quasthoff 22.02.04, 16:20 Dziś urodziny wielkiego kompozytora. fortepian twoich rąk nie czuje a ty w napięciu strun głosowych porazisz jasnym gromem ciszy to będzie dźwięk który usłyszysz Jarosław Trześniewski - Kwiecień Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
arana Re: Fryderyk Chopin 22.02.04, 16:42 quasthoff napisał: > Dziś urodziny wielkiego kompozytora. > fortepian twoich rąk nie czuje > a ty w napięciu > strun głosowych > porazisz > jasnym gromem ciszy > to będzie dźwięk > który usłyszysz > Jarosław Trześniewski - Kwiecień Podoba mi się! Ale dla równowagi coś w zupełnie innym stylu. Zapamiętałam sobie taka kuriozalną opinię Henri Bidou na temat larghetta z koncertu f-moll: "Miłość natchnęła Chopina frazą operową, którą ozdobił w nieskończoną ilość sztucznych włosów". Ot, co! Arana Odpowiedz Link Zgłoś
quasthoff Re: Fryderyk Chopin 24.02.04, 00:19 Witam. Rzeczywiście kuriozalna, jakkolwiek z pierwszą częścią zdania bym się zgodził. Kantylena Szopena.Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
arana Fachowo czy patriotyczne? 24.02.04, 14:49 quasthoff napisał: > Witam. Rzeczywiście kuriozalna, jakkolwiek z pierwszą częścią zdania bym się > zgodził. Kantylena Szopena.Pozdrowienia Ja się nie znam, ale Jachimecki i pod tym względem broni Chopina, stwierdza włoski styl tematu larghetta, ale nie znajduje "przykładów melodyki, na których Chopin mógłby się wzorować pod względem finezji rysunku i eteryczności fioritur". "Nawet więc na punkcie melodyjności we włoskim stylu, nie był Chopin naśladowcą, epigonem, lecz kompozytorem samodzielnym, co zresztą widać także w jego nokturnach." Ale czy to opinia fachowa, czy patriotyczna - nie wiem. Pozdrawiam Arana Odpowiedz Link Zgłoś