10.08.25, 17:14
Nie wiem czy ematka słyszała o 3I/ATLAS. Coś spoza układu słonecznego. Profesor Avi Loeb z Harvardu twierdzi że to statek obcych. Jak Rama z powieści Arthura C. Clarke’a. Boicie się?
Obserwuj wątek
    • katriel Re: Rama? 10.08.25, 20:49
      > Profesor Avi Loeb z Harvardu twierdzi że to statek obcych.

Nieprawda. Profesor Avi Loeb z Harvardu twierdzi, że jest to prawdopodobnie obiekt naturalny, który jednak wykazuje różne anomalie (co do obserwowanych właściwości fizycznych i trajektorii lotu), które mogłyby być wyjaśnione obecnością wytworów innej cywilizacji. W 10-stopniowej skali, którą opracował (gdzie 0 to normalna kometa, a 10 - statek Obcych), przypisuje Atlasowi notę 4. Jak sam pisze: Level 4 classification does not imply artificial origin but rather indicates sufficient anomalies to warrant comprehensive investigation of all possibilities, including technological hypotheses.

Z czym ja mam zresztą jeden problem. Zaobserwowaliśmy do tej pory 3 obiekty międzygwiezdne: 1I/’Oumuamua, 2I/Borisov i 3I/ATLAS. Loeb dwa z nich ocenia na 4, a kometę Borisov na 0. To znaczy, że z trzech obiektów dwa są wyraźnie nietypowe (na tyle nietypowe, że można podejrzewać obcą technologię). Spodziewałabym się zupełnie innych proporcji: że przeważająca większość obiektów będzie na poziomie 0, może 1. Jeśli tak nie jest, to może ta skala jednak jest do bani? Może my po prostu jeszcze nie wiemy, jak wygląda typowy obiekt międzygwiezdny?
      • tanebo0001 Re: Rama? 10.08.25, 20:55
        No właśnie. 3. Ramianie robią wszystko trzy razy.
    • magdulecp Re: Rama? 10.08.25, 23:31
      Bardzo. Prawda jest taka, że jeżeli ktoś gdzieś żyje to albo nie umie do nas dolecieć albo umie co znaczy, że jest bardziej rozwinięty, więc siedzi cicho i się z nas nabija.
    • piwoniawpiwnicy Re: Rama? 10.08.25, 23:39
      Cieszę się, słyszałam też , że APOPIS chce wymieść z Polski POOPISS wink
      Strach w niczym nie pomoże.
      Człowiek i tak jest skazany na wczesną śmierć, może kosmici coś na to poradzą? ;p

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka