tomolek Re: rock dla 12 latka 22.11.05, 18:32 sorki kliknelo mi sie, mialo byc: Jak przekonac 12 latka do muzyki rockowej? Zniechecil sie juz hiphopoplo i zainteresowal rockiem. Co dobre na poczatek? Green Day, Offspring, Linkin Park czy inny Limp Bizkit??Podoba mu sie Hurt. Moze jakies propozycje? pzdr t. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nan Re: rock dla 12 latka IP: *.chello.pl 22.11.05, 22:05 a poco go na sile przekonywac? moze samo przyjdzie. pamietam zabiegi mojego brata. wstydzil sie, ze slucham jacksona-ja lat 10- a nie polskiej muzyki- czyli post regiment, acid drinkers, kult etc. mnie to srednio pasowalo, az kilka lat pozniej zainteresowalo. przekonujac go na sile, zrobisz krzywde dzieciakowi i cie znienawidzi.;o) Odpowiedz Link Zgłoś
yscorpion Re: rock dla 12 latka 27.11.05, 10:53 Ja mam 12 lat. Odkąd pamiętam mój wujek sluchal hard-rocka. W tym czasie jak on cieszyl sie dobrą muzyką ja siedzialem przy disco-relaxsie . dwa lata temu puscilem sobie Nirvane. Odrazu mnie zauroczyla. Potem poscilem sobie scorpionsów. To dopiero bylo przezycie . Osobiscie uwarzam ze powinien sluchac scorpionsów. Lecz nic na sile. Prosze kupic mu plyte (najlepiej "animal magnetizm") i niech sam sobie to poslucha. Jezeli sluchal do tej pory techno lub hiphop to prosze mu kupic najnowszą plyte- "Umbreakable" Jezeli mu sie nie spodoba to niech slucha swojej muzyki, a z czasem gdy dojzeje to moze zmieni zdanie. Powodzenia!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xymox Re: rock dla 12 latka IP: 217.153.99.* 22.11.05, 18:36 Offspring, Metallica, Nirvana, U2 Odpowiedz Link Zgłoś
carloss3 Re: rock dla 12 latka 22.11.05, 19:08 Ja tam w wieku 5 lat lubiłem np. Thunderstrucka AC/DC, więc może troche klasyki? Odpowiedz Link Zgłoś
exman Re: rock dla 12 latka 22.11.05, 19:17 Myślę, że klucz leży gdzie indziej, ale kombinujcie, kombinujcie.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: modrzew Re: rock dla 12 latka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.05, 19:39 Daj dziecku posluchac Marylin Manson Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nn Re: rock dla 12 latka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.05, 20:29 Doorsów mu zapodaj, Iggiego Popa,Uriah heep Odpowiedz Link Zgłoś
methinks Re: rock dla 12 latka 22.11.05, 21:31 Ja zaczynalem w podobnym wieku od Clawfingera (dwie pierwsze plyty) i RATM - i to byl dobry krok. Potem kierunek Alice In Chains, Monster Magnet, Tool, Soundgarden, Life Of Agony (nie przyrownuje tych zespolow). Polecam szczegolnie Clawfingera (zwl. album "Deaf Dumb Blind") - laczy troche rap (mozna to i tak nazwac), skrecze, elektronike i ciezsze rytmiczne riffy. Taki oldskulowy nu-metal, ale zdecydowanie rozni sie od papki Linkin Park/Limp Bizkit. A ze dzieciak sluchal troche rapu, moze mu przypasowac. Na pewno nie zaczynalbym od Pink Floyd ani Radiohead - raczej nie ten wiek (tak, wiem, znajda sie zaraz osoby, ktorych bracia/siostry/kuzyni/niemowlaki albo oni sami sluchali juz tego w kolysce). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pani_dj Re: rock dla 12 latka IP: *.acn.waw.pl 22.11.05, 21:35 ja zaczynalam w tym wieku od bowiego, potem przeszlo do placebo. ale jak coponiektorzy jestem zdania, ze klasyka robi najlepiej na mlode umysly Odpowiedz Link Zgłoś
opelvectra Re: rock dla 12 latka 22.11.05, 21:40 Nie bede oryginalna - z wlasnego doswiadczenia - Nirvana, Green Day, Beastie Boys (to chyba nie rock, RATM. Tool jak najbardziej zacny zespol- tyle, ze nie wiem czy 12 lat to nie za wczesnie. I pomimo negatywnych opinii nt. Linkin Park, uwazam, ze "Hybrid Theory" jest fajna i mysle, ze dla 12 latka moze byc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: T-800 Re: rock dla 12 latka IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 22.11.05, 21:55 Może Staind. Z nowości Hot Action Cop. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: T-800 Re: rock dla 12 latka IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 22.11.05, 21:56 Hey właśnie wydał nową płytę. Odpowiedz Link Zgłoś
theagata Re: rock dla 12 latka 22.11.05, 22:32 Polecam audycję p. Janusza Kosińskiego w sobotę 14.0 - Antyradio 94 FM pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rocznik83 Re: rock dla 12 latka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.05, 01:54 Definitely Maybe - Oasis Odpowiedz Link Zgłoś
pir0 Re: rock dla 12 latka 23.11.05, 10:06 Klasyka rocka dla 12-latka słuchającego HH? W ogóle go to nie ruszy, tu trzeba stopniowo przechodzić do rocka, zacząć od nu-metalowego chłamu, czyli: Limp Bizkit, Linkin Park, P.O.D itd. Dlaczego? Właśnie dlatego, że w ta muzyka teoretycznie łączy i HH, i rock. Nie Uraha Heep, The Doors, Oasis... Odpowiedz Link Zgłoś
neder Re: rock dla 12 latka 23.11.05, 10:27 pir0 napisał: > Klasyka rocka dla 12-latka słuchającego HH? W ogóle go to nie ruszy, tu trzeba > stopniowo przechodzić do rocka, zacząć od nu-metalowego chłamu, czyli: Limp > Bizkit, Linkin Park, P.O.D itd. Dlaczego? Właśnie dlatego, że w ta muzyka > teoretycznie łączy i HH, i rock. Nie Uraha Heep, The Doors, Oasis... popieram. A propos jeszcze innej wypowiedzi: audycje Kosińskiego są super ale wydaje mi się, że tego 12-latka trzeba by było siłą zmuszać do ich słuchania. Nie można tak od razu rzucać na głęboką wode bo się zniechęci i tyle pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
luukasz4 Re: rock dla 12 latka 23.11.05, 21:40 hmm, ja w tym wieku zaczynalem od Dire Straits i Pink Floyd (ok nieco wczesniej bylo Europe i Kombi) Odpowiedz Link Zgłoś
theagata Re: rock dla 12 latka 24.11.05, 00:44 Ja w tym wieku słuchałam przede wszystkim Trójki wieczorami i nocami z potrzeby własnej, i czasami Rozgłośni Harcerskiej. Ale wtedy Trójka to było COŚ. Odpowiedz Link Zgłoś
waclaw_grzyb Re: rock dla 12 latka 24.11.05, 10:33 co byście mu nie puszczali on i tak sie skrzywi i puści swoich bezmózgowców w bluzach machających debilnie kończynami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wrecekrzepki Re: rock dla 12 latka IP: 195.136.112.* 24.11.05, 11:27 Wg autora watku, chlopak sam zaczyna poszukiwac. Mysle ze zbytnio generalizujesz. Slucham rapu (od Beastie Boys przez Roots Manuva, Rakima i KRS One az do A Tribe Called Quest + Abradab, Eis, Pezet, Lona, Kaliber i Paktofonika) i rocka/hardcore (Life Of Agony, Tool, Machine Head, Sepultura, Monster Magnet, Sisters Of Mercy, A Perfect Circle) i elektroniki (Shpongle, Hallucinogen, Ott, Astral Projection) a takze reggae/dub (Mad Professor, Max Romeo, UB40, Augustus Pablo). A zaczynalem od sluchania disko w wieku 10 lat - i co to znaczy? Mysle, ze z banalnego rapu (czy w ogole z banalnej muzyki, bo tez jest masa slabiutkich rockowych kapelek, ktorych sluchanie potrafi niezle odmozdzyc) sie wyrasta - o ile tylko sie chce i czuje taka potrzebe. Na pewno dzieki tej muzyce zainteresowalem sie wieloma innymi gatunkami, choc nadal wracam do klasycznych plyt i wyszukuje nowe rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
ilhan Re: rock dla 12 latka 25.11.05, 16:42 Trochę nie rozumiem dlaczego dla 12-latka wstępem do dobrej muzyki miałby być jakiś okropny nu-metal czy głupawy pop-punk? Jest wiele wartościowej muzyki gitarowej, którą może się podobać na skrajnie różnych poziomach wtajemniczenia. Dlaczego nie może sięgnąć po Clash, Pistols, T. Rex czy z nowych rzeczy Franz Ferdinand, Strokes, Libertines? Są to rzeczy przyswajalne zupełnie dla każdego, znakomite lub przynajmiej niezłe melodycznie i - mniej lub bardziej, ale - wciągające w dalsze poszukiwania. Poza tym, myślę że muzycy zespołu Hurt nie poleciliby Offspring, a taki Clash na pewno. Hm, w sumie to jestem o tym więcej jak przekonany Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wrecekrzepki Re: rock dla 12 latka IP: 195.136.112.* 25.11.05, 17:11 Dlatego, ze ten 12latek do tej pory sluchal glownie rapu (polskiego, jak zrozumialem) i nie jest prosto dzieciaka nagle zainteresowac klasycznym rockiem. Nie musisz tego rozumiec - nikt tego od Ciebie nie wymaga. Slucham tez rocka, ale na przyklad nie jestem wcale fanem Clash, nie slucham namietnie T.Rex ani Sex Pistols i mysle, ze gdybym pierwszy raz to uslyszal - wczesniej w ogole nie interesujac sie muzyka gitarowa - nie ruszyloby mnie to (pamietam, ze w tym wieku nie interesowal mnie rock). No, moze Franz, bo to jest faktycznie przystepne, ale mimo wszystko moze byc zbyt powazne dla 12letniego dzieciaka sluchajacego (mocno nierownego) polskiego rapu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: As Re: rock dla 12 latka IP: *.vline.pl / *.65.rev.vline.pl 25.11.05, 18:34 ilhan napisał: > Trochę nie rozumiem dlaczego dla 12-latka wstępem do dobrej muzyki miałby być j > akiś okropny nu-metal czy głupawy pop-punk? Jest wiele wartościowej muzyki gita > rowej, którą może się podobać na skrajnie różnych poziomach wtajemniczenia. Dla > czego nie może sięgnąć po Clash, Pistols, T. Rex czy z nowych rzeczy Franz Ferd > inand, Strokes, Libertines? Są to rzeczy przyswajalne zupełnie dla każdego, Muszę Cię zmartwić - dla mnie Franz Ferdinand nie jest przyswajalny. Jednym uchem wpada, drugim wypada. W głowie nie zostaje zupełnie nic, mimo wielokrotnych przesłuchań. A mam już troszkę więcej lat niż 12 i chyba troszkę więcej poznałem muzyki niż przeciętny 12-latek. Odpowiedz Link Zgłoś
ilhan Re: rock dla 12 latka 25.11.05, 18:43 Sądziłem, że jest zupełnie oczywiste, że nie chodzi mi o całe 6 miliardów ludzi bez wyjątku. Poza tym istnieje różnica między dwunastolatkiem, a kimś kto od dwunastu (więcej?) lat słucha klasycznego rocka, hard rocka, prog rocka i metalu. Odpowiedz Link Zgłoś
theagata Re: rock dla 12 latka 24.11.05, 14:13 Niektórzy mieli szczęście, kiedyś (lucky me). Oj brakuje audycji Tomasza Beksińskiego. Niektórzy pozostają nie zastąpieni. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
exerq Re: rock dla 12 latka 25.11.05, 16:15 Ja mam 13 lat i mnie nie trzeba było przekonywać do dobrej muzyki. Polecał bym takie zespoły jak: Nirvana, Cradle Of Filth, wczesne albumy Metallici, Offspring, Black Sabbath, w ostateczności Linkin Park, Green Day itd.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wrecekrzepki Re: rock dla 12 latka IP: 195.136.112.* 25.11.05, 17:18 I fajnie. Ale sa osoby, ktore maja dosc waskie horyzonty (muzyczne) i czasem bez drobnej pomocy z zewnatrz nie zalezy im na ich poszerzaniu. A poszerzanie horyzontow wzbogaca (to samo tyczy sie zatwardzialych fanow metalu, albo tylko elektroniki, albo tylko sluchajacych U2, Pink Floyd czy innego Radiohead). Odpowiedz Link Zgłoś
theagata Horyzonty muzyczne 25.11.05, 17:44 Tak. Horyzonty muzyczne trzeba mieć szerokie. Żeby czerpać jak najwięcej dobra z muzyk. Żeby nie tracić tego co cenne. Zawężanie zubaża doznania. Odkrywanie ciągle nowych dźwięków przynosi ogromną radość, mi osobiście. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Macka No Splaff Re: rock dla 12 latka IP: *.ptvk.pl / 80.51.227.* 25.11.05, 18:10 Napalm Death "Scum" i Bad Brains "Rock For Light" Odpowiedz Link Zgłoś
tomolek Re: rock dla 12 latka 25.11.05, 18:20 ale oddzwiek... dzieki Zaczne chyba od swoich pomyslow A co do glupiego poppunku - polecam ostatnia plyte green day, warto posluchac i nie powtarzac wyswiechtanych opinii. Ja w tym wieku zaczynalem od cure, sisters of mercy, dead kennedys, ksu, kult, no i nie trzeba mnie bylo zachecac Odpowiedz Link Zgłoś
theagata Re: rock dla 12 latka 26.11.05, 11:08 tomolek napisał: > no i nie trzeba mnie bylo zachecac Just. Nic na siłę. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
peternurek1 Re: rock dla 12 latka 26.11.05, 14:29 W tym wieku lubiłem najbardziej Bon Jovi, akurat dośc szybko mi przeszło. Miałem szczęście że jakoś wtedy było dostępne w polsce VH1 i VH 1 Classic, a potem MTV 2 - co by o nich nie mówić z perspektywy czasu, dla 12 latka to już bardzo duzo. Nie stałems ię strasznym niezalowcem, ale zauwazyłem opdrazu że Oasis nagrywa fajne piosenki, Blur jest słabsze ale też ma fajne kawałki i jakiśtam zespół Muse którego nazw utworów za cholere nie mogłem zapamiętać tez był bardzo fajny. Z VH 1 uczyłems ie historii muzyki,a podawana bytłą w spoósb wtedy dla mnie bardzo atrakcyjny, jacy to wszyscy byli wielcy, jak zmieniali muzyke itd. Przez to twierdziłem jakiś czas ze AC/DC to jeden z największych zespołów świata. No i takie tam, takie tam, generalnie klasyka gatunku i jakieś otarcia o rzeczy mniej znane, głownie za sprawą tego co znalazłem w domu. A potem przyszedł czas na U2. Czyli od czego zacząć? Może być Oasis, U2, może być EjsiDisi, Franz czy cokolwiek ambitniejszego od ww. nu-metalowców, byle fajne, melodyjne, odpowiednio "rockowe" w jego rozumieniu. Tak mi się wydaje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: teddy boe Re: Nirvana n/t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.05, 20:29 ja mam 13 lat i słucham na przykłam Green Daya, Franza Ferdinanda, Sex Pistols, The Ramones, The Offspring, Oasis, lubię też die Toten Hosen, Pink Floyd, The Beatles, The Clash, Kult, Janerkę, The Dandy Warhols, The Libertines, to tak mniej więcej wszystko osobiscie to nie musiałam od niczego "zaczynać" bo mniej więcej czegos w tym stylu zawsze sie słuchało u mnie w domu (ale rodzice pozwolili mi słuchać czego chę; jak miałam 8 lat to moją ulubioną piosenką było "hej sokoły" a potem przez dłuższy czas lubiłam Sistars, tudzież Monikę Brodkę i Rickiego Martina), no i Hurt też mi sie podoba (a właściwie to Załoga G) ale nie sądzę, ze jak ten chłopak słuchał jiphopolo, teraz lubi Hurt, to ze zainteresuje go coś w stylu Sex Pistols... chociaż, cuda sie zdażają.... Odpowiedz Link Zgłoś
mechanikk Re: rock dla 12 latka 27.11.05, 11:04 Jak miałem 12 zdarłem do reszty kasetę R.E.M "Monster", to może to? Odpowiedz Link Zgłoś
mechanikk Re: rock dla 12 latka 27.11.05, 11:05 sory za te śmieciowe posty, coś się popieprzyło, to nie moja wina Odpowiedz Link Zgłoś
pszemcio1 Re: rock dla 12 latka 27.11.05, 11:41 jak miałem 12 lat to zasłuchiwałem się w płytach Princea. Wiem, wiem...to nie rock Odpowiedz Link Zgłoś