Dodaj do ulubionych

Poczatki Internetu

16.01.05, 13:41
Chcialem Was zapytac, jakie bylo Wasze pierwsze spotkanie z internetem,
narzedziem, ktore przeciez jeszcze z 10 lat temu nie bylo nam w ogole znane. A jaka
rewolucje uczynilo w naszym zyciu, mowic nie musze.
Ja na ten przyklad nie sledzilem rozwoju internetu, spotkalem sie z nim dopiero (byl
to rok 1998) kiedy byl juz uksztaltowany i w miare okrzepniety. A czy ktos np. mial
okazje sledzic jego poczatki, to jak sie rozwijal?
Obserwuj wątek
    • janek0 Re: Poczatki Internetu 16.01.05, 14:05
      cze67 napisał:

> Chcialem Was zapytac, jakie bylo Wasze pierwsze spotkanie z internetem,
      > narzedziem, ktore przeciez jeszcze z 10 lat temu nie bylo nam w ogole znane.
      hehe. ja pierwszy raz zetknąłem się z internetem za pośrednictwem "Maloka BBS"
      to jest takiego czegoś, do czego się dzwoniło modemem i wniósłszy opłatę w
      polskich złotych można było przez godzinę korzystać z ftp i poczty. W trybie
      tekstowym, oczywiście. A właścicielem rzeczonego BBS był niejaki Stan Tymiński
      (serio !). Musiał to być rok pański 1993 lub 1994, to jest kiedy www jeszcze nie
      było rozpowszechnione a może i w ogóle nie istniało, a modemy były 14400. Raz i
      drugi byłem też podówczas chyba też w dawnym CIUWie, ale mi się to już mało
      podobało, bo wszyscy tam grali w jakieś gry sieciowe, a ja nie wiedziałem o co
      chodzi.
    • mameluch Re: Poczatki Internetu 16.01.05, 14:46
      ja chyba pierwszy raz zetknalem sie z netem u Kuzyna (ktory moze to czyta, wiec
      serdecznie Go pozdrawiam i nawoluje po raz kolejny do pisaniasmile gdzies w '98
      roku, a w domu mam chyba od wiosny '99. do maja (z mala przerwa w pazdzierniku
      zeszlego roku na stale lacze) byl to zwykly modem, ale w koncu bardziej
      oplacalna stala sie neo (bo zadna kablowka tu nie dochodzi:/).
      w moim przypadku bardzo bardzo bardzo mocno net wplynal na zycie, gdyz prawie 3
      lata temu poznalem dzieki niemu maj Lowsmile)) wiec internet rulezzzzwink
      • kwiat_paproci Re: Poczatki Internetu 16.01.05, 20:47
        jakies 7 lat temu (czyli miałam 11 lat big_grinDD) kolega na siłę mnie zaprowadził do
        kafejki internetowej, bo wtedy to była prawdziwa sensacja w mojej wiosce i
        powiedział, że na pewno mi się to spodoba, bo tam sa takie fajne czaty wink Po
        czym jak zobaczyłam, że się podszywa pod jakichś 60 - latków, to uznałam, że
        internet jest strasznie głupi, a mój kolega jest zboczeńcem big_grin
        Długo mnie potem trzeba było przekonywać, że internet to coś więcej niż czaty
        • grimsrund Re: Poczatki Internetu 16.01.05, 21:33
          He he, 10 lat temu tom dopiero komputra pierwszy raz w ręce miał.

Interneta dopadłem jakieś 3 lata później... i tak już zostało.

Forumy internetowe zacząłem odwiedzać po następnych 5 latach.

A na czata odważyłem się dopiero w ubiegłym roku.

Znaczy się - wszystko postawione na głowie smile)
          • mameluch Re: Poczatki Internetu 16.01.05, 21:38
            grimsrund napisał:

> A na czata odważyłem się dopiero w ubiegłym roku.

niby niedawno, a tak kolosalne zmiany w psychice, szczegolnie od wakacji,
            nastapilywink
            • grimsrund Re: Poczatki Internetu 16.01.05, 21:41
              Ależ dzięki Waszmości za uprzejme słowo smile))
              • mameluch Re: Poczatki Internetu 16.01.05, 21:44
                zawsze do uslugwink
                • humbak Re: Poczatki Internetu 16.01.05, 21:48
                  Wy tu mówicie o jakichś mutacjach psychologicznych, czy co?
    • mallina Re: Poczatki Internetu 16.01.05, 22:16
      z internetem to chyba w okolicy 1998 roku, sciagalam sobie w firmie meza
      materialy na studia
      ale wowczas czat, forum mail to byly dla mnie abstrakcjawink
      z wszystkim tym za to dokladnie sie zapoznalam w 2001
      smile))
    • aasiek Re: Poczatki Internetu 17.01.05, 00:22
      Pierwsze spotkanie z netem (2001 r.)pokazało, jak zabawna potrafi być ludzka
      głupota (forum onetu smile)). A potem trafiłam tutaj i zostałam smile
    • pagaj_75 Re: Poczatki Internetu 17.01.05, 12:07
      Pierwszy raz o internecie usłyszałem w 1994 roku będąc studentem pierwszego roku
      fizyki. Opiekun naszego roku, bardzo młody i światły człowiek, zrobił małą
      "konferencję", na której opowiadał kolegom z kadry naukowej plus kilku wybranym
      studentom o takim magicznym kabelku, co go niedawno doprowadzili do budynku
      uczelni. Wtedy też pierwszy raz usłyszałem o e-mailach. Wkrótce potem miałem
      okazję zobaczyć ów "internet" na żywo. Jeden z doktorów pokazał mi jak się
      loguje zdalnie na serwer HP-UX, na którym to odpalił cudny i nieco zapomniany
      program pocztowy elm. Przypatrywałem się z rodziawioną gębą. Kilka miesięcy
      potem przeniosłem się na inny kierunek na innej uczelni i tam standardowo jak
      każdy dostałem dostęp do internetu (poprzez konto na maszynie Silicon Graphics
      albo bezpośrednio z windowsowej stacji roboczej). Wtedy to po raz pierwszy
      zobaczyłem przeglądarkę Netscape (w wersji bodajże 1.1) i dowiedziałem się co to
      WWW, które wtedy zaczynało wychodzić z wieku niemowlęcego. W owych czasach cały
      Szczecin wisiał na modemie 14400. Jeśli człowiekowi udało się uzyskać transfer
      rzędu 200 bajtów na sekundę to skakał z radości do samego (dość wysoko
      położonego) sufitu. Piękne czasy. To se ne vrati, pane Havranek. I całe szczęście wink
    • uerbe Re: Poczatki Internetu 17.01.05, 14:29
      Nastał 17. stycznia roku pańskiego 2005. Wstałem, spożyłem śniadanie, zrobiłem
      jeszcze parę innych rzeczy i udałem się na swoją alma mater. Włączyłem komputer
      i odpaliłem IE.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka