Dodaj do ulubionych

Jakie instrumenty cenicie w zespole najbardziej

18.02.05, 22:43
Chodzi mi o to czy lubicie sluchac partii gitary,basu,klawiszow, czy tez moze
perkusji,albo innych mniej popularnych instrumentow.Ja chyba jednak bede
stawial na gitare,moj ulubiony tworca Mike Oldfield jest wirtuozem
gitary,potrafi wyczarowac z niej nipodrabialny dzwiek i chyba dlatego wybralem
gitare i najbardziej cenie gotarzystow.A jak u was. Zreszta od kilku lat ucze
sie grac na gitarze i wiem ze to nie jest latwa sztuka,no chyba ze mowimy o
grze typu ognisko i dwa akordywink
Obserwuj wątek
    • znawcah ja sie znam 18.02.05, 22:52
      na instrumentach, a szczegolnie na klawiszowych. Lubie bardzo brzmienia klawiszy
      klasycznych, ale nie pozbawionych pewnego szalenstwa. Sam mialem okazje pograc
      na wiekszosci z nich. Sa to: Roland Alpha Juno 2, Hohner String Melody 2, Korg
      SAS-20 Personal Keyboard, Yamaha PSS-380, Casio Casiotone CT-450, Casio CA-110
      (do tego mam sentyment i czasem jeszcze uzywam), Korg Poly-61, Korg Polysix,
      Bontempi 109 Electric Chord Organ i od biedy Amstrad Fidelity CKX-100
      Computerphonic.
      • haribo_goldbaren Re: ja sie znam 18.02.05, 22:54
        Oo pierwszy raz zrobiles na mnie pozytywne wrazenie.
    • Gość: piecyk gazowy Re: Jakie instrumenty cenicie w zespole najbardzi IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 18.02.05, 23:19
      Ja mam słabość do fortepianu i bardzo lubię jak w rockowych piosenkach gra w
      tle (klasyki - Chopin itp. - nie cierpię).
      • tegoslaw_szuka_zony Re: Jakie instrumenty cenicie w zespole najbardzi 18.02.05, 23:28
        A tobie haribo tylko swinstwa w glowie.
        • Gość: mak Re: Jakie instrumenty cenicie w zespole najbardzi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.05, 00:06
          Organy Hammonda ! To genialny instrument i jak pięknie chodzi w nagraniach
          Niemena, czy Skaldów smile
        • haribo_goldbaren Re: Jakie instrumenty cenicie w zespole najbardzi 19.02.05, 11:41
          tegoslaw_szuka_zony napisał:

> A tobie haribo tylko swinstwa w glowie.
          Tak jest ojcze dyrektorze,obronco moralnosci
    • Gość: Lecho Re: Jakie instrumenty cenicie w zespole najbardzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.05, 01:09
      No cóz może nie będę oryginalny ( mam to w dupie, mówiąc między nami... ) ale
      cienię sobie akustyczne dżwięki gitary, banjo, mandoliny i akordeonu.
    • klymenystra Re: Jakie instrumenty cenicie w zespole najbardzi 19.02.05, 14:05
      gitara- to tak tradycyjnie. a awangardowo to harfy, skrzypce, jakies
      instrumenty sredniowieczno-arabskie, flety- jak u DCD i Loreeny. a i tak
      najwazniejszy jest wokal.o.
      • spiral_architect Re: Jakie instrumenty cenicie w zespole najbardzi 19.02.05, 14:07
        Zawsze szanowalem wirtuozow drumli, z tym ze jest ich chyba bardzo niewielu i
        nie nadaje sie ona raczej do rockowych skladow. A szkoda.
      • tomash8 Re: Jakie instrumenty cenicie w zespole najbardzi 19.02.05, 14:09
        no dla mnie najważniejsze są gitary, najlepiej na lekkim przesteże, w dalszej
        kolejności bębny, klawisze(najlepiej hammond) i bas. Jeśli jest sekcja dęta to
        trąbka i puzon, a poza tym to waltornia(dzięki Armii i kultowi, oczywiście)
        • Gość: szeryf Re: Jakie instrumenty cenicie w zespole najbardzi IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 25.02.05, 00:19
          preferuję gitary, pewnie dlatego, ze sam na nich gramsmile generalnie: "czysta"
          barwa to stratocaster, przystawka przy szyjce (np. Clapton). jak przester to
          Distortion z dużą ilością "piachu", odkręcony na maks.
          poza tym, uwielbiam dudy i skrzypce. pozdrawiam wszystkich fanów MUZYKI (tej
          prawdziwej, nie techno i hip-hopu)
    • Gość: user Re: Jakie instrumenty cenicie w zespole najbardzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.05, 14:21
      Piecyku, podaj kilka przykładów. To może być ciekawe, chciałbym posłuchać
      dzięki
      pozdrawiam
      • Gość: user Piecyku, proszę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.05, 18:37
        Jw
    • Gość: Vince Re: Jakie instrumenty cenicie w zespole najbardzi IP: 141.186.251.* / *.ems-t.ca 19.02.05, 15:56
      Ja, oczywiscie nie wyobrazam sobie dobrej kapeli bez dobrej gitary.
      Kiedys dobrych gitarzystow bylo tak wiele, ze grupy mogly zafundowac sobie
      dwoch. Np : Thin Lizzy, Wishbone Ash. Teraz dobrych gitarzystow mamy jak na
      lekarstwo, wiec trzeba sie podpierac klawiszami, elektronika, itd.
      Wyjatkiem jest G3. Red House w wykonaniu Satcha, Vai i Erica Johnsona to
      jest "cream of the cream". Trzeba to zobaczyc.

A poza tym lubie laczenie instrumentow detych (trabka, tenor sax) z rockiem.
      Swietnie to brzmi w muzyce Dire Straits i Stinga.
      Pozdr.
    • Gość: H Re: Jakie instrumenty cenicie w zespole najbardzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.05, 16:15
      Najważniejsze, żeby wszystko brzmiało dobrze razem - niestety zbyt często w
      skłądzie jest wirtuoz, a reszta do niczego sie nie nadaje. Ja najbardziej lubię
      zespoły - tzn. takie przypadki, kiedy każdy gra to, co naprawdę w danym
      momencie utworu pasuje najlepiej - i skład instrumentalny nie ma tu znaczenia.
      Tak samo lubię Van Der Graaf Generator i wczesny Rare Bird (oba bez gitary),
      Popl Vuh, jak czysto gitarowe granie typu wczesny Sabbath i Cathedral.
    • Gość: mule BASSSSSS!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.05, 17:42
      Uwielbiam niskie brzmienie basu. Zwłaszcza partie, w których basista gra
      praktycznie całkiem inną melodię...ale takie zjawisko udało mi się zaobserwować
      w niewielu zespołach...Dave Matthews Band rządzi dla mnie w tym wzgledzie.
      Lessard jest mistrzem.
      Bas mnie podniecasmile)
      Pozdr
      • Gość: Lecho Re: BASSSSSS!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.05, 17:47
        Człowieku, co ten gość wyprawia na scenie...to ludzkie pojęcie przechodzi...
        • Gość: NN Re: BASSSSSS!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.05, 22:27
          dolaczam sie, tez uwielbiam bas, im nizej zestrojony tym lepiej a jak jeszcze
          clang dojdzie...smile

uwielbiam tez fortepian i skrzypce (mdleje)

perkusja, ale najbardziej tylko takie cichutkie 'cyk, cyk, cyk' na blachach
          (zwlaszcza zamkniety hihg-hat), ewentualnie naprawde nisko strojona
          centrale...eh...
    • Gość: ubu_roy Re: Jakie instrumenty cenicie w zespole najbardzi IP: *.nyc.rr.com 21.02.05, 13:23
      W zespole komorek ktore tworza moje cialo najbardziej cenie sobie komorki
      rozrodcze oraz instrument ktory jest z nimi bezpostrednio zwiazany. Niemoglby
      on jednak istniec samodzielnie gdyby nie reszta komorek oraz organow ktore
      tworza cale moje cialo bedace jedna niepowtarzalna kompozycja. Dlatego, chce
      byc spostrzegany jako integralna calosc. Te same prawa obowiazuja przy ocenie
      kazdej wieloinstrumentalnej struktury. Budynku, maszyny czy kompozycji
      malarskiej, literackiej czy muzycznej. Pomysl troche o tym. Ten sam ksztalt na
      roznym tle wyglada inaczej. To samo brzmienie zestawione z brzmieniem roznych
      instrumentow daje zupelnie inny efekt.
    • Gość: glebogryzarka Re: Jakie instrumenty cenicie w zespole najbardzi IP: 195.245.217.* 21.02.05, 16:38
      Lubię:
      - Rhodesa Suitcase z vibratem (Stage ze stereo pannerem daje ten sam efekt),
      np. Jamiroquai "Space Cowboy"
      - clavinet Hohnera z delikatnym phasingiem, np. Stevie Wonder "Superstition"
      - akustyczny fortepian (teraz jest moda na ostro brzmiące cyfrówki niestety) z
      wybitym niskim środkiem, np. Erykah Badu "Green Eyez"
      - syntezatory analogowe z lat 70 - większość z nich, nie tylko Moogi, ale też
      np. dość tanie Rolandy serii SH po podłączeniu delaya produkuje cudowne, ciepłe
      kosmiczne brzmienie
      - gitary półakustyczne, tzw. skrzypcówki, ze ściętą górą - sound typowo
      jazzowy, np. George Benson "Give Me the Night"
      - porządnie nagrany (to znaczy z dołem) kontrabas, np. Roy Hargrove "Roy Allen"
      - gitara przejechana kaczuszką i delayem, np. Maxwell "Welcome"

Nie lubię:
      - generalnie akustycznych gitar, zwłaszcza jeśli ktoś gra tzw. pajączki
      - Jazz Bass'u z odwalonym dołem, wtedy dopiero słychać jak denerwująco brudny
      sound może mieć ten instrument
      - agresywnie brzmiącego Hammonda a la Jon Lord
      - syntezatorów typu plastik (czyli większości tanich cyfrowych)
      - syntezatorów typu analogowy plastik (czyli np. Korg Poly-800) w innej muzyce
      niż electro-pop, synth-punk i pochodnych

Mógłbym tak jeszcze długo smile
    • Gość: daktahu Re: Jakie instrumenty cenicie w zespole najbardzi IP: *.aster.pl 21.02.05, 20:28
      Oczywiście, że najfajniej jest posluchać dobrej partii dijeridoo, okaryny,czy
      banjosmile
      Cenie wszystkie instrumenty, jeśli ktoś na nich dobrze zagra.
      Ba nawet nei instrumenty, pewien sprytny afroamerykan na wiaderkach po farbie
      wyprawia takie cuda, ze niejeden drumer na pearlach nie da mu rady...
      W epoce samplerów, instrumentów VST i edytorów audio,sequenserów itp. cięzko
      będzie wyuróżnić jakiś instrument - jesli jeden człoweik programuje całą orkiestre:]
    • roar Re: Jakie instrumenty cenicie w zespole najbardzi 24.02.05, 19:57
      Ja tam się nie lubię powtarzać... ale najbardziej lubię teremin.
    • harfiarka Re: Jakie instrumenty cenicie w zespole najbardzi 24.02.05, 21:42
      Mój ulubiony instrument to oczywiście harfa.
      • Gość: czyzunia Re: Jakie instrumenty cenicie w zespole najbardzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.05, 15:00
        kiedyś lata 60 słyszałem jakiego blusa z akompaniamentem MŁOTA KOWALSKIEGO.
        /I nie rocha kowalskiego/.JAK TO BRZMIAŁO.
        nie pamietam może to był otis reding.
    • m8ms Re: Jakie instrumenty cenicie w zespole najbardzi 25.02.05, 17:00
      ja kiedyś doszedłem do wniosku dość nietypowego:
      najlepsza muzyka nie składa się z partii basu, gitary, perkusji, wokali itd...
      ja poznaję najlepszą muzykę po tym, że nigdy sie nie zastanawiałem nad poszczególnymi ścieżkami, po prostu chłonąłem całość.

A jeśli już mam zdecydować, to największe dla mnie znaczenie ma wokal, a potem jako, że jestem basistą, linia basowa
    • titush Re: Jakie instrumenty cenicie w zespole najbardzi 25.02.05, 19:03
      gitara basowa i perkusja smile
    • Gość: pyra Re: Jakie instrumenty cenicie w zespole najbardzi IP: *.crowley.pl 26.02.05, 00:02
      bębny i fortepian.
    • Gość: Ola Re: Jakie instrumenty cenicie w zespole najbardzi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.02.05, 12:56
      Wiolonczela! do wszystkich zastosowań, od klasyki po rock.
    • moony7 perkusja! 26.02.05, 13:10
      Stanowczo za mało tu fanów perkusji!
    • spajnek Re: Jakie instrumenty cenicie w zespole najbardzi 26.02.05, 15:02
      Nie zawze ineteresowałem siemuzyką. Teraz uwielbiam instrumenty strunowe
      szarpane ( gitara klasyczna i akustyczna, bass ). Lubię dźwięk bongosa i
      perkusji ,........... smile

Gitara klasyczna od 3,5 roku jest nieodłącznym elementem mojego życia ... ( a
      od roku także bassik ....)
      pozdraiwam gitarzystów
      • Gość: w Re: Jakie instrumenty cenicie w zespole najbardzi IP: *.rambler.com.pl 08.03.05, 20:50
        Myślałam, że grasz dłużej, bo grasz świetnie. wink
    • Gość: JbG Re: Jakie instrumenty cenicie w zespole najbardzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.05, 15:05
      Gitara, zwłaszcza w wydaniu Jimiego Hendrixa.
    • mateusz_1 Re: Jakie instrumenty cenicie w zespole najbardzi 26.02.05, 17:59
      Ja wychowałem się (muzycznie) m.in. na zespole Yes, nie wiem czy znacie. Wraz z
      nim pokochałem wszystkie (autentycznie!)używane przez nich instrumenty -
      gitary, klawisze (przeróżne), bas, instr. perkusyjne, a przede wszystkim ludzki
      głos. Instrumenty pokochasz zawsze akceptując ludzi, którzy na nich grają. Sam
      wybrałem gitarę, marzę o też pianinie i harfie, najważniejszy jest jednak głos,
      bo bezpośrednio wypływa z ciebie. Swojemu pozwalam na to każdego dnia. smile
    • matya głos 09.03.05, 09:33
      dobry glos jest najbardziej cenionym przeze mnie instrumentemsmile o.
      • Gość: Inc. Trojkat :P IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.05, 18:34
        Zwlaszcza solowki smile
    • Gość: nadzieja Re: Jakie instrumenty cenicie w zespole najbardzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.05, 18:39
      Jak ja bym chciala grac na perkusji!!!! To moj numer 1!!!!
      Mam tez swoich faworytow tego instrumentu, ale...
      smile))
      pozdrawiam...
      • Gość: vince Re: Jakie instrumenty cenicie w zespole najbardzi IP: 141.186.251.* / *.ems-t.ca 09.03.05, 19:23
        no to juz, do roboty !smile
        dziewczyny na perkusji potrafia byc bardzo dobre. Faceci czesto lupia bez
        czucia. Dziewczyny maja wiecej finezji i lekkosci co, przynajmniej w pewnych
        stylach jest bardzo pozadane.
        • Gość: nadzieja Re: Jakie instrumenty cenicie w zespole najbardzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.05, 19:34
          ha... przymierzam sie wlasnie. po kilku latach straconych w szkole muzycznej na
          graniu na instrumentach nie przynoszacych satysfakcji, czas cos zmienic. tym
          bardziej, ze ja o grze na perkusji marze od kilkunastu lat czyli od czasow gdy
          mala dziewczynka jeszcze bylam smile)) mam nawet kilka ciekawych wspomnien
          zwiazanych w miloscia ma ukryta do tego instrumentu smile))
          trzeba teraz TYLKO jakies warunki wykombinowac... a to juz spory problem...
          pozdrawiam...
          • kusiasta Re: Jakie instrumenty cenicie w zespole najbardzi 09.03.05, 22:49
            Wszystkie smyczkowe... To robi nastrój... A ponadto wokal...
    • good_morning Re: Jakie instrumenty cenicie w zespole najbardzi 27.06.05, 12:25
      perkusja, wiadomo smile nie zebym jakos szczegolnie byla zorientowana technicznie
      w tych sprawach,ale utwory bez wyraznej partii perkusji, co wiecej -
      wirtuozersko zagranej, wydaja mi sie jakies mdle, niedokonczone, niedorobione,
      bez energii, bez wyrazu...
      a jesli ogladam jakis ciekawy koncercik, z fenomenalnym wokalista typu Patton
      np., to zawsze mam problemy, kogo wlasciwie obserwowac, jego, czy perkusiste
      (zazwyczaj kamera ich nieco dyskrymninuje).
      ostatnio zastanawia mnie, jakie trudnosci (a moze wrecz przeciwnie) sprawia
      fakt,ze np. taki Mike Bordin jest leworeczny. moze ktos mi to przyblizy?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka