21.09.05, 12:26
Witam wszystkich i mam sprawe. Od niedawna zaczałem sie fascynowac Jazzem, dostałem od znajomych kilka kompaktów, ale pragne sie was zapytac co wy proponujecie zebym na samym starcie zacza słuchac. Chodzi mi rarytasy Jazzu, polskiego i przyjaciół z innch krajów. Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • szczery80 Re: Jazz 21.09.05, 15:29
      Wiesz, dobrze, że zadałeś to pytanie. Też mi się podoba jazz, a za bardzo nie
      wiem jak się za to zabrać. Też mi chodzi o wykonawców itp. Spodobał mi się
      również acid jazz (pamiętam program muzyczny, w którym puszczali troche tego,
      ale niestety nie pamiętam nazw oraz wykonawców - szkoda, że nie zapisałem
      sobie sad ).
    • Gość: vince Re: Jazz IP: 172.25.251.* / *.134.4-194.clta.globetrotter.net 21.09.05, 15:54
      trudno cos polecic bo jazz ma dziesiatki podgatunkow i mieszal sie ze wszytkimi
      innymi gatunkami nawet z country. Wszystko zalezy od tego jaki masz generalnie
      gust muzyczny. Jesli lubisz awangarde to mozesz sluchac free, jesli wolisz
      bardziej klasyczne jazzowe harmonie to Parker, Coltrane, Rollins.
      A tak w ogole, to najlepiej zasiegnac rady fachowcow na forum prywatnym pt jazz.
      Na pewno pomoga.
      pozdr.
      • rafstani Re: Jazz 21.09.05, 16:08
        Polecam raczej sięgnąć do archiwum:
        usenet.gazeta.pl/usenet/0,48200.html?group=pl.rec.muzyka.jazz
        tam takie wątki pojawiają się bardzo często.
        A od siebie proponuje zacząć np.:
        TUTU, KIND OF BLUE - Miles Davis
        HEADHUNTERS - Herbie Hancock
    • ivo20 Re: Jazz 21.09.05, 18:48
      Tak acid jazz jest ok teraz ostatnio poznałem formacje Black & Brown. nie lubie
      country jak by cos. A co myslicie o Tomaszu Stańko, naszym rodaku?? Ja go jescze
      nie znam bo nie moge go dostac.
    • Gość: Mimi Re: Jazz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.05, 13:57
      Tak gdzieś po 23 (nie wiem czy codziennie) w radiowej Trójce leci spora dawka
      jazzu. Taka mieszkanka, ale bardzo fajne. Zwłaszcza, że prowadzący często powie
      jakiąś ciekawostke o wykonawcy itp.
      • ivo20 Re: Jazz 22.09.05, 14:35
        O to bardzo dziękuje za informacje, zapamietam. Tylko musze obczaic na jakich
        falach działa stacja Trójki, poniewaz nie jestem jej słuchaczem. Rczej słucham
        radio 94 ale tam nie puszczaja Jazzu.
        • Gość: panna migotka Re: Jazz IP: *.ppp.tiscali.fr 22.09.05, 14:44
          trojki mozesz posluchac tez przez internet. a wracajac do jazzu, to MUSISZ
          zaczac edukacje jazzowa od krzysztofa komedy. i nie chodz mi tu tylko o
          kolysanke... pozdrawiam
          • ivo20 Re: Jazz 22.09.05, 17:44
            Panno Migotko dzikuje za propozycje juz szukam i sie zorietuje. Wielka szkoda ze
            Jazz troszeczke zanika, troszeczke......prawie nikt juz nie słucha Jazzu,
            zreszta dobrego Rocka też. Ale jescze beda dobre dni smile
            • zeppelia Re: Jazz 22.09.05, 19:01
              radio jazz. nie pamietam jaka czestotliwosc ale chyba 106 i cos tam.. dobrze
              graja i co wazne, roznorodnie. Dla kazdego cos sie znajdzie.
              pozdrawiam
            • Gość: panna migotka Re: Jazz IP: *.ppp.tiscali.fr 23.09.05, 16:25
              zupelnie sie z toba nie zgadzam!!! jazz wcale nie zanika! dlaczego mialby
              zanikac?? bo nie graja komedy czy jagodzinskiego w radiu rmf? troche sie
              zbulwersowalam...
    • spokojni1 Re: Jazz 23.09.05, 15:12
      A ja na początek polecam taką płytkę:
      Charles Mingus - "Mingus Mingus Mingus Mingus" - wydane zdaje się gdzieś w
      latach 60-tych, jak dla mnie esencja jazzu, coś pomiędzy tradycyjnym i bardziej
      nowoczesnym graniem, dla początkujących (jak ja) przystępne ale bez
      konfekcyjnych łatwizn. Parę lat temu wyszła b. fajna reedycja - w serii
      reedycji wytwórni Impulse - charakterystyczne digipacki z pomarańczowo-czarnym
      grzbietem

A jeśli chodzi o polski jazz to niedawno odkryłem płytkę Zbigniewa
      Namysłowskiego - Winobranie (wydane w reedycji serii Polish Jazz) - niesamowita
      bomba
      A jeśli Stańko to - Music '81 - z tej samej serii
      A jeśli Komeda to - Astigmatic - z tej samej serii
      • jazzfoxy Re: Jazz 23.09.05, 20:32
        moze tu cos znajdziesz dla siebie?

forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=10967
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka