Dodaj do ulubionych

najlepszy cover dylana

IP: *.waw.pl / *.waw.pl 01.05.04, 23:35
Po swiecie kraza setki fanow muzyki specjalizujacych sie w wynajdywaniu
najfajniejszych\najdziwniejszych coverow Boba Dylana? Macie jakies sugestie w
tej kwestii, czy tez jest to zupelnie obca wam tematyka?
Obserwuj wątek
    • Gość: czabik2 Re: najlepszy cover dylana IP: *.tvk.torun.pl / 158.75.203.* 01.05.04, 23:51
      Naj = GN'R - KOHD, szczególnie z koncertu na Wembley 93
      • Gość: Trzy Gwiazdki Re: najlepszy cover dylana IP: *.waw.pl / *.waw.pl 02.05.04, 00:01
        Jesli chodzi o Knocking to moja ulubiona chyba wersja jest ta Television
        pochodzaca z plyty Blow Up. Naprawde chodza ciarki.
        • Gość: Trzy Gwiazdki Re: najlepszy cover dylana IP: *.waw.pl / *.waw.pl 02.05.04, 09:53
          Czyli jednak wymiękliście. A szkoda, myślałem, że podrzucicie mi jakieś fajne
          kawałki.
          • ihopeyouwilllikeme Re: najlepszy cover dylana 02.05.04, 13:06
            U2 - " Knockin' On Heaven's Door " z 21.03.1985, Chicago.
            • agatalazor Re: najlepszy cover dylana 02.05.04, 16:00
              joan baez, joan baez, joan baez smile
              "Daddy, you've been on my mind:, "forever young" i chyba wiekszosc rzeczy
              dylana, ktore nagrala
            • Gość: Trzy Gwiazdki Re: najlepszy cover dylana IP: *.waw.pl / *.waw.pl 02.05.04, 20:26
              na jakiej plytce to sie ukazalo? czy to bootlegowe wydawnictwo? a moze jakies
              osobiste wspomnienia?
              • Gość: TG Re: najlepszy cover dylana IP: *.waw.pl / *.waw.pl 02.05.04, 20:27
                w sensie ze to do ihopeyouwilllikeme bylo
                • ihopeyouwilllikeme Re: najlepszy cover dylana 02.05.04, 20:29
                  Gość portalu: TG napisał(a):

> w sensie ze to do ihopeyouwilllikeme bylo

Aha smile)) To utwór z jednego z moich ulubionych bootlegów zespołu, " The Flame
                  And The Fire ". Czy wspomnienia...? Cóż, to właśnie po usłyszeniu tego
                  wykonania zacząłem słuchać Dylana, a Knockin' stało się moją ulubioną piosenką.
                  Do dziś jest to moja ulubiona wersja tej piosenki, i lepszej nie udało mi sie
                  dotąd usłyszeć ( tylko oryginał uważam za równie dobry ).
                  • Gość: TG Re: najlepszy cover dylana IP: *.waw.pl / *.waw.pl 02.05.04, 20:31
                    zdobede, zobacze - nie bede sie wymadrzal o rzeczach, o ktorych nie mam
                    pojecia wink
                    • ihopeyouwilllikeme Re: najlepszy cover dylana 02.05.04, 20:33
                      Gość portalu: TG napisał(a):

> zdobede, zobacze - nie bede sie wymadrzal o rzeczach, o ktorych nie mam
                      > pojecia wink

Mogę Ci podesłać ten kawałek, jesli masz jakieś pojemne konto.
                      • Gość: TG Re: najlepszy cover dylana IP: *.waw.pl / *.waw.pl 02.05.04, 20:35
                        nie, ja mam tylko bezplatne prostackie konta. Ale skoro to z bootlegu to nie
                        mam skrupulow, zeby sciagac przez soulseeka smile)))))
              • ihopeyouwilllikeme Re: najlepszy cover dylana 02.05.04, 20:27
                Gość portalu: Trzy Gwiazdki napisał(a):

> na jakiej plytce to sie ukazalo? czy to bootlegowe wydawnictwo? a moze jakies
                > osobiste wspomnienia?

To do mnie ?
              • ihopeyouwilllikeme Re: najlepszy cover dylana 02.05.04, 20:32

> a moze jakies osobiste wspomnienia?

Jeśli dobrze zrozumiałem o co chodzi, to nie, niestety nie było mnie na tym
                koncercie sad((((((( Byłoby to zresztą niemożliwe, gdyż dopiero ok. osiem
                miesięcy później przyszedłem na świat smile)))))
    • oratio Re: najlepszy cover dylana 02.05.04, 21:37
      "All Along The Watchtower" - Jimi Hendrix
      "Like A Rolling Stone" - Jimi Hendrix, Stonesi
      "KOHD" - w wersji Gun's Roses świetne, a zbeszczeszczone zsoatało przez Avril
      Lavage

• ihopeyouwilllikeme Re: najlepszy cover dylana 02.05.04, 21:40
        oratio napisała:

> "KOHD" - w wersji Gun's Roses świetne, a zbeszczeszczone zsoatało przez Avril
        > Lavage

Wersję G'n'R akceptuję jedynie ze względu na przepiękne solo Slasha. Co do
        Avril, niestety zgoda.
        • Gość: Maad Re: najlepszy cover dylana IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.05.04, 21:45
          A słyszeliście wersję Knockin' On Heaven's Door z koncertówki Live Era - Gn'R??
          To jest dopiero wypas, szczególnie jak w środku chłopaki grają ten utwór w
          werji reagge..
          • ihopeyouwilllikeme Re: najlepszy cover dylana 02.05.04, 21:46
            Gość portalu: Maad napisał(a):

> To jest dopiero wypas, szczególnie jak w środku chłopaki grają ten utwór w
            > werji reagge..

Bez komentarza.
            • Gość: wqrwiony Sophie Zelmani - Most of the Time IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 02.05.04, 23:26
              • Gość: TG ojsdojog IP: *.waw.pl / *.waw.pl 03.05.04, 12:29
                do Maada - w takiej swingujaco-reggujacej wersji KOHD zarejestrowal swego czasu
                Eric Clapton. Co kto lubi.

do Oratio - jesli chodzi o All Along The Watchtower to moja ulubiona jest
                wersja Grateful Dead z koncertowki, siedem minut z kawalkiem rasowej
                psychodelii, a jak wyspiewane!
                • Gość: Tg Re: ojsdojog IP: *.waw.pl / *.waw.pl 03.05.04, 12:31
                  no i rzecz jasnanaokolo wiezy brygady kryzys - kosmiczne! smile
    • Gość: tomjk Re: najgorszy cover dylana IP: 195.205.180.* 03.05.04, 15:06
      PJ Harvey, którą dość lubię, wykonała mało swingującą wersję Highway 61. Ble.
    • madian Re: najlepszy cover dylana 03.05.04, 15:37
      "One More Cup Of Coffee" w wykonaniu The White Stripes i ten sam numer u
      Roberta Planta. Aż sobie musze zapuścić w WinAmpie smile
    • pixie Re: najlepszy cover dylana 03.05.04, 18:01
      Affinity "All Along the Watchtower" - bardzo ciekawa wersja.

Polecam też stronę:
      www.coverinfo.de/main.php?page=db
      • Gość: tomek Re: najlepszy cover dylana IP: *.toya.net.pl 04.05.04, 12:23
        "Masters of war" Pearl Jam
    • Gość: bosambo Re: najlepszy cover dylana IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.04, 13:20
      Andrew Strong - "Forever Young" i "I Shall Be Released".
    • mapmuh Re: najlepszy cover dylana 04.05.04, 15:47
      Wg mnie najlepszym coverem Dylana było któreś koncertowe wykonanie All along the watchtower Dave Matthews Band. Zespół niemal każdy występ kończy tym właśnie utworem. Nie mogę tylko zdecydować się, czy wolę wersję z Red Rocks (sześciominutowa), z Chicago (dwanaście minut), czy nieznanego pochodzenia bootleg, którym dysponuję, a na którym LeRoi Moore udowadnia, że ma płuca większe od wieloryba.
      Lubię też cover coveru, czyli ten sam, co powyżej utwór w wykonaniu Grabaża i Muńka, po polsku (ale tekst Brygady Kryzys nieco zmieniono, o czym świadczy choćby tytuł: "Naokoło Jeżyc")
    • ron_obvious Re: najlepszy cover dylana 04.05.04, 16:50
      "Mr Tambourine Man" i " You Ain't Going Nowhere" The Byrds. Zwłaszcza ten drugi
      kawałek.
    • hawkshaw Re: najlepszy cover dylana 04.05.04, 18:11

> Po swiecie kraza setki fanow muzyki specjalizujacych sie w wynajdywaniu
      > najfajniejszych\najdziwniejszych coverow Boba Dylana? Macie jakies sugestie w
      > tej kwestii, czy tez jest to zupelnie obca wam tematyka?

Jeśli chodzi o dziwne, to na pewno Knocking on heaven's door w wersji Niny
      Hagen. Funkcjonuje to pod dwoma tytułami: oryginalnym i "Herman's door".
      • Gość: TG Re: najlepszy cover dylana IP: *.waw.pl / *.waw.pl 04.05.04, 22:37
        To zeby watek nie umarl to ja dorzuce swietne Everything Is Broken w wykonaniu
        mistrza nowoczesnego bluesa - RL Burnside'a z soundtracku z filmu Big Bad Love.
    • pixie Re: najlepszy cover dylana 04.05.04, 23:15
      Zespół The Band był dość blisko związany z Dylanem. Na albumie „Music from Big
      Pink” znajduje się jego „I Shall Be Released” oraz piosenki napisane wspólnie z
      muzykami The Band: „Tears of Rage” i „This Wheel's on Fire”. Dylan namalował
      też obrazek na okładkę tego albumu i to dopiero jest fajny cover! wink
      tralfaz-archives.com/coverart/B/band_pink.html
    • Gość: Randall Re: najlepszy cover dylana IP: 195.245.217.* 05.05.04, 14:49
      "Bob Dylan 30th Anniversary Concert Celebration" - album pełen świetnych
      coverów Dylana. Na przykład "Seven Days" w wykonaniu Rona Wooda albo "What Was
      It You Wanted" Willie Nelsona (Benmont Tench na hammondzie robi piękne rzeczy w
      tym numerze).
    • oratio Re: najlepszy cover dylana 19.09.04, 23:26
      Na jednym z albumów pop-bluesowej kapeli Zdrowa Woda znajduje się cover "KOHD".
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka