Dodaj do ulubionych

Fińskie kapele

IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 11.09.04, 00:43
Ktoś może słyszał, orientuje się, lubi?? smile
Obserwuj wątek
    • silesius.funkulo Re: Fińskie kapele 11.09.04, 13:07
      NuSpirit Helsinki i Don Johnson Big Band (mlodzi, zdolni, wszechstronni) oraz
      Jimi Tenor (klasyk).
      • silesius.funkulo Lynks. 11.09.04, 13:15
        www.nuspirit.com/
        www.jimitenor.com/
    • Gość: zuz Re: Fińskie kapele IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.04, 13:09
      nightwish!! zdecydowanie tak :p
      • vivern Re: Fińskie kapele 11.09.04, 13:21
        Wszystkimi czterema konczynami sie pod tym podpisuje - Nightwish...
        • martuha Re: Fińskie kapele 11.09.04, 15:28
          Rasmus, Him, Bomfunk MCs slucham lub sluchalam wszystkich trzech.
    • roar Re: Fińskie kapele 11.09.04, 16:40
      Może to nie "kapele"... ale jakby ktoś kiedyś miał okazję posłuchać Brothomstates (Lauri Nikko) czy Lacklustera (Esa Ruoho), to szczerze polecam.
      • Gość: Kagarro A więc : IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 11.09.04, 19:11
        Dla lubiących Nightwischa:Finntroll
        Dla lubiących pastisz piosenek:Elakelaiset
        Dla lubiacych w ogóle :Apulanta, Ripsy Pirraka
        Żadne tam Rasmus i szczerze powiedziawszy Nightwisch też nie, bo oni graja po
        angielsku tongue_out

O!!!I jeszczed oczywiście KUMIKAMELI!!!!!Jeżeli ktoś sobie ma ochotę posłuchac
        mp3 i wie jak się tego szuka to podaję tytuł: "Cirkus" smile))))
        Wszytskie przedstawione przeze mnie zespoły śpiewaja po fińsku smile, z wyjątkiem
        Finntrolla śpiewającego po szwedzku smile

I jeszcze Elakelaiset z ich piosenką "Humppanirvwana", jak można się domyślić
        jest to przeróbka Nirvany, a do tego GENIALNA PRZERÓBKA! Instrumentalnie jest
        bosko, wokalnie też! Jeżeli ktoś przy okazji odsłuchiwania "Cirkusa" miałby
        ochotę, to niech sobie poszuka Humppynirvany, śpiewanej po fińsku, z
        rozwalającym "Hej" między zwrotkami a refrenem. Całość napedzana akordeonem,
        gitarką, zdaje się,że elektryczną, naprawdę wydaje się, że wszytsko przyspiesza
        po to, by zakorkowane tym "Hej" wystrzelić na nowo. Absolutnie enrgetyzujące
        (bardziej niż oryginał, zaręczam smile))))) )
    • Gość: ivan Re: Fińskie kapele IP: *.proxnet.org / *.internetdsl.tpnet.pl 11.09.04, 19:16
      sentenced!!
      • Gość: Kaggaro Hmmm??? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 11.09.04, 19:19
        Można po polsku, jak kolega lubi by go ktoś rozumiał smile
        • nadzieja_zalogowana Re: Hmmm??? 11.09.04, 20:07
          to ja za kolege...
          chodzi o to, ze jest taki zespol, nazywa sie SENTENCED...
          nie wiedzialam, ze sa z Finlandii...
          dosc ciekawe...
          • kagarro Re: Hmmm??? 11.09.04, 20:52
            Dzięki smile
            Możesz wytłumaczyć, co rozumiesz pod pojęciem ciekawe, przynajmniej w tym
            wypadku smile, bo jako tako wyraz jest mi nieobcy smile
            • nadzieja_zalogowana Re: Hmmm??? 11.09.04, 21:13
              slyszalam jedna plyte Sentenced, ale o niej dawno zapomnialam... pamietam, ze
              mi sie wzglednie podobalo, ale jako, ze zapomnialam znaczy, ze
              1. albo stracilam cos ciekawego przez odlozenie plytki na polke...
              2. albo nie bylo na tyle ciekawe, zeby na dluzej sie zatrzymac...
              jutro sobie zapodam i sie ostatecznie wypowiem...
              pozdrawiam...
              • Gość: Kagarro Re: Hmmm??? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 11.09.04, 21:49
                Pozdrawiam wink
    • protozor Re: Fińskie kapele 11.09.04, 22:06
      Urodzili się w saunie – jak to Finowie. Do dziś uwielbiają tam przebywać, pod
      warunkiem, że mają ze sobą dość piwa. Ich rekord: 28 godzin i bardzo dużo piwa.
      Twierdzą, że właśnie z sauny czerpią nadludzką moc (swoje włosy utrzymują np. w
      stanie permanentnej erekcji siłą woli). Poza tym najszykowniejszym środkiem
      lokomocji są według nich traktory, najwytworniejszą biżuterią – rosyjskie medale
      wojenne, a najpiękniejszą muzyką - akustyczne techno. Śpiewają w stylu „tundra
      rock”. Jego specyfika polega na tym, że są Finami, udającymi że są Rosjanami,
      udającymi że są Amerykanami, udającymi że są artystami z kabaretu z lat 70.,
      udającymi że są rock'n'rollową kapelą z lat 50. Ich repertuar obejmuje dosłownie
      wszystko – od hymnu fińskiego, poprzez utwory własne (np. słynne Ulan Bator
      Girls), pieśni rosyjskie (Katiusza), klasykę popu i folk-music (Those Were the
      Days, Knockin' On Heaven's Door), pieśń ludowo-masową (Glory Hallelujah), po
      rockowe standardy (Stairway to Heaven) i klasykę punk rocka (God Save the Queen
      Sex Pistols z ponurym refrenem chóru: „No vodka! No future!”wink.

To cytat z "Leksykonu Malty": www.malta-festival.pl/pl/leksykon_malty/I/91/
      • Gość: Kagarro To świetny cytat :) IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 11.09.04, 22:11
        I nieprawdopodobne jak na powściągliwych Finów smile Choć piwo to oni lubią, o
        tak smile
      • protozor Re: Fińskie kapele 11.09.04, 22:17
        Przepraszam za niedopatrzenie - chodzi oczywiście o "Leningrad Cowboys"
        • kagarro Re: Fińskie kapele 12.09.04, 01:03
          Na ślepo nie skomentowałabym Twojego postu. Naturalnie sprawdziłam z jakiego
          źródła pochodził cytat, a skoro ja także nie wymieniałam nazwy, to też muszę
          przeprosić za niedopatrzenie smile.
    • tak_zwany Re: Fińskie kapele 11.09.04, 22:49
      Jakoś nikt nie wymienił Apocalyptiki...
      • kagarro Re: Fińskie kapele 12.09.04, 01:05
        Apocalyptica
        smile
        Tylko że Apocalyptyca jest dosyć popularna, a zakładając watek miałam na uwadze
        wybadac nieco forumowiczów i podsunąć im co nieco... smile
        • tak_zwany Re: Fińskie kapele 12.09.04, 01:34
          W sumie... Słuszny zamysł, wyszło jednak średniowink (Fińska muzyka? Eeee? Nooo
          Him, Leningrad Cowboys, eeee, eee, no Rasmus i eee, eee Nightwish, eee, eee...wink
          Z tego ciężkiego grania tam tego więcej było, ale ja już się nie wyznaję na tym...
          • Gość: Kagarro Re: Fińskie kapele IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 12.09.04, 09:21
            Wiesz, załozyłam jeszcze jeden wątek, który mniej się podoba niże te o Fińskich
            grajkach smile. Mocne Nocne w Radiu Bis.
            A tak szczerze, to tylko dzięki tej audycji słucham znowu muzyki, a co do
            metalu- to nigdy nie miałam do niego emocjonalnego stosunku. Jednak ciekawie
            brzmi metal w języku obcym, zwłaszcza, jak ma się jeszcze pomuysł na tzw. tło
            muzyczne, czego często brakuje innym doświadczonym zespołom metalowym.Ale to
            jest chyba materiał na następny wątek tongue_out, tylko, żę z kolei ja się na rasowym
            metalu nie za bardzo znam smile
    • Gość: uusikaupunki Re: Fińskie kapele IP: *.siec2000.pl 25.12.04, 17:52
      piszecie o fińskich kapelach i nie ma nic o AMORPHIS?
    • Gość: amore Re: Fińskie kapele IP: *.do.pl / *.generacja.pl 26.12.04, 14:07
      Pan Sonic - elektroniczny minimalistyczny eksperyment, trudne czasami w
      odbiorze, ale bardzo wartosciowe, klasyk
      Freestyle Man - jazzujacy house, muzyka taneczna, ale z glowa, kto by
      przypuszczal, ze takie gorace rytmy mozna w mroznej Finlandii produkowac

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka