Dodaj do ulubionych

Do fanów rapu.

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.05, 19:06
Witam! smile
Niedawno zainteresowałam się rapem zza oceanu i zaczęłam go słuchać. Łatwo
było mi poznać nowych wykonawców, ale chciałabym poznać także starszych.
Pomożecie początkującej? wink Chodzi mi o tytuły i wykonawców starszych
kawałków, ale i nowych, mało znanych.... Takich, które Wam wpadły w ucho lub
uważacie je za klasykę gatunku. Z przyjemnością bym takich posłuchała.
Z góry Wam dziękuję,
Joanna.
Obserwuj wątek
    • humbak Re: Do fanów rapu. 15.06.05, 19:56
      Zanim odezwię się jeden taki, po którym aż głupio coś dopisywać, to napiszę że moim zdaniem warto się zapoznać z Boogie Down Productions (Criminal Minded, By all means necessary) (klasyka wschodniego wybrzeża), Mystikal (Let's get ready) (koleś w stylu samochodów i panienek, ale b. dobry), Public Enemy (ost He got Game, It Takes a Nation of Millions to Hold Us Back) (znów wschód, klasyka), Blackalicious, Quannum, Latyrx- to takie powiązane projekty (zachód, nowsze, znakomite wszystkie trzysmile), Onyx (Backdafuckup) (gangsta w świetnym wydaniu), Roots Manuva (Run Come Save Me) (klasyk, ino angielski) Dizzie Rascal (młodzik z klasą), Sixtoo (nieco inny hh, ale warto spróbować)
      • humbak Re: Do fanów rapu. 15.06.05, 19:58
        Acha, do Sixtoo to polecałbym zaćżać od Psyche Continuum, bo dalej jest ciężejsmile
    • humbak I jeszcze link do właściwego... 15.06.05, 20:08
      właściwego człowieka:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20715&w=25181447&a=25199786
    • jomswiking Re: Do fanów rapu. 15.06.05, 20:38
      Mnie bardzo ze starych czasow utkwilo The 2Live Crew, Public Enemy i stary Run
      DMC.
    • real_krecik Re: Do fanów rapu. 15.06.05, 20:56
      Warto posłuchać 2Paca i Woo Tang Clan
      • braineater Re: Do fanów rapu. 15.06.05, 21:01
        GarndMaster Flash
        Beastie Boys
        Wu Tang Clan
        RZA
        Ol' Dirty Bastard
        Arrested Development
        Queen Latifah - ale to przy mało ortodoxyjnym podejściu do nazwy 'rap'smile
        The Last Poets
        The Roots
        Onyx
        Cypress Hill
        Orinshas - to nie ameryka
        MC Solaar - to też nie
        Menelique - tym bardziej nie

i tak można zapełnic jeszce z 5 postów pełnej długoścismile

Pozdrowieniasmile
    • Gość: Joanna Re: Do fanów rapu. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.05, 21:22
      Wielkie dzięki! U mnie jest deszczowa pogoda, w sam raz na zgłębianie wiedzy i
      gustów wink Z pewnością skorzystam z Waszych propozycji. Oczywiście nie uważam
      wątku za zamknięty! Będę tu zaglądać. Mam jeszcze pytania: czy wg. Was jedynie
      pierwsza płyta Cypress Hilla jest godna przesłuchania (słyszałam, że następne
      to wielka pomyłka...) i które kawałki śp. Paca najbardziej do Was trafiają? A
      co sądzicie o Noctoriusie BIG i Ice Cubie?
      • braineater Re: Do fanów rapu. 15.06.05, 21:30
        Cypress Hill do Skull & Bones jest całkiem fajny ale to po prsotu trzeba lubićsmile
        A Ice Cube całkiem parę sympatycznych kawałków miał, ale zdaje mi się, że
        lepszy z niego aktor niż rapersmile
        A jak juz jesteśmy przy Lodach, to może Ice-T na spróbowanie, z Body Countem na
        przykład, tylko, że to wtedy jeszce trzeba lubic ostre gitarowe przygrywanie do
        szybkiej nawijki.
        Pozdrowieniasmile
        • Gość: papi Re: Do fanów rapu. IP: *.core.lanet.net.pl 15.06.05, 22:11
          Dla mnie ci wszyscy wykonawcy przedstawieni przez was to disco amrikano.
          Powodzenia przy słuchaniu tego kiczu.
          pozdrawiam
          • braineater Re: Do fanów rapu. 15.06.05, 22:44
            dziekujemy za jakże wyczerpującą wypowiedź.
            Pozdrowieniasmile
            • humbak Re: Do fanów rapu. 16.06.05, 01:11
              Kwestionował bym jedynie zastosowanie słowa kicz. Onyx i kicz bardzo ładnie się kontrastująsmile
        • humbak Re: Do fanów rapu. 16.06.05, 01:07
          Ja dorzucę że Temples of Boom to album wręcz znakomity. Bardzo charakterystycznysmile
          • Gość: terry Re: Do fanów rapu. IP: *.aster.pl 16.06.05, 12:23
            Temple of Boom? Hmm.. jakoś nigdy nie przepadałem za B-Realem i spółką. Ale do
            rzeczy, bo dziewczyna pytała o konkretnych wykonawców. Proponuję na początku
            zrobić podział na brzmienie wschodnie, te bardziej surowe
            • Gość: terry Re: Do fanów rapu. IP: *.aster.pl 16.06.05, 12:54
              Kontynuuję. Podział na wschodnie, te bardziej surowe brzmienia - i tu
              obowiązkowo pierwszy Wu-Tang, M.O.P. "Firing Squad", Onyx "Bucdafuckup",
              Naughty By Nature "Nineteen Naughty III", OGC "No Fear", Grand Puba, Lordz Of
              The Underground - to tak na poczekaniu kilka tytułów. Drugi rodzaj to brzmienie
              zachodnie - tzw. gangsta - i tu polecam N.W.A. oraz solowe płyty członków tej
              grupy: Eazy-E, Ice Cube, MC Ren, Dr Dre.. Obowiązkowo The Funkdoobiest i Tha
              Alkaholics. Jeszcze: Busta Rhymes (pamiętaj że mówimy wciąz o płytach z połowy
              lat 90-tych, nie późniejszych!) The Pharcyde, Luniz, Bone Thugs N' Harmony,
              niech będzie Tupac Shakur, Notorius B.I.G... Wybierz coś sama, zwracaj uwagę na
              rok wydania płyty. Hip-hop, ten porządny, skończył się właściwie z latami 90-
              tymi, wraz z koszmarkami typu Eminem i niewyobrażalną komercjalizacją i głupotą
              nowszych nagrań tego typu.
    • Gość: NX Mobb Deep IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.05, 13:55
      najlepsiejszy sklad z NYC smile

no i jeszcze cos z zajebistymi podkladami czyli The Psycho Realm
    • zmiasta Re: Do fanów rapu. 17.06.05, 11:48
      japonia, francja, us i uk:

sa ra creative partners
      ali shaheed muhammad
      oneself [dj vadim]
      digable planets
      medaphoar
      de la soul