Dodaj do ulubionych

Coltrane rulez!!!!

27.09.05, 23:06
Ja słucham "Out of This World" z płyty "Coltrane",jutro "Ole", a
pojutrze "Blues to Elvin".Kochani codziennie słuchajcie Trane'a.
His music is the healing force of the universesmile
Obserwuj wątek
    • jazzfoxy Re: Coltrane rulez!!!! 28.09.05, 21:18
      Skoro tak mowisz - to sluchamy. U mnie w sluchawkach "Blue Train".
      • jazzpunk Re: Coltrane rulez!!!! 28.09.05, 21:47
        Blue Train-tam są znakomite sola Curtisa Fullera i Lee Morgana. Archie Shepp
        nagrał ten utwór na jednej ze swoich płyt i jest to warte posłuchania. A co
        powiecie na "Tunji"smile
        • vodnique Tunji 20.07.07, 17:47
          Tunji juz na zawsze bedzie mi sie kojarzyl z taka jedna przepyszna i bardzo
          goraca scena z "Mo'Better Blues". Brzmi tak, jakby Trane pisal i gral go tylko
          po to by oddac atmosfere tamtej upalnej nocy...
          Po prostu genialne!

jazzpunk napisał:

> Blue Train-tam są znakomite sola Curtisa Fullera i Lee Morgana. Archie Shepp
          > nagrał ten utwór na jednej ze swoich płyt i jest to warte posłuchania. A co
          > powiecie na "Tunji"smile
    • grzegorzkompert Re: Coltrane rulez!!!! 02.10.05, 18:54
      ja kupiłem niedawno A LOVE SUPREME - genialna,trzeba mieć koniecznie na półce
      oraz KULU SE MAMA - też swietna szczczególnie tytyułowy utwór. Podpisuję sie pod
      stwierdzeniami wyzej i takze dołączam się - Słuchacie Trane`a !!!
      • pharoah Re: Coltrane rulez!!!! 03.10.05, 15:53
        a ja sobie slucham "expression" john coltrane quintet w znakomitej
        formie.wlasnie leci utwor "To Be". Trane na flecie,Pharoah na flecie piccolo i
        na tamburynku...polecam!
        • jazzpunk Re: Coltrane rulez!!!! 06.10.05, 08:43
          To jest chyba jedyne nagranie, w którym można posłuchać Trane'a grającego na
          flecie. "Welcome" to jeden z moich ulubionych utworów i Pharoah Sandersa chyba
          też.smile
    • sil8 Re: Coltrane rulez!!!! 22.10.05, 18:03
      a ja uwielbiam "sun ship"
      zwłaszcza dearly beloved, chyba najpiękniejsza melodia jaką zagrał na płycie
    • epigrafik Re: Coltrane rulez!!!! 22.10.05, 19:00
      jak to ktoś tutaj już powiedział, dzień bez Coltrane'a dniem straconym. uwielbiam "Quartet Plays", a wręcz ubóstwiam sety z Village Vanguard (te pierwsze), z genialnym Dolphym tu i ówdzie. we dwóch tworzyli najbardziej odjechany duet dmuchaczy jaki stąpał po tym świecie...
      • jazzpunk Re: Coltrane rulez!!!! 22.10.05, 22:42
        "John Coltrane Quartet Plays" to cudowna płyta, jest tam "Feelin' Good".Znacie
        to w wykonanie N.Simone? Czy ktoś słyszał nowego Trane'a z Monkiem "At Carnegie
        Hall"?
        • meszrum Re: Coltrane rulez!!!! 23.10.05, 10:00
          oczywiscie, ze slyszal.
          swietna jakosc dzwieku (jak na 57), monk jak zwykle "kwadratowy", John nieco z tylu... klasyczny Monk (nie Trane).
          • pharoah Re: Coltrane rulez!!!! 02.11.05, 19:47
            gdzies,kiedys slyszalem,ze istnieje kosciol johna coltrane'a....w ktorym czci
            sie Go jak Boga...wiadomo Wam cos na ten temat? a moze bysmy sie tam wszyscy
            zapisali?......z dzezowym pozdrowieniem -faraon.
            • jazzpunk Re: Coltrane rulez!!!! 03.11.05, 10:01
              NIe jako Boga,ale jako świętego.Oto oficjalna strona kościoła:
              www.saintjohncoltrane.com/
              Można tam zobaczyć ikony z podobizną Trane'a.smile
              • pharoah Re: Coltrane rulez!!!! 03.11.05, 10:33
                o wlasnie ...jako swietego...to zasadnicza roznica...dzieki...nie
                wiedzialem ,ze ten kosciol ma wlasna strone internetowa...wlasnie po niej
                buszuje...pozdr.
                • pharoah Re: Coltrane rulez!!!! 03.11.05, 16:14
                  MAY THERE BE PEACE & LOVE & PERFECTION THROUGHOUT ALL CREATION, O GOD.mi sie
                  bardzo ten ich kosciol podoba.od kilku lat tez darze coltrane,a czyms na
                  podobienstwo kultu...ale do san francisco nie pojade...niezle,maja nawet wlasny
                  band i chor....powiesilbym za to chetnie u siebie w domu taka ikone ze swietym
                  johnem c. naprawde swietna...smile
                  • jazzpunk Re: Coltrane rulez!!!! 04.11.05, 08:23
                    Ten kościół jest częścią Afrykańskiego Kościoła Prawosławnego. Nie wiem czy ten
                    Kościól jest uznawany przez inne patriarchaty.Jeżeli tak, to John Coltrane
                    byłby całkiem ważnym świętym.smile
            • jan.kran Re: Coltrane rulez!!!! 12.11.05, 02:25
              pharoah napisał:

> gdzies,kiedys slyszalem,ze istnieje kosciol johna coltrane'a....w ktorym czci
              > sie Go jak Boga...wiadomo Wam cos na ten temat? a moze bysmy sie tam wszyscy
              > zapisali?......z dzezowym pozdrowieniem -faraon.

Też mi się tan pomysł podoba smile))
              Stronka kościoła jest fajna...
              A ja chyba a raczej na pewno nie umiem powiedzieć którą płyta Coltrane'a
              najbardziej lubię.
              Mam jakieś mniej i bardziej lubiane ale sympatia do płyty zależy od dnia i nastroju.
              Natomiast bardzo ważną dla mnie płytą jest Stellar Regionis bo to była pierwsza
              płyta Coltrane którą zrozumiałam i od tego zaczęło się moje słuchanie Jego muzyki.
              Tak mnie zachwycił Coltrane jak Go wreszcie pojęłam że przez kilka miesięcy
              słuchałam tylko Jego .
              Na szczęście mó ex też lubi jazz a dzieci były małe i nie miały nic do
              powiedzeniasmile))
              Zresztą chyba im nie obrzydziłam tej muzyki bo bardzo oboje lubią dzisiaj .
              Kran
              • jazzpunk Re: Coltrane rulez!!!! 14.11.05, 10:02
                "Stellar Regions", tam bodajże można usłyszeć Trane'a grajacego na alcie.Dla
                mnie spotkanie z muzyką Coltrane'a rozpoczeło sie od "MEditations".Najbardziej
                lubię słuchać późnego Trane'a, natomiast jago nagrania dla wytwórni Prestige
                znam słabo.Własciwie mam tylko jedną płytę z tego okresu: "Lush Life",jest tam
                Znakomity "Trane's Slow Blues", tytułowy utwór jest także rewelacyjny.Polecacie
                coś z tego okresu?smile
                • libl Re: Coltrane rulez!!!! 14.11.05, 21:19
                  "Cattin' with Coltrane and Quinichette". Moja ulubiona dla Prestige. Wspaniały
                  dialog dwóch tenorzystów pełen ciepła i radości. Na tę pogodę jak znalazł.
                  Każdy utwór jest świetny.
                  • jazzpunk Re: Coltrane rulez!!!! 16.11.05, 11:24
                    Thanx a lotsmile
                    • pharoah Re: Coltrane rulez!!!! 17.11.05, 00:15
                      no tak,trzeba bedzie poszukac...pozdr.smile
                      • pharoah Re: Coltrane rulez!!!! 01.12.05, 21:46
                        jest taka wspaniala kompozycja(zgadnie ktos czyja?)-MR.P.C.-genialne!!!!wasnie
                        slucham...
                        • dahomey Re: Coltrane rulez!!!! 01.12.05, 22:08
                          Zaryzykuję twierdzenie, że J.C.
                          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10967&w=30247972&a=30331050Pozdrawiam
                          • jazzfoxy Re: Coltrane rulez!!!! 05.06.06, 14:44
                            Za mna "Crescent" - cudna muza.
                            • jazzfoxy Re: Coltrane rulez!!!! 12.06.06, 22:31
                              nikt nie slucha Johna? U mnie "Sun Ship".
                              • pharoah Re: Coltrane rulez!!!! 14.06.06, 11:50
                                slucham Trane'a inaczej- Mr.PC w wykonaniu zespolu Jazz Jamaica All
                                Stars...Bomba!!! a Coltrane'a dawno nie sluchalem...trzeba sie poprawic...
                                • cze67 Re: Coltrane rulez!!!! 16.06.06, 13:59
                                  Mnie także Coltrane chwyta za serce. My Favotite Things, Love Supreme, Blue
                                  Train, Ole Coltrane, Kulu Se Mama... I to co nagrał z Davisem: Round About
                                  Midnight, Kind Of Blue. Kawał cudownej muzyki.
                                  • jazzfoxy Re: Coltrane rulez!!!! 21.06.06, 15:44
                                    Trane to geniusz! Ostatnio slucham jego muzyki codziennie.
                                    Teraz "New Thing At Newport".
                                    • jazzfoxy Re: Coltrane rulez!!!! 03.07.06, 22:05
                                      Live At The Village Vanguard Again!
    • lan.kwai.fong znowu zaspałem... 06.07.06, 22:03
      Oczywiście, że "rulez"!

Od niego zaczęła się moja dewocja jazzowa...

Któregoś późnoletniego dnia, z okien po drugiej stronie "kamienicznej studni"
      zza kilku granic, gdzie podówczas mieszkałem, do moich uszu dotarły słodkie
      dźwięki saksofonu i kontrabasu, poprzetykane oszczędnym zestawem perkusyjnym i
      skontrapunktowane zdecydowanymi akordami fortepianu... To był Coltrane'owski
      kwartet z Jonesem, Tynerem i Garissonem. A tytuł płyty - który poznałem
      podążąjąc za dźwiękiem od nieznanego do tej pory sąsiada - brzmiał "Ballads"...

...dlatego dziś, wszystkim aspirantom podpowiadam ten tytuł, jako darmowy bilet
      wstępu do krainy innych dźwięków, do galaktyki jazzu.

Potem oczywiście zrujnowałem się mocno kupując poszczególne pozycje z katalogu
      GRP/Impulse!, a erę internetu zaintonowałem wymieniając się po całym świecie
      bootlegami.

Coltrane rulez now and 4ever!

LKF

p.s. wiecie, ze jest nawet Kościół Coltrane'a? Ma żarliwych wyznawców i jest
      czczony jak prorok. Mam gdzieś film na ten temat.
      • libl Re: znowu zaspałem... 07.07.06, 16:48
        lan.kwai.fong napisał:
        > p.s. wiecie, ze jest nawet Kościół Coltrane'a? Ma żarliwych wyznawców i jest
        > czczony jak prorok. Mam gdzieś film na ten temat.

Kilka postów wyżej było o tym. Jeszcze raz link, bo strona ciekawa smile
        Pozdrawiam, libl.
        www.saintjohncoltrane.com/
        • libl Live in Seattle 07.07.06, 18:18
          Teraz słucham "Live in Seattle" najgłośniej jak się da. To jest właśnie ten
          Coltrane, którego kocham najbardziej: orgiastyczny smile
          • jazzfoxy Re: Live in Seattle 19.11.06, 16:38
            "Africa/Brass" wspaniale sie slucha.
            • libl Re: Live in Seattle 19.11.06, 17:05
              jazzfoxy napisała:
              > "Africa/Brass" wspaniale sie slucha.

Piękna płyta, też ją lubię (czy jest jakaś płyta Coltrane'a, której bym nie
              lubił?). Uwielbiam szczególnie "Greensleeves", zresztą każdą wersję tej melodii.
              Podobnie jak każdą wersję "My Favorite Things" smile
              • mmagy Re: Live in Seattle 19.11.06, 18:47
                właśnie dziś wysmażyłam, extra.
                • jazzfoxy Re: Coltrane 06.07.07, 09:31
                  podciągam smile
                  • jazzbaky1 Re: Coltrane 06.07.07, 18:24
                    Ostatni nabytek: "One Down, One Up". CUDO!
                    • jazzfoxy Re: Coltrane 17.07.07, 11:50
                      Dziś 40 rocznica jego śmierci.
                      • jan.kran Re: Coltrane 17.07.07, 14:47
                        Tak.
                        • jan.kran Re: Coltrane 17.07.07, 14:49
                          jazzgazeta.blox.pl/2007/07/John-Coltrane.html
                          Kolega z sasiedniego forum podrzucil ... jeszcze nie mialam czasu zajrzec....
                          • miles9 Re: Coltrane 23.07.07, 22:38
                            Słucham A Love Supreme,
                            wersja Branforda Marsalisa z płyty
                            Footsteps Of Our Fathers -
                            Coltrane rulez !
                            • pharoah Re: Coltrane 24.07.07, 22:03
                              Slucham "KULU SE MAMA".Moj ulubiony Coltranesmile
                              • jazzfoxy Re: Coltrane 23.09.07, 15:40
                                Dziś jego urodziny.
                                • pharoah Re: Coltrane 19.12.07, 02:31
                                  Trane rules!!!!Dawno nie słuchałem,odkrywam na nowo...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka