angel Dust, Scanner już bez L.Szpigiela na
        wokalu, czy mój ulubiony Candlemass). I żeby zamknąć moją myśl w tym temacie,
        to chociaż w sumie się cieszę ża nowy DA się ukazuje, to odrobinę włos mi się
        na głowie jeży jak słyszę kolejne zapowiedzi reaktywacji... smile Większość moich
        faworytów spoczywa w pokoju (Coroner, Celtic Frost, Death, Griffin) i raczej
        mam nadzieję że powstawać z popiołów nie będą - za duże ryzyko... smile

A trochę kapel jeszcze chce się przypomnieć - oprócz wspomnianego przez jaśka
        Dark Angela, pojawił się już nowy Attacker, czekają na swoją kolej m.in.
        Heathen, Trouble, Atheist...
        Co do Nuclear Assault to stęsknionym musi wystarczyć nowa płytka koncertowa -
        "Alive Again". Stary materiał co prawda, ale zawsze to coś... A kto wie, może
        tytuł ma coś sugerować... smile

Jeszcze prośba do dreaded - możesz coś więcej rzec o Gordian Knot? "Focus"
        Cynica lubię bardzo, choć dziwny jest smile i zawsze żałowałem że chłopaki nic
        więcej już nie nagrali.

Pozdr.,
        Stagger Lee
        • dreaded88 Re: Będzie nowy Death Angel !!! 18.02.04, 17:10
          Gość portalu: Stagger Lee napisał(a):

>
          > Jeszcze prośba do dreaded - możesz coś więcej rzec o Gordian Knot? "Focus"
          > Cynica lubię bardzo, choć dziwny jest smile i zawsze żałowałem że chłopaki nic
          > więcej już nie nagrali.

Z Cynica pojawiają się w GK Sean Malone i Sean Reinart, poza tym takie sławy
          jak Steve Hackett, Bill Bruford, tudzież inni muzycy, nieco mniej znaczący.
          Muzyka nie ma zbyt wiele wspólnego z death metalem czy czymś podobnym. Jest to
          raczej jazz rock (czysto instrumentalny), bliski niektórym dokonaniom King
          Crimson ("Sheltering Sky", "Requiem", "Three of the Perfect Pair" np., też
          produkcje KC z lat 90.) czy może trochę starej muzyce Santany. O klimaty
          bliskie metalowym czasem zahacza... Jest bardzo technicznie, gitarzyści nie
          grają w zasadzie nic innego niż bardzo długie partie solowe, reszta nie
          pozostaje w tyle. Formacja nagrała dwie płyty, self titled i "Emergent", obie w
          dość różnym składzie ale podobnej stylistyce. Mnie się podobają i myślę, że
          warto posłuchać przynajmniej jednej.
          • Gość: Stagger Lee Re: Będzie nowy Death Angel !!! IP: *.poch.com.pl 19.02.04, 11:19
            Dzięki za info.
            Nazwę zapamiętam i rozpocznę poszukiwania...

Czasem to ciekawe w jakim kierunku idą muzycy których kapele się rozpadły... Co
            prawda akurat panowie z Cynic byli chyba skazani na jazzowanie smile ale dobry
            przykład dla mnie to Apollyon Sun Toma Warriora - industrial, ot co... Celtic
            Frost odchyłek w tym kierunku aż tak bardzo nie miał. smile
            A ekstremum to chyba A.Skolnick - z tego co mi się obiło o uszy to pogrywa
            teraz country smile)) Chyba w ramach walki z nudą... smile

Pozdr.,
            Stagger Lee
            • dreaded88 Re: Będzie nowy Death Angel !!! 19.02.04, 18:15
              A Apollyon Sun warto w ogóle szukać?
              Skolnick podobno też kiedyś jazzował.
              Śmiesznie skończyli chłopcy z Pantery - w Damageplan bez Phila robią coś bardzo
              bliskiego temu, co Phil robił bez Pantery w Down smile
              Równie wesoła była jakaś niegdysiejsza holednerska orkiestra, złożona z samych
              ludzi wylanych z Pestilence, ale ci akurat muzycznie od macierzy się nie
              oddalili.
              Pozdr.
              • Gość: Stagger Lee Apollyon Sun IP: *.poch.com.pl 20.02.04, 09:15
                > A Apollyon Sun warto w ogóle szukać?

Trudno mi odpowiedzieć obiektywnie - jak wspomniałem gdzieś tam wyżej, CF to
                jedna z moich ulubionych kapel (nawet całego "Cold Lake" jestem w stanie
                wytrzymać... smile ) Dlatego też po Apollyon Sun sięgnąłem bez wahania. Powiem
                tak - nie rozczarowałem się, ale CF to to nie jest... smile

Trąci to mocno industrialem, jest sporo klawiszy i dziwnych dźwięków. Gitary na
                szczęście dość często grają riffy równie ciężkie co CF (ale nie we wszystkich
                kawałkach). Wokal Warriora też się kojarzy, choć na pewno bliższy jest
                wokalizom z Vanity/Nemesis niż z wczesnych płyt CF.

Ciekawostka: na drugiej płytce (pierwsza była EPka) jest przeróbka kawałka
                Messiah znanego z twórczości Hellhammera. Ale szczerze mówiąc trudno
                poznać... smile Bardzo go zindustrializowali...

Podsumować mogę tak - jeśli lubiłeś CF to warto posłuchać. Tylko absolutnie nie
                nastawiaj się że to będzie właśnie coś w stylu CF. Unikniesz rozczarowania smile

Pozdr.,
                Stagger Lee

PS1
                Warrior chyba od 3 lat coś marudzi o tym że ma gotowy materiał na nową płytę
                CF - marudzi też że brakuje zainteresowania ze strony wytwórni płytowych
                (!!!???) Może jednak w końcu doczekamy się kolejnej reaktywacji?

PS2
                W temacie reaktywacji który się w tym wątku rozwinął, dołożę jeszcze Mortal Sin
                który już siedzi w studio, oraz Hallows Eve! Niestety bez S.Andersona (a szkoda
                bo jego wokal był bardzo charakterystyczny) za to z pierwszym gitarzystą -
                Skellatorem.
                • dreaded88 Re: Apollyon Sun 20.02.04, 19:40
                  Industrial lubię, riffy też, więc chyba poszukam.
                  Dzięki za wyczerpujący opis.
                  CF ogólnie bardzo poważam, choć nie jest to zespół mojego życia (nie jest to
                  wyraz antypatii wobec ich muzyki, którą czasem lubię sobie przypomnieć, za
                  pomocą czegoś na kształt persyflażu wink.
                  Reaktywacja CF... Nie wiem, zespół chyba jednak zmarł śmiercią naturalną.
                  Oczekiwania byłyby pewnie duże, szansa sprostania im chyba niezbyt wielka...
                  Pozdrowienia.
          • jasiek666 Re: Będzie nowy Death Angel !!! 19.02.04, 11:32
            dreaded88 napisał:

> Jest to
            > raczej jazz rock (czysto instrumentalny), bliski niektórym dokonaniom King
            > Crimson ("Sheltering Sky", "Requiem", "Three of the Perfect Pair" np., też
            > produkcje KC z lat 90.) czy może trochę starej muzyce Santany.

eeeee..... wink
            btw: a ktoś moze wie co sam pan masvidal ostatnio porabia ? (jezeli w ogóle
            porabia)
            • dreaded88 Re: Będzie nowy Death Angel !!! 19.02.04, 18:08
              jasiek666 napisał:

> dreaded88 napisał:
              >
              > > Jest to
              > > raczej jazz rock (czysto instrumentalny), bliski niektórym dokonaniom King
              >
              > > Crimson ("Sheltering Sky", "Requiem", "Three of the Perfect Pair" np., też
              >
              > > produkcje KC z lat 90.) czy może trochę starej muzyce Santany.
              >
              > eeeee..... wink

eeeee bo chujnia czy dlatego, że niewadekwatnie opisuję?

> btw: a ktoś moze wie co sam pan masvidal ostatnio porabia ? (jezeli w ogóle
              > porabia)
              >

Masvidal pojawił się w jednym z utworów na "Emergent" GK. Zapomniałem go
              wymienić, jak też Gobela, który jednak udziela się bardziej.
              • jasiek666 Re: Będzie nowy Death Angel !!! 20.02.04, 16:10
                dreaded88 napisał:

> eeeee bo chujnia czy dlatego, że niewadekwatnie opisuję?

eeeeee.... bo powyzszy opis mnie akurat niespecjalnie zachęcił do zapoznania
                się z twórczością rzeczonych panów....
    • ugugunana Re: Będzie nowy Death Angel !!! 17.02.04, 19:57

Heh... Przypomniała mi się jeszcze swobodna parafraza tytułu drugiej płyty DA
      (Frolic Through The Park) zamieszczona w dość frywolnej rubryce przecacnego
      metalowego zinu ukazującego się w drugiej połowie lat osiemdziesiątych: Królik
      Pruł Przez Park... Jeden z moich faworytów obok: Spiryt Wychylim? i Hela Wejdź!
      *-) Czy w dzisiejszym Thrash'em All są podobne rodzynki?
      • jasiek666 kurde mol... 19.02.04, 10:05
        niestety obecnie Te`A to Bardzo Poważny i Profesjonalny Magazyn związany z
        prowadzeniem Bardzo Poważnej i Profesjonalnej Firmy Wydawniczej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka