Dodaj do ulubionych

Pytanie do "starych" fanów

15.02.05, 13:29
Mam pytanie do tych z Was, którzy słuchają PSB od czasów najdawniejszych, tj.
od lat 80. Ja dołączyłam do grona fanów PSB dopiero w 1993, więc z natury
rzeczy nie mogę sobie odpowiedzieć na moje pytanie. A mianowicie: co
poczuliście, gdy zobaczyliście wygłupy Neila i Chrisa na teledyskach do VERY?
Z tego, co widzę po starszych videach, właściwie N&C mieli od zawsze taki
melancholijny, poważny, czasem nawet ponury wizerunek. Można się łatwo
przyzwyczaić do takiego image'u, polubić go.. A tu nagle w 93 coś im strzela
do głowy i widzicie swoich "poważnych" ulubieńców w idiotycznych kostiumach,
maksymalny surrealizm, czyste wariactwo. Jak to odebraliście?
Mnie, jak powiedziałam, ominęła przyjemnośc przekonania się o tym na własnej
skórze... tak naprawdę, pierwszym obrazem PSB, jaki wrył mi się w pamięć, to
chłopaki w GO WEST, wiecie, w tych kretyńskich strojach, a potem konsekwetnie
z reszty clipów z VERY. Pierwsze wrażenie jest prawdopodobnie najważniejsze,
bo do tej pory podświadomie mam ich obraz raczej jako dwóch wesołków, niżeli
poważnych muzyków. Staram się nie myśleć o nich w kategoriach wygłupów, bo
taka jednostronność jest strasznie krzywdząca, biorąc pod uwagę, jak wspaniałą
muzykę obaj tworzą. Ale chyba już nigdy nie uwolnię się od tych sugestywnych
obrazków z VERY. Pewnie dlatego do tej pory nie lubię, jak coś robią w zanadto
oszczędnym stylu, jak np. RELEASE. Możecie to przypisać mojej skrzywionej
przez VERY perspektywie wink
Ciekawią mnie Wasze odczucia, jaki Wy macie swój własny obraz PSB..
Obserwuj wątek
    • michal_psb Re: Pytanie do "starych" fanów 15.02.05, 18:46
      Ja prawdę powiedziawszy chłopaków zacząłem oglądać w TV od okresu Behaviour'a,
      choć ich słucham od 1987 roku. Pamiętam ich z tamtego okresu jako stonowanych
      chłopaków, ubranych należycie, bez wariactwa. I myśłałem sobie, że tak
      pozostanie, a tu tym czasem przyszedł rok 1993, singiel Can you forgive her?
      promujący album Very i zupełne zaskoczenie, czy nawet wręcz zdziwienie.
      Dwóch "normalnych czubków" jak to było gdzieś napisane o PSB. Długo patrzyłem i
      przecierałem oczy, co się stało z tamtymi PSB z poprzednich lat, ale po
      niedługim czasie spodobał mi się nowy styl, nowy image. Powiedzieć mogę, że
      przebaczyłęm smile) im zmiane stylu i wizerunku. Nowa dekada i nowe pomysły, cos
      innego od tej zbieraniny codziennej, to ich wyróżniało, a w połączeniu z dobrą,
      taneczna muzyka i ciekawymi tekstami to było to czego nam fanom potrzeba.
      Kolejne płyty potwierdziły moje przekonanie, że PSB to kreatywny zespół, nie
      dający się zaszufladkować, przypisać jakimś określonym normom. Albumy
      Bilingual, Nightlife, Release pokazały jaki potencjał drzemie w Neil'u i
      Chris'e.
      Natomiast jeśli chodzi o wizerunek chłopaków jaki pozostał mi w pamięci, czy
      też jak ich dziś widzę, to przez sentyment do wspaniałych lat 80', pozostaje mi
      jako obraz dwóch 30'to latków z ciekawymi fryzurami i ubierającymi się zgodnie
      z modą lat 80'( okładka Actually wink) ).
    • eliks Re: Pytanie do "starych" fanów 15.02.05, 18:48
      ja co prawda zaczynalem od Actually, ale jakos nie czuje sie "staro"smile))

moja odp.:
      gdy zobaczylem klipy do VERY nawet przez mysl mi nie przeszlo, ze te
      bajeranckie grafiki 3D i strojesmile to jakies zarty; dzis to pewnie wydaje sie
      tandeta, ale wowczas to byl szczyt techniki. zreszta do dzis uwazam, ze klipy
      do Very nie sa tak do konca wesole - moze po prostu wiecej sie w nich dzieje,
      ale nasi ulubiency pozostaja na nich generalnie rzecz biorac statyczni. nawet
      jesli przyjzysz sie IWNDTKOT to te ich podrygi zwyczajnie nie moga byc brane
      nieironicznie, zreszta tytul wyjasnia wszystko. poza tym oni to juz robili
      wczesniej - patrz klip do Devices.
      • krikra Re: Pytanie do "starych" fanów 15.02.05, 19:49
        eliks napisał:

> ja co prawda zaczynalem od Actually, ale jakos nie czuje sie "staro"smile))

Nie chodziło mi o wiek, tylko o to, ile lat słuchasz PSB wink) - mam nadzieję, że
        Cię nie obraziłam...? Wiekowo to przypuszczalnie jesteśmy na równi (a może nawet
        jesteś młodszy, hehe) tongue_out

> poza tym oni to juz robili
        > wczesniej - patrz klip do Devices.

No niby... chociaż to nie do końca to samo. Tak samo można podac jako przykład
        PERFORMANCE, też momentami dość pokręcony. Jednak VERY wydało mi się bardziej
        charakterystycznym momentem zmiany stylu, dlatego zapytałam akurat o to.
        Być może trochę rozumiem Wasze odczucia po ujrzeniu VERY'owych teledysków, bo ja
        miałam coś podobnego po obejrzeniu RELEASE TOUR, tylko niejako na "odwrót",
        hehe. Rzeczywiście dziwnie przyzwyczaić się do zmiany wizerunku..
        No nic. Dzięki za dotychczasowe wypowiedzi i czekam na dalsze. Śmiało. smile
        • balshoy Re: Pytanie do "starych" fanów 16.02.05, 21:09
          Taak...nawet przez głowę mi nie przeszło,że to wygłupy..znając HIGHLIGHTS i
          PERFORMANCE uznałem,że chcą po prostu też trochę przebieranek w klipach...
          na CAN YOU FORGIVE HER? trafiłem,gdy przyjechałem na przepustkę z jednostki -
          dla mnie była to czysta radośc móc ich zobaczyć, bo jakiś rok wcześniej
          chodziły słuchy o ich rozpadzie( a wtedy akurat udzielali się z ELECTRONIC)
          O tej piosence pomyślałem, że pewnie ma jakieś przesłanie i te stroje mają to
          bardziej uwidocznić..te spiczaste czapki to wg. mnie wtedy tożsame z
          dosłownie "czubkiem" ,te kolce wyrastające z ich ciał oznaczające cierpienie...
          wydaje mi się ,że nie bardzo pomyliłem się w swojej interpretacji;
          potem każdy kolejny teledysk z VERY był równie zachwycający, w żaden sposób nie
          drażniło mnie to..znająć słowa Neila,że "pop to prosta,trywialna rzecz"
          rozumiałem,że nie zamierzają zbawiać świata a chcą dać trochę rozrywki..no cóz
          mam fotki,gdzie są w skórach i wyglądają jak dodatkowi członkowie depeche mode
          ( taki styl bardzo by mi odpowiadał),ale nic to... Zabawne w tym przypadku, że
          to dm niemalże od początku występowali w takich skórzanych wdziankach, które
          swego czasu były wyróżnikiem społeczności homoseksualnej.
          Wracając do VERY - te pomarańczowe pudełko mające przypominać pudełka z
          zbawkami dla dzieci i sam kolor pomarańczowy stały się dla mnie znakami
          firmowymi THE PET SHOP BOYS...nawet dzisiaj tak jest, gdy ubierają się jak
          zwyczajni ludzie.
          • krikra Re: Pytanie do "starych" fanów 16.02.05, 21:53
            balshoy napisał:

> mam fotki,gdzie są w skórach i wyglądają jak dodatkowi członkowie depeche mode

?? jakoś nie widziałam nigdy tej fotki. Możesz wstawić do niej link?

Dzięki, że się wypowiadacie. Zawsze ciekawiło mnie, jak PSB są odbierani przez
            własnych fanów (bo przez ludzi spoza naszego kręgu to mniej-więcej wiemwink,
            dlatego założyłam ten temat.
            • balshoy Re: Pytanie do "starych" fanów 16.02.05, 22:29
              taką fotkę to mam ..na koszulce..zrobione z okładki z MELODY MAKERA a ściśle z
              dodatku poświęconego PSB; poza tym mam jeszcze plakaciki..( niestety skanerka
              nie posiadam)a wszystko z sesji do programu poświęconego Elvisowi , czyli do
              ALWAYS ON MY MIND.
              Wyglądają jak harlejowcy, zresztą pamiętam jeszcze ten program w polskiej tv...
              zresztą ICH inne występy np. w słynnym PETER'S POP SHOW również...
    • rosesinbloom Re: Pytanie do "starych" fanów 17.02.05, 21:16
      To ciekawy temat...
      Chętnie powrócę pamięcią do tamtych pięknych czasów, gdy chodziło się do
      podstawówki i czatowało na programy pana Sierockiego w TV. PSB pojawiali się
      często... Polubiłam ich od czasów It`s A Sin. Było z nich wtedy dwóch niezłych
      przystojniaków... Te melancholijne spojrzenia, czarne okularki, powaga- to było
      To. Miałam w pokoju plakat, na którym Neil miał swoją klasyczną fryzurkę z
      tamtych czasów: trwała i coś w rodzaju uroczego loczka nad czołem. Pamietam też
      te zdjęcia "w skórach" a la harleyowcy.Teledyski Heart, Rent czy Domino Dancing
      oglądało się z biciem serca. Jako 12, 13-latka podkochiwałam się w nich po
      prostu; i chyba nie tylko ja. Przyznajcie się, dziewczyny.
      No, a kiedy pojawiły się niesamowite klipy z Very? Przede wszystkim byłam już
      starsza i nastoletnie klimaty mi przeszły. Została muzyka i ona była
      najważniejsza. Choć przyznać muszę, że te czerwone czapeczki zadziwiły mnie na
      początku. A z teledysku Go West najbardziej podobała mi się Murzynka w
      koralowym wdzianku jako Statua Wolności.W końcu jednak zaakceptowałam te
      przebieranki jako coś świeżego,oryginalnego. Tym bardziej że żywiołowa,
      dynamiczna Very bardzo pomogła mi przetrwać tamten nieciekawy i ponury okres
      (liceum, zły fizyk,nieszczęśliwa miłość etc.)Lubiłam sobie wyobrażać, jak
      mógłby wyglądać klip do The Theatre: wielki wiktoriański teatr, chłopaki jako
      aktorzy w różnych sztukach, Szekspir, Upiór w operze...
      • krikra Re: Pytanie do "starych" fanów 18.02.05, 21:59
        rosesinbloom napisała:

> Jako 12, 13-latka podkochiwałam się w nich po
        > prostu; i chyba nie tylko ja. Przyznajcie się, dziewczyny.

Dziewczyn tu dużo na forum co prawda nie ma, ale jeśli chodzi o mnie, to nie
        miałam szansy na takie przeżycia estetyczne, jakie były Twoim udziałem,
        Rosesinbloom sad - jak zaczynałam ich słuchać, obaj byli już w "słusznym" wieku,
        a i dla mnie też podstawówka była dalekim wspomnieniem... Tak więc moja
        fascynacja PSB od początku była i jest czysto muzyczna, ha!

> Tym bardziej że żywiołowa,
        > dynamiczna Very bardzo pomogła mi przetrwać tamten nieciekawy i ponury okres

Mnie się podobnie złożyło.. VERY stanowiła pociechę podczas paskudnego
        ogólniaka wink
    • rafi.raf Re: Pytanie do "starych" fanów 19.02.05, 11:03
      ja nie mialem problemu ze zmiana wygladu PSB. no, moze trudniej mi bylo powaznie traktowac caly album. do dzis patrze na niego z przymruzeniem oka.

ogolnie zawsze chlopcy mi sie kojarzyli z actually... jakos tak.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka