Dodaj do ulubionych

MAANAM- co się dzieje?

16.04.05, 00:24
Martwi mnie forma tego zespołu. Kiedyś ich nagrania robiły niesamowite
wrażenie, ciarki przechodziły po plecach- "Granice", "Eksplozja", "Jestem
kobietą", "Sie ściemnia".
Od połowy lat `90 muzycy Maanamu pogubili się. Nieudane eksperymenty z
elektroniką, popowe piosenki, które miały podbijać listy przebojów, a
ostatnio płyta z autoplagiatami. Z jakim utworem kojarzy się Wam, na
przykład, piosenka "To mi się śni"?
Teksty kory też coraz gorsze, zachaczające już o grafomanię.
Dlaczego nam (starym fanom) to robicie??????? Może pora już ze sceny zejść?
Obserwuj wątek
    • gosiua Re: MAANAM- co się dzieje? 16.04.05, 11:24
      Masz 200% racji, Marchefko9! Pogubili się , biedacy, pogubili. Ostatnie ich
      produkcje są żenujące i to od dobrych kilku lat. I pomyśleć, że kiedyś
      skakałabym z radości, że przyjeżdżają koncertować w moim miasteczku.... Ich
      koncert zapowiadany jest na najbliższy piątek i ... chyba jednak nie
      zaryzykuję, niestety. Wolę w zaciszu domowym posłuchać "Nocnego patrolu".
      Pozdrowienia!
      • Gość: maciej Re: MAANAM- co się dzieje? IP: *.telia.com 16.04.05, 14:44
        tez tak uwazam. niestety sila kasy jest wieksza od honoru. z drugiej strony
        patrzac, trzeba zauwazyc, ze na pewno nowy - gorszy maanam pozyskal nowych,
        mlodszych fanow. tak to juz jest: jedni odwracaja sie od gruy zawiedzeni a
        innym podoba sie to co teraz robia. niedlugo nagraja jakis kawalek ze znanym
        hiphopowcem, bo to teraz w modzie i znow mlodych fanow przybedziesmile a na
        koncert idz! tam zawsze mozna uslyszec starsze kawalki.
        poz,maciej
        • bebiak Re: MAANAM- co się dzieje? 16.04.05, 14:56
          Kiedyś, przez całe lata, trudno było znaleźć koncert Maanam-u w Warszawie, na
          którym bym nie była. Tak było do płyty "Łóżko" - po tej płycie jakoś tak... no,
          sami wiecie...
          Owszem, nabywam kolejne płyty, ale to chyba już z sentymentu.
          Słucham Maanam-u ale tego sprzed "Łóżka" ..
          Nie krytykuję nowszych dokonań, bo wg mnie każdy ma prawo czynić to, co uważa
          za stosowne, a przyczyny takich dokonań są dla mnie niezbyt istotne - mnie
          doprawdy nic do tego co robi ktoś inny.
          Trochę żal tego co było i już pewnie się więcej nie pojawi.
          Cóż, z pewnością się zestarzałamsmile
          Pozdrowienia. B.
    • Gość: Lecho Re: MAANAM- co się dzieje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.05, 16:19
      Jestem z nimi od pierwszych koncertów, niestety, jak piszecie, nie potrafią
      odejść z honorem. Tak ciężko powiedzieć Dziękujemy ?
      • Gość: Jacenty Re: MAANAM- co się dzieje? IP: *.chello.pl 17.04.05, 21:29
        Lecho, a pamiętasz Maanam Elektryczny Prysznic?
        • Gość: Lecho Re: MAANAM- co się dzieje? IP: *.teleton.pl 18.04.05, 07:38
          Jak najbardziej, z Porterem jeszcze ! Ale młody byłem i glam mi wtedy we głowie
          siedział.
    • Gość: chomik Re: MAANAM- co się dzieje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.05, 10:34
      Szkoda, że nie widzą jak smutne jest to co czynią...
    • Gość: krzysiek Re: MAANAM- co sie˛ dzieje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.05, 11:42
      nie rozumiem jak mozna bylo wyrzucic stary sklad na ktorym opieralo sie stare i
      oryginalne brzmienie zespolu ....chyba kora i marek maja zlych doradcow...
      nocny patrol- arcydzielo....
      • Gość: maribon Re: MAANAM- co sie˛ dzieje? IP: *.dolsat.pl / *.dolsat.pl 17.04.05, 21:27
        alez to pomysl Kory zeby ich wyrzucic. i nie wolno o tym publicznie mowic.
        wlasnie zlikwidowano forum Maanamu w domenie gery bo nie wolno bylo
        powiedziec tam zlego slowa o zespole ani o tym zdarzeniu.
        zlikwidowal je manager Maanamu i towarzysz zycia Kory na prosbe lkan
        fanclubowych miernot ktorych ambicja jest poglaskanie pieska gwiazdy i stos
        nierzeczywistych komplementow.
        • Gość: chomik Re: MAANAM- co sie˛ dzieje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.05, 23:07
          Pan Sipowicz ma niestety niezbyt dobry wpływ na Korę.
          Jest to straszny bufon, który żyjac w cieniu żony robi wszystko by wyjść z tego
          cienia. Czy ktoś z Was czytał jego wiersze w Tylko Rocku?
          • morgen_stern Re: MAANAM- co sie˛ dzieje? 02.06.05, 21:51
            Ja czytałam "wiersze" pana Sipowicza w "Tylko Rocku". Tak sie składa, że
            ociupinę znam się na poezji, a przynajmniej na tyle, żeby bez pudła odróżnić
            ciekawy wiersz od grafomanii. Ale żeby stwierdzić, że "poezja" pana S. jest
            nadętą i koszmarną grafomanią nie potrzeba znawcy smile)
            Nigdy nie byłam fanem zespołu, choć lubię kilka ich starych kawałków. Natomiast
            to, co robią teraz... Czy mogę użyc słów disco polo? w każdym razie coś o
            równej sile wyrazu smile))
        • Gość: margo Re: MAANAM- co sie˛ dzieje? IP: *.lublin.pl 03.06.05, 00:32
          Właśnie tak przypuszczam że dlatego zlikwidowano to forum. Może i ostatnimi czasy nie mają oryginalnego (Maanamowego)pomysłu na płytę ale zawsze będę ich uwielbiać.Może to jest i chore, ale nic na to nie poradze. A tak ogólnie to macie rację.Szkoda tylko że nie czytają tych wypowiedzi swoich fanów może by się troszkę zastanowili.Pozdro!!!
      • Gość: artus Re: MAANAM gra w supermarkecie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.05, 22:47
        Się sprzedali!
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=55&w=24189328&v=2&s=0
    • monia515 Re: MAANAM- co się dzieje? 18.04.05, 13:48
      No właśnie! Czy Kora nie słyszy, że piosenka 'To mi się śni' = 'Stoję, stoję,
      czuję się świetnie'????? A może to specjanie?? Jak myślicie?
    • nefil Re: MAANAM- co się dzieje? 18.04.05, 20:24
      MAANAM- Żle się dzieje (tak powinien nazywać się nowy album tej grupy)

Dość żałośne próby zwrócenia na siebie uwagi- Kora jako Madonna (teledysk
      do "Wolno płyną łodzie", Kora jako Frida (okładka ostatniej solowej płyty),
      piosenki użyte w reklamach monopolisty.

"Hej prorcy moi z gniewnych lat
      obrastacie w tłuszcz
      już was w swoje szpony dopadł szmal
      zdrada płynie z ust"
      • Gość: Atan Re: MAANAM- co się dzieje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.05, 21:44
        Maanam to teraz po prostu Sipowicz+Kora, Marek już mniej się liczy. Stąd ten
        stan przedagonalny.
        • Gość: margo Re: MAANAM- co się dzieje? IP: *.lublin.pl 03.06.05, 00:37
          Może to wina kolejności powstawania piosenki?Kiedyś (na starych)płytach najpierw pojawiał sie tekst a później Marek komponował muzykę do niego, a teraz jest odwrotnie. Kora poszła na łatwizne.Niech to szybko zmienią a efekt murowany.Więcej serca w to co robicie Maanam!!!
    • Gość: relanium Re: propozycja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.05, 21:08
      Maanam powinien sprzedać jakąś swoją piosenkę firmie Constar. Myślę, że jest to
      dobra koncepcja wink
      • Gość: malina Re: propozycja IP: *.lublin.pl 04.06.05, 11:34
        Sam się sprzedaj Constarowi.Dobrze byś się komponował z kiełbasą przyprawiającą o mdłości.
        • Gość: fan Re: propozycja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.05, 12:27
          Ładnie to tak podszywać się pod koleżankę?
    • Gość: locco Re: MAANAM- co się dzieje? IP: *.idzik.pl / *.idzik.pl 04.06.05, 13:33
      Powielają drogę większości polskich zespołów, brak jakichkolwiek muzycznych
      pomysłów zaczyna być zastępowany autoplagiatami. To jest typowy SYNDROM
      WYPALENIA i dotyczy większości krajowych wykonawców tamtych lat. Część byłych
      muzyków mająca zaplecze finansowe otwiera własne firmy (kawiarnie,
      galerie,studia mody etc.) część (tak jak m.in. Maanam) usiłuje wbrew
      nieubłaganym prawom biologii jeszcze na "rynku muzycznym " zaistnieć. A że
      efekt opłakany ? problem w tym że do tej właśnie części wykonawców to nie
      dociera. Oni są zawieszeni w odrealnionym świecie, żyją przeszłością od której
      kupony już odcięli. Pozostała pustka. Trzeba to "czymś" zapełnić, i tak
      powstają koszmarki muzyczne, które już gdzieś nie raz każdy słyszał, riffy
      które każdy zna na pamięc ale...w trochę innej aranżacji. Cóż, tak też można
      tylko czy to się sprzeda ? Szkoda że to "rozmienianie na drobne" własnej,
      nierzadko pięknej kariery muzycznej, dotyczy zespołów które w latach 80 i 90-
      tych stanowiły trzon polskiej muzyki.Szkoda.
      • Gość: margo Re: MAANAM- co się dzieje? IP: *.lublin.pl 04.06.05, 15:15
        Ale ja nie chce żeby przestali nagrywać nowe płyty!!!
        • Gość: maribon Re: MAANAM- co się dzieje? IP: *.bulldogdsl.com 05.06.05, 17:58
          niestety zal patrzec co sie z nimi dzieje.i jeszcze w tym roku zagraja w Opolu
          na dodatek nie swoja piesn tylko Ewy Demarczyk. Ewa Demarczyk nie jest w stanie
          ktory by jej uniemozliwial wykonanie . Po Prostu powiedziala wiele lat temu
          dosc sobie ,naszemu szolbiznesowi i slabemu festiwalowi i powinna byc swiatlym
          przykladem dla Kory ktora nie odpusci okazji byc pokazac sie publicznie tylko
          zeby sie pokazac tzreba miec troche wiecej do pwoiedzenia niz ladny wyglad i
          pudla na reku czego w swojej pazernosci Kora nie rozumie.
          zalosc zalosc.
          chwala ze tym roku jzu nie chwali w Tvp prezydenta Kaczynskiego za
          zarzadzanie Warszawá jak to robila w zeszlym czy nie chodzi z panem
          balcerowiczem pod reke.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka