Dodaj do ulubionych

SINGIEL - ważne pytanie

22.03.05, 11:34
Cześć,

Napiszcie proszę jaki jest Wasz stosunek do singli (płytka z jedną piosenką
lub płytka w postaci maxi singla - czyli piosenka główna plus np. jakiś
remix, a do tego niepublikowany utwór etc.).

Czy jeśli singiel pojawiłby się w sprzedaży równo z premierą
radiową/telewizyjną piosenki (ale przed premierą całej płyty), kupilibyście
go?

Jeśli np. maxi singiel (czyli trochę większy materiał) pojawiłby się na rynku
pomimo sprzedaży całego albumu, miałby u Was szanse?

ZASTRZEGAM, ŻE NIE JESTEM REPREZENTANTEM ŻADNEJ FIRMY PŁYTOWEJ. Informacji
poszukuję z punktu widzenia studenta... smile

Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • Gość: dssa Re: SINGIEL - ważne pytanie IP: 195.94.205.* 22.03.05, 11:56
      Kupuje single tylko kapel które naprawdę lubię i pod warunkiem, że cena jest
      niska i sa na nich rzeczy , których powtórki nie będzie na zblizającej się
      płycie.
      • drzejms-buond Re: SINGIEL - ważne pytanie 22.03.05, 14:54
        sinle powinny być traktowane jako reklamówki płyt własciwych i dlatego, jestem
        zdania- POWINNY BYC ZA DARMO!!! cena 20 zł to . lekka przesada!!!
        kiedyś , gdy na swiecie hulał ANALOG kupowałem single, BA! Ja kupowałem
        wszystko co nadawało się do słuchania...z powodu ,tzw. "głodu kulturalnego".
        ale teraz...teraz nie stac mnie na całe compacty a tym bardziej na single..
        za singla mógłbym dac...góra ...5zł!
    • ari Re: SINGIEL - ważne pytanie 22.03.05, 15:35
      To zalezy od zespołu. ja np. zbieram single Oasis, bo uważam, że to kapela
      która wydaje najlepsze single na świecie smile praktycznie na każdej takiej płytce
      są 2-3 kawałki których nie ma na płytach a które niejednokrotnie przebijają
      kawałki z pełnych CD. Przyjazne użytkowniko single i Ep-ki wydawał też np.
      Smashing Pumpkins.
      Natomiast jeżeli mam płacić 20 peelenow za 2 g******ne remiksy, to dziękuję.

Mimo wszystko mam w domu sporo singli, bo darzę ten nosnik sporym sentymentem,
      ale oprócz Oasis głównie zaopatruję sie w nie po obnizonej cenie.

W eopce przedempetrójkowej singiel był jeszcze jakąś opcja dla tych, którym
      podobała sie dana piosneka a nie byli przekonani do całej płyty, no ale to już
      raczej przeszłość. I na ile się orientuję, chyba na zachodzi ei w USA, też
      krzywa sprzedaży singli spada szybko, sporo szybciej niż pełnych CD.
      • tomash8 Re: SINGIEL - ważne pytanie 22.03.05, 15:43
        Mi zdaża się kupić jakieś podziemne winylowe siedmiocalowe single, epki czy
        splity... ale single CD...nie ma mowy! zwłaszcza że "B strony" tych singli i tak
        przeważnie są dostępne na oficjalnych stronach, lub za pare lat ukażą się na
        jakiejś kompilacji.
        • Gość: Jacenty Re: SINGIEL - ważne pytanie IP: *.chello.pl 22.03.05, 23:20
          Zainteresowanie singlami odzwierciedla stopień muzycznego zakręcenia smile
          Zwłaszcza w Polsce, gdzie rynek singlowy praktycznie nie zaistniał.
          W Anglii kilka, kilkanaście lat temu sporo artystów wydawało epki z premierowym
          materiałem dorównującym nagraniom z płyt długogrających. Później w Anglii
          zmienili kryteria "dopuszczalności" małej płytki na listy przebojów i rynek
          trochę padł. Inną kwestią są płyty artystów grających muzykę taneczną. Tam
          zwykle pojawiają remiksy przyrządzone przez innych artystów, nierzadko lepsze
          od utworów oryginalnych. W naszych warunkach potrzeba na to dużo pieniążków, za
          dużo wink
    • Gość: ineS Re: SINGIEL - ważne pytanie IP: *.lodz.mm.pl 23.03.05, 00:09
      Osobiście nie widze sensu wydawania kupy kasy na jedną piosenke, remixy nie
      mają dla mnie wartości, co innego gdyby wydano płyte z jedną piosenką w różnych
      wykonaniach,chętnie bym sie skusiła, np. At last, My funny Valetine.
      Jak mi się spodba kolejna piosenka zespołu predzej kupie płyte,bo istniej
      szansa,że reszta mi sie spodoba. Jak chce jedną piosenke to ją przegram od
      kogos albo nagram z radia.

Dla mnie czegoś takiego jak singiel mogłby nie byc wcale.
    • Gość: vapor pisze się SINGEL, czyta się SINGIEL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.05, 20:05
      jak w temacie...
      • Gość: Jacenty Re: pisze się SINGEL, czyta się SINGIEL IP: *.chello.pl 23.03.05, 22:28
        Chętnie się dowiem, gdzie tak się pisze? big_grin
        • Gość: vapor pisze się SINGEL..sprawdz w Slowniku Jez Polskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.05, 13:23
          • Gość: aa Re: pisze się SINGEL..sprawdz w Slowniku Jez Pols IP: *.crowley.pl 24.03.05, 15:29
            brakowało tutaj tylko polaczka, który nawet w dyskusję o singlach musi wrzucić
            swoje hamstwo i zarozumialstwo
            • Gość: vapor do aa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.05, 18:15
              naucz sie kulturalny człowieczku najpierw pisac "hamstwo", a potem pogadamy
          • Gość: Jacenty Re: pisze się SINGEL..sprawdz w Slowniku Jez Pols IP: *.chello.pl 24.03.05, 18:49
            Prócz singla w odniesieniu do tenisa niczego więcej nie znalazłem, ale pewnie
            mam słownik niedobry smile
            • ianek70 Re: pisze się SINGEL..sprawdz w Slowniku Jez Pols 25.03.05, 18:20
              Gość portalu: Jacenty napisał(a):

> Prócz singla w odniesieniu do tenisa niczego więcej nie znalazłem, ale pewnie
              > mam słownik niedobry smile

A ja mam lepszy słownik. Pisze się SINGIEL, według Małego Słownika Jęz Pol PWN.
    • Gość: pajacyk Re: SINGIEL - ważne pytanie IP: *.com / *.internetdsl.tpnet.pl 24.03.05, 06:46
      ja uwielbiam single... to jest główna zawartość paczek przysyłanych z anglii,
      bo u nas niestety ten rynek nie hula uncertain
    • Gość: Marta Re: SINGIEL - ważne pytanie IP: 83.238.41.* 25.03.05, 00:00
      Ja osobiście posiadam jeden singiel i 2 maxisingle. Na singlu oprócz piosenki
      promocyjnej znajduje sie przerobka tego utworu. I to jest fajne smile Single są
      produkowane w ograniczonej ilości - przewaznie dla stacj radiowych. Niestety
      trudno jest je zdobyć.
      • Gość: Jacenty Re: SINGIEL - ważne pytanie IP: *.chello.pl 25.03.05, 09:14
        To zależy o jakim rejonie geograficznym mówimy wink W cywilizowanym części
        muzycznej Europy, którego centrum jest Londyn single są tak samo dostępne jak
        maxisingle. Rożnią się ceną i liczbą utworów. Oczywiście mogą być wydawane w
        wersjach limitowanych, ale to samo dotyczy wszystkich pozostałych formatów. Dla
        rozgłośni radiowych "wypuszczane" są dodatkowo płytki z jedną tylko piosenką i
        do sklepów nie trafiają. Można je czasem dostać w komisach, targach itp. Bywa,
        że dzięki swej trudnej dostępności osiągają wysokie ceny, mimo że pod względem
        zawartości merytorycznej ustępują oficjalnym wydawnictwom wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka