Dodaj do ulubionych

John Coltrane - jego twórczość.

02.08.02, 08:22
Jaki okres w twórczości tego geniusza uważacie za najlepszy, jaka płyta was
najbardziej urzekła, a może ktoś ma jakieś ciekawe unikatowe płyty. Ja
osobiście uważam, że najlepszą płytą jest "Love Supreme" i pewnie nie będę
oryginalny. Natomiast również bardzo bodoba mi się "Ole Coltrane".

pozdr
Obserwuj wątek
    • aric Re: John Coltrane - jego twórczość. 02.08.02, 10:35
      Nie znam tytułów jego płyt, ale słuchałem wilu. Lubię "Gaint Steps" (nie wiem
      czy tan się pisze) i "My favorite things", jeżeli nie pomyliłem z Davisem.
      Ogólnie lubię płyty cool jazu z lat 50. A najpiekniesze są płyty Davisa na
      których grał Coltrane, notabene bez górnego zęba nr 1.
      • gregkor Re: John Coltrane - jego twórczość. 02.08.02, 11:11
        Z kolei "My favourite things" to my favourite kompozycja Coltrane'a. Zresztą
        słyszalem sporo wersji tego kawałka nawet śpiewane.

pozdr

• aric Re: John Coltrane - jego twórczość. 02.08.02, 12:37
          A ja, gdy przeczytam coś na forum o Coltranie lub Davisie, to mnie ciągle
          nachodzi, że muszę wreszcie sobie kupić ich na CD, ale coś za drogie te płyty,
          i jakoś tak ciagle z kaset słucham. Smutne to i ponure.
          • gregkor Re: John Coltrane - jego twórczość. 02.08.02, 12:48
            Po prostu płyty są cholendarnie drogie. A swoją drogą to dziwne, że kasety
            kosztują 2 do 3 razy taniej a technologia ich wykonania jest droższa od samej
            płyty. Ale to inna bajka.

Swoją drogą to polecam również płytki McCoy Tynera z tego okresu.

pozdr
            • aric Re: John Coltrane - jego twórczość. 02.08.02, 13:15
              Znam to nazwisko, na pewno coś słyszałem. nie jestem aż takim znawcą. Czy to
              jest biały saksofonista, który grał z Davisem?
              • gregkor Re: John Coltrane - jego twórczość. 02.08.02, 13:24
                McCoy Tyner to wybitny pianista, grał z Johnem Coltranem. Nagrał zresztą
                świetną płytę w 1995 pt. "Infinity" po prostu miodzik. Szczególnie polecam.

pozdr
                • aric Re: John Coltrane - jego twórczość. 02.08.02, 13:32
                  ok, dzieki za korektę. Jestem raczej zagorzałym wielbicielem trad-rocka. A
                  słyszałeś może wsólna płytę Davisa i Milta Jacksona?
    • gregkor Re: John Coltrane - jego twórczość. 02.08.02, 13:43
      Nie słyszełem. Ale wiesz co nurtuje mnie twój dopisek - Prądem go, prądem.
      Pamiętam, że na Seksmisji był teskt "nas bohaterów prądem" ale tego nie jażę. W
      sumie to logiczne bo prąd też się czasami jaży (chyba?).

pozdr
      • aric Re: John Coltrane - jego twórczość. 02.08.02, 13:46
        Moja sygnatura to aluzja do forum wlokacego i slimaczącego się bardzo ale to
        bardzo. Wczoraj było chyba apogeum.
        A płytke polecam gorąco. Trafiłem na nią przez przypadek. Niesamowity klimat,
        kojarzący się troche ze szpiegowstwem, to moje odczucia. Nagrali chba tylko
        jedną wspólną płytę sygnowaną dwoma nazwiskami. Naprawdę warto jej posłuchać.
    • Gość: gramer Re: John Coltrane - jego twórczość. IP: 216.86.8.* 02.08.02, 17:49
      "My Favorite Things" nie jest kompozycja Coltrane'a, jest piosenka pochodzaca z
      Broadwayowskiego musicalu "The Sound Of Music", to tak na wstepie.

Trane pozostawil bardzo duzo materialu, wiec jest trudno zaznajomic sie ze
      wszystkim co nagral, ja ostatnio slucham niemal bez przerwy jego "free" grania
      przede wszystkim na plycie "Interstellar Space" nagrana tylko z perkusista
      Rashied'em Ali, ktory prze jakis czas byl drugim perkusista w zespole, ale
      slynny Elvin Jones nie mogl sie z nim dogadac wiec odszedl. Kiedy jestem w
      odpowiednim nastroju slucham takze "Ascension", bardzo lubie "A Love Supreme" -
      plyta w calosci dedykowana Bogu, obrazujaca duchowa przemiane Trane'a. Czasem
      slucham "Giant Steps", a kiedy mam ochote na cos melodyjnego i milego
      wlaczam "My Favorite Things". Wielu wielbicieli jazzu nie potrafilo sie
      pogodzic ze zmiana stylu Coltrane'a, nigdy nie zaakceptowali oni jego free
      jazzowych dokonan i chcieli aby on nadal gral latwy, przyjemny jazz. Nie tak
      dawno kupilem "Live At The Village Vanguard - The Master Takes", dobra plyta,
      ja jednak wole jego bardziej free granie, przynajmniej narazie i z cala
      odpowiedzialnoscia polecam "Interstellar Space", nastepny ruch: "Meditations".
    • Gość: gramer Re: John Coltrane - jego twórczość. IP: proxy / *.public.lawson.webtv.net 21.01.03, 18:55
      Przybylo mi troche pozycji Coltrane'a, choc nie tak wiele jakbym tego chcial glownie z jego poznego okresu na Impulse Records, ktory jest c h y b a moim ulubionym. "Sun Ship", jezeli sie nie myle byl ostatnia plyta nagrana przez klasyczny kwartet Coltrane'a i choc nie darze jej tak wielkim uczuciem jak "Meditations" jest ona po prostu piekna. Kto kocha Coltrane'a nie bedzie rozczarowany, a kompozycja "Dearly Beloved" na pewno ukluje Was w serce, poza tym "Ascent" to popis basisty Jimmy'ego Garrison'a. Inna sprawa jest podwojna plyta "Live in Seattle", na pewno kontrowersyjna, mowi sie, ze Coltrane nagral ja na kwasie podobnie jak "Om". Nie gram jej tak czesto, ale to na pewno bardzo wazny dokument z dodatkowym saxofonista wielkim Pharoah Sanders'em. Chcialbym dodac abyscie sie nie bali poznego Coltrane'a, bo to prawdziwa magia!

Kto woli jego wczesniejsze nagrania musi zdobyc plyte "Coltrane's Sound" z jego lat na Atlantic'u. Nagrana podczas tej samej sesji co "My Favorite Things". Jezeli jego kompozycja "Equinox" nie bedzie Was przesladowac przez kilka tygodni to znaczy, ze nie ma co wydawac pieniedzy na inne jazzowe plyty. Plyta jest naprawde bardzo dobra, znajduje sie rowniez na niej standard "Body and Soul" ( na "Live In Seattle" jest on rowniez). Bardzo lubie te plyte.

Wczesniej troche pobieznie potraktowalem plyte "Live at the Villlage Vanguard - the Master Takes", ktora jest fenomenalna. Wydawca dodal dwa utwory z plyty "Impressions", tytulowy i "India" (modalny kawalek zainspirowany muzyka Indii), ktory jest jedna z moich ulubionych kompozycji Trane'a, my top5, podobnie jak "Spiritual" - miod na serce!

Niestety prawie nie dotknalem bardzo wczesnego Coltrane'a, jedyna plyta z lat 50-tych, ktora mam to "Thelonious Monk with John Coltrane", plyta juz klasyczna, ale ja chyba jednak wole pozniejszego Trane'a.

Sluchajcie i kochajcie John'a Coltrane'a, bo to byl WIELKI czlowiek, muzyk i kompozytor, a gdy zaczniecie to nie bedzie juz odwrotu.
      • heniek99 Re: John Coltrane - jego twórczość. 31.01.03, 14:36
        Chlopie,
        Equinox... Myslalem, ze ten tytul tu nie padnie... w miare czytania kolejnych
        postow. Bylo dokladnie jak mowisz. Kiedy uslyszlaem go po raz pierwszy,
        cofnalem plyte i puscilem jeszcze raz i jeszcze... I chodzil mi po glowie pare
        tygodni. A z koncertu w Village Vanguard kawalek Softly as in a morning
        sunrise... fantastyczny McCoy Tyner; noga sama sie rwie do tupania. Spiritual,
        rzeczywiscie, nie gorszy.
        Ale jakos tak nie zuwazylem, zeby na tym watku wiele razy padl tytul "Kind of
        blue", gdzie jest Coltrane bardzo liryczny. Piekne kompozycje. Obaj z Davisem w
        najwyzszej formie.
        A powiedzcie mi moi mili, czy odslonili w Kielcach pomnik Trane'a, bo takie
        byly chyba plany? Davis juz stoi od paru lat.
    • gregkor Re: John Coltrane - jego twórczość. 21.01.03, 19:11
      Ja ostatnio wsłuchiwałem się w "Ballady" Johna Coltrane'a i jak zwykle zrobiły
      na mnie piorunujące wrażenie. A tak swoją drogą to dość dawno nie słuchałem
      jego płytek może dzisiaj coś zapodam.......?
    • Gość: esde Re: John Coltrane - jego twórczość. IP: *.lubin.dialog.net.pl 21.01.03, 19:19
      ja z kolei lubie płyte "my favourite things" która jest chyba kompilacja
      standardów, (ale bluesowych) w jego wykonaniu; tytuły nawiązują do imion innych
      muzyków jazzowych (song for elvin, song for ktos tam itd)
    • astir Re: John Coltrane - jego twórczość. 21.01.03, 19:26
      Nie będę orginalna, bo w/ mnie najlepszym okresem Coltrana są lata 60 - te:
      - A Love Supreme (!!!)
      - Sun Ship
      - Ole - z Dolphy'm i Hubbard'em

natomiast do częstego słuchania puszczam soft - płyty Coltrane'a:
      - Ballads - z Reggie Workman'em
      - The Gentle side of J.C. - piękna składanka, z udziałem m.in. D. Ellingtona
      w "My little brown book" , Aarona Bella i Roy'a Haynes'a
      Te dwie płyty poleciłabym osobom, które chcą zapoznać się z J.C.

no i oczywiście DUETY:
      - Kenny Burrell & John Coltrane
      - Connobal & Coltrane
      - Thelenious Monk with John Coltrane (!)
      - John Coltrane & Don Cherry (!)

nie słyszeć Coltrane? niemożliwe..
      • astir Re: ps 21.01.03, 20:13
        utwór J.C., który mnie rozczulił:
        "I wanna talk about you" Eckstine'a z płyty 'Far Train', która została wydana
        przez nic mi nie mówiące "Rockin chair"(?)- opis po hiszpańsku.
        Płyta z graniem klubowym rozpoczyna ten właśnie utwór z tak wspaniałym kiksem
        J.C., że wydaje sie to aż niemożliwe! Ta sama kompozycja na 'The Gentle
        side...' brzmi idealnie - w sposób właściwy umiejetnoscią Coltrane'a.
        Ale...no właśnie, ten kiks mnie rozczula, "uczłowiecza" J.C.
        • gregkor Re: ps 22.01.03, 08:55
          astir napisała:

> utwór J.C., który mnie rozczulił:
          > "I wanna talk about you" Eckstine'a z płyty 'Far Train', która została wydana
          > przez nic mi nie mówiące "Rockin chair"(?)- opis po hiszpańsku.
          > Płyta z graniem klubowym rozpoczyna ten właśnie utwór z tak wspaniałym kiksem
          > J.C., że wydaje sie to aż niemożliwe! Ta sama kompozycja na 'The Gentle
          > side...' brzmi idealnie - w sposób właściwy umiejetnoscią Coltrane'a.
          > Ale...no właśnie, ten kiks mnie rozczula, "uczłowiecza" J.C.

Miło, że są jeszcze wielbicielki talentu tego wybitnego muzyka.....
          • astir Re: ps 22.01.03, 17:40
            gregkor napisał:

> Miło, że są jeszcze wielbicielki talentu tego wybitnego muzyka.....

dziwisz się? On nie tylko był najlepszym muzykiem, On do tej pory jest
            najważniejszy - i to chyba nie tylko dla jazzu. Osobiście mogłabym porównać -
            przepraszam, że próbuję - jego styl, elegancję, żar i emocjonalność
            " wyśpiewywanych" przez saksofon fraz z umiejętnościami Paganiniego. A poza tym
            był człowiekiem - upadł na dno, ale podniósł się i wtedy to dopiero zagrał!
            Nie udało sie Joplin, Morrisonowi, Hendrixowi...i wielu innym.
            I stał sie jazz i był Parker i zagrał Coltrane......a potem?
            O Davisie nie bedę się wypowiadała. Może i go szanuję, ale w momencie gdy sie
            sprzedał komercji..to już lepiej nic nie piszę.
            A czy to, że jestem kobietą sprawia, że moje uszy inaczej słyszą?

pozdrwink
            • gregkor Re: ps 23.01.03, 08:16
              A poza tym
              >
              > A czy to, że jestem kobietą sprawia, że moje uszy inaczej słyszą?
              >
              > pozdrwink

Po prostu znam mało kobiet, które lubią Coltrane, tym bardziej miło spotkać
              następną wielbicielkę jago talentu na forum, ponadto nie śmiałbym twierdzić że
              kobiece uszy inaczej słyszą...smile

pozdr
    • Gość: srootootoo Re: John Coltrane - jego twórczość. IP: *.zelow.sdi.tpnet.pl 23.01.03, 14:59
      Tylko z Milesem Davisem! Łeb odpada!
      • cze67 Re: John Coltrane - jego twórczos´c´. 23.01.03, 15:42
        Ja najbardziej lubie "Moje faworyckie rzeczy"...
    • _gar_ Re: John Coltrane - jego twórczość. 23.01.03, 18:36
      .....jak to niedawno powiedzial moj kolega "Miles to swietny muzyk-
      perfekcjonista.....Coltrain to geniusz nastroju i improwizacji"

.nie mam ulubionego albumu ale czesto powracam do "giant steps"
      .uwielbiam tez "blue train"
      • astir Re: John Coltrane - jego twórczość. 23.01.03, 19:58
        zgadzam się z Twoim kolegą -
        koleżankasmile))
      • gregkor Re: John Coltrane - jego twórczość. 24.01.03, 13:39
        _gar_ napisał:

> .....jak to niedawno powiedzial moj kolega "Miles to swietny muzyk-
        > perfekcjonista.....Coltrain to geniusz nastroju i improwizacji"
        >

Coś w tym jest.....
    • Gość: balanescu Re: John Coltrane - jego twórczość. IP: *.media4.pl 24.01.03, 15:26
      Moim ukochanym utworem jest "I Want To Talk About You" z płyty "Coltrane live
      at Birdland" - zwłaszcza ten fragment na saksofon solo - rzuca na kolana..

Kiedyś wałkowałem Coltrane'a niemiłosiernie, teraz mi trochę przeszło - chyba
      mam duszę rock'n'rollową - nigdy w pełni nie przyswoiłem estetyki jazzowej,
      choć przez długi czas wydawało mi się, że owszem.
      Pamiętam zimę sprzed dwóch bodaj lat - upływała mi w rytm utworów Coltrane'a,
      Milesa, Billa Evansa, Dolphy'ego i innych, było świetnie, aż któregoś dnia
      puściłem sobie po dlugiej przerwie "Sister Ray" Velvet Underground i już
      wiedziałem, gdzie tak naprawdę przynależę smile
      Jazz wciąż darzę sporą sympatią (ale tylko ten z najwyższej półki - szmatławców
      w rodzaju braci Marsalisów itp. nigdy nie przełknę)

A, są też tacy, dla których w jakiś sposób jazzowy jest Sting (tfu!)
      Scyzoryk mi się w kieszeni otwiera, gdy słyszę coś takiego
      [ wink ]
      • astir Re: John Coltrane - jego twórczość. 24.01.03, 16:36
        Gość portalu: balanescu napisał(a):

szmatławców
        >
        > w rodzaju braci Marsalisów itp. nigdy nie przełknę)

a co ci zrobił Branford???
        >
        > A, są też tacy, dla których w jakiś sposób jazzowy jest Sting (tfu!)
        > Scyzoryk mi się w kieszeni otwiera, gdy słyszę coś takiego
        > [ wink ]

Gdzie oni są? Osobiście nie mam nic do Stinga, nawet go lubię, ale on i jazz?
        Wolałabym jednak posłuchać Stinga śpiewającego na wzór np. Mahalii Jackson czy
        Bobby'ego McFerrina niż tych eksperymentów parajazzowych z elektrycznymi
        gitarami, hammondami, mixami komputerowymi itd

uważaj na scyzorykiwink))
        • _gar_ Re: John Coltrane - jego twórczość. 24.01.03, 18:30
          ......z tymi "Marsalisami" to nie wydaje mi sie zeby bylo az tak tragicznie
          ....mam dwie plytki Branforda w tym "contemporary jazz" i jestem z nich
          zadowolony
          ....Wynton z-koleji gra swietnie wiec nie-wiem o co sie tu rozchodzi..
          ..np.takie"Citi Movement" albo "Black Codes" -swietna sprawa

• srootootoo Re: astir. 31.01.03, 14:51

> a co ci zrobił Branford???
          > > I tu masz rację!pewnie słyszałaś go z BUCKSHOT LAFANQUE?? ALE CZAD,ŻE MAJTY
          SPADAJĄ
          > > >
          > uważaj na scyzorykiwink))
        • Gość: foxy Re: John Coltrane - jego twórczość. IP: *.pl.bauer.com / 172.28.190.* 04.02.03, 16:32
          astir napisała:

> Gość portalu: balanescu napisał(a):
          >
          > szmatławców
          > >
          > > w rodzaju braci Marsalisów itp. nigdy nie przełknę)
          >
          > a co ci zrobił Branford???
          > >
          > > A, są też tacy, dla których w jakiś sposób jazzowy jest Sting (tfu!)
          > > Scyzoryk mi się w kieszeni otwiera, gdy słyszę coś takiego
          > > [ wink ]
          >
          > Gdzie oni są? Osobiście nie mam nic do Stinga, nawet go lubię, ale on i jazz?
          > Wolałabym jednak posłuchać Stinga śpiewającego na wzór np. Mahalii Jackson
          czy
          > Bobby'ego McFerrina niż tych eksperymentów parajazzowych z elektrycznymi
          > gitarami, hammondami, mixami komputerowymi itd
          >
          > uważaj na scyzorykiwink))
          A ja uwielbiam plyte z koncertu z Padwy, gdzie gra Sting, Marsalis i orkiestra
          Gila Evansa.
          Moim ulubionym kawalkiem z tego konceru jest Synchronicitysmile
      • gregkor Re: John Coltrane - jego twórczość. 25.01.03, 12:40
        Gość portalu: balanescu napisał(a):

> Moim ukochanym utworem jest "I Want To Talk About You" z płyty "Coltrane live
        > at Birdland" - zwłaszcza ten fragment na saksofon solo - rzuca na kolana..
        >
        > Kiedyś wałkowałem Coltrane'a niemiłosiernie, teraz mi trochę przeszło - chyba
        > mam duszę rock'n'rollową - nigdy w pełni nie przyswoiłem estetyki jazzowej,
        > choć przez długi czas wydawało mi się, że owszem.
        > Pamiętam zimę sprzed dwóch bodaj lat - upływała mi w rytm utworów Coltrane'a,
        > Milesa, Billa Evansa, Dolphy'ego i innych, było świetnie, aż któregoś dnia
        > puściłem sobie po dlugiej przerwie "Sister Ray" Velvet Underground i już
        > wiedziałem, gdzie tak naprawdę przynależę smile
        > Jazz wciąż darzę sporą sympatią (ale tylko ten z najwyższej półki -
        szmatławców
        >
        > w rodzaju braci Marsalisów itp. nigdy nie przełknę)
        >
        > A, są też tacy, dla których w jakiś sposób jazzowy jest Sting (tfu!)
        > Scyzoryk mi się w kieszeni otwiera, gdy słyszę coś takiego
        > [ wink ]

Z tymi Marsalisami i Stingiem to chyba lekka przesada......

pozdr
        • Gość: balanescu Re: John Coltrane - jego twórczość. IP: *.media4.pl 25.01.03, 15:08
          gregkor napisał:

> Z tymi Marsalisami i Stingiem to chyba lekka przesada......
          >

Masz racje, przesada.

pzdr.
        • srootootoo Re: gregkor 31.01.03, 14:47

>
          >
          > Z tymi Marsalisami i Stingiem to chyba lekka przesada......
          >
          no trochę przgiąłeś, Wynton? możę i trochę masz racji.Ma zajebistą technikę
          grania ale brak mu groovu, za to Branford na saxie jest GROŻNY, Aa płyta
          BUCKSHOT LAFANQUE URYWA ŁEB! howngh!
          >
          > pozdr
    • Gość: jacek2 Re: John Coltrane - jego twórczość. IP: *.abo.wanadoo.fr 24.01.03, 20:23
      Co sadzicie o plycie pt. Blue Train? Wyszla niedawno na DVD-audio.
      • astir Re: John Coltrane - jego twórczość. 24.01.03, 21:27
        Gość portalu: jacek2 napisał(a):

> Co sadzicie o plycie pt. Blue Train? Wyszla niedawno na DVD-audio.
        'Blue Train' znam, ale DVD nie mam. Dzieki za infowink
    • gregkor Re: John Coltrane - jego twórczość. 30.01.03, 12:14
      No i mamy niespodziankę.

www2.gazeta.pl/muzyka/1,21388,1300434.html
      • astir Re: John Coltrane - jego twórczość. 30.01.03, 18:51
        wowwink)))))))
        Impuls! zawsze trzyma coś w zanadrzu -
        a myślałam że wszystko już było... dzięki za infowink)
      • Gość: jacek2 Re: John Coltrane - jego twórczość. IP: *.abo.wanadoo.fr 31.01.03, 22:04
        gregkor napisał:

> No i mamy niespodziankę.
        >
        > <a
        href="http://www2.gazeta.pl/muzyka/1,21388,1300434.html"target="_blank">www2
        > .gazeta.pl/muzyka/1,21388,1300434.html</a>
        Plyta ukazala sie rowniez wersji SACD, w USA oczywiscie........
        • gregkor Re: John Coltrane - jego twórczość. 04.02.03, 13:17
          Gość portalu: jacek2 napisał(a):

> gregkor napisał:
          >
          > > No i mamy niespodziankę.
          > >
          > > <a
          > href="http://www2.gazeta.pl/muzyka/1,21388,1300434.html"target="_blank">www2
          > > .gazeta.pl/muzyka/1,21388,1300434.html</a>
          > Plyta ukazala sie rowniez wersji SACD, w USA oczywiscie........

Co to jest ta wersja SACD?
          • Gość: jacek2 Re: John Coltrane - jego twórczość. IP: *.abo.wanadoo.fr 04.02.03, 18:08
            gregkor napisał:

> Gość portalu: jacek2 napisał(a):
            >
            > > gregkor napisał:
            > >
            > > > No i mamy niespodziankę.
            > > >
            > > > <a
            > > href="www2.gazeta.pl/muzyka/1,21388,1300434.html"target="_blank"
            > 2www2
            > > > .gazeta.pl/muzyka/1,21388,1300434.html</a>
            > > Plyta ukazala sie rowniez wersji SACD, w USA oczywiscie........
            >
            > Co to jest ta wersja SACD?
            SACD to skrot od Super Audio Compact Disc- nowy format wymyslony przez Sony i
            Philipsa.Ktory ma w zamysle tych firm zastapic klasyczny CD.Dzwiek z tego typu
            plyt uogolniajac sa zblizony do brzmienia plyt analogowych (oczywiscie z
            wieksza dynamika!) jest "cieply" ,bardziej przestrzenny, slychac wiele
            szczegolow ktore zginely na CD.Plyt tych trzeba sluchac na specjalnym
            odtwarzaczu.Pojawia sie coraz wiecej plyt w tym formacie zwlaszcza z klasyka i
            jazzem (choc nie tylko w marcu bedzie cala dyskografia P.Gabriela i Police ,
            ciemna strona ksiezyca Pink Floyd).Oczywiscie wskazne jest posiadanie dobrego
            sprzetu audio .Pojawil sie takze konkurent SACD - DVD AUDIO.Ktory format
            zwyciezy nie wiadomo , moze zostana dwa....?
    • Gość: z milesem Re: John Coltrane - jego twórczość. IP: *.prochem.com.pl / 1.0.0.* 04.02.03, 14:22
      -przede wszystkiem ten okres - wszystko

no.1 ballads, dalej:
      +monk (lubie tego faceta)
      giant steps
      i różne takie jak
      -blue train
      -naima
      -body & soul

co mi pan sugeruje, proszę pana?!
      • gregkor Re: John Coltrane - jego twórczość. 04.02.03, 15:12
        Gość portalu: z milesem napisał(a):

> -przede wszystkiem ten okres - wszystko
        >
        > no.1 ballads, dalej:
        > +monk (lubie tego faceta)
        > giant steps
        > i różne takie jak
        > -blue train
        > -naima
        > -body & soul

> co mi pan sugeruje, proszę pana?!

Faktycznie wymieniłeś niezłe płyty. Ballady są rewelacyjne no i bardzo lubię
        Giant Steps.

Co to ja świnka doświadczalna jestem......

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka