Dodaj do ulubionych

rzucam wyzwanie znawcom i koneserom teledyskow

19.01.05, 01:32
Zbliza sie wielkimi krokam czas drugiej edycji teledyskowej "imprezy" ktorej
jestem organizatorem. Zatem pytam Was jakie teledyski godne uwagi i polecenia,
mozecie z reka na sercu polecic, a co wazniejsze: w kilku slowach DLACZEGO.

I zeby nie bylo zbyt latwo i banalnie, OPROCZ PONIZSZYCH:

ABDUL PAULA - Rush Rush
AHA - Crying In The Rain
APHEX TWIN - wszystko
AVALANCHES - FRONTIER pSYCHIATRIST
BJORK - wszystko
BLACK - Wonderful Life
BLUR - Coffe And TV
BOWIE DAVID - Let's Dance
BOWIE DAVID - China Girl
BOWIE DAVID & TRENT - I'm Not Afraid Of Americans
BUSH KATE - cloudbusting
CHEMICAL BROTHERS - wszystko
CHRIS ISAAC - Wicked games
CURE - wszystko
DEPECHE MODE - wszsytko
EAGLE EYE CHERRY - save Tonight
EINSTURZENDE NEUBAUTEN - sabrina
ENYA - Orinoco Flow
EURYTHMICS - Dont Ask Me Why
GEORGE MICHAEL - Praying for Time
GEORGE MICHAEL - Freedom
GENESIS - No Son Of Mine, Land Of confusion, I cant dance
GNR - wszystko
JOPEK AHNNAH MARIAH - Szepty i Lzy
MAANAAM - Lucciola
MADONNA - calosc
MARILLION - Kayleigh i heart Of Lothian
MASSIVE ATTACK - Unfinished Sympathy
MASSIVE ATTACK - Teardrop
MEN AT WORK - Down Under
MEATLOAF - I Would do Anything
METALLICA - wszystko
MIDNIGHT OIL - Beds Are Burning
MYLENE FARMER - wszystko
NINE INCH NAILS - wszsytko
NIRVANA - wszystko
PEARL JAM - wszsytko
PINK FLOYD - Another Brick...
PINK FLOYD - High Hopes
PINK fLOYD - Learning To Fly
POLICE - WRAPPED aROUND yOUR Finger
QUEEN - wszystko
QUEENS OF THE STONE AGE - nigdy nie pamietam tytulu - ten na czerwonej pustyni
RADIOHEAD - wszystko
RAMMSTEIN - seeman, Sonne, Du Riechts So Gut
REM - wszystko
SIGUR ROS - tytulu nie pamietam - ten z dziecmi
SIMON & Chase - You Call Me Al
SIMPLE MINDS - Mandela day
SOUNDGARDEN - wszystko
U2 - wszystko
UNKLE - rabbit in Your Headlights
TOOL - wszystko
VAN HALEN - Right Now

I OCZYWISCIE
ARMY OF LOVERS - Obsession und Crucified smile

slowo "wszsytko" nie oznacza ze wszsytkie produkcje wysej
wymienionych/wymienionej/wymien ionego byly arcydzielami, lecz ze uwazam, ze
bdb rzeczy bylo w ich/jej /jego dorobku kilka.

Mam nadzieje ze kilkoro z Was czyms nas (czyli organizatorow) niebagatelnie
zaskoczy !
Obserwuj wątek
    • Gość: Leatherface Re: rzucam wyzwanie znawcom i koneserom teledysko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.05, 01:57
      DAVID BOWIE - Little Wonder
      SISTERS OF MERCY - wsio
      BEASTIE BOYS - jak wyżej
      STRAPPING YOUNG LAD - Detox
      PETER GABRIEL - Sledgehammer, Steam, Don't Give Up
      SEPULTURA - Roots Bloody Roots
      TOM WAITS - God's Away On Business
      ROLLINS BAND - Liar
      RATM - Sleep Now In The Fire
      BILLY IDOL - Cradle Of Love

..i mistrzostwo świata, czyli Kazik "Idę tam gdzie idę"!!!

Żeby było weselej, można zapodać "Unskinny Bop" POISON, "Breaking The Law"
      JUDAS PRIEST albo "Blow Your Speakers" MANOWAR wink))
      • spiral_architect Re: rzucam wyzwanie znawcom i koneserom teledysko 19.01.05, 02:06
        Suuper !

Zapomnialem w "mojej" liscie o Gabrielu, Billym I. ( jeden z mych ulubionych -
        byl juz na Iwszym wieczorze) ale calej reszty ktora przedstawiles wlasciwie nie
        znam !

Wielkie dzieki !!!

A propos: ten Wait to ten w ktorym Tom gra na grzebieniu zamkniety w jakims
        ciasnym pokoju, gdzie siega do jego sufitu i ledwo sie miesci?

dla posmiania sie moze byc jeszcze wspanialy Ponury Zniwiarz - mam nadzieje ze
        uda sie sciagnac i - niestety - Danzig. Jest to dla mnie zagadka z ktora zloza
        mnie do grobu, ze moj muzyczny nr.1 robi taka Video Wioche (chyba ze ma jakies
        nowsze rzeczy ktorych nie znam)
        • Gość: Leatherface Re: rzucam wyzwanie znawcom i koneserom teledysko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.05, 08:31
          > dla posmiania sie moze byc jeszcze wspanialy Ponury Zniwiarz - mam nadzieje ze
          > uda sie sciagnac i - niestety - Danzig. Jest to dla mnie zagadka z ktora zloza
          > mnie do grobu, ze moj muzyczny nr.1 robi taka Video Wioche (chyba ze ma jakies
          > nowsze rzeczy ktorych nie znam)

Bracie, przyjdę i wycałuję Cię z dubeltówkiwink Danzig to równiez i jeden z moich
          faworytów wszechczasów, a i moje serce krwawi gdy patrzę, jakimi paskudnymi
          obrazkami ilustruje swoje utwory... Bleh. Z "nowszych rzeczy" mignął mi
          kiedyś "Kiss The Skull" - wierz mi, nie jest lepiej...

Coś z innej muzycznej półki - przypomniał mi się Duran Duran i ich dwa
          teledyski: bondowski "A View To A Kill" z fajnym pomysłem i "Come Undone" -
          miły, klimatyczny obrazek.
          • spiral_architect Re: rzucam wyzwanie znawcom i koneserom teledysko 19.01.05, 16:29
            Mysle ze Glenn to taki markiz de Sade schylku 20 wieku - najchetniej to pewnie
            by smagal pejczem te wszytkie panny i przeplatal to jakimis migawkami z obliczem
            Ksiecia Ciemnosci smile + na dokladke dorzucal jakies obrazkowe wariacje
            ilustrujace "I'm gonna stand at the top of the world and challenge the heavens"
            - ten kawalek "Left Hand Black" (ulubionego mojego obok "Devils Plaything" i
            "cantspeak" utworu) daje dosc dobre pojecie o jego osobowosci.

Ale to geniusz. Niekwestionowany. Bezsprzeczny. Dla mnie najwieksza osobowosc
            rocka/metalu (choc znalazlo by sie kilka niewiele mniejszych). Czlowiek ktory
            powrocil zywy z wyprawy w glab czlowieczenstwa, choc zywym wrocic nie powinien.
    • humbak Re: rzucam wyzwanie znawcom i koneserom teledysko 19.01.05, 02:07
      Za znawcę się ani trochę nie uważam, ale przyszło mi do głowy cosik:
      1. Killing Joke- Loose Cannon- Teledysk prosty, przyjemny graficznie. Człowiek- chyba jakiś altleta wykazuje się elastycznością swojego ciała. Ale nie tak po prostu się gimnastykuje, tylko wykonuje jakieś sekswencje, które są nagrane w sposób niebiągły i przeskakują nieco. Szaro czarna sceneria, efekt porwanego filmu, znakomita muzyka.
      2.Behemoth- As Above So Below- no metalowy, fakt, ale dobrze nakręcony z paroma ciekawymi ujęciami i typowo chorym klimatem. Sceny w rzeźni bardzo przyciągające oko- znów ciemna sceneriasmile
      3.teledyski Skalpela- Czarno- białe (coś z tym dziś mam). Break in (chyba nie pomyliłem utworów) fajnie nawiązujący do filmów bondowskich. (wogóle na stronce Ninja Tune jest pare ciekawych wizualnie teledysków- clipów)
      No to by było na tyle, ponieważ od 3 lat mam mały dostęp do tivi muzycznychsmile
      Nie jestem pewny, ale godne polecenia były chyba też teledyski Mudvayne- Dig i do jednego z mich ulubionych utworów- Boo Yaa Tribe & Faith no More- Another Body Murdered.
      Acha, a co z teledyskami Mansona Marylina? Nie jest to może sztuka przyjemna, ale Beautiful People to przecie świetny teledysk.
      • spiral_architect Re: rzucam wyzwanie znawcom i koneserom teledysko 19.01.05, 02:11
        ja za to jestem gotow cie za znawce uznac.

Rowniez dziekuje smile.

A moze cos New Model Army, oprocz "Every Generation..." ktore znam jako jedyne
        ich video ?
        • spiral_architect Re: rzucam wyzwanie znawcom i koneserom teledysko 19.01.05, 02:13
          manson tez powinien byl znalezc sie w mym pierwszym poscie, ale czesc tego co
          tam napisalem odtworzylem z pamieci, a ta jak wiadomo zawodna jest. Pewnie
          bedzie jeszce kilka nazw i nazwisk, o ktorych zapomnialem.
        • Gość: Thunder Re: rzucam wyzwanie znawcom i koneserom teledysko IP: 195.136.49.* 29.01.05, 13:39
          spiral_architect napisał:
          > A moze cos New Model Army, oprocz "Every Generation..." ktore znam jako jedyne
          > ich video ?

NMA "51st State" jest ciekawy podobno, ale go nie widziałem i nie mogę
          namierzyć; "Stupid Questions" natomiast wprowadza fajny klimat, ale za
          arcydzieło tego klipu uznać raczej nie można.
          • spiral_architect Re: rzucam wyzwanie znawcom i koneserom teledysko 29.01.05, 13:44
            Gość portalu: Thunder napisał(a):

> spiral_architect napisał:
            > > A moze cos New Model Army, oprocz "Every Generation..." ktore znam jako j
            > edyne
            > > ich video ?
            >
            > NMA "51st State" jest ciekawy podobno, ale go nie widziałem i nie mogę
            > namierzyć; "Stupid Questions" natomiast wprowadza fajny klimat, ale za
            > arcydzieło tego klipu uznać raczej nie można.

Kurcze, to moj niezly blad, bo to Fury In The Slaughterhouse jest, nie NMA. Myla
            mi sie te 2 zespoly, tak jak Porcupine Tree z tym, no, jak mu tam, cholera,
            autentycznie sobie w tej chwili nie przypomne.
            • Gość: Thunder Re: rzucam wyzwanie znawcom i koneserom teledysko IP: 195.136.49.* 29.01.05, 13:50
              "Every Generation..." big_grin - nie zwracałem uwagi przez grzeczność
              • spiral_architect Re: rzucam wyzwanie znawcom i koneserom teledysko 29.01.05, 14:18
                o, juz wiem, z Portishead mi sie myli smile.
    • Gość: Greg moje typy IP: *.aster.pl / *.aster.pl 19.01.05, 09:56
      White Stripes - Fell in love with a girl
      Charlotte Hatherley - Bastardo
      Dr Dre - Still Dre
      RHCP - Californication
      • spiral_architect Re: moje typy 19.01.05, 11:30
        dzieki greg - nic z tego co proponujesz nie znam jak dotad.
    • Gość: A. Re: rzucam wyzwanie znawcom i koneserom teledysko IP: 195.217.253.* 19.01.05, 11:13
      Tori Amos jakie teledyski ma kazdy wie wink

Ale ostatni pt. Sorta Fairytale (choc utwor zostal mocno skrocony i generalnie
      zmasakrowany na potrzeby teledysku) uwazam za jedyny w swoim rodzaju. Teledysk
      mozna sciagnac ze strony www.hereinmyhead.com

Nad pozostalymi teledyskami raczej nalezy "spuscic zaslone litosciwego
      milczenia" (okreslenie sciagnelam z tego forum i pasuje jak ulal) smile
      • spiral_architect Re: rzucam wyzwanie znawcom i koneserom teledysko 19.01.05, 11:32
        Jesli mozesz podaj tytuly - pamietam tylko taki z wezami w rolach glownych i w
        bialym pomieszczeniu z fortepianem - byly niezle.
        • Gość: A. Re: rzucam wyzwanie znawcom i koneserom teledysko IP: 195.217.253.* 19.01.05, 12:19
          Na stronie, ktora podalam znajduja sie wszystkie teledyski do obejrzenia lub
          sciagniecia.

Z bialym fortepianem to znaje sie "Winter" - jedna z jej najlepszych piosenek,
          ale ona sama mnie w tych teledyskach bardzo drazni i po prostu je psuje.
          Dopiero ten ostatni jest OK.
    • lunalovelight Re: rzucam wyzwanie znawcom i koneserom teledysko 19.01.05, 11:15
      a Bjork to pies wink ?
      • spiral_architect Re: rzucam wyzwanie znawcom i koneserom teledysko 19.01.05, 11:29
        lunalovelight napisała:

> a Bjork to pies wink ?

Raczej brzoza, z tego co pamietam wink

• spokojni1 Re: rzucam wyzwanie znawcom i koneserom teledysko 19.01.05, 11:37
      Polecam wszystkie teledyski Primusa. Ale przede wszystkim dwa teledyski do
      kawałków z płyty Tales From The Punchbowl: ten z latającymi słoniami-bombowcami
      i ten, w którym Primusi mają na sobie gumowe stroje kowbojów z Teksasu.
      • spiral_architect Re: rzucam wyzwanie znawcom i koneserom teledysko 19.01.05, 11:59
        O yeah !!!

Pamietm baaardzo mgliscie - czy ten drugi to byl moze "Winonass Big Brown
        Beaver" - hymn pochwalny na czesc wlosow lonowych Winony Ryder smile ?

Primus rowniez bedzie sciagany !

Dzieki !
        • spokojni1 Re: rzucam wyzwanie znawcom i koneserom teledysko 19.01.05, 12:52
          Tak, tak chodzi o Winonę! A ten pierwszy to: Southbound Pachyderm - jak dla
          mnie jeden z dwóch najgenialniejszych z genialnych kawałków Primusa.
    • Gość: Greg Re: rzucam wyzwanie znawcom i koneserom teledysko IP: *.aster.pl / *.aster.pl 19.01.05, 14:15
      Sie mi jeszcze przypomnialo
      Avalanches - Since I left You
    • dementia Re: rzucam wyzwanie znawcom i koneserom teledysko 19.01.05, 15:08
      FATBOY SLIM - świetny klip to "Weapon of choice"
      Walken kolejny raz udowodnił, że jest genialny (i nie musi nic mówić big_grin )
    • Gość: Johan Bengtson Re: rzucam wyzwanie znawcom i koneserom teledysko IP: 195.245.217.* 19.01.05, 15:35
      Moby - Why Does My Heart Feel So Bad
      Genesis - Jesus He Loves Me
      The Roots - What They Do, You Got Me
      Erykah Badu - On & On
      Newtone - Self Confidence (to może być problem, ale zapewniam że warto)
      Red Snapper - Image of You
      Addis Black Widow - Innocent
      i dwa nowsze:
      Junior Senior - Move Your Feet
      Fatboy Slim - The Joker
      • Gość: Johan Bengtson Re: rzucam wyzwanie znawcom i koneserom teledysko IP: 195.245.217.* 19.01.05, 15:43
        Ahaaaa, jeszcze dlaczego.
        > Moby - Why Does My Heart Feel So Bad
        Bo jest rozklejający, poza tym lubię animki.
        > Genesis - Jesus He Loves Me
        To chyba widziałeś i wiesz dlaczego.
        > The Roots - What They Do, You Got Me
        What They Do - jaskrawa i złośliwa na maksa parodia typowego hiphopowego
        teledysku, widok Black Thoughta ziewającego z kielichem Cristala w dłoni
        zostaje w pamięci na długo.
        You Got Me - doskonale oddana atmosfera tęsknoty za kimś bliskim, genialna
        sekwencja końcowa.
        > Erykah Badu - On & On
        Klimat południa USA, fruwające kłaki bawełny, gospel w niedzielę.
        > Newtone - Self Confidence
        Nie znajduję polskiego słowa na to: GLAMOUR maksymalny, super stylizacja na
        lata 70 tak wizualnie jak audialnie.
        > Red Snapper - Image of You
        Jeden wielki smutek. Teledysk z bodajże pojedynczego ujęcia, kręcony przez
        jakiś filtr - wszystko jest zimne jak w piątym Dekalogu Kieślowskiego. A
        jednocześnie piękne.
        > Addis Black Widow - Innocent
        Bo Dacream (wokalistka zespołu) jest tutaj ekstremalnie ujmująco dziewczęco-
        dziecinna. Sam urok.
        > i dwa nowsze:
        > Junior Senior - Move Your Feet
        Mówię, lubię animki, a ten dodatkowo przypomina grafikę komputerową z
        ośmiobitowców.
        > Fatboy Slim - The Joker
        Kotki. I tyle. Amatorski sznyt zupełnie nie przeszkadza. Ścieżka dźwiękowa
        zbędna.
        • spiral_architect Re: rzucam wyzwanie znawcom i koneserom teledysko 19.01.05, 16:31
          tak sie sklada ze trafiles z Genesis - jedyny klip jaki widzialem z podanych
          przez Ciebie.

Rowniez ogromnie dziekuje !!!
          • Gość: Johan Re: rzucam wyzwanie znawcom i koneserom teledysko IP: 195.245.217.* 19.01.05, 16:51
            > tak sie sklada ze trafiles z Genesis - jedyny klip jaki widzialem z podanych
            > przez Ciebie.
            > Rowniez ogromnie dziekuje !!!

Proszę... Jestem ksiądz predykant. smile
            A z dorobku Pauli Abdul to ja bym jeszcze chętnie zobaczył Opposites Attract.
    • Gość: Halszka Re: rzucam wyzwanie znawcom i koneserom teledysko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.05, 15:38
      Znawczynią i koneserką na pewno nie jestem, ale... Proponuję The Verve -"Bittersweet symphony" i może Eels - "Last Stop-This Town". Słabość mam do nich. Szkoda, że high hopes nie mogę podać smile
    • Gość: fantomasz Re: rzucam wyzwanie znawcom i koneserom teledysko IP: 213.199.242.* 19.01.05, 16:16
      Kraftwerk - Music Non Stop - żeby zobaczyć jak wyglądała najlepsza grafika
      komputerowa 20 lat temu
      pozdr
      • spiral_architect Re: rzucam wyzwanie znawcom i koneserom teledysko 19.01.05, 16:41
        No to istne klopoty bogactwa. Prawie rok temu rozpoczalem podobny wattek i o
        podobnym przeznaczeniu. Mialem juz wtedy moich faworytow (do dzis moim ulubionym
        video jest RIGHT NOW van Halenow), ale ostatnim czego chcialem byl wieczor MOICH
        ULUBIONYCH teledyskow wink. Pierwszy wieczor teledyskow jaki zorganizowalismy
        okazal sie udany, bedzie wiec kolejny.

Tamten watek mial ponad 100 wpisow; ten ma jak na razie 20, lecz zauwazam juz
        pewna tendencje, ktora przejawia sie tym ze (1) klipy sie nie powtarzaja i (2)
        jest wsrod tego co podaliscie duzo mniej rzeczy znanych ogolowi. A co
        wazniejsze: mam ta tendencje za bardzo wskazana i pozadana.

Jeszcze raz wszystkim dziekuje i cytujac Eldritcha: I Want More ! Zreszta,
        korzysta przeciez na tych wpisach kazdy, kto uwaza teledysk nie za dodatek do
        muzyki, lecz za prawie ze integralna czesc kompozycji o, bezsprzecznych w wielu
        przypadkach, znamionach wizualnej sztuki wysokiej rangi.
        • Gość: junior Re: rzucam wyzwanie znawcom i koneserom teledysko IP: *.proxyplus.cz / *.internetdsl.tpnet.pl 22.01.05, 18:41
          dodaję clan of xmos "Moskito" super klimat trochę zimny, ale robi wrażenie ,
          pierwsza wersja "Dance me to the end of love" Cohena z lat osiemdziesiątych ta
          piłka skacząca po korytarzu szpitala bomba. "Luka" Suzane Vega w ogóle
          czarnobiałe teledyski są małymi arcydziełami częstokroć
          • spiral_architect Re: rzucam wyzwanie znawcom i koneserom teledysko 22.01.05, 18:46
            Mam wciaz taki zamiar,zeby ze swojej strony pokazac tylko czarno - biale. Lecz
            na pewno nie wypelnia one wieczoru w 100%, bo oprocz mnie zaangazowane sa w to
            jescze 2 osoby.

Dzieki za propozycje.
    • Gość: bwana Re: rzucam wyzwanie znawcom i koneserom teledysko IP: *.chello.pl 19.01.05, 16:56
      ADD N TO X - Robot fingers in my body
      DAFT PUNK - Da funk
      LEFTFIELD - Africa Shox
      SQUAREPUSHER - Ten w japonskim psychiatryku, zapomnialem tytulu
      • nemrrod Re: rzucam wyzwanie znawcom i koneserom teledysko 19.01.05, 21:13
        > SQUAREPUSHER - Ten w japonskim psychiatryku, zapomnialem tytulu

"Come On My Selector"
    • pitahaya86 Re: rzucam wyzwanie znawcom i koneserom teledysko 19.01.05, 17:00
      Air - All I Need, niepowtarzalny, cudowny klimat, Kalifornia, dzieciaki na
      deskach, piekny wokal, slonce...
    • klymenystra Re: rzucam wyzwanie znawcom i koneserom teledysko 19.01.05, 18:44
      no to Elton John- I`m still standing. fantastyczny klimat smile
      a reszta jest w tych, ktorych nie chcesz smile
      • klymenystra ajajajaj i jeszcze 19.01.05, 18:46
        OCZYWISCIE Dead Can Dance- The Carnival is Over- samo piekno...
        • spiral_architect Re: ajajajaj i jeszcze 19.01.05, 21:10
          ten Elton John to byl chyba jakos tak dziwnie zmontowany, troche w archaiczny
          rezyserski sposob, bo to chyba ten gdzie ludzie padaja na plazy jak kostki
          domina, prawda? Nie pamietam go zbyt dobrze.

DCD mam od dawna i rowniez o nim zapomnialem wspomniec. Na pewno jest warty
          uwagi, choc jakosc mojej kopii jest nedzna.

Pozdrawiam i dziekuje.
          • klymenystra Re: ajajajaj i jeszcze 20.01.05, 10:28
            tak ten smile za archaizm wlasnie go bardzo lubie- ma klimat tamtych (juz
            zamierzchlych) czasow smile
            pozdrawiam
      • dziewczyna_mickiewicza Re: rzucam wyzwanie znawcom i koneserom teledysko 19.01.05, 18:50
        so alive + answering bell ryana adamsa
        • Gość: g Re: rzucam wyzwanie znawcom i koneserom teledysko IP: *.elb.vectranet.pl / 81.15.226.* 19.01.05, 20:18
          faith no more - "evidence" - cudny klimat i spojność muzy i obrazu.
          the cure - "just like heaven" - bo to jest bardzo mile dla oka i ucha
          stereo mc - "connected" - jak impreza, to impreza
          • Gość: new! Re: rzucam wyzwanie znawcom i koneserom teledysko IP: *.chello.pl 20.01.05, 00:51
            ze swojej strony proponuje:

new order - true faith, blue monday
            metallica - enter sandman, until it sleeps
            rezerwat - zaopiekuj sie mną
            adamski - rhytm is a dancer
            jimmy sommervile - smalltown boy
            michael jackson - black&white
            faith no more - midlife crisis, we care a lot
            rolling stones - love is strong
            ancient - god loves the dead
            laibach - god is god

• Gość: napadalec Re: rzucam wyzwanie znawcom i koneserom teledysko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.01.05, 10:27
              "Smalltown Boy" to Bronski Beat, z Jimmym na wokalu.
    • Gość: scribs Re: rzucam wyzwanie znawcom i koneserom teledysko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.01.05, 01:24
      Jeszcze Blur'a "Music is my Radar" i "Out of Time"
      Massive Attack "Protection" i "Karmacoma", nie było chyba,
      Roni Size Reprazent, nie pamiętam tytułu, teledysk w którym bohaterowie
      zatrzymują czas,
      Super Furry Animals też nie pamiętam tytułu, chyba "Juxtapose"?
      The Darkness - to bardziej dla śmiechu
      Kazik - "Oddalenie", jako czyjaś praca dyplomowa, bodajże.
    • Gość: pierwszyrok Re: rzucam wyzwanie znawcom i koneserom teledysko IP: *.toya.net.pl 20.01.05, 05:36
      Wszystkie clipy Pantery
      Michael Jackson: "Billy Jean", "Thriller", "Bad", "Smooth Criminal",
      "Leave Me Alone".
      • volga_jasnowidzaca Re: rzucam wyzwanie znawcom i koneserom teledysko 20.01.05, 09:39
        Sigur Ros - wszystko. Za klimat i wrazliwość.
        Placebo - dla mnie wszytkoa ale w szczególności Taste in Man, Twenty Years,
        Bruise Pristine.
      • spiral_architect Re: rzucam wyzwanie znawcom i koneserom teledysko 20.01.05, 09:58
        Michael oczywiscie winien sie znalezc w otwierajacym poscie i znow nie wierze
        jak moglem go przeoczyc. Na mnie najwieksze wrazenie zrobil "Leave Me Alone" -
        szeczegolnie moment kiedy Michal przeplywa pod wielkimi zebami. Trzeba tez
        przyznac wysoka klase i buzet "Remember The Time" i "Black And White"
        • spiral_architect Re: rzucam wyzwanie znawcom i koneserom teledysko 20.01.05, 09:59
          Cos jeszcze wpisze: wydaje mi sie, ze niezly byl Neil Young i "Keep On rocking
          In A Free World" - klimat przemieszanego "Mad Maxa" z "Ucieczka z Nowego Jorku".
          Ktos zechce ptwierdzic albo zaprzeczyc smile ?
          • spiral_architect Re: rzucam wyzwanie znawcom i koneserom teledysko 20.01.05, 10:30
            Dokladam jeszcze niezle rzeczy z mainstreamu:

PAUL MC CARTNEY - Hope Of Deliverance
            PAUL MC CARTNEY - Paul plynie lodzia, jest to rzecz b. oszczedna i przez to
            super - troche jak "Wrapped Around Your Finger" - Police

Zastanawiam sie czy dobrymi teledyskami sa (bo znowu pamietam tylko strzepy wink )
            takie rzeczy jak:

"Ebony And Ivory"
            "Say say say" - wspomnianych Jacksona i McCartneya chyba

• spokojni1 Re: rzucam wyzwanie znawcom i koneserom teledysko 20.01.05, 10:33
      Proponuję jeszcze stary teledysk Notwista - John And Mary (z czasów kiedy
      jeszcze Notwist grał interesującą muzykę) - bardzo ciekawa animacja rysunkowa.
      A był jeszcze taki teledysk Notwista z małym robocikiem składającym się z
      jakichś śmiesznych blaszek, śrubek i sprzętów kuchennych(?). Też ciekawy.
    • Gość: ton2 Re: rzucam wyzwanie znawcom i koneserom teledysko IP: 81.210.22.* 20.01.05, 11:18
      UNKLE - Rabbit In Your Headlights
      Rolling Stones - Love Is Strong, Out Of Tears
      White Stripes - Hardest Button to Button
      Fiona Apple - Criminal
      Absolute Beginner - Hammerhart
      Daft Punk - Around The World
      Beck - Deadweight
      Blur - Coffee and TV
      The Cure - Lullaby, Boys Don't Cry
      Red Hot Chili - Can't Stop

Na razie tyle. A jesli jestes zainteresowany teledyskami, to polecam strone
      www.mvdbase.com/ - duzo faktow, nazwisk, no i w ogole dosc przydatna
      bywa.

Pozdrawiam

• Gość: Abra Re: rzucam wyzwanie znawcom i koneserom teledysko IP: *.bsk.vectranet.pl / *.bsk.vectranet.pl 20.01.05, 11:59
      to ja wystąpie z podziałem na kategorie teledysków z mego kompa
      RELAKSUJĄCO-POPRAWIAJĄCE HUMOR:
      the Avalanches - Since I left you (było wymieniane, ale warto przypomnieć)
      Daft Punk - One more time
      Blur - Coffee&tv
      Travis - Sing
      Weezer - Island in the sun (wersja ze zwierzaczkami)

POKRĘCONE:
      Fiona Apple - Fast as you can
      Cardigans - My favourite game
      Gorillaz - Clint Eestwood
      Radiohead - Paranoid android i nie tylko
      Rammstein - Engel, Links1,2,3
      Type O Negative - My girlfriend's girlfriend

DOBRZE NAKRĘCONE:
      No Doubt - Ex Girlfriend
      Ramstein - Stripped (chociaż nie autorskie)

PRZYJEMNE DLA OKA:
      Bush - Chemikals between us
      George Michael - Too Funky
      Madonna: Dear Jassie
      No Doubt - Underneath it all

• Gość: new! Re: rzucam wyzwanie znawcom i koneserom teledysko IP: *.chello.pl 20.01.05, 13:32
        i jeszcze Tom Jones - If I only knew!
    • Gość: Scribs Re: rzucam wyzwanie znawcom i koneserom teledysko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.01.05, 13:29
      Trzeba dodać
      Beck "Loser" - taki troche amatorsko-jajcarski
      i "The New Pollution" oraz "Tropicalia"
      Alice in Chains "Heaven Beside You" i "I Stay Away"
      nie wiem czy już ktoś wspominał o The Streets, on też miał ze dwa ciekawe
      teledyski, tytułów jednak nie pamiętam.
      Smashing Pumpkins, teledysk do piosenki, chyba "Ava Adore" z "Adore"
      Beatles "Free as a Bird", a może jeszcze "Yellow Submarine", jeden duży
      animowany teledysk.
      Pink Floyd, to jeszcze przed odejściem Syda Baretta, mieli w zasadzie teledysk -
      "Arnold Layne" - bardzo zabawny. I był jeszcze jeden teledysk, z tamtego
      okresu, ale tytułu już nie pamiętam. W tym drugim muzycy wygłupiają się na
      jakieś łące, grają m.in. gitarami w cricketa.
      Foo Fighters "Everlong"
      Portishead "Only You", kręcony pod wodą - wokalistka ponoć o mało się nie
      utopiła.
      Busta Rhymes, słynny "Woo-Hah", tak to się chyba pisze, i "Gimme Some More".
      • tomash8 Re: rzucam wyzwanie znawcom i koneserom teledysko 20.01.05, 13:40
        A ja dodam od siebie Bathory i "One rode to Asa bay", troszeczke kiczowaty, ale
        klimatyczny i dość oryginalny... jeszcze "I wanna be sedated" Ramones, i
        wszystko Sisters of mercy!
        • spiral_architect Re: rzucam wyzwanie znawcom i koneserom teledysko 20.01.05, 13:56
          tomash8 napisał:

> A ja dodam od siebie Bathory i "One rode to Asa bay", troszeczke kiczowaty, ale
          > klimatyczny i dość oryginalny... jeszcze "I wanna be sedated" Ramones, i
          > wszystko Sisters of mercy!

Wow. Nie wiedzialem ze w ogole istnieje video do tego kawalka Bathory, ktory
          notabene bardzo lubie. Brak wiekszych budzetow na video to niestety problem
          wiekszosci heavy kapel.
          • tomash8 Re: rzucam wyzwanie znawcom i koneserom teledysko 20.01.05, 14:12
            Istnieje, istniejesmile Bardzo trudno go zdobyć (pierwszy raz widziałem go na VH1
            we Friaday Rock Show) można go ściągnąć z:
            www.metalpage.eoleszyce.pl/index.php?strona=download2 ale jakość jest
            OKROPNAsad
            A z budżetem było podobno tak,że producent wziął kase i uciekłsmile
            Zresztą podobno na samym początku w Bathory grał koleś, który potem pracował
            przy teledyskach m.in.... Madonnysmile
    • Gość: ton2 Re: rzucam wyzwanie znawcom i koneserom teledysko IP: 81.210.22.* 20.01.05, 13:49
      Dodam jeszcze klipy nakrecone jednym ujeciem, bez zandych ciec.

Cylob - "Rewind"
      Massive Attack - "Protection" - niemalze, podobno sa dwie sklejki
      Radiohead - "Knives Out" i "No Surprises"
      Alanis Morisette -
      Coldplay - "Yellow"
      D'Angelo - "Untitled"
      Smashing Pumpkins - "Ava Adore"
      Weezer - "Undone"
      Christina Aguilera - "The Voice Within"
      Primus - "Dr Krinkle"
      Spice Girls - "Wannabe"
      God Lives Underwater - "From Your Mouth" - jedno ujecie i to puszczone od tylu

• Gość: scribs Re: rzucam wyzwanie znawcom i koneserom teledysko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.01.05, 14:12
        co do jednego ujęcia,
        to jest jeszcze coś z polskiego hip-hopu
        WWO , nowy teledysk, czarno-biały, i nawet udany, znając teledyski polskich
        hip-hopowcow, tylko tytułu nie pamiętam.
        A tak w ogóle to w "Protection", co zresztą widać, wszyscy aktorzy znajdują się
        w "pozycji poziomej", leżą, a udają, że są w pionowej. Ciekawy pomysł.
        • spiral_architect Re: rzucam wyzwanie znawcom i koneserom teledysko 20.01.05, 15:34
          Niezla byla Enigma gdzie wszsytko szlo od tylu. Tytulu oczywiscie nie pamietam smile.
          • Gość: Johan Bengtson Re: rzucam wyzwanie znawcom i koneserom teledysko IP: 195.245.217.* 20.01.05, 16:39
            Enigma - "Return to Innocence"
            A wyżej wspomniane WWO - "Sen"
            • Gość: ksiuksiu gondry cunnigham jonze IP: *.aster.pl / *.aster.pl 22.01.05, 19:49
              te 3 nazwiska rezyserów nie tylko swietnych filmów ale i teldyskó(godnry-daft
              punk-around the world czy human behavior-bjor;cunnigham-all is full of love-
              bjork czy madonna-frozen;jonze-its oh so quiet czy beastie boysi)wiem ze te
              teledyski ktore wyminilem sa juz wymienione na tej liscie ale jak poszukasz w
              necie innych teledyskow to na pewno znajdzie sie cos czeog tam nie zamiesciles..
    • Gość: michaŁ Re: rzucam wyzwanie znawcom i koneserom teledysko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.05, 17:38
      Martina Topley-Bird - "Anything"
      Leonard Cohen - "In My Secret Life"
      Incubus - "Megalomaniac"
      Amon Tobin - "4 Ton Mantis"
      Shivaree - "John 2.14"
      Christina Aguilera - "Fighter"
      Britney Spears - "I'm A Slave 4 U"
      Robbie Williams - "Supreme", "Sexed Up"
      Kylie Minogue - "In Your Eyes"
      Unkle - "An Eye For An Eye"
    • ulryk Re: rzucam wyzwanie znawcom i koneserom teledysko 20.01.05, 18:03
      Klipy ROYKSOPPA są ok.Teledysk "Remind Me"jest nizwykły.Rozbrajająca
      końcówka.Podobnie jak "Poor Leno" dynamiczny i jednocześnie przygnębiający.I
      jeszcze melancholijny(jak cały band)"Eple".Ciekawy też dlatego,że bardzo trudno
      go opowiedżieć.Trzeba zobaczyć.
      • teddy4 POLSKIE KLIPY 20.01.05, 21:29
        Dorzucam polskie klipy:
        SIEKIERA - "Misiowie puszyści". Najlepszy polski klip!
        REPUBLIKA - "Ciało". Pierwszy klip z 1985 roku, tuż przed rozpadem zespołu.
        HURT - "Czary mary". Ze względu na scenerię przede wszystkim. Produkcja
        tegoroczna.
        JUSTYNA STECZKOWSKA - "Niekochani". Nie lubię tej damy, ale klip z klimatem jak
        u Fritza Langa

• teddy4 Dorzucam 20.01.05, 21:36
          Zagraniczne:
          Kraftwerk - "Trans Europe Express"
          Psychedelic Furs - "Heaven"
          Depeche Mode - "It's no good"
          Killing Joke - "Millennium"
          Manic Street Preachers - "By the Grace of God"
          Blur - "Coffe and tv"
          Jaga Jazzist - wszystko

• Gość: AMG Re: rzucam wyzwanie znawcom i koneserom teledysko IP: *.zgora.dialog.net.pl 20.01.05, 22:01
      The Prodigy-"Smack my bitch up"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka