Gość: johny Re: Polski 'hip hop' a disco polo -czy są podbien IP: 213.199.192.* 18.08.04, 12:39 polski hip-hop schodzi na dno mial on kształowac mlodych a robi im wode z mózgu! hip-hop ma mówić o życiu a nie o tym że dziwczyno jesteś jak wino CO TO K>>>>> MA BYC Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pancerniak Re: Polski 'hip hop' a disco polo -czy są podbien IP: *.chello.pl 18.08.04, 13:19 kształtować młodych? człowieku, to jest rozrywka, a kształtować to się możesz w szkole albo w kościele. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raper snat skisły Re: Polski 'hip hop' a disco polo -czy są podbien IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.04, 12:50 Ale jakie teksty są głębokie, polecam ten piękny tekst i liczę że zamieścicie go wspolnymi siłami w jakiejś pięknej piosence raperskiej czy innej balladzie. uwaga... pełne skupienie, zaczynam: puc puc,klap, puc puc klap, unc, uncy,cs, unc, unc, pauza, unc, csyy, u uncunc,cs, unc, csyy, u uncunc,cs, unc, csyy, u uncunc,cs, ... Co wy k.. wiecie o k.. polskim swiecie zyjecie, sobie w spokoju ale, dj ma ma (i ja) dosc ma tego gnoju, gdzie tandeta bije po uszach, gdzie sie nie ruszam - slysze jakies bluzugi i pomowienia, jest dzungla to otoczenie ciagle sie zmienia jak w prawach murphiego, nie mam nic do niego, ale zwielokronienie czestotliwosci zwiekszenie mozliwosci, nie naprawia nas, kwas jak zarł tak zre na czas robisz kilka epok w pare chwil, a trolowi wyszedl gil, ziomale go bit bitem w paszcze! jeee! (yeah) era kompow i cyfrowek a h2so4 ciagle zre! Czy uda sie nam cos jeszcze zmienic w ludziach w nas samych czy uda sie rozjasnic strone zła bla bla bla unc unc ha unc unc ha Laski chca sie ruszac, ja chce rapowac i tanczyc, chce zjesc duzo pomaranczy a tu slysze slysze znow te brednie ze kiepskie teksty i hała, tandeta, spłycenie, to kwintesencja krytykow nic nie wartych mimikow jak w mircu na kratka bluzgi, zapraszam tam serdecznie bedzie tez mc kolo kla zabawa, ziomale wam wpierd...m od nas gratis a mottem jest jak glosi ten napis Aj polodzajs tu ju from maj łrong łords Maj hart yz hard koz ktos 'hurt' me uczucia i wbil mi slowa jak noz ostry i zimny z zamrazarki wyciagniety, gdzie lezal kurczak zamarzniety nie przygotowany na obiad, (przygotowany na pozniej, ale nie mialem czasu a bylo juz pozno) tak jak ja na milosc i dobre slowo, jestem twardym gosciem nie pisze wierszem, to po piersze, pod drugie - szczere slowa sype jak z rekawa wiem, i tak to nie twoja sprawa, ale sprobowac warto bylo pieknie, tych pare chwil nie zamienilbym za zbicie zadnego zula za gil a i jak mnie ktos wkurzy, to rzuce takie texty,ze wszystkich wymłóce a pozniej tu wroce i poprawie i bedzie po sprawie, jak po kawie czy lawie, wyleje sie na gosci zostanie potem moze troche kosci, ktore kiedy lawa zastygnie i sie zlasuje, nikt nie nie naprawi nikt ich (tych kości - przyp. korektora) nie wyprostuje, stosuje czasem takie chwyty awaria sie zdarza, staje jak wry nie wiem w jakiej perspektywie to traktowac nie wypada mi tak rapowac, zmieniac skal porownania czy jestem soba jeszcze powie ktos wreszcie? yf nat my łords ar symply dat! Bat pump up the volume end kam on and resum! i wszyscy razem! kiedy gra nam didżej panczo wszyscy tańczą glosniej bo ja wrzeszcze, chce wiecej i jeszcze i glosniej i jeszcze tyleczki sie kreca a ja jestem solo terotycznie i retorycznie parktycznie i celowo, rzeczowo, oczywiście, jasno i przejrzyście bo wiecie za mna ekipa i sila Ktos znow zatlucze zula za gila! --- Odpowiedz Link Zgłoś
ioz Moze naprawde zacznij robic HH 18.08.04, 14:18 Oto ma wycieczka, MC do wewnątrz pudełeczka Zagłębiam się w struktury, budowli z tektury Wtem, kontemplacji mej procesy Zakłócają zewnętrzne ekscesy pojazdem Który zawraca koło głowy Jego kolorowy, to mój głowy A głowy mój to, kolorowy jego głowy Koło zawraca, stój! Daj spokój Myślenia toku nie prowokuj Jeden moment, długa chwila Coś mnie tu gila i łaskocze Oto ma wycieczka, do wesołego miasteczka Za rogiem, czeka na mnie śmiechu beczka Ha, ha - ciasteczka Są tak dobre, jak nigdzie indziej A na miejscu pudełeczka Wtem z impetem unosi, porywa Diabelski młyn, co przede mną odkrywa Obrazy czy dźwięki, kontrastu razy do potęgi Szósty zmysł działa dla umysłu i ciała To boskie Olimpu rozkosze Łakoci, łaknę i proszę Gdy brak mi, tak bywa Wtem z impetem w dół, porywa Diabelski młyn, co wszystko odkrywa Oto ma wycieczka Gdzie wypełnia się karteczka Jestem za, w dniu narodzin człowieczka Według Johna Locke'a, znów pryska powłoka A na miejscu wesołego miasteczka Stoją otworem podwoje Gdzie pytajników roje Troje przekroje Ich badam Nieujarzmioną mocą, poznania władam Eureka! Unosi się kolejna powieka Co ciąży - to krąży C.Z.K. Bo za późno zobaczy to co widzę ja Oto ma wycieczka, do końcóweczki kawałeczka O miejscu którę będzie Mekką Cztery - cztery kolebką To nie bajeczka Bowiem istnieje kraina Gdzie wszystko jest NAJ Więc zaczynaj Głos daj.. Aaach... widze złoty brzegu piach I mijając kiście liści Zapuszczam się do iście tajemnego świata Mam za sobą swego brata W liczbie dwa plus jeden Jestem pewien, że go znacie Kto jest wróg, a kto przyjaciel? Nie posiądzie, na tym lądzie Takiej wiedzy, bo nie znane kategorie to Więc otwieram kolekcję Poproszę o projekcję Czujcie się jak w domu Komu ginu? Komu dymu? Kiedy czas nastanie Usłyszę pukanie W banię i przypłynie w minie Ukojenie w moim filmie (A to co? Jak to?) Przecież było to tak dawno, ten świat Który, otaczał mnie bańką, kolorowanką Widzę to wyraźnie, trójkąt prawdy mówi start Jego jazda gaśnie, nie na zawsze Potem, wzlotem, błędem, zapędem, psim swędem Przez szufladę pełną Marii Rapowe katharsis, oczyszczona strona Barwy tej kameleona Coraz dalej, stale i wspaniale Usłyszałem swoje żale Ale, chyba było warto Więc lepiej spal to Taśma się kręci Słyszę nasze chęci w pamięci Wierci dziurki, od tej rurki I - Krach, gdzie jest złoto, a gdzie piach Jak na teraz odpowiedź jest w sześciu literach Po bajerach Ciąży, krąży igła wokół rowka Aż skład się wreszcie namyśli To: H.I.P.-H.O.P. THC beat i rym części życia jak film pamiętasz nie pogub się w tym Nie pogub się w tym nie pogub się w tym THC beat i rym nie mówiąc że jestem najlepszy w tym W czym potrzebna jest mi chwila natchnienia Oczywiście dla samego siebie zrozumienia W ten oto sposób wychodzą na świat nasze wrażenia Pierwsza płyta to marzenia wysokiego stężenia ZIP podkreśli zawsze swoje zdanie Na ta płytę oczekiwanie Oczekiwanie oczekiwanie Oderwany od społeczności nie ma zawiłości W tym czym podstawowe atrybuty dla mnie rzeczywistość Dla nich odbębnianie pokuty Całkowita próżnia THC beat i rymy to co nas wyróżnia Nużącej dnia codzienności jak najmniej Kości niezgody ZIP. bez przeszkody Liczy się jedność rzeczywista Całość jednolita działać konkretnie Nie bez sensu nadaremnie Nawet w dzień myśli ciemne Jak w noce bezsenne Doświadczenia niebezpieczne Intensywne chwile na tysiąc procent Kolejny raz doceń ZIP. ZIP I jeszcze raz doceń Ref. 2x THC beat i rym pamiętaj nie pogub się w tym Pokonać w sobie ciekawości pierwszy stopień Tylko konopie konkret oferta Uwierz na słowo ZIP eksperta I łamacz reguł dość ważny szczegół Ziperon mknie do przodu waleczny jak Szogun Ufając Bogu zdany sam na siebie Wyrwać się z barłogu poszło po kosztach A ciśnienie wzrasta każdy chciałby hajsem szastać I choć czasami wszystkiego brak Zipy czekają na dobry znak Nigdy nie samotnie co budzi odrazę Zipy zjednoczone w myśli ze mną razem ze mną razem ze mną razem Jaki czas by nie nastał ZIP dynastia Życiu nigdy basta nigdy basta Nigdy basta ZIP Elo, bądź czujny cały czas cały czas I odstaw na bok niepotrzebne leki Głębsze spojrzenia na to co na lepsze zmienia To bez wątpienia doświadczenia Mam swój punkt widzenia kilka słów do podkreślenia Które mają dla mnie wielkie znaczenia wielkie znaczenia Blacha na podmuch dla wszystkich zagubionych gości Zip Skład wita was w rzeczywistości Ty weź się jeden z drugim ocknij Świat żeruje na waszej naiwności Nie to żebym miał jakieś poczucie wyższości Każdy robi błędy sam wiem ale kto powtarza je Z tym już źle Sokół Z.I.P. wychodzę z ciszy Chociaż trzymam się wciąż z dala od afiszy Dystans się liczy sprawdź ręką czy lepszego możesz dosięgnąć Pamiętaj pazerność niszczy Zip styl mi najbliższy Wszystkie złe wydarzenia wspomnienia Co to znaczy lepiej element zaskoczenia Jakaś kurwa kopsa nietoperza dla heleny Ktoś inny wydaje teraz w kraju guldeny Następny ktoś pripał robi sceny Jeszcze inny dzwoni po ekipę bo problemy Czy to się zmieni nie wiemy bez strachu Czeka na zmianę grupa chłopaków Nie z plakatów z życia wzięci Rozchodzi się o lepsze życie a nie o dobre chęci Bądź czujny cały czas cały czas Nieprzewidywalne akcje teleporty libacje Szybkie jak nielegalne transakcje Najlepszy ratunek reakcje Bądź czujny dla obcych nieufny Szczerze z przyjaciółmi gadane Lepsze życie planowane Naturalne by do przodu iść Z.I.P. Ważne jak płonący liść By nie znaleźć się na glebie do księżyca wyć Pragniesz lepszego życia to je sobie chwyć Urodzenie ostatnie wybicie a tu trzeba żyć Emocje kryć warto to docenić Bo nie da się ucieć przed śmiercią I uświadomić jeśli żyjesz chwilą każdy chce szelest nie grosze Na pewno żyjąc swoim życiem zastanawiasz się czy lepsze życie Jest w zasięgu Fu kto wie Nie można znaleźć odpowiedzi na wszystkie pytania Wielka niewiadoma i oczekiwania Czy kolejny dzień perspektywy odsłania Zobaczymy zobaczymy Ref.: Czy lepsze życie jest w zasięgu ręki W czasach niepokoju i w czasach udręki Bądź czujny cały czas cały czas I odstaw na bok niepotrzebne lęki Autentycznie do wszystkich autentyków W pogoni za lepszym życiem setki mantyków Codzienności mętliku przechwytu setki plików Nie lekceważ przeciwników ostrożnie Wszystko po trosze by lepszego nie zmienić na gorsze Zastanów si nim rozmienisz się na grosze Pierdolę flesze nie marzę o karierze Jednego jestem pewien strzeżonego Pan Bóg strzeże A jak nie jak tak ja w to wierzę To niezbędne minimum By swój czas wykorzystać optimum Jeszcze więcej dymu jeszcze więcej rymu Nie wiesz czemu skurwysynu idź w pizdu i nie wracaj Więcej tu Życie, korzystaj z niego póki jesteś młody póki jesteś zdrowy Później nie wiadomo jakie rzeczy przyjdą ci do głowy Powiedziawszy wąsik podkurwiony Co się dzieje nie słyszy w boleściach krzyczy co on kurwa plecie Wnerwia mnie odpowiadam mam pozycję na tym świecie Uszanuj to to ma życiowa idea Rozrasta się jak czarna orchidea Która nie umiera z konieczności czerpać zyski Z bogatej strony naiwności Cztery elementy złości słabości niepokoju i zazdrości Jeszcze parę słów lecz bez obawy Nieprawym rano znów Muszę to dowieść młodego chłopaczyny opowieść Mój punkt widzenia wokół mnie to są zdarzenia Szare chwile niepotrzebne cierpienia To one popełnione złe czyny haniebne Nie rzucaj słów na wiatr przebiegle Szacunek się opłaca co piąty element na dno się stacza Coś roztacza jak nie jak tak nie warto wytłumacza Nie sprostasz temu jak zjesz beczkę soli Poznasz go do woli Tego co się boi on wyspowiada się powoli Na szczeblu życia stoi ty słyszysz mnie słyszysz Mów prawdzie w oczy z dnia na dzień lepsze życie się toczy Się toczy się toczy się toczy Ref. Żyć to być nie ma co kryć dałeś się zaskoczyć To się wstydź um Odpowiedz Link Zgłoś
kicior99 Re: Moze naprawde zacznij robic HH 28.10.04, 17:05 czy te rymy powstaly w Czestochowie??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: Polski 'hip hop' a disco polo -czy są podbien IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.04, 13:32 Jestem poruszony takim sformułowaniem tematu! Jak tak wogóle można myśleć? Polski hip hop to wspaniałe podziemie, undergroundowe klimaty, nielegalnie wydawane płyty, walka z komercją i obowiązującym ładem. Polski hip hop był jest i bedzie częścią osiedlowych blokowisk. A nie jak disco polo częścią weselnych bib. To hip hopolo i tego typu arytści (Mezo, pan duże pe, liber, doniu, sistars, 18L, 3wymiar i wiele innych nowych które pojawiły się z nikąd a okupują 1 miejsca list przebojów i półki sklepowe) psują prawdziwy polski hip hop upubliczniając go i komercjalizując. To tego typu zespoły niszczą cały dorobek polskiej sceny HH przypinając jej łatkę nowego disco polo. Ale jes na szczęście jeszcze wielu ludzi wydających w podziemiu i nawet na legalu którzy są kumaci, a więc może za kilka lat znów prawdziwy hip hop bedzie słuchać młody chłopak z PRL-owskich bloków ogolony na łyso, a nie pan po 50 który na codzień jeździ mercedesem i nosi garnitury Armaniego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RunDLL32 Re: Polski 'hip hop' a disco polo -czy są podbien IP: 195.245.217.* 18.08.04, 13:48 > więc może za kilka lat znów prawdziwy hip hop bedzie słuchać młody > chłopak z PRL-owskich bloków ogolony na łyso Nie daj Boże. Czasy rymów typu "lamusy! oni to dopiero nas wkurwiają, krótka przepychanka i spierdalają" albo "wiem że jesteś dobry chłopak, przyjedziem na koncert wypijem czteropak" chyba minęły i niech nie wracają. Jeśli Pan Duże Pe i Sistars to hiphopolo, moja diagnoza musi brzmieć: używasz terminu nie znając jego definicji... Gdzie ty tam widzisz prostackie melodyjki, bazarowe aranże i częstochowskie rymy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kundel Bury Re: Polski 'hip hop' a disco polo -czy są podbien IP: *.zory.msk.pl 18.08.04, 18:40 I to i to jest na podobnym poziomie kretyństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czy to wazne? Re: Polski 'hip hop' a disco polo -czy są podbien IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.08.04, 00:47 Nieźle macie pozamiatane. Poważnie. To tak jak ja bym się wypowiadał na temat medycyny lub astronomii a jestem humanistą. Przeczycie samemu sobie. Zacytuję chociażby "słuchaj ja nie wiem .......nie znam się na hip hopie" - to jak się nie znasz to po co się o nim wypowiadasz chłopie? Nie wiem, dla mnie to jest chore. Zaraz zrównam z błotem metal tylko dlatego, że go nie słucham i nie jaram się kobietami w glanach? Dajcie spokój. A jak oceniasz rap po tym co widzisz w telewizji to się nie dziwię, że masz takie zdanie o tym. Ale to taka droga na łatwiznę. W sumie jasne. Po co się męczyć. Lepiej siedzieć na forum i zgrywać chodzący słownik 'od wszystkiego'. Pffff. Filozofujcie dalej. Pozdrawiam serdecznie.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mag Re: Polski 'hip hop' a disco polo -czy są podbien IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.04, 15:12 To ja moze podsumuje? Otóz w kazdej muzyce sa lepsze i gorsze utwory z tym, ze w hiphopie 95% to dziadostwo a reszta to kawalki ktorych nie zrobil by nkt inny. W innych natomiast gatunkch muzyki proporcje sa odwrotne. Wracajac do tematu-hh grany przes stacje telewizyjne to disco polo.Niestety, taka prawda.No bo czym rozni sie "ile dałbym by zapomniec Cie" od "o mila moja czy zranilem kiedys cie czy zrobilem ci cos zlego ze ci ze mna bylo zle..."albo Dla mnie masz stajla od bara bara??niczym............ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: to ja bylem Re: Polski 'hip hop' a disco polo -czy są podbien IP: *.akademiki.punkt.pl 29.10.04, 04:29 powodzenia w dalszych podsumowaniech moze ci sie uda cos wymyslec Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Młody Kostek Re: Polski 'hip hop' a disco polo -czy są podbien IP: *.aster.pl / *.aster.pl 26.08.04, 12:25 Moim zdaniem Polski hh jest spoko ale trzeba słuchac dobrych ekip takich jak WWO, MOR WA czy Peji,FU czy wilu innych trzeba rozruzniac hh od disco polo a jezeli słuchacie takich osub jak 18l czy Mezo noto co wy chcecie moim zdaniem Mezo skopiował sobie ksywke ale robi disco polo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mag Re: Polski 'hip hop' a disco polo -czy są podbien IP: *.belzec.sdi.tpnet.pl 27.08.04, 23:54 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: efi Re: Polski 'hip hop' a disco polo -czy są podbien IP: *.belzec.sdi.tpnet.pl 28.08.04, 00:05 Twoim zdaniem taki np. Fu tworzy dobra muzyke?? "czyja wina, ze pozory gubia mnie, nie nie nie nie nie poddam sie...przeciez wszystko moze byc okej..." Co on mial na mysli i jaki to ma sens sie pytam?? naprawde probowalam doszukac sie czegos madrego i dobrego w jego nowej płycie. Niestety sie nie udalo.... Nie wspomne o peji...to juz porazka totalna!Banalne, głupie, populistyczne! I to jego: "jestem głosem pokolenia"!porazka... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: to ja bylem Re: Polski 'hip hop' a disco polo -czy są podbien IP: *.akademiki.punkt.pl 29.10.04, 04:22 popieram efi moze nie znam fu zabarzdzo (mam ale jeszcze nie chcialo mi sie posluchac nie przuciagnal mnie) ksywa swiadczy o tym ze jestes mlody i juz trujesz sobie mozg peja to niedobrze koles jest pionkiem i do niczego dobrego cie jego slowanie doprowadza polecam <eldo grammatik wwo PAKTOFONIKA> rozum to potega Odpowiedz Link Zgłoś
maciekto Re: Polski 'hip hop' a disco polo -czy są podbien 27.08.04, 13:19 Nie wiem, pewnie powtórze coś co tutaj już zostało powiedziane, ale po przebrnięciu przez 70 postów odpadam. Cały czas gadacie o tym ze albo cały hip- hop jest błe, albo ze jest przezajebisty. To nie ma sensu. Tak samo jak łzy czy inne virdżiny wykorzystują stylistyke rockową do sukcesu komercyjnego, grając pop na gitarach, tak samo te wszystkie popularne składy hip-hopowe wykorzystują rap do pokazania sie szerokiej publiczności i zarobienia większych pieniedzy. I tak samo jak głupie panny z pseudo rockowych zespołow nie mają nic do powiedzenia, spiewajac jedynie o jurnych facetach, ktorzy nie chcą tej miłosci, tak samo popularni obecnie hiphopowcy narzekają tylko i biadolą. I to sie sprzeda bo polak lubi narzekanie. Sam nie lubię hip hopu, ale niektórzy wykonawcy tegoż nurtu mają naprawdę ciekawe spojrzenie na nasza rzeczywistość. A co do dp to uwazam ze wszystko co jest nachalnie sprzdawane, nie podasiadając zadnej wartości artystycznej jest disciem polem. Tak wiec i hiphop popularny i ich troje czy inne lzy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: to ja bylem Re: Polski 'hip hop' a disco polo -czy są podbien IP: *.akademiki.punkt.pl 29.10.04, 04:14 zgadzam sie zgadzam sie zgadzam sie tyle ze pod konie sie gubie ale to nic 3/4 prawdy nie karzdy nowator hh jest rzeczywiscie hh przesluchaj piosenke tymona "jacy wtedy bedziemy" to jest stare ale sie sprawdza pozdro za to ze nie sluchasz a sie w sumie znasz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K C P....wwa Re: Polski 'hip hop' a disco polo -czy są podbien IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.04, 00:26 Powiem Ci tak drogi kolego choć nie wiem kim mjesteś -jeżeli dla Ciebie podobienstwem disco i hh sa panny roznegliżowane na klipach i jak to ty tam mówisz blokersi czy dresiarze-i tu juz widzę że myslisz sterotypowo-a to dość płytkie!mniejsz powrocmy do problemu-...porównujesz odbiorców hh do odbiorców disco polo -to cienko z tobą.To może luknij na muzykę wsp czy firmy czy też mor.wa i na ich klipy-i wtedy szukaj podobieństw-choś bedzie to strata czasu.najgorze jak ktoś zabiera zdanie-nie mając kompletnie pojęcia o czym mówi- FARMAZON!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: to ja bylem Re: Polski 'hip hop' a disco polo -czy są podbien IP: *.akademiki.punkt.pl 29.10.04, 04:34 jak cos ci jest obojetne i tego nie znasz to sie nie wypowiadaj bo w krotkiej wypwiedzi mozesz zrobic wiele bledow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Waciak Re: Polski 'hip hop' a disco polo -czy są podbien IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.04, 06:38 Witam.Hip-hop to nie jest muzyka!!!Ludzie,90% "artystów" tworzących muzykę hh nie potrafi grać na żadnym instrumencie!!!Tragedia!!!Jakiś koleś zapętli sobie na komputerze podkład muzyczny "pożyczony" od jakiegoś wykonawcy do tego doda jakiś beznadziejny tekst o tym jak ciężko żyć i jak on ma to wszystko w dupie i uważa sie za muzyka,który stworzył wielkie dzieło.Koniec świata chyba już blisko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jerzyk Re: Polski 'hip hop' a disco polo -czy są podbien IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.10.04, 08:22 Autor tego tekstu o hh jest zwykłym ignorantem. Słyszał zaledwie kilka zespołów (o ile wogóle coś słyszał) i wygłasza takie dziwne poglady. Ale to normalne, że ludzie krytykują to o czym nie mają pojęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mar_black18 Re: Polski 'hip hop' a disco polo -czy są podbien IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.10.04, 09:13 Co ty wiesz o HIP-HOP-ie ?? !! Nic nie wiesz!! H-H stał sie juz kultura nie tylko muzyka sprowadzona z podworka, hip-hop to nie tylko luzdzie z przed ławki przed blokim!. Są to takze ludzie którzy pokonczyli rózne wyzsze szkoly i wiedza co to jest wiedza. Przecierz dzieki niej nie mogli by wymyslec takich zajebistych tekstow jak np. teks do piosenki "jestesm Bogiem". Dzieki hiphopowca umila sie nam zycie i dzieki ich piosenka wiemy po co zyjemy bo oni spuiewaja o prawdzie i o zyciu a nie jak inni piosenkarze przekazuja w piosenkach glupie historyjki z bajek itp. To wszystko na ten temat !!! POZDRO 600 V "Magik" THE BEST Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michu Re: Polski 'hip hop' a disco polo -czy są podbien IP: *.leszno.sdi.tpnet.pl 29.10.04, 09:19 Zgadzam sie w pelni z Guderianem.W tej muzyce<hip hop>nie ma nic pieknego.Moze ja wykonywac kazdy,kto potrafi nieco rymowac i wymachiwac rekoma!Mimo to toleruje ja bo kazdy ma prawo do wlasnych upodoban. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LOL!! Re: Polski 'hip hop' a disco polo -czy są podbien IP: 62.244.131.* 29.10.04, 09:36 Sam powiedziałeś, że niezbyt się znasz. Więc jak się nie znasz to lepiej nic nie mów. Jak jedynym zespołem hh jaki sluchales byl 18L... Posluchaj sobie Ostrego... albo innych MC godnych uwagi a nie komercyjny hip - hop ( jezeli 18L to wogóle hip hop )więc lepiej pisz do życia na gorąco albo Gali... Tam sie nadajesz do pisania Bajek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emilka:) Re: Polski 'hip hop' a disco polo -czy są podbien IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.10.04, 09:49 Moim zdanie to co zostało tu napisane jest prawdą, ale nie można tak mówić o całej twórczości.Z początku Polski hip hop miał coś w sobie i był czymś naprawde wyjątkowym. Teraz kiedy stał sie popularny i opłacalny zabrali się za niego wszyscy bez znaczenia czy z talentem czy bez. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RunDLL32 Re: Polski 'hip hop' a disco polo -czy są podbien IP: 195.245.217.* 29.10.04, 14:30 > Moim zdanie to co zostało tu napisane jest prawdą, ale nie można tak mówić o > całej twórczości.Z początku Polski hip hop miał coś w sobie i był czymś > naprawde wyjątkowym. Teraz kiedy stał sie popularny i opłacalny zabrali się > za niego wszyscy bez znaczenia czy z talentem czy bez. Zawsze brali się za to ludzie z talentem i ludzie bez talentu. Tak jak za każdą modną muzykę. Stąd masa chłamu. A także na zasadzie przeciwwagi mnóstwo ciekawego grania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mosio Re: Polski 'hip hop' a disco polo -czy są podbien IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.04, 09:53 Te farmazony które właśnie przeczytałem sa dla mnie bynajmiej idiotyczne i napisał je człowiek który nigdy nie poczól czym tak naprawde jest hip hop. Niezna ani tego środowiska ani tej kultury.Poprostu idiota. Niech Ci ziemi lekka bedzie debilu. pozdrawiam Michał Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirass Re: Polski 'hip hop' a disco polo -czy są podbien IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.04, 10:31 hmmm kulturka hiphopowca... widzisz kolega zastrzegl ze nie zna dobrze oby dwoch nurtow i uwazam ze jego ocena jest jak najbardziej obiektywna... bo mimo iz sa w hip-hopie ludzie godni uwagi i docenienia to obecna wiekszosc przedstawicieli tego nurtu i kultury to strasznie proste chlopaki, ktorzy swoimi dokonaniami nie przerastają utworow disco polo. Wiec ocena osoby z zewnatrz ktora patrzy na problem bardzo "z oddali" dostrzega tylko to czego najwiecej i co uzurpuje sobie przedstawicielstwo... tak wiec zycze troche wiecej samokrytyki zdenerwowany kulturalny hiphopowcu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bobi Re: Polski 'hip hop' a disco polo -czy są podbien IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.04, 09:56 szczerze mowiac polski hip-hop w niczym nie przypomina prawdziwego hiphopu, ktory powstal w gettach bronxu, brooklynu itd. to jest prechistoryczne "unga- bunga", raperzy robia z siebie chamanow, a teksty sa banalne i malo ambitne jak w disco-polo,szczerze mowiac ida na latwizne.a przeciez sa w stanie pokazac na co ich naprawde stac... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirassss Re: Polski 'hip hop' a disco polo -czy są podbien IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.04, 10:21 a co bedzie jak w przyszlosci dojdzie do tego ze na weselach bedzie rozbrzmiewal polski Hyp-Siup... pewnie nakrecą drugą czesc filmu Wesele. Choc powiem szczerze ze w Hip-Hopie jest szansa znalezc cos dla siebie... mam na mysli ten bardziej wartosciowy ktorego przedstawicielką jest np Erykah Badu czy chocby The Roots albo Speech ale to są skrajności w porownaniu do tego co obecnie powstaje w stanach czy w polsce na co nie warto meczyc palcow i klawiatury... Bo jesli by w ten sposob porownywac to chyba plus dla hip-hopu bo nie znam zadnych dobrych skrajnosci w disco polo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: theone Re: Polski 'hip hop' a disco polo -czy są podbien IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.10.04, 10:39 Ludzie którzym hiphop jest obojętny mają prawo miec takie odczucia a to dla tego że nie wiedzą o hiphopie zupełnie nic (no może tylko tyle co im telewizor pokaze). Muzyka promowana w telweizji faktycznie nosi znamiona disco polo w rytmie (i nic więcej) 96 bpm ale hiphopem bym tego nie nazwał . Obserwuję Polską scenę od pojawienia się pierwszego albumu Wzgórza Ya Pa 3 i wiem o niej coć niecoś . Polska scena (prawdziwa) hiphopowa ma się dobrze , ba nawet wyśmienicie i ma swoich wiernych słuhaczy . Artyści hiphopowi w Polsce aby uniknąć takich właśnie skojarzeń z disco polo wydają swoje płyty w małych niezależnych wytwórniach. Wytwórnie te nie narzucają im fałszywego wizerunku , nie piszą tekstów tylko po prostu wydają . A większość tego chłamu w telewizji to jest po prostu pomyłka . TO NIE JEST HIP HOP i wszyscy wtajemniczeni to wiedzą. W Polsce jest teraz moda na "szerokie spodnie" , komercjalizuje się coś na siłę . Ale te prawdziwe stare ekipy w tym nie uczestniczą . Polecam film Sywestra Latkowskiego - NBakręceni czyli szołbiznes po polsku. Pozdrawiam wszystkich prawdziwych graczy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hiphopowiec Re: Polski 'hip hop' a disco polo -czy są podbien IP: *.com.pl 29.10.04, 11:19 Witam, całkiem przypadkiem wpadłem tutaj na to forum, gdyż w okienku gg został umieszczony link i jak zobaczyłęm ten temat. A jest on conajmniej ciekawy, a Twoje argumenty (nie wszystkie oczywiście) są bezpodstawne... 1. NIe wiem dlaczego szufladkujecie to w ten sposób, nie każdy hip-hopoweic to blokers, dresiasz itp. itd. Przyglądając sie bliżej temu zjawisku możesz dostrzec, że tak nie jest, gdyż masz dostęp jedynie do nagrań, które to są na szczycie list przebojów a to nie znaczy że jest to hip-hop bo słowa są rapowane... Jak byś bliżej się przyjrzał to byś dostrzegł różnice. 2."Słabe wręcz kiepskie teksty" - dziwne że tak twierdzisz skoro podałeś tylko za przykład 18L - zespół, który tekstowo nie należy do najlepszych, mimo tego jest na szczycie i stąd to znasz... -dlaczego nie posłuchasz chociażby Grammatika, Łony, Ostrego, Pezeta i wtedy nie zaczniesz weryfikować co jest słabe a co mądre? pewnie chcesz przykład jakiegoś MĄDREGO tekstu to Ci przedstawię chociaż po jednym tekscie każdego artysty: 1. Eldo - "Połamany Ludzik" "Próbowali odnaleźć swój spokój W szczęściu na wzajem , nie mieli wspólnych marzeń , Chociaż od zawsze byli razem... jeden niedostępny , pochłonięty wciąż myśleniem Drugi ślepy i głuchy , zajęty do przodu pędzeniem Czasem ... Ten pierwszy wyciągał dłoń , bo się martwił Ten drugi uwierzył że sobie poradzi sam , z tym. Okiełzna świat , rozum nie może mieć barier Uwierzył , że sam da radę , sam będzie swoim światłem Pierwszy tupał ze złości gdy nieodpowiedzialne dziecko wiedziało co jest słuszne I tak wybrało szaleństwo. Zalewał świat łzami , topił w rozpaczy Ten drugi robił wciąż źle , mimo wiedzy , że go straci Taka ludzka natura , że możemy mieć dobry przykład A i tak potrafimy tylko źle wybrać. Robimy mnóstwo błędów , tracimy głowę dla zmysłów Chcemy być coraz mocniejsi , myślimy ze to droga mistrzów Ten drugi też tak myślał , czcił swoją wolność Od kilku tysięcy lat ciągle mieszkają obok..." 2. Łona - "Nic Dziwnego" "czas odnotowac ten fakt przykry przywyklismy do rzeczy absolutnie niezwyklych wybierz jasnosc, swiat coraz mniej da sie wyjasnic nie dziwi nas to, bo nie dziwi juz nas nic jutro sie zdarzy rzecz pozornie nie slychana Gabriel Janowski zalozy koncern "polski banan" ja nadstawie ucha z prawa i z lewa i uslysze (ooo) mozna bylo sie tego spodziewac i cwaniak, a ze podly boze, za zle tego miej mu zostal wybrany vice marszalkiem sejmu nic dziwnego, a tym ktorzy twierdza, ze tu zaszedl postep przypominam, ze ten facet wciaz jest poslem czy sa gdzies jeszcze jednostki zdziwione tym, ze zrodlem szczescia moze byc polifoniczny dzwonek? [polifoniczny dzwonek] nikt sie nie dziwi chociaz jakby nie liczyc jesli chodzi o zdrowy rozsadek, mamy deficyt swiat sie skrzywil, malo tego, on krzywi sie dalej lecz nikogo nie dziwi juz ogrom tych szalenstw" 3. O.S.T.R. - "Ból doświadczeń" 1."Gdzieś daleko od błysków fleszy Bit w uszach duszę leczy. Nad kartką umysłowy stretching. Po to żyję, po to się budzę, Po to palce tuszem brudzę. Z tym się urodziłem i z tym chcę umrzeć. Taki mam patent na rzeczywistość. Masz za dobrze? Czar może prysnąć. Lepiej ostrożnie iść z tą myślą, Że może zdarzyć się wszystko; Łącznie z katastrofą á la Boston-San Francisco. Mam to przed oczyma: Radio, redaktor i krwawy finał; Niczym Izrael - Palestyna. Nie da się świata zatrzymać, czasu cofnąć, Pozostaje płacz nad niesprawiedliwością. Co z ludzką godnością, pytam. Zamiast śmiać się na płytach Muszę za szczęściem wzdychać. Patrząc na chmury nad miastem Powoli zamykam oczy. Daj spokój z bólem I tak zbyt wiele czuję." 2."Ku.., trochę pokory; Mówicie rap jest zły, To jaki jest terroryzm? Hę? Niby o tym się nie mówi, wiem. Ważniejsza pensja, wyścig do szczęścia, By mieszkać jak pan, jeść jak pan, Chodzić jak pan, jak pan mieć szpan. Nie kłam, że nie nakręca ciebie lans, bo nie uwierzę. Lepiej wytłumacz mi zjawisko rasowych uprzedzeń, Zbrodni w imię głupoty. Co świat chce udowodnić? Trupy, filozofia z dupy, Spójrz prawdzie w oczy; Rządzą nami przygłupy. Nawet patrząc na Bałuty, Oddając im swą miłość, Jak Helen przyszła, widzę ilu ubyło. Pozamykani w domach, pokojach, Skazani na klęskę, Wiesz kim jest człowiek? Głównym niebezpieczeństwem. Możesz gadać, że pieprzę farmazony, Ale proszę cię o jedno; Pokaż mi te szklane domy, Bym wiedział, że się mylę, Bym zmienił światopogląd Na życie oddane pieniądzom. Pokaż mi to dotknę, uwierzę, przemyślę, Bo dosyć już człowiekowi ciśnień." 4. Pezet - "nie jestem dawno" "Tyle razy myślałem że to koniec, wiesz Zacieram dłonie, pada śnieg Zaciskam dłonie w pięść Ta iskra płonie gdzieś Jeszcze trzeba iść, wiem że Ten na drzewach śnieg Jest tak samo zimny jak ten we mnie Sie masz - Sie masz, Cześć ! Znów te same mordy Ten sam plac i tylko hip hop hobby Wciąż mieszkam tam, Zaraz znikną drogi Znikną perspektywy To juz kolejnych kilka lat jak tu wypruwam sobie żyły Z pod nóg mi znika świat Patrz jak znika tak Jestem smutny gdy świta Nawet prawda wita AVE Jesteśmy kwita z rapem chyba lat przybywa Czasem myślę Wiesz kochanie Może ty ze mną razem znikniesz Mogę pokazać ci coś więcej niż pieprzony chajs Pokazać ci to miejsce wcale nie daleko tak Im jest trudniej, ciężej, jestem bliżej I tylko twój uśmiech pcha mnie do przodu I znów myślę: Żałuję dziś..." mam nadzieje że sięgniesz i przesłuchasz....a i ja nie mam 13-16 lat a dużo dużo więcej...Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bakus Re: Polski 'hip hop' a disco polo -czy są podbien IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.04, 20:24 dolaczam sie do slow hiphopowca! nie macie racji ze hh jest podobny do disco polo! niby w czym tkwi podobienstwo?? w tym ze oba rodzaje muzyki sa po polsku?? chyba tylko tym sie kierujecie! nie kazdy kto rapuje musi miec madre texty ale nie kazdy tesh ich nie ma! to ze hh sie komercjalizuje nie znaczy ze wshyscy sie sprzedadza!!! sa sklady ktore nigdy nie wyjda z podziemia tylko dlatego bo nie ma ich kto promowac lub dlatego zeby sie nie skomercjalizowac! czy o to wam chodzi?? zeby hh byl inny niz disco polo nie ma wychodzic z podziemia?? nie macie racji!!!! to ze niektorzy sie dorobili bo washym zdaniem sie skomercjalizowali sprzedajac tyle plyt i wydajac teledyski zeby sie tylko wypromowac to zle?? no chyba raczej nie!!! kazdy ma prawo do shczescia!! wracajac do tematu!! podajcie jakies prawdziwe podobienstwa bo ja ich nie widze!!!!tylko bez zadnych wybrzydzen, bo ktos nie lubi hh!!!! a skoro ich nie podajecie to znaczy ze ich nie ma!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tito Re: Polski 'hip hop' a disco polo -czy są podbien IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.04, 11:21 Witam.Zajmuje sie czarna muzyka,a w tym tez hip-hopem od ponad 10 lat i ktos kto porownuje go z discopolo jest dla mnie totalnym idiota!!Czlowieku wez no troche poczytaj sobie o tym zanim nastepny raz napiszesz takiego knota!Smieszna krytyka-smiesznego krytyka!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: G23 Re: Polski 'hip hop' a disco polo -czy są podbien IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.10.04, 11:40 Heh, czlowieku. To co Ty piszesz to jest smieszne. Nie bede sie wywodzil na ten temat, bo nawet nie warto... Zalosne.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GieODeZet Re: Polski 'hip hop' a disco polo -czy są podbien IP: *.rzepicha.ds.polsl.gliwice.pl 29.10.04, 12:29 bylo, nie bylo, wychowalem sie muzyce hip hop i rapem rodem ze Stanow. ale to co dzieje sie u nas dzisiaj to przechodzi moje najgorsze sny dotyczace przyszlosci tej muzyki, jakie snilem jakies 5-8 lat temu. 18L, Mezo i inni pokroju tego typu dupkow spiewajacych o panienkach i niczym innym, ktorych teledyski przesycone sa krecacymi sie dupami, furami, debilami i bucami w roli glownej, przekonanych o swojej watpliwej wielkosci to tylko niektore z tandetnych elementow kiczu, w ktory polski rap sie przerodzil. od ideowosci (ktora istnieje w starych produkcjach, bez wzgledu na to czy ktos ja widzi czy nie. ona tam byla tylko trzeba ja znalezc i dobrze przeanalizowac!) przeszlo to w co? w disco polo dla miastowych. nic wiecej. juz przestalem sluchac polskiego hip hopu. slucham tylko starych sprawdzonych firm. Nowego "gowna" wychodzi teraz tak duzo, ze nie nie moge sie w tym wszystkim juz polapac. Dzisiejsze gwiazdeczki nie dorownuja chlopakom z polowylat 90tych i nie sa od nich lepsi ani textowo, ani tym bardziej muzycznie, bo "bimbajace" i brzdakajace brzmienia, robione na tanim keyboardzie i oparte na zywcem skradzionych samplach to tandeta na jaka leciec moga tylko idioci pokroju samych "artystow". slowem muzyka od debili dla debili. i nic wiecej. malo dobrych produkcji. wyjatkiem sa skladanki kodex i kodex 2 z Bialego Domu, ale nie dziwne bo graja tam staryz sprawdzeni wyjadacze, wspomagani przez kilku nowych, zdolnych powiedzmy tworcow. tam jest esencja. ale wszystko inne, lacznie dj-em 600V i wszystkimi tworcami z jego stajni, na czele z BRXem i TEDEm to totalne dno. zero przeslania!zero sztuki!! a ta, uwierzcie, istniala w tej muzyce. Zwazcie, ze mowi to ktos, dla kogo ta muzyka to sedno zycia - wprost uwielbiam ta konwencje i to co dzieje sie dzis to mnie az w serce kluje zgadzam sie z wszelkimi niepochlebnymi opiniami o tej muzyce, zwlaszcza w polskim wydaniu. poza nieiwloma wyjatkami nie bede jej dzis bronic, tylko sam obrzuce ja bluzgami, bo ogol to shit, a tylko garstka nawiazuje do starych dobrych tradycji. pytanie jest tylko jedno: skoro tak wykonywana muzyka ma tylu odbiorcow w naszym spoleczenstwie, to co tiu jest zle: odbiorcy czy sami tworcy? jak nie ma odbiorcy to i tworca nie ma racji bytu. wiec wszystko to znaczy, ze mamy cholerenie tepe spoleczenstwo........nie? muzyka nie swiedczy o jej tworcach. muzyka swiadczy o odbiorcach; przynajmniej dzisiejsza muzyka rozrywkowa. dzieki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SaiKO Re: Polski 'hip hop' a disco polo -czy są podbien IP: *.apollo.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 29.10.04, 12:39 Znalazł się następny specjalista ,krytyk HH, który snuje wnioski po posłuchaniu 18L , czarnej owcy hh W odpowiedzi na list wielkiego pana specjalisty moge powiedzieć że ludzie z mojego otoczenia słuchają hh od kilku lat i nie mamy 16 lat tylko 23 i nie jesteśmy jakimiś dresami ,wiekszość z nas jest normalnymi ludźmi, dla których hh jest sposobem wyrażenia przemyśleń rapera .Niewątpliwie w tej kulturze też są "czarne owce", ale nie wolno jej oceniać przez ich pryzmat-jak zrobił pan specjalista. Podsumowywując ludzie którzy nie są związani z tą kulturą niech się lepiej nie wypowiadają . ( PO CO SIĘ OŚMIESZAĆ)))))))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rudaa Re: Polski 'hip hop' a disco polo -czy są podbien IP: *.ats.pl / *.radom.pilickanet.pl 29.10.04, 14:59 tak czytam to wszytsko co tu jest i mysle,ze jesli komus sie nie podoba HH to nich go ni eslucha,a nie porownuje go do disco.hmm wiek 15-16 ? dobre a gdzie reszta spoleczenstwa w starszym wieku?mam uwaazac ,ze osoba piszaca i wybierajaca taki temat,nie jest dojzala intelektualnie?nie chce nikogo obrazac,ale skoro porownuje sie hh do disco?z szcunkiem dla kazdego kto slucha muzyki roznego rodzaju.Moze by sie wyrobilo w Polsce cos takiego jak tolerancja i wolnosc wyboru? Odpowiedz Link Zgłoś