Dodaj do ulubionych

DLACZEGO POLACY NIE KUPUJĄ MAXI SINGLÓW ?

IP: *.toya.net.pl / 10.0.211.* 24.06.02, 06:22
No właśnie... dlaczego?

Przeciez te małe płytki są extra... kilka fajnych utworków, plus video i jakieś
bonusy. Dziwi mnie postawa niektórych, co kupują album dla jednej piosenki...
pytam : "To może singla sobie kupisz?" odp : "A co to takiego" ?

Wydaje mi sie ze w Polsce jest nie (źle) wyrobiona opinia o tych formach
dystrybucji muzyki. DLa wielu single nie istnieją bądź są to promocyjne płyty
rozdawane dla rozgłośni radiowych. Ponadto, wytwórnie muzyczne w Polsce też się
nie starają (ubiegłoroczny hit jesieni "L'Amour Toujours" 9 m-cy na liście Hop
Bęc , a w Polsce singiel nie został wydany na rynek sprzedaży - gratuluję
specjalistom od marketingu Universal Music Polska). Czyżby chciały zbijać
więcej kasy na albumach bądź kompilacjach???

Jakie jest wasze zdanie na ten temat?
Obserwuj wątek
    • Gość: gadula Re: DLACZEGO POLACY NIE KUPUJĄ MAXI SINGLÓW ? IP: *.sympatico.ca 24.06.02, 06:32
      ... bo Polki nie kupuja.
    • vulture Re: DLACZEGO POLACY NIE KUPUJĄ MAXI SINGLÓW ? 24.06.02, 10:20
      Odpowiedź na to pytanie jest prosta:

1. W Polsce prawie wcale nie produkuje się singli - te z nagraniami zachodnich
      wykonawców są importowane, więc odpowiednio kosztują, a nie każdy ma ochotę na
      wydanie 20-25 PLN na jedną piosenkę i jej 2 remiksy. Nagrania dodatkowe
      interesują tylko kolekcjonerów.

2. Single wydawane przez polskich artystów nie mają nagrań dodatkowych, na ogół
      mają tylko jedno nagranie, a poza tym raczej nie są dostępne w masowej
      sprzedaży, tylko są produkowane w niewielkiej ilości i rozsyłane po stacjach
      radiowych.

3. W Polsce nie opłaca się wydawanie singli, bo każdy musiałby mieć osobną akcę
      promocyjną, a tak promuje się od razu całą płytę. A że Polacy ostatnio nie
      kupują polskich płyt, bo niczego ciekawego na nich nie ma, to już inna sprawa.
      • makryba Re: DLACZEGO POLACY NIE KUPUJĄ MAXI SINGLÓW ? 24.06.02, 13:24

> 3. W Polsce nie opłaca się wydawanie singli, bo każdy musiałby mieć osobną akcę
        >
        > promocyjną, a tak promuje się od razu całą płytę.

single zawsze były i będą elementem promocji albumu, nie trzeba ich więc
        dodatkowo promować. wystarczy klip w tv i sam utwór w radio.

• Gość: jmarr Re: DLACZEGO POLACY NIE KUPUJĄ MAXI SINGLÓW ? IP: *.hipernet.ras.pl 24.06.02, 12:47
      hmm... tylko zgaduję - bo nigdzie nie można ich dostać?
    • radio.minus Re: DLACZEGO POLACY NIE KUPUJĄ MAXI SINGLÓW ? 24.06.02, 13:11
      W naszym kraju single to produkt śladowy. Ja jestem wielką zwolenniczą singli,
      ale w naszym biednym kraju ludzi nie stać - wolą kupić kasetę z całym
      materiałem, bądź cd. Dlatego też wielkie firmy fonograficzne w Polsce nie
      inwestują w to przedsięwzięcie. Oczywiście od czasu do czasu można kupić sobie
      jakieś cudo, ale pozostaje wyłącznie dla pasjonatów, kolekcjonerów... a nie
      pzreciętengo Polaka!
      • Gość: mac Re: DLACZEGO POLACY NIE KUPUJĄ MAXI SINGLÓW ? IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 26.06.02, 01:23
      • Gość: m Re: DLACZEGO POLACY NIE KUPUJĄ MAXI SINGLÓW ? IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 26.06.02, 01:24
    • vulture Re: DLACZEGO POLACY NIE KUPUJĄ MAXI SINGLI ? 26.06.02, 07:42
      Dwie poprzednie wypowiedzi w pełni wyczerpują zaproponowany temat.
    • Gość: belle_ Re: DLACZEGO POLACY NIE KUPUJĄ MAXI SINGLÓW ? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 26.06.02, 12:16
      ..uwielbiam single! szkoda, ze w polsce jest ich tak malo.. EPki z prawdziwego
      zdarzenia wydaje chyba tylko sissy records (cool kids of death, scianka, lenny
      valentino..) - ciesze sie, ze ktos u nas jednak sie zainteresowal
      rozpowszechnianiem tej formy promowania muzyki. smile
      • Gość: Darek Re: DLACZEGO POLACY NIE KUPUJĄ MAXI SINGLÓW ? IP: *.toya.net.pl / 10.0.211.* 27.06.02, 10:13
        Ja też bardzo lubie maxi single np. zespołów U2 czy Oasis (moje ulubione).

Mam albumy i co z tego... i tak singiel prócz utworu głównego (często w wersji
        zmienionej w stosunku do tej z albumu) zawiera różne ekskluzywne dodatki jak
        wywiady, wideoklipy czy tracki koncertowe. Fakt, jeśli ktoś nie jest fanem to
        srał mu pies - wystarczy mu klip w tV i utwór w radiu (ew. na longplayu)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka