maro76 19.04.05, 17:10 www.radioclassique.fr sprawdzcie, jak nie znacie świetny,zróżnicowany repertuar, audycje tematyczne, transmisje na zywo, opery itp itd jak dla mnie numer 1, wśród tych które znam i których słuchałem pozdro Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
draconessa Re: Fajne radio internetowe - francuskie 19.04.05, 20:19 Bardzo sympatyczne radio)) Odpowiedz Link Zgłoś
schaetzchen radio + linux = ????? 19.04.05, 21:16 A czy ktoś życzliwy może mnie oświecić jak słuchać radia z komputera, używając linuxa? Bo ja się nie znam kompletnie Konkretnie to jest aurox linux, ale jakiś prehistoryczny. Odpowiedz Link Zgłoś
maro76 Re: radio + linux = ????? 19.04.05, 23:38 schaetzchen napisała: > A czy ktoś życzliwy może mnie oświecić jak słuchać radia z komputera, używając > linuxa? Bo ja się nie znam kompletnie Konkretnie to jest aurox linux, ale > jakiś prehistoryczny. życzliwy to ja jestem,ale trudno mi będzie coś sensownego poradzić a czy np zwyczajne właczenie tego radia pod linuksem sprawia Ci jakiś kłopot - komputer odmawia wspólpracy? bo do niego nie potrzeba chyba odtwarzacza typu Winamp czy RealPlayer, startuje samo, otwierając nowe okno przeglądarki jeżeli chodzi o inne radiostacje, to one głownie grają we wspomnianych odtwarzaczach plus jeszcze Windows Media Player, no ale ten pod linuxem odpada jeżeli nie masz generalnie problemów ze schematem dźwiękowym i ustawieniami audio pod tym auroxem to nie powinno byc problemów z wystartowaniem, przynajmniej tego radia co podałem w linku ale tak naprawde to trudno cos sensownego poradzic, nie miałem z linuxem praktycznie do czynienia, troszke tylko bawiłem się Slackwarem, ale każda dystrybucja ma swoje narowy, aurox pewnie też może spróbuj na jakimś forum linuxowym, albo w poradnikach linuxowskich myślę że nie będzie problemu ze znalezieniem czegoś sensownego w sieci na ten właśnie temat no to Ci pomogłem pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
schaetzchen Re: radio + linux = ????? 20.04.05, 05:57 hehe, dziękuję No też tak myślałam, że radio samo wystartuje, ale to nowe okno się otwiera i nic nie słychać... Kartę dźwiękową mam raczej OK, bo mogę odtwarzać pliki zapisane na dysku. Chyba będę musiała sprowadzić siłę fachową w postaci mojego brata. A już myślałam, że mu zaszpanuję! Odpowiedz Link Zgłoś
jdrk Re: radio + linux = ????? 20.04.05, 22:25 Hejka! To radio produkuje, niestety dzwiek w formacie Microsoft (asf), dlatego tak od razu w Linuksie nie dziala. Ale jesli masz zainstalwoany MPlayer (bardzo popularny odtwarzacz plikow muzycznych), to dodatkowo musisz sobie doinstalowac wtyczke (plugin) do przegladarki internetowej. Jest tu: mplayerplug-in.sourceforge.net/ Ale jesli nie instalowalas nigdy pakietow Linuksowych, to lepiej popros brata, zeby to zrobil Pozdrawiam, Jedrek Odpowiedz Link Zgłoś
schaetzchen Re: radio + linux = ????? 20.04.05, 22:31 Dzięki! PS Jędrku, sprawdź pocztę Odpowiedz Link Zgłoś
survey06 Re: polecam rowniez.... 08.05.05, 09:17 Radio Classique to faktycznie fajne radio francuskie promujace glownie muzyke francuska. Ale polecam rowniez: SWISS RADIO CLASSIC, FD AUDITORIUM (wloskie)i RADIO CLASSICA (Radio Nationale de Espana). Swiss R.C prezentuje glownie muzyke w stylu "przeboje klasyki" ograniczajac sie do wylacznie do samej zapowiedzi tytulu utworu, kompozytor i wykonawcy. FD Auditorium daje duzo muzyki wloskiej operowej oraz prezentuje grupowo dziela poszczegolnych kompozytorow w wykonaniu orkiestr symfonicznych lub/badz poszczegolnych artystow z udzialem zespolow czy filharmonikow. Podaje tez miejsce i czas wykonania/nagrania przez kogo i z jaka orkiestra. Ciekawy program prezentuje radio hiszpanskie. Co pewnien czas, miedzy 20 a 22 na zywo, transmituje koncerty z roznych firharmonii europejskich (Barcelona, Bolonia, Stavanger) jak tez prezentuje na zywo opery. Nie ogranicza sie tylko do muzyki klasycznej ale rowniez porusza sie w strefie jazzu i nie boi sie dopiescic swoich sluchaczy wspolczesna muzyka powazna. Nie tak dawno jeszcze,mialem tez do dyspozycji francuskie RADIO HECTOR. Ale przestalo byc slyszalne. Trudno powiedziec dlaczego. Tamze mozna bylo delektowac sie perelkami polskiej muzyki klasycznej sponsorowanej przez MODA POLSKA. Musze spraewdzic co sie stalo, ze to radio zniknelo z eteru. Praca na polach naftowych jest trudna, odpowiedzialna i wymaga stalej koncentracji. A po calym dniu pracy, najlepsza metoda na odreagowanie i pelny relaks jest TYLKO muzyka klasyczna. Serdecznie pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
anetan5 Re: Fajne radio internetowe - francuskie 08.05.05, 19:12 Cześć a jakiego jeszcze słuchasz radia przez internet? Przyznam ze ,mnie interesuje tylko opera i troche muzyki klasycznej. Aneta Odpowiedz Link Zgłoś
manole Re: Fajne radio internetowe - francuskie 08.05.05, 23:11 anetan5 napisała: > Cześć a jakiego jeszcze słuchasz radia przez internet? Przyznam ze ,mnie > interesuje tylko opera i troche muzyki klasycznej. Aneta Witam! Nie jest ekspertem od muzyki powaznej, ale od dluzszego czasu slucham TYLKO jej. Lubie Beethoven Radio - www.beethoven.com oraz King FM - www.king.org/index.aspx Odpowiedz Link Zgłoś
anetan5 Re: Fajne radio internetowe - francuskie 09.05.05, 09:37 Dzięki bardzo ! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jacekm22 Re: Fajne radio internetowe - francuskie 14.05.05, 21:07 Slucham Radia Classique , codziennie . Ostatnio zmieniono nieco formule programowa , maja bardzo dobre komentarze ekonomiczne w blokach porannych i wieczornych wiadomosci . Stacja do obioru droga satelitarna via Hot Bird - bardzo dobra jakosc dzwieku . Polecam !!! Odpowiedz Link Zgłoś
survey06 Re: Vous ecoutez, ..... 15.05.05, 09:06 Vous ecoutez,... Vous ecoutez ...Radio Classique. Wszystko sie zgadza, tylko ta reklame mogliby jednak choc troche ograniczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
maro76 Re: Fajne radio internetowe - francuskie 18.05.05, 23:22 dziś, a w w zasadzie jutro bo między 2 a 4 rano 2 godziny poświęcone Williamowi Kapellowi program LES NUITS DE RADIO CLASSIQUE 3?me heure 02h00 J.S. Bach. Partita pour clavier n° 4 en ré M - BWV 828. William Kapell, pia. (RCA 09026689952). LES NUITS DE RADIO CLASSIQUE 3?me heure 02h28 L. van Beethoven. Concerto pour piano et orchestre n° 2 en si b M op. 19. William Kapell, pia. Orch. Symph. de la NBC. Vladimir Golschmann, dir. (RCA 09026689942). LES NUITS DE RADIO CLASSIQUE 3?me heure 02h56 F. Schubert. Moment musical en fa m D. 780 n° 3. William Kapell, pia. (RCA 09026689942). LES NUITS DE RADIO CLASSIQUE 3?me heure 02h58 F. Schubert. Valses, Danses allemandes et Ländler divers. William Kapell, pia. (RCA 09026689942). LES NUITS DE RADIO CLASSIQUE 3?me heure 03h06 E. Grieg. Mélodie élégiaque : "Dernier printemps" op. 34 n° 2. Orch. Symph. de Boston. Serge Koussevitzky, dir. (RCA 0902661826). LES NUITS DE RADIO CLASSIQUE 3?me heure 03h12 F. Chopin. Sonate pour piano n° 2 en si b m op. 35 dite "Marche Fun?bre" . William Kapell, pia. (RCA 09026689912). LES NUITS DE RADIO CLASSIQUE 3?me heure 03h32 S. Rachmaninov. Rhapsodie sur un th?me de Paganini op. 43. William Kapell, pia. Robin Hood Dell Orchestra of Philadelphia. Fritz Reiner, dir. (RCA 09026689922). nagrywarka w pogotowiu, bo Kapell nie jest częstym bohaterem audycji radiowych, a szkoda pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
miszi Re: Fajne radio internetowe - francuskie 19.05.05, 12:44 U mnie niestety nie działa Pewnie jak zwykle nie umiem uruchomić najprostszej rzeczy... Odpowiedz Link Zgłoś
maro76 Re: Fajne radio internetowe - francuskie 21.05.05, 12:44 miszi napisała: > U mnie niestety nie działa Pewnie jak zwykle nie umiem uruchomić > najprostszej rzeczy... Spróbuj opisać problem. Może coś się uda poradzić. Korzystając a faktu ze jestem przy głosie chciałbym tez polecić Radio Beethoven - chilijskie tym razem www.beethovenfm.cl/ sporo utworów spoza żelaznego repertuaru czas polski uzyskujemy dodając 5 godzin do podanego na stronie pozdro Odpowiedz Link Zgłoś