Dodaj do ulubionych

klezmer jazz

22.08.05, 19:41
sluchacie takiej muzyki?ja uwielbiam...wspaniale polaczenie jazzu i
wielowiekowej tradycji zydowskiej...do swych faworytow zaliczam:davida
krakauera(przede wszystkim),johna zorna(masada,bar kokhba),franka
londona,anthony'ego colemana,steve'a bernsteina oraz zespoly:kroke,HASIDIC
NEW WAVE,marcel salomon klezmorim,klezmatics,new klezmer trio i wiele,wiele
innych...ogromne wrazenie wywarly tez na mnie nagrania naftule brandweina-
klarnecisty z lat minionych(facet zwykl sie odwracac tylem do publicznosci-
zupelnie jak miles-po to tylko ,zeby nikt nie podpatrzyl jego systemu
klapowania...)z nagran archiwalnych polecam jeszcze dave'a tarrasa,josefa
moskovitza i ziggy ellmana(trebacza orkiestry samego duke'a ellingtona...)
ciekaw jestem czy ktos jeszcze lubi taka muzyke...
Obserwuj wątek
    • jasiek_natolin Re: klezmer jazz 23.08.05, 00:18
      Sporo tego wymieniłeś.
      Masada oczywiście - najlepsze z wcieleń Zorna.
      Poza tym widzę,że jestem laikiem.
      A ja dodam świetny The Cracow Klezmer Band.Ich koncert sprzed kilku lat w
      Lapidarium zapadł mi głęboko w pamięć.
      • koss.ania Re: klezmer jazz 17.01.06, 21:50
        Co sie tyczy The Cracow Klezmer Band to bylam ostatnio na ich wspolnym
        koncercie z Grazyna Auguscik i Johnem Mcleanem w Skarpie i bylo naprawde
        suuper!!
        pozdr.
    • jan.kran Re: klezmer jazz 23.08.05, 01:25
      Ja znam muzykę klezmer i słucham namiętnie zwłaszcza że sporo ijdisz rozumiem.

Natomiast o wymienionych przez Ciebie muzykach nie słyszałam.
      Ponieważ nasze gusty muyzczne do tej pory niezykle sie pokrywaja ( z tworczści
      Sun Ra i Sandersa wymieniłeś jako ulubione akurat te płyty które ja również
      najbardziej smile)) więc pewnie poszukam i posłucham .
      Kransmile))
      • jotesz Re: klezmer jazz 23.08.05, 13:51
        klezmer jazz też!
        Klezmatics - Possesed
        Klezmer Nova - Orient Express Moving Shnorers
        oraz Nigel z Kroke i Justyna Alkmija (takie sobie).
        Tyle mam, więc niewiele, bo Zorna to ja do klezmer nie zaliczam...
        Szkoda, że tak mało mam, ale się staram...
        Pozdrowienia
        • pharoah Re: klezmer jazz 25.08.05, 23:24
          ciesze sie,ze jest jakis odzew...zachecam do poszukania nagran wymienionych
          przeze mnie wykonawcow-sczegolnie polecam-krakauera oraz zespol hasidic new
          wave!!!tez lubie cracow klezmer band-znalem ich muzyke zanim zaczeli nagrywac
          dla tzadika...pozdr.
          • jazzfoxy Re: klezmer jazz 30.08.05, 11:03
            Znam tylko Zorna, o pozostalych nawet nie slyszalamsad
            • jotesz Re: klezmer jazz 30.08.05, 15:13
              o dziwo - w Izraelu klezmerska muzyka jest tak lubiana jak Szwejk w Czechach,
              czyli niezabardzo...
    • rycerzmowiacyni Re: klezmer jazz 11.09.05, 18:49
      slucham teraz cracow klezmer band i powiem szczerze że, średnio mi sie podoba, przeszkadza mi ten wszechogarniający, natrętny dżwiek akordeonu, takie drugie motion trio, bez akordeonu ( a przynajmniej w mniejszych dawkach) byłoby fajniejsze...dla mnie oczywiście
      • mad68 Re: klezmer jazz 22.09.05, 18:49
        Chyba więcej szumu i mody niż większych atrakcji. Parę lat temu słuchałem
        mamiętnie Zorna, nasz Paciorek nagrał nawet niezłą płytę, nietsety, przesyt
        nastąpił szybko. Bardzo to schematyczne, monotonne, a bałwochwalcze wręcz
        podejście do tradycji (wielkiej tradycji, wiem, wiem) bardziej ogranicza niż
        pozwala stworzyć nową jakość. W ostatnich miesiącach już nie słucham takich
        klimatów i nie wiem, czy kiedyś wrócę
        • dahomey Re: klezmer jazz 22.09.05, 22:05
          Bardzo interesująca i odważnawink uwaga, której, jak sądzę, nie można odmówić
          wiele racji. Za dużo projektów, masa płyt, bardziej to przypomina króliczą
          działalność niż płodność artystyczną. Ale pewnie tam płacą wysokie zasiłki
          rodzinnesmile.
          • pharoah Re: klezmer jazz 25.09.05, 00:52
            taaa...zadnych wiekszych atrakcji...mnie tez juz to nudzi...bardzo to
            schematyczne,monotonne,wrecz balwochwalcze...taki zorn np.gra "te
            klimaty"sciagajac wszystko z ornette colemana.jego masada powiela formule
            colemanowskiego kwartetu...nuda.nic nowego,malo
            oryginalne,monotonne,schematyczne,balwochwalcze wrecz...albo taki krakauer-ten
            gra "te klimaty"zapatrzony w sidneya becheta...czy tworzy nowa jakosc?
            nie...nuda.nic nowego,malo oryginalne,monotonne,schematyczne,balwochwalcze
            wrecz...moglbym tak wymieniac dalej...ale sami rozumiecie-za duzo
            projektow,masa plyt,a wszystkie monotonne,schematyczne,balwochwalcze
            wrecz...taka tam krolicza dzialalnosc za wysokie zasilki rodzinne...nuda.nic
            nowego,malo oryginalne,monotonne,schematyczne,balwochwalcze wrecz...pozdr.
            • dahomey Re: klezmer jazz 27.09.05, 23:56
              Jak widzę, rosną szeregi niezadowolonych. Należy życzliwie powitać takie
              krytyczne, twórcze i syntetyzujące inne opinie podejście. Pozdrawiam.
              • jazzpunk Re: klezmer jazz 28.09.05, 21:59
                Zorn mało oryginalny??? Masada przypomina Ornetta i "Complete Communion" Dona
                Cherry,ale w połączeniu z melodiami chasydzkimi tworzy w sumie coś nowego. Ale
                inne projekty Zorna, szczególnie te awangardowe to przeoryginalność sama w
                sobiesmile
                • pharoah Re: klezmer jazz 03.10.05, 15:33
                  moja opinia nie jest bynajmniej krytyczna,tworcza i
                  syntetyzujaca.jest..."schematyczna,monotonna,balwochwalcza wrecz..."a tak
                  naprawde chcialem napisac IRONICZNA.oczywiscie,ze ani Zorn,ani Krakauer nie sa
                  malo oryginalnymi muzykami.napisalem to celowo dla kontrastu zeby wydrwic
                  krytyczne i tworcze opinie kolegow...no coz,chyba mi sie nie udalo,skoro
                  zostalo to odebrane tak serio...dla Zorna muzyka quartetu Ornette'a jest wielka
                  inspiracja,tak jak dla Krakauera muzyka Becheta.ale to tylko jedne z wielu
                  zapozyczen,z ktorych obu panom udalo sie wykuc nowa,jakze piekna jakosc...nigdy
                  nie przestane zachwycac sie taka muzyka!swoja droga,ciekawe,ze jest ktos kto
                  zauwazyl powinowactwo pomiedzy muzyka Masady ,a plyta "Complete Communion"Dona
                  Cherry....Masada od poczatku najbardziej kojarzyla mi sie z ta plyta...Masada
                  to "Complete Communion"+ wspaniale chasydzkie melodie...uwielbiam Dona Cherry i
                  muzyke chasydow...pewnie dlatego lubie tez Zorna...pozdr.
      • kazisi Re: klezmer jazz 19.10.05, 19:35
        a mi właśnie ten akordeon bardzo się podoba. tak się złożyło, że w ubiegłym roku wysłuchałem w krótkim czasie koncertów motion trio i krakow klezmer band i od tej pory jest to jeden z moich ulubionych instrumentów.
    • pjetrek29 Re: klezmer jazz 06.10.05, 20:05
      nie jestem znawcą ani jazzu w ogóle, ani klezmer-jazzu w szczególe, ale
      słuchałem polskiego zespołu Meritum i bardzo polecam. w stosunku do słynnego
      CKB są może troszkę mniej "klezmer", a troszkę bardziej "jazzi", ale mi to
      akurat odpowiada. wydali dużą płytkę i singielek, szykuje się druga płyta.
      • pharoah Re: klezmer jazz 07.10.05, 14:32
        pjetrek29 napisał:

> nie jestem znawcą ani jazzu w ogóle, ani klezmer-jazzu w szczególe, ale
        > słuchałem polskiego zespołu Meritum i bardzo polecam. w stosunku do słynnego
        > CKB są może troszkę mniej "klezmer", a troszkę bardziej "jazzi", ale mi to
        > akurat odpowiada. wydali dużą płytkę i singielek, szykuje się druga płyta.
        poszukamy,zobaczymy...
        • pjetrek29 Re: klezmer jazz 08.10.05, 08:43
          pharoah napisał:
          > poszukamy,zobaczymy...

można tu na przykład:
          meritum.art.pl/meritum.php?id=mp3
          • pharoah Re: klezmer jazz 22.10.05, 00:45
            pjetrek29 napisał:

> pharoah napisał:
            > > poszukamy,zobaczymy...
            >
            > można tu na przykład:
            > meritum.art.pl/meritum.php?id=mp3
            sprawdzilem,posluchalem...nawet niezle...szczegolnie klarnecista...
    • sil8 Re: klezmer jazz 22.10.05, 23:18
      MASADA
      wgniata w fotel (albo w inne miejsce gdzie siedzisz)
      no po prostu wymiekłem jak usłyszałem tą muzykę
      zwłaszcza vol. 8 znam na pamięć prawie każdą nutkę
      • pharoah Re: klezmer jazz 01.11.05, 01:10
        sil8 napisał:

> MASADA
        > wgniata w fotel (albo w inne miejsce gdzie siedzisz)
        > no po prostu wymiekłem jak usłyszałem tą muzykę
        > zwłaszcza vol. 8 znam na pamięć prawie każdą nutkę
        no mnie tez wgniata...masada rulez!!!wspaniale sie tez slucha bar kokhby...ten
        zorn to naprawde zdolny facet...a przy okazji slyszeliscie juz ostatnia plyte
        cracow klezmer band-ciekaw jestem jak im poszlo z kompozycjami johna zorna-to
        musi byc bardzo dobra plyta
        • nallega_m Re: klezmer jazz 03.11.05, 13:08
          a ja rozpaczliwie poszukuje plyty hazonos project. slyszal ktos smile
          • pharoah Re: klezmer jazz 03.11.05, 15:48
            a ja wlasnie znalazlem i sobie slucham...kolejna,wspaniala plyta w dorobku
            franka londona...piekna muzyka...
            • nallega_m Re: klezmer jazz 03.11.05, 21:51
              a gdzie mozna to znalezc? pls!
              • jazzpunk Re: klezmer jazz 04.11.05, 08:15
                Soulseek!!!!!!!!!!!!!!!smile
                A ja słucham nowego Cracow Klezmer Band. Płyta nazywa się "Sanatorium under the
                Sign of the Hourglass. Tribute to Bruno Schulz".Jeżeli lubicie Masada String
                Trio, pokochacie te nagrania.smile
                • jazzpunk Re: klezmer jazz 04.11.05, 08:42
                  www.diapazon.pl/PelnaWiadomosc.php?bn=Artykuly&Id=430
                  • pharoah Re: klezmer jazz 05.11.05, 00:00
                    GOD BLESS SOULSEEK!!!tez tego juz slucham...swietne!!!
                    • jazzpunk Re: klezmer jazz 05.11.05, 10:19
                      A jak wam się podobają solowe projekty członków Hasadic New Wave?smile
                      • pharoah Re: klezmer jazz 06.11.05, 23:32
                        mi sie podobaja...szczegolnie midrash mish mosh perkusisty aarona alexandra-
                        widzialem ich w tym roku w krakowie na zywo-rewelacja!,plyty fimy ephrona,grega
                        walla i franka londona nagrane dla tzadika tez swietne...zniknal mi troche z
                        oczu gitarzysta dave fiuczynski-nie bardzo wiem co on ostatnio nagrywa...ale
                        sie dowiem...zespol hasidic new wave to prawdziwy fenomen!uwielbiam ten zespol
                        od czasu kiedy przypadkiem uslyszalem w radio ich utwor...absolutnie
                        urzeczony,niewiele sie zastanawiajac,wsiadlem w pociag i pojechalem na ich
                        koncert do krakowa...wystep byl wspanialy-wyszla potem z tego plyta live in
                        cracow-gdy sie dobrze wsluchac,mozna tam uslyszec moje oklaski...do tej pory
                        mam wszystkie ich plyty.najbardziej lubie te nagrana z afrykanskim zespolem
                        yakar rhythms-to wlasnie podczas wystepu z ta grupa widzialem hasidic new wave
                        na zywo po raz drugi i nie zapomne tego koncertu do konca zycia...teraz z
                        niecierpliwoscia czekam na ich kolejna plyte i kolejny koncert w Polsce...to
                        naprawde rewelacyjny zespol!!!na okladce ich pierwszej plyty widnial taki
                        slogan "jimi hendrix i frank zappa spotykaja sun ra na zydowskim weselu"-to
                        informacja dla tych,ktorzy jeszcze HNW nie slyszeli-dokladnie taka jest ich
                        muzyka...goraco polecam !!!pozdr.faraon
                    • nallega_m Re: klezmer jazz 05.11.05, 12:53
                      zainstalowalam soulseeka, ale jeszcze dobrze go nie rozgryzlam. dlaczego nie
                      moge znalezs hazonos? prosze pomozcie! smile
                      • pharoah Re: klezmer jazz 06.11.05, 23:33
                        nallega_m napisała:

> zainstalowalam soulseeka, ale jeszcze dobrze go nie rozgryzlam. dlaczego nie
                        > moge znalezs hazonos? prosze pomozcie! smile
                        rozgryzaj,rozgryzaj...smilesmile
                        • meszuge13 Re: klezmer jazz 07.11.05, 01:13
                          MIDRASH MISH MOSHsurprisedRNETTE COLEMAN I JIMI HENDRIX SPOTYKAJA DEAD KENNEDYS NA
                          ZYDOWSKIM WESELU!posluchajcie...
                          • jazzpunk Re: klezmer jazz 07.11.05, 10:05
                            www.aaronalexander.com/index.html
                        • nallega_m Re: klezmer jazz 07.11.05, 08:19
                          sad
                          udalo mi sie jakims cudem sciagnac 2 pierwsze utwory. ale nadal nie mam pojecia
                          na jakiej zasadzie tam np wyszukiwanie dziala, i czy trzeba byc w tym samym
                          roomie, co osoba, od ktorejs sie chce sciagac...
                          moze jakies tropy chociaz...smilenie badz az tak zazdrosny o muzyke...
                          • pharoah Re: klezmer jazz 07.11.05, 20:27
                            poradzisz sobie jakos...ja tez nie czaje do konca jak to dziala...
                            • nallega_m Re: klezmer jazz 07.11.05, 20:44
                              tylko, ze mi szukanie nie dzialasad tzn pewnie by dzialalo, ale nie wiem, co
                              trzeba zrobic, zeby zaczelo sad
                              • pharoah Re: klezmer jazz 05.12.05, 00:32
                                tak...wielu ludzi bardzo sie zdziwilo,ze ten muzyk gra takie rzeczy...czarny,w
                                dodatku z dreadami...ale mial klarnet...i jak pieknie gral klezmer...plyta
                                nazywa sie Don Byron plays the music of Mickey Katz...polecam...cos pieknego...
                                • pharoah Re: klezmer jazz 12.12.05, 21:28
                                  a ostatnio slyszalem,ze Don Byron koncertuje z Cracow Klezmer Band...no
                                  niezle...
                                  • olimpc Re: klezmer jazz 23.12.05, 10:44
                                    ostatnio właśnie zaczęłąm się interesować muzyką klezmerską. Troszkę
                                    pobuszowałąm w necie i znalazłąm ciekawe rzeczy. Oczywiscie Cracow Klezmer
                                    Band, cudowni chłopcy. Dzięki Wam dotrę do innych muzyków, i będę mogła się
                                    głębiej z tym zapoznaćsmile
                                    • jazzfoxy Re: klezmer jazz 07.03.06, 21:35
                                      Ja ostatnio namietnie slucham Masade i Diaspora Soul - Bernstein'a.
                                      • pjetrek29 Re: klezmer jazz 08.03.06, 12:24
                                        u mnie ostatnio prawie bez przerwy leci hasidic new wave. do masady się
                                        przymierzam, bernsteina w ogóle nie słuchałem. mogłabyś coś polecić? tylko
                                        poproszę raczej coś z gatunku "jazz for dummies" smile pozdrowienia
                                        • jazzfoxy Re: klezmer jazz 09.03.06, 10:44
                                          mam tylko te jedna plyte (polecana przez jazzpunka) "Diaspora Soul",
                                          jest swietna i przyjemna, na pewno Ci sie spodoba.
                                          www.diapazon.pl/PelnaPlyta.php?Id=2150
                                          • jazzpunk Re: klezmer jazz 09.03.06, 13:54
                                            Są jeszcze jego dwie płyty nagrane dla wytwórni Tzadik: "Diaspora Blues"(Steven
                                            Bernstein + trio Sama Riversa, coś dla miłośników Alberta Aylera)oraz "Diaspora
                                            Hollywood"(tutaj w składzie niesamowity Pablo Calogero grający na saksofonie
                                            barytonowym,klarnecie basowym i różnego rodzaju fletach). Oczywiście talent
                                            Bernsteina można również podziwiać w zespołach Lounge Lizards i Sex Mobsmile
                                            • jazzpunk Re: klezmer jazz 09.03.06, 14:09
                                              na płycie "Diaspora Soul" gra Paul Shapiro, który nagrał dla Tzadika dwie
                                              przepiękne płyty "Midnight Minyan" oraz "It's in the Twilight".Tam również
                                              pojawia się w składzie Steven Bernstein.Paul Shapiro ma grać na tegorocznym
                                              Festiwalu Kultury Żydowskiej w Krakowie, będzie więc szansa zobaczenia tych
                                              panów na żywosmile
                                              • jazzfoxy Re: klezmer jazz 10.03.06, 09:59
                                                cholernie drogie sa plyty tego wydawnictwasad
                                          • pjetrek29 Re: klezmer jazz 10.03.06, 19:48
                                            jazzfoxy napisała:
                                            > mam tylko te jedna plyte (polecana przez jazzpunka) "Diaspora Soul",
                                            > jest swietna i przyjemna, na pewno Ci sie spodoba.
                                            > www.diapazon.pl/PelnaPlyta.php?Id=2150

udało mi się przesłuchać pierwsze pół tej płyty, rzeczywiście jest taka jak
                                            napisałaś - świetna i przyjemna. ze składu grającego na tej płycie kojarzę
                                            petera apfelbauma, którego miałem przyjemność słuchać na koncercie "tribute to
                                            don cherry". no ale to trochę OT, bo to nie był klezmer jazz smile

pozdrowienia
                                            (oczywiście również dla jazzpunka)
                                            • jazzfoxy Re: klezmer jazz 22.03.06, 21:26
                                              Mam dwie plyty Franka Londona polecanego przez Was.
                                              Klimaty jak z filmow Kusturicysmile zapuscilam dzis sasiadom o 7 rano
                                              te piekne, balkanskie rytmysmile
                                              • pharoah Re: klezmer jazz 16.05.06, 22:54
                                                na 16 festiwalu kultury zydowskiej w Krakowie wystapia min. steven bernstein z
                                                programem diaspora blues,paul shapiro-midnight minyan,anthony coleman zagra
                                                gebirtiga,david krakauer zagra wraz z DAFO quartet( z programem ze wspolnej
                                                plyty krakauera z kronos quartet);wystapi tez andy statman trio.ten genialny
                                                klarnecista zaczynal swa przygode muzyczna na mandolinie(jest wirtuozem tego
                                                instrumentu...),potem zafascynoway jazzem siegnal po saksofon i klarnet...po
                                                wiecej informacji odsylam na strone www.jewishfestival.pl(moze ktos bedzie
                                                zainteresowany....)
    • mrug Re: klezmer jazz 22.05.06, 20:38
      Miłośników zapraszam 1-7 lipca do Krakowa na Festiwal Kultury Żydowskiej.
      www.jewishfestival.pl/program.php
      Nie wiem jak będzie obecnie, ale w poprzednich latach obok "afiszowych"
      koncertów, funkcjonowały też całonocne, spontaniczne dżemseszyny w kazimierskich
      knajpach. Mozna było spokojnie pójść do knajpy i słuchać do woli.wink
      • pharoah Re: klezmer jazz 16.06.06, 12:27
        podciagam ,bo ten termin sie zbliza...smile
        • jazzfoxy Re: klezmer jazz 03.07.06, 22:12
          mam dwie nowe (u mnie) plyty: hasidic new wave i the klezmatics,
          swietnie brzmi ta muza.
          • pharoah Re: klezmer jazz 10.07.06, 22:53
            donosze Wam,ze ostatni weekend spedzilem wlasnie w Krakowie,na festiwalu
            kultury zydowskiej,bawiac sie wspaniale ma darmowym koncercie "Szalom na
            Szerokiej" ...po raz 9-ty z rzedu...bylo wspaniale!!! jak zwykle...najbardziej
            jazzowy charakter mial wystep Paula Shapiro z udzialem Stevena
            Bernsteina,Anthony'ego Colemana,Petera Apfrelbauma,Bradleya Jones'a...te
            nazwiska mowia same za siebie...no i oczywiscie ten niesamowity Krakauer!!!!to
            byl piekny wieczor...a na drugi dzien mialem okazje posluchac polskiego jazzu
            nowoorleanskiego w najlepszym wydaniu...Boba,jazz band ball...w kawiarnianych
            ogrodkach na krskowskim rynku...a potem parada nowoorleanska na
            Florianskiej,ktora do tego co dzieje sie w Nowym Orleanie miala sie
            tak,ze...ach,szkoda gadac...ale,coz ...w sumie fajnie bylo to
            zobaczyc...Dudus,Ptaszyn,Smietana przejechali sie w luksusowych autach...mialem
            ze soba aparat zorki 5 i zrobilem kilka zdjec...a potem musialem wiac
            szybciutko na pociag....aha letni festiwal jazzowy trwa...jak ktos bedzie w
            Krakowie ...
            p.s. na ulicy Wislnej jest bar noszacy nazwe FARAON...tak sie rozczulilem,ze
            kupilem tam kebab...polecam....
            p.s.2 w empiku krakowskim nabylem cd Sandersa wznowione przez
            impulse...elevation...kolejne ogniwo...rozczarowala mnie troche
            wkladka...troche uboga,mogli umiescic troche wiecej zdjec i informacji o
            plycie...no i oczywiscie ta cena...czemu ta plyta jest taka droga,skoro inne
            faraonowe impulsy mozna nabyc za ok 35 pln?...no moze za wyjatkiem summun...ale
            i tak warto...wreszcie mam oryginal!!!!....smile z dzezowym pozdrowieniem faraon.
            • jazzfoxy Re: klezmer jazz 10.07.06, 23:11
              Pharoah: wrzuc fotki, widzialam fragmenty w TV i obiecalam sobie, ze w
              przyszlym roku jade do Krakowa na festiwal.
              • pharoah Re: klezmer jazz 11.07.06, 00:00
                nie wrzuce fotek...zorki5 to nie jest jakas tam cyfrowka,a wysokiej klasy
                aparat starej generacji(gdybys nie wiedziala...) wiec sie nie uda...chyba,zebym
                te zdjecia zeskanowal...ale ja straszny debil techniczny jestem i jeszcze
                wiekszy len,wiec chyba nie da rady...smile
                ale mysle wlasnie o zakupie aparatu cyfrowego i kto wie.moze juz niedlugo bede
                Was raczyl zdjeciami z koncertow ,na ktorych bywam...
                A na festiwal Kultury Zydowskiej serdecznie zapraszam!!!
    • zalozylam_nowe Re: klezmer jazz 13.07.06, 16:24
      kazutoki umezu w wersji kiki band
      ze niby remedium na w/w nude wink

pozatem nie padl byl jeszcze, a moglby przeciez smile
      • meszuge13 Re: klezmer jazz 07.08.06, 19:40
        zna ktos plyte wydana przez ferment?...Paul Brody...kapela z Minska...ok.25
        zl...warto kupic?...ja sie zastanawiam...
        • pharoah Re: klezmer jazz 07.08.06, 19:46
          meszuge13 napisał:

> zna ktos plyte wydana przez ferment?...Paul Brody...kapela z Minska...ok.25
          > zl...warto kupic?...ja sie zastanawiam...
          za te cene?...chyba warto..tego wydawnictwa mam 2cd Osjan i jestem
          zadowolony!!!...kapeli z Minska nie znam,ale musi byc niezla...Paula Brody'ego
          widzialem na zywo...niezly jest...grozny sukinsyn...chyba zapoluje na te
          plyte...mysle,ze warto...smile
          • pharoah Re: klezmer jazz 19.10.06, 21:01
            ANTHONY COLEMAN!!!!! POLECAM!!!! ABSOLUTNIE WSYSTKIE NAGRANIA!!!!MASAKRRA!!!!
            • kossace Re: klezmer jazz 19.10.06, 22:21
              to prawda, polecam szczególnie:
              Anthony Coleman - Selfhaters (Tzadik 1996)
              Anthony Coleman Trio - Sephardic Tinge (Tzadik 1995)
              • jasiek_natolin Re: klezmer jazz 20.10.06, 22:20
                O tak..."Sephardic Tinge" jest fantastyczną płytą...
                Ale słyszałem ostatnią płytę Colemana - "Pushy Blueness" i muszę powiedzieć,że
                niewiele ma wspólnego z klezmerską muzyką. Momentami przypomina surowe nagrania
                Wadady Leo Smitha.Albo fortepianową muzykę zimnej jak sopel lodu Galiny
                Ustwolskiej.
                • pharoah Re: klezmer jazz 13.11.06, 23:40
                  ten watek wart jest odswiezenia...Faraon goraco poleca rewelacyjnego Danny'ego
                  Zamira -rewelacyjnego saksofoniste rodem z Izraela i jego trio Satlah!!!Bylem
                  swego czasu na ich koncercie w Lublinie...Masakra!!!sklad uzupelniaja Shanir
                  Ezra Blumenkrantz na basie i Kevin Zubek na perkusji...nagrywaja dla
                  Tzadika...Zachecam do posluchania-naprawde warto!!!
                  • pjetrek29 Re: klezmer jazz 14.11.06, 21:08
                    wątek rzeczywiście zacnysmile tria satlah nie znam, spróbuję kiedyś poszukać, ale
                    jesień nie nastraja mnie do odkrywania nowych - również muzycznych - lądów. za
                    to - na zasadzie: powiedział co wiedział - chciałem się zapytać czy ktoś
                    słuchał polskiego tria shofar (rogiński, trzaska i ktoś jeszcze)? ponoć grają
                    klezmer na free jazzowo - faraon to chyba coś dla ciebie?
                    • jazzfoxy Re: klezmer jazz 20.11.06, 16:25
                      Danny Zamir - cudowny! (dzieki Pharaon)
                      U mnie teraz Anthony Coleman - "Sephardic Tinge".
                      • kossace Re: klezmer jazz 20.11.06, 21:05
                        a znacie taką grupę "PACHORA"?
                        w tej chwili zapuściłem sobie nie poraz pierwszy ich płytę tym razem pod tym
                        samym tytułem z 1997. Kiedyś śledziłem poczynania Jimiego Blacka zafascynowany
                        AlasNoAxis i trafiłem na nią właśnie. Naprawdę przyjemna muza klezmerska bez
                        agresywnych zagrań dla ucha, awangardowcy z Nowego Jorku odwalili kawał niezłej
                        roboty. Tu akurat połączyli dźwięki z Europy Wschodniej z krajami
                        śródziemnomorskimi w szczególności dzisiejszym Izraelem.
                        Tu udzielają się:
                        Jim Black - Dumbek, Percussion, Drums
                        Brad Shepik - Guitar, Electric Saz
                        Chris Speed - Clarinet
                        Skuli Sverrisson - Bass (Electric)
                        pozdr
                        • mawkish Re: klezmer jazz 28.06.07, 17:08
                          up up
                          zazdroszczę tego krakowskiego festiwalu, oj zazdroszczę.
                          a jak wypadł Paul Brody?
                          • pharoah conductor: John Zorn 20.03.08, 20:56
                            wspaniałe; Francja elegancjasmile-Marciac, live 2007 rok...John Zorn dyrygujacy Bar
                            Kokhbą...www.youtube.com/watch?v=z9T5eClyeeI
                            <object width="425" height="355"><param name="movie"
                            value="https://www.youtube.com/v/MCUcNJo2NZM&hl=en"></param><param name="wmode"
                            value="transparent"></param><embed
                            src="www.youtube.com/v/MCUcNJo2NZM&hl=en"
                            type="application/x-shockwave-flash" wmode="transparent" width="425"
                            height="355"></embed></object>
                            <object width="425" height="355"><param name="movie"
                            value="https://www.youtube.com/v/Xh3uNGONcoU&hl=en"></param><param name="wmode"
                            value="transparent"></param><embed
                            src="www.youtube.com/v/Xh3uNGONcoU&hl=en"
                            type="application/x-shockwave-flash" wmode="transparent" width="425"
                            height="355"></embed></object>
                            • pjetrek29 Re: conductor: John Zorn 27.03.08, 19:07
                              muzyka przednia, ale pomysł z dyrygowaniem - jak dla mnie - jakiś
                              sztuczny i pretensjonalny. z całym szacunkiem, ale bar kokhba to nie
                              orkiestra symfoniczna.

pozdr, p

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka