Dodaj do ulubionych

Tindersticks ?

IP: 192.168.71.* / 212.244.170.* 22.08.01, 11:26
Czy warto wybrać się na ich koncert (Praga)? Czy ktoś mógłby mi przybliżyć ich
twórczość porównując z innymi podobnymi wykonawcami? Jakoś nigdy ich nie słysza-
łam, ale wiem,że w opinii krytyków zachodnich są wysoko notowani.
Chociaż ze dwa zdania....Dziękuję z góry.
Obserwuj wątek
    • Gość: moler Re: Tindersticks ? IP: *.de.deuba.com 28.11.01, 14:39
      Co prawda watek jest juz bardzo stary, a koncert w Pradze to historia, mysle jednak, ze warto poswiecic kilka
      slow takiej grupie jak Tinderstick.
      Jak dla mnie to rewelacja, gdzies pomiedzy Cohenem, Amos, Morphine. Porownania, wedle mojej opinii, najblizsze
      prawdzie, ale bardzo dalekie od idelu...i dobrze, gdyz Tindersticks ciagle pracuje nad tym, aby dostrzezono ich
      wlasny styl, wlasna i iniepowtarzalna mysl muzyczna. Ich muza jest na tyle charakterystyczna, ze po pierwszym
      przesluchaniu pozostaje w glowie.
      Nawet nie wiem ile plyt nagrali, ale sadze, ze 4 lub 5, slyszalem 2 i bylem maksymalnie oszolomiony.
      • Gość: besides Re: Tindersticks ? IP: 192.168.71.* 03.12.01, 16:01
        Ha, znalazł się w końcu jeden fan na tej grupie. Mimo braku odzewu, zdecydowałam
        się pojechać na ten koncert "w ciemno" i.......odpadłam. Jeszcze 2godz. grania
        i gotowa byłam popełnić samobójstwo, w przeświadczeniu,że już nic piękniejszego
        nie może się zdarzyć. To było niesamowite wrażenie (a mam ci już sporo latek,
        więc byle co, a nawet nie byle co, mnie nie rusza),dosłownie jak zaproszenie do
        raju. Do dziś nie posłuchałam jeszcze ich płyt. Boję się,że nie będzie to już
        to samo.Wiem już dlaczego była to ulubiona kapela Beksińskiego i dlaczego tak
        skończył.Dla nieznających użyłabym porównania : nie tak słodki,jak Brian Ferry
        i nie tak ponury,jak Nick Cave.
        Dla ciekawych mogę podać program koncertu ( z 12. osobową sekcją smyczkową na
        żywo!!!!!!!!!)
        Elitarne pozdrowienia dla wrażliwców.
        • Gość: Oko Re: Tindersticks ? IP: *.stacje.agora.pl 05.12.01, 18:54
          Zazdroszczę ci. Też bym chciał zobaczyć ich koncert.
      • Gość: Franz M Re: Tindersticks ? IP: *.waw.cdp.pl 05.12.01, 21:35
        Ja mam dwie dyskograficzne - pierwszy raz uslyszalem ich hyba w 92'
        Najpierw znalem chyba przez pol roku z New Musical Express kupowanego z
        miesiecznym opoznieniem smile Pisali o nich tyle samo co o Oasis...
        Potem jakim cudem usluszalem 2 nagrania - odpal !!!!
        Mam dwie plyty - zdeczko dolujace ale super smile
        • Gość: Jac Re: Tindersticks ? IP: *.gazeta.pl 12.12.01, 15:33
          Dopiero dziś znalazłem ten wątek, ale cieszę się ze są jeszcze ludzie
          słuchający takiej muzyki. Mam trzy płyty. i wszystkie są świetne - wszystkie
          prawie takie same - pierwsza najostrzejsza - jeśli można mówić o nich że
          grają "ostro" . Zespół gra niezmieniając stylu - ale sporo jest takich grup,
          chociaż pewnie ktoś powie że się nie rozwijają , pozdro.
          • pippin! Re: Tindersticks ? 12.12.01, 19:14
            Mysle, ze milosnikow tej grupy troche by sie znalazlo. Dla nie znajacych - polecam przygode z grupa zaczac od płyty pierwszej (Tindersticks), drugiej (Tindersticks) lub od albumu "Curtains".
            Pierwsza pozostaje u mnie w pierwszej dziesiatce wszechczasow.
            Kolejne dwa LP to już nie to. "Simple pleasure" jest nudnawe i będzie to chyba ostatnia ich płyta jaka kupilem. Najnowsza sluchalem w mp3 i mnie nie bierze.

P!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka