Dodaj do ulubionych

CD - nośnik rewelacyjny!

IP: *.aster.pl 23.02.05, 01:37
Tak, wiem. Nic nie zastąpi koncertu na żywo. Ale by utrwalić wielbione
dźwięki wymyślono już wiele nośników, z których najlepszym jest płyta
kompaktowa. Świetna jakość, trwałość i estetyka wykonania przebijają wszystko
inne. Zaraz miłośnicy winyli odezwą się oburzeni, ale to kompakt ma optymalną
pojemność (akurat na pojedynczy senasik do posłuchania te 70 minut
wystarcza). CD zawiera materiał tworzony mniej więcej około roku (dłużej
trudno czekać na nowy materiał ulubionego artysty). Okładka nie niszczy się
tak jak w winylach, a sam krążek nie rozmagnesuje się niczym taśma MD. Wiem
że zebranych teraz płyt z przyjemnością posłucham za X lat, nie tracąc nic z
ich jakości.
Obserwuj wątek
    • Gość: Lecho Re: CD - nośnik rewelacyjny! IP: *.teleton.pl 23.02.05, 08:06
      Wiesz, ja też przeszedłem na CD na początku lat 90-tych. Pozbyłem się
      nieoppatrznie winyli i teraz trochę jednak żałuję. To tak jak mieć w domu
      przedwojenny zegar i elektroniczny, sterowany satelitarnie. Jakaś magia jednak
      pozostała w winylach właśnie, tego nie ma już CD. Poza tym CD spowodowało
      pakowanie do bólu wszystkiego co nagrał artysta, czy to jest tego warte czy
      nie. Kiedyś od tego były B-sides na singlach. A dzisiaj niejedna płyta CD
      zamiast 70 minut winna się zamknąć po 30-stu. Co do jakości, mimo wszystko
      rzecz jest w dalszym ciągu dyskusyjna, szczególnie biorąc pod uwagę fakt, że
      obecnie oprócz super gramofonów i wkładek ,jest cała armia super wzmacniaczy i
      głosników. Pozdrawiam.
      • Gość: terry Re: CD - nośnik rewelacyjny! IP: *.aster.pl 23.02.05, 11:08
        Owszem, zaznaczyłem że winyle mają swój specyficzny czar, jakieś niepowtarzalne
        brzmienie. Tylko niestety się niszczą... nad czym ubolewam. Poza tym tylko
        ułamek nowości wychodzi na czarnych krążkach, no chyba że ktoś słucha tylko
        muzyki elektronicznej.. Płyta CD idealnie mieści porządny materiał nagrany
        przez porządnego artystę. Nikt tu nie mówi o komercyjnych gwiazdkach
        nagrywających na zasadzie: 2 hity, 2 średnie, a resztę płyty jakoś zapchamy.
        Kiedyś próbowano wprowadzić mini dyski, ale jakoś się nie przyjęły. CD to
        trochę jak książka, wymyślono inne formy utrwalania treści, ale ta zawsze
        pozostanie. Również pozdrawiam!
        • Gość: Lecho Re: CD - nośnik rewelacyjny! IP: *.teleton.pl 23.02.05, 12:34
          Obawiam się, że koncerny RTV już wiedzą co będzie obowiązywało za 5 lat, zrobią
          reklamę, podkupią dzieci i CD ustąpi miejsca czemuś tam lepszemu. Sprzedaż i
          produkcja jest the most important thing a nie my, szaraczki.Żeby nie
          zacytować "Godspodarka, d..niu, gospodarka !!! ". Ale póki co to CD broni się
          najmocniej i najdłużej. Mimo wszystko żal tych duzych tekturowych okładek
          albumowych, żal, bo to a własny portret namalowany przez Fitzpatricka, tego
          m.innymi od okładek Thon Lizzy.
          • Gość: terry Re: CD - nośnik rewelacyjny! IP: *.aster.pl 23.02.05, 14:59
            No właśnie. Na pewno w firmach od RTV od lat głowią się nad nowymi rodzajami
            nośników, ale sądzę że ciężko będzie wyprodukować coś równie udanego jak
            kompakt. Technologia rozwija raczej nowe formy zapisu, odtwarzanie dźwięków z
            plików na iPodach i tym podobnym badziewiu. Natomiast prawdziwy fan pewnie
            zechce mieć swoje albumy ładnie wydane w formacie CD. Winyle dają olbrzymie
            możliwości dopieszczonych graficznie edycji. Sam pamiętam duże, kolorowe,
            działające na wyobraźnię okładki czarnych krążków z kolekcji moich rodziców.
            Dobrze że ten nośnik trochę, dzięki didżejom, się odrodził.
            • Gość: pszemcio Re: CD - nośnik rewelacyjny! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.05, 16:10
              juz dzis wiadomo że za niedługo nie bedzie CD...zdominują wszystko mptróje
    • haribo_goldbaren Re: CD - nośnik rewelacyjny! 23.02.05, 16:57
      Podobno winyle sa lepsze dla muzyki niz CD,tylko ciezsze w utrzymaniu,bo latwiej
      je uszkodzic.Winylki poza tym ladnie wygladaja tongue_out
      • tomash8 Re: CD - nośnik rewelacyjny! 23.02.05, 17:06
        Wadą CD jest to że... mieści się na nich za dużo muzyki!!! ile w ostatnich latach
        pojawiło się płyt które zawierają 5 - 6 świetnych utworów i dwa razy tyle
        wypełniaczy? - mnóstwo. Optymalny czs trwania albumu to 45 - 50 minut, niestety
        artyści często o tym zapominają(może za sugestią wytwórni?) i "uszczęśliwiają" nas
        przydługimi dziełkami... dodatkowo efekt jest taki że na nową płyte danego
        wykonawcy czekamy latami(wiadomo że szybciej się nagrywa 10 niż 20 piosenek).
        Poza tym technicznie CD też ideałem nie jest(lepsze byłoby DVD audio na
        przykład), nie mówiąc już o wytrzymałości.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka