Dodaj do ulubionych

MUZYKA KLASYCZNA dla żółtodzioba, please help

29.08.04, 17:08
Mam ogromną prośbę do fanów muzyki klasycznej. Ogólnie rzecz biorąc
interesuje mnie każda muzyka, z każdego gatunku wyciągam to, co dobre. W
mej "wędrówce" po muzyce przyszedł czas na właśnie muzykę klasyczną.
Oczywiście znam (pobieżnie) jej dorobek, wiele utworów uważam za naprawdę
wspaniałe, za takie, którym nigdy nikt już nie dorówna.

Tak, znam je ze słuchu. Jednak jeśli w danym momencie by coś poleciało nie
był bym w stanie powiedzieć co to jest. Dlatego proszę o jakieś punkty
zaczepienia. Tzn.? Czy istnieja jakieś (szukałem ale nie znalazłem) strony
poświęcone muzyce klasycznej, najważniejsze utwory i twórców. Po prostu idac
do sklepu po płytę nie wiem co mam wybrać.

Prosze o jakieś wskazówki...
Obserwuj wątek
    • tak_zwany Re: MUZYKA KLASYCZNA dla żółtodzioba, please help 29.08.04, 17:18
      Sugerował bym raczej spróbować tu:

forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=10242
    • Gość: Pianistka Re: MUZYKA KLASYCZNA dla żółtodzioba, please help IP: *.c151.petrotel.pl 31.08.04, 11:42
      Hmm... tak z własnego doświadczenia - żadnej muzyki nie da się poznać poprzez
      teorię, strony, książki itd. Poza tym nie znam dobrych stron, no chyba że
      www.ulalala.obywatel.pl (skorzystaj z linków z tej strony) smile Z książek
      polecam "Encyklopedię Muzyki" wydaną bodajże przez PWN. No i przede wszystkim
      chodź na koncerty, nie ma lepszej metody na poznawanie muzyki niż obcowanie z
      nią na żywo, a co do kupowania płyt to na początek najlepiej by było, jakbyś
      skompletował sobie najważniejsze dzieła z każdej epoki, jak np. "Koncerty
      Brandenburskie" czy "Wariacje Goldbergowskie"(niesamowite wykonanie Glenna
      Goulda) Bacha, dzieła Haendla z baroku, Beethovena, Haydna, Mozarta z
      klasycyzmu, Liszta, Chopina, Wagnera z romantyzmu, z wieku XX Debussy'ego,
      Dvorzaka, Griega, Gershwina... Moim skromnym zdaniem to jest minimum, które
      każdy oświecony człowiek powinien znać smile
      Gdybyś miał jeszcze jakieś pytania, to pisz na mojego maila (koria@op.pl),
      pozdrawiam
    • linton Re: MUZYKA KLASYCZNA dla żółtodzioba, please help 31.08.04, 17:16
      Jeżeli chodzi o książki to polecam "O muzyce najpięknieszej ze sztuk" Bogusława
      Śmiechowskiego, czyli cała historia muzyki w pigułce. Dużo ważnych informacji,
      faktów, ciekawostek... Trudno natomiast zaproponować konkretnych kompozytorów.
      Najlepiej (na początek) wysłuchaj wszystko co tylko masz pod ręką, żeby
      ukierunkować się w stronę tej, która najbardziej Cię "zaciekawiła". Może to być
      Chopin, może Bach, a może jakiś współczesny np. Wojciech Kilar (polecam!!).
      Życzę powodzenia, papatki, pa.
    • Gość: vena Re: MUZYKA KLASYCZNA dla żółtodzioba, please help IP: 212.160.150.* 31.08.04, 23:41
      Bach jest najlepszy, cztery pory roku vivaldiego, obrazki z wystawy ,Chopin i jego walce, polonezy-po prostu super, albo requiem Mozarta jesli lubisz mroczne tematy zwiazane z przemijaniem
      pozdr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka