czabik 11.06.05, 14:19 Często ściągam rózne bootlegi itp, niestety często są one w kiepskiej jakości. Zna ktoś program któy mógłby zmniejszyć choć trochę szum dzięki czemu słuchanie byłoby przyjemniejsze ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tomash8 Re: Program do poprawiania jakości dźwięku 11.06.05, 14:57 Oj obawiam się że takie rzeczy jeśli już to trzeba robić "ręcznie" Odpowiedz Link Zgłoś
czabik Re: Program do poprawiania jakości dźwięku 11.06.05, 15:00 Czyli jak? Bo nie bardzo wiem, szczegóły by się przydaly Odpowiedz Link Zgłoś
tomash8 Re: Program do poprawiania jakości dźwięku 11.06.05, 15:27 No właśnie dokładnie to ja też nie wiem ale mój kumpel się tym zajmuje postaram się coś dowiedzieć... Odpowiedz Link Zgłoś
bwv1004 Re: Program do poprawiania jakości dźwięku 11.06.05, 18:56 Możliwośc poprawienia jakości gotowego nagrania zależy od bardzo wielu rzeczy. Jeśli chodzi o redukcję szumów: stosunkow łatwo redukuje się szum o niezbyt dużym natężeniu i niezmienny (użycie agc przy nagrywaniu bardzo obniża szanse), poza tym wymagane jest by w nagraniu był przynajmniej krótki fragment samego szumu (bez muzyki) - identycznego jak ten, który występuje w nagraniu. Narzędzia, którym mozna próbować poprawiać jakość są wbudowane w wiele edytorów dźwięku. Ja polecam Adobe Audition (dawniej CoolEdit) - sprawna redukcja szumu, skuteczne usuwanie pojedynczych trzasków, możliwośc redukcji zniekształceń wywołanych przesterowaniem (dotyczy przesterowania cyfrowego, czyli clippingu), bardzo dobre filtry i korektory. Z bezpłatnych Audacity może to i owo, lecz pozostaje o kilka długości za Audition. Odpowiedz Link Zgłoś