Gość: johnsons_baby IP: 83.17.6.* / *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.05, 21:17 fascynuja mnie dzwieki niestety nie znam wielu piosenek gdzie nie ma w ogole wokalu. moje perełki to placebo - bulletproof cupid clint mansell - requiem for a dream theme apocalyptica - farewell wpiszcie jakies swoje Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kraaaaan Re: NAJLEPSZE UTWORY BEZ WOKALU IP: 83.17.6.* / *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.05, 21:30 smolik jest niezly. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obłok Re: NAJLEPSZE UTWORY BEZ WOKALU IP: *.idea.pl 14.06.05, 23:14 A znacie Explosions In The Sky? Odpowiedz Link Zgłoś
difiore Re: NAJLEPSZE UTWORY BEZ WOKALU 14.06.05, 23:37 Explosions in the sky jest fantastyczne. Podobnie Silver Mount Zion, Mogwai, Godspeed You! Black Emperor, czy Mono. Osobiście moje ulubione instrumentalne utwory to Mono - "com" i "halcyon" Mogwai - "Like Herod", "Mogwai fear Satan" no wystarczy pozdrawiam Wojtek www.grafit.k9.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bejbe Re: NAJLEPSZE UTWORY BEZ WOKALU IP: *.ibch.poznan.pl 04.07.05, 11:21 craig armstrong caly, a najlepszy kawalek to "escape", theme z filmu Plunkett&McLeane Odpowiedz Link Zgłoś
bejbiko2 Re: NAJLEPSZE UTWORY BEZ WOKALU 04.07.05, 11:35 Gość portalu: bejbe napisał(a): > craig armstrong caly, a najlepszy kawalek to "escape", theme z filmu > Plunkett&McLeane Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czarek Re: NAJLEPSZE UTWORY BEZ WOKALU IP: *.adsl.inetia.pl 11.07.05, 21:38 Jean-Michel Jarre Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bemolka Re: NAJLEPSZE UTWORY BEZ WOKALU IP: *.torun.mm.pl 15.06.05, 04:33 Radiohead "Meeting In The Aisle", "Hunting Bears" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m. Re: NAJLEPSZE UTWORY BEZ WOKALU IP: 213.77.2.* 15.06.05, 07:42 i exit music Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: napadalec Re: IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.05, 13:49 Jesli chodzi o "Exit Music" Savatage to zgoda. Podobnie jak "The Storm". Poza tym: Bozzio Levin Stevens - Tragic Derek Sherinian + Zakk Wylde & Steve Lukather - What a Shame Joe Satriani - Echo... ... i na pewno jeszcze o wielu zapomnialem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kalarepa Re: NAJLEPSZE UTWORY BEZ WOKALU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.05, 09:08 Wszystkie symfonie Mahlera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yo yo yo;) Re: NAJLEPSZE UTWORY BEZ WOKALU IP: *.zaw.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.05, 16:34 tylko gdzie w takich piosenkach jest przekaz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: johnsons_baby Re: NAJLEPSZE UTWORY BEZ WOKALU IP: 83.17.6.* / *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.05, 18:21 przekaz jest niepotrzebny czasem slowa tylko psuja piosenke, bo dorabiana jest do niej jakas sztuczna ideologia. a tak sluchasz tylko ladnych dzwiekow i nie myslisz co autor chcial ci powiedziec Odpowiedz Link Zgłoś
opelvectra Re: NAJLEPSZE UTWORY BEZ WOKALU 15.06.05, 16:37 Camela "Stationary Traveller" /utwor/ jest przepiekny, a czy najlepszy - ktoz to wie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obłok Re: NAJLEPSZE UTWORY BEZ WOKALU IP: *.idea.pl 15.06.05, 17:36 Na ten przykład 'Level Five' King Crimson. Toż to kładzie na łopaty! Odpowiedz Link Zgłoś
umathurman Re: NAJLEPSZE UTWORY BEZ WOKALU 15.06.05, 17:40 wszystkie utwory Craiga Armstronga Odpowiedz Link Zgłoś
fask Re: NAJLEPSZE UTWORY BEZ WOKALU 15.06.05, 19:13 "Kaiowas" Sepultury... miazga! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mimi "Lili was here"Steward'a i Dulfer IP: *.marton.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 18.06.05, 16:54 zwlaszcza partia saksofonowa...wlasciwie slowa bylyby w tym przypadku tylko "przeszkadzajka")0 Odpowiedz Link Zgłoś
peternurek1 Re: NAJLEPSZE UTWORY BEZ WOKALU 15.06.05, 19:25 Z tych słuchanych dziś: Yes - Sign Language U2 - 4th Of July Passengers - United Colours Passengers - Plot 180 Passengers - Theme From Let's Go Native - a Passengers to w ogóle całe sobie załatw Alan Parsons Project - A Dream Within A Dream (pomijając wprowadzenie na poczatku) Alan Parsons Project - Sirius Alan Parsons Project/Alan Parsons - Mammagamma / Mammagamma 04 (ta nowa to taki miks zrobiony prze synów Alana, troche brzmi to jak jakieś tehcno momentami, ale fajnie mimo to) I Alana prawie cały album A Valid Path z 2004 roku. I Camel - Stationatu Traveller - już było, ale warto polecić jeszcze raz To tyle na dziś. Odpowiedz Link Zgłoś
peternurek1 Re: NAJLEPSZE UTWORY BEZ WOKALU 15.06.05, 19:26 > I Camel - Stationatu Traveller Stationary* Odpowiedz Link Zgłoś
ipekakuana Re: NAJLEPSZE UTWORY BEZ WOKALU 15.06.05, 19:54 Dzwięki Radiohead'owe No i MilesDavis'owe... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piwo Re: NAJLEPSZE UTWORY BEZ WOKALU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.05, 20:23 co do Stationary Traveller Camela to sie zgadzam fajny kawalek, a ja ze swojejstrony moge polecic Incubus - Battlestar Scralatchica Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ajron men Re: NAJLEPSZE UTWORY BEZ WOKALU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.05, 21:26 Rudi Schuberth - Monika Dziewczyna Ratownika [karaoke version] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leśmian Re: NAJLEPSZE UTWORY BEZ WOKALU IP: *.idea.pl 15.06.05, 21:59 Hahaha! To przecież żartowniś! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: papi Re: NAJLEPSZE UTWORY BEZ WOKALU IP: *.core.lanet.net.pl 15.06.05, 22:24 Oto moje propozycje 1. Camel - Ice 2. camel - Sahara 3. Opeth -Ending Credits 4. Mostly Autumn - Distant Train 5. Porcupine Tree - Moonloop Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ajron men kutwa twa jaki żartowniś IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.05, 01:34 od dwóch godzin robiłem plej listę w foobarze na dowód poważnnego podejścia do zagadnienia, i znikło a miałem ponad 100 Żesz w dupe jabaneeeeeeeeee!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: johnsons_baby explosions in the sky IP: 83.17.6.* / *.internetdsl.tpnet.pl 16.06.05, 09:58 faktycznie, fantastyczne!! fantastyczneeee... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fan Re: explosions in the sky IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.05, 10:35 OSCILADE WILDLY the smiths sensacyjny klimat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojt Re: explosions in the sky IP: *.kom / *.kom-net.pl 16.06.05, 14:43 explosions jest fantastyczne. Naprawdę, obok silver mount zion, mono i mogwai to najlepsze, co można instrumentalnego spotkać (jak dla mnie). Z tym, że sulver mount zion to trzeba zaczynać słychanie od płyty "he has left us alone but sometimes shafts o his light grace the corner of our room". polecam. Jak się explosions in the sky spodobało, to te też się spodobają wojt www.grafit.k9.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mimi a i cos z klasyki dorzuce "Rhapsody in blue" IP: *.marton.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 18.06.05, 16:59 ale mowiac szczerze a propo klasyki to by mi miejsca nie starczylo i pewnie temat watku bym zmienila wiec poprzestane na Gershwinie...z bolem serca Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ajm hier Re: NAJLEPSZE UTWORY BEZ WOKALU IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.06.05, 14:43 Lilly was here dejwa stjuarta i kendy daufer Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obłok Re: NAJLEPSZE UTWORY BEZ WOKALU IP: *.idea.pl 16.06.05, 20:06 Pytanie tylko czemu oni mają takie długie tytuły płyt? To jakaś moda lub zwyczaj wśród bandów grających muzykę tego typu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dobroczyński Re: NAJLEPSZE UTWORY BEZ WOKALU IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.06.05, 21:21 Dorzucam Grzegorza Turnaua "Powrót" (z albumu - jego najlepszego chyba do tej pory - "to tu to tam") i Micka Ronsona "Slaughter on 10th Avenue" (bardzo mocny kawałek, prawie doskonały, ogólnie rzecz biorąc rewelacja, musisz tego posłuchać! Gdzieś go kiedyś znalazłem w sieci, ale teraz nie mogę się do tego dokopać; był na jakiejś stronie poświęconej filmowi "Velvet Goldmine" i glam rockowi przy okazji (chińska jakaś, czy japońska, nie pamiętam teraz, ale w sumie co za różnica dla kogoś, kto nie zna obu języków?), zresztą może - na pewno - jest też w jakimś innym miejscu) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kbkaK Re: NAJLEPSZE UTWORY BEZ WOKALU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.05, 21:57 I tak najlepszy jest Niemen - chociaż miewa utwory z wokalem (czas teraźniejszy - świadomie) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rodak Re: NAJLEPSZE UTWORY BEZ WOKALU IP: 212.244.140.* 17.06.05, 10:39 Tori Amos - Kissing in the rain David Gray - january rain Dandy Warhols - Mohammed i Sleep - szczególnie ten drugi kawałek...ale nie...zaraz..tam na ońcu jest jednak coś śpiewane... Kawałki Dave Matthews Band na płycie Before thee crowded streets - takie przerywniki-przejścia mięzy piosenkami Elektryczne Gitary - Wyszków tonie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ehh Re: NAJLEPSZE UTWORY BEZ WOKALU IP: *.81-161.gts.tkb.net.pl 17.06.05, 12:38 Wiem, że zaraz posypią się słowa krytyki ale mnie podoba się utwór Evanescence - "Eternal". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rodak Re: NAJLEPSZE UTWORY BEZ WOKALU IP: 212.244.140.* 17.06.05, 14:48 i jeszcze Tytus Wojnowicz cokolwiek..choćby uwertrua dla m, pejzaż trochę rockowy, takie ładne oczy itd Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gocha CRAIG ARMSTRONG IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.06.05, 11:05 TWORCZOŚĆ CRAIG'A ARMSTRONGA...CUDO... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: evil miś Re: NAJLEPSZE UTWORY BEZ WOKALU IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.06.05, 17:13 nocturnus 'nocturne in Bm' death - 'cosmic sea', 'voice of the soul' curved air - 'vivaldi' metallica - 'orion' glenn danzig - 'black aria' i z innej beczki love tattoo - 'drop some drums' apollo 440 - 'krupa' prodigy - 'voodoo people' Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: johnsons_baby Re: NAJLEPSZE UTWORY BEZ WOKALU IP: 83.17.6.* / *.internetdsl.tpnet.pl 17.06.05, 22:41 a ja do swojego postu dorzuce jeszcze air-alone in kyoto. air z caloksztaltu jest swietne, a alone... jest z filmu 'miedzy slowami' ktory to baardzo mi sie podobal Odpowiedz Link Zgłoś
dreaded88 Re: NAJLEPSZE UTWORY BEZ WOKALU 18.06.05, 19:51 * Wątek o instrumentalach, a nikt nie wymienił King Crimson ("Providence", "The Devil's Triangle", "Sailor's Tale", "Lark's Tongues In Aspic" 1-3, "Reqiem". O tempora, o mores - szczawie myślą chyba, że muzykę wynaleźli Radiohead. * Z nowszych rzeczy - np. Lustmord (dużo), Ulver - połowa "Perdition City". * Warzywo, które chciało zabłysnąć dowcipną erudycją - niestety, II Symfonia Mahlera, "Zmartychwstanie", zawiera bardzo dużo partii wokalnych. * Kolega metalowiec - słyszał w ogóle "Black Aria" Danziga? Nawet jeżeli nie, analiza aprioryczno-semantyczna powinna doprowadzić do wniosku, że jak coś nazywa się aria i nie jest Arią Giovanni, to śpiewać będą. Było jeszcze cały Elend wspomnieć, he he he. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pjuk Samba pa Ti - Santana IP: 5.5R3D* / *.cache.pol.co.uk 18.06.05, 21:35 Odpowiedz Link Zgłoś
noyfb Re: NAJLEPSZE UTWORY BEZ WOKALU 20.06.05, 13:34 no toś sie dreaded przejechał, bo akurat BLACK ARIA nie ma nic wspólnego z twórczością ansamblu DANZIG, poza samym Glennem D. BLACK ARIA jest ok 24 minutowym wydanictwem zawierającym syntezatorowe aranżacje motywów muzyki powaznej, tak btw. Jedynym fragmentem ww wydawnictwa, ktory mozna posądzić o wokalność jest Dirge of Defeat, z powodu wokalizy jaka sie tam znajduje (no może jeszcze jeden z delikatną wokalizą) Odpowiedz Link Zgłoś
dreaded88 Re: NAJLEPSZE UTWORY BEZ WOKALU 20.06.05, 18:08 noyfb napisał: > no toś sie dreaded przejechał, bo akurat BLACK ARIA nie ma nic wspólnego z > twórczością ansamblu DANZIG, poza samym Glennem D. A twierdziłem coś innego? > BLACK ARIA jest ok 24 > minutowym wydanictwem zawierającym syntezatorowe aranżacje motywów muzyki > powaznej, tak btw. Jedynym fragmentem ww wydawnictwa, ktory mozna posądzić o > wokalność jest Dirge of Defeat, z powodu wokalizy jaka sie tam znajduje (no > może jeszcze jeden z delikatną wokalizą) Owszem - "Battle for Heaven", i jest to wokaliza całkiem wyraźna. Te dwa kawałki wystarczą, żeby wyłączyć "BA" jako całość z grupy utworów "bez wokalu", nieprawdaż? Odpowiedz Link Zgłoś
noyfb Re: NAJLEPSZE UTWORY BEZ WOKALU 22.06.05, 18:41 sorki, dreaded, ciutki mie ponieslo, ale tutaj jest kwestią bardzo względną czy uzyty w kawalku glos jest juz wokalem czy jeszcze nie, czy tez jak wolą niektórzy jest traktowany jako dodatkowy instrument (obituary, Cannibal Corpse jeszcze z Ch.Barnesem)a jesli w kawalku jest wokaliza zamiast kokkretnych slowek, to kawalek jest półinstrumentalny? wokalno instrumentalny? wydaje mi sie ze dyskusja jest troche jalowa. a na deser dorzucam 'Sabre Dance' i 'Toccata in Dm' Toy Dolls 'Sadist' Sadist 'Textures' Cynic Odpowiedz Link Zgłoś
dreaded88 Re: NAJLEPSZE UTWORY BEZ WOKALU 22.06.05, 23:24 noyfb napisał: > sorki, dreaded, ciutki mie ponieslo, Ależ nic się nie stało > ale tutaj jest kwestią bardzo względną czy > > uzyty w kawalku glos jest juz wokalem czy jeszcze nie, czy tez jak wolą > niektórzy jest traktowany jako dodatkowy instrument (obituary, Cannibal Corpse > jeszcze z Ch.Barnesem)a jesli w kawalku jest wokaliza zamiast kokkretnych > slowek, to kawalek jest półinstrumentalny? wokalno instrumentalny? wydaje mi > sie ze dyskusja jest troche jalowa. A jeszcze - co zrobić z kawałkami, w których wprawdzie słowa są, ale nie znaczą nic konkretnego (tak zdaje się było u Cocteau Twins, Elisabeth Fraser używała jakiegoś własnego języka). > a na deser dorzucam > 'Sabre Dance' i 'Toccata in Dm' Toy Dolls > 'Sadist' Sadist > 'Textures' Cynic Sympatyczne wycieczki w rejony bezwokalne zdarzały się i Nile ("Ruins" z przedostatniej) czy Samaelowi ("Static Journey")... Odpowiedz Link Zgłoś
su1 Re: NAJLEPSZE UTWORY BEZ WOKALU 01.07.05, 15:47 hej! a ja bym chciala zgromadzic liste muzyki instrumentalnej <bez wokalu oczywiscie bo zbedny!>ale z porzadnym wypierdem !!najlepiej skrzypcowym instrumenty na tle elektronicznym podsuncie mi cos prosze! pozzdrawiam nucąco Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vaino Re: NAJLEPSZE UTWORY BEZ WOKALU IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.07.05, 17:20 moze jakiś Ulver? Perdition City? albo BURZUM Odpowiedz Link Zgłoś
michalgajzler Re: NAJLEPSZE UTWORY BEZ WOKALU 01.07.05, 18:50 su1 napisała: > hej! > a ja bym chciala zgromadzic liste muzyki instrumentalnej <bez wokalu oczywi > scie > bo zbedny!>ale z porzadnym wypierdem !!najlepiej skrzypcowym Zapewne nie to miałaś na myśli ale nie mogę się powstrzymać). Śp. Zbigniew Seifert i płyta "Solo Violin". Odpowiedz Link Zgłoś
michalgajzler Re: NAJLEPSZE UTWORY BEZ WOKALU 01.07.05, 18:55 Allman Brothers Band np. "In Memory Of Elisabeth Reed" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H Re: NAJLEPSZE UTWORY BEZ WOKALU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.05, 21:44 Steve Hackett - mniej wiecej 40% dorobku Bass Communion - Steven Wilson w ekstremalnie ambientowymn wydaniu - cudownie uspokajające kilkadziesiąt minut bez niepotrzebnych słów. Popol Vuh - "in den Garten des Pharaos" - duszny klimat pustyni sprzed tysiącleci... Emperor - "Opus A Satana" z "Anthems At The Welkin At Dusk" - symfoniczny blackowy kicz w najlepszym wydaniu - jak ktoś lubi taką konwencję, to na pewno mu podpasuje I wile, wiele innych... Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
lachien Re: NAJLEPSZE UTWORY BEZ WOKALU 21.06.05, 08:35 Pomijając utwory jazzowe to Pink Floyd - Atom Heart Mother Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H Re: NAJLEPSZE UTWORY BEZ WOKALU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.05, 23:20 W Atom Heart Mother jest chór. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: napadalec Re: NAJLEPSZE UTWORY BEZ WOKALU IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.06.05, 19:58 A w chorze sa geje. Przynajmniej tym bostonskim. Odpowiedz Link Zgłoś
kyoden Re: NAJLEPSZE UTWORY BEZ WOKALU 21.06.05, 10:32 A dla mnie w ogóle muzyka instrumentalna ma wyższość nad wokalną. Preferuję muzykę ambient. Ot na przykład tacy wykonawcy jak: Biosphere, Lustmord, Fujui Wang, Moan... Mało znani szczególnie ci dwaj ostatni lecz z potężnym ładunkiem artystycznym... Dla zainteresowanych podaję linka do świetnej strony z taką muzyką - można ściągać sobie mp3 za darmo: www.aferecords.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stasiuu Re: NAJLEPSZE UTWORY BEZ WOKALU IP: *.acn.waw.pl 21.06.05, 15:55 Vangelis jako całość. Zarówno muzyka filmowa, jak i płyty są rewelacyjne. Twórczość solowa Johna Lorda. Na pograniczu klasyki. Coś pięknego (np. Pictured Within, choć tam pojawia sie wokal, ale zdecydowanie nie na pierwszym miejscu. Z bardziej popularnych, to Eric Johnson - świtny gitarzysta bluesrockowy. I jeszcze z Polski - utwory o policjantach z płyt Raz Dwa TRzy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vince Re: NAJLEPSZE UTWORY BEZ WOKALU IP: 172.25.251.* / *.134.4-194.clta.globetrotter.net 23.06.05, 13:26 gosc portalu stasiuu napisal (a) : > Z bardziej popularnych, to Eric Johnson - świtny gitarzysta bluesrockowy. No Eric to jednak lubi sobie pospiewac (ma calkiem dobry glos). Z wirtuozow niewiele odzywal sie za to Steve Vai. Plyta "Passion i Warfare " jest praktycznie wokal-free (jest tam troche gadania pomiedzy lub w trakcie utworow) Z innych to moze "Lenny" SRV. Odpowiedz Link Zgłoś
yatzeq3 Re: NAJLEPSZE UTWORY BEZ WOKALU 27.06.05, 15:21 skoro jesteśmy przy Vaiu... to jak można nie wspomnieć o Satrianim przez 20 lat kariery solowej nagrywał średnio +/- jedną piosenkę na album... reszta to instrumentale najwyższej próby, naprawdę. Nie słuchajcie gadek że to tylko wymaitanie "byle szybciej", facet owszem, jest szybki, ale naprawdę czuje to co robi, wykręca ze swoich Ibanezów bajeczne brzmienia znam cała jego deyskgrafię solową i polecam wszytskim... może oprócz "wpadki" w postaci "Engines of Creation" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stasiuu Re: NAJLEPSZE UTWORY BEZ WOKALU IP: *.acn.waw.pl 01.07.05, 17:21 Czasem lubi, a czasem nie. Zależy od płyty. Są całe z wokalem i są całe bez. Odpowiedz Link Zgłoś
good_morning Re: NAJLEPSZE UTWORY BEZ WOKALU 21.06.05, 21:48 woodpecker from mars - FNM, czyli genialny Mike Patton Odpowiedz Link Zgłoś
homek_toft Re: NAJLEPSZE UTWORY BEZ WOKALU 23.06.05, 11:47 Lisa Gerrard - Whale Rider (zimne dźwięki, ciekawe pejzaże ocierające się o ambient i świetne syrenie śpiewy pozwalające zwizualizować sobie nieźle concept tego albumu) David Sylvian - Gone To Earth (oczyszczająca, lecząca muzyka wprowadzająca trochę niepokoju i chyba dobrze przedstawiająca osobę Sylviana) Fennesz - Endless Summer (subtelnie i mega eksperymentalnie, jak dla mnie. Nigdy wcześniej nie słyszałem nic tak dużego tworzonego tylko na laptopie i akustyku) Mogwai - Come On Die Young (moja ulubiona płyta Szkotów, mimo że pojawia się na niej śladowy wokal, większość to sam instrumental wprowadzający ciepły klimat nostalgii) Salaryman - Salaryman (muzyka zahaczająca o improwizację, posiadajaca jakiegoś demona, nerw, który potem siedzi w człowieku po przesłuchaniu przez dość długi czas. Postrockowy eksperyment, trochę transowy) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamyczek Re: NAJLEPSZE UTWORY BEZ WOKALU IP: *.tecnet.pl 23.06.05, 12:37 Jan Garbarek, a w szczególności wsniosłe i przejmujące Officium Odpowiedz Link Zgłoś
diabolo10 Re: NAJLEPSZE UTWORY BEZ WOKALU 30.06.05, 12:29 Mozart napisał parę niezłuch kawałków instrumentalnych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tigerness Re: NAJLEPSZE UTWORY BEZ WOKALU IP: *.kabaty.2a.pl 01.07.05, 08:58 Moją muzyczną perełką bez wokalu-niedawno zresztą odkrytą-jest "Theme For Great Cities" zespołu Simple Minds Odpowiedz Link Zgłoś