Dodaj do ulubionych

ulubiony instrument

IP: *.icm.edu.pl / *.ek.univ.gda.pl 21.06.02, 11:27
saxofon!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Obserwuj wątek
    • teddy4 Re: ulubiony instrument 21.06.02, 11:31
      Taki temat już chyba był.
      • Gość: madzia Re: ulubiony instrument IP: *.icm.edu.pl / *.ek.univ.gda.pl 21.06.02, 11:35
        jeśli tak to sorki ale nie zauważyłam, rzadko tu bywam... jeśli nie sprawi Ci
        trudności to napisz jaki jest Twój ulubiony instrument... pozdrowionka
      • Gość: Crotalus Re: ulubiony instrument IP: 213.17.170.* 21.06.02, 11:36
        Gitara. Niesytety moja gitara nie chce zabrzmieć hendrixowskim dźwiękiem. Mam
        marshala, fendera (czarnego), niezłe umiejętności, ale nawet przy totalnym
        przestrojeniu nie chce zabrzmieć z mocą jaka miała gitara Jimiego.
    • cze67 Re: ulubiony instrument 21.06.02, 11:35
      Ja to najbardziej lubie gitare basowo tudziesz kontrabas. Pieknie o nim
      spiewala Barbara Kraftowna w piosence "Szarp pan bas" Starszych Panow dwoch.
      A z basistow to najbardziej Tony Levina, Lesa Claypoola, Chrisa Squiera i tego
      z braci Wright kto gra na basie oraz kogos kto gra na tym instrumencie w
      piosence Talk Talk "Happines Is Easy". Z naszych bezkonkurencyjny jest Olo
      Walicki.
      • teddy4 Re: ulubiony instrument 21.06.02, 11:49
        Sama chciałaś:
        SYNCLAVIER - tajemniczy instrument klawiszowy używany przez Martina Gore na
        płycie "Black celebration" DM
        FENDER JAZZ BASS - kwintesencja brzmienia basu
        ARP 2600 - Tony Banks z Genesis używał go w późnych latach 70-tych
        FENDER RHODES PIANO - jako pierwszy zagrał na nim chyba Ray Charles w 1959
        roku, masowa kariera w latach 70-tych (np. wstęp do "one Way Ticket"
        Eruption).Obecnie najbardziej pożądany instrument klawiszowy świata (a to
        dzięki Air, St.Germain, Massive Attack, DJ Shadow czy nawet naszemu Smolikowi)
        VIRUS INDIGO - wirtualny syntezator analogowy. Na wyposażeniu Underworld czy
        Agressiva 69
        GIBSON ES 175 - gitara, na której można uzyskać piękne,pastelowe brzmienie
        nieosiągalne dla tzw."desek".

BTW - Crotalus, polecam Ci książkę Noela Reddinga - "Prawdziwa historia The
        Jimi Hendrix Experience". Tam można się dowiedzieć wielu ciekawych rzeczy,
        także np. w jakich okolicznościach Jimi po raz pierwszy "sprzęgnął" Strata.
        • Gość: Crotalus Re: ulubiony instrument IP: 213.17.170.* 21.06.02, 11:51
          teddy4 napisał(a):

> Sama chciałaś:
          > SYNCLAVIER - tajemniczy instrument klawiszowy używany przez Martina Gore na
          > płycie "Black celebration" DM
          > FENDER JAZZ BASS - kwintesencja brzmienia basu
          > ARP 2600 - Tony Banks z Genesis używał go w późnych latach 70-tych
          > FENDER RHODES PIANO - jako pierwszy zagrał na nim chyba Ray Charles w 1959
          > roku, masowa kariera w latach 70-tych (np. wstęp do "one Way Ticket"
          > Eruption).Obecnie najbardziej pożądany instrument klawiszowy świata (a to
          > dzięki Air, St.Germain, Massive Attack, DJ Shadow czy nawet naszemu Smolikowi)
          > VIRUS INDIGO - wirtualny syntezator analogowy. Na wyposażeniu Underworld czy
          > Agressiva 69
          > GIBSON ES 175 - gitara, na której można uzyskać piękne,pastelowe brzmienie
          > nieosiągalne dla tzw."desek".
          >
          > BTW - Crotalus, polecam Ci książkę Noela Reddinga - "Prawdziwa historia The
          > Jimi Hendrix Experience". Tam można się dowiedzieć wielu ciekawych rzeczy,
          > także np. w jakich okolicznościach Jimi po raz pierwszy "sprzęgnął" Strata.

Dzięki. Mam nadzieję że ją znajdę.
          pzdr

• teddy4 Re: ulubiony instrument 21.06.02, 11:54
            Jeżeli nie będzie w Empiku to napisz do wydawcy www.kagra.com.pl.
            • Gość: Crotalus Re: ulubiony instrument IP: 213.17.170.* 21.06.02, 11:58
              teddy4 napisał(a):

> Jeżeli nie będzie w Empiku to napisz do wydawcy www.kagra.com.pl.

Dzięki powtórne.
        • Gość: madzia Re: ulubiony instrument IP: *.icm.edu.pl / *.ek.univ.gda.pl 21.06.02, 11:55
          marudziłeś że już było a napisałeś wypracowanie...
          dzięki
          pozdrowionka
        • cze67 Re: ulubiony instrument 21.06.02, 12:04
          teddy4 napisa?(a):

> VIRUS INDIGO - wirtualny syntezator analogowy. Na wyposaz˙eniu Underworld czy
          > Agressiva 69

Wirtualny, to znaczy ze nie istnieje, czy ze siedzi w komputerze?
          • teddy4 Re: ulubiony instrument 21.06.02, 12:08
            Nie znam się aż tak bardzo na technice. Napiszę wieć tylko tyle,że ten klawisz
            zawiera w sobie możliwości analogowych moogów i arpów oraz cyfrowych
            klawiszy.Więcej informacji www.waldorf-music.de . Jako fan Tony Banksa polecam.
    • Gość: aric Re: ulubiony instrument IP: *.wonlok.com.pl / 172.27.18.* / *.wonlok.com.pl 21.06.02, 12:13
      Zdecydowanie moja gitara basowa. Jolana rocznik 1982. Gdy skończyła 18 lat
      piłem nawet z nią wódką.
      • teddy4 Re: ulubiony instrument 21.06.02, 12:15
        Czy to taka z dwoma klawiszami w okolicy rogu?
        • Gość: aric Re: ulubiony instrument IP: *.wonlok.com.pl / 172.27.18.* / *.wonlok.com.pl 21.06.02, 12:20
          Ja nie miałem klawiszy tylko taki wichajster do zmiany przystawek, ale urwałem
          go kiedyś na jakimś koncercie i teraz mam oteór i zwarte kable na krótko, co by
          grały obie przystwaki. Na marginesie, to właśnie tamtędy piła wódkę. Poza tym
          jest czarna, ma kształt gipsona les poula i ma struny rotosouda.
    • Gość: Marcel Re: ulubiony instrument IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 21.06.02, 12:28
      Każdy instrument jest dobry pod warunkiem, że muzyk umie na nim grać.
      • Gość: ugugunan Re: ulubiony instrument IP: 2.4.STABLE* / 10.10.0.* 21.06.02, 12:34

Czterostrunowy Rickenbaker...
      • teddy4 Re: ulubiony instrument 21.06.02, 12:35
        Taaak. Nawet "Kosmos" albo "jola-2". Jak by ktoś nie wiedział - to polskie
        gitary produkcji fabryki Defil z Lubina.
        • Gość: Marcel Re: ulubiony instrument IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 22.06.02, 15:10
          Przy okazji pytanie było o rodzaje instrumentów, nie o marki.
          Instrumenty to np. gitara, saksofon, skrzypce, fortepian.
          Marki to np. Gibson, Fender, Tama, Kurzweil
      • Gość: aric Re: ulubiony instrument IP: *.wonlok.com.pl / 172.27.18.* / *.wonlok.com.pl 21.06.02, 12:40
        Nieprawda. Nie chodzi o to jak się gra, tylko po co się gra i czy zna się
        własne możliwości. Dobrze użyty instrument, nawet trzymany w rękach kiepskiego
        muzyka może się okazać niesamowitą bronią, patrz Rolling Stones, charyzma i
        własne brzmienie wystarczyły na tyle, by nawed dzisiaj ci panowie rozgrzewali
        miliony na całym świecie. Natomiast czasem piekilnie dobry wirtuoz nie daje ci
        żadnej przyjemności ze słuchania.
      • Gość: aric Re: ulubiony instrument IP: *.wonlok.com.pl / 172.27.18.* / *.wonlok.com.pl 21.06.02, 12:40
        Nieprawda. Nie chodzi o to jak się gra, tylko po co się gra i czy zna się
        własne możliwości. Dobrze użyty instrument, nawet trzymany w rękach kiepskiego
        muzyka może się okazać niesamowitą bronią, patrz Rolling Stones, charyzma i
        własne brzmienie wystarczyły na tyle, by nawed dzisiaj ci panowie rozgrzewali
        miliony na całym świecie. Natomiast czasem piekilnie dobry wirtuoz nie daje ci
        żadnej przyjemności ze słuchania.
    • kugel Re: ulubiony instrument 21.06.02, 13:19
      Moim marzeniem jest nauczyć sie grać na...trójkącie, ale nie znalazłem w żadnej
      szkole takiego kierunkusmile))
      A teraz szukam melodyki - piękny instrument...
      • madzia1902 Re: ulubiony instrument 21.06.02, 13:24
        w szkole zawsze chciałam grac na grzechotce... albo kastanietach...ostatecznie
        mogł być trójkątsmile
        • Gość: aric Re: ulubiony instrument IP: *.wonlok.com.pl / 172.27.18.* / *.wonlok.com.pl 21.06.02, 13:31
          Pamiętam, że kiedyś grałem na grzebieniu owiniętym w sreberko. Zarąbiście.
          • madzia1902 Re: ulubiony instrument 21.06.02, 13:35
            też próbowałam swych sił na grzebieniu!!! później przyszła kolej na flet prosty i
            dzwonki...
            • Gość: aric Re: ulubiony instrument IP: *.wonlok.com.pl / 172.27.18.* / *.wonlok.com.pl 21.06.02, 13:41
              Pamiętam, gdy założyłem mój zespół Niemyte Jeże mając 15 lat pierwszą płytę
              nagraliśmy na pudzkach od portagenu, pokrywkach, harmonijce, grzebieniu, flecie
              prostym i starej gitarze akustycznej. Niesamowita awangarda, z bengalskim
              vosalem.
              • madzia1902 Re: ulubiony instrument 21.06.02, 13:44
                qrcze a nagraliscie to gdzieś? chetnie bym posłuchałasmile teraz masz jakis zespół?
                • Gość: aric Re: ulubiony instrument IP: *.wonlok.com.pl / 172.27.18.* / *.wonlok.com.pl 21.06.02, 13:50
                  Tak. W Łodzi po pubach graliśmy od 93 roku. Teraz trochę mniej, bo praca i
                  obowiązki, smutne prawda. Nagraliśmy trzy płyty. Jedna została wydana i można
                  było ją kupić jakieś pięć lat temu w niektórych łodzkich sklepikach. Ostatnią
                  nagraliśmy w Radiu Łódź ok roku temu. Jeśli chcesz to ci wyslę, albo poproszę
                  kumpla to przerobi na mp3 i ci prześlę. Dowiem się i w poniedziałek dam ci
                  odpowiedź. mój mail a.matczak@wonlok.com.pl
                  • madzia1902 Re: ulubiony instrument 21.06.02, 13:57
                    ok...masz wi@domość smile
    • bartok Re: ulubiony instrument 21.06.02, 13:22
      Oczywiście fortepian. To najlepszy instrument na świecie.
      • teddy4 Re: ulubiony instrument 21.06.02, 15:27
        No ale konkretnie - który fortepian? Ja np. lubię sztajnłeje.
    • Gość: Kazek Re: ulubiony instrument IP: 2.2.STABLE* / *.echostar.pl 21.06.02, 20:01
      Puzon!
      z gitar: Greg! Widziałem niedawno w raichu po okazyjnej cenie nowy, doskonały
      egzemplarz za 5000 marek (to było krótko przed wprowadzeniem Euro). Czy
      rozumiecie, co przeżyłem nie mając tej sumy? Kto mi łzy otrze?
    • radio.minus Re: ulubiony instrument 22.06.02, 15:22
      Pewnie, że SAX of/on potem bas a potem perkusjaaaaa!
    • ziedrzec Sitar 24.06.02, 11:48
      Najpiękniejszym wizualnie i brzmieniowo
      instrumentem swiata
      jest
      S I T A R
    • vulture Re: ulubiony instrument 24.06.02, 21:07
      Organy Hammonda
      Niektórzy nie wiedzą, ale ten instrument został wynaleziony w latach 30-tych i
      używany w jazzie, a w muzyce rockowej (bo jej wcześniej nie było) zaczął się
      pojawiać w latach 60-tych i głównie z tą dekadą i z następną jest kojarzony (aż
      do wejścia na rynek nowoczesnych syntezatorów, które jednak Hammonda nie
      podrobią)
      • seqence Re: ulubiony instrument 25.06.02, 12:52
        vulture napisał(a):

> Organy Hammonda
        > Niektórzy nie wiedzą, ale ten instrument został wynaleziony w latach 30-tych i
        > używany w jazzie, a w muzyce rockowej (bo jej wcześniej nie było) zaczął się
        > pojawiać w latach 60-tych i głównie z tą dekadą i z następną jest kojarzony (aż
        >

> do wejścia na rynek nowoczesnych syntezatorów, które jednak Hammonda nie
        > podrobią)

To stwierdzenie można by było odnieść do organów piszczałkowych, które niby
        Hammondy miały zastapić a w zasadzie być ich praktyczniejsza w użytku kopią.
        Hamondy nie są już raczej praktyczne to zabytki dla koneserów i kolekcjonerów, a
        dobry moduł brzmieniowy od strony dzwięku daje gdzieś 99% realizmu (odtworzone są
        najdrobniejsze detale: symulacja głosnikow obrotowych Lesle itp itd ) laik na
        pewno nie odrożni. Podobnie jest z innymi instrumentami klawiszowymi: pianina,
        fortepiany, klawesyny, "Clavinety", klawikordy itp...można je już z dużym
        powodzeniem zastapić. Poza tym jeśli chodzi o syntezatory to generalnie stworzno
        je po to by tworzyć swoje własne barwy a nie imitować inne instrumenty co nie
        jest też niczym złym. Ja lubie instrumenty klawiszowe bo są proste w istocie
        grania i bardzo praktyczne. Na klawiszach można zrobić dziś prawie wszystko smile)
    • Gość: ELLA Re: ulubiony instrument IP: *.elblag.dialog.net.pl 24.06.02, 21:18
      To się tak nie da jednoznacznie okreslić, bo to zależy od nastroju i od tego
      jakiego gatunku muzycznego słucha się w danej chwili. Gdy wpadam w melancholię
      uwielbiam słuchać skrzypiec. Godzinami. Gdy jadę miastem nocą zasłuchana jestem
      w smooth-jazzowe brzmienie saksofonu. W kameralnym jazzowym składzie (np.trio)
      oddaję swoją wrażliwość muzyczną we władanie fortepianowi. Grać natomiast
      uwielbiam najbardziej na perkusji. A i tak najpiękniejszym instrumentem jest
      głos ludzki. Pozdrawiam
    • Gość: mallina Re: ulubiony instrument IP: *.dip.t-dialin.net 25.06.02, 16:01
      waltornia!
    • Gość: Krwawa M Re: ulubiony instrument IP: *.lubin.dialog.net.pl 27.06.02, 16:51
      Gitara klasyczna ( ewentualnie basowa )

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka