Gość: Felix Re: Manniak Czwartkowy IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 16.03.03, 20:25 Czy nie sądzicie, że warto byłoby dać coś z Aerosmith'u? Np. Crazy lub Cryin'? Na pewno powinno się pojawić Babe I'm gonna leave you Zeppelin'ów. Dużo lepsze niż Stairway! Dziwi mnie, że byli już Simon and Garfunkel, lecz nie było rewelacyjnego Sound of Silence. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaco Re: Manniak Czwartkowy IP: *.warszawa.adsl.tpnet.pl 20.03.03, 10:08 Co się stało z Bohemian Rapsody? Dlaczego jej nie widzę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kajtek43 Re: Manniak Czwartkowy IP: 62.111.226.* 31.03.03, 16:09 PANIE WOJTKU! KOCHAM PANA!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szabel Re: Manniak Czwartkowy IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 06.04.03, 15:22 Mam jedną prośbę. Czy w maniaku czwartkowym mógłoby się ukazać tłumaczenie piosenki Metallici "The Unforgiven" z płyty Metallica. Z góry dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Manniak Czwartkowy IP: *.pkp.com.pl 24.04.03, 14:33 Witam Pan Panie Wojtku. Śledzę od jakiegoś czasu Pańskie artykuły w Wyborczej. Również interesuję się muzyką, bardzo różną. Pamiętam Pańską audycję w Trójce "Metalowe tortury", prowadzona razem z Romanem Rogowieckim. Stąd wciąż słucham Iron Maiden i Judas Priest. Ale również od czasu do czasu słuchałem "Muzycznego manniaka". Generalnie lubię jak opowiada pan o muzyce. Może jedynie Piotr Kaczkowski mógłby sie z Panem równać ... dykcję ma lepszą. Styl prezentowany przez stacje komercyjne mnie mierzi. Ostatnio wpładła mi w ręce płyta króla bluesa Muddy Watersa "Live in Chicago, 1979". Przyzwyczajony do mocnych rytmów nie spodziewałem się niczego wielkiego. I otóż sam sie sobie dziwię. Ta płyta po prostu przyciągęła mnie jak magnes. Nie umiem wyrazić tego właściwie, ale wyrażę to prozaicznie, że jest coś w tym głosie i tym rytmie. Szczególnym utworem pod względem rytmu wydał mi się "Manish Boy". Poszukuję jego transkrybcji. Czy jest możliwe by zajął się Pan tym utworem w jednym ze swoich "wyborczych" felietonów? Pozdrawiam. Marcin "Mississippi" Lipiński Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joy Division Fan Re: Manniak Czwartkowy IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 17.05.03, 13:50 Panie Wojtku ciekaw jestem jak by pan sobie poradził z Love Will Tear Us Apart mojego ukoczhanego zespołu Joy Division.Zna Pan ten kawałek? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qrde Re: Manniak Czwartkowy IP: *.chello.pl 17.05.03, 16:35 Gość portalu: Joy Division Fan napisał(a): > Panie Wojtku ciekaw jestem jak by pan sobie poradził z Love Will > Tear Us Apart mojego ukoczhanego zespołu Joy Division.Zna Pan > ten kawałek? A moze "Atmosphere"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kicia Re: Manniak Czwartkowy IP: *.acn.pl 22.08.03, 19:28 Kochany Panie Mannie, Dziś usłyszałam w trójce "wooly bully"(mam nagrane)i przy okazji usłyszałam tytuł "they'comin'to take you away"(albo jakoś podobnie).Pamiętam tę piosenkę z dawnych lat ale nie pamiętam kto to śpiewa.Radia słucham w pracy i nie zawsze wszystko usłyszę.Proszę o namiary. Dziękuję za wszystkie "Manniaki czwartkowe".Są cudowne. Ale... Animalsów był tylko nieśmiertelny "Dom.." a ja bym prosiła o "Don't let me be misunderstood" albo "It's my life" Też byłam na Animalsach w PKiNie w 1965 a kilka lat temu na Burdonie tamże.Bardzo mi żal, że Eric nie dotrwał do dziś w takiej formie jak Mick Jagger(też byłam na koncertach w PKiNie i w Chorzowie). A może coś The Yarbirds lub Brendy Lee? i jeszcze "Cloudbusting" Kate Bush "Sister Morphine" lub "This little bird" Marianne Faithfull "White Rabbit" Jefferson Airplane "5 hundred miles" Peter , Paul & Mary "Nights i white satin" Moody Blues "Owner of the lonely hearts" Yes Z nowszych kawałków : "Lo & beholden" Patti Smith "The Seed" Cody Chessnutt - Roots "Otherwise" Morcheeba "by the way" lub "Californication" Red Hot Chili Peppers chyba na razie wystarczy.Mam nadzieję, że Pan czyta to forum od czasu do czasu i cos wybierze z moich propozycji. Dziękuję jeszcze za Kogucika ( co prawda zapadło mi w pamięć wykonanie Jaggera} bardzo wiekowa Kicia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bestia-20@go2.pl Re: Manniak Czwartkowy IP: *.it-net.pl 30.08.03, 21:20 Panie Wojtku,regularnie śledzę Manniaka i uwielbiam te czwartkowe artykuły.I dlatego właśnie zwracam się z ogromną prośbą.Chciałabym ,aby pomógł mi pan przetłumaczyć tekst Rolling Stonesów 'Wild Horses'.Obiecałam znajomemu,że to zrobię,ale mam problem z jednym wersem tego tekstu,mianowicie:'no seeping exits or offstage lines'.Nie potrafię tego przetłumaczyć.Byłabym strrrasznie wdzięczna,gdyby mi pan pomógł.Zostawiam tu swój adres,na wypadek,gdyby znalazł pan chwilkę na ten jeden wersik.z góry dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
arturox Re: Manniak Czwartkowy 31.08.03, 02:06 Gość portalu: dstaw@wp.pl napisał(a): > Lata pracy dały Panu, Panie Wojtku stałych fanów. Nazwisko jest > marką z klasą i oby przynosiło to Panu kasę. Mann to dziś super > firma. Wcześniej czy póżniej przekonają się o tym wszyscy, ci > którzy w mediach decydują komu za co i ile płacą. Chciałabm, > żeby Pan miał audycje o takiej porze jak Pan zasugeruje, z > gościem którego Pan zaprosi... Wszystko jedno czy to tv czy > radio, dla mnie liczy się właśnie nazwisko - Mann włączam i to > jest moja ukochana radiostacja... a dla mnie liczy sie tylko 'szansa na sukces'! swietny program, tylko jakos nie moge sie doczekac w nim mojego ulubionego michala w. no bo i mietek szczesniak byl, i stachurski, i moja ulubiona kapela bluesowo-nowofalowa kombi... ps. ja mam troche inne zdanie o ekspertach od muzyki w 3ce niz powyzsze (szczegolnie od tej 'czarnej' - tu 'prym' wiedzie nieoceniony p. kydrynski)... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pearl_aida_jam@int [love] IP: *.prudnik.sdi.tpnet.pl 04.09.03, 12:09 A KTO PANA KOCHA PANIE WOJCIECHU? JA PANA KOCHAM :] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pearl_aida_jam@int [love] IP: *.prudnik.sdi.tpnet.pl 04.09.03, 12:18 czy można śmiecić miłością można :] całe forum zaśmiecę miłością do Pana Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pearl_aida_jam@int [love] IP: *.prudnik.sdi.tpnet.pl 04.09.03, 12:20 cmok cmok cmok ps. w geście wrażliwości estetycznej postanowiłam śmiecić nie więcej niż trzy razy dziennie :] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pearl_aida_jam@int [love] IP: *.prudnik.sdi.tpnet.pl 05.09.03, 13:36 aby uczynić swoją wypowiedz oryginalną postanowiłam wyznać Panu miłość ps. a jutro przetłumaczę dla Pana ‘state of love & trust’ pearl jamu :] Odpowiedz Link Zgłoś
pearl.in.jar [love] 08.09.03, 23:05 tłumaczenie piosenki 'state of love & trust' brzmi co następujaco: 'maniak czwartkowy wprowdza mnie w stan miłości i zaufania' cmok cmok cmok :] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anglistka Re: Manniak Czwartkowy IP: *.netlandia.pl 18.09.03, 16:21 P anie Mannie kocham Pana Dzisiejszy Englishman to cudo Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anek Re: Manniak Czwartkowy IP: *.law.uj.edu.pl 22.09.03, 19:53 WIĘCEJ MANIAKA !!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
pearl.in.jar [love] 24.09.03, 22:33 stałość mojego uczucia jest odwrotnie proporcjonalna do regularności pisania - w dodatku za 4 dni wybywam edukować się do Warszawy i już zupełnie stracę możliwość odwiedzania 'manniaka' - zgroza !!! Odpowiedz Link Zgłoś
pearl.in.jar [love] 25.09.03, 15:41 tak mi się podobało tłumaczenie "it's all right" ... ge - nia - lne cmok cmok cmok Odpowiedz Link Zgłoś
porcupine Monday Manniak 25.09.03, 19:26 czy ktoś z szanownych internautów posiada listę wszystkich Manniaków? chcę wiedzieś co straciłam... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bobson Dry County IP: *.dronet.gliwice.pl 30.12.03, 10:07 ----------------------------------------------------------------- --------------- Ja bym bardzo prosił o 10-minutowy utwór Bon Joviego pt. "Dry County". Jest to moja ulubiony kawałek tej grupy i z tego co umiem z angielskiego, sądzę, że ta piosenka ma dość inteligentny tekst. Może się mylę, ale chyba nie. Nie prosiłbym o to, ale całego sam sobie raczej nie przetłumaczę i dlatego bardzo bym chciał, abyś mi pomógł. Odpowiedz Link Zgłoś
pearl.in.jar [love] 30.09.03, 16:47 so here i am tak troszkę jakby blizej Pana bo w warszawie, ale przez dłuższy czas najprawdopodobniej bez odbiornika radio 1]cmok na przywitanie 2]cmok z okazji odkrycia zastosowań wzoru na prędkość [tyle wzorów umiałam na tescie, więc starałam się go wyeksploatować maksymalnie ...] 3]cmok na pożegnanie 4]cmok czwarty jest gratis ah czułości po teście pachną matematyką Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ada Re: Manniak Czwartkowy IP: *.dwi.uw.edu.pl 06.10.03, 10:29 Panie Wojciechu, na pewno bede w mniejszosci, ale mimo to mam nadzieje, ze jakism szczesliwym zbiegiem okolicznosci wezmie Pan pos uwage moja propozycje. Chodzi o tekst "Waltzing Mathilda" (wiem ,wiem to ma inny tytul, "czyjs" blues, ale korzystam grzecznosciowo z siecie i brak czasu na sprawdzenie a pamiec do nic nie mowiacych obcych nazwisk zawodna). Nawet zaprzyjazniona anglistka nie byla sobie w stanie poradizc z ta piosenka, ale usprawiedliwia dzieczyne to, ze mialysmy do dyspozycji tylko teks spiewany, w wykonaniu T.Waits, a o tym panu mozna powiedziec same dobre rzeczy, z wyjatkiem tego, ze ma dobra dykcje). Pozdrawiam i lacze wyrazy szczerej sympatii. Adamina Ps: Wiecej lat siedemdziesiatych w maniaku po ciemnku, prosze, jakos tak Pan je zaniedbal na rzecz nowosci blusowych, ktore nie wszyscy sluchacze kochaj tak mocna jak Pan. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ninira "Waltzing Matilda" IP: 62.29.232.* 30.10.03, 23:02 Do Ady. Nie wiem czy W. Mann spełnił Twoją prośbę, bo przeniósł się z Maniakiem na poniedziałek, a ja poniedziałkowej gazety nie kupuję. Ta ballada powstała w Australii!!! „Waltzing Mathilda” to jest nazwa tobołka zawieszonego na kiju, i dyndającego w rytmie walca na ramieniu wędrowca. Jest to „ludowa” piosenka Australijska. Posyłam Ci tekst pierwszej zwrotki i tłumaczenie niektórych słów, tak jak je pamiętam z lat 70-tych. W słowniku i razem z zaprzyjaźniona anglistką znajdziecie bardziej dokładne i odpowiednie słowa. Once a jolly swagman Camp’d by a billabong Under the shade of a coolibah tree, And he sang as he watch’d and Waited till his billy boiled You’ll come a walzing Matilda with me. - swagman – określenie właśnie tego wędrowca, co szuka w Australii złota, pracy, swojego miejsca na ziemi. - billabong – jeziorko z wodą pitną, którą potem swagman gotuje w kociołku, podśpiewując sobie „You’ll come a walzing Matilda with me”, tak ja byśmy sobie po polsku śpiewali „oj dana dana, nie ma szatana”, czekając aż czajnik zabulgocze. A więc jest taka treść: Pewnego razu, wesoły wędrowiec Zatrzymał się na odpoczynek nad jeziorkiem w cieniu wielkiego drzewa (u nas byłby to chłodzący kasztanowiec) I czekając na wrzątek podśpiewywał sobie : „Tańcz ze mną walca - moja droga Matyldo” ^^^^^^^^^^^^^^^^ Zdecydowałam się napisać następne zwrotki: Down came a jumbuck - (królik australijski, albo jakiś jelonek – trzeba szukać słówka) To drink at that billabong, Up jumped the swagman, And grabbed him with glee, And he sang as he shoved That jumbuck in his tucker bag You’ll come a walzing Matilda with me. Up came the squatter Mounted oh his thorough-bred (siedząc na rasowym koniu) Down came the troopers One, two, three, Whose that jolly jumbuck You’ve got in your tucker bag You’ll come a walzing Matilda with me. Up jumped the swagman Sprang into the billabong You’ll never catch me alive said he And his ghost may be heard As you pass by that billabong You’ll come a walzing Matilda with me. I już wiemy wszystko. Wędrowiec złapał jelonka i wsadził do torby. Ale dojrzał to właściciel terenu i wysłał ochroniarzy do obozowiska pod kasztanem, żeby ukarali kłusownika. Nasz wesoły (jolly) wędrowiec nie dał się jednak wziąć żywcem i rzucił się w głęboką toń jeziora. Od tego czasu, gdy zatrzymasz się nad tym jeziorkiem usłyszysz głos ducha, który nuci: „Tańczymy walca –Matylda i ja” Co do wykonania piosenki przez T.Waits – nie będę się wypowiadać, bo nie znam . Matyldę trzeba śpiewać z werwą, jak piosenkę turystyczną i wszystkie inne komercyjne i nowoczesne interpretacje są z pewnością do bani. Pozdrowienia - Ninira Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ada Re: "Waltzing Matilda" IP: 193.0.117.* 20.11.03, 19:01 Dzięki za "Matyldę". Piosenka turystyczna, haha, fajnie. Waits zaspiewal to jakby to byl jeden z placzów kochanowskiego za urszulką... znaczy dramatycznie. Ale pieknie. Trudno mi oceniac stopien komercyjnosci Waitsa,ale nie jest zbyt wielki skoro np. w lublinie w latach 90 nikt prawie o nim nie slyszal Tak czy inaczej, nigdy nie slyszlam Matyldy spiewanej z werwą, moze kiedys nadarzy sie szansa, ale raczej nie pojawia sie ona repertuarze ogniskowo-obozowo-gitarowym (jak inne piosenki turystyczne). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: "Waltzing Matilda" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.05, 16:50 Przesyłam (sory, ze 2 lata po zakonczeniu dyskusji ))) link z prawdopodobnie najlepszym wytłumaczeniem genezy tej piosenki, która długo była nieoficjalnym hymnem Australii: www.nla.gov.au/epubs/waltzingmatilda/index.html są tam podane zarówno różne wersje tekstu jakie pojawiały się w kolejnych latach jak i kilka różnych wykonań - są i takie "z werwą: )) np Peter Dawson www.nla.gov.au/epubs/waltzingmatilda/5-sound.html Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ada Re: Manniak Czwartkowy IP: *.dwi.uw.edu.pl 06.10.03, 10:37 Dzien dobr, znow Adamina sie klania. A propos knocenia tytylow piosenek w tlumaczeniu, proceder nie nalezy do przeszlosci. Ostatnio, jadac pociagiem skazana bylam z braku zasiegu na jakies lokalne stacje radiowe. Czlowiek zapowiedzial utwor 'Sympathy for the Devil": 'Sympatia dla diabla". Proponuje pojsc jeszcze glebiej w opary obsudu i przechrzcic te piosenke na "poszukuje sie dziewczyny (synonim sympatii) dla diabla". Pamietam, ze w naigrywaniu sie z durnych lingwistycznie spikerow radiowych celowal sw.p. pan Beksiński, ale w tej chwili nie przychodza mi do glowy zadne zabawne przyklady. Pozdrawiam, A. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aniuta8 shy request... IP: *.w81-248.abo.wanadoo.fr 20.10.03, 13:36 Panie Wojtku, Od lat wsluchujemy sie z mezem w piosenke Budgie pt "Parents" usilujac uchwycic tekst (z plyty Never Turn Your Back On a Friend). Pomoze nam Pan? Pelni nieklamanego szacunku i podziwu Ania z Przemkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monkey! Re: Manniak Czwartkowy IP: 80.51.170.* 29.10.03, 22:07 mam mala prozbe a moze narodzi sie z tego calkiem ciekawy pomysl chodzi mi o to aby w maniaku poniedzialkowym ukazywaly sie piosenki tygodnia trojki co wy na to? szczegolnie chodzi mi o piosenke Robbiego Williamsa ME AND MY MONKEY Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafał Re: Manniak Czwartkowy IP: *.bialystok.sdi.tpnet.pl 15.11.03, 15:45 bardzo pana proszę Panie Wojtku o rammsteina zawsze były piosenki angielsko jęztczne a niech raz będzie niemiecko języczna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przemek Nawigacja w Monday Manniaku IP: *.gdynia.mm.pl 30.11.03, 23:17 Ja próbuję drugi raz doprosić się polepszenia nawigacji w Monday Manniaku. Proszę o dodanie nawigacji w stylu strona [1] [2] [3] [4] ... itp aż do strony [X]. Można oczywiście wpisać sobie w pasku adresu np. : www2.gazeta.pl/edukacja/576399,31788.html?str=5 ale czy nie można tego właśnie zrobić jako osobne odnośniki na każdej stronie serwisu Monday Manniak? Czy tylko mi tego brakuje? Aby dostać się do pierwszych chronologicznie piosenek, to trzeba się nieźle naklikać. Odpowiedz Link Zgłoś