Dodaj do ulubionych

Jak uporzadkowac kolekcje cd ?

18.03.04, 21:03
Bardzo prosze ,pomozcie.Mam bardzo duzo plyt kompaktowych i wielki
problem z odszukaniem tej ktorej chcialbym posluchac.Wszystkie mam
wpisane w komputer z numerem katalogowym wytworni, nazwiskiem i
tytulem, sa uszeregowane alfabetycznie i podzielone umownie na 4
dzialy,1.jazz,2.rock/blues/pop 3.collectives 4.muzyka powazna.wiec
wszystko jest skatalogowane. Pierwszy problem powstaje po kupieniu
nowej plyty ,bo po skatalogowaniu alfabetycznym wszystkie numery
po ... oczywiscie sie przesuwaja.Kilkaset plyt jazzowych ulozylem na
polkach alfabetycznie , ale po kupieniu kilku nowych plyt wszystko
musze przesuwac i od nowa ukladac nie mam na to czasu.Zostawiam tak
zwane luzy , ale bardzo szybko ta przestrzen sie wypelnia i od
nowa musze wszystko przestawiac.Plyty z drugiego dzialu grubo ponad
tysiac ,skatalogowalem sa rowniez alfabetycznie ale na polkach
ustawilem je w dwoch grupach Ameryka i Europa Co robic np z Fleetwood
Mac, ustawilem ich w Ameryce chociaz mam tez cd z ich angielskiego
okresu.Nigdy niczego poza ulubionymi zappami i britisch invasion nie
moge znalezc.W kazdym badz razie czasem trwa to bardzo dlugo nawet
polgodziny i powoduje duzo irytacji. Pomozcie! Co robic?
Obserwuj wątek
    • radcawegrowicz Re: Jak uporzadkowac kolekcje cd ? 18.03.04, 22:31
      a tak poza tym to w rodzinie wszyscy zdrowi ?
      • markvanreesk Re: Jak uporzadkowac kolekcje cd ? 19.03.04, 18:36
        Dziekuje ,zdrowi ,przynajmniej w tej najblizszej.Jestem bardzo ujety ta
        troska o rodzine ale to zupelnie nie pomoze mi efektywnie korzystac z moich
        plyt.Niemniej dziekuje z reakcje .Serdecznie Pozdrawiam Radco ! Marek
    • jan.kran Re: Jak uporzadkowac kolekcje cd ? 23.03.04, 15:01
      Sie nie da. Ja ciagle probuje i czesciowo dziala , ale czesto nie slucham tego
      co chce tylko to co mi w lapki wpadnie.
      Mam osobna szafke na plyty klasyczne i czasami sa poukladane wedlug autorow :-
      )))
      Mam razem plyty Davisa ,Coltrana i Art Ensemble , mam ich multum wiec mimo ze
      marze o poukladaniu chronologicznym co mi sie do tej pory nie udalo to jakos
      wiek , ze jak w to miejsce siegne to ladna muzyczke wyciagne.
      Plyty polskie mam w jednym rzedzie, znycyz sie Grechuta i Rodowicz etc.
      Ale Urbaniak wyladowal na polce jazz choc Polak.
      Generalnie mam podzial:
      - klasyczna
      - jazz
      - polskie rozrywkowe
      - rock
      - klezmer
      - Dietrich i Lemper
      A wogole to sie przeprowadzialam i liczylam , ze sebie plyty wreszcie
      poukladam.
      Trudne zadanie, ale ze lubie wszystkie swoje plyty to jak nie znajde Sade
      slucham Prognozy Pogody smile) K. Chaotyczny.
      • markvanreesk Re: Jak uporzadkowac kolekcje cd ? 23.03.04, 19:02
        Ja tez mam razem Coltrana ,Davisa i AEOC.Znajduja sie one na polce pod
        literkami A, C, D, ale samych plyt tak dokladnie chronologicznie to nie
        poukladalem mam namysli samego wykonawce.Oczywiscie jest to latwe i
        mozliwe z pomoca www.allmusic.com. Swietna elektroniczna encyklopedia
        muzyczna gdzies w USA , korzystam z niej ciagle szczegolnie przy
        planowaniu zakupow internetowych , poza muzyka filmy
        www.allmovie.com.Znam ich od poczatku, jeszcze pare lat temu kazdy mogl
        tam pisac ,recenzje czy uzupelniac czy poprawiac bledy, tez to robilem
        jak mialem czas .Serdecznie polecam allmusic jest bardzo wiarygodna
        chociaz czasem i tu zdarzaja sie male bledy i pominiecia.Glowna zaleta
        allmusic jest baza ikonograficzna i audiowizualna, mozna przegladac
        urywki filmow, zdjecia okladek, czy sluchac fragmentow utworow.Serdecznie
        polecam , chociaz troche z mieszanymi uczuciami bo dzieki nim wydalemm
        duzo kasy na cd's.No coz, chyba bede musial kupic program biblioteczny
        i zaczac wszystko segregowac od nowa na zasadzie Dawis 44,1 i to bedzie
        Birth Of The Cool, 44,2Steamin np.Oczywiscie nigdy nie mam problemow ze
        znalezieniem Davisa ale np Jaspera Van't Hofa tak.Bardzo serdecznie
        Pozdrawiam.Bardzo lubie muzyke klezmerska , niestety tak sie zlozylo ze
        nigdy nic mi do reki i przed oczy nie wpadlo wiem ze w Polsce ta
        muzyka jest popularna , moja znajoma ma jakas jugoslawianska klezmer
        music .Jakie tytuly i nazwiska sa najbardziej godne polecenia.Z gory
        dziekuje.Marek
        • takitoataki do markvanreesk 23.03.04, 19:58
          Z polskich polecam szczególnie Cracow Klezmer Band i Kroke. Natomiast co się
          tyczy zagranicznych to znam tylko takie zespoły, co łączą muzyke klezmerska z
          jazzem a te to chyba znasz...Pozdrawiam
          • markvanreesk Re: do markvanreesk 23.03.04, 20:32
            Potrafie sie pzryznac do niewiedzy, oczywiscie mam swoje
            podejrzenia.Pamietam Der Schmaltztango Namyslowskiego.teraz nie moge sie
            oderwac od Jimiego Lunceforda.Kupilem jego plyte For Dancers Only,
            tworzyl swietna muzyke w latach trzydziestych i czterdziestych ubieglego
            wieku nie jest to stricte jazz ale jest w tym tyle swingu a deciaki
            Boskie .Jego Orkiestra byla bardzo popularna w Stanach i jak na
            afroamerykanina mial niebywaly sukces.ponoc otrul go rasistowski bialy
            wlasciciel restauracji, ktory nie mogl przebolec ze kolorowy a znany i
            bogaty.Kupie sobie cd Cracow Klezmer Band i Kroke.Dziekuje za
            typy .Serdecznie Pozdrawiam.Marek
            • jotesz Re: do markvanreesk 24.03.04, 11:45
              Też miałem ten kłopot i jeszcze w pewnej mierze go mam... Podstawą
              uporządkowania kolekcji jest moim zdaniem mebel w którym się ją trzyma, bo
              przecież nie porządek na liście, w excellu czy w kartach bibliotecznych. W
              końcu zrezygnowałem ze wszelkich ikei, stojaków czy wieszaków i sam wykonałem
              prządny regał. Szerokość półki: 14 cm (tyle ma cd), wysokość 14 cm (wys. cd +
              paluch nad nią do wygrzebania jej z półki). Reszta według miejsca na ścianie -
              ja zrobiłem z dech 200 cm x 10 półek. Teraz mam wszystko w jednym miejscu i, co
              najważniejsze, każdy nowy nabytek łatwo wetknąć w swoje alfabetyczne miejsce
              przesuwając płyty na boki (co było niemożlowe w stojakach, gdzie każdy cd miał
              swoje osobne miejsce!).
              Oczywiście teraz pojawił się problem z wewnętrznymi podziałami a im ich więcej
              tym gorzej, ale to już indywidualna sprawa... Ja mam w tej chwili trzy główne
              grupy: jazz, blues/pop/rock i klasyka i w nich stosuję alfabetyczne kolejności.
              Do tego mam swoje własne podgrupy: world, muzyka klubowa (różne buddha bary,
              hotele chill outy) czy Vivaldi.
              Można ewentualnie pójść studiować archiwistykę ale po co?
              • jan.kran ReKroke + mebel 28.03.04, 17:15
                Kroke polecam w ciemno i absolutnie smile))) Po prostu kwintesencja muzyki
                zydowskiej. A tak to jak znajde plyte z napisem : klezmer albo muzyka zydowska
                to slucham i albo lubie albo nie. Ale najczesciej lubie.

Mebel to podstawa. Muzyka klasyczna mieszka w szafeczce zabytkowej znalezionej
                na ulicy i ma sie dobrze. Choc groch z kapusta ale kiedys poukladam po kolei...

Reszta mieszka w szafkach z IKEA dopasowanych wielkoscia do CD. Staram sie
                myslac schematycznie wiec jak wspominalam wczesniej czesciowo ulozone wedlug
                wykonawcow , czesciowo na wyczucie. Np. Santana mieszka obok J. Feliciano i
                Buena Vista Social Club smile)))
                K.
                • takitoataki Re: ReKroke + mebel 29.03.04, 01:57
                  Kroke- byłem na ich koncercie i śmiało mogę stwierdzić, że na żywo wychodzą
                  jeszczee lepiej! Poza tym, ta muzyka robi jeszcze większe wrażenie właśnie
                  słuchana na żywo. A znasz Janie Kranie Diaspora soul S. Bernsteina? Jeżeli nie
                  to gorąco, ale to gorąco polecam. Jeżeli znasz, to wiesz co dobre...smile
                  Natomiast co się tyczy mebli pod cd, to nie mam z tym problemów. Mam po prostu
                  niewiele płyt. Mamnadzieje, że to w najbliższym czasie ulegnie zmianie...
                  Pozdrawiam
                  taki_to_a_taki
                  • markvanreesk Re: ReKroke + mebel 30.03.04, 23:20
                    Kroke juz bede mial po swietach , przyleci z Polski.Uwielbiam muzyke
                    zydowska.mam oczywiscie Fiddler On The Roof , mam tez sporo mp3 z
                    muzyka klezmerska, tyle tylko ze caly czas klasyfikowalem to jako
                    ijdisch folk pomimo ze przy nazwach wykonawcow czesto stalo Klezmer
                    Band.Pierwszy raz uslyszalem muzyke ijdisch jeszcze w latach
                    siedemdziesiatych na spektaklach teatru zydowskiego.Przepiekna muzyka ,
                    nieslychanie ciepla, i do glebi wzruszajaca.Niestety na plytach wtedy
                    nie byla ta muzyka do dostania.Wiec albo sie jej sluchalo na zywo
                    albo wcale.Nie myslalem ze powstanie nowy gatunek czy moze nurt
                    muzyczny Klezmer music.Pod wplywem Uli Jan Krana direct poszedlem na
                    www.allmusic.com wystukalem klezmer music i dostalem krotki bo krotki
                    ale zawsze przeglad gatunku zwanego muzyka klezmerska.Dziekuje ! Wracajac
                    do porzadkowania cd's , w Holandii gdzie mieszkam jest nawet site na
                    necie gdzie ludzie przysylaja zdjecia swoich kolekcji cd's .Ogladalem je
                    niestety w uporzadkowanej Holandii na polkach z plytami panuje spory
                    nieporzadek.Ja tez taki mialem i radzilem sobie z tym znakomicie
                    dopoki ilosc plytek nie przekroczyla 500,.teraz kiedy mam prawie 2000
                    jest mi naprawde trudniej.Czasem przerazam sie ta mania posiadania,
                    naprawde ale chce tez miec ten komfort aby wtedy kiedy mam ochote
                    posluchac Hanka Mobleya z Herbie Hancockiem, to chcialbym aby on od razu
                    byl pod reka.Jazz ustawilem alfabetycznie i jest lepiej, ale dobrze to
                    jeszcze nie.Szukam krocej ale szukam .Zazdroszcze tez jednolitosci
                    polkowej, kiedys tez do tego dazylem , kupilem 4 swietne polki w ikei
                    liczac ze w razie czego to sobie natepne przesla dokupie, ale gziez
                    tam model zniknol wiec kupilem 2 sztuki inngo modelu na 400 cd's ,
                    kiedy i ten byl pelny , musialem kupic jeszcze inny.Efekt tego jest
                    taki ze pop/rock/film etc stoi u mnie wszedzie na ksiazkach przed
                    ksiazkami , na podlodze w slupkach etc.Wiec tego nie moge ulozyc
                    alfabetycznie.Serdecznie Pozdrawiam. Mareek
                  • markvanreesk Re: ReKroke + mebel 30.03.04, 23:20
                    Kroke juz bede mial po swietach , przyleci z Polski.Uwielbiam muzyke
                    zydowska.mam oczywiscie Fiddler On The Roof , mam tez sporo mp3 z
                    muzyka klezmerska, tyle tylko ze caly czas klasyfikowalem to jako
                    ijdisch folk pomimo ze przy nazwach wykonawcow czesto stalo Klezmer
                    Band.Pierwszy raz uslyszalem muzyke ijdisch jeszcze w latach
                    siedemdziesiatych na spektaklach teatru zydowskiego.Przepiekna muzyka ,
                    nieslychanie ciepla, i do glebi wzruszajaca.Niestety na plytach wtedy
                    nie byla ta muzyka do dostania.Wiec albo sie jej sluchalo na zywo
                    albo wcale.Nie myslalem ze powstanie nowy gatunek czy moze nurt
                    muzyczny Klezmer music.Pod wplywem Uli Jan Krana direct poszedlem na
                    www.allmusic.com wystukalem klezmer music i dostalem krotki bo krotki
                    ale zawsze przeglad gatunku zwanego muzyka klezmerska.Dziekuje ! Wracajac
                    do porzadkowania cd's , w Holandii gdzie mieszkam jest nawet site na
                    necie gdzie ludzie przysylaja zdjecia swoich kolekcji cd's .Ogladalem je
                    niestety w uporzadkowanej Holandii na polkach z plytami panuje spory
                    nieporzadek.Ja tez taki mialem i radzilem sobie z tym znakomicie
                    dopoki ilosc plytek nie przekroczyla 500,.teraz kiedy mam prawie 2000
                    jest mi naprawde trudniej.Czasem przerazam sie ta mania posiadania,
                    naprawde ale chce tez miec ten komfort aby wtedy kiedy mam ochote
                    posluchac Hanka Mobleya z Herbie Hancockiem, to chcialbym aby on od razu
                    byl pod reka.Jazz ustawilem alfabetycznie i jest lepiej, ale dobrze to
                    jeszcze nie.Szukam krocej ale szukam .Zazdroszcze tez jednolitosci
                    polkowej, kiedys tez do tego dazylem , kupilem 4 swietne polki w ikei
                    liczac ze w razie czego to sobie natepne przesla dokupie, ale gziez
                    tam model zniknol wiec kupilem 2 sztuki inngo modelu na 400 cd's ,
                    kiedy i ten byl pelny , musialem kupic jeszcze inny.Efekt tego jest
                    taki ze pop/rock/film etc stoi u mnie wszedzie na ksiazkach przed
                    ksiazkami , na podlodze w slupkach etc.Wiec tego nie moge ulozyc
                    alfabetycznie.Serdecznie Pozdrawiam. Mareek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka